ze_verde Piłka nożna. Sekret Roberto Carlosa odkryty 03.09.10, 16:39 Pare razy czytałem juz , że wreszcie się udało rozkminić strzał Carlosa wielkim umysłom. Każdy omawia to samo, tylko używa innych pojęć, słów i terminów. Co do piłkarskiego sekretu tego strzału. Cóż, jeżeli ktoś myśli, że siła to sie myli. Roberto Carlos to świetnie wyszkolony technicznie piłkarz, kiedyś grał jako napastnik. Nie jest też filigranowy jak ktoś wyżej napisał. 168 cm, 70 kg. Niby mało, ale to jeden z najlepiej wytrenowanych atletycznie graczy.Na dzień dzisiejszy jedynie Javier Zanetti jest w tym aspekcie lepszy od niego. Pewnie, jest wielu młodszych , silniejszych i szybszych od nich, ale ich klasa wyjdzie właśnie jak skończą 32-34 lata. Co do strzału - technika , precyzja i siła. Tylko i aż tyle wystarczyło. Żaden polski "piłkarz" nie ma nawet szans na bramkę z wolnego z odległości więcej jak 30 metrów... kalecy kopacze . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati Re: Piłka nożna. Sekret Roberto Carlosa odkryty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.11, 22:27 Ciekawe zjawisko fizyczne.Zainteresowany jestem ile km/h wynosiła prędkość lotu piłki przy tym pięknym uderzeniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x CO ZA BZDURY! Nukowcy nie są potrzebni IP: *.czeladz.vectranet.pl 03.09.10, 16:42 Takie uderzenia piłki nazywają się potocznie : strzał z fałsza lub kopnięcie rogala itp. Są powszechnie znane i stosowane np. bezpośredni strzał na bramkę z rogu - nasz Deyna wiele lat przed Carlosem zdobywał tak gole. Strzałem z fałsza można wykonywać rzuty karne, by zmylić bramkarza lub rzuty wolne bezpośrednie, by piłka z boku ominęła mur itd. Piłkę "podkręca się" kopiąc ją zewnętrzną częścią stopy (co to jest można przeczytać w każdym podręczniku do techniki piłki nożnej). Jeśli chcemy by piłka dostała rotacji w lewą stronę, to należy uderzyć ją zewnętrznym podbiciem lewej stopy w jej lewą połowę. Trajektoria lotu tak kopniętej piłki będzie przypominała rogala zakręconego w lewą stronę. Wygląda na to, że nikt na sport.pl nie grał nigdy w życiu w piłkę nożną - nawet w szkole! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zomg Piłka nożna. Sekret Roberto Carlosa odkryty IP: 62.244.134.* 03.09.10, 16:43 Już wczoraj był o tym ciekawszy materiał na BBC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edwin Sam takie bramki strzelałem na szkolnym podwórku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.10, 16:56 Fakt trzeba było to trochę potrenować, nie zwasze wychodziło i nie na takie odległości. Chodzi o to że w przeciwieńwstwie do większości przypadków nadawaniu rotacji wewnętrzna stroną stopy, tu robi sie to stroną zewnetrzną. Ma ona wiekszą powierzchnię i i większą zmiennośc kata styku stopy z piłkąi. Rotacja jest większa chociaż trudniejj kontrolowalna i niestety, strzał jest troche na czuja. Prawdziwą sztuką było nadanie rotacji zewnętrzną stopą na ukos. Chodziło o to aby jednocześnie ze skrętem bocznem piłka zmieniła swoja dynamikę lotu w pionie. W tej sytuacji wydaje sie że piłka nietylko minie bramkę z boku ale też poleci wysoko ponad nia. I nagle mniej więcej w polowie odległosci tor lotu zmienia się w dwóch płaszczyznach a piłka dodatkowo nabiera prędkości spadając w dół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eee tam Piłka nożna. Sekret Roberto Carlosa odkryty IP: *.escom.net.pl 03.09.10, 17:28 Eee tam, kazdy kto choc troche gra w pilke, nawet amatorsko widzial takie gole nawet na podworku - nie takiej pieknej urody, ale na tej samej zasadzie. Byle odleglosc byla na tyle duza zeby pilka miala przestrzen by rotacji nabrac a strzal musi byc silny by doleciala. Dlatego wlasnie co najmniej 100km/h predkosc wyjsciowa i co najmniej 40m bo musi miec gdzie zakrecic. Gole strzelane zewnetrznym podbiciem zazwyczaj sa duzej urody. Ale tak strzelac potrafi bardzo wielu pilkarze, niewykluczone ze tak ladnie jak Carlos bardzo niewielu. Artykul o niczym w sumie. Lepiej zamiast klepac w klawiature pojsc pobiegac z pilka w parku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skim Gra Online - Manager Skoków Narciarskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 18:05 wygoogluj SkiManager Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudek Piłka nożna. Sekret Roberto Carlosa odkryty IP: *.tktelekom.pl 03.09.10, 18:22 Naukowcy od siedmiu bolesci. Kazde dziecko grajace w pilke wie ze pilka uderzona falszem leci po luku... haaa co za odkrycie. Odpowiedz Link Zgłoś
abdu_al No to będzie Nobel jak nic 03.09.10, 18:26 I od razu oskara dajcie tym naukowcom i autorowi tego debilnego artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Yamak Inny gol RobertoCarlosa do analizy dla jajogłowych IP: *.chello.pl 03.09.10, 18:38 www.youtube.com/watch?v=fOmqDOi4DH0 Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph A co tu analizować? 03.09.10, 19:29 Rotacja wzdłuż osi prostopadłej do kierunku ruchu obiektu w gazie lub cieczy powoduje siłę poprzeczną w prawo lub w lewo (tzw. efekt Magnusa), czego wynikiem jest to, że w przypadku piłki lub pocisku krzywa balistyczna przestaje być krzywą płaską ("znoszenie boczne"), jeśli oś obrotu jest pionowa. Jeśli oś obrotu jest pozioma, to wtedy efekt jest taki, że piłka albo gwałtownie opada, albo wręcz przeciwnie - leci dalej niż by to wynikało z równania rzutu ukośnego. Jeśli oś obrotu jest w innym kierunku, to można uzyskać połączenie obu tych efektów. Rzecz jasna, łatwo to powiedzieć, trudniej wykonać na boisku. Odpowiedz Link Zgłoś
cezar85 Ci naukowcy to napewno kumple 03.09.10, 18:47 albo nawet rodzina Pola i Leniarskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielkascianasloan Re: Ci naukowcy to napewno kumple IP: *.aster.pl 03.09.10, 19:51 W łódzkiej okręgówce nie takie bramki wpadają co sobota :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rs Piłka nożna. Sekret Roberto Carlosa odkryty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 20:07 Podstawowa wiedza z aerodynamiki. Może Carlos też tego nie wie, ale Ty pismaku pewnie też nie wiesz że piszesz prozą a jednek to robisz. Przyłóż się bardziej, bo taaakie wieści źle o Tobie świadczą. I nie wytykaj naukowcom, że tak długo się z tym barowali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyndalski_ Popieram poprzedników... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 20:27 Artykuł o niczym - Kaziu Deyna (szacunek!!!) - tak strzelił np. pierwszą bramkę na Mundialu 1974 z Włochami... z kamery za bramką widać wyraźnie jak piłka teoretycznie nie ma prawa wpaść do bramki, a jednak w drugiej fazie lotu skręca do wewnątrz i wpada w światło bramki. Dino Zoff nie miał tu nic do powiedzenia. Deyna musiał zmienić korki, bo podczas uderzenia pękł mu but. Cała zabawa polega na tym, aby wewnętrzną częścią buta otrzeć niemal o piłkę i aby nadać dużą rotację spodowować jak najdłuższy konktakt z piłką, wyrzucając ją jak najwyżej... Sami popróbujcie i też wam się uda nadać taką rotację pilce... Grałem kiedyś półprofesjonalnie w tenisa stolowego i tam stosuje się podobne uderzenie o nazwie TOP SPIN... rakietka zaledwie ociera się o piłeczkę, pilka leci takim łukiem, odbija się na stole rywala i nabiera piorunującej prędkości i dla amatora jest nie do odbioru... Ale brawo - fizycy... hehe - ułożenie równania bardzo cenne... jak się należy domyslać na nadchodzącej maturze możemy sie spodziewać jakiegoś zadania na obliczenie siły uderzenia czy rotacji piłki podczas uderzenia ROberta Carlosa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hen Re: Popieram poprzedników... IP: *.acn.waw.pl 03.09.10, 21:40 Dyndalski, uprzedziłeś mnie, a niech Cię. Dokładnie to samo chciałem napisać - strzał Kazika w WM74 na kilka minut przed przerwą (z podania Kasperczaka). Zoff zasłaniał całą bramkę . Do tego trudniejsze, bo z z akcji, z piłki w ruchu. Ale to był Deyna! Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph Re: Popieram poprzedników... 03.09.10, 23:14 Gość portalu: Hen napisał(a): > Dyndalski, uprzedziłeś mnie, a niech Cię. Dokładnie to samo chciałem napisać - > strzał Kazika w WM74 na kilka minut przed przerwą (z podania Kasperczaka). Zof > f > zasłaniał całą bramkę . Do tego trudniejsze, bo z z akcji, z piłki w ruchu. Ale > to był Deyna! Dla przypomnienia, mecz eliminacyjny do MŚw. w Argentynie z 1977 roku przeciwko Portugalii. To właśnie Deyna "wkręcił" piłkę do bramki bezpośrednio z rzutu rożnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAro Piłka nożna. Sekret Roberto Carlosa odkryty IP: *.broker.com.pl 03.09.10, 23:08 Wielki mi sekret. Z fałsza uderzył i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al-kochol a slynne rogale Kazka Deyny? IP: *.lnse5.cht.bigpond.net.au 04.09.10, 01:25 Dlaczego polscy naukowcy nigdy sie nie wzieli za ich wyjasnienie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xex Re: a slynne rogale Kazka Deyny? IP: *.ny325.east.verizon.net 04.09.10, 07:28 > Dlaczego polscy naukowcy nigdy sie nie wzieli za ich wyjasnienie? Ano dlatego, matołku, że każdy średnio inteligentny o tym wie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xex Breaking News: naukowcy własnie odkryli koło. IP: *.ny325.east.verizon.net 04.09.10, 07:47 Takich kabaretów to dawno nie widziałem. "Dziennikarze sportowi" z GW nie wiedzą, że podkręcone strzały w futbolu są stare jak świat i są normalką. Praktycznie każdy rzut wolny jest podkręcony. KAŻDY!! Oni myślą , ze strzał Carlosa jest jakis wyjątkowy... Taki to poziom dziennikarstwa sportowego w GW... A ci naukowcy, którzy odkrywają banalne zjawisko, to naukowcy specjalnej troski. Podkręcona piłka w powietrzu skręca dlatego, ze opór powietrza zależy od prędkości. Tak więc po jednej stronie piłki względna prędkość powierzchni piłki wobec powietrza jest mniejsza niż po drugiej stronie. Więc opór jest mniejszy po jednej stronie niz po drugiej. Stad się bierze siła skrętu działająca na piłkę. BANAŁ... Ktoś juz wspomniał Efekt Magnusa zreszta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapsel23 Piłka nożna. Sekret Roberto Carlosa odkryty IP: 95.171.222.* 04.09.10, 08:58 on tą piłk podkrecił ja tez tak umie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tito2k Dzisiejsza piłką by tak nie strzelił IP: *.home.aster.pl 04.09.10, 12:02 Dzisiejsza piłką by tak nie strzelił Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph Najbardziej śmieszą mnie zdania 04.09.10, 12:19 różnych niedouków o "łamaniu/naginaniu praw fizyki". Ciekawe których? Może chodzi o te, jeszcze nieodkryte? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Bumerang ? IP: *.czeladz.vectranet.pl 04.09.10, 13:30 Naukowcy z GW powinni jeszcze wyjaśnić: na jakiej zasadzie rzucony bumerang lecąc w powietrzu zatacza łuk ? Odpowiedz Link Zgłoś