Gość: melnik Re: Kto za Janasa? IP: 85.128.39.* 16.06.06, 12:10 Kasperczak, chyba żed PZPN się szarpnie i przyjdzie fachowiec z zagranicy. Ale ktos z nazwiskiem i autorytetem a nie jakis figlarz z Czech Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Kto za Janasa? IP: *.chello.pl 16.06.06, 12:11 tylko kasperczak !!!!!!! w końcu to jego piłkarze Żurawski, Szymkowiak, Frankowski, Kłos, Jop, Sobolewski a nawet Kosowski których wytrenował i zgrał (wisły kraków) praktyczne wygrali eliminacje. Janas to rozwalił i wyszło jak zawsze... Odpowiedz Link Zgłoś
serwal Ma kto grać! 16.06.06, 13:07 Piłkarzy to my mamy, tylko powłują tych co nie trzeba. Zostawia się w Polsce takiego Surmę, a bierze na mistrzostwa Kosowskiego i Rasiaka. Ponadto lepiej było wziąć Łobodzińskiego niż Milę itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: Kto za Janasa? IP: *.infocoig.pl / *.crowley.pl 16.06.06, 12:47 została kasa (wPZPN) z premii za mistrzostwo, wiec na jakies wielkie nazwisko z zagranicy na pewno wystarczy...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pijak Re: Kto za Janasa? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.06.06, 12:51 Nie, nie. Kasa jest nie dla nowego trenera. Na te kase to lapke polozy Listek i tyle ja widzieli. Moze potem Jarek z Zioberkiem go wsadzi wreszcie do pierdla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merq Re: Kto za Janasa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 12:52 MOIM ZDANIEM POWINIEN ZOSTAĆ I WPROWADZIĆ POLSKE DO EURO, PO NIEUDANYCH MŚ ZAWSZE ZMIENIAMY TRENERÓW I JEST ZA MAŁO CZASU NA PRZYGOTOWANIA DO EURO POWINNA BYĆ KONTYNUACJA I MOŻE W KOŃCU SIE ZAKWALIFIKUJEMY... Odpowiedz Link Zgłoś
eciak1 Dlaczego tylko faceci, może jakaś kobitka? 16.06.06, 13:00 Znacie jakąś, która by się nadała? Odpowiedz Link Zgłoś
serwal Re: Kto za Janasa? 16.06.06, 13:01 Pozostają: 1. Kasperczak, 2. Smuda, 3. Łazarek. I to by było na tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zeyssu Re: Kto za Janasa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.06, 13:08 Guus Hiddink :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZłY Re: Kto za Janasa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 13:22 wkurza mnie takie gadanie... jak coś komuś nie wyjdzie to zaraz rozkminka kto byłby lepszy,a jak odnosi sukcesy to jest chwalony! tak samo było z dudkiem i frankowskim-cieszę się ze nie pojechali-oni na dizeń dzisiejszy mają tylko znane nazwisko,a nic poza tym..jeden i drugi grzeje ławę, franek się roztył-jak miałby strzelać gole??!! janas owszem popełnił błąd zmian w meczu z niemcami, ale mogłoby być też tak że gdyby rezerwowi weszli wcześniej to moze dudka dałby strzelić niemcom 2 gole a nie jeden?? dlaczego nie patrzycie na to w ten sposób! denerujecie mnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: Kto za Janasa? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.06.06, 13:31 Jak cos komus nie wychodzi ale widac ze sie stara, ze wie co robi to pozwala mu sie dalej pracowac. Ale jak Janas ma realizowac koncepcje ktorej w ogole nie ma? Moze zatrudnimy mu doradcow: Klinsmanna, Erikssona albo jeszcze kogos innego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smutny Kto za Janasa? - Kaczynscy + Marcinkiewicz ! IP: *.w86-199.abo.wanadoo.fr 16.06.06, 13:23 To jest to ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAUBER Czesław Michniewicz !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 13:35 na Kasperczaka PZPNu ne stać, ale Michniewicz w Lechu zrobił dobrą robotę, Smudy się teraz raczej nie wyrwie bo dostał kasę i obiecującą drużynę, więc wybór młodego trenera z nowszą myślą trenerską z osiągnięciami będącego na fali jest ciekawy :) Odpowiedz Link Zgłoś
microprofesor Re: Kto za Janasa? 16.06.06, 13:36 Janas powinien odejść - to jest kosekwencja jego wzięcia całej odpowiedzialności na siebie. A błędów popełnił wiele. Podstawowe działania, jakie ma podejmować trener reprezentacji, to nie trening zawodników, ale: 1. selekcja 2. taktyka 3. motywacja Ad 1. Selekcja - nieustanne promowanie nieudaczników takich jak Mila i Rasiak, aż do wzięcia ich ma mistrzostwa włącznie - niezrozumiałe pominięcie jednych (Frankowski, Dudek, Kłos) przy jednoczesnym powołaniu innych (Giza, Gancarczyk) - niezrozumiałe kryteria testowania zawodników (najjaskrawsze przykłady: Piechna, Sosin, Saganowski; strzelają bramki - brak dalszych powołań) Ad. 2 Taktyka - brak (prawidłowej) reakcji na wydarzenia na boisku (Ekwador - za późne zmiany, za mała moc ataku; Niemcy - Sobolewski ewidentnie pracował na druga kartkę itp) - zmiana taktyki na obronną do meczu, w którym jesteśmy faworytem; testowanie tej taktyki tuż przed rozpoczęciem mistrzostw (na prośbę zawodników?!); nie wykorzystanie ofensywnego potencjału drużyny (zresztą osłabionego z powodu złej selekcji) Ad. 3 Motywacja - jedyni dobrze zmotywowani zawodnicy, to ci, którzy dostali bodzieć szansy występu na imprezie (Jeleń, Brożek, Bosacki), reszta jakaś taka bez energii Podsumowanie: JANAS DAŁ D..Y Co dalej? Zmieniamy trenera. Niestety, następni najlepsi kandydaci (w kolejności Smuda - niech spróbuje z reprezentacją, Kasperczak) również mają problemy z wysławianiem się :-) Więc może kodoś zza granicy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Kto za Janasa? IP: *.lubin.dialog.net.pl 16.06.06, 13:36 Ktokolwiek, któ zna się na tym fachu i nie jest z Polski. Jakiś Włoch, Niemiec, Hiszpan, albo (najlepiej!) Holender. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadeusz Re: Kto za Janasa? IP: *.asta-net.com.pl 16.06.06, 13:37 Kasperczak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turtl Dlaczego Kasperczak: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 13:37 Poza kilkoma wyjątkami polska reprezentacja składa się z 3 grup piłkarzy: Pierwsza z nich - najbardziej obiecująca, jest jednoosobowa. W jej skład wchodzi zawodnik, którego od dziecka uczono grać za granicą. Ebi.. W obręb drugiej wchodzą weterani lig zachodnich, których nauczono w końcu jak się gra w piłkę, ale średnia wieku tej grupy to ok. 29-30 lat. Trzecia grupa to kilku byłych piłkarzy Wisły, których uczył grać w piłkę Henio Kasperczak, trener wykształcony na zachodzie. I jemu trzeba powierzyć kadrę. Nie oszukujmy się - poziom polskiej piłki jest tak słaby, że jesteśmy skazani na tymczasowy piłkarski okcydentalizm. Uczmy się od lepszych, czasy Kazia Górskiego dawno minęły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karabinierka Re: Kto za Janasa? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.06.06, 13:38 Bawi mnie to "kto za Janasa", albo czy poda się Pan do dymisji?". Czeska ekipa ma od 8 lat tego samego trenera, mimo, ze raz wygrywa raz przegrywa, u nas co przegrana to ktos nowy. Rozumiem kontruktywną krytyke, ale czy nikt naprawde nie chce zauważyc, ze sukcesem w polskiej rzeczywistosci pilki noznej jest sam fakt zakwalifikowania sie na MŚ. Wyjście z grupy nie jest w zasięgu ręki. Popatrzmy jak grają Angole, francusi, elita znaczy sie...Rozpaczliwe jak na ten poziom [swiatowy]. Mnie sie janas podoba, wstyd mi za polskich dziennikarz [poziom pytan na wczorajszej konferencji żenujący], czasem zastanawiam sie, czy dziennikarze to w ogole wiedzą, na czyl futbol polega? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: Kto za Janasa? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.06.06, 13:52 A ja sie zastanawiam czy Janas wie o co w tym wszystkim chodzi (poza tym zeby walnac sete po zmierzchu - bo to wie!!) Czesi nie musza zmieniac bo tam widac konsekwencje, od poczatku byla rzetelna, profesjonalna praca, ale halo, to nie przychodzi samo z siebie, trzeba wylozyc kaske!! Czesi wykladaja i maja wielu niezlych sportowcow, Polacy nie wykladaja i maja tez wielu sportowcow!?! I tak zostanie. I w tym kontekscie awans to jest ogromny sukces. Jesli chcemy tylko awansowac to zostawmy wszystko tak jak jest. PZPN ok, Janas ok, szkolenie mlodziezy, propagowanie sportu ok - i nie chodzi tylko o pilke! Ja uwazam ze Janas musi odejsc - sam obiecal przed mistrzoswami, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meesh Kapserczak!!! IP: *.billbird.pl 16.06.06, 13:43 Kasperczak. Ma wszelkie atuty. Wizję gry, konsekwencję, zaufanie zawodników. Doświadczenie w prowadzeniu reprezentacji narodowych. A poza tym to najbardziej ceniona na świecie francuska szkoła trenerska :) Prawdę mówiąc reprezentacja Janasa o tyle grała dobrze, o ile Janas nic nie psuł w schemacie wypracowanym w Wiśle przez Kasperczaka. Jak zaczynał sam kombinować - całą ofensywę szlag trafiał... Dopóki w formacjach ofensywnych dominowali gracze starej Wisły (Franek, Szymek, Żuraw, Sobol, Kosa) gra była ok. Kilku pozostałych idealnie do tego scheatu pasowało - np. Krzynówek (w formie!) Smolarek... Ale już Mila, Rasiak i Lewandowski byli jak piasek wsypany w dobrze funkcjonujące tryby... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: Kapserczak!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.06, 13:51 wydaje mi się że równie ważne jest w tej chwili znalezienie nowego trenera reprezantacji młodzieżowej. I tu marzy mi się Mirek Trzeciak który w tej chwili prowadzi chyba młodzików w Ossasunie. A pierwszym chyba powninien być Kasperczak -należy mu się szansa, jeśli nie on to dopiero wtedy zagraniczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomas Re: Kto za Janasa? IP: *.toya.net.pl 16.06.06, 13:54 gmoch powinien objąć posade za janasa zawsze się tak mądrzy przed meczami w tvp to niech obejmie to stanowisko i wtedy zobaczymy jaki będzie mądry!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romeczek Re: Kto za Janasa? IP: *.dzi.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 16.06.06, 14:00 Za Janasa Franciszek Smuda! Smuda ma najwyzsza skutecznosc ze wszystkich trenerow w Polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Kto za Janasa? IP: *.gtech.com / 192.156.102.* 16.06.06, 14:01 Rudi Voeller Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomi Re: Kto za Janasa? IP: *.helion.pl / *.helion.pl 16.06.06, 14:24 Ja uwazam ze mogli by jeszcze raz dac szanse Englowi ... Odpowiedz Link Zgłoś
gkol Re: Kto za Janasa? 16.06.06, 14:33 Potrzebujemy trenera ze skandynawii.Ci z polnocy zawsze dawaki nam w pupe i bynajmniej nie z powodu fantastycznej techniki.Madrosc.Taktyka. Odpowiedz Link Zgłoś
ahda Re: Kto za Janasa? 16.06.06, 14:35 pozwalam sobie na sugestie (choc nie jestem z Polski ale z Czech): moze jakis trener zagraniczny? Sadzac po wysokosci wynagrodzen poszczegolnych szkoleniowcow PZPN ma dosyc kasy na zawodowca dobrej klasy. Podam liste wynagrodzen trenerow (w milionach € rocznie): 1. Eriksson (Angl.) 6,0, 2. Lippi (Wlochy) 2,2, 3. Scolari (Port.) 2,15, 4. Klinsmann (Niem.) 2,0, 5. La Volpe (Meksyk) 1,9, 6. Parreira (Braz.) 1,8, 7. Van Basten (Hol.) 1,5, 8. Zico (Jap.) 1,25, 9. Advocaat (Korea) 1,0, 10. Pekerman (Arg.) 0,85, 11. Janas (Pol.) 0,8, 12. Paqueta (Arabia Saud.) 0,78, 13. Kranjčar (Chorw.) 0,75, 14. Domenech (Fr.) 0,7, 15. Hiddink (Austr.) 0,68, 16. Beenhakker (Tryn.) 0,66, 17. Arena (USA) 0,6, 18. Aragones (Hisz.) 0,55, 19. Ivankovič (Iran) 0,47, 20. Kuhn (Szwaj.) 0,45, 21. Lemerre (Tun.) 0,33, 22. Lagerbäck (Szwe.), Guimaraes (Kostar.) i Petkovič (SCZG) wszyscy 0,3, 25. Djukovič (Ghana) i Goncalves (Angola) obydwaj 0,18, 27. Ruiz (Parag.) i Suárez (Ekv.) obydwaj 0,16, 29. Brückner (Czechy) 0,15, 30. Michel (Wybrzeze K.S.) 0,13, 31. Pfister (Togo) 0,12, 32. Blochin (Ukr.) 0. Jak na to spojrzec to nawet za Janasem jest pare o klase leprzych trenerow... Ale to w koncu nie moja sprawa, tylko PZPN... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: Kto za Janasa? IP: 193.59.95.* 16.06.06, 14:49 Proponuuję Mirka Trzeciaka, od lat w Hiszpanii, uczył się od najlepszych, ma świeże spojrzenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esteban Re: Każdy ! Każdy ! Każdy!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 15:54 Ja was tak słucham i sie dziwie. Bo w Polsce jest tak, że każdy trener jest dobry, dopóki wygrywa. Jak doskonale pamiętacie Janas po zwycięskich meczach był " noszony na rękach". Mimo wszystko przyznaję, że ostatnio popełnił dużą ilośc błedów. POronionym pomysłem było ustawianie zespołu w systemie 4-5-1 pod Maćka Żurawskiego. Zupełnie nie odnajduje się na tej pozycji. Szczególnie, że system ten testowany był tydzień przed mundialem. Najlepiej byłoby, gdyby Janas został. Bo my ciągle zmienimy trenera i on nie może wprowadzić konkretnych zmian. Jeśli już to na jego miejsce przydałby sie: 1.Henryk Kasperczak 2.Otto Rehhagel 3.Edward Klejstdinst Odpowiedz Link Zgłoś