Dodaj do ulubionych

Podolski: Wiedziałem, że brama w końcu padnie

• lukasz_nl Podolski jest w porzadku! 16.06.06, 11:20
      Nie spiewal hymnu niemieckiego, i jako jedyny gracz Niemieckiej reprezentacji
      wymienil koszulke z Polakiem. No i oczywiscie sam mowi ze troche czuje sie
      Polakiem. To wszystko tez ma jakies znaczenie. Jedynie mozna powiedziec ze
      szkoda ze gra dla Niemcow (tez znajac historie Polsko-Niemiecka), ale coz..
      decyzje kiedys podjal i to nic juz nie zmieni. A to co teraz pokazal, oznacza
      ze jednak ma troche w sobie honoru.

Pozdrawiam,
      Lukasz
    • Gość: Himhith Re: Podolski: Wiedziałem, że brama w końcu padnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 11:29
      Bubu bucu, a dla kogo mial grac skoro wyjechal jako male dziecko i wychowal sie
      w Niemczech? Przeciez to Niemcy go szkolili, placili za jego edukacje, wiec to
      naturalne, ze gra dla nich!
    • Gość: stan Re: Podolski: Wiedziałem, że brama w końcu padnie IP: *.b-ras1.srl.dublin.eircom.net 16.06.06, 11:41
      szwab i tyle....
      • kapitan_stopczyk No dobrze: jest "szwabem". I co ci do tego? 16.06.06, 13:53
        Czy każdy musi być Polakiem?
        • Gość: hanys Re: No dobrze: jest "szwabem". I co ci do tego? IP: *.dip.t-dialin.net 16.06.06, 14:03
          > Czy każdy musi być Polakiem?

Nie kazdy - ale napewno kazdy ktoremu w zyciu sie cos udalo
          W tym narodzie rzadko sie cos wogole udaje
          choc zawsze chca i maja dobre checi aby sie udalo :-)
    • Gość: ll dajcie spokoj Podolskiemu, jest w porzadku IP: *.com.pl 16.06.06, 11:49
      jw
      • kapitan_stopczyk Też tak uważam. 16.06.06, 13:54
    • Gość: berlinczyk Re: Podolski: Wiedziałem, że brama w końcu padnie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.06.06, 12:13
      ... no coz, rodzice Klose opuscili Polske w trudnych czasach politycznych i
      ekonomicznych w kraju. Pamietacie ilu Polakow wybralo zycie na obczyznie. (Mnie
      nie wylanczajac). On byl wtedy jeszcze malym chlopcem i w Niemczech sie
      wychowal. Nie ma wiec takiej wiezi z Polska, jaka wielu z was sobie by zyczylo.
      Szczegolnie, ze Klose nie wychowywal sie w tradycji patrjotycznej. Niedawno
      przyznal sie w wywiadzie dla TV. niemieckiej, ze nie zna wogole polskiego hymnu,
      wiec o czym tu mowic. Rodzice jego pochodza z jakiejs malej miejscowosci w
      Opolskiem. "Tradycja polska" czy "patrjotyzm" to obce w tej rodzinie slowa. U
      Podolskiego sprawa wyglada zupelnie inaczej.
    • Gość: Kamil Re: Podolski: Wiedziałem, że brama w końcu padnie IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.06, 12:16
      Super Polacy grali.A czy kiedyś Podolski zagra dla Reprezętacji Polski???!!!
      • Gość: Też kamil Re: Podolski: Wiedziałem, że brama w końcu padnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 12:43
        Gość portalu: Kamil napisał:

> Super Polacy grali.A czy kiedyś Podolski zagra dla Reprezętacji Polski???!!!

Polacy nie grali super. Bardzo łatwo tracili piłki. Nie potrafią wykonywać
        dalekich podań, ani nawet krótkich, nie potrafią grać z pierwszej piłki.
        Znaleźli się na mundialu przez przypadek.
    • Gość: Niwtil Podolski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 13:01
      Nie mam pretensji do Podolskiego i Klose, że wybrali sobie nową ojczyznę (a
      może wybrali za nich ich rodzice), ale ją wybrali i niech grają dla Niemców
      dotąd dokąd będą mogli. Życzę in tego jako sportowcom i ludziom, ale na Boga
      miłego mam prośbę zarówno do nich jak i do wszystkich polskich dziennikarzy
      niech wreszcie przestaną pieprzyć o "polskich" sercach o przywiązaniu do Polski
      i Polaków bo czegoś takiego poprostu nie ma. Wybrali Niemcy na swą ojczyznę ich
      wola ale do Polski to niech przyjeżdżają z niemieckim paszportem i wara im od
      Polski. Bardziej szanuję ludzi którzy mając polskie korzenie wolą występować w
      polskich barwach (np Stanisława Walasiewicz) niż tych dwóch gastarbeiterów. W
      latach osiemdziesiątych był taki piłkarz Andrzej Buncol wyjechał do Niemiiec
      grać z Bundeslidze żeby móc w niej występować przyjął podwójne obywatelstwo (za
      co go w Polsce opluto) ale odmówił gry w reprezentacji Niemiec choć mu to
      proponowano i to jest dla mnie Polak z niemieckim obywatelstwem. Klose i
      Podolski to NIEMCY tyle tylko, że polskiego pochodzewnia.
      • Gość: Marta50 Re: Podolski IP: *.pools.arcor-ip.net 16.06.06, 13:14
        Odpowiadasz na :

Gość portalu: Niwtil napisał(a):

> Nie mam pretensji do Podolskiego i Klose, że wybrali sobie nową ojczyznę (a
        > może wybrali za nich ich rodzice), ale ją wybrali i niech grają dla Niemców
        > dotąd dokąd będą mogli. Życzę in tego jako sportowcom i ludziom, ale na Boga
        > miłego mam prośbę zarówno do nich jak i do wszystkich polskich dziennikarzy
        > niech wreszcie przestaną pieprzyć o "polskich" sercach o przywiązaniu do Polski
        >
        > i Polaków bo czegoś takiego poprostu nie ma. Wybrali Niemcy na swą ojczyznę ich
        >
        > wola ale do Polski to niech przyjeżdżają z niemieckim paszportem i wara im od
        > Polski. Bardziej szanuję ludzi którzy mając polskie korzenie wolą występować w
        > polskich barwach (np Stanisława Walasiewicz) niż tych dwóch gastarbeiterów. W
        > latach osiemdziesiątych był taki piłkarz Andrzej Buncol wyjechał do Niemiiec
        > grać z Bundeslidze żeby móc w niej występować przyjął podwójne obywatelstwo (za
        >
        > co go w Polsce opluto) ale odmówił gry w reprezentacji Niemiec choć mu to
        > proponowano i to jest dla mnie Polak z niemieckim obywatelstwem. Klose i
        > Podolski to NIEMCY tyle tylko, że polskiego pochodzewnia.
        Obywatel Niemiec z niemieckim paszportem nie jest Gastarbeiter!!!
        W Niemczech nie ma dwoch paszportow, skoro niektorzy maja , maja je nielegalnie!!!
        Jak mozna identyfikowac sie z takim zapatrywaniem na swiat jakie jest na sile
        wkladane polskiemu spoleczenstwu - TO JEST PRANIE MOZGOW!!!
        Nic dziwnego ze uksztaltowal sie niezrozumialy patriotyzm z ktorym nie moga sie
        identyfikowac ludzie urodzeni w Polsc mieszkajacy na stale poza Polska.
        • Gość: Marianka Re: Podolski IP: *.pools.arcor-ip.net 16.06.06, 16:11
          Obecnie starajacy sie o obywatelstwo niemieckie musza zrezygnowac z
          poprzedniego. Wg starych przepisow mozna bylo miec 2 obywatelstwa i ci ktorzy
          wtedy dostali niemieckie zachowuja w dalszym ciagu legalnie ibydwa obywatelstwa.
      • kapitan_stopczyk Co to jest w ogóle "polskie serce"???? 16.06.06, 13:19
        To bzdura jakaś.
        • Gość: hanys Re: Co to jest w ogóle "polskie serce"???? IP: *.dip.t-dialin.net 16.06.06, 13:34
          > To bzdura jakaś.

To nic innego jak sympatia do Polski ...
          Sam to kiedys przezylem podobnie jak Poldi
          - tylko po czasie sie zorientowalem , ze naprawde chdzilo mi
          o wakacje u babci wyprawy na targ nowych kolegowo i co tu duzo gadac swietnych
          prywatnie ludzi.

Dopiero po czasie jak braknie pozytywnych punktow odniesienia czlowiek zyczyny
          widziec paskudna morde ksenofobii chamstwa i chorego ultrakatolicyzmu
          panujacego w Polsce.
          Teraz obrazu tego kraju za granica dopelniaja gwiazdy typu Gierdych ,
          kurduple ( djabli wiedza dlaczego profesorzy? )i inne Buraki.

I tak oto czolwiek sie z czasem leczy z glupoty ... :-)
          • Gość: Marta50 Re: Co to jest w ogóle "polskie serce"???? IP: *.pools.arcor-ip.net 16.06.06, 13:36
            100% racji
          • Gość: yeoman Re: Co to jest w ogóle "polskie serce"???? IP: *.koeln2.smc.pironet-ndh.net 16.06.06, 13:45
            Ano tym razem tez bylo ciezko "sie z glupoty" wyleczyc, niestety to tez czesc
            naszego spadku, bezrefleksyjna sentymentalnosc ;)
            • Gość: Marta50 Re: Co to jest w ogóle "polskie serce"???? IP: *.pools.arcor-ip.net 16.06.06, 13:55
              Odpowiadasz na :
              Gość portalu: yeoman napisał(a):
              > Ano tym razem tez bylo ciezko "sie z glupoty" wyleczyc, niestety to tez czesc
              > naszego spadku, bezrefleksyjna sentymentalnosc ;)
              Polacy sami mnie wyleczyli z sentymentu dla POlski. Podroze prawdopodobnie
              ksztalca, tak bylo w moim wypadku.
            • Gość: hanys Re: Co to jest w ogóle "polskie serce"???? IP: *.dip.t-dialin.net 16.06.06, 13:59
              > Ano tym razem tez bylo ciezko "sie z glupoty" wyleczyc, niestety to tez czesc
              > naszego spadku, bezrefleksyjna sentymentalnosc ;)

Opy dla Poldiego nie przyszlo to za puzno ?
              Chlopak powinien sobie zdawac sprawe ze jakby nie bylo
              gra w reprezentacji Niemiec to zaszczyt w imieniu 80 mln. Niemcow
              a nie jego prywatna buda z kurczakami gdzie moze sobie piepszyc co chce,

Oby sobie nie przegryl w kraju gdzie ludzie stoja za nim murem i ma potezny
              kapital sympatii bo w polsce i tak co by nie mowil i co by mu sie na boisku
              tylko "nie udawalo" -
              to i tak go opluja i ojsz..cza - bo nalerzy do stalego komponentu w
              ich "wartoscia narodowych".

p.s.
              Na szczescie nasza nauka byla latwiejsza bo nie bylismy slawnymi ludzmi
              tylko zwyklymi malymi robaczkami :-)
              • Gość: yeoman Re: Co to jest w ogóle "polskie serce"???? IP: *.koeln2.smc.pironet-ndh.net 16.06.06, 14:59
                Chlopak jest jeszcze mlody i szuka swego miejsca. Dopoki dziadkowie zyja, bedzie
                mu trudno...(oby zyli jak nadluzej-tego im zycze), Klose przestal sie juz tym
                przejmowac, wie gdzie jego miejsce! Mysle ze Klose pogada z Poldim i poprowadzi
                troche przez ten labirynt antycznych uposledzen! Jednak pomimo tego poruszyl
                mnie jego komentarz, nie jest latwo ludzie, ale nigdy nie bylo!
    • kapitan_stopczyk Ludzie !!! Odczepcie się od Podolskiego !!!! 16.06.06, 13:12
      Co to w ogóle za stwierdzenia??? "zaprzedał się Niemcom", "sprzedawczyk" czy
      jakos ta podobnie.
      Dzisiaj ojczyzna jest tam gdzie ciebie chcą przyjąc i gdzie ci jest dobrze.
      Miał siedzieć w Polsce i marnowac swój talet w korupcyjnych rozgrywkach miedzy
      Polakami?
      Miał zostac w kraju gdzie najważniejsza jest umiejętność "zakombinowania", a
      praca i telent jest tylko dla frajerów?
      • Gość: Marta50 Re: Ludzie !!! Odczepcie się od Podolskiego !!!! IP: *.pools.arcor-ip.net 16.06.06, 13:27
        Odpowiadasz na :

kapitan_stopczyk napisał:

> Co to w ogóle za stwierdzenia??? "zaprzedał się Niemcom", "sprzedawczyk" czy
        > jakos ta podobnie.
        > Dzisiaj ojczyzna jest tam gdzie ciebie chcą przyjąc i gdzie ci jest dobrze.
        > Miał siedzieć w Polsce i marnowac swój talet w korupcyjnych rozgrywkach miedzy
        > Polakami?
        > Miał zostac w kraju gdzie najważniejsza jest umiejętność "zakombinowania", a
        > praca i telent jest tylko dla frajerów?
        Tak jest, ten kto zaznal innego porzadku, innego swiata i przejzal na oczy ten
        nie moze identyfikowac sie z tym obecnym stanem Polski.
        • Gość: FELIX Tak jest ruszaj na Białoruś IP: 87.246.199.* 16.06.06, 16:19
    • Gość: Marek Re: Podolski: Wiedziałem, że brama w końcu padnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 13:27
      Szczytowe i niebywale osiągnięcie niemieckiej kardiologii - dwa serca w jednej
      klatce piersiowej!!! No i co w na to???
      • kapitan_stopczyk Dwa serca? Wymysł polskich dziennikarzy, którzy.. 16.06.06, 13:29
        ..którzy na siłe chca "wydusić" z Podolskiego jakieś "patriotyczne" wyznania.

On jest Niemcem - i koniec!!!!Czego wszyscy od tego faceta chcą?
        Miał w ramach "miłości do Polski" strzelić gola samobójczego??????
    • at_work Ten obrazek, to alegoria bliskiej przyszłości 16.06.06, 13:27
      Ci którzy wyjadą lub już wyjechali będą mogli się nd nami tylko litować i współczuć.

Nam zostanie tylko płacz i kwakanie

_
      A teraz, kochani wyborcy... itd.
      • kapitan_stopczyk Wyjechał-iprzynajmniej nie musi patrzeć na Leppera 16.06.06, 13:31
        .....Giertycha i reszty Kaczek.
        Żyje jak człowiek, nie musi babrac się w układach i układzikach.
        Jego zadaniem jest grać w piłke i robi to doskonale.
        I to wszystko.
      • Gość: Marta50 Re: Ten obrazek, to alegoria bliskiej przyszłości IP: *.pools.arcor-ip.net 16.06.06, 13:33
        Odpowiadasz na :

at_work napisał:
        > Ci którzy wyjadą lub już wyjechali będą mogli się nd nami tylko litować i współ
        > czuć.>
        > Nam zostanie tylko płacz i kwakanie> _
        > A teraz, kochani wyborcy... itd.
        Litowac i wspolczuc?
        Nad czym?
        Polska miala wielka szanse na wszystko (nie tylko w sporcie) tylko jej nie
        wkorzstala.
    • kapitan_stopczyk Miał jako "Polak" strzelić bramkę samobójczą??? 16.06.06, 13:45
      Bo czytając co ludzie wygadują to chyba tylko gol samobójczy strzelony Niemcom
      przez Podolskiego usatysfakcjonowałby kibiców-patriotów.
      • Gość: Marta50 Re: Miał jako "Polak" strzelić bramkę samobójczą? IP: *.pools.arcor-ip.net 16.06.06, 13:48
        Myslisz, ze by ich zadowolil?
        Nie sadze!!!
        • kapitan_stopczyk Powinien udać się do Cżestochowy na kolanach... 16.06.06, 13:50
          ..owinięty w biało-czerwoną włosienicę.
          Poleżeć krzyżem przed Cudownym Obrazem....
          Ucalować piescienie purpuratów - a wtedy może byśmy mu wybaczyli "zdradę".
      • de_oakville Bez przesady, mosci panowie. 16.06.06, 13:51
        Zalozmy, ze ktos urodzil sie nie w Gliwicach tylko w powojennym Lwowie (na
        Ukrainie) i ma polskie korzenie. Wyjezdza do Polski i gra w polskiej druzynie
        narodowej. Na Ukrainie toczy sie dyskusja na forum czy "zdradzil" on Ukraine czy
        nie. Nie spiewa ukrainskiego hymnu!!! Nie mowi po ukrainsku!!! Zdradzil Ukraine!
        A jednak on sam przyznaje, ze sie urodzil na Ukrainie (!!!) i mowi po zarowno po
        polsku jak i po ukrainsku. Mowi, ze ma dwa serca.
        Jakie? zastanawiaja sie w dyskusji na ukrainskim forum. Oczywiscie polskie!!!
        Dwa serca polskie!!!. Skandal!!! Taka postawa swiadczy niestety o nietolerancji.
        To nie sa czasy feudalizmu ("przywiazanie chlopa do ziemi") i ludzie ci
        nie sa "wasalami" Polski. Tylko dlatego, ze urodzili sie na przyklad w Gleiwitz,
        przepraszam w Gliwicach. Sa wolnymi ludzmi.
    • lalka_01 Re: Podolski: Wiedziałem, że brama w końcu padnie 16.06.06, 13:48
      wszyscy ktorzy cos do POldiego maja niech pomysla sami, co by zrobili, gdyby
      mieli do wyboru granie w reprez. majacej szanse na mistrzostwo i takiej, ktora
      ma szane na wyjscie z grupy. Nawet nie o kase chodzi, choc ona tez jest wazna.
      Klozet mial taki wybor, wybral DOBRZE i huk, koniec dyskusji, za POldiego
      wybraly okolicznosci, ale gdyby mial sam decydowac, zrobilby jak kolega.
      Co do serca itp. - czy Slazacy do konca wiedza, dla kogo one bija, czy moze im
      to lata - ten kto akurat gora, ten kto wiecej zaplaci byl i jest ojczyzna?
      Slazacy sa wierni samym sobie i maja komfort wyboru, tak mysle.
      A Poza tym Poldi w tym meczu zagral kiepsciutko - czyzby klatwa kraju
      pochodzenia go dopadla?
    • Gość: Marta50 Re: Podolski: Wiedziałem, że brama w końcu padnie IP: *.pools.arcor-ip.net 16.06.06, 13:49
      Odpowiadasz na :

Gość portalu: bubu napisał(a):

> Dla mnie i tak jest to postępowanie zdradzieckie sprzedał sie Niemcom.

Giertych, Lepper i ci dwaj blizniacy ci tak nagadali?
      • Gość: Andzia Re: Podolski: Wiedziałem, że brama w końcu padnie IP: *.adsl.hansenet.de 16.06.06, 14:02
        A na pytanie niemieckiego reportera czy czuje sie niemcem czy Polakiem
        odpowiedzial:"Jestem pilkarzem" To mowi wszystko, on sie czuje Polakiem, ale nie
        mogl grac w polskiej reprezentacji. Janas troche przespal sprawe,bo zglosil sie
        za pozno
    • Gość: Andzia Re: Podolski: Wiedziałem, że brama w końcu padnie IP: *.adsl.hansenet.de 16.06.06, 13:57
      Wlasnie czytalam wywiad z Podolskim w "Berliner Morgenpost". Jak Janas zjawil
      sie u podolskiego z propozycja gry w polskiej reprezentacji, Podolski nie mogl
      juz grac dla Polski, poniewaz gral juz w niemieckiej U21(takie przepisy).
      Przytaczam slowa Podolskieg: "Szkoda. Przyszliby wczesniej byloby mozliwe, ze
      bym zdecydowal sie grac po polskiej stronie" Czyli chcial, ale nie mogl!!! Poza
      tym na kazdym kroku przyznaje sie do polskosci i nigdy nie spiewa hymnu
      niemieckiego! On jest o.k. Ale klose nie lubie za bardzo, bo chce byc bardziej
      niemiecki niz niemcy.
      • Gość: Marta50 Re: Podolski: Wiedziałem, że brama w końcu padnie IP: *.pools.arcor-ip.net 16.06.06, 14:04
        Odpowiadasz na :

Gość portalu: Andzia napisał(a):

> Wlasnie czytalam wywiad z Podolskim w "Berliner Morgenpost". Jak Janas zjawil
        > sie u podolskiego z propozycja gry w polskiej reprezentacji, Podolski nie mogl
        > juz grac dla Polski, poniewaz gral juz w niemieckiej U21(takie przepisy).
        > Przytaczam slowa Podolskieg: "Szkoda. Przyszliby wczesniej byloby mozliwe, ze
        > bym zdecydowal sie grac po polskiej stronie" Czyli chcial, ale nie mogl!!! Poza
        > tym na kazdym kroku przyznaje sie do polskosci i nigdy nie spiewa hymnu
        > niemieckiego! On jest o.k. Ale klose nie lubie za bardzo, bo chce byc bardziej
        > niemiecki niz niemcy.
        Powiedz kto zaprzecza w Niemczech ze urodzil sie albo pochodzi z Polski?
        Co za mentalnosc?
        Ja nie moge sie identyfikowac z obecna Polska, mnie ta obecna Polaka przestrasza
        i szokuje.
      • Gość: hanys Re: Podolski: Wiedziałem, że brama w końcu padnie IP: *.dip.t-dialin.net 16.06.06, 14:28
        > Wlasnie czytalam wywiad z Podolskim w "Berliner Morgenpost". Jak Janas zjawil
        > sie u podolskiego z propozycja gry w polskiej reprezentacji, Podolski nie mogl
        > juz grac dla Polski, poniewaz gral juz w niemieckiej U21(takie przepisy).
        > Przytaczam slowa Podolskieg: "Szkoda. Przyszliby wczesniej byloby mozliwe, ze
        > bym zdecydowal sie grac po polskiej stronie" Czyli chcial, ale nie mogl!!!
        Poza
        > tym na kazdym kroku przyznaje sie do polskosci i nigdy nie spiewa hymnu
        > niemieckiego! On jest o.k. Ale klose nie lubie za bardzo, bo chce byc bardziej
        > niemiecki niz niemcy.

Andzia jedno powinnas zrozumiec - Poldiego nikt nie zmusza grac w reprezentacji
        Niemiec i reprezentowac 80 mnl. Niemcow - ON MA SASZCZYT TO ROBIC !!!

Jezeli nie ma ochoty prezentowac milionow ludzi ktorzy mo ufaja i uwielbiaja

Jezeli nie ma ochoty spiewac hymnu i grac ZAWSZE dla a nigdy przeciwko swojej
        druzynie

TO MOZE HONOROWA ODEJSC i udac sie do waszego (moim zdaniem ) grajdolka !!!

Mamy wystarczajaco duzo dobrych zawodnikow ktorzy sa swietnymi pilkarzami i
        zaslozyli sobie na nasze PELNE ZAUFANIE - chocby np. Odonkor !!

Podziwiam Klinsmanna za to ze toleruje te wszystki wypryki ublizajace fana
        niemieckim - podo jest gwiazda tylko tak dlugo jak MY w Niemczech TEGO BEDZIEMY
        CHCIELI - u was bedzie z czasem oplutym dupkiem pchajacym za kilka lat wozki
        przed TESKO w Gliwicach.

Nie zycze mu tego - i mam nadzieje na szypkie uzdrowienie mlodego gwiazdora i
        szacunek dla Klinsmanna i niemieckich kibicow za wyrozumialosc
        U WAS BY SIE TEGO NIE DOCZEKAL ...- czy moze sie myle ?
        • Gość: sweet girl Re: Podolski: Wiedziałem, że brama w końcu padnie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.06, 20:51
          Na szczęście to nie ty będziesz decydował o jego życiu i gdzie ma grać.
          Jak będziesz tak wszystkich odsyłać z kwitkiem to niewielu was tam zostanie.
          Wiekszość to obcokrajowcy.
          A to się wam nie podoba, że ktoś sie przyznje do swoich korzeni (nie mówie tu
          tylko o Podolskim), a to ze hymnu nie śpiewa a to już co niektórym się nawet
          kolor skóry reprezentantów Niemiec nie podoba.
          Niedługo temu chłopakowi (z Ghany bodajże)jak i Odonkorowi będziecie kazać
          malować się na biało przed wyjściem na boisko, bo np. nie stał na baczność
          podczas niemieckiego hymnu.
          Jakże niedawne czasy to wszystko przypomina !! Zupełnie jak za Hitlera!!
          Współczuje wszystkim obcokrajowcom w waszym kraju (podobno tolerancyjnym, koń
          by sie uśmiał :) ), że aby zdobyć szacunek muszą się wyrzekać własnej
          tożsamości i udawać że są kimś innym.
          On też się nie prosił o grę w repr. Niemiec to wyście za nim latali bo jest
          poprostu świetny i to ty go powinieneś szanować, że chce grać w twojej repr.
          Mało nie połamaliście sobie nóżek aby grał u was gdy okazało się, ze interesuje
          się nim PZPN.
          P.S.
          A co do pchania wózków to w Niemczech też jest sporo niemieckich dupków którzy
          je popychają. do tego nie ma lepszych czy gorszych narodów.
    • freud1 Brawo Lukasz!!! 16.06.06, 15:27
      Cala Polonia niemiecka jest Ci wdzieczna za Twoja postawe! Przyznawanie sie do
      polskiego pochodzenia i do silnych zwiazkow z Polska jest w Niemczech roznie
      odbierane(bardzo czesto niestety negatywnie, z reszta poczytajcie sobie posty
      "Niemcow" na tym forum, nie wspominajac juz o wypowiedziach buca Klose).
      WIELKIE dzieki raz jeszcze Poldi!!!
      • Gość: hanys Re: Brawo Lukasz!!! IP: *.dip.t-dialin.net 16.06.06, 16:55
        > Cala Polonia niemiecka jest Ci wdzieczna za Twoja postawe! Przyznawanie sie do
        > polskiego pochodzenia i do silnych zwiazkow z Polska jest w Niemczech roznie
        > odbierane(bardzo czesto niestety negatywnie,

Dlaczego jestes wdzieczny ? Poldi zostal nagrodzony za swoja prace i ma
        zaszczyt reprezentowac RFN - czy w Polsce bylo by to mozliwe ?

Dlaczego jestes mu wdzieczny za to ze
        upokarza ludzi ktorzy mu ta szanse dali,
        a deklaruje sympatie dla tych ktorzy dla niego nic nie zrobili ??

Dlaczego chcesz demonstrowac swoja Polske akurat wsrod ludzi ktorzy dali ci
        mozliwosc zycia i pracy jak czlowiek ?

Dlaczego nie chcesz demonstrowac swojej polskosci w Polsce i wymagasz tego
        akurat od zawodnika reprezentacji Niemiec.

Moi przodkowie chcieli demonstrowac niemieckosc to wyjechali do Niemiec
        i jestem szczesliwy ze zyje w najspanialszym , najpiekniejszym kraju swiata !!
        Mysle ze dla Ciebie jest on rowniez taki.

z reszta poczytajcie sobie posty
        > "Niemcow" na tym forum, nie wspominajac juz o wypowiedziach buca Klose).
        > WIELKIE dzieki raz jeszcze Poldi!!!

Dlaczego Buc ? .. bo jest Niemcem ?
        Jesz niemiecki chleb i plujesz na kogos kto ci go daje do reki
        .... ochh jakie to polskie

Mialem takiego upierdliwego z Polski kolege w szkole
        Temu wydawalo sie ze wszystko nalezy mu sie za nic .. i najlepiej NATYCHMIAST -
        jak tego nie dostawal to zwalal ten fakt na to ze przesladuje sie codzodziemcow

Chamidlo tak demonstrowal swoja polskosc , ze gadal do mnie po polsku nawet w
        wiekszym towarzystwie i mial mi za zle ze choc umie to mu nie w tym jezyku
        odpowiadam.

RZECZYWISCIE WSZYSCY MIELISMY jego i jego "polskosci" PELNA DUPE -
        Niemcy , Turcy , Hiszpanie , Wlosi i djabli wiedza kto tam jeszcze- DOSLOWNIE
        WSZYSCY .
        • Gość: yeoman Re: Brawo Lukasz!!! IP: *.koeln2.smc.pironet-ndh.net 16.06.06, 17:15
          Hej hanys, rozumie Twoja pozycje. Ale piszemy tutaj po polsku, wiec jest to tez
          czyms pozytywnym, problem w tym by wybalansowac sie i POMIMO tego zaakceptowac
          nasza odrobine polskosci ;), czy nie? Klose i Podolski graja w niemczech dla
          niemcow i tyle, i rozumie jezeli maja pare problemow z tym, by wybic stara
          ojczyzne z turnieju, ale Klinsman dobrze zareagowal i zciagnal Poldiego z
          boiska. Mysle ze Poldi musi sobie uswiadomic, gdzie i dla kogo gra, ale na
          boisku to juz troche za pozno!

• Gość: hanys Re: Brawo Lukasz!!! IP: *.dip.t-dialin.net 16.06.06, 17:34
            > Hej hanys, rozumie Twoja pozycje. Ale piszemy tutaj po polsku, wiec jest to
            tez
            > czyms pozytywnym, problem w tym by wybalansowac sie i POMIMO tego zaakceptowac
            > nasza odrobine polskosci ;)

Nie mam z tym problemu :-) .... moj stary dlubie cos tam w Krakowie
            wiec cwicze czesto przy piwie na Kazimierzu - super atmosfera do dyskusji
            politycznych i nietylko ;-) ... gorzej z pisownia bo zawsze po x-tym dlugopis
            mi sie gdzies zapodzieje
        • freud1 Re: Brawo Lukasz!!! 17.06.06, 02:13
          Gość portalu: hanys napisał(a):

> Dlaczego jestes wdzieczny ? Poldi zostal nagrodzony za swoja prace i ma
          > zaszczyt reprezentowac RFN - czy w Polsce bylo by to mozliwe ?

A dlaczego nie bylo by to twoim zdaniem mozliwe? Zwroc uwage na Smolarka. Polacy
          niemalze na rekach go nosza (i slusznie).

> Dlaczego jestes mu wdzieczny za to ze
          > upokarza ludzi ktorzy mu ta szanse dali,
          > a deklaruje sympatie dla tych ktorzy dla niego nic nie zrobili ??

> Dlaczego chcesz demonstrowac swoja Polske akurat wsrod ludzi ktorzy dali ci
          > mozliwosc zycia i pracy jak czlowiek ?

> Dlaczego nie chcesz demonstrowac swojej polskosci w Polsce i wymagasz tego
          > akurat od zawodnika reprezentacji Niemiec.

> Moi przodkowie chcieli demonstrowac niemieckosc to wyjechali do Niemiec
          > i jestem szczesliwy ze zyje w najspanialszym , najpiekniejszym kraju swiata !!
          > Mysle ze dla Ciebie jest on rowniez taki.

Widzisz drogi hanysie, nie jestem mu wdzieczny za to, ze (przynajmniej w twoim
          mniemaniu) upokarza Niemcy. Dlaczego mial bym byc? Swoja droga jesli Lukasz
          swoimi wypowiedziami upokarza Niemcow, to powiedz mi prosze jak w takim razie
          zakwalifikowac np. "Polenwitze"? Czy to twoim zdaniem nie upokarza Polakow?
          Apropos najpiekniejszego kraju swiata: Z calym szacunkiem, ale malo jeszcze tego
          swiata dane bylo ci zobaczyc :)

> Dlaczego Buc ? .. bo jest Niemcem ?
          > Jesz niemiecki chleb i plujesz na kogos kto ci go daje do reki

Przede wszystkim nikt mi tu niczego nie daje. Bo niby dlaczego? Na wszystko w
          Niemczech trzeba ciezko zapracowac. Masz dziwny tok myslenia ( i retoryke lat
          50., ale to tak na marginesie). Podobnie jak ludzie, ktorzy uparcie twierdza, ze
          Anglia oddaje Polsce wielka przysluge zatrudniajac Polakow, nie zwracajac uwagi
          na to, ze praca Polakow to przede wszystkim profit dla angielskich koncernow
          (pieniadz rzadzi swiatem i tyle). Odnosnie Klose, to powiem tylko tyle: Jesli
          uwazasz wypowiedzi Podolskiego za upokarzanie Niemiec, to wyobraz sobie, ze
          wypowiedzi Klose sa w Polsce odbierane podobnie. Tym bardziej, ze sa (w
          przeciwienstwie do komentarzy Podolskiego) duzo bardziej ofensywne.

> .... ochh jakie to polskie

.... och, jakie to niemieckie :)

> Mialem takiego upierdliwego z Polski kolege w szkole
          > Temu wydawalo sie ze wszystko nalezy mu sie za nic .. i najlepiej NATYCHMIAST -
          >
          > jak tego nie dostawal to zwalal ten fakt na to ze przesladuje sie codzodziemcow
          >
          > Chamidlo tak demonstrowal swoja polskosc , ze gadal do mnie po polsku nawet w
          > wiekszym towarzystwie i mial mi za zle ze choc umie to mu nie w tym jezyku
          > odpowiadam.
          >
          > RZECZYWISCIE WSZYSCY MIELISMY jego i jego "polskosci" PELNA DUPE -
          > Niemcy , Turcy , Hiszpanie , Wlosi i djabli wiedza kto tam jeszcze- DOSLOWNIE
          > WSZYSCY .

Kolego, zyjemy w demokratycznej europie. Czy ci sie to podoba czy nie, ale
          wszyscy mamy prawo do pielegnowania swojej kultury, eksponowania swoich korzeni
          i tradycji narodowych itd. itp. Gdybys mial jakies watpliwosci zapraszam na
          Slask Opolski. Tam to dopiero niemieckie "chamidla" (ze tez tak uzyje twojego
          okreslenia) demonstruja nie tylko swoja niemieckosc, ale nie rzadko i
          antypolskosc, a mimo to jakos ich jeszcze dosc nie mamy.

> Moi przodkowie chcieli demonstrowac niemieckosc to wyjechali do Niemiec

Hmmm, ciekawa sugestia. Tym bardziej, ze pada z ust "Niemca"... Dobrze, ze w
          Polsce na te sprawy patrzy sie bardziej dojrzale.

dobranoc
        • Gość: sweet girl Ojjj Hanys... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.06, 19:55
          Oj Hanys jak ty pleciesz!! :)

>>Dlaczego jestes wdzieczny ? Poldi zostal nagrodzony za swoja prace i ma
          zaszczyt reprezentowac RFN - czy w Polsce bylo by to mozliwe ?

Dlaczego jestes mu wdzieczny za to ze
          upokarza ludzi ktorzy mu ta szanse dali,
          a deklaruje sympatie dla tych ktorzy dla niego nic nie zrobili ??>>

Czy przyznawanie się do polskości musi upokarzać Niemców??
          To chyba jest jakaś choroba tego kraju, na której coś mi sie wydaje poznał się
          już nawet sam Klose. Ale o tym później.
          Owszem dali Podolskiemu szanse i dlatego gra dla Niemiec. Jest lojalny i
          tyle. :) Na reszte sam sobie zapracował.

> > Dlaczego chcesz demonstrowac swoja Polske akurat wsrod ludzi ktorzy dali ci
          mozliwosc zycia i pracy jak czlowiek ?

Dlaczego nie chcesz demonstrowac swojej polskosci w Polsce i wymagasz tego
          akurat od zawodnika reprezentacji Niemiec.

Moi przodkowie chcieli demonstrowac niemieckosc to wyjechali do Niemiec
          i jestem szczesliwy ze zyje w najspanialszym , najpiekniejszym kraju swiata !!
          Mysle ze dla Ciebie jest on rowniez taki.>>

To dlaczego tylu Niemców w Polsce również tu pracuje i żyje, je polski chleb a
          jednak demonstruje swoją niemieckość??
          Chcą ją demonstrować to niech za twoim przykładem jadą do Niemiec i żyją sobie
          w tym "najpiękniejszym kraju" :)
          Na szczęście większość tych co tu zostali to normalni ludzie i w miare
          normalnie nam się obok siebie żyje.
          Całe szczęście tacy jak ty to juz mniejszość !! :)

> > Dlaczego Buc ? .. bo jest Niemcem ?
          Jesz niemiecki chleb i plujesz na kogos kto ci go daje do reki
          .... ochh jakie to polskie

A wracając do Klose'go.
          Jak dla mnie Klose to naprawde cwany chłopak, który poznał niemiecka mentalność
          od dziecka i jest już na tyle dorosły (w przeciwieństwie do Podolskiego), że
          wie co może powiedzieć a co nie.
          Śledze jednak jego wypowiedzi z ciekawością i musze powiedzieć co do jego
          poczucia niemieckości mam poważne wątpliwości wbrew pozorom.

W jedenj z wypowiedzi stwierdził, że szybko się zaklimatyzował w Niemczech
          poprzez grę w piłkę. Był najlepszy więc wszyscy chcieli z nim grać itd.
          Myślę, że już od dziecka wyczuł, że w Niemczech się ceni ludzi nie za to jacy
          są , jakimi są ludźmi a za to kim są (stanowisko, ranga).
          Zdawał sobie sprawe, że aby osiągnąć coś w piłce nożnej musi grać w repr.
          Niemiec, która napewno jest silniejsza od polskiej. A żeby w niej grać musiał
          się jasno określić co do swojej narodowości. Co też często czyni (ciągłe, wręcz
          przesadne podkreślanie swojej niemieckości, wręcz z przesadą śpiewanie hymnu
          niemieckiego) , ale szczerze powiedziawszy mam wątpliwości czy naprawde tak
          czuje.
          Jak dla mnie Klose to niezły taktyk, który ma jakiś tam cel i dąrzy do jego
          zrealizowania (myśle że marzy o grze w silniejszej lidze, i sukces na MŚ, który
          niewątpliwie jak już pisałam wczesniej może osiągnąć raczej tylko z Repr.
          Niemiec).

Klose nie raz w wywiadach podkreślał, że w Polsce ludzie mało mają, ale dużo
          dają. Że przyjeżdża tu odpoczywać od śiwiata, który go otacza.
          To nie najlepiej świadczy chyba o Niemczech i Niemcach.
          I tak sobie myśle, że człowiek który czuje sie naprawde Niemcem (czyt. hanys),
          nie ożenił by się z Polką, nie mówiłby w domu po Polsku, nie mówiłby kiedyś
          (już gdy grał repr. Niemiec) że jakby miał zagrać przeciw Polsce to poprosiłby
          chyba trenera aby go nie wystawiał w tym meczu, to nawoływanie w gazetach przed
          mundialem, że chce grać z Podolskim w ataku (chyba aby było mu łatwiej).
          A ty myślisz, że Poldi i Klose nie trafiali w bramkę Boruca bo im szczęście
          nie dopisywało?? Wybacz ale jeden jak i drugi to z zamkniętymi oczyma trafiają
          z takich 100% sytaucji jakie mieli w meczu z Polską. A tu niby obok bramki,
          słupki albo walili prosto w Boruca (co zreszta sam Boruc przyznał w wywiadzie).

Więc wydaje mi się Hanys, że tak naprawde to oni mają tą twoją niemieckość tak
          naprawdę w dupie. Są obywatelami Niemiec, tam im dają na chleb i są poprostu
          lojalni, a sami przy tym korzystają i tyle.

> >RZECZYWISCIE WSZYSCY MIELISMY jego i jego "polskosci" PELNA DUPE -
          Niemcy , Turcy , Hiszpanie , Wlosi i djabli wiedza kto tam jeszcze- DOSLOWNIE
          WSZYSCY . >>

Oj Hanys tak jak pisałam wcześniej wszyscy już znaja niemiecką mentalność i
          każdy ci mówi to co chcesz usłyszeć :)
          A później taki Włoch, Hiszpan czy Turek nabijają się z takich jak ty
          podjaranych Niemców a pewnie myślą tak samo jak ten Polak :)
          I taką sama postawę przyjmuje Poldi i Klose, no ale ty już tego nie zrozumiesz
          bo ci wszystko przysłania ta niemiecka bucowatość !! :)
          • freud1 Re: Ojjj Hanys... 17.06.06, 21:24
            Czytajac wypowiedzi hanysow, olexow i innych schuj zaczynam powontpiewac w to
            forum. Ostatnio odnosze wrazenie, ze sluzy ono "Niemcom" do opluwania i
            "cywilizowania" Polakow, a ze poziom samooceny w Polsce niski, czesto dajemy sie
            im zaszczekac... A tu taka niespodzianka. Serdeczne pozdrowienia z Niemiec dla
            calego Wrocka. "Piwnica Swidnicka" rulez :)))
    • xxx82xxx Nie znoszę tego Volksdeutscha! 16.06.06, 16:09
      Klose to NIemiec z Opola, więc jego rozumiem, ale Podolski to zwykły
      sprzedawczyk.
      • jedrus58 Re: Nie znoszę tego Volksdeutscha! 16.06.06, 16:18
        Ludzka nienawisc i nietolerancja to najgorsze cechy charakteru. To ciagle
        pomawianie ludzi ze zdradzili, sa volksdeutschami, szkopami to sa nizyny ducha
        ludzkiego,za co, jako chrzescjanie za jakich sie mamy powinnismy sie wstydzic.
        Zawsze sa inni winni, tylko nie my. Nasza narodowa megalomania jest ciagle tym
        podsycana.
        Narod wybrany bylby wtedy gdyby za slowami szly czyny. A tak niestety nie jest i
        tak dlugo nie bedzie, dopoki nie zzrucimy z siebie tego wiecznego jarzma ktore
        nad nami ciazy i nie wezniemy sie do pracy nad soba, by uczciwosc i prawowitosc
        staly sie naszymi cechami narodowymi. Wtedy mozemy naprawde isc z podniesiona glowa.
        Zazdrosc jest falszywym doraca, ktora prowadzi ze czlowiek staje sie drugiemu
        wilkiem. To musi sie skonczyc. Wtedy dobro bedzie doceniane a cwaniactwo i
        kumoterstwo nie bedzie rzadzilo ludzmi. Opamietajmy sie, bo idziemy w kierunku
        slepego zaulka z ktorego nie ma powrotu.
        • xxx82xxx I co z tego twego perorowania wynika? 16.06.06, 16:22
          Co ma nienawiść i nietolerancja do casusu Podolskiego. Swoim przykladem
          przypomina mi volksdeutscha, więc jakżeś taki tolerancyjny, to toleruj taki też
          opinię.
          • Gość: yeoman Re: I co z tego twego perorowania wynika? IP: *.koeln2.smc.pironet-ndh.net 16.06.06, 16:28
            Tak jak tolerancja doprowadzila republike weimarska do faszysmu? Nie dla
            nietolerancji nie ma tolerancji, gdybym tak niemcy mysleli to byloby bardzo zle.
            A zwrotnym wnioskiem byloby, ze nietolerancja nie toleruje, wiec mozna robic
            tylko to co toleruje albo i nie, no jasne, tak mozna sie krecic w kolko :p

• jedrus58 Re: I co z tego twego perorowania wynika? 16.06.06, 17:56
              To nie tolerancja byla przyczyna upadku republiki weimarskiej, lecz
              nietolerancja zawarta w Biblii faszyzmu Mein Kampf. Niemniej waznym byla w duzej
              czesci spoleczenstwa wpajana chec odwetu za dyktat wersalski i zemsta na
              socjalistach i komunistach za upadek i kleske Niemiec w 1szej Wojnie Swiatowej.
              Adolf Hitler bardzo umiejetnie wzbudzil niechec do systemu jak i do ludzi (m.in
              Zydow) jako tych ktorzy nowa republike (s)tworzyli.
              PS Co do wypowiedzi poprzednikow, obrzucanie kogos tytulem volksdeutscha jest
              obrazliwa i malostkowa obraza osoby ktora przed tym nie moze sie bronic.
              Podobne jak uogolnienie ze Polacy to zlodzieje albo nieroby.
              • Gość: hanys Re: I co z tego twego perorowania wynika? IP: *.dip.t-dialin.net 16.06.06, 18:13
                > PS Co do wypowiedzi poprzednikow, obrzucanie kogos tytulem volksdeutscha jest
                > obrazliwa i malostkowa obraza osoby ktora przed tym nie moze sie bronic.

Dlaczego ? Volksdeutsch to osoba o niemieckiej przynalerznosci narodowej
                pochodzaca lub mieszkajaca poza granicami.

Moze nie zalapuje sie na wszystkie kryteria ,
                ale gdyby zaczac od rodzicow to bycie Volksdeutschem sprawia mi taka sama dzika
                przyjemnosc jak innym bycie Polakiem , Chinczykiem , Indianinem ,zoltym ,
                czarnym czy jeszcze innym ufo-ludkiem -
                nie przresadzajmy dla nas to czysta przyjemnosc :-)

Pozdrowka

• Gość: Ariadna Re: Nie znoszę tego Volksdeutscha! IP: 212.106.155.* 16.06.06, 21:14
          A ja chyba wiem gdzie jest pies pogrzebany i skąd tyle frustracji i słów
          nienawiści nie tylko pod adresem tych dwóch zawodników,ale Ślązaków w ogóle. Od
          początku mundialu czytam pełne pogardy i zjadliwej niechęci słowa obrażające
          ludzi ieszkających na Śląsku. Otóż wg mnie głównym powodem tych pomyj
          wylewanych na forum jest fakt,że nasza drużyna gra kiepsko,nie zdobywa
          goli ,więc zazdrość i szlak trafia tzw prawdziwych patriotów,że Klose i
          Podolski nie grają w polskiej ekipie. Gdyby Polacy grali dobrze i wygrywaliby
          dawno wszyscy mieliby w dupie dywagacje ile w nich jest procent polskości,a ile
          niemieckości.Trzeba gdzieś wylać żal,więc trzeba pobrażać ludzi.To takie typowo
          polskie obrażić i poniżyć byleby samemu dodać sobie "blasku"
          • xxx82xxx albo zysk albo w pysk, to jest problem 16.06.06, 21:17
            • Gość: Ariadna Re: albo zysk albo w pysk, to jest problem IP: 212.106.155.* 16.06.06, 21:28
              o kim mówisz zysk,albo w pysk- o tych piłkarzach czy szerzej bo jakoś tak
              niewyrżnie się wysławiasz?
      • Gość: Marta50 Re: Nie znoszę tego Volksdeutscha! IP: *.pools.arcor-ip.net 16.06.06, 17:45
        Odpowiadasz na :

xxx82xxx napisał:

> Klose to NIemiec z Opola, więc jego rozumiem, ale Podolski to zwykły
        > sprzedawczyk.
        Ludzie raptownie zaczynacie przyznawac sie do Podolskiego i Klose zarzucajac im
        brak patriotyzmu. Co za patriotyzm mozna kupic?
        Jest wielu slynnych Polakow na swiecie o ktorych nawet w Polsce sie nie mowi,
        ktorzy probowali podniesc reputacje Polski, w koncu zrezygnowali, wiecie
        dlaczego? Znajdzcie sobie odpowiedz sami, znajdziecie ja gdy przeczytacie
        wszystkie wpisy na tym forum. Powolywanie sie na patriotyzm, zmuszanie ludzi
        mieszkajacych poza granicami kraju do patriotyzmu, a jaki patriotyzm
        reprezentuja rodacy w kraju? Zaden!!! Ten ktory swiadomie wytyka bledy,
        niedociagniecia w kraju jest patriota, ten ktory odpowie na to w formie "ty mi
        pluj a ja powiem deszcz pada" (charakterystyczne dla beztroskich i
        populistycznych rodakow w kraju)jak tego nazwiecie? Patriota?
    • Gość: ..natuchna... Re: Podolski: Wiedziałem, że brama w końcu padnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 16:51
      E tam, spoko koles z Podolskiego, gra dla Niemców- trudno..ale pomijając ten
      fakt jest baaardzo sympatyczny :)
    • Gość: Agata z Niemiec Re: Podolski: Wiedziałem, że brama w końcu padnie IP: *.pools.arcor-ip.net 16.06.06, 17:45
      Zdradzil, bo rodzice wyjechali z Polski? Gdzie twoj rozum, chlopcze? Przestan
      myslec brzuchem... .
      To odpowiec na wiadomosc goscia bubu.
    • Gość: maczaw Re: Podolski: Wiedziałem, że brama w końcu padnie IP: *.adsl.hansenet.de 17.06.06, 00:00
      Nie tylko on sie sprzedal Klose tez !!!!!
      z nich dwoch takie niemcy jak ze mnie chinczyk
      ale prawde mowiac niemcom jest obojetne kto gra w ich druzynie byle byl dobry,
      ja na miejscu naszego prezydenta zakazalbym im dozywotnio wjazdu na teren Polski
      • Gość: jumba_spar_abo Re: Podolski: Wiedziałem, że brama w końcu padnie IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.06, 21:42
        Jednak Polacy wszystko upolityczniaja.
        Przeciez to jakie obywatelstwo przyjmuje, jest moja sprawa osobista.Jesli jako
        czlowiek jestem w porzadku, to niewazne, jakie mam obywatelstwo.
        Osobiscie takze mam obywatelstwo niemieckie i jestem happy.
        Naprawde bardziej cenie genialnosc sportowa Klose- nawet jak "robi sie" na
        Niemca- i jego jako czlowieka, niz menela w Polsce, ktory jest "cacy" gdyz nie
        przyjal obywatelstwa niemieckiego i "jest mega patriota".
        Nie wiem, czy sie ze mna zgodzicie, ale przyjecie obywatelstwa niemieckiego,
        ulatwia zycie, czyniac je ciekawym i wygodnym.
        Pzdr
        PS
        Niektore posty oslabiaja-zascianek, brak tolernacji i resentymenty

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka