sznicel4 A ja pytam po raz kolejny: 16.01.08, 23:55 co z tym, że korupcja wpływała na wyniki zakładów sportowych? coś chyba zapomina się o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W-wa Widzew zdegradowany! Zagłębie czeka na wyrok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.08, 00:04 Obejrzałem właśnie na załączonym filmiku jak "ostatni sprawiedliwy" tomczak uzasadnił powód wstrzymania decyzji wzgledem Załębia Lubin- przecież to kpina i jawnie to wszystko zmierza do wylizania się tego klubu.. to skandal ze są równi i równiejsi- jeden klubdostaje ujemne punkt, inny degradacje... Widzew został ukarany zdecydowanie najsurowiej to interesujące jest czy rzeczywiście jest najwiekszym winowajcą z dotychczas ukaranych klubów? a co z Kolpotrerem Kielce? co z GKS Bełchatów? umoczona była cała liga, karze się kopciuszków co wybitnie potwierdza ta sytuacja.. szkoda, ze nikt nie wiząl pod uwagę dobra polskiej pilki i tego ze taki klub jak Widzew pozyskał nowego wlasciciela , ktory zaczal tworzyc profesjonalny klub...dla mnie żenująca decyzja i kpina podobnie jak swoboda "sprawiedliwych " z WD.. śmieszne jest to, że kary dotyczą kluby a o tym, ze w afere jest uwiklana polowa PZPN jakos cicho jest..skorumpowany PZPN ma czelność karac za korupcje...możliwe tylko w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafi22 Re: Widzew zdegradowany! Zagłębie czeka na wyrok IP: *.adsl.inetia.pl 17.01.08, 01:37 Takie wpisy jak powyższy dobitnie potwierdzają kuriozum wczorajszej decyzji pzpn.No bo jeżeli coraz więcej kibiców z całej Polski pisze o bezsensowności wczorajszej decyzji to chyba jest coś na rzeczy.Jestem kibicem Widzewa od 25 lat i jest oczywiste,że nigdy nie będę do końca obiektywny w tej sprawie ale wczoraj wydarzyło się coś bez precedensu.To,że korupcja była wszechobecna na stadionach to wszyscy o tym wiedzieli,bo trudno było tego nie zauważyć chodząc regularnie na mecze.Jest dla mnie rzeczą oczywistą,że za ustawiony mecz jest tylko jedna kara - degradacja,nawet jeżeli dotyczy to mojego klubu.Nie mogę się jednak pogodzić z tym,że pzpn trakuje kluby w sposób tak wybiórczy.No bo jeżeli Widzew kupił 8 czy 12 meczy,Arka 26 czy 40 itd. to chyba musieli to od kogoś kupić.Co z drużynami,które brały udział w tych spektaklach?tomczak i spółka nie mają żadnego pomysłu co z tym zrobić bo idąc tą drogą musieli by zdegradować 20,30,a może 40 drużyn.Wyjście jest proste-do czerwca jeszcze 2,3 degradacje mniej wpływowych klubów,a potem abolicja.Jak długo jeszcze ludzie z pzpn tkwiący po uszy w syfie będą mieli się dobrze i będą nietykalni?Jeszcze raz dziękuję prawdziwym kibicom z Polski za rzeczowe podejście do sprawy,a Widzew-nieważne czy w pierwszej lidze czy w trzeciej będzie zawsze moim klubem. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: Widzew zdegradowany! Zagłębie czeka na wyrok 17.01.08, 08:14 > Nie mogę się jednak pogodzić z tym,że pzpn trakuje kluby w sposób tak > wybiórczy. No fakt, lepiej byłoby ustawić jakąś taryfę. Np. po jednym ujemnym punkcie za każdy kupiony mecz i po 10 tysięcy złotych kary za każde 1 tyś. wydany na korupcję. Rzecz jednak w tym, że nie może być żadną okolicznością łagodzącą fakt, że ktoś kupił mniej meczów niż inny. Owszem, ta wybiórczość PZPN jest straszna, ale imho wynika ona z indolencji działaczy niż z zamierzonych działań. > No bo jeżeli Widzew kupił 8 czy 12 meczy,Arka 26 czy 40 itd. to > chyba musieli to od kogoś kupić.Co z drużynami,które brały udział w > tych spektaklach? Mogli 'kupić' od sędziów, a przypominam, że jest ich trochę na ławie oskarżonych. Widzew-nieważne czy w > pierwszej lidze czy w trzeciej będzie zawsze moim klubem. Moim klubem nie będzie, ale z racji bojów na początku lat 80-tych dobrze mu życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Panie Tomczak rob pan swoje! 17.01.08, 01:06 Zaglebie tez musi spasc. Heh kiedy w sportowej walce w koncu ktos spadnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eksperd Widzew zdegradowany! Zagłębie czeka na wyrok IP: *.brnt.cable.ntl.com 17.01.08, 01:56 czytam te wasze posty, i w polowie sie zgubilem. ten kupuje od tego, tamten od tamtego, by ktos tam wygral. ze wam sie chce ta nasza kopana ogladac i kibicowac. wspolczuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martin Widzew zdegradowany! Zagłębie czeka na wyrok IP: *.net-partner.pl 17.01.08, 08:41 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martin Zdegradować Wszystkich!!! IP: *.net-partner.pl 17.01.08, 08:51 A ja w ogóle proponuje żeby wszystkie kluby zdegradować o jedną klasę rozgrywkową. Nie będzie pierwszej ligi. Niczego nie będzie. Skoro i tak wszyscy są umoczeni. To ukarać sprawiedliwie!! Bo jak nie to co jakiś czas kluby będę degradowane bez końca. Ustawa abolicyjna to kolejny przekręt. Nie można tak!! Jeśli ma być sprawiedliwie to należy wszystkich traktować jednymi kategoriami!! Ale działać szybko. Ps. Tak na marginesie to jestem ciekawy kiedy dobiorą się do Legii. Nie wierzę że nic na nich nie mają. Ale póki co to w kolejce po wyrok stoi Zagłębie, a potem Cracovia i Jagiellonia. A Legia? Kiedy Legia? Ciekawy jestem jaką miarą byłaby oceniana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michi CACEK komentuje!!! IP: 195.74.51.* 17.01.08, 09:28 Prezes Sylwester Cacek ma powody, żeby czuć się zawiedzionym. Większościowy udziałowiec łódzkiego klubu kilka tygodni temu dowiedział się, że będzie musiał ponieść konsekwencje korupcyjnych występków Wojciecha Szymańskiego sprzed lat, z którymi nie miał przecież nic wspólnego. Pogodził się z tym i nawet przed Wydziałem Dyscypliny zaproponował dobrowolne poddanie się karze. Pewnie nie przypuszczał, że WD to komórka autopromocyjna, nastawiona tylko na wydawanie wyroków pod publiczkę. - Jak pan przyjął werdykt Wydziału Dyscypliny o degradacji Widzewa? Sylwester Cacek: - Jestem zaskoczony. Sądziłem, że rolą PZPN i WD jest promowanie piłki nożnej i odpowiednich standardów, które wprowadzaliśmy w Widzewie i które pokazywaliśmy Wydziałowi Dyscypliny. Tymczasem wygląda na to, że im wcale nie zależy na zmianach jakościowych, ale jedynie na poklasku. Do tej pory WD zajmował się sprawami kilku klubów, ale z nich wszystkich sprawa Widzewa jest najmniejsza. Nawet w Podbeskidziu, które zostało ukarane ujemnymi punktami, więcej osób było zamieszanych w korupcję i funkcjonował zorganizowany system korupcyjny. Widzew zaś jest karany degradacją za prywatne działania jednego człowieka. My chcieliśmy się dobrowolnie poddać karze. I proponowaliśmy karę wyższą niż dostało wspomniane Podbeskidzie, mimo mniejszych przewinień. Wydział Dyscypliny jednak na to nie przystał. Mam wrażenie, że Widzew stał się kozłem ofiarnym na ołtarzu Zagłębia Lubin. To przecież klub, który ma bardzo wiele przewinień. Zatrzymano kilku jego byłych piłkarzy i działaczy. Zagłębie nie tylko ustawiało swoje najważniejsze mecze, ale także spotkania rywali. Kara dla nich powinna być o wiele dotkliwsza, niż dla nas. Ale za nimi stoją politycy, a za nami nie. - Liczy pan, że w procedurze odwoławczej kara zostanie złagodzona? - Nie wiem. Trudno mi zrozumieć, dlaczego władze PZPN w obliczu korupcji chowają głowę w piasek. Na razie czekamy na pisemne uzasadnienie z WD i informację, w oparciu o które paragrafy podjęto taką decyzję. Na ten moment takiej wiedzy nie uzyskaliśmy, więc trudno nam się skutecznie bronić. - Ten wyrok może zmienić pana plany związane z Widzewem? - Mam określone strategie działania, jest ich kilka. Ale to orzeczenie WD to lampka ostrzegawcza, dla mnie i dla każdego inwestora w Polsce. Za rok czy dwa może się przecież okazać, że w sezonie 2005/06 też miały miejsce jakieś działania korupcyjne i wtedy może nastąpić kolejna degradacja. Wchodząc do Widzewa zrobiłem bardzo poważne badanie spółki, takiego nie zrobiono wcześniej w żadnym klubie. Mimo to, nie uchroniłem się przed tym, co się stało. To efekt braku przejrzystych procedur w PZPN. Muszę brać pod uwagę ryzyko pojawienia się innych niespodzianek. Moja i Widzewa sytuacja jest przecież inna niż Zagłębia Lubin. Tam są inne władze, ale od lat jest ten sam właściciel, który powinien sprawować nad zarządem nadzór właścicielski. W Widzewie jest inaczej. Ja nie miałem szans sprawować żadnego nadzoru w okresie, którego dotyczą zarzuty, ale konsekwencje muszę ponosić. Wszystko zatem zależy od tego, jak potoczą się procesy odwoławcze. - Czyli nie jest pewne, że pan będzie nadal w Widzewie, jeśli klub zostanie zdegradowany? - Na pewno nie mam zamiaru "bujać się" z Widzewem przez dziesięć lat w drugiej lidze. Przecież co roku może być wyciągane coś, o czym nie wiedziałem i za to PZPN może nakładać kolejne degradacje. Zgodnie z regulaminem, ma taką możliwość. Oczywiście, to byłyby decyzje nierozsądne. Ale skoro już teraz takie są podejmowane, to nie ma gwarancji, że w przyszłości nie będzie podobnie. Bałagan, który panuje w PZPN, nie mieści mi się w głowie. Przy takim braku przejrzystości, nikt nie może być niczego pewien. Podam inny przykład. Gdy kupowałem klub, byłem przekonany, że nie ma problemów z licencją. Tymczasem nagle zawieszono ją. Teraz jesteśmy degradowani. Za co? Za to, że zmieniliśmy kontrakty, wprowadziliśmy do nich klauzule antykorupcyjne? Za to, że poprawiliśmy statut i stale wprowadzamy zmiany jakościowe? Mam wrażenie, że Wydział Dyscypliny dał jasny sygnał, że najlepiej jest kupić sobie awans i liczyć, że nikt nie złapie za rękę. A jak złapie, to wtedy można się dobrowolnie poddać karze degradacji o jedną klasę i jest wszystko ok. To wszystko jest chore. Nikt nie docenia rzetelnych działań. - Co z wzmocnieniami przed rundą wiosenną? Wstrzyma je pan do czasu rozstrzygnięcia tej sprawy? - Nie będziemy nic wstrzymywać. Chcemy się spokojnie utrzymać na boisku w pierwszej lidze. Nie wiemy przecież, jakie będzie zakończenie tej historii. Liczę się oczywiście z tym, że trudniej będzie zawrzeć kontrakty z niektórymi zawodnikami, ale będziemy robić, co w naszej mocy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michi BONIEK komentuje!!! IP: 195.74.51.* 17.01.08, 09:30 Zbigniew Boniek, współwłaściciel Widzewa, stwierdził, że decyzja Wydziału Dyscypliny go nie zaskoczyła. "Święta trójca - Tomczak, Zawłocki, Nogal - jeszcze zanim dostała dokumenty, mówiła, że Widzew zostanie zdegradowany. Teraz po prostu wprowadzili to w życie. Kojarzy mi się to raczej z sądem kapturowym, niż z uczciwym postępowaniem. Na szczęście, pan Tomczak i jego współpracownicy nie mają ostatniego słowa w tej sprawie. Ich wyrok jest nieprawomocny, a Widzew na pewno się odwoła" - stwierdził popularny "Zibi" - "Fakt, że sprawa Zagłębia została odroczona, świadczy moim zdaniem o tym, że Wydział Dyscypliny dba tylko o swój PR. Po prostu za tydzień znowu chcą się pokazać przed kamerami i surowo ukarać kolejny klub" - podkreślił. Dodał, że kibice powinni być spokojni o los widzewskiego klubu. "Uważam, że odwołanie powinno przynieść pozytywny efekt. Nie może być tak, że takie same konsekwencje ponosi Arka, w której w korupcję byli zamieszani wszyscy od góry do dołu i Widzew, gdzie tylko jedna osoba na własną rękę kupowała mecze, a nikt inny nie miał o tym pojęcia" - wyjaśnił Boniek - "A jeśli nawet wyrok będzie utrzymany w kolejnych instancjach, to mogę powiedzieć kibicom jedno: Nie martwcie się! Widzew można ugiąć, ale nie można go złamać. Nawet jeśli Widzew zostanie zdegradowany do drugiej ligi, to szybko powróci do ekstraklasy" - zapewnił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pernus Ukarać PZPN !! Autonomia dla łódzkiego ! IP: *.lodz.dialog.net.pl 17.01.08, 09:46 Kiedy CBA zajmie sie PZPN em i panami Tomczakiem i spółką. Nie wiedzieli o korupcji? Kiedy zamiast aresztu bedą więzienia? Najwyzsza pora na autonomie dla Łodzi i okolic. NIe chca nas w RP, nawet na mapie pogody nie ma Łodzi. S8 ma nas omijać. Nie chca nas w lidze. Zróbmy swoją i wytyczmy granicę. Warszawka nas nie chce a my warszawki - ludzi z nikąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martin Re: Ukarać PZPN !! Autonomia dla łódzkiego ! IP: *.net-partner.pl 17.01.08, 10:27 A to byłby faktycznie nie głupi pomysł. Nie jest wykluczone, że Łódź na tym by tylko skorzystała!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1910 Widzew zdegradowany! Zagłębie czeka na wyrok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.08, 09:55 kibicowsko nie zginiemy. Widzew był , jest i będzie w całej tej sytuacji wkurza mnie tylko wybiórczość działań i kompletny brak przejrzystości tych działań ze strony "sprawiedliwych" z PZPN... każdy kto spojrzy na to obiektywnym okiem niezaslepionym nienawiścią przyzna mi rację... surowość z jaką ukarano Widzew..niezwykła szybkość ukarania, nie wzięcie pod uwagę tego, że Widzew chciał dobrowolnie poddać sie karze, że nie wypierał się zarzutów, że ma nowego własciciela, który tworzył fundamenty dla naprawdę profesjonalnego klubu po latach organizacyjnego bagna, że w afere uwikłany był tylko jeden czlowiek i równoczesna przewlekłość wobec Lubina to jawne lecenie w kulki ze strony "sprawiedliwych". Czy Widzew skoro został najsurowiej ukarany był najbardziej uwikłany w korupcję? odniósł z niej najweksze korzysci? czy moze chodzi o to by zaszkodzic Bońkowi i zniechęcic nowego inwestora i przy okazji innych do inwestowania w bagienko jakim jest polska piłka? albo o to, że w takim Lubinie są mocne plecy? kazdy wie, ze w afere uwikłana była cała liga z PZPN na czele więc działania sku..eli są zwyczajnie obłudne... ja będę śmigał nawet i na V ligę..boli jedynie to jawne sk*****lstwo...jesli karac to według jasnych reguł , według jasnych zarzutów a nie sądy kapturowe kilku "sprawiedliwych" Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: Widzew zdegradowany! Zagłębie czeka na wyrok 18.01.08, 11:43 > Czy Widzew skoro został najsurowiej ukarany był najbardziej uwikłany > w korupcję? Dżizas, jak mnie kibice widzewa zaczynają drażnić ze swoimi pojękiwaniami. Najsurowiej ukarany został Górnik Łęczna: degradacja o 2 klasy rozgrywek plus 270 tysięcy złotych kary! Ryczałeś jak dziecko, gdy się o tym dowiedziałeś? nie sądzę. Więc i teraz przestań zachowywać się jak rozwydrzony bachor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdystansowany żer dla ciemnego towarzystwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.08, 10:31 do piłki pchają się sami przestepcy, oszuści, mafia, przygłupy - w każdym razie nie ma to nic wspólnego ze sportem, a głupi kibice wydają pieniądze na bilety, żeby oglądać ustawiony mecz, a po nim wraz z rodziną dostać po ryju od prawdziwych "kibiców". To wszystko powinno się zaorać posypywać przez 3 lata wapnem, a potem zacząć od ligi okręgowej - to może coś z tego będzie. I żadnych ulg od miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdystansowany Re: żer dla ciemnego towarzystwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.08, 10:37 I jeszcze jedno: jedna osoba nie może ustawić wyniku gry zespołowej, w której występuje jedenastu zawodników, trener, właściciele, działacze, otoczenie. Czas panowie samemu czyścić stajnie audiasza, a nie biernie się przyglądać aż zrobi to góra. Góra tnie wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stradford Re: żer dla ciemnego towarzystwa IP: *.aster.pl 17.01.08, 10:39 a ten Tomczak, to ile on wziął za tę decyzję? i kto mu wręczył, bo fryzjer siedzi? a jak on się rozlicza z Listkiewiczem? a rodzinę Wita Ż. to oni utrzymują? a Jan Tomaszewski to te głupoty z własnego łba wyciąga, czy jest jak Ku..ki Jacek - czarnym PRowcem Listkiewicza? Pana Głowackiego znów trzeba, by to ładnie opisał; ten worek gówna zwany pzpn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vladdraco Widzew zdegradowany! Zagłębie czeka na wyrok IP: 195.205.148.* 17.01.08, 11:14 Dziesięć lat temu przestałem oglądać ten cyrk jakim jest polska "ekstraklasa". W zeszłym roku przypadkowo miałem okazję zobaczyć w telewizji jeden z ligowych "hitów" i po 30 minutach ziewania z powodu żenującego poziomu meczu zdecydowałem się zrezygnować z tej wątpliwej przyjemności. Prawda jest taka, że poziom naszej piłki nożnej wyznaczają nie utalentowane jednostki bo te grają poza granicami kraju, ale banda nieudaczników i kombinatorów szumnie nazywających się działaczami (zarówno klubowymi jak i związkowymi) oraz hordy pseudokibiców traktujące mecze piłarskie jako arenę agresji i wulgaryzmu. To przykre, ale tracą na tym ludzie którzy naprawdę interesują sie pięknym sportem jakim jest piłka nożna. Dlatego pozostanę przy Lidze Mistrzów, do której awans polskim drużynom jeszcze dłuuugo się nie przydarzy (z powodów wymienionych powyżej) lub przy siatkówce, której kibice pokazują o co tak naprawdę chodzi w kibicowaniu i miłości do rywalizacji sportowej. Pozdrawiam serdecznie kibiców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fde Widzew zdegradowany! Zagłębie czeka na wyrok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.08, 12:05 Kary dla Arki Gdynia (decyzja WD PZPN z 12 kwietnia 2007 r.): - degradacja "o jedną klasę rozgrywek", - kara finansowa 200 tys. złotych, - pięć ujemnych punktów. Pierwszy akt oskarżenia, który wpłynął z Prokuratury we Wrocławiu do sądu objął 34 osoby, którym zarzucono pozaprawne pomaganie Arce. Doszukano się nieprawidłowości aż w 43 meczach!!! Oskarżeni zostali m.in.: byli prezesi Arki: Jacek M. i Grzegorz G. Kary dla Widzewa Łódź (decyzja WD PZPN z 16 stycznia 2008 r.): - degradacja "o jedną klasę rozgrywek", - kara finansowa 35 tys. złotych, - sześć ujemnych punktów. Nieprawidłowości dotyczą 12 meczów. Na chwilę obecną na pewno wiadomo o 1 osobie, która brała udział po stronie Widzewa w tym procederze (były wiceprezes Wojciech S.). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wakol Jest wina , to powinna być kara , pytanie tylko... IP: *.e-wro.net.pl 17.01.08, 12:40 Ponieważ trudno mówić o specjalnej czystości polskiej ligi, to chyba by było warto , wproawdzić inne kary dla klubów. Po pierwsze wstęp na wszystkie mecze POLSKICH lig , powinnien być za darmo lub za syboliczną złotówkę. Po drugie wszystkie kluby na które są papiery , powinny być ukarane :puktami karnymi do - 9 plus przedewszystkim karą finasową : 1 mecz - np. 500 tyś. kary. w zależności od zamożności klubu , I w ten sposób , degradowały by się ,z powodu nie możności dostania licencjii na gre w danej lidze. ps. nie można też robić czegoś takiego jak np. Widzew (nibi inni , a te same barwy?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deltas Widzew zdegradowany! Zagłębie czeka na wyrok IP: *.lodz.dialog.net.pl 17.01.08, 19:13 to że Widzew wywalili to wina działaczy tumany jedne/takich jak np.szymański i Rudy Boniek.Dzięki lewej licencji wykrojonej przez rudego możecie nie zagrać już na wiosnę .Nie szukajcie spisku w Warzawie tylko u siebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romus Widzew zdegradowany! Zagłębie czeka na wyrok IP: *.jota.za.digi.pl 17.01.08, 19:34 Karą dla wszystkich powinna być degradacja do niższej klasy i tyle ale zaczyna mnie wkurzać to,ze sie degraduje kluby bez walki na boisku.Działacze kombinują,kradną,sprzedają i kupują a cierpią na tym kibice którzy w jednym roku cieszą sie z mistrza a w drugim roku muszą płakać bo sie degraduje ich klub za korupcje,za przekręty działaczy,masakra. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: Widzew zdegradowany! Zagłębie czeka na wyrok 18.01.08, 11:50 Szkoda, że kibice nie są świadomi tego, że często to mistrzostwo umożliwione jest przez przekręty działaczy. Nb czemu nikt nie zwrócił uwagi, że większość zarzutów dotyczy meczów i wydarzeń w II lidze i ciągle czeka na Legię? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Widzew zdegradowany! Zagłębie czeka na wyrok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.08, 16:29 Smieszą mnie te żale kibiców Widzewa, że ukarano ich klub bardziej niż np Arkę. Kurcze Arkę dodatkowo zawiesili w Pucharze Polski ( w ćwiercfinale!) i w lidze. I pamiętacie kto wypiął sie na Arkę po odwieszeniu i nie chciał zagrac zaległej kolejki? Widzew! No i teraz przyszła na nich kolej... Wcale mi ich nie zal! Odpowiedz Link Zgłoś