stoova 13.10.08, 12:29 Przekuty balon? A kto kuł? Kowal? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bartekm23 Alarm dla Warszawy przed Euro 2012 13.10.08, 13:25 bład jest też w mapce. trasa siekierkowska kończy sie na wyskości wału miedzyszyńskiego.. a przecież juz od dawna siega Marsa.. Odpowiedz Link Zgłoś
lewar121 A bufetowa siedzi i dłubie w nosie...fuuuuuuuuuuuu 13.10.08, 18:32 Czy bufetowa nie jest przypadkiem siostrą rodzoną donalda t. ??? Mają identyczne podejście do pracy...tzn zupełny brak podejścia. Lenie patentowane z PO rozłożą nasze miasto i kraj :( Odpowiedz Link Zgłoś
wielki.manipulator Alarm dla Warszawy przed Euro 2012 13.10.08, 13:27 Mam nadzieję, że w końcu dojdzie do takiej sytuacji, iż Euro nam zabiorą. A to będzie dla naswbrew pozorom mniejsza kompromitacja niż to co może się stać gdy nie daj Bóg przyjdziesię nam zmierzyć z jego realizacją. I jeszcze jedno niniejszy artykuł jednoznacznie dowodzi iż aktualna władza w postaci HGW z przyległościami nie radzi sobie z tym problemem. Pat kolejny mit o kompetencji i dobrej organizacji Platformy. Pod tym względem niestety niczym się nie różni od PiS-u, a w niektórych momentach swoją ignorancją bije konkurentów politycznych na "głowę". A jaka jest puenta? Szanowna Pani Prezydent Hanno i Ty Marszałku województwa mazowieckiego Struzik - jeśli nie potrafisz nie pchaj z dupą się na afisz.... Nie powierzył bym Wam nawet nadzór nad piaskownicą, a czuż dopiero nad takim skomplikowanym organizmen jak m.st Warszawa czy największe województwo. Wstydzę się, że w moim regionie i mieście na takich stanowiskach są tacy ludzie. Naturalnie oni się nie wstydzą, bo nie sądzę by rozumieli znaczenie tego słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
szyderczy_szyderca Re: Alarm dla Warszawy przed Euro 2012 13.10.08, 13:59 > Pat kolejny mit o kompetencji i dobrej organizacji Platformy. Co to jest ten "pat"? Bo nie kojarzę. Odpowiedz Link Zgłoś
musicismyradar Alarm dla Warszawy przed Euro 2012 13.10.08, 13:30 Szanowna redakcjo "Gazety", odpuść sobie ten dramatyczny apel. Rządzący Stolicą, obojętnie spod jakiego sztandaru, zignorują go jak zawsze. Warszawa to nie Berlin, tu należy się cieszyć, że autobusy i tramwaje w ogóle jeżdżą, tunele metra jeszcze się nie zapadły, a mosty na Wiśle wciąż stoją. "Skok cywilizacyjny" na EURO 2012 od początku był tylko życzeniowym myśleniem dziennikarzy "Stołecznej" i kilkudziesięciu, może kilkuset obywateli. Wiara w to, że władze Warszawy (opcja polityczna nie ma tu żadnego znaczenia) będą w stanie sprawnie i szybko zmodernizować i rozbudować infrastrukturę miejską, nadaje się raczej do Kościoła. Od początku było wiadomo, że PKP nie zrobi z okazji EURO właściwie nic, zasłaniając się świętym, kolejarskim "nie da się" (tak jak "nie da się" w 3,5 roku przebudować kawałka peronu na PKP Stadion). Szumne zapowiedzi obwodnicy i dróg wylotowych też można było skwitować pogardliwym śmiechem, bo drogowcy w tym kraju nadają się co najwyżej do remontowania wiaduktów (a i to nie wszyscy), a nie budowania sieci drogowej. Innymi słowy: czy ktoś jest zaskoczony? Bo ja nie. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Kolego, prawda, ale jakie "władze Warszawy" 13.10.08, 14:48 Z artykułu wynika wprost i jednoznaczenie, że walą się terminy inwestycji rza które odpowiada rząd, a nie Ratusz! Autostrada, wylotówki, lotnisko, to nie są inwestycje samorządu Warszawy. Choć obecny ratusz zacnie wpisuje się w ten "niedasizm" (choćby opieszałością przy takich inwestycjach jak druga linia metra i Most Północny. Odpowiedz Link Zgłoś
rosol4 Re: Kolego, prawda, ale jakie "władze Warszawy" 13.10.08, 18:08 Widac dobitnie jak dziala mafia urzedasow. Od lat urzedasy na roznych szczeblach okapali sie w ustawy i rozporzadzenia spreparowane przez nich samych i ich mocodawcow, tak by ubezwolnic poczynania innych. A wszystko po to by siedziec na stolku, brac kase, i nic nie robic w imie prawa i dbania o obywatela. Jest to zenada jesli na projekt czy przeprowadzenie postepowania przetargowego czy zebranie pozwolen potrzebujemy wiecej czasu, czasami dwukrotnie wiecej niz inni potrzebuja na wlasciwa budowe. Te inwestycje wygladaja jak osiagniecia obecnego rzadu. Jacy wyborcy tacy rzadzacy Odpowiedz Link Zgłoś
burek_polny PKP = Plany Krzyzuje Porazka 13.10.08, 13:37 Gdyby nie porazka, wszystko by sie przeciez udalo ... Przekonuje mnie taka argumentacja. Odpowiedz Link Zgłoś
mederith Alarm dla Warszawy przed Euro 2012 13.10.08, 13:50 będzie po piękna kompromitacje,na skale światową i wszechświatową...obym się mylił,bo po tym wszystkim na same słowo Polska-wszystkim będzie się kojarzyło kiepsko zorganizowane EURO 2012 aż do końca świata. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Alarm dla Warszawy? Czy dla rządu? 13.10.08, 14:43 Autostrada i wylotówki -inwest. zależne od rządu; "Okęcie" - inwest. zależna od rządu; PKP - inwest. zależna od rządu; Ja rozumiem, że to inwestycje bezpośrednio dotyczące Warszawy, ale warszawski Ratusz, bez względu na opcję polityczną która go okupuje, nie ma żadnego wpływu na działania rządu. Może co najwyżej apelować, prosić, błagać. Ospoałość w realizacji tych inwestycji to wina kolejnego już ministra infrastruktury, a nie władz Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
plyn_z_wisla Alarm dla Warszawy przed Euro 2012 13.10.08, 15:01 Brak autostrady z Niemiec do Warszawy to dopiero może być kompromitacja. Brakuje głupich 90 km spod Łodzi do granicy W-wy, żeby połączyć stolicę z siecią europejskich autostrad (odcinek Nowy Tomyśl-granica będzie budowany, bo już wszystkie pozwlenia i umowy są). Tymczasem w sprawie odcinka do Warszawy miesza ten bydlak Hoser - ogrodnik spod Warszawy, który chce ocalić 1 hektar swojego chaszczowiska przesuwając autostradę kawałek dalej, przez co konieczne byłoby wyburzenie co najmniej kilkunastu domów i robienie dokumentacji od od nowa - parę lat w plecy. Czy nasza władza, ministerstwa, nie są w stanie poradzić sobie z jednym pieniaczem??? Jak to dobrze, że nie toczymy np. żadnej wojny... Odpowiedz Link Zgłoś
kontogazetowe ale jakie priorytety? 13.10.08, 15:10 Tak największym problemem na EURO będzie brak kawałka autostrady... Ludzie, sprawdźcie najpierw w jaki sposób kibice jeżdżą na takie imprezy. Jak dotąd (Austria, Niemcy) w zdecydowanej większości samolotami i pociągami. Chyba tu powinien być w takim razie priorytet w terminażu przygotowań? Trzeba popędzić kolejarzy (warszawskie stacje to wstyd na skalę europejską) i posprzątać bałagan z okęciem. Mam nadzieję, ze kolejarze zdążą położyć tory do wybudowanej już stacji na okęciu... Odpowiedz Link Zgłoś
rawel7 Re: ale jakie priorytety? 15.10.08, 12:22 Tu już nie chodzi o priorytet, tylko o dobry wizerunek stolicy w oczach setek tysięcy Europejczyków. To czym oni przyjadą ma znaczenie marginalne. To co zapamiętają będąc w Warszawie ma znaczenie olbrzymie. Zresztą fakt że do stolicy 40 milionowego kraju o powierzchni ponad 300 tyś m2 położonego w Europie nie dochodzi żadna autostrada jest wstydem i to wielkim. Kilka lat temu będąc w Włoszech poznałem Egipcjanina. Jednym z jego pytań do mnie było: Jak to możliwe że w Polsce nie ma ani jednej linii metra skoro w Egipcie są już dwie. Na szczęście był już otwarty odcinek z Kabat do Politechniki i mogłem mu powiedzieć że w Polsce też jest już linia metra. To było już dawno temu a coś się zmieniło - ciągle jest tylko jedna linia metra i to nieskończona. Niestety kolejne władze swą nieporadnością kompromitują Nas Polaków w oczach Europy i Świata, a EURO2012 może być deską do trumny. Odpowiedz Link Zgłoś
rawel7 Re: ale jakie priorytety? 15.10.08, 13:32 Oczywiście chodzi o powierzchnię ponad 300 tyś km2 :) Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 ja nie rozumiem czemu tym sqrwielem nie mogą zająć 13.10.08, 17:35 się służby specjalne- jedna wizyta w lesie i skończyłby blokować cokolwiek :)) Odpowiedz Link Zgłoś
qawsedrftg że metra nie będzie to akurat dobrze 13.10.08, 15:15 Nie udał się PO skok na kasę aby mieć usprawiedliwienie że rząd nic nie robi z reformą kolei, a Pani Buf. trochę więcej ale też nie za dużo ze zmianami w kolei miejskiej i tramwajach. Tam są cztery tory kolejowe, dwa wielkie perony, nie trzeba wiele więcej, tylko starannie i dokłądnie zaprojektować nową stację. Jak długo można wszystko tłumaczyć stagnacją i zacofaniem PKP? Macie rząd? Macie ministra Czarusia? to działajcie Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Alarm dla Warszawy przed Euro 2012 13.10.08, 16:06 "od strony Wisły zabraknie bezkolizyjnych skrzyżowań czy tuneli prowadzących na nowe parkingi i do dwupoziomowego garażu na 1,7 tys. aut pod płytą boiska" Ze wszystkich rzeczy, to akurat jest zupełnie niepotrzebne. /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
robert_c Znajdź 10 różnic w rysunkach 13.10.08, 16:14 Mapa z Gazety Stołecznej z paździoernika 2008 bi.gazeta.pl/im/9/5798/m5798189.jpg Mapka z Gazety Stołecznje z października 2006 www.siskom.waw.pl/mapy/obwodnica-ekspresowa.png Wygląda, że przez 2 lata nie tylko, że nic nie zrobiono w sprawie budowy dróg ekspresowych i autostrady, ale wręcz drogowcy i urzędnicy przeszkadzają w realizacji tych inwestycji. Jedna trasa AK wiosny nie czyni. Odpowiedz Link Zgłoś
minusn Klęska Bufetowej i Ekipy POpulistów! 13.10.08, 16:20 Niestety czarne scenariusze wydają się sprawdzać! Bufetowa nie ma o niczym pojęcia. Koncentrowanie się na zajmowaniu kolejnych stanowisk i obsadzaniu ich znajomymi i rodziną mści się. Dodatkowo obecna sytuacja na rynku nieruchomości (interesów z developerami mieszkaniowymi nie da się już robić) demotywuje całą ekipę ratusza. No bo jak to? Coś zbudować i nie zarobić na tym? Niedługo miną dwa lata rządów bufetowej (L. Kaczyński rządził 3 lata). I co? Nic! Nic nie powstało a jedyne co się buduje to Stadion Narodowy (bez udziału miasta) oraz (niedługo) stadion Legii dla ITI (na który Warszawa się zadłużyła). Na pl. Defilad dalej straszą blaszane budy z handlarzami badziewiem, 2. linii metra do Euro nie będzie, korki coraz większe, o drogach też można pomarzyć o moście północnym nie wspomnę... Odpowiedz Link Zgłoś
todeskult Piszesz tak jakbyś był przekonany 13.10.08, 16:58 Piszesz tak jakbyś był przekonany że Marcinkiewicz czy inny PiS'ior, LiD'owiec itp. poradziliby sobie w trymiga. Odpowiedz Link Zgłoś
minusn Prezydentura przerasta bufetową... 13.10.08, 17:13 Nic takiego nie twierdzę! Chciałbym by prezydentem miasta został ktoś, kto możliwie mało pchał by się do polityki. Tymczasem to co robi Bufetowa jest skandalem. Nawet Wybiórcza seryjnie donosiła o ustawionych "konkursach" na stanowiska kierownicze w ratuszy. I co? Nic. Nikogo nie zastanawia, że jedyną dużą inwestycją w mieście jest budowa stadionu dla ITI, kosztującego 3 razy więcej niż porównywalne inwestycje chociażby w Niemczech? Bufetowa buduje sobie na łazienkowskiej pomnik... mam nadziej że będzie jej i ekipy politycznym grobem. Faktem niepodważalnym jest: prezydentura Gronkowca jest szkodliwa dla miasta i zwyczajnie przerasta grubą babę. Warszawa nigdy nie potrzebowała tylu inwestycji co obecnie, nigdy nie miała na nie tyle pieniędzy. Niestety nic z tego nie wynika. Wszystkie obietnice wyborcze bufetowej były zwykłym kłamstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
ambush Alarm dla Warszawy przed Euro 2012 13.10.08, 16:29 To było przecież do przewidzenia. Tyle się nie wybudowało w Polsce nawet podczas ostatniej 5 latki :)za PRL-u gdzie przecież towarzysz Gierek zadłużył sie na grube miliony. Druga sprawa po co jest ten system zarządzania ruchem, wprowadzony przez Siemensa na Wisłostradzie i jerozolimskich skoro w weekend wisłostrada stała w korku już od mostu śląsko dąbrowskiego. Czy ten system nie miał ostrzegać przed korkami? Odpowiedz Link Zgłoś
amdrzej11 Alarm dla Warszawy przed Euro 2012 13.10.08, 16:48 Kazda, nawet srednio rozgarnieta osoba, wiedziala, ze POlszewicka propaganda nie zamieni sie w pozytywistyczne czyny! Tuskniety Donald i POlszewicy maja tylko jeden plan - podbudowac urazona dume Slonca Peru i wprowadzic go do Palacu Prezydenckiego! Polska i Polacy maja znaczenie duzo mniejsze! Odpowiedz Link Zgłoś
maciek788 Polska, Mieszkam w Polsce, Mieszkam w Polsce 13.10.08, 17:06 i nie dziwię się,nasi politycy i urzędnicy to najgorszy sort biurokratów Odpowiedz Link Zgłoś
rekin761 Alarm dla Warszawy przed Euro 2012 13.10.08, 17:34 alarm dla calej Polski przecież np jazda autostradą A4 to jest jakas paranoja ci debile już robią remont chyba ze 2 lata, nic nie zrobili a korki są od Katowic do Krakowa. Co to k... jest? To sa autostrady? Co za debil jest odpowiedzialny za ten niby remont , co tam sie dzieje? tego nikt nie wie nawet sam Stalexport czy inn acholera która jest wlascicielem. Mam tego dosyć, syf i mogila i my Euro 2012?!!!!!!!! Zabrać kretynom za nieróbstwo!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jasonstaham Alarm dla Warszawy przed Euro 2012 13.10.08, 19:19 Szanowni dziennikarze a dlaczego tych wszystkich pytań nie zadaje sie politykom? Głosowałem na PO i musze powiedzieć, że w najczarniejszych myślach nie spodziewałem się takich inwestycyjnej i komunikacyjnej kompromitacji. Dlaczego HGW nic nie robi? Dlaczego nie ma w opinii społecznej, wśród dziennikarzy presji na rozpoczęcie działań, gdy zostało tak mało czasu? Odpowiedz Link Zgłoś
rwakulszowa Re: Alarm dla Warszawy przed Euro 2012 13.10.08, 20:07 stoova napisał: > Przekuty balon? A kto kuł? Kowal? Przecież to jest KATASTROFA ! Teraz jasne że Tusk atakując PZPN liczył że nam odbiora EURO i bedzie mozna mieć spokój . Tu jest potrzebny TRYBUNAŁ za NIEGOSPODARNOSC dla niego i Bufetowej ! Odpowiedz Link Zgłoś
wawiak001 Alarm dla Warszawy przed Euro 2012 14.10.08, 00:26 Jeśli spełni się czarny scenariusz inwestycyjny to chyba tylko ROWER uratuje to miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
pckloss Alarm dla Warszawy przed Euro 2012 14.10.08, 09:08 Co do pytania Szanownego przedmówcy dotyczącego tego dlaczego szanowni dziennikarze nie zadają tych wszystkich pytań politykom" to odpowiadam: pytania owszem są zadawane ale w odpowiedzi słychać tylko hurra-optymizm jak u pacjentów zakładów lecznictwa zamkniętego. Ci goście zawsze mają odpowiedź na wszystkie pytania i zawsze jest dobrze albo zmierza do dobrego. Nie ma żadnych problemów. Parę dni temu słuchałem w radiu TokFM rozmowę red. Żakowskiego z HGW dot. inwestycji warszawskich zasadności wpier... 400 mln zł w stadion "Legii" w sytuacji gdy kasy brakuje na wiele innych inwestycji w tym m.in. przedszkola i żłobki i co usłyszałem od tej bezczelnej baby w odpowiedzi? Ano to, że przecież przedszkola i żłobki się buduje i owszem np. na Ursynowie otworzono ostatnio nowe przedszkole, z tym nie ma problemu. No i tu mnie szlag trafił bo właściwie to prawda - w istocie to się buduje ale to, że tego typu inwestycje to kropla w morzu potrzeb Pani Prezydent nie wspomniała. Tak właśnie rozmawia się z politykami. Zawsze mają zgrabną odpowiedź na trudne pytania, a co najgorsze NIGDY ale to NIGDY nie przyznają się do żadnego błędu. To już taka zmutowana kategoria ludzi. sie politykom?" to Głosowałem na PO i musze powiedzieć, że w najczarniejszych myślach nie spodziewałem się takich inwestycyjnej i komunikacyjnej kompromitacji. Dlaczego HGW nic nie robi? Dlaczego nie ma w opinii społecznej, wśród dziennikarzy presji na rozpoczęcie działań, gdy zostało tak mało czasu? Odpowiedz Link Zgłoś
lech.niedzielski Re: Alarm dla Warszawy przed Euro 2012 14.10.08, 14:06 Też głosowałem na ten syfilis pn. PO ! NIGDY WIĘCEJ !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jarolug Alarm dla Warszawy przed Euro 2012 14.10.08, 15:21 Serce mi rośło gdy czytałem o tywszystkich wspaniałych planach. Dusza się radowała gdy przy tym wszystkim nie było mowy o braku pieniedzy. A potem wszystko się posypało. Zastanawiam się co może zmobilizować NAS POLAKÓW do wysiłku jeśli nie EURO2012. Jeśli przy tak dokładnie okreslonym terminie nie mamy motywacji do zintesyfikowania działań. To co będzie po EURO ? Rozumiem , że urządnicy muszą postępować zgodnie z obowiązującymi procedurami. Ale czy z wydaniem decyzji zawsze trzeba zwlekać do końca ustawowego czasu? Tu nasuwają mi się dwa wnioski. 1. PO po dojściu do władzy nie zrobiła czystek w urzędach i nie przyjeła swoich ludzi. POzostawła zwolenników PiS a oni poprzez zaniechanie torpedują w imie jakiejś tam racji. Bo brak jest w partiach chęci kontunuacji tego co zaczął poprzednik. Więc co 4 lata każdy rząd zaczyna od nowa. Plany budowy autostrad, restukturyzacji , prywatyzaji itp. 2. Urządnikom nie zależy. I tak nikt ich nie pociągnie do odpowiedzialności. Na pewno nie pociągnie do odpowiedzialności za zaniechenie. A z pewnościa pociągnie za robienie czegoś co może się nie udać. Wniosek lepiej nic nie robić. Za 3 lata wybory. Społeczeństwo i tak przy urnie wybierze mniejsze zło a koledzy z parti i tak nie dadzą im zginąć. Wszak mnierny ale wierny jest lepszy od zdolnego ale niewiernego towarzysza. Wniosek. Za mało myślenia o POLSCE jako dobru wspólnym. Brak myslenia perspektywicznego. Jest TKM. Dlatego każdą duża zrealizowaną inwestycję drogowa uznaję za rodzaj cudu. Odpowiedz Link Zgłoś