Dodaj do ulubionych

Jest decyzja UEFA

13.05.09, 11:11
Czyli bez sensacji, Kraków i Chorzów od początku byłe rezerwowe.
Jakubiak miała jeden raz rację.
Obserwuj wątek
    • 1aniolg Jest decyzja UEFA 13.05.09, 11:12
      no i ok..to jedziemy!
      • lecoqsportif Re: Jest decyzja UEFA 13.05.09, 11:20
        Zobacz jak cieszy się Wrocław! (video) - wroclaw.fotolog.pl
        • gamon1 Rankingi i sondaże GW tyle samo warte... :))) 13.05.09, 11:30
          j.w.
          • burakpl4 Re: Rankingi i sondaże GW tyle samo warte... :))) 13.05.09, 12:42
            rankingi, sondaże, a nawet przecieki od dobrze poinformowanych
            anonimowych informatorów :)
            • bogulo2 Re: Rankingi i sondaże GW tyle samo warte... :))) 13.05.09, 12:53
              Ale i tak najlepszy jest tekst "(sensacja)". Kreowanie sensacji -
              tego jeszcze nie grali :D:D
              • borow4 Rakieta, Gownin, Ziobro-ziobro, Waserman, Kurtyka 13.05.09, 14:11
                kto ma takich "ambasadorow" oczywiscie przegra z kazdym. Jeden
                Majchrowski i niezyjacy Wojtyla nie wystarcza
          • gogg Re: Rankingi i sondaże GW tyle samo warte... :))) 13.05.09, 13:00
            Brawo, brawo. Ale szkoda, że reszty nie ma...
            --
            ogrodypamieci.pl/profil/kazimierz-gorski
      • autostradomaniak Jak będą wyglądać grupy? 13.05.09, 14:07
        Jak by nie podzielić miast (jedna grupa będzie zapewne grała w dwóch
        miastach)gołym okiem widać,że decyzja UEFA i kretynów z poprzedniego
        rządu jest idiotyczna.Pomiędzy wybranymi miastami nie ma i do 2012
        roku nie będzie nowoczesnych połączeń drogowych. Już widzę jak
        zagraniczne ekipy będą podróżowały na mecze psudodrogami pomiędzy
        Wrocławiem a Poznaniem i pomiędzy Warszawą a Gdańskiem.
    • bodzio301 Welcome to Poznan! 13.05.09, 11:13
      Welcome to Poznan!
      • balubalu1 żenada,żenada 13.05.09, 11:18

frajerska uefa wybrała klepiska z gdańska i wrocka zamiast Krakowa...
        czyli politycy dopieli swego...brawo brawo...
        • cree-is-me Re: żenada,żenada 13.05.09, 11:26
          Co do "klepiska", to właśnie krakówek przerżnął, zdaje się, przez
          stadion, który jest zbyt mały jak na oczekiwania UEFA. Wrocek za 1,5
          roku będzie miał stadion gotowy, a szkielet będzie można oglądać już
          tej jesieni. Gdańsk podobnie.
          Poza tym - sprawiedliwości stało się zadość, te cztery miasta
          wystartowały do konkursu i przyczyniły się do zwycięstwa w wyborze
          organizatorów, więc decyzja mnie nie dziwi. Kraków włożył najmniej
          wysiłku i pieniędzy w inwestycje (np. we Wrocławiu inwestycje miasta
          w przygotowania do Euro to około 2 mld pln).
          Pozdrawienia dla wawelskiego smoka ;P
          • jestem.za Re: żenada,żenada 13.05.09, 11:34
            cree-is-me napisał:
            > Kraków włożył najmniej wysiłku i pieniędzy
            > w inwestycje (np. we Wrocławiu inwestycje miasta
            > w przygotowania do Euro to około 2 mld pln).
            > Pozdrawienia dla wawelskiego smoka ;P

no ale to Kraków, więc się należy :-)))))))
            • comm-66 Re: żenada,żenada 13.05.09, 13:31
              wkoncu wezie sobie uswiadomcie, ze odpoczatku byl podzial 4x4
              i 4 miasta polskie byly znane od samego poczatku, ukrainie beda tylko grozic a i
              ona sobie poradzi ze wszystkimi problemami.

poprostu krakow to nieroby i nie zlozyly swojeje oferty razem z innymi miastami,
              rzucili sie na gotowy kasek ktory wywalczyli przedstawiciele ukrainy i polski.

wiec teraz moga jedynie liczyc ze odbiora jakies miasto ukrainie bo
              przygotowania w Polsce sa na identycznym poziomie. Ale ukrainie nie zabiora bo
              to mialoby konsekwencje polityczne ;)
            • kolodziejo Re: żenada,żenada 13.05.09, 13:50
              A co takiego jest w Krakowie? Poza znanymi obiektami wszędzie panuje bród,
              smród, stęchlizna i napinka... Prawda jest taka, że w Krakowie "kopniesz w
              śmietnik i artysta wyskoczy"... Miasto dumy, brudu, pijaństwa i głupoty, a nie
              wyższych sfer.
          • von.g Re: żenada,żenada 13.05.09, 11:34
            Popieram. Te 4 miasta starały się o uzyskanie Euro i to one przekonywały
            delegatów UEFA , że można w Polsce Euro zrealizować. Potem nagle znalazły się 2
            dodatkowe miasta i zaczoł się czarny PR ,że wylatuje Poznań , że na Ukrainie
            tylko 2 miasta itd itp. Dobrze ,że mamy to już za sobą.
            • alberto Re: żenada,żenada 13.05.09, 15:04
              von.g napisał:

> Popieram. Te 4 miasta starały się o uzyskanie Euro i to one przekonywały
              > delegatów UEFA , że można w Polsce Euro zrealizować. Potem nagle znalazły się 2
              > dodatkowe miasta i zaczoł się czarny PR ,że wylatuje Poznań , że na Ukrainie
              > tylko 2 miasta itd itp. Dobrze ,że mamy to już za sobą.

Nie, nie mamy. Między innymi dzięki Tobie. Zostały wybrane miasta, w których będa mecze, ale komuś nadal coś nie pasuje. Ci z Krakowa oburzają się, że to im się należało, a reszta twierdzi, że jednak się nie należało, bo były na liście rezerwowej. Do jednych nie dotarło, że nikomu nic z góry się nie należy. Do drugich, że lista miast nie była ostateczna.
              Tylko z powodu znalezienia się na liście rezerwowej Kraków i Chorzów miały odpuścić? Nie zrobiły tego i pojawiają się oskarżenia o wpychanie się na krzywy ryj. Dlaczego w takim razie nie odpuścił Poznań, który początkowo też był miastem rezerwowym?

Przy okazji wylazła na tym forum jedna z największych polskich przywar. Bardziej cieszymy się z czyjegoś niepowodzenia, niż własnego sukcesu.
              Przyznaję, jestem rozczarowany, że Kraków odpadł, ale nie zamierzam z tego powodu najeżdżać na miasta, którym się udało. Zamiast tego cieszę się, że Euro będzie w Polsce.
          • lesteer Będzie nowy plac targowy 13.05.09, 12:04

po Euro...Kraków nie musiał kasy wydawać bo o wiele wcześniej wiele
            inwestycji już zrobiono..Stadion przebudowuje się już od dawna, baza
            hotleowo też powstała już wcześniej...No ale Polska to bogaty kraj,
            stać nas na wyłożenie ekstra kasy na super, hiper stadiony, które po
            Euro zamienimu na markety...a co!!

cree-is-me napisał:

> Co do "klepiska", to właśnie krakówek przerżnął, zdaje się, przez
            > stadion, który jest zbyt mały jak na oczekiwania UEFA. Wrocek za
            1,5
            > roku będzie miał stadion gotowy, a szkielet będzie można oglądać
            już
            > tej jesieni. Gdańsk podobnie.
            > Poza tym - sprawiedliwości stało się zadość, te cztery miasta
            > wystartowały do konkursu i przyczyniły się do zwycięstwa w wyborze
            > organizatorów, więc decyzja mnie nie dziwi. Kraków włożył najmniej
            > wysiłku i pieniędzy w inwestycje (np. we Wrocławiu inwestycje
            miasta
            > w przygotowania do Euro to około 2 mld pln).
            > Pozdrawienia dla wawelskiego smoka ;P
          • alberto Re: żenada,żenada 13.05.09, 12:39
            > Kraków włożył najmniej wysiłku i pieniędzy w inwestycje (np. we Wrocławiu inwestycje miasta w przygotowania do Euro to około 2 mld pln).

A w jaki sposób to wyliczyłeś? Wziąłeś w ogóle pod uwagę, że Kraków już od jakiegoś czasu inwestuje w infrastrukturę i w związku z tym nie musi ponosić aż tak dużych wydatków?
            • g0sciu Re: żenada,żenada 13.05.09, 12:49
              Mieszkam w Krakowie. Powiedz mi w ktorym miejscu krakow inwestuje w
              infrastrukture? Na nowohuckiej, opolskiej, czy moze na alejach gdzie od kleparza
              do jubilata stoi sie godzine w korku...

Prawda jest taka, ze wladze daly dupy juz na samym poczatku, jak trzeba bylo
              zglosic kandydatury. A teraz beda plakac, ze UEFA jest niesprawiedliwa i ze sa
              pokrzywdzeni i ze to nie ich wina. Zygac sie chce.
              • alberto Re: żenada,żenada 13.05.09, 12:59
                Estakady, ulice, mosty, ronda. Zgoda, nadal jest jeszcze dużo do zrobienia, ale nie możesz powiedzieć, że przez kilka ostatnich lat nic się nie zmieniło. Co do korków, pokaż mi duże miasto, gdzie ich nie ma. Co do niesprawiedliwości - UEFA miała prawo wybrać, tak jak chciała. Ja nie czuję się pokrzywdzony, tylko rozpieprzają mnie durne argumenty, że Kraków chciał się podpiąć na krzywy ryj.
                • g0sciu Re: żenada,żenada 13.05.09, 13:23
                  Zmienilo sie tyle, ze zrobili 2 ronda (mogilskie i grzegorzeckie), a ze wszsytko
                  dookolo zostalo po staremu to i tak korki sa jakie byly. Znam miasto (pochodze
                  stamtad, 400tys ludzi zeby nie bylo), w ktorym przez ten czas co w Krakowie
                  zdazyli zrobic 3 wielkie wezly komunikacyjne (mosty, ronda, wiadukty, estakady),
                  przebudowac glowna arterie lecaca przez centrum miasta, 2 przelotowe ulice przez
                  cale miasto, omijajace scisle centrum (obwodnica juz jest).
                  W kazdym duzym miescie w Polsce sa korki, ale tutaj nic sie z nimi nie robi.
                  Obwodnicy juz od nie pamietam jak dawna nie moga domknac.
                  Krakow chcial sie podpiac na krzywy ryj. Byla by kandydatura Krakowa jako jedna
                  z 4 oficjalnych - nie bylo by zadnego problemu. Nawet jakby Krak byl najgorzej
                  przygotowany. To ze niby teraz jest tak pieknie, ze najlepiej ze wszystkich
                  miast - to jest smieszne. W radio bredza teraz co 30min o tym, ze spodziewali
                  sie oceny merytorycznej, ze sa zszokowani, lzy i zgrzytanie zebow. Bozesztymoj.
                  • alberto Re: żenada,żenada 13.05.09, 13:39
                    g0sciu napisał:

> Zmienilo sie tyle, ze zrobili 2 ronda (mogilskie i grzegorzeckie), a ze wszsytk
                    > o
                    > dookolo zostalo po staremu to i tak korki sa jakie byly. Znam miasto (pochodze
                    > stamtad, 400tys ludzi zeby nie bylo)
                    Nie znam żadnego polskiego miasta z taką liczbą mieszkańców

> w ktorym przez ten czas co w Krakowie
                    > zdazyli zrobic 3 wielkie wezly komunikacyjne (mosty, ronda, wiadukty, estakady)
                    > ,
                    > przebudowac glowna arterie lecącą przez centrum miasta, 2 przelotowe ulice prze
                    > z
                    > cale miasto, omijajace scisle centrum (obwodnica juz jest).
                    W jakim innym dużym mieście zrobiono tyle samo? Gdańsku, Poznaniu czy Wrocławiu?

> W kazdym duzym miescie w Polsce sa korki, ale tutaj nic sie z nimi nie robi.
                    Jeszcze raz - gdzie w takim razie coś się z nimi robi?

> Krakow chcial sie podpiac na krzywy ryj.
                    Wytłumacz mi proszę, w jaki sposób.
                    • g0sciu Re: żenada,żenada 13.05.09, 13:55
                      > Nie znam żadnego polskiego miasta z taką liczbą mieszkańców
                      A mojego kuzyna Mietka znasz? Nie? No popatrz, a on naprawde istnieje!

> W jakim innym dużym mieście zrobiono tyle samo? Gdańsku, Poznaniu czy Wrocławiu?
                      Czy ja napisalem, ze jestem z jednego z tych miast? Nie mam pojecia co sie robi
                      w tych miastach. Wiem co sie robi w Krakowie bo tu mieszkam.

> Jeszcze raz - gdzie w takim razie coś się z nimi robi?
                      W Honolulu - co to ma za zanczenie? Nie jest to zadne z miast kandydujacych,
                      wiec co Cie to obchodzi tak bardzo? Nie wnosi to nic do problemu, ze...

"Krakow chcial sie podpiac na krzywy ryj"
                      > Wytłumacz mi proszę, w jaki sposób.
                      Krakow byl jedym z 4 oficjalnie wybranych miast? Nie byl. Znajdowal sie na
                      "liscie rezerwowych"? Znajdowal. Myslisz, ze nie wiem, ze w Kraku jest mnostwo
                      hoteli? Ze blisko stad na Ukraine, a na pewno blizej niz z Gdanska? Ze jest
                      cudownym miastem turystycznym i na pewno spodobal by sie ludziom, ktorzy by
                      przyjechali na Euro? No pewnie ze tak! W 100% - tak samo jak i mnie sie podoba.
                      Ale rozchodzi sie o to, ze trzeba sie bylo spinac wczesniej, gdy inni sie
                      starali. A nie teraz wylewac gorzkie zale...
                      • alberto Re: żenada,żenada 13.05.09, 14:22
                        g0sciu napisał:

> > Nie znam żadnego polskiego miasta z taką liczbą mieszkańców
                        > A mojego kuzyna Mietka znasz? Nie? No popatrz, a on naprawde istnieje!
                        Może zamiast nieudolnego żartu, po prostu napiszesz, jakie to miasto?

> > W jakim innym dużym mieście zrobiono tyle samo? Gdańsku, Poznaniu czy Wro
                        > cławiu?
                        > Czy ja napisalem, ze jestem z jednego z tych miast? Nie mam pojecia co sie robi
                        > w tych miastach. Wiem co sie robi w Krakowie bo tu mieszkam.
                        Ja pisałem o sytuacji w Krakowie w odniesieniu do konkretnych miast. Nie przypominam sobie, żebym piał z zachwytu, jak jest cudownie, bo wiem, że nie jest.

> > Jeszcze raz - gdzie w takim razie coś się z nimi robi?
                        > W Honolulu - co to ma za zanczenie? Nie jest to zadne z miast kandydujacych,
                        Skoro nie ma znaczenia i nie jest to żadne z tych miast, to po kij z nim wyskakujesz?

> "Krakow chcial sie podpiac na krzywy ryj"
                        > > Wytłumacz mi proszę, w jaki sposób.
                        > Krakow byl jedym z 4 oficjalnie wybranych miast? Nie byl. Znajdowal sie na
                        > "liscie rezerwowych"? Znajdowal.
                        I w momencie, gdy gierki polityczne umieściły Kraków na liście rezerwowej, to miał odpsuścić? Trzy lata temu??? Poza tym Kraków był kandydatem już co najmniej rok przed ogłoszeniem decyzji ws Euro 2012.

> Ale rozchodzi sie o to, ze trzeba sie bylo spinac wczesniej, gdy inni sie
                        > starali. A nie teraz wylewac gorzkie zale...
                        Ja się nie żalę, nie podoba mi się tylko stwierdzenie, że Kraków chciał się podpiąć do cudzej imprezy.
                        • g0sciu Re: żenada,żenada 13.05.09, 15:12
                          > Może zamiast nieudolnego żartu, po prostu napiszesz, jakie to miasto?
                          Czlowieku, jezeli nie wiesz jakie miasto w Polsce moze miec ok 400tys ludnosci i
                          nie potrafisz tego sprawdzic uzywajac internetu, to z Toba jest cos nie tak.
                          Moje poczucie humoru zostawmy w spokoju.

> Skoro nie ma znaczenia i nie jest to żadne z tych miast, to po kij z nim
                          wyskakujesz?
                          Bo skoro w miescie, ktore nie kandyduje da sie tyle zrobic, to powinno sie
                          zrobic 2x w miescie, ktore ubiega sie o zorganizowanie Euro i jest de facto
                          kulturowa stolica Polski, pekajaca w szwach od turystow. Tak ciezko to pojac?

> I w momencie, gdy gierki polityczne umieściły Kraków na liście rezerwowej, to
                          miał odpsuścić?
                          To jest problem gownianych politykow i urzednikow, ktorzy nie portafili
                          przeforsowac Krakowa, a teraz placza nad tym jaka to UEFA jest niesprawiedliwa.
                          Gierki polityczne tez trzeba umiec wygrac. O to wlasnie chodzi. Kto jak nie
                          Krakow powinien miec najwieksza sile przebicia? Zapewniliby sobie dobre miejsce
                          na poczatku i nie musieliby teraz zwalac winy na wszystkich dokola.

> Poza tym Kraków był kandydatem już co najmniej rok przed ogłoszeniem decyzji
                          ws Euro 2012.
                          Zarty sobie stroisz?

> Ja się nie żalę, nie podoba mi się tylko stwierdzenie, że Kraków chciał się
                          pod piąć do cudzej imprezy.
                          A gdzie ja napisalem ze TY sie zalisz? W kolko zala sie ci urzednicy i wszyscy
                          odpowiedzialni za Euro w Krakowie, ktorzy dali dupy w okresie przygotowywania
                          kandydatur. A teraz placza i z tego co widze winia nawet rzad LOL!.
                          • alberto Re: żenada,żenada 13.05.09, 15:33
                            g0sciu napisał:

> Czlowieku, jezeli nie wiesz jakie miasto w Polsce moze miec ok 400tys ludnosci
                            > i
                            > nie potrafisz tego sprawdzic uzywajac internetu, to z Toba jest cos nie tak.
                            Może postaraj się mnie nie obrażać. W pobliżu tej liczby sa dwa miasta: Szczecin i Bydgoszcz, a nie posiadając zdolności telepatycznych nie wiem, o które Ci chodzi.

> Bo skoro w miescie, ktore nie kandyduje da sie tyle zrobic, to powinno sie
                            > zrobic 2x w miescie, ktore ubiega sie o zorganizowanie Euro i jest de facto
                            > kulturowa stolica Polski, pekajaca w szwach od turystow. Tak ciezko to pojac?
                            Po pierwsze nie mam pojęcia, kto i dlaczego wymyślił, że Kraków jest kulturową stolicą Polski. Po drugie, rozumiem, że w pozostałych miastach kandydackich zrobiono 2x?

> > I w momencie, gdy gierki polityczne umieściły Kraków na liście rezerwowej
                            > , to
                            > miał odpsuścić?
                            > To jest problem gownianych politykow i urzednikow, ktorzy nie portafili
                            > przeforsowac Krakowa, a teraz placza nad tym jaka to UEFA jest niesprawiedliwa.
                            > Gierki polityczne tez trzeba umiec wygrac. O to wlasnie chodzi. Kto jak nie
                            > Krakow powinien miec najwieksza sile przebicia? Zapewniliby sobie dobre miejsce
                            > na poczatku i nie musieliby teraz zwalac winy na wszystkich dokola.
                            Nie musisz mi tego tłumaczyć. Sam uważam, że zrobiono za mało.

> > Poza tym Kraków był kandydatem już co najmniej rok przed ogłoszeniem decy
                            > zji
                            > ws Euro 2012.
                            > Zarty sobie stroisz?
                            Dokładnie od 5 sierpania 2005.
                            • g0sciu Re: żenada,żenada 13.05.09, 16:11
                              > W pobliżu tej liczby sa dwa miasta: Szczecin i Bydgoszcz
                              A jednak znasz miasto w Polsce, ktore ma okolo 400tys mieszkancow. A nawet dwa!
                              A pisales ze nie znasz zadnego... Jak juz pisalem, nie ma znaczenia, ktore to
                              miasto, bo nie bylo ono w "wielkiej" szostce.

> Po pierwsze nie mam pojęcia, kto i dlaczego wymyślił, że Kraków jest kulturową
                              stolicą Polski.
                              Mam szczera nadzieje, ze tak sie mowi, bo poprostu tak jest w rzeczywistosci.

> Po drugie, rozumiem, że w pozostałych miastach kandydackich zrobiono 2x.
                              A skad ja mam wiedziec czy zrobiono 2x wiecej, czy nie? Wiem, ze Krakow byl na
                              liscie rezerwowych i tyle w tym temacie.

> Nie musisz mi tego tłumaczyć. Sam uważam, że zrobiono za mało.
                              No to widzisz! Zgadzamy sie w czyms. I gwarantuje Ci, ze rownie bardzo jak Ty
                              chcialbym obejzec sobie jakis mecz na Reymonta.

> Dokładnie od 5 sierpania 2005.
                              Chetnie bym to sprawdzil, ale na pierwszej stronie, ktora sie pojawia po podaniu
                              tych danych, napisane jest: "Polska, w tym Gdańsk, wspólnie z Ukrainą starają
                              się o organizację Mistrzostw Europy w piłce nożnej w 2012 roku." Coz... mam sie
                              doszukac jeszcze Warszawy, Wroclawia i Poznania?
                  • tymon99 Re: żenada,żenada 13.05.09, 14:03
                    motasz się po alejach tam i z powrotem.. i krakowa nie widziałeś.
                    • g0sciu Re: żenada,żenada 13.05.09, 14:16
                      Tak, masz na pewno calkowita racje. W zasadzie to jezdze od inwalidow do
                      kleparza tylko, wiecej nie, bo sie boje ze sie zgubie takie wszystko duze i
                      rozlegle.
            • radocha1 Re: żenada,żenada 13.05.09, 13:02
              A nie pomyślałeś, że jusz teraz w Krakowie ciężko o tani nocleg,
              zapchanych ulic nie poszerzysz a Balice pękną w szwach za 3 lata???
              W Krakowie lepiej już nie będzie, jak dobudujesz hoteli na
              peryferiach - to potem nie dojedziesz do nich. Takie same problemy
              mają na Ukrainie, stadiony to oni zbudują, tylko co potem - wyburzą
              zapchane centrum Odessy??? Już teraz w Krakowie ciasno - jak w
              Odessie
              • alberto Re: żenada,żenada 13.05.09, 13:16
                radocha1 napisał:

> A nie pomyślałeś, że jusz teraz w Krakowie ciężko o tani nocleg,
                Pewnie w innych miastach nie ma z tym żadnego problemu?

> zapchanych ulic nie poszerzysz
                Niektóre da się poszerzyć, inne nie - tak samo będzie w Gdańsku, Poznaniu i Wrocławiu

> a Balice pękną w szwach za 3 lata???
                WEDŁUG PROGNOZ w 2012 roku Ławica ma obsłużyć tylu pasażerów, ile Balice w 2007. Nie obawiasz się, że się zapcha?

> W Krakowie lepiej już nie będzie, jak dobudujesz hoteli na
                > peryferiach - to potem nie dojedziesz do nich.
                Akurat Kraków, obok Warszawy, ma najlepiej rowiniętą bazę hotelową w Polsce. Reszta może zdąży dorównać.
            • ludendorf 7 mld zł nie 2 17.05.09, 02:06
              Wrocław na wszystkie przygotowania do Euro wyda w sumie 7 mld zł

www.euro2012-pl.org/art/bardzo-drogie-euro-2012
        • jack_napier Re: żenada,żenada 13.05.09, 11:27
          ...nie pomyslałeś że Kraków odpadł miedzy innymi przez zadymiarzy z Cracovi i Wisełki???
          • balubalu1 Re: żenada,żenada 13.05.09, 11:54

jasne...marne argumenty..bla bla bla włożyły najwiecej
            pracy,lobbowały,kibole.....bzdura
            widać ile zrobiły gdańsk i wrocek przez te lata od ogłoszenia wyboru
            euro...zaczęły kopac dziurę pod fundamenty..BRAWO BRAWO w takim
            tempie to i za 10 lat będą sie babrać w błocie.
            Nie chciałbym być w skórze decydentów w momencie,gdy któremuś
            z "wybrańców" podwinie się noga i straca euro...
            • jack_napier Re: żenada,żenada 13.05.09, 12:32
              ...a jaki stadion ma Kraków? za 2 lata to nie bedą dziury tylko piekne stadiony...
              • balubalu1 Re: żenada,żenada 13.05.09, 12:58
                Kraków ma stadion o standardzie stadionów, na jakich były rozgrywane
                mecze w Austrii i Szwajcarii.
                Co ma Gdańsk?? stadion widmo(może za 2 lata będzie realny)
                i co ma lepszego jeszcze od Krakowa??
                jedno wielkie N I C ...(no ma morze:))
                baza hotelowa,komunikacja,atrakcyjność turystyczna???
                wszystko gorsze od Krakowa---więc o jakim MERYTORYCZNYM wyborze my
                mówimy.. Dodajmy tradycje piłkarskie....niech sobie pomyśle...w
                Gdańsku słabiutkie...
                więc z całym szacunkiem dla Gdańska-ale tu polityka zadziałała a nie
                kompetencje...szkoda
                • jack_napier Re: żenada,żenada 13.05.09, 13:28
                  ..i co z tego że zadziałała, ciekawe co byście pisali jakby tylko 2 polskim miasto przyznano euro..
          • alberto Re: żenada,żenada 13.05.09, 13:27
            jack_napier napisał:

> ...nie pomyslałeś że Kraków odpadł miedzy innymi przez zadymiarzy z Cracovi i W
            > isełki???

No popatrz, o tym akurat nie pomyślałem. Sądziłem, że chodzi głównie o rozmiar stadionu.
        • haxman Re: żenada,żenada 13.05.09, 14:46
          Masz rację ten cały Kraków to żenada! Mentalny zaścianek!
          • alberto Re: żenada,żenada 13.05.09, 15:07
            haxman napisał:

> Masz rację ten cały Kraków to żenada! Mentalny zaścianek!

Co w takim razie reprezentuje twój wątpliwie błyskotliwy wpis? Zaścianek umysłowy?
    • photoss Relacja live w sieci 13.05.09, 11:13
      O tu: mms://ml2.gazeta.pl/agora
    • krzysiektomczak Jest decyzja UEFA 13.05.09, 11:15
      wszytsko pieknie ładnie - mój poznań będzie miał euro.. ale co to będzie za
      wstyd jak banda euro pijaków utknie gdzieś na remontowanej jednopasmówce w
      drodze do gdańska?? promocja kraju?? tys turystow którzy po takim pobycie
      szerokim łukiem będą omijali polske i szydzili z nas gdziekowliek będziemy -
      czy to w pracy czy na wakcjach - czarny scenariusz ale jakże bardzo
      prawdopodobny niestety
      • antyliberal22 Re: Jest decyzja UEFA 13.05.09, 11:25
        bo trzeba było wykazać się racjonalnością na początku - podczas
        wyboru miast. Jest A4 z Wrocka do Krakowa, przebudowywane stadiony
        w Kraku i w Chorzowie, które by wystarczyły, a kosztują taniej niż
        budowany od podstaw gdański. Wyłożyć tylko kasę na remont torów i
        lotnisk i ew. na stadion dla Wrocławia i już. Ew. zamiast Wrocka
        Poznań, bo też przebudowywauje stadion, wtedy stanąć na głowie i
        zbudować A2 Poznań - Warszawa.
        • grzeniu22 Re: Jest decyzja UEFA 13.05.09, 14:57
          Dokładnie tak- było wykorzystać gotową już A4 od Niemiec przez Wrocław, Chorzów
          (Katowice) do Krakowa. I zrobić euro przynajmniej na tych 3 stadionach. A tak-
          będzie smród i tyle. Jak się dziś jedzie od wrocka do poznania? Kaktus mi
          wyrośnie, jak tam zbudują te 180 km autostrady!
    • jestem.za Jest decyzja uefa - no i super 13.05.09, 11:16
      Bardzo dobrze, jak ktoś na koniec wyskakuje,że też by chciał, a nie
      miał zamiaru zainwestować (inaczej niż Poznań) wcześniej, to
      odpada...
      • lesteer Bez sensu 13.05.09, 11:20
        Kraków najlepiej przygotowany..stadion na ukończeniu, cała baza -
        hotele, połączenie z lotniskiem, autostrada, najbardziej piłkarskie
        miasto obok Wawy...Bez sensu...cała Polska południowo-wschodnia obok
        Ukrainy bez Euro??? Ciekawe czy fajnie się będzie jechać kibicom z
        Poznania np. do Kijowa..Bez sensu
        • jestem.za Re: Bez sensu 13.05.09, 11:26
          > Kraków najlepiej przygotowany..stadion na ukończeniu, cała baza -
          > hotele, połączenie z lotniskiem, autostrada, najbardziej
          piłkarskie

Kraków przygotowany? do czego?
          Połączenie z lotniskiem?
          niby czym - szynobusem raz na jakiś czas, który zazwyczaj nie jedzie
          bo się psuje?
          a właściwie jakim lotniskiem? tym aeroklubem w Balicach?
          Autostrada? masz na myśli ten plac robót między Katowicami i
          Krakowem, czy może to co się dzieje w okolicach """węzła
          bieżanowskiego"""?

tak, Kraków, gdyby wybrali to by było bez sensu...
          • antyliberal22 Re: Bez sensu 13.05.09, 11:31
            to, ze na odcinku do K-c jest rozpierducha to wina przekrętasów z
            SLD, ale jest już budowany odcinek do Tarnowa, potem dalej, także
            jakoś to połączenie by wyglądało.
            Niemniej - jak już pisało w artykule, UEFA sobie przecież zdaje
            sprawę, ze jesteśmy w kwestii autostrad krajem 3 świata, a w
            kwestii koleji - czwartego (na Ukrainie jest na odwrót) i że to się
            do 2012 na pewno nie zmieni, więc chyba tylko lotniska będą istotne.
          • lesteer Re: Bez sensu 13.05.09, 11:40
            Autostrada Katowice Kraków do konca tego roku całkiem skończona
            modernizacja, miasto ma połączenie ze światem (blisko Czechy,
            autostrada na Zachód)...a Gdańsk?? chyba przez port morski. Szynobus
            jest...jeżeli się psuje na pewno przed Euro będzie..ale połączenie z
            lotniskiem jest, a w innych miatsach jak to wyglada???Stadion na
            ukończeniu jest (a nie jak gdzie indziej że pale wbite) Miasto
            ..Aeroklub mówisz...jakoś dla tysięcy turystów odwiedzających
            miasto jest to wystarczające...poza tym pełno miejsc noclegowych od
            hoteli aż do hosteli...Czy wogle można poównywać z innymi
            miastami..raporty UEFA jasno wskazywały że Kraków najlepiej
            przygotowany...To decyzja polityków...wiadomo rządzi Polską Wrocław
            i Gdańsk, więc tych miast nie mogło zabraknąć

> > Kraków najlepiej przygotowany..stadion na ukończeniu, cała baza -

> > hotele, połączenie z lotniskiem, autostrada, najbardziej
            > piłkarskie
            >
            > Kraków przygotowany? do czego?
            > Połączenie z lotniskiem?
            > niby czym - szynobusem raz na jakiś czas, który zazwyczaj nie
            jedzie
            > bo się psuje?
            > a właściwie jakim lotniskiem? tym aeroklubem w Balicach?
            > Autostrada? masz na myśli ten plac robót między Katowicami i
            > Krakowem, czy może to co się dzieje w okolicach """węzła
            > bieżanowskiego"""?
            >
            > tak, Kraków, gdyby wybrali to by było bez sensu...
            • jestem.za Re: Bez sensu 13.05.09, 11:51
              lesteer napisał:

> Autostrada Katowice Kraków do konca tego roku całkiem skończona
              nie wiem, czy wiesz, ale po zakończeniu remontów samej nawierzchni
              oraz wiaduktów ma się rozpocząć budowa prawidłowych przejść dla
              zwierząt - to na następny rok czy dwa -nie pamiętam
              w międzyczasie wynikł problem
              przy nateżeniu ruchu bodaj powyżej 40 tys pojazdów trzeba budować
              trzeci pas
              26 tys było w grudniu 2006...

• cree-is-me Katowice - Kraków w 1,5 godziny, ty nazywasz to 13.05.09, 11:32
          autostradą?! Jak sięgnę pamięcią, te 50 km jest w ciągłym remoncie,
          lepiej już jechać lokalnymi drogami, przynajmniej nie płaci się
          horrendalnych pieniędzy za stanie w korkach. Dwa razy dałem się
          nabrać, i wystarczy. To tyle w temacie "Kraków ma autostradę" ;P
          • jestem.za Re: Katowice - Kraków w 1,5 godziny, ty nazywasz 13.05.09, 11:35
            cree-is-me napisał:

> autostradą?! Jak sięgnę pamięcią, te 50 km jest w ciągłym
            remoncie,
            > lepiej już jechać lokalnymi drogami, przynajmniej nie płaci się
            > horrendalnych pieniędzy za stanie w korkach. Dwa razy dałem się
            > nabrać, i wystarczy. To tyle w temacie "Kraków ma autostradę" ;P

pociągiem jest szybciej 1h28min
        • rojberek Kraków - najbardziej piłkarskie miasto? Buahaha! 13.05.09, 11:44
          A ile to w tej ekstraklasie macie tych klubów? Dwa? Ojeje!
          W pierwszej lidze coś macie? Chyba nic?
          To Aglomeracja Śląska ma najwięcej klubów piłkarskich w ekstraklasie
          i jeszcze sporo w pierwszej lidze.
          • lesteer Re: Kraków - najbardziej piłkarskie miasto? Buaha 13.05.09, 11:55
            No nie wiem czy Ci pisać, czy może sobie sam w necie coś poszperaj,
            jakie kluby pierwszoligowe są w Krakowie i ile razy klub z Kraka
            miał mistrza w ostatnich 10 latach..ehhh
            Aglomeracja Śląska to miasto...ciekawe czy w Reichu też tak o
            Zagłębiu Rury mówią..Poza tym Śląsk już ma - Wrocław...Ciekawe co by
            turyści zwiedzali w Chorzowie oprócz parku...a są jeszcze hałdy
            dookoła..No w sumie browar w Tychach dobra..tam mogliby spędzić całe
            mistrzostwa :D
            Nie jestem przeciw Chorzowowi..to też zasłużone miejsce dla polskiej
            kopanej...ale najbardziej wkurza mnie Gdańsk...który w nodze jakoś
            nie specjalnie się zasłużył i tylko ma swoich kolesi u władzy
            (nieważne czy PO czy PiS). Wrocław też słaby, ale dobra ma najlepsze
            połączenie z Europą.i elegancko jechałoby siuę stamtąd do Chorzowa
            czy też Krakowa..

hehe

rojberek napisała:

> A ile to w tej ekstraklasie macie tych klubów? Dwa? Ojeje!
            > W pierwszej lidze coś macie? Chyba nic?
            > To Aglomeracja Śląska ma najwięcej klubów piłkarskich w
            ekstraklasie
            > i jeszcze sporo w pierwszej lidze.
            • burakpl4 Re: Kraków - najbardziej piłkarskie miasto? Buaha 13.05.09, 12:19
              Ciekawe co by
              > turyści zwiedzali w Chorzowie oprócz parku...a są jeszcze hałdy
              > dookoła..No w sumie browar w Tychach dobra..tam mogliby spędzić
              całe
              > mistrzostwa :D

jest co zwiedzać, ale ... podczas takich imprez się nie zwiedza!
              Ty gdybyś pojechał na mecz to wcześniej do muzeum być poszedł?
            • espenkruger Re: Kraków - najbardziej piłkarskie miasto? Buaha 16.05.09, 16:52
              lesteer napisał:

> kopanej...ale najbardziej wkurza mnie Gdańsk...który w nodze jakoś
              > nie specjalnie się zasłużył i tylko ma swoich kolesi u władzy
              > (nieważne czy PO czy PiS).

no panie Lesteer a oferta Polski promowana była jakim stadionem, no jaki stadion
              był przedstawiany w drodze do Cardiff? Baltic Arena
          • jestem.za Re: Kraków - najbardziej piłkarskie miasto? Buaha 13.05.09, 11:55
            najbardziej piłkarskie, no oczywiście że nie.
            Kraków to po prostu miasto, to nie GOP, gdzie każda kopalnia miała
            klub sportowy po to żeby móc obsadzać "działaczy" i żeby naród
            płacił na brać kopaczy węgla i piłki
            • burakpl4 Re: Kraków - najbardziej piłkarskie miasto? Buaha 13.05.09, 12:46
              to nie GOP, gdzie każda kopalnia miała
              > klub sportowy po to żeby móc obsadzać "działaczy" i żeby naród
              > płacił na brać kopaczy węgla i piłki

tak było w całej Polsce. A nawet gorzej, bo kto utrzymywał Legię i
              Wisłę? I naród za nic nie płacił, bo górnictwo było dochodowe za
              komuny i teraz znowu. Balcewicz umoczył na chwilę przemysł, a
              szczególnie kopalnie, a propaganda swoje zrobiła i teraz plecież
              bzdury.
              • jestem.za Re: Kraków - najbardziej piłkarskie miasto? Buaha 13.05.09, 12:50
                burakpl4 napisał:

> szczególnie kopalnie, a propaganda swoje zrobiła i teraz plecież
                > bzdury.

ja plotę, a ty plecieSZ, to tyle apropos języka.

a z dochodowością i etosem wbitym w pały przez Tow. Edka G. co to
                wszystkich o pomoc pytał to mi tu proszę nie startować, bo widać i
                tobie to wbito...

no cóż dziecko się rodzi i zamiast klaps w pupę, to trzep w łeb,
                żeby pamiętał, że to specjalna wybrana rasa..... padam
                • neo1113 Re: Kraków - najbardziej piłkarskie miasto? Buaha 13.05.09, 13:04
                  a z dochodowością i etosem wbitym w pały przez Tow. Edka G. co to
                  > wszystkich o pomoc pytał to mi tu proszę nie startować, bo widać i
                  > tobie to wbito...
                  >
                  > no cóż dziecko się rodzi i zamiast klaps w pupę, to trzep w łeb,
                  > żeby pamiętał, że to specjalna wybrana rasa..... padam

A ciebie jak trzepnięto w łeb, to do dzisiaj kiepeła boli ?
                • hetman_a Re: Kraków - najbardziej piłkarskie miasto? Buaha 13.05.09, 13:44
                  > a z dochodowością i etosem wbitym w pały przez Tow. Edka G.

Hehehe, śmiać mi się chce - to sprawdź skąd (z jakiego regionu
                  Polski) pochodzi aż 1/4 dochodu budżetu państwa z PIT'ów!
                  • jestem.za Re: Kraków - najbardziej piłkarskie miasto? Buaha 13.05.09, 17:08
                    hetman_a napisał:

> > a z dochodowością i etosem wbitym w pały przez Tow. Edka G.
                    >
                    > Hehehe, śmiać mi się chce - to sprawdź skąd (z jakiego regionu
                    > Polski) pochodzi aż 1/4 dochodu budżetu państwa z PIT'ów!

tak tak, tylko żeby był taki jaki jest PIT na Ślunsku, to najpierw
                    reszta (Polska) musi się zrzucić w poprzednim roku ze swoich
                    podatków na pensje na Ślunsku - sprawdź mądralo...
            • hetman_a Re: Kraków - najbardziej piłkarskie miasto? Buaha 13.05.09, 13:42
              Kraków przyłączał pod swoją nazwę coraz to nowe tereny!
              Na Śląsku miasta zawsze zachowywały swoją autonomię i nie tworzono
              sztucznie jednego miasta ale każdy wie, że tutaj dojadę szybciej z
              Gliwic do Katowic niż z jednego krańca Krakowa na drugi.

A co do płacenia na kluby... hmm... mówimy o stanie na dziś, więc:
              1. nie ma już sponsorowanych przez kopalnie dużych klubów
              piłkarskich na Śląsku
              2. za PRL w Polsce Legia działała (kradła piłkarzy) tylko dzięki
              temu, że była klubem wojskowym i ściągała co lepszych, którzy nie
              mieli uregulowanych spraw z wojskiem, a Wisła, to milicja - hehehe
              3. jeśli gdzieś jeszcze kopalnie dopłacają, to w Bełchatowie raczej
              a nie w GOP.
    • jestem.za Jest decyzja uefa - no i super 13.05.09, 11:16
      Bardzo dobrze, jak ktoś na koniec wyskakuje,że też by chciał, a nie
      miał zamiaru zainwestować (inaczej niż Poznań) wcześniej, to
      odpada...
    • bellicose Jest decyzja UEFA 13.05.09, 11:17
      Doskonale, nie bedzie mi tu w Krakowie rozpity plebs niszczyl miasta. Igrzyska
      dla rozpitych szarych mas do Warszafki.
    • vonslavek Czyli nadal właściwie nic nie wiadomo 13.05.09, 11:18
      Mamy pewne że Euro będzie w 4 podstawowych miastach które były podstawowe od
      samego początku. I tu mam pewne wątpliwości; Ukraina oni mają pewny tylko kijów
      czyli jednocześnie Kraków i Chorzów maja jeszcze szanse tak nieoficjalnie z tego
      wynika ale to tylko moja spekulacja
    • cree-is-me I bardzo dobrze. Jazda na krzywy ryj nie popłaca;P 13.05.09, 11:20
      Kraków i Chorzów postanowiły "podpiąć się pod sukces" i ugrać coś
      dla siebie, gdy tymczasem cztery podstawowe miasta wykonały ogromną
      i bardzo dobrą (jak widać) pracę. Oprócz "atutów" trzeba mieć
      jeszcze dodatkowo wizję, energię i ... kupę kasy w miejskim
      budżecie;)
      • jestem.za Re: I bardzo dobrze. Jazda na krzywy ryj nie popł 13.05.09, 11:27
        cree-is-me napisał:
        > Kraków i Chorzów postanowiły "podpiąć się pod sukces" i ugrać coś
        > dla siebie

dokładnie tak,
        wstyd mi za Kraków (tu właśnie mieszkam)...
      • antyliberal22 Re: I bardzo dobrze. Jazda na krzywy ryj nie popł 13.05.09, 11:34
        cree-is-me napisał:

> Kraków i Chorzów postanowiły "podpiąć się pod sukces" i ugrać coś
        > dla siebie, gdy tymczasem cztery podstawowe miasta wykonały
        ogromną
        > i bardzo dobrą (jak widać) pracę. Oprócz "atutów" trzeba mieć
        > jeszcze dodatkowo wizję, energię i ... kupę kasy w miejskim
        > budżecie;)

G...no tam wykonały. Zamówiły jakieś analizy i tyle.
        Najwięcej to wykonali (i zabulili na łapówki) Ukraińcy.
        • espenkruger Re: I bardzo dobrze. Jazda na krzywy ryj nie popł 16.05.09, 16:49
          Kraków też mógł w odpowiednim czasie zamówić g... analizy
    • antyliberal22 Jest decyzja UEFA 13.05.09, 11:20
      no i dobrze, że 4. Po co miałoby być więcej jeśli nie potrzeba?
      Żeby ponosić większe koszty, żeby na stadionach za miliardy w sumie
      odbyły się po 2 mecze?
    • vitmik mam nadzieję, że kasa przygotowana na dach 13.05.09, 11:21
      na śląskim, zamiast na dach pójdzie na park:zoo,wesołe miasteczko, jakiś
      aquapark, hotel i różnego rodzaju atrakcje.

aha:i na odcinku A4 pobierać dodatkowe opłaty za jazdę na wschód ;)
      • antyliberal22 Re: mam nadzieję, że kasa przygotowana na dach 13.05.09, 11:28
        no własnie - niech przebudują wybiegi w zoo w Chorzowie i cały
        park - zamiast rozsprzedawać po kawałku na lewo.
    • t1950 Jest decyzja UEFA 13.05.09, 11:21
      czyli Euro na ziemiach "ODZYSKANYCH" czytaj poniemieckich, żeby
      łatwiej było trafić.
    • fackir UEFA zrobiła to co chciała Polska zgłaszając 13.05.09, 11:24
      miasta w ofercie. dalej to jest bla bla bicie piany. chcieliście mistrzostwa w 6
      lub więcej miastach w RP ? trzeba było to robić samodzielnie.
    • piotrek_meteorolog Jest decyzja UEFA 13.05.09, 11:24
      Brawa dla pani Jakubiak, miała racje. Drzewiecki za szczucie przeciw
      Ukrainie żółta kartka! A w ogóle nie rozumiem dlaczego UEFA jednak
      nie zdecydowała się na wypadek gdyby Charków albo Lwów nie dały rady
      żeby je zastąpić Krakowem na przykład. Chyba tylko przez poprawność
      polityczną. Generalnie Ukrainę zjechali jak nic, a Polska dała rady,
      kocham Polskę:)
      • svatopluk Re: Jest decyzja UEFA 13.05.09, 11:27
        na warszawke musi sie jak zwykle caly kraj zrzucic.
        a tak Euro bedzie na Slasku, Wielkopolsce i Pomorzu czyli w bardziej
        rozwinietej czesci.
        szkoda Krakowa.
        • jestem.za Re: Jest decyzja UEFA 13.05.09, 11:32
          Warszawa jako STOLICA, to chyba jasne, że musi gościć taką imprezę.
          Jak się nie podoba to przenieście stolicę do Krakowa...
          w sumie nic się w tym mieście (jak zwykle) nie zmieni - nadal
          wszystko będzie np. zakorkowane jak jest...
        • turiwko Re: Jest decyzja UEFA 13.05.09, 11:33
          płacz kompleksiarzu :)))))))))))))))))) WARSZAWAAAAAA WARSZAWA WARSZAWAAAA :)
    • olocik Jest decyzja UEFA 13.05.09, 11:25
      Niech ktoś mi powie w czym jest lepszy Gdańsk od Krakowa (pomijając wpływy polityków)?
      • buj_w_chucie Re: Jest decyzja UEFA 13.05.09, 11:50
        W tym, ze pierwszy stanal w kolejce?
        • olocik Re: Jest decyzja UEFA 13.05.09, 18:14
          Hmm czyli gdyby Rzeszów stanal pierwszy w kolejce to by bylo Euro w Rzeszowie. A to pech...
      • espenkruger Re: Jest decyzja UEFA 16.05.09, 16:47
        nie ma tam olocika
    • seydlitz Jak zwykle zwyciężyła polityka a nie logika... 13.05.09, 11:26
      Największa aglomeracje bez imprezy...
      Autonomia dla Górnego śląska.
      • jestem.za Re: Jak zwykle zwyciężyła polityka a nie logika.. 13.05.09, 11:38
        seydlitz napisała:

> Największa aglomeracje bez imprezy...
        > Autonomia dla Górnego śląska.

tak i krzyż na drogę...
        baba z wozu koniom lżej !
        • jack_napier Re: Jak zwykle zwyciężyła polityka a nie logika.. 13.05.09, 11:40
          ..też mam dośc jak słysze o ciągłym dokładniu do węgla i głaskaniu górników, seydlitz egiel się kiedyś skończy i co wtedy zrobicie slązaki? do Niemiec na garnuszek.
          • jestem.za Re: Jak zwykle zwyciężyła polityka a nie logika.. 13.05.09, 11:58
            jack_napier napisał:

> ..też mam dośc jak słysze o ciągłym dokładniu do węgla i głaskaniu
            górników, se
            > ydlitz egiel się kiedyś skończy i co wtedy zrobicie slązaki? do
            Niemiec na garn
            > uszek.

ktoś tu napisał, że chcą autonomii, co tam, odłączyć to od cyca...
          • neo1113 Re: Jak zwykle zwyciężyła polityka a nie logika.. 13.05.09, 13:12
            Inteligencie warszawski. Przyjedź na Śląsk, bo goowno o nim wiesz. Jeśli dla
            Ciebie Śląsk to górnicy i Niemcy, to z góry powiem, że szkoda mi Ciebie. Co do
            dokładania do węgla to trzeba by wszystko wyliczyć, a co do górników, to walczą
            o swoje jak wszyscy.
            Chorzów przegrał, bo miasta GOP nie występują jako jedno i nie było szans na
            taką imprezę, ale jak czytam bzdety jakie wypisujesz, to sam jestem za autonomią
            Śląska, byle dalej od Warszawy.
            P.S.
            Zatrudnij się na dole w kopalni, zobaczysz jakie to miodzio.
            • drein_19 Z tymi dochodami to prawda 13.05.09, 13:35
              Z tego co wiem to dochody z Katowic spoko pokrywają tę straty. Poza
              tym lepiej że górnicy dostają tę pieniadze za PRACE a nie jako
              zasiłek. Tym samym wpływają pozytywnie na socjalizację swoich
              pociech.(wystarczy spojrzec czym zajmują się młodocianni przestępcy/
              dzieciaczki zwolnionych górników). Rodziny górnicze są zwykle
              wielodzietne, nie potrzeba jakiegoś becikowego czy urlopu
              macierzyńskiego. Ogólnie cieżko powiedziać co jest korzystne a co
              nie.
            • jestem.za Re: Jak zwykle zwyciężyła polityka a nie logika.. 13.05.09, 17:03
              a kto tobie zatrzetrzewiony kolego powiedział, żem Warszawski?
              na śląsku bywam pewnie częściej niż ty...
      • ignorant75 Re: Jak zwykle zwyciężyła polityka a nie logika.. 13.05.09, 18:08
        Ohhhh! Stary ulżyło mi. W końcu! Weźcie sobie tą autonomię. Podejrzewam że
        większość Polaków by się na to zgodziła. My się spokojnie bez waszego węgla
        poradzimy. A wy czy dacie sobie radę bez dopłat do wydobycia?
    • rojberek Po-lska! po-lska bez śląska! 13.05.09, 11:27
      Bardzo dobrze!
      Może wreszcie to ruszy Ślązaków i dadzą kopa gorolom i pognają
      gorolskich okupantów za Brynicę!
      • ludendorf Re: Po-lska! po-lska bez śląska! 13.05.09, 13:29
        Nie sądzę żeby 170 tyś rdzennych mieszkańców było w stanie pogonić 4,5 mln
        ludności napływowej.
        • hetman_a Re: Po-lska! po-lska bez śląska! 13.05.09, 13:46
          Myślisz że tylko tylu ma tutaj dość zasranej Polski?
          • handlaz Re: Po-lska! po-lska bez śląska! 13.05.09, 17:17
            a myślisz ze ilu w Polsce ma dosyć tego waszego zasranego śląska?! w Polsce
            pieprzone niewdzięczniki możecie mówić tym swoim językiem. W niemczech byście
            wszyscy szprechali dojcz. a my mamy dosyć waszych zasranych wieśniaków którzy
            regularnie przyjezdzają do Warszawy robić syf. Bo myślą ze tylko im jest źle.
            Jak im nie pasuje taka praca z taką płacą to trzeba było zapieprzać do szkoły a
            nie teraz truć dupę całemu krajowi! Co wy Polsce dajecie ze czujecie się tacy
            ważni? Tylko węgiel. A razem z nim problemy nierentownych kopalni i wk**wionych
            pracowników którzy zamiast się przekwalifikować wolą strajkować. Ruszcie waszymi
            pieprzonymi głowami! Gdyby nie Polska nie było by śląska. Byłby shlesien.
    • alojzketa Jest decyzja UEFA 13.05.09, 11:28
      Gorolom sie udalo, h..j im w dupa, Slask nigdy polski nie byl nie jest
      i nie bedzie!!!!!!!!!!!!!!!!! a czas pokaze swoje
      • jestem.za Re: Jest decyzja UEFA 13.05.09, 12:04
        alojzketa napisał:

> Gorolom sie udalo, h..j im w dupa, Slask nigdy polski nie byl nie
        jest
        > i nie bedzie!!!!!!!!!!!!!!!!! a czas pokaze swoje

tak tak, do Polski to tylko po ponieniążki i palić opony!
        • jack_napier Re: Jest decyzja UEFA 13.05.09, 12:43
          historii to się w szkole nie miało co? spokojnie wegiel się skończy to i Niemcy was w dupe kopną..w ZUsie to polski znasz i Polakiem jesteś?
    • jacek230 Typuje, ze mecza beda i w Krakowie i w Chorzowie, 13.05.09, 11:30
      bo Ukraina zawali budowe stadionow i przygotuje tylko dwa: w Kijowie
      i w Doniecku. Nie martwmy sie na zapas.
      • jestem.za Re: Typuje, ze mecza beda i w Krakowie i w Chorzo 13.05.09, 12:00
        jacek230 napisał:

> bo Ukraina zawali budowe stadionow i przygotuje tylko dwa: w
        Kijowie
        > i w Doniecku. Nie martwmy sie na zapas.
        możesz postawić, jak się Ukraina potknie, to wygrasz kupę kasy
      • burakpl4 Re: Typuje, ze mecza beda i w Krakowie i w Chorzo 13.05.09, 12:21
        nie będą, jest jasno powiedziane - 4+4 lub 4+2
    • banfield Tusk i Schetyna uwalili Królewski Gród 13.05.09, 11:31
      to niepojęte !!!
      • von.g Re: Tusk i Schetyna uwalili Królewski Gród 13.05.09, 11:36
        To czemu Krakowski gród nie startował do organizacji Euro od samego początku
        (Jak Tuska i Schetyny nie było u włądzy) tylko ocknoł się w połowie drogi i
        wybudował mały nieciekawy stadionik? Czemu jak Poznań Wrocław Gdansk i Warszawa
        walczyły o przyznanie Polsce Euro krakuski przyglądały się z boku?
        • jestem.za Re: Tusk i Schetyna uwalili Królewski Gród 13.05.09, 12:06
          von.g napisał:

>Czemu jak Poznań Wrocław Gdansk i Warszawa
          > walczyły o przyznanie Polsce Euro krakuski przyglądały się z boku?
          >

bo tak wygodniej...
        • alberto Re: Tusk i Schetyna uwalili Królewski Gród 13.05.09, 12:36
          > To czemu Krakowski gród nie startował do organizacji Euro od samego początku
          > (Jak Tuska i Schetyny nie było u włądzy) tylko ocknoł się w połowie drogi i
          > wybudował mały nieciekawy stadionik? Czemu jak Poznań Wrocław Gdansk i Warszawa
          > walczyły o przyznanie Polsce Euro krakuski przyglądały się z boku?

Ciekawe rzeczy piszesz, szkoda, że nieprawdziwe. Może sobie przypomnisz, w jaki sposób Kraków znalazł się poza czwórką? Szlag mnie trafia, jak czytam takie bzdury.
          • von.g Re: Tusk i Schetyna uwalili Królewski Gród 13.05.09, 12:48
            No to napisz jak się znalazł poza 4? Chetnie dowiem się jakie jest Twoje zdanie.
            • alberto Re: Tusk i Schetyna uwalili Królewski Gród 13.05.09, 13:05
              Przyczyną jest brak lobbingu u ówczesnych władz. Nie powiesz mi chyba, że o wywaleniu Krakowa na listę rezerwową zadecydowały względy merytoryczne? I to jest moim zdaniem jedyne zaniedbanie Krakowa.
              • von.g Re: Tusk i Schetyna uwalili Królewski Gród 13.05.09, 13:15
                Tak mi się właśnie wydawało. Ale napisałeś ,że napisałem bzdury więc prosze
                powiedz mi jak Kraków walczył i jaką oferte przestawiał Kraków w momencie kiedy
                Euro jeszcze nie było Polsce przyznane.
                • alberto Re: Tusk i Schetyna uwalili Królewski Gród 13.05.09, 13:25

> powiedz mi jak Kraków walczył i jaką oferte przestawiał Kraków w momencie kiedy Euro jeszcze nie było Polsce przyznane.

Taką, jak pozostałe miasta. Co do bzdur to odnisłem się do tego: "Krakowski gród nie startował do organizacji Euro od samego początku" i tego: "jak Poznań Wrocław Gdansk i Warszawa
                  walczyły o przyznanie Polsce Euro krakuski przyglądały się z boku". Może się mylę, tylko tym nie wiem. Jeśli tak, to chętnie się dowiem, jak bohatersko walczyły wymienione przez Ciebie miasta. Już pomijam to, że prawdopodobnie sam Surkis zdziałał więcej, niż wszystkie miasta razem wzięte.

• von.g Re: Tusk i Schetyna uwalili Królewski Gród 13.05.09, 13:45
                    "24 kwietnia 2006 r.

Wybrano cztery miasta w Polsce.
                    Sztab Projektu ds. Organizacji Misrzostw Europy w Piłce Nożnej EURO 2012 wybrał
                    cztery miasta, które najlepiej są przygotowane do organizacji EURO w Polsce w
                    2012 roku.
                    Poznań uzyskał najwyższą ocenę - 48 punktów. Druga była Warszawa - 40 pkt.,
                    trzeci Gdańsk - 32 pkt.; czwarty Wrocław - 30 pkt. Najsłabiej wypadł Kraków - 24
                    pkt. i Chrzów 15 pkt.

Nasze miasto zwyciężyło w kategoriach: najlepszy stadion i kluczowe obiekty,
                    transport, terminowe oddanie projektów, marketing. W pozostałych: atrakcyjność
                    turystyczna, doświadczenie w organizacji imprez i baza noclegowa plasowaliśmy
                    się w czołówce."

UEFA we wrzesniu 2006 wizytowała Gdańsk , Poznań i Wrocław (nie potrafie
                    znaleść wzmianki o Warszawie , Krakowie i Chorzowie)

Z tego co ja pamiętam w mediach te 4 miasta były prezentowane jako kandydaci i
                    to te miasta brały udział w rywalizacji. Jeśli było inaczej , to ja chętnie się
                    dowiem jak wyglądały starania Krakowa.

Co do Surkisa to też się zgadzam ,że jego udział był ogromny ale to nie ma nic
                    wspolnego z Krakowem.

www.poznan.pl/mim/public/euro2012/pages.html?id=8127&ch=8133&p=8136&instance=1017&lang=pl&lhs=euro2012&rhs=publications
                    miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,3612107.html
                    • alberto Re: Tusk i Schetyna uwalili Królewski Gród 13.05.09, 14:08
                      von.g napisał:
                      > Poznań uzyskał najwyższą ocenę - 48 punktów. Druga była Warszawa - 40 pkt.,
                      > trzeci Gdańsk - 32 pkt.; czwarty Wrocław - 30 pkt. Najsłabiej wypadł Kraków - 2
                      > 4
                      > pkt. i Chrzów 15 pkt.
                      Skoro oceniano Kraków, to chyba nie można mówic o tym, że "nie startował do organizacji Euro od samego początku", prawda?

> Z tego co ja pamiętam w mediach te 4 miasta były prezentowane jako kandydaci i
                      > to te miasta brały udział w rywalizacji.
                      Dlatego, że te właśnie miasta zostały wybrane spośród 6 kandydatów. A nie dlatego, że Kraków nie zgłosił swojej kandydatury.

> jak wyglądały starania Krakowa.
                      Już pisałem. Poza lobbingiem, tak samo jak innych miast.

> Co do Surkisa to też się zgadzam ,że jego udział był ogromny ale to nie ma nic
                      > wspolnego z Krakowem.
                      Tak samo, jak określanie czterech miast mianem tych, które "wywalczyły" przyznanie nam Euro.

Mały cytat: "Dlaczego w czwórce znalazł się Poznań, który w sierpniu zeszłego roku decyzją Polskiego Związku Piłki Nożnej razem z Krakowem był na liście rezerwowej? - Zszokowani przedstawiciele Poznania od razu rozpoczęli starania o nowe rozdanie. Po wyborczym zwycięstwie PiS tamtą decyzję unieważniono i gra sześciu miast rozpoczęła się od nowa - opowiada działacz biorący udział w pracach Sztabu Organizacyjnego Euro 2012. - Od tego momentu Poznań lobbował i wykonał wielką pracę marketingową. Ale ich największym atutem było poparcie pochodzącego z Gorzowa Wielkopolskiego premiera Kazimierza Marcinkiewicza. To dzięki niemu Poznań wskoczył do czwórki."

zródło: http://miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,80198,3302129.html

Może po przeczytaniu tego jednak zmienisz zdanie, że "nie startował do organizacji Euro od samego początku".
                      • von.g Re: Tusk i Schetyna uwalili Królewski Gród 13.05.09, 14:21
                        Ja to widze tak ,że zrobiono w kraju wewnętrzny konkurs i w nim Kraków wypadł na
                        5 miejscu. Potem były wizytacje UEFA w 3 miastach i z tego co ja pamiętam o
                        Krakowie zawsze mówiło się jako o mieście rezerwowym. W to ,że PiS popierał
                        Poznań albo ,że rząd miał wpływ na PZPN wątpie (Zwłaszcza w to ostatnie co było
                        wyraźnie widać pare razy). Dobrze ,źle się wyraźiłem i Kraków był w szerokiej
                        puli 6 miast ale nigdy poza status miasta rezerwowego nie wyszedł. Co ciekawe
                        dopiero ostatnio zaczoł się jakiś czarny PR i podkładanie nóg. Może 3ba było w
                        2006/2007 roku walczyć o piąte miasto albo przeskoczyć inne miasto Polskie.
                        • alberto Re: Tusk i Schetyna uwalili Królewski Gród 13.05.09, 14:39
                          von.g napisał:

> o Krakowie zawsze mówiło się jako o mieście rezerwowym. W to ,że PiS popierał
                          > Poznań albo ,że rząd miał wpływ na PZPN wątpie
                          Już trochę żyję w tym kraju i podejmowanie decyzji pozamerytorycznych mnie nie dziwi.

Dobrze ,źle się wyraźiłem i Kraków był w szerokiej
                          > puli 6 miast ale nigdy poza status miasta rezerwowego nie wyszedł. Co ciekawe
                          > dopiero ostatnio zaczoł się jakiś czarny PR i podkładanie nóg.
                          Nie rozumiem sugerujesz, że Kraków walczył za pomocą czarnego PR? Moim zdaniem nie jest to zbyt prawdopodobne. To Poznań sobie wymyślił takie wytłumaczenie, gdy się okazało, że nie wszystko jest tak cudowne, jak to przedstawiał.

> 2006/2007 roku walczyć o piąte miasto albo przeskoczyć inne miasto Polskie.
                          A nie próbował?
      • fackir Raczej PiSiki 13.05.09, 11:40
        zgłaszając takie a nie inne miasta. ale nie sądzę by za Tuska odbyło się to inaczej.
    • fryderykus Lwów i Kijów czyli 5+1 dla Polski 13.05.09, 11:33
      Do Lwowa mamy blisko i mieszka tam dużo polaków 3mamy za was kciuki
      lwowianie!!!

żal krakowa ale jak sie buduje stadion na 30tyś. gdzie każda trybuna
      ma inny kształt to trudno o taki wielki i prestiżowy turniej...
    • the_vicious_one Jest decyzja UEFA 13.05.09, 11:34
      Właściwie się cieszę, że nie będzie tego wielkiego igrzyska w moim mieście
      (Kraków), co nie zmienia faktu, że decyzja UEFA mnie dziwi. Łatwiej zbudować
      stadion, niż tysiąc hoteli, a żadne miasto nie ma takiego zaplecza
      hotelarskiego, jak turystyczny Kraków. Infrastruktura dojazdowa też jest tutaj
      zupełnie dobra (dwa lotniska, kolej, autostrada od strony zachodniej do samego
      miasta). Ale, jak już wspomniałam, wolę widzieć Kraków jako stolicę kultury,
      niż piłki nożnej. Nawet jeśli miasto traci na tym dużo pieniędzy.
    • adam.poczta1 A4 - Katowice-Kraków 13.05.09, 11:37
      Każdy kto jechał A4 z Katowic do Krakowa wie dlaczego nie wybrano stadionów z
      południa!!!
      Pozdrawiam tych co stoją w korkach na pseudo autostradzie i jeszcze za to płacą.
    • kolejorz_nie_ma_szans Kraków nie ma Euro, ale ma święto 4 czerwca ! ! ! 13.05.09, 11:39
      Kraków nie ma Euro, ale ma święto 4 czerwca ! ! ! :)
      • jestem.za Re: Kraków nie ma Euro, ale ma święto 4 czerwca ! 13.05.09, 12:09
        kolejorz_nie_ma_szans napisał:

> Kraków nie ma Euro, ale ma święto 4 czerwca ! ! ! :)

a Scorpions zagda?
        Ja pamiętam jak po obaleniu muru stwierdzili, że oni dla Polaków i
        Żydów nie grają.

No to zapraszamy, do Polski, do Krakowa na Kazimierz :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka