Dodaj do ulubionych

Szczęście

08.05.23, 12:42
Tłumaczenie mocno własne, nie wiem co autor maił ostatecznie na myśli.

Przeraża mnie jak oni uzasadniają wojny
Gromadzą się i wznoszą modły [chore modły - dopowiedzenie własne]
Podążają za [fałszywymi] przewodnikami duchowymi

Szczęście jest osiągalne
Radość na Ziemi i Niebie

Prawdziwa gwiazda Jezusa gromadzi wszystkich w Miłości

To oni są winni
To oni robią różne fikołki
I wbijają Cię w poczucie winy

Spróbuj nauczyć swe dzieci
Rozpoznawania różnych wymówek przed działaniem
Z miłością i przekonaniem
Do prawdziwie modlitewnej (religijnej?) postawy.

Czytaj - być dobrym człowiekiem.

Obserwuj wątek
    • ruda.replay Re: Szczęście 08.05.23, 14:38
      Szczęście...raz się ma, raz nie....
      może pomoże słoń z trąbą do góry?
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Szczęście 08.05.23, 14:57
        A to już inna religia :)
    • mona.blue Re: Szczęście 10.05.23, 23:29
      Ciekawy temat, postaram się go rozwinąć jutro, widzę, że mam zaległości ;)
      • mona.blue Re: Szczęście 11.05.23, 07:30
        Może tak na początek można by określić, czym jest dla nas szczęście (np
        niektórzy uważają je za stan wielce przelotny, inni mowia, że doświadczają szczęście w dłuższej perspektywie itd., czym różni się szczęście od zadowolenia)?

Piosenki z początkowego postu odsłucham trochę później i odniosę się też do niej 😀
        • mona.blue Re: Szczęście 11.05.23, 17:39
          I jak Wasze definicje szczęścia? I jak poczucie szczęścia?
          • ruda.replay Re: Szczęście 11.05.23, 18:00
            Z przyziemnych spraw, to dopóki nogi niosą, to szczęście :)
    • fornitta007 Re: Szczęście 08.04.24, 09:34

Piosenka ladna, ale z jej przeslaniem sie nie zgadzam. Tak jak wspomniala mona, dla niektorych chwilowa jest radosc, szczescie to jednak cos wiekszego ;)
        • fornitta007 Re: Szczęście 08.04.24, 10:39
          Szczescie to przede wszystkim brak nieszczescia- wojny, biedy, choroby. Oczywiscie, czlowiek jest tak skontruowany, ze nawet w nieszczesciu przezywa chwile radosci- i bardzo dobrze. Co do tych pieknych chwil... no np. sprzatanie wymiotow psa, to nie jest wielka radosc, ale moze to byc ogolne szczescie, ze pies przezyl operacje i wciaz z nami jest ;)
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Szczęście 08.04.24, 10:50
            No i właśnie o to mi chodzi. Bo jak ktoś żyje marzeniem, że wreszcie wszystko stanie się Krainą Nieustannej Szczęśliwości to prędzej świat go sprowadzi do parteru niż mu to ziści.
            • fornitta007 Re: Szczęście 08.04.24, 11:00
              www.youtube.com/watch?v=ps_5ZTBiUHQ
              A ta piosenka o czym jest? Czy aby nie o tym, ze czlowiek nie potrafi byc szczesliwy, bo ma w nature wpisany bunt i chec zmiany? ;) Moze jest o czyms innym, ale ja ja tak rozumiem.
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Szczęście 08.04.24, 11:05
                Nie wiem, co "autor miał na myśli".
                Za to istnieje starożytna myśl "carpe diem". Ja rozumiem w ten sposób:
                ej, zatrzymaj się na chwilę, zapomnij na chwilę o chęci zmian; syć się tym, co jest tu i teraz i może nigdy nie wrócić - bo w ten sposób możesz "naładować swoje akumulatory" do dalszego działania
              • mona.blue Re: Szczęście 08.04.24, 13:32
                fornitta007 napisała:

> www.youtube.com/watch?v=ps_5ZTBiUHQ
                > A ta piosenka o czym jest? Czy aby nie o tym, ze czlowiek nie potrafi byc szcze
                > sliwy, bo ma w nature wpisany bunt i chec zmiany? ;) Moze jest o czyms innym, a
                > le ja ja tak rozumiem.

Tak, ten bunt przeszkadza od czuwaniu szczęścia. Do szczęścia wg mnie potrzebna jest akceptacja życia takim, jakie jest, tu i teraz.
            • mona.blue Re: Szczęście 08.04.24, 13:33
              asdzxcvfsrggxdfsd napisał:

> No i właśnie o to mi chodzi. Bo jak ktoś żyje marzeniem, że wreszcie wszystko s
              > tanie się Krainą Nieustannej Szczęśliwości to prędzej świat go sprowadzi do par
              > teru niż mu to ziści.

Fakt, niestety. Nieustanne szczęśliwość to dopiero w przyszłym świecie/niebie.
          • borsuczyca.klusek Re: Szczęście 08.04.24, 11:09
            Szczęście to chemia mózgu. Hormony i inne substancje regulujące nasz nastrój.
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Szczęście 08.04.24, 11:12
              Zbyt prosto. Depresja, mania i inne - to też chemia.
            • fornitta007 Re: Szczęście 08.04.24, 11:20
              Eh, no ale obejrzyj borsuczyco to moje ukochane Vanilla Sky ;) To nie jest takie proste, ludzie sa pojebani i dla niektorych szczesciem bedzie nieszczescie (bol, smutek, znoj) w imie wyzszej idei, na przyklad. A Matrix? My stawiamy szczesciu warunki- ma byc prawdziwe, uczciwe, nieoparte na cudzej krzywdzie i uj wie jakie jeszcze ;)
              • borsuczyca.klusek Re: Szczęście 08.04.24, 12:09
                A może to właśnie jest proste tylko my to komplikujemy starając się doszukać wyższej idei?
                • fornitta007 Re: Szczęście 08.04.24, 14:52
                  borsuczyca.klusek napisała:

> A może to właśnie jest proste tylko my to komplikujemy starając się doszukać wyższej idei?
                  No ale tak jest ze wszystkim: miloscia romantyczna, macierzynstwem, altruizmem- czysta biologia. Powiedzialabym, ze komplikowanie i dorabianie ideologii, to cecha szczegolna naszego gatunku. I chyba nam to daje szczescie ;)

• borsuczyca.klusek Re: Szczęście 08.04.24, 17:19
                    Tak z miłością też...

• fornitta007 Re: Szczęście 08.04.24, 17:33
                      :D ano ;)
      • mona.blue Re: Szczęście 08.04.24, 13:28
        fornitta007 napisała:

>
        > Piosenka ladna, ale z jej przeslaniem sie nie zgadzam. Tak jak wspomniala mona,
        > dla niektorych chwilowa jest radosc, szczescie to jednak cos wiekszego ;)

Coś większego, ale chyba też nie trwa dłużej, zawsze znajdzie się coś, co je zakłóci. Dłużej to wg mnie może trwać względne zadowolenie z życia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka