Dodaj do ulubionych

Pomnikomania.

11.06.23, 17:58
Nowiuśki pomnik V. Villas....
nie lepsza byłaby...ławeczka? :)

https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/o1tk9kuTURBXy84ODE1YjMwMC1lMGU0LTRmYmUtYTViNi1mMTgwYjI4NzU1MGYuanBlZ5GTAs0DSM0E7N4AAqEwBqExAQ
Obserwuj wątek
    • mona.blue Re: Pomnikomania. 11.06.23, 18:39
      Do takiej skromnej ławeczki to Villas by nie pasowała :)

Ps. Miałam kiedyś koleżankę, w typie Villas, podobne włosy, styl ubierania się dość wyzywający, chętna do flirtów :) Ale sympatyczna była, tylko kobiety jej nie lubiły, jakimś dziwnym trafem ;)
      Była z nią afera, zakochała się w takim przystojnym księdzu, on zresztą teżnie był nieczuły na jej wdzięki, ale "nie zaszli za daleko" - mialam relacje od niej z pierwszej ręki. Parafianie zrobili raban, biednego księdza przenieśli do jakiegoś ośrodka w górach, a ona cierpiała. W sumie żal mi było ich obojga.
      • ruda.replay Re: Pomnikomania. 11.06.23, 19:35
        mona.blue napisała:

> Do takiej skromnej ławeczki to Villas by nie pasowała :)
        >
        > Ps. Miałam kiedyś koleżankę, w typie Villas, podobne włosy, styl ubierania s
        > ię dość wyzywający, chętna do flirtów :) Ale sympatyczna była, tylko kobiety je
        > j nie lubiły, jakimś dziwnym trafem ;)
        > Była z nią afera, zakochała się w takim przystojnym księdzu, on zresztą teżnie
        > był nieczuły na jej wdzięki, ale "nie zaszli za daleko" - mialam relacje od ni
        > ej z pierwszej ręki. Parafianie zrobili raban, biednego księdza przenieśli do j
        > akiegoś ośrodka w górach, a ona cierpiała. W sumie żal mi było ich obojga.

A Hanka Bielicka, legenda, dama polskiej estrady siedzi na ławeczce..oczywiście w kapeluszu...
        bo jak zwykła mówić...bez kapelusza czuje się nieubrana :)
        • mona.blue Re: Pomnikomania. 11.06.23, 20:03
          No chyba, że na takiej ławeczce jaką opisałaś poznizej :)
    • friend_of_women Re: Pomnikomania. 11.06.23, 19:20
      A na takiej ławeczce laleczka www.youtube.com/watch?v=z46-tFlmIg8
      • ruda.replay Re: Pomnikomania. 11.06.23, 19:46
        Posadziłabym ją na pięknej ażurowej ławeczce, w parku, wśród róż....
        a tak postawili na cokole, miejsce takie sobie, na tle odrapanej ściany....
        syn strzelił focha, zaproszenia nie przyjął....
        • a74-7 Re: Pomnikomania. 11.06.23, 19:54
          Moze wszystkie mozliwe miejsca byly juz zajete , na pieski , krasnoludki czy inne...
          Dla tej divy - nie cokol ,a piedestal .
          Zmarnowac taki talent .....
          • ruda.replay Re: Pomnikomania. 11.06.23, 20:20
            Nie znalazł się nikt, kto by poprowadził jej karierę, a jej wybory nie zawsze były trafne....
            Była zjawiskowa, miała głos, burzę włosów, kolorowa...jak na tamte czasy oryginalna...
            ....a potem fobie, dewocje, samotność...
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 12.06.23, 08:45
      Dobrze, że chociaż podpisali kto to niby ma być...
      • ruda.replay Re: Pomnikomania. 12.06.23, 08:51
        Istnieją drukarki 3D....
        wystarczyło zrobić projekt buźki....
        100 tysiaków za ten pomnik...
        :)
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 12.06.23, 09:01
      To może ja lepszy pomnik dam.
      Wysoki na prawie 20 metrów

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/14/Bia%C5%82ystok_-_Pomnik_Bohater%C3%B3w_Ziemi_Bia%C5%82ostockiej_-_2016-09-09_12-46-43.jpg/800px-Bia%C5%82ystok_-_Pomnik_Bohater%C3%B3w_Ziemi_Bia%C5%82ostockiej_-_2016-09-09_12-46-43.jpg

pl.wikipedia.org/wiki/Pomnik_Bohater%C3%B3w_Ziemi_Bia%C5%82ostockiej_w_Bia%C5%82ymstoku

Oczywiście pierwotnie (rok 75) orzeł nie miał korony i nie było Bóg-Honor-Ojczyzna.
      W przewodniczku wspominali, że pojawił się potem "nielegalnie".
      • ruda.replay Re: Pomnikomania. 12.06.23, 09:06
        Kawał pomnika....
        w parku......otoczenie zadbane...
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 12.06.23, 09:35
          Park Centralny konkretnie. Stamtąd jakieś 500 metrów do ratusza, dołóż kolejne 500 i jesteś w ogrodach Pałacu Branickich.
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 12.06.23, 13:28
      A takie cuś...

https://bialystoksubiektywnie.com/wp-content/uploads/2018/05/Bialystok-subiektywnie-blog-o-podlasiu-rze%C5%BAby-i-pomniki-w-Bia%C5%82ymstoku-3.jpg
      • ruda.replay Re: Pomnikomania. 12.06.23, 13:30
        No, niezłe...maska..lalkarz...
        związane z teatrem :)
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 12.06.23, 13:33
          Maska Teatralna.

Maska znajduje się u wylotu ul. Suraskiej, przy Placu Uniwersyteckim. Nawiązuje do teatralnych tradycji miasta: Białostockiego Teatru Lalek, Akademii Teatralnej, a także do Międzynarodowego Festiwalu Szkół Lalkarskich, który odbywa się w Białymstoku co dwa lata. Autor: Bogusław Szycik, absolwent Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku, (z pochodzenia białostoczanin) pracował nad formą kilka miesięcy. Powstało dzieło niebanalne i wielowymiarowe. Jednocześnie komediowe i tragiczne. Przyjrzyjcie się jej dobrze – z jednej strony twarz się uśmiecha a z drugiej…ma usta wykrzywione w smutnym grymasie. Zdobi centrum Białegostoku od 2010 roku.
          • ruda.replay Re: Pomnikomania. 12.06.23, 15:35
            Można założyć odpowiednią do nastroju :)
            Podobno człowiek ma dwie twarze i dwie maski :)
    • a74-7 Re: Pomnikomania. 13.06.23, 11:32
      Dla kontrastu
      Okrzyknieta Krolowa ludzkich serc .Wiadomo o kim mowa - ksiezna Diana.
      Ilez bylo planowania, propozycji ,kontrowersji.
      Wreszcie powstal pomnik ....ktory jest kolejna kontrowersja .
      Miejsce bardzo prominentne, bo w Ogrodach Kensington w niewielkim "Zatopionym ogrodzie ",Diana przychodzila tam , z dziecmi , rozmawiala z ogrodnikami ...
      https://i.postimg.cc/FHRp4LML/931478-E6-66-FB-423-F-B3-D2-7-FF839755756-1-201-a.jpg

https://i.postimg.cc/zv4zGWdG/7784-A2-B1-D722-4-C42-864-F-A7-B3-C22-C41-DF-1-201-a.jpg
      Tylem do ludzi ,otoczona wianuszkiem dzieci o twarzach doroslego czlowieka ...Sama Diana elegancka i ladna kobieta -wyglada tu ,heh, lepiej nie wspominac ...
      Selfiki odpadaja , chyba tylko od tylu pomnika.:-/
      https://i.postimg.cc/8PhYXMhB/B746009-B-491-F-4-A1-D-881-B-47-F4-A44-F41-B9-1-201-a.jpg
      Wniosek - prawdziwych artystow juz niema !
      A mozna bylo wydrukowac na drukarce 3 D ,jak wspomnialas ;D
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 13.06.23, 11:37
        A na czym polega ta kontrowersja?
        • ruda.replay Re: Pomnikomania. 13.06.23, 12:00
          Ustawienie pomnika pewnie...stoi tyłem do ludzi...
          to jak fotę strzelić....trochę nieprzemyslane...
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 13.06.23, 12:18
            Aaaa, to od przodu nie można podejść? Głupie fakt.
            • ruda.replay Re: Pomnikomania. 13.06.23, 12:27
              Wychodzi na to, że tylko do brameczki i dalej już nie....
              • ruda.replay Re: Pomnikomania. 13.06.23, 12:29
                mogli chociaż pociągnąć jakiś podeścik ogrodzony, w kształcie półkola, żeby przód zobaczyć i...wrócić za bramkę....skoro nie można wejść...
                • ruda.replay Re: Pomnikomania. 13.06.23, 13:36
                  Za tę płaskorzeźbę, wykonawca powinien iść siedzieć bez wyroku....

https://bi.im-g.pl/im/0c/15/17/z24206348Q,Tablica-upamietniajaca-Irene-Szewinska-w-szkole-w-.jpg

z cyklu - co by tu jeszcze spieprzyć....
                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 13.06.23, 13:47
                    No i dzięki, właśnie mi załatwiłaś jakieś senne koszmary :)
                    • ruda.replay Re: Pomnikomania. 13.06.23, 14:00
                      Musiał to robić ślepy artysta, albo na mocnym haju...
                      kto w ogóle dopuścił do założenia takiej tablicy....
                      rodzina powinna wnieść protest ;))
                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 13.06.23, 14:13
                        Wisieć to powinien ten, co za to zapłacił a resztę oficjalnego wydatku przytulił do kieszeni.
                        • ruda.replay Re: Pomnikomania. 13.06.23, 14:47
                          Ktoś zlecił, ktoś nadzoruje :)
                          takich koszmarów jest duużooo więcej....
                          Wit Stwosz potrafił wiernie odzwierciedlić rysy twarzy, emocje.....
                          a dziś mają wszystko, co potrzebne i klapa!
                          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 13.06.23, 14:59
                            No, za taką tabliczkę to może na fakturze 10 tysi. Pod stołem 2 plus podatek. I przeszło 7 do kieszeni...
                            Można? Można.
                            • ruda.replay Re: Pomnikomania. 13.06.23, 15:06
                              Żaden szanujący się artysta nie wypuści ze swojej pracowni takiego gniota....
                              i nie można tu mówić, że...taka była wizja artysty.....
                              cenić się trza ;)
                              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 13.06.23, 15:12
                                Jaki artysta?! To był najpewniej szwagier prezesa.
                                • ruda.replay Re: Pomnikomania. 13.06.23, 15:18
                                  czyli..po znajomości :)
                                  ta społeczna zaraza nigdy nie zniknie...
                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 13.06.23, 15:39
                                    Zaraz społeczna...
                                    • ruda.replay Re: Pomnikomania. 13.06.23, 15:49
                                      weź przetargi...
                                      tam dopiero się dzieje ;)
                                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 13.06.23, 16:00
                                        Jak masz przetarg z publicznej kasy to ktoś może zażądać dostępu do informacji - publicznej. A tam cholera wie w jaki m trybie to poszło. Związki sportowe to prywata w sumie jest.
                                        • ruda.replay Re: Pomnikomania. 13.06.23, 16:06
                                          Idzie rodzina na odsłonięcie....i całą podniosłość szlag trafił....
                                          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 13.06.23, 16:16
                                            No chyba rodzina wcześniej widziała, co się kroi? Bo jak nie to ja w takiej sytuacji bym im zrobił siarę :D
                  • a74-7 Re: Pomnikomania. 13.06.23, 16:16
                    Spotkalam kiedys pania Szewinska w Banku PKO SA na Czackiego w Warszawie, przy okazji zalatwiania czegos tam , mila usmiechnieta osoba , o przecietnej urodzie , ale niewiele majaca wspolnego z
                    tym zebatym tworem ...
                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 13.06.23, 16:23
                      Ja za to widziałem wiele pomników nie mających nic wspólnego z JPII :D
                      • a74-7 Re: Pomnikomania. 13.06.23, 16:28
                        Skad wiec ci artysci sie biora ?
                        :D
                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 13.06.23, 16:33
                          Pisałem - z polecenia prezesa. Będziesz fikać?
                          • ruda.replay Re: Pomnikomania. 13.06.23, 16:38
                            asdzxcvfsrggxdfsd napisał:

> Pisałem - z polecenia prezesa. Będziesz fikać?

jak znam Ellie, to tak tego nie zostawi :D
                            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 13.06.23, 16:41
                              Jaką Ellie?
                    • a74-7 Re: Pomnikomania. 13.06.23, 16:26
                      Ale co rodzina moze ?
                      Pomnik Diany synowie klepneli , znaczy byli na odslonieciu , ludziska dziwia sie ,ze te dzieci dookola Ksieznej - to cudze dzieci ( oki, jej charytatywna praca na ich rzecz zostala odnotowana)
                      Ale chyba osieroceni synowie mieli to malenkie uklucie gdzies tam w srodku)
                      Kobieta byla z ludzmi , byla dla ludzi symbolem , dlaczego bronic ludziom dostepu do pomnika ?
                      Paparazzi nie pojda tam robic sobie selfikow ....
                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 13.06.23, 16:38
                        Zara, po kolei - co prawda nikt z moich rodziców się popiersia nie dorobił; ale jakby wysmażyli coś takiego jak u Szewińskiej...

A jak Dianę klepnęli - to co nam do tego?

>Kobieta byla z ludzmi , byla dla ludzi symbolem , dlaczego bronic ludziom dostepu do pomnika ?

Tak wiem, usilnie chciała sprawiać takie wrażenie. Ale jakoś nie omieszkała korzystać z apanaży królewskich. Ale ja ta nią trochę cięty jestem, nieobiektywny :)+
                        • ruda.replay Re: Pomnikomania. 13.06.23, 16:39
                          dlaczemu ciętyś? :)
                          • a74-7 Re: Pomnikomania. 13.06.23, 16:41
                            tez ciekawam?
                            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 13.06.23, 16:42
                              Jakoś nie przepadam za ludźmi, którzy wchodzą do królewskiego rodu gdzie nawet ja wiem, jakie obowiązują zasady - a potem udają, że oj oj...
                              • ruda.replay Re: Pomnikomania. 13.06.23, 16:58
                                To weszła...z nadzieją, że mąż będzie ją kochał, będzie wierny i kiedyś zasiądą na tronie....to, że poszła w tany, to efekt zdrad Karola, braku zainteresowania.....
                                głupio tak, kiedy jest się żoną, są dzieci, a małżonek chce być tamponem kochanki...
                                • a74-7 Re: Pomnikomania. 13.06.23, 17:02
                                  To weszła...z nadzieją, że mąż będzie ją kochał
                                  Byla zielona jak listek, naiwna jak dziecko, a rodzice - jakby pozbyli sie problemu ...
                                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 13.06.23, 17:11
                                  Powoli, ona od początku pyskowała na stosunki w rodzinie królewskiej. No normalnie jak pierwsza naiwna, przed którą Karol do nocy poślubnej skutecznie ukrył, kim jest.
                                  To co odwalił z tym tamponem to moim zdaniem powinno mu zapewnić wylot z rodziny - nawet nie chodzi o Dianę, tylko jak pieprzysz o różnych sprawach przez telefon, który może podsłuchać jakiś amator - to strach pomyśleć co zdobędą wrogie służby specjalne.
                              • a74-7 Re: Pomnikomania. 13.06.23, 17:00

Kobiety lubia rozmawiac za pomoca bizuterii ,to chyba wiesz ?
                                te spinki do mankietow koszuli ,ktore Kamila podarowala Karolowi , a on nosil je podczas miodowego m. po slubie z Diana ,troche ja wkurzyly ;):D
                                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 13.06.23, 17:12
                                  Aż tak to nie wiem. Wiem że K chciał od początku z K, tylko mu rodzina nie pozwoliła.
                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 13.06.23, 17:16
                                    Ps - stryj Elżbiety II miał swój honor i abdykował.
                                    A Karolek cóż - ale z tego D też chyba powinna sobie zdawać sprawę?
                                    • mona.blue Re: Pomnikomania. 13.06.23, 17:49

> Ps - stryj Elżbiety II miał swój honor i abdykował.
                                      > A Karolek cóż - ale z tego D też chyba powinna sobie zdawać sprawę?

Zależy w którym momencie się zorientowała, chociaż podobno już przy ślubem, właśnie przez te spinki z dedykacja. Ale zawsze jakoś bardziej mi jej było szkoda, trafić na męża, który nie kocha i zdradza nieomal od dnia ślubu, paskudna sprawa.

• a74-7 Re: Pomnikomania. 13.06.23, 17:57
                                        Potrzebowali potomka, wiec szybko znalezli naloznice .Diana miala 19 lat .
                                        Powtorze zielona jak listek ,ale zostanie ksiezniczka - nie kazdej dziewce sie zdarza :)Z drugiej strony - gdyby byla bardziej doswiadczona ,mogla by rozegrac swoja partie inaczej ,do dzis pewnie zyla by i cieszyla by sie dziecmi ,wnukami
                                        • mona.blue Re: Pomnikomania. 13.06.23, 18:00
                                          Już później mogła nabrac rozumu faktycznie, wolała jednak poszaleć, i niestety skończyło się jak sie skończyło.
                                          • a74-7 Re: Pomnikomania. 13.06.23, 18:09
                                            Wydaje mi sie ,ze psychicznie Diana byla dosc slaba i nie poradzila sobie z tematem zdrady,stad tez boulimia; ale wynika to tez z rodzinnych problemow domowych.
                                            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 13.06.23, 18:24
                                              a74-7 napisał:

> Wydaje mi sie ,ze psychicznie Diana byla dosc slaba i nie poradzila sobie z te
                                              > matem zdrady,stad tez boulimia; ale wynika to tez z rodzinnych problemow domow
                                              > ych.

Nie wiem, po prostu jakbym ja jakimś cudem wszedł do rodziny królewskiej - i to nie byle jakiej, tylko "Imperium nad którym nie zachodzi słońce" - to bym wiedział na co się piszę. A nie potem uciekał w jakieś bulimie.
                                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 13.06.23, 18:20
                                          a74-7 napisał:

> Potrzebowali potomka, wiec szybko znalezli naloznice .Diana miala 19 lat .
                                          > Powtorze zielona jak listek

Widzę pozostajesz pod urokiem jej wersji. Wiki mówi tak:

Urodziła się (...) w Park House, domu graniczącym z terenami należącymi do królewskiej posiadłości Sandringham House w hrabstwie Norfolk w Wielkiej Brytanii. (...)Jej ojcem był ówczesny wicehrabia Althorp Edward John Spencer (...), a matką – ówczesna hrabina Althorp Frances .

Normalnie pierwsza naiwna...
                                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 13.06.23, 18:16
                                        mona.blue napisała:

> Zależy w którym momencie się zorientowała
                                        Nie wiem kiedy, ale K kręcił z K jak nawet nikomu o D się nie śniło.
                                    • mona.blue Re: Pomnikomania. 13.06.23, 17:53
                                      I zdaje się, że Camilla już wtedy była mężatką, w sumie nie bardzo pamietam, jak to było, czy on w ogóle wcześniej na serio myślał, zeby z nią być, czy od razu podporządkował się mamusi.
                                      • a74-7 Re: Pomnikomania. 13.06.23, 18:05
                                        Karol podporzadkowal sie wymogom bycia (jak to sie mowi po polsku )royalsem .Poprawcie mnie,prosze .W mlodosci on nie byl jeszcze gotowy do malzenstwa i nigdy nie prosil o jej reke.Kamila jest starsza od niego , nie na reke bylo jej czekanie az Karol wroci z kolejnych wojazy,gdzie ciagle probowano go wyswatac ; stad jej decyzja poslubienia pana A Parker Bowles.
                                        Ale uczucie czy tez chemistry przetrwalo .
                                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 13.06.23, 18:28
                                          a74-7 napisał:

> Ale uczucie czy tez chemistry przetrwalo .

Powtórzę - koniec końców dla mnie Karol jest dupkiem.
                                          Edward VIII potrafił wybrać miłość do rozwódki - i abdykować.
                                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 13.06.23, 18:21
                                        mona.blue napisała:

> I zdaje się, że Camilla już wtedy była mężatką, w sumie nie bardzo pamietam, j
                                        > ak to było, czy on w ogóle wcześniej na serio myślał, zeby z nią być, czy od ra
                                        > zu podporządkował się mamusi.

Nie pamiętam. W normalnym świecie rozwody istnieją, rodzina królewska niekoniecznie to akceptowała.
                                    • mona.blue Re: Pomnikomania. 13.06.23, 18:49

> Ps - stryj Elżbiety II miał swój honor i abdykował.
                                      > A Karolek cóż - ale z tego D też chyba powinna sobie zdawać sprawę?

Ten stryj Elżbiety to dobrze, że abdykowal, jeżeli naprawdę był taki, jakim go w "The Crown" przedstawili, jako właśnie takiego dupka, który obrabiał tyłki całej rodzinie królewskiej.
                                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 13.06.23, 18:52
                                        mona.blue napisała:

> asdzxcvfsrggxdfsd napisał:
                                        >
                                        > > Ps - stryj Elżbiety II miał swój honor i abdykował.
                                        > > A Karolek cóż - ale z tego D też chyba powinna sobie zdawać sprawę?
                                        >
                                        > Ten stryj Elżbiety to dobrze, że abdykowal, jeżeli naprawdę był taki, jakim go
                                        > w "The Crown" przedstawili, jako właśnie takiego dupka, który obrabiał tyłki ca
                                        > łej rodzinie królewskiej.

Zaraz zaraz,vale on to królem był, tylko go niejako zmusili do abdykacji. To się dziwisz, że do nich miał żal? Z kuwami to się można na lewo i prawo - ale poślubić rozwódkę - SKANDAL!!!!
                                        • mona.blue Re: Pomnikomania. 13.06.23, 22:05
                                          Nie wiem, jaki był naprawdę, ale w filmie jego i jego żonę przedstawiono jako dwa dość wredne indywidua. Rozumiem, że mógł mieć żal, ale to nie chodziło tylko o to, nie pamiętam dokładnie, ale wrażenie zostało wielce negatywne.
                                          Chociaż biorę pod uwagę, że "The Crown" nie obiektywnie mógł przedstawić te parę. A z kolei bardzo pozytywnie przedstawiał Elzbiete II i moim zdaniem wybielil ja w sprawie nakłaniania Karola do małżeństwa z Diana.
                                          • mona.blue Re: Pomnikomania. 13.06.23, 22:09
                                            Nie mówiąc już o tym, jak Elżbieta II zniszyla miłość swojej siostry, nie pozwalając jej na ślub z ukochanym Peterem Townsendem, który był rozwodnikiem.
                                  • ruda.replay Re: Pomnikomania. 13.06.23, 17:17
                                    Elżbietka twardą ręką rządziła....
                                    mogła sobie Diana żyć, a K z K być od początku...
                                    bo i tak swego dopięli....
                                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 13.06.23, 17:26
                                      Ela to w ogóle fenomen. Przecież początkowo była dość daleko od tronu. Potem stryjek szybko abdykował i nagle wieku 10 lat stała się następczynią.
                                      • ruda.replay Re: Pomnikomania. 13.06.23, 17:33
                                        27 wiosen miała, jak na tronie zasiadła....
                                        nikt jej nie przebije....
                                        Karol lichy na zdrowiu....wczoraj gdzieś czytałam, że przewidują, iż odda koronę Williamowi...
                                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 13.06.23, 17:36
                                          No, ale w wieku 10 już się uczyła i potem brała udział w różnych uroczystościach. Bo było wiadomo, że ojciec coraz częściej pluł krwią... W wieku 10 skończyło się jej cudowne dzieciństwo i potem stanęła na wysokości zadania.
                                          Karolek to dupek dla mnie i tyle.
                                          • ruda.replay Re: Pomnikomania. 13.06.23, 17:41
                                            A, myślisz, że dziecka Williama nie są już "szkolone" w tym kierunku?
                                            zwłaszcza najstarszy? jak wygląda ich dzieciństwo.....siedzi pod krawatem, w garniturku na meczu pod bacznym okiem taty....
                                            czasem mam wrażenie, że Kate jakby wyluzowana...
                                            nie wiem, na ile to spontaniczność, na ile integracja z ludem ;)
                                            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 13.06.23, 18:22
                                              ruda.replay napisała:

> A, myślisz, że dziecka Williama nie są już "szkolone" w tym kierunku?
                                              > zwłaszcza najstarszy? jak wygląda ich dzieciństwo.....siedzi pod krawatem, w ga
                                              > rniturku na meczu pod bacznym okiem taty....
                                              > czasem mam wrażenie, że Kate jakby wyluzowana...
                                              > nie wiem, na ile to spontaniczność, na ile integracja z ludem ;)

Nie wiem, nie interesuję się.
                                          • a74-7 Re: Pomnikomania. 13.06.23, 17:48
                                            Dlaczego dupek ? Przeciez nie mogl wyrwac babci ,czy pozniej Mamusi berla ,re: slynne Polsce - zabierz babci dowod :-P
                                            Dlaczego mial sie zrzekac korony ,skoro cale swoje zycie byl przygotowywany do noszenia jej ?
                                            • a74-7 Re: Pomnikomania. 13.06.23, 17:50
                                              Kurczaki ,rudka , my tu jak echo ,wlasna piersia ;D
                                              • ruda.replay Re: Pomnikomania. 13.06.23, 18:00
                                                takie dwie zgodne kwoki ;DD
                                                • a74-7 Re: Pomnikomania. 13.06.23, 18:10
                                                  :D:D
                                            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 13.06.23, 18:29
                                              a74-7 napisał:

> Dlaczego dupek ?
                                              O to właśnie wyżej odpisałem :)
                                              • a74-7 Re: Pomnikomania. 13.06.23, 19:30
                                                Duzy wplyw na Karola mial uncle Dickie ,czyli lord Mountbatten
                                                ,byl jego mentorem .Przedtem wprowadzal Philipa, ojca Karola na komnaty ;)
                                                Po rozwodzie Karola , Mbtten prosil Krolowa, zeby nie zgodzila sie na slub Karola z Kamila ,slusznie sadzac ,ze nie przysporzy to K .popularnosci . Nie omylil sie.

The Crown nie ogladalam .
    • camella Re: Pomnikomania. 14.06.23, 15:59
      Foto własne .
      Wykuty w białym piaskowcu posąg nagiej kobiety.
      ,,Nad jeziorem Rospuda koło Augustowa, ustawiono pomnik legendarnej dziewczyny - Gołej Zośki. Rzeźbę wykonał augustowianin, Waldemar Dziekoński, który od trzydziestu lat mieszka i pracuje w Kanadzie. Atrakcja ma zachęcić jeszcze większą rzeszę turystów do odwiedzania tego pięknego miasta"
      • camella Re: Pomnikomania. 14.06.23, 17:50
        Fotkę robiłam z łódki , od strony plaży inaczej wygląda 😁
        Jedna z legend mówi,że dziewczyna rzucała wianki w noc Kupały
        • a74-7 Re: Pomnikomania. 14.06.23, 18:14
          Taka polska Syrenka z Kopenhagi ;)
          • camella Re: Pomnikomania. 14.06.23, 19:04
            Ta rzeźba to młoda słowiańska dziewczyna. Syrenka taka sama jak w Kopenhadze jest w Ustce.Równiez związana z legendą.Trzeba jej potrzeć pierś to przyniesie szczęście 🙂
            • camella Re: Pomnikomania. 14.06.23, 19:09
              To z netu
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 15.06.23, 09:04
                Od kiedy to syreny mają nogi?
                • ruda.replay Re: Pomnikomania. 15.06.23, 09:08
                  Od zawsze, kiedy wychodzą z wody :>
                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 15.06.23, 09:20
                    Chyba w Małej Syrence. Ale faktycznie sprawdziłem i kolana mają niby widoczne w ogonie.
                    • ruda.replay Re: Pomnikomania. 15.06.23, 09:32
                      I śpiewają, ale trzeba mieć się na baczności ;)
                    • camella Re: Pomnikomania. 15.06.23, 09:36
                      Na żywo inaczej wygląda,widać płetwy z boku
                      • camella Re: Pomnikomania. 15.06.23, 09:41
                        I spełnia życzenia jak Dżin
                        • ruda.replay Re: Pomnikomania. 15.06.23, 09:43
                          eee, to chyba nie ta bajka :D
                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 15.06.23, 09:46
                          Co do śpiewania to przypominam...
                          Z tym, że najpierw fragment z wiki:

Loreley, także Lorelei – związana z wieloma legendami skała nad Renem niedaleko Sankt Goarshausen, wznosząca się około 120 metrów ponad poziom wody. Położona w najwęższym miejscu Renu między Szwajcarią a Morzem Północnym.

Nazwa Loreley pochodzi od połączenia staro-germańskiego słowa „lureln” (szemrzący) z celtyckim określeniem skały „ley”, które w dosłownym tłumaczeniu oznaczają „szemrzącą skałę”. Związane jest to prawdopodobnie z odgłosem, jaki powstaje wskutek silnego nurtu rzeki oraz znajdującego się nieopodal małego wodospadu[1].

Według jednej z legend pod Loreley zakopany jest skarb Nibelungów, według innej (która stała się motywem poematu Heinego), z wierzchołka góry rzuciła się w nurty Renu młoda dziewczyna o imieniu Lorelei, zdradzona przez kochanka. Zamieniona w syrenę zwodziła pływających po Renie rybaków, wciągając ich na skały[2][1][3].

• ruda.replay Re: Pomnikomania. 15.06.23, 11:06
                            Nasza syrenka, to taka subtelna ;)
                            bo włoska, to kawał kobieto ryby ;))

https://img2.dmty.pl//uploads/202305/1683622085_wca7w6_600.jpg
                            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 15.06.23, 11:11
                              Prawie jak u Rubensa. A ta Ustecka to ma zgrabniejszy tyłeczek.

https://pomorzeustka.pl/wp-content/uploads/2019/09/oferty-zjde%CC%A8cie-6-min.jpg
                            • camella Re: Pomnikomania. 15.06.23, 11:12
                              Podobnie z tyłu wygląda gola Zośka 🙂
                              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 15.06.23, 11:17
                                camella napisała:

> Podobnie z tyłu wygląda gola Zośka 🙂

Nie wim, dla mnie zgrabna, ale je nie jestem miłośnikiem latynoskich a jeszcze bardziej - czarnych - tyłków.
                                • camella Re: Pomnikomania. 15.06.23, 11:57

> camella napisała:
                                  > > Podobnie z tyłu wygląda gola Zośka 🙂

> asdzxcvfsrggxdfsd napisał:

> Nie wim, dla mnie zgrabna, ale je nie jestem miłośnikiem latynoskich a jeszcze
                                  > bardziej - czarnych - tyłków.

Mówię o naszej Słowiańskie Zośce,z tyłu jak idziesz plażą ,wchodzisz na pomost oglądasz wypiętą pupę,
                                  Nie o to chodzi czy jesteś miłośnikiem tyłków ,masz taki widok. Ładnie wygląda ten pomnik na wodzie, jak płyniesz łódka.
                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 15.06.23, 12:01
                                    camella napisała:

> Mówię o naszej Słowiańskie Zośce

Kim?
                                    • camella Re: Pomnikomania. 15.06.23, 12:06
                                      Zobacz foto które wstawiłam
                                      Foto własne .
                                      Wykuty w białym piaskowcu posąg nagiej kobiety.
                                      ,,Nad jeziorem Rospuda koło Augustowa, ustawiono pomnik legendarnej dziewczyny - Gołej Zośki. Rzeźbę wykonał augustowianin, Waldemar Dziekoński, który od trzydziestu lat mieszka i pracuje w Kanadzie. Atrakcja ma zachęcić jeszcze większą rzeszę turystów do odwiedzania tego pięknego miasta"
                                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 15.06.23, 12:59
                                        camella napisała:

> Zobacz foto które wstawiłam

A, sorki, zapomniałem, że to ona. Taki pączuszek jeszcze :)
                          • camella Re: Pomnikomania. 15.06.23, 11:10
                            Legenda o Syrence w Ustce
                            Miejscowi znają i chętnie opowiadają legendę o pannie wodnej. W starej Ustce mieszkała kiedyś uboga wdowa po rybaku. Jej syn, chcąc wspomóc finansowo rodzinę, zaplanował długą podróż statkiem na połów. Matka przygotowała go najlepiej, jak potrafiła, odprowadziła chłopaka i z płaczem żegnała odchodzący w morze statek. Wypatrywała syna całymi dniami i tak mijały miesiące, a matka pogrążała się w rozpaczy, stopniowo tracąc wzrok od nadmiaru łez. Sparaliżowana lękiem o syna, posiadająca dobre serce kobieta, nie mogła pracować.

Sytuacji z ukrycia przyglądała się piękna syrena, Bryzga Rosowa. Wychylając się spomiędzy nadmorskich fal, pomagała matce marynarza, która bardzo cierpiała. Każdego dnia wyrzucała jej na brzeg łososia do jedzenia, a jego wątroba służyć miała do nacierania oczu. Niedługo zrozpaczona matka odzyskała widzenie w obu oczach. Wkrótce też ujrzała statek, zbliżający się do usteckiego portu: na pokładzie zobaczyła wytęsknionego syna, w pełni sił i zdrowia z bogatym połowem. Do końca życia niczego już im nie zabrakło
                            Legenda głosi, że będąc w Ustce należy potrzeć na szczęście biust Syrenki. W związku z tym jest on już dość wytarty. Podobno, jako że Syrenka częściowo jest rybą, może spełnić jedno życzenie osoby, która chwyci ją za pierś.

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 15.06.23, 11:16
                              Miejscowych to tam nie za dużo, kilkanaście tysięcy. Miasto żyje z turystów - 18 km od Słupska, który nie ma dostępu do morza. Samochodem w sezonie w ogóle nie polecam bo nigdzie nie zaparkujesz. Ze Słupska za to są autobusy, nawet miejskie - no i pociąg.
                              • camella Re: Pomnikomania. 15.06.23, 11:45
                                Byłam w Jarosławcu. Na wycieczkę się wybraliśmy do Ustki i zaparkowaliśmy na obrzeżach. Spacer, zwiedzanie ,kawa ,lody .I oczywiście potarcie lewej piersi ,aby życzenie się spełniło.
                                Hotele również są tam ładne, z możliwością parkowania.
                                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 15.06.23, 11:51
                                  W takim trybie to jak najbardziej. Przypuszczam że komunikacja publiczna na tej trasie może być bardziej uciążliwa.
                                  • ruda.replay Re: Pomnikomania. 16.06.23, 20:56
                                    radiopogoda.pl/pomnik-violetty-villas-odsloniety-syn-artystki-oburzony?fbclid=IwAR0wWn0hMmOttkmebQBHMj4HDm5h7UF6qhZHLQ1QQ3s-4SqJ1OO-itqHB_E
                                    syn oburzony.....
                                    ma rację?
                                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 16.06.23, 21:05
                                      "Są ludzie, którzy uważają, że mają większe prawa ode mnie w decydowaniu o jej spuściźnie i o pamięci o mojej matce. Kultura wymaga, by choć ze mną to konsultować. Każdy może powiedzieć, że chce wyrzeźbić Violettę Villas, ale nie może być tak, że powstaje pomnik mojej matki, a ja nie mam nic do powiedzenia – oburzał się syn gwiazdy w wypowiedzi dla „Faktu”."

Ktoś tu chyba ma małego siusiaka...
                                      • ruda.replay Re: Pomnikomania. 16.06.23, 21:20
                                        Syn gwiazdy mógłby decydować, gdyby sam finansował pomniczek....
                                        a póki co niech się cieszy, że znaleźli się ludzie, którzy zebrali fundusze na pomnik....
                                        Mało tego....zaprzecza, że nie dostał zaproszenia....
                                        ale kwit z poczty jest....polecony priorytet ;)
                                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 16.06.23, 21:42
                                          Mnie się wydaje, że tam nie chodzi o jakieś koncepcje formy - tylko że najpierw powinni go grzecznie poprosić o zgodę w ogóle :)
                                          • ruda.replay Re: Pomnikomania. 16.06.23, 21:48
                                            Tak sobie ubzdurał pewnie....
                                            żadnej zgody nie potrzeba :)
                                            poczekamy, to zobaczymy muzeum...bo tak walczył o spadek i argumentował koniecznością powstania takiego miejsca :)
                                            ale.......wycofał się...kasa....kasa....
                                            • camella Re: Pomnikomania. 16.06.23, 22:08
                                              Może chciał uczestniczyć w powstawaniu wizerunku a nikt się z nim nie konsultował.Mówi że róża którą trzyma w dłoni nie jest jej ulubionym kwiatem.Napisał książkę ,,Z nienawiści do kobiet"czytałam fragmenty ,warta przeczytania.
                                              • ruda.replay Re: Pomnikomania. 16.06.23, 22:20
                                                Może i chciał......widać żadnej współpracy nie było....
                                                i jest spór.....przyznam, że nie wiedziałam, iż napisał książkę...
                                                • camella Re: Pomnikomania. 16.06.23, 22:21
                                                  Trzeba zawsze wysłuchać dwóch stron aby wywnioskować .Mediom nie należy ufac
                                                  • ruda.replay Re: Pomnikomania. 16.06.23, 22:28
                                                    Owszem.....ale syn miał 12 lat, by zainicjować taką akcję.....
                                                    zebrać fundusze, postawić pomniczek.....
                                                    Gdyby nie lokalne władze, to do tej pory byłaby cisza w temacie...
                                                  • camella Re: Pomnikomania. 16.06.23, 22:33
                                                    No tak 12 lat minęło trudny temat ,nie bardzo śledzilam
                                                  • ruda.replay Re: Pomnikomania. 16.06.23, 22:45
                                                    Ja tyle, co przy okazji tego pomnika....
                                                    ale mógł zaproszenie przyjąć, dogadać się z władzami....
                                                    kto wie, może pomogli by w utworzeniu muzeum i wspólnymi siłami zrealizowali to, co syn obiecał po odzyskaniu domu...a tak...pamiątki, kiecki gdzieś poupychane i długo, albo wcale światła dziennego nie ujrzą :)
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 17.06.23, 08:28
                                                    camella napisała:

> Trzeba zawsze wysłuchać dwóch stron aby wywnioskować .Mediom nie należy ufac

Mówisz, że Fakt zmyślił ten cytat?

"Są ludzie, którzy uważają, że mają większe prawa ode mnie w decydowaniu o jej spuściźnie i o pamięci o mojej matce."

jemu się wydaje, że matka była kim byłą dzięki niemu a nie sobie i milionom innych ludzi?
                                                  • ruda.replay Re: Pomnikomania. 17.06.23, 09:57
                                                    Jaki "rozżalony"
                                                    Jak matka leżała w domu bita, głodzona przez opiekunkę, w fatalnych warunkach, to nie wiedział, jak się takie sytuacje rozwiazuje.
                                                  • camella Re: Pomnikomania. 17.06.23, 10:07
                                                    Poprawiam się nie napisał książki tylko udzielał wywiadów W książce Justyny Kopińskiej pod tytułem „Z nienawiści do kobiet" opowiedział między innymi o chorobie mamy. Jakie były ich relacje.Zainteresowały mnie fragmenty na tyle ,że postanowiłam przeczytać całość.
                                                  • ruda.replay Re: Pomnikomania. 17.06.23, 10:51
                                                    cozatydzien.tvn.pl/gwiazdy/violetta-villas-diwa-polskiej-estrady-kariera-zwiazki-dzieci-przyczyna-smierci-st5984010
                                                    Była zafiksowana, kontrowersyjna...
                                                  • camella Re: Pomnikomania. 17.06.23, 16:38

> camella napisała:
                                                    >
                                                    > > Trzeba zawsze wysłuchać dwóch stron aby wywnioskować .Mediom nie należy u
                                                    > fac
                                                    >
                                                    > Mówisz, że Fakt zmyślił ten cytat?
                                                    >
                                                    > "Są ludzie, którzy uważają, że mają większe prawa ode mnie w decydowaniu o jej
                                                    > spuściźnie i o pamięci o mojej matce."
                                                    >
                                                    > jemu się wydaje, że matka była kim byłą dzięki niemu a nie sobie i milionom inn
                                                    > ych ludzi?
                                                    Tu jest całość wypowiedzi ,nie twieierdziłam ,że wymyślili cytat.

Syn Violetty Villas nie był natomiast na odsłonięciu pomnika. Przypomnijmy, że już w marcu tego roku Krzysztof Gospodarek w bardzo nieprzychylnych słowach wypowiedział się na temat inicjatorów pomysłu oraz samego wykonania rzeźby, która przedstawia wizerunek jego matki.

– Postawiono mnie przed faktami dokonanymi i z tym się nie zgadzam. Nie wiem, na jakim to jest etapie, bo nie dostaję żadnych informacji. To jest właśnie polska kultura, że robi się coś, nie konsultując, nie pytając. To zwykłe kołtuństwo – stwierdził w rozmowie z "Faktem". Nadmieńmy, że to Gospodarek jest jedyną osobą uprawnioną do rozporządzania dziełami i wizerunkiem zmarłej matki. – Są ludzie, którzy uważają, że mają większe prawa ode mnie w decydowaniu o jej spuściźnie i o pamięci o mojej matce. Kultura wymaga, by choć ze mną to konsultować. Każdy może powiedzieć, że chce wyrzeźbić Violettę Villas, ale nie może być tak, że powstaje pomnik mojej matki, a ja nie mam nic do powiedzenia – zagrzmiał syn gwiazdy.

– Gdyby to rzeczywiście był piękny pomnik, to nie miałbym powodu, by się nie zgodzić, ale to, co jest zaproponowane, ani nie jest piękne, ani nawet podobne do mojej mamy. Nawet róża w jej ręku nie pasuje, bo to nie był jej ulubiony kwiat – oznajmiła na łamach gazety.
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 17.06.23, 16:52
                                                    camella napisała:

samego wykonania rzeźby, która
                                                    > przedstawia wizerunek jego matki.
                                                    >
                                                    >
                                                    > Nadmieńmy, że to Gospodarek jest jedyną os
                                                    > obą uprawnioną do rozporządzania dziełami i wizerunkiem zmarłej matki.

A była już taka sprawa po śmierci Ciechowskiego.

"Nie wymaga zgody rozpowszechnianie wizerunku osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykorzystano w związku z pełnieniem przez tę osobę funkcji publicznych, np. społecznych lub zawodowych. Dlatego każdy może (oczywiście z poszanowaniem praw autorskich autora zdjęcia) rozpowszechniać wizerunek Grzegorza Ciechowskiego bez pytania o zgodę jego małżonki, o ile ma to związek z publiczną działalnością lidera Republiki."
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 17.06.23, 15:11
      https://wykop.pl/cdn/c3201142/19262d19af474b6e30729b00ce568ba5933f6a1e2e057cd7cac819768466de0e,w800.png
      • ruda.replay Re: Pomnikomania. 17.06.23, 15:17
        Myślałam, że ściągał pioruny :p
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 17.06.23, 15:30
          Widzisz, a to przez grzeszników.
          • ruda.replay Re: Pomnikomania. 17.06.23, 15:37
            No, na....
            Ale pomnik na pewno kropidłem potraktowany, to zakłóceń chyba nie było ;)
            • ruda.replay Re: Pomnikomania. 17.06.23, 15:38
              No, ba...slownik*
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 17.06.23, 15:43
              Ale od dołu tylko pewnie :)
              • ruda.replay Re: Pomnikomania. 17.06.23, 16:14
                Eee, to na całość chyba się liczy ;)
                i sam widzisz.....mieli dobrze, to jeszcze skargi składali....
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 17.06.23, 16:22
                  O ile się nie mylę to te antenki dostawiono dość po ciuchu już potem. Czyli nieświęcone.
                  • ruda.replay Re: Pomnikomania. 17.06.23, 16:31
                    Gdyby nie dron, to do dzisiaj by tam były :)
                    i nie przeszkadzało, że pomnik Chrystusa....
    • asdzxcvfsrggxdfsd Jak mogłem zapomnieć?! 18.06.23, 00:48
      Tak, to JEST pomnik. Konkretnie Waltera Scotta w Edynburgu.

https://stonemasonsedinburgh.com/wp-content/uploads/2017/02/Scott-Monument-Edinburgh.jpg.webp

• ruda.replay Re: Jak mogłem zapomnieć?! 18.06.23, 09:04
        Jest piękny, można podziwiać :)
        • ruda.replay Re: Jak mogłem zapomnieć?! 19.06.23, 16:28
          Pomnik Łokietka w mojej wsi ;)
          • ruda.replay Re: Jak mogłem zapomnieć?! 28.06.23, 09:23
            Pomnik z kokonem..
            Wybór miejsca idealny....co za wyczucie ;)

Foto z neciarni
            • a74-7 Re: Jak mogłem zapomnieć?! 28.06.23, 10:26
              Pomnik przyjazny naturze- osy zbuduja sobie gniazdko :)
              • camella Re: Jak mogłem zapomnieć?! 28.06.23, 11:04
                a74-7 napisał:

> Pomnik przyjazny naturze- osy zbuduja sobie gniazdko :)
                Możesz ogłosić swój patent na naturalny ul 😁
                • a74-7 Re: Jak mogłem zapomnieć?! 28.06.23, 11:14
                  :D
    • friend_of_women Re: Pomnikomania. 28.06.23, 12:46
      Marilyn Monroe statue in Chicago, USA

https://cdn-img-o.facciabuco.com/29/4su7bb4ss3-marilyn-monroe-statue-in-chicago-usa-marilyn-monroe-statue-in-chicago-usa_b.jpg
      • a74-7 Re: Pomnikomania. 28.06.23, 13:02
        Nikt jej w oczy nie patrzy ....
        • friend_of_women Re: Pomnikomania. 28.06.23, 13:38
          ...plusy też są, jak pada zawsze pod kiecką można przycupnąć ;)
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 19.06.24, 07:38
      1 a spory
    • borsuczyca.klusek Re: Pomnikomania. 19.06.24, 09:27
      O tu proszę przykład z Lublina. Już nawet nie chodzi o politykę i czy ktoś poważał Kaczyńskiego czy niekoniecznie, ale ludzie kochani jakie to jest brzydkie, wielkie i absolutnie nikomu niepotrzebne 🙄
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 19.06.24, 11:38
        Pomijając jakże częste kiepskie odwzorowanie - dlaczego przedstawiono prezydenta bezradnie rozkładającego ręce?
        • borsuczyca.klusek Re: Pomnikomania. 19.06.24, 12:04
          A to nie ma być ręka wyciągana na zgodę, która zawisła w powietrzu.

A uj ich tam wiem, pomysł, że ja musze na to patrzeć jak jadę albo wracam z centrum!
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 19.06.24, 12:10
            Ty "musisz" a niektórzy chcą. Samej idei bym się nie czepiał, chciałbym tylko, żeby to było dobrze wykonane.
            • borsuczyca.klusek Re: Pomnikomania. 19.06.24, 12:12
              Dobrze wykonane i dobrze wkomponowane. Tu oba te elementy ssą
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 19.06.24, 12:35
                Z tych 2 zdjęć to wkomponowanie całości w okolicę jakoś źle nie wygląda.
                • borsuczyca.klusek Re: Pomnikomania. 19.06.24, 12:42
                  Uwierz na słowo, że wygląda jak pryszcz na dupie 🙄
                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 19.06.24, 12:59
                    Jak kiedyś nawiedzę Lublin to postaram się pamiętać o tym miejscu :)
                    • ruda.replay Re: Pomnikomania. 19.06.24, 17:30
                      Kurde, fotę se szczel :P
                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 19.06.24, 17:34
                        Se to może nie, bo "klisza" pęknie, ale dokumentacja będzie.
                        • ruda.replay Re: Pomnikomania. 19.06.24, 17:38
                          Do albumu? Dla potomnych? ;)
                          Koniecznie. Być i nie mieć - niewybaczalne ;)
                          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 19.06.24, 17:42
                            ruda.replay napisała:

> Do albumu? Dla potomnych? ;)
                            > Koniecznie. Być i nie mieć - niewybaczalne ;)

Też, i też dla Was :)
                      • borsuczyca.klusek Re: Pomnikomania. 19.06.24, 17:36
                        Ruda czy ty widziałaś te zberezieństwa z wątku obok!? 😫😫😫
                        • ruda.replay Re: Pomnikomania. 19.06.24, 17:43
                          A to idę zobaczyć...
    • borsuczyca.klusek Re: Pomnikomania. 19.06.24, 17:49
      Pożyczone z twittera:
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 19.06.24, 18:12
        Próbowałem sobie przypomnieć i dać do wątku, ale się nie udało. Więc foty nie mam. Widziałem gdzieś pomnik JP2, pewnie nie oryginalnie tak wyglądał, ale już był całkiem poczerniały od spalin. Poza dziwaczna. Twarz mało rozpoznawalna. No normalnie jakaś krecia robota satanistów...
        • ruda.replay Re: Pomnikomania. 19.06.24, 18:21
          Nie wiem, czy wspominałam w tym wątku o mechaniku samochodowym w mojej wsi, który ma własne popiersie w ogrodzie? :D
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Pomnikomania. 19.06.24, 18:40
            chyba nie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka