Dodaj do ulubionych

Piramida fotograficzna

27.04.24, 12:02
Baza:
W dzisiejszych czasach cyfrowych to już każdy cyka tysiące fotek.
Kiedyś tak nie było - bo każdy film kosztował. Widziałem wtedy wypowiedź jednego z profesjonalistów, że nawet totalny amator ustrzeli dobre zdjęcie. Raz na powiedzmy 1000 prób.

Warstwa średnia:
Zawodowcy właśnie, co jeśli strzelają nadmiarowe foty - to tylko po to, by wybrać najlepszą. Albo ewentualnie drugą sprzedać innej redakcji.

Top:
Fotograficy czyli mistrzowie, artyści. Pewnie że i taki strzeli dobre foty do jakiegoś przewodnika itp - nikt chałturą nie pogardzi. Ale potrafi tak zaaranżować:

https://helmut-newton-foundation.org/wp-content/uploads/2020/10/26_America-1970s80s_04_NEWTON_Sigourney-Weaver-LA.jpg
Obserwuj wątek
    • fornitta007 Re: Piramida fotograficzna 27.04.24, 20:26
      Dla mnie szeroko pojeta sztuka dzieli sie na dwie kategorie: przemawia do mnie, albo nie. To zdjecie do mnie nie przemawia ;)
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Piramida fotograficzna 28.04.24, 05:46
        Przemawianie to czysto subiektywna sprawa. Mnie chodziło o umiejętność zestawienia kadru, oświetlenia a zwłaszcza współpracy z modelką. W ten sposób powstał portret:

Sigourney Weaver, Los Angeles, 1983
        fot.: Helmut Newton
        • fornitta007 Re: Piramida fotograficzna 28.04.24, 08:15
          A tak, tego nie neguje. Tylko mnie to nie kreci, tak jak ciebie "kobiety piekne, jak laleczki z chinskiej porcelany" ;)
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Piramida fotograficzna 28.04.24, 08:21
            Toś kulnęła w płot. Sigourney piękna jak laleczka?! Ten twardziel "w spódnicy" zanim to było modne?
            Tym bardziej doceń fotografika, który piękno z niej wyciągnął na foto w 4 lata po premiere Obcego :)

• fornitta007 Re: Piramida fotograficzna 28.04.24, 08:24
              Nie zrozumiales :) Obiektywnie dobra sztuka mnie nie kreci, tak jak ciebie nie kreca obiektywnie piekne kobiety ;) Sztuka dla mnie musi miec "to cos" subiektywnego. Inaczej moge przytaknac "ok, dobra kompozycja" i to tyle. Docenic- spoko. Zachwycac sie- nie.
              • fornitta007 Re: Piramida fotograficzna 28.04.24, 08:27
                No i wiesz... technicznie tak samo dobrych, albo i lepszych od Van Gogha malarzy bylo wielu- a to on mial "to cos" niepodrabialnego i unikalnego, co go na zawsze w historii zapisalo.
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Piramida fotograficzna 28.04.24, 08:38
                  fornitta007 napisała:

> No i wiesz... technicznie tak samo dobrych, albo i lepszych od Van Gogha malarz
                  > y bylo wielu- a to on mial "to cos" niepodrabialnego i unikalnego, co go na zaw
                  > sze w historii zapisalo.

O ile dobrze kojarzę to on należał do prekursorów nowego stylu, "technicznie" też był wybitny, dodaj do tego "bujny" życiorys i masz przepis na wieczną już pewnie sławę.
                  Helmuta bym pewnie nie znał, gdybym nie trafił w Niemczech kilka jego prac w jakimś muzeum.
                  • fornitta007 Re: Piramida fotograficzna 28.04.24, 08:40
                    A tutaj sie mylisz. Moge rozwinac temat, jesli chcesz, bo akurat ekspresjonisci to moj konik z mlodosci ;)
                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Piramida fotograficzna 28.04.24, 08:42
                      Dajesz nowy wątas!
                      • fornitta007 Re: Piramida fotograficzna 28.04.24, 08:45
                        A nie lepiej juz w tym? Van Gogh podejrzewam i tak nikogo poza nami nie zaciekawi, zwlaszcza w niedzielny poranek ;)
                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Piramida fotograficzna 28.04.24, 08:46
                          Jednakowoż bym wolał oddzielić foty od obrazów. Bo na VG też się nie skończy to po co mieszać?
                          • fornitta007 Re: Piramida fotograficzna 28.04.24, 08:52
                            Ok. Tylko cos zjem, zeby miec sile gledzic :D
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Piramida fotograficzna 28.04.24, 08:33
                To Ty nie rozumiesz .P że wątek nie jest o "kręceniu przez sztukę" tylko o umiejętnościach technicznych. Znaczy taki miał być, ale spoko :D
                • fornitta007 Re: Piramida fotograficzna 28.04.24, 08:37
                  No nieee, akuarat porownania mojego podejscia do sztuki do twojego- do urody kobiet- to ty nie zrozumiales. Bede sie przy tym upierac :P Zdarza sie najlepszym, nie trzeba sie wypierac. A ze watek mial byc o czym innym- no tu sorry, zboczylam w inne rejony.
                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Piramida fotograficzna 28.04.24, 08:41
                    Tłumacz mi :D Tu na wszelki wypadek masz faceta:

https://media.architecturaldigest.com/photos/5a622b53d85eba67eecd9c0b/master/w_1600,c_limit/Salvador%20Dali.jpg

"Salvador Dali in The Hotel Meurice" Paris, 1973
                    fot. Helmut Newton
                    • fornitta007 Re: Piramida fotograficzna 28.04.24, 08:44
                      No nie nazwalam modelki "piekna jak laleczka" a ty tak to zrozumiales. Ale, ale, wole o Van Goghu, jak dostane zielone swiatlo, to po sniadaniu wysmaze cala epistole... mogeeee? ;)
                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Piramida fotograficzna 28.04.24, 08:47
                        Fakt, za szybko czytałem. Mea culpa, Io stupido.

Smaż!
                        • ruda.replay Re: Piramida fotograficzna 28.04.24, 10:41
                          Rozmowa z kotem.
                          / Foto własne/
                          • fornitta007 Re: Piramida fotograficzna 28.04.24, 10:45
                            O i na przyklad to zdjecie do mnie przemawia :) 😍
                          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Piramida fotograficzna 28.04.24, 10:50
                            Efekt końcowy świetny. Nie ma to tamto. A technicznie - takie masz oko że to cykasz "na raz" czy była potrzebna jakaś dodatkowa obróbka oprócz skadrowania?
                            • ruda.replay Re: Piramida fotograficzna 28.04.24, 10:57
                              Zdjęcie nie pozowane, spontan chwili. Jeden klik. Bez powtórek. Amatorszczyzna. Tryb czarno biały.
                              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Piramida fotograficzna 28.04.24, 10:58
                                Czyli stwierdzam autorytarnie - masz oko! Myślałaś o konsultacji z jakimś profesjonalistą płci dowolnej?
                                • ruda.replay Re: Piramida fotograficzna 28.04.24, 11:09
                                  Hm...wiesz... bawię się w fotografowanie ponad 11 lat...
                                  Amatorsko, hobbystycznie. Ot, tak dla własnej przyjemności. Coś tam podpatruję, coś czytam czasem i kombinuję. Bywało, że i 50 ujęć było, ale efekt mierny. Bez żalu wyrzucam.
                                  :)
                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Piramida fotograficzna 28.04.24, 11:50
                                    czyli zawodowiec miał rację: Raz na powiedzmy 1000 prób.
                                    • ruda.replay Re: Piramida fotograficzna 28.04.24, 12:21
                                      Oczywiście, zawsze próbujesz pod różnym kątem, różnie światło pada, po to jest możliwość powtórek, by po zrzuceniu na komputer wyłapać to najlepsze. A wtedy, uwierz dopiero widać niedoskonałości. Tak można się bawić z krajobrazem, kwiatkiem w makro...ale są sytuacje, że jeden strzał i koniec. Wiewiórka zwiała, ptaszek odfrunął :) jest czas na nacisniecie i po balu. A w domu okazuje się, że ostrość poszła nie tak, jakbyś sobie tego życzył. To są ułamki sekund... są tacy, którzy focą tylko ptactwo, zwierzęta. To są godziny ślęczenia, setki fot, by uchwycić moment rozłożenia skrzydeł, czy innej pozy. :)
                                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Piramida fotograficzna 29.04.24, 16:11
                                        ruda.replay napisała:

> Oczywiście, zawsze próbujesz pod różnym kątem, różnie światło pada, po to jest
                                        > możliwość powtórek, by po zrzuceniu na komputer wyłapać to najlepsze.

Właśnie - cyfra. Dziś tak można się bawić do upadłego. Jak każdy film 36 klatek kosztował, nie mówiąc o odczynnikach, papierze i godzinach siedzenia w "ciemni" co blokowało jakiś pokój dla innych - to wymagało wyrabiania oka, zanim się naciśnie spust.

> uwierz dopiero widać niedoskonałości.

Oj swoje widzę widzę. Dlatego sobie ogólnie odpuściłem. Dziś to już mi nawet starczy fotka ze smartfona - dla utrwalenia wspomnienia. Jak chcę dobre zdjęcie obiektu to kupuję pocztówkę albo po prostu szukam w sieci.
                                        Nie będę latał z cyfrową lustrzanką, bo po co? Wyżej dupy już nie podskoczę.
                                        Super, że są inni zdolni co poświęcają swój czas.
                                        • ruda.replay Re: Piramida fotograficzna 29.04.24, 16:33
                                          Jeszcze w szufladzie leżą dwa aparaciki, które służyły na uroczystościach rodzinnych. 36 klatek, pęd do fotografa, żeby wywołał i kto tam zwracał uwagę na niedoskonałe ujęcia. Ciocia jest, wujek też, nawet szwagier się załapał, sałatkę widać:D impreza udana :))
                                          Parę razy przyleciał do mnie fruczak...macha skrzydełkami, jak powalony i non stop zmienia swoją pozycję. Wykonuje 5 tys uderzeń skrzydełkami na minutę, to se wyobraź, jaki to helikopter ;) zawzięłam się okrutnie na dziada, natrzaskalam zdjęć na full, na 100 parę w miarę, reszta kosz. Mam gdzieś na blogu te zdjęcia :)
                                          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Piramida fotograficzna 29.04.24, 16:40
                                            A jakie aparaty? Ja miałem ruskiego zenita z 3 obiektywami i kilkoma dodatkowymi pierścieniami dystansowymi. Bo ojciec pasjonat był. Jak miałem fazę na eksperymenty to z tym wszystkim w plecaku latałem i coś tam fajnego gdzieś ustrzeliłem.
                                            Przełom nastąpił gdy leciałem służbowo na kilka dni do Portugalii, ani mi w głowie było to targać Kupiłem cyfrową "głupawkę z mini-zoomem".

• ruda.replay Re: Piramida fotograficzna 29.04.24, 17:06
                                              O, widzisz..chciałam pokazać, ale widzę, że rączki moich małych dziewczyn już gdzieś wywlokły z szuflady...
                                              jeden, to był na pewno Yashica, bodajże zakupiony w Baltonie, a drugi - bij - zabij nie pamiętam....
                                              ale w domu rodzinnym, ojciec robił foty Zorka? czy Zorki...miał skórzane etui, ale co sie z nim stało, pojęcia nie mam....
                                              Powiem tak....grupa ludzi z forum wynazła floga, zaczeli zakładać tam konta, coś prezentować, usilnie mnie namawiali, a ja? miałam mieszane uczucia, bo zielonego pojęcia nie miałam o robieniu fot....po prostu zero!
                                              więc moje pierwsze cykadła były straszne :D
                                              krzywe, kadrowanie wołało o pomstę, coś ucięłam, coś prześwietlone...tragizm :D
                                              dużo ogladałam innych foty...jak oni to robią, skad te kolory, odbicia, kropelki...
                                              grzebałam w necie, próbowałam, klęczałam przy kwiatuszku uparcie....
                                              jak to zrobione, że tło rozmazane, itp....
                                              i tak sobie umilałam czas w plenerze ;)
                                              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Piramida fotograficzna 29.04.24, 17:27
                                                ruda.replay napisała:

> jeden, to był na pewno Yashica

Znana firma.

> robił foty Zorka?

Też znana. Akurat ruska. Kiedyś mieliśmy przed Zenitem Smienę.
                                                Za to ojciec miał jakiegoś zachodniego, ale zgubił podobno w taksówce, wiadomo po kim ja Io stupido

> Powiem tak....grupa ludzi z forum wynazła floga

Ke?

> grzebałam w necie, próbowałam, klęczałam przy kwiatuszku uparcie....

A mnie się nigdy nie chciało. Bo oprócz tego, że jestem złośliwy, upierdliwy - to także: tadam - leniwy :D
                                                • ruda.replay Re: Piramida fotograficzna 29.04.24, 18:28
                                                  > Powiem tak....grupa ludzi z forum wynazła floga

Ke?

strzeliłam byka...wynalazła, znalazła bloga fotograficznego i nagle wszyscy poczuli w sobie duszę fotografa ;)
                                                  a ja nie chciałam być gorsza :>

>A mnie się nigdy nie chciało. Bo oprócz tego, że jestem złośliwy, upierdliwy - to także: tadam - leniwy :D

Złosliwy?....jakoś nie specjalnie to widać :>
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Piramida fotograficzna 29.04.24, 18:37
                                                    ruda.replay napisała:

> bloga fotograficznego

Ok, nad blogami to są całe portale, nie mówiąc o takich sajtach jak podglądaliśmy na ukrytym.

> Złosliwy?....jakoś nie specjalnie to widać :>

Potrzymaj mi piwo...
                                                  • ruda.replay Re: Piramida fotograficzna 29.04.24, 18:45
                                                    Jak się zdecydujesz, to podam adres :>

Grzecznościowo napisałam o złośliwości, bo ja przeciwniczką jestem awantur i rozwiązań siłowych...słownych
                                                    :>
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Piramida fotograficzna 29.04.24, 18:52
                                                    Jaki adres, o ssso chodzi?
                                                  • ruda.replay Re: Piramida fotograficzna 29.04.24, 18:56
                                                    A o czym gadamy? o blogach
                                                    wiec jak się zdecydujesz robić foty, to ja podam Ci adres fajnego foto bloga
                                                    w pewnym wieku wypada mieć bloga :>
                                                    :P
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Piramida fotograficzna 29.04.24, 19:12
                                                    Ale ja nie tylko teraz - nigdy nie robiłem fot do chwalenia się. Tu Wam - czy gdzie indziej innym coś chętnie pokaże - ale też nie dla chwalenia się jakie to niby mam oko - bo go nie mam. Owszem, coś mi się wydaje, że ojciec miał niezłe, ale tego niestety po nim nie odziedziczyłem...
    • borsuczyca.klusek Re: Piramida fotograficzna 28.04.24, 22:40
      Meryl Streep w obiektywie Henriego Wolfa:
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Piramida fotograficzna 29.04.24, 17:28
        Czy ta "pręga światła" jest odniesieniem do czegoś konkretnego? Jakaś rola?
        • a74-7 Re: Piramida fotograficzna 29.04.24, 20:13
          Zabawa swiatlem naturalnym ?
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Piramida fotograficzna 30.04.24, 09:40
            Wyszukiwanie gogle obrazem znalazło mi wpis powiązany z filmem o takim plakacie...

https://metadata-static.plex.tv/0/gracenote/0b3cd0027172df606a9198a0c04c3184.jpg
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Piramida fotograficzna 30.04.24, 13:52
      Nagość, co podnieca?, Helmut Newton ( praca Sie kommen = Nadchodzą).

https://www.artsandcollections.com/wp-content/uploads/2020/10/Newton-Sie-Kommen-montage-1280x740.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka