Dodaj do ulubionych

Egipt Kair

19.12.24, 21:41
Najbardziej interesują mnie zewiedzanie muzeum, wycieczki do piramid, sfinxa i chciałabym zobaczyć świątynie w Luxorze
Znacie jakieś sprawdzone biura organizujące takie wycieczki
Ci polecacie?
Na co zwrócić uwagę?

Dodam że zwiedziłam trochę europy ale w bardziej egzotycznych destynacjach nie byłam
Obserwuj wątek
    • lajtova Re: Egipt Kair 19.12.24, 22:02
      Egipt to nie jest egzotyczny kierunek.
      To arabski syf z gilem.
      • znowu.to.samo Re: Egipt Kair 19.12.24, 22:35
        Mnie najbardziej interesuje zwiedzanie jednej z najstarszych cywilizacji
        • klaramara33 Re: Egipt Kair 20.12.24, 08:50
          znowu.to.samo napisała:

> Mnie najbardziej interesuje zwiedzanie jednej z najstarszych cywilizacji
          >
          To tak jak ja, Muzeum w Kairze zawiera multum interesujących rzeczy.
          • taje Re: Egipt Kair 21.12.24, 21:21
            Bliżej do Londynu (British Museum - połowa egipskich zabytków tam jest).
      • astomi25 Re: Egipt Kair 21.12.24, 21:24
        Lajtova! Skad znasz to powiedzenie?!
        Tak mowi ( li i wylacznie) maja lodzka rodzina.
        W zachodnipomorskiem tego nie znaja. Chyba ze ode mnie big_grin
        • lajtova Re: Egipt Kair 22.12.24, 17:03
          Nie mam pojęcia. 20 lat mieszkania w LDZ mogło zrobić swoje.
          Dla mnie to świetnie oddaje sytuacje kiedy widzimy najwiekszy syf ze wszystkich syfów.
          • astomi25 Re: Egipt Kair 22.12.24, 17:13
            No ja bardzo lubie i czesto uzywam tego powiedzenia.
            Jaka jest Albania? Syf z gilem.
            Plaze kolo Neapolu? Syf z gilem.
            I wiecej slow nie trzeba.

Egipt to tez syf z gilem wink
    • piszaca.zza.swiatow2 Re: Egipt Kair 19.12.24, 23:14
      A gdzie będziesz? Tzn robisz wycieczkę objazdową czy będziesz np. W Hurghadzie i chcesz zrobić wypad raz do Kairu i raz do Luxoru?

Ja polecam bardzo leciec do Kairu na 4-5 dni, potem polecieć do Luxoru na dalsze zwiedzanie i na koniec gdzieś nad morze na kilka dni.
      Czego nie polecam- póki co nowe muzeum jest otwarte, było sporo szumu , ale nie wszystkie wystawy są gotowe. Jest sporo pustych pomieszczeń bez żadnych eksponatów, a i tak za wejście płacisz jak za zboże.

Wiem, że w Hurghadzie jest dziewczyna, Polka, która ma biuro i organizuje takie wycieczki. W Kairze też pewnie kogoś znajdziesz, najlepiej szukać na FB.
    • 1matka-polka Re: Egipt Kair 20.12.24, 08:34
      Polecam obrzezanie egipskie.
    • kamin Re: Egipt Kair 20.12.24, 08:55
      Wykup sobie rejs po Nilu + Kair. Zobaczysz wszystko co jest najważniejsze w Egipcie.
    • bywalec.hoteli Re: Egipt Kair 20.12.24, 08:58
      Jak Kair to koniecznie zwiedzić Miasto Umarłych!
    • pani.asma Re: Egipt Kair 20.12.24, 09:24
      jejku jaka wycieczka zorganizowana, przeciez to stolica i dobrze dziala transport publiczny- dojezdzasz i kupujesz bilet wstepu tak jak w radomiu, online zapewne tez sie da, ale ja dawno bylam wiec tu sie nie znam

do piramid dobrze jest pojsc rano przed otwarciem bo wtedy w srodku jestes pierwsza a tam ciasno
      • piszaca.zza.swiatow2 Re: Egipt Kair 20.12.24, 10:17
        Transport publiczny w Kairze... Wow😀
        Jak już to Uber. Uber wymiata i kosztuje takie grosze, że hej.

• pani.asma Re: Egipt Kair 20.12.24, 10:32
          moze byc i uber, wyluzuj, chodzi o to ze normalnie dojedziesz wszedzie sama nie musisz dokarmiac jakichs przewodnikow to nie wycieczka do dzungli amazonskiej gdzie sie zgubisz i umrzesz
      • wiosennedni5 Re: Egipt Kair 21.12.24, 21:41
        Jutro tak idę do ikei
    • piszaca.zza.swiatow2 Re: Egipt Kair 20.12.24, 10:21
      Jak ktoś napisał, taki rejs po Nilu byłby na początek bardzo dobrym rozwiązaniem. Dużo zwiedzisz (tam jest zawsze sporo wycieczek w programie) a i widoki niezapomniane.

Byłam w Egipcie że 40 razy, zjechałam go w każdym kierunku wszerz i wzdłuż, ale rejs po Nilu nadal mi się marzy i może kiedyś się zdecyduję
      • znowu.to.samo Re: Egipt Kair 20.12.24, 19:47
        Ok bardzo ciekawe
        A jakie są ceny generalnie w egipcie?
        Masz jakieś sprawdzone linki gdzie można wykupić taki rejs?
        • kamin Re: Egipt Kair 21.12.24, 21:44
          Możesz nawet w Polsce poszukać ofert typu rejs po nilu plus Kair plus tydzień pobytu w kurorcie. Wszędzie cię zawiozą, przywiozą, oprowadzą itp.
        • mizantropka_20 Re: Egipt Kair 22.12.24, 17:28
          Biuro na R, tylko uważnie czytać plan wycieczki, bo jest też rejs po Nilu bez Kairu. Decydując się na rejs, należy się przygotować na nienachalną czystość, zarówno w hotelu (Hurgada) i toże samo na statku. To minus, plusem jest, że oprócz Aleksandrii zwiedzi się najważniejsze miejsca starożytnego Egiptu.
      • wiosennedni5 Re: Egipt Kair 21.12.24, 21:42
        Jak można być w Egipcie 40 razy? Kiedy czas na to?
        Bo rozumiem że były też inne kraje?
        • astomi25 Re: Egipt Kair 21.12.24, 21:44
          Ja tez sie dziwie. Tym bardziej ze to Egipt
          big_grin
          Ja bylam 2x. Pierwszy i ostatni.
        • piszaca.zza.swiatow2 Re: Egipt Kair 21.12.24, 21:51
          W ciągu dwudziestu paru lat trochę się uzbierało. W pierwszych latach, jak jeszcze córka była mała i nie chodziła do szkoły (więc nie musieliśmy oglądać się na żadne wakacje szkolne) lataliśmy nawet 4 x w roku.
          A jak się zaczęła szkoła to w ferie jesienne (my tu takie mamy, bo to Niemcy), zimowe i wiosenne. E letnie oczywiście nie, bo zdecydowanie za gorąco i wtedy były inne kraje.
    • znowu.to.samo Re: Egipt Kair 21.12.24, 17:16
      A i co mnie interesuje jeszcze bardziej to kwestia bezpieczeństwa, czy z jakąś wycieczką/przewodnikiem jest jednak bezpieczniej niż podróż na własną rękę
      Czy trzeba tam jakoś szczególnie uważać?
      Zdaje sobie sprawę że to kraj islamski i że ubiór gra sporą rolę, zakrywać włosy itd
      Coś jeszcze?
      • blahblah2 Re: Egipt Kair 21.12.24, 17:53
        To jedyny kraj, w którym bałam się chodzić sama. Wbrew temu co podróżnicy piszą trzeba uważać. Nie wymieniaj pieniędzy na ulicy, oni mają fałszywe banknoty oraz są mistrzami oszustw różnego rodzaju. Nie pozwalaj się dotykać, nawet dłoni, ramienia. Nawet lokalni przewodnicy z biur potrafią oszukać klienta i wystawić zlodziejom. Rejs po Nilu, miesiące zimowe- bajka.
        • piszaca.zza.swiatow2 Re: Egipt Kair 21.12.24, 18:08
          O rany, o tym samym Egipcie piszemy??? Pierwsze słyszę, a podróżuję tylko i wyłącznie na własną rękę. Zawsze samochodem. Obecnie Sisi nie pozwoli, żeby jakiemukolwiek turyście spadł włos z glowy, no chyba, że go rekin pożre 😉

Toż że nie wymienia się pieniędzy na ulicy to chyba raczej oczywiste, a kieszonkowcy i oszuści są wszędzie i po prostu trzeba uważać.
          • blahblah2 Re: Egipt Kair 21.12.24, 18:29
            Dla ciebie to zabawne. Widzisz a mi włos spadł.
            • znowu.to.samo Re: Egipt Kair 21.12.24, 21:13
              Jakieś szczegóły?
      • piszaca.zza.swiatow2 Re: Egipt Kair 21.12.24, 18:18
        Niestety nie mam nic godnego polecenia, bo jak wspomniałam jeszcze sama na takim rejsie nie byłam. Pewnie kupiłabym normalnie w internecie, albo dla pewności przejdź się do jakiegoś biura.

Co do ubioru, to zupełny luz. Chodzisz ubrana jak w Europie. Wiadomo, żeby nie chodzić z gołym tyłkiem i dekoltem do pępka, ale bez przesady. Ja osobiście polecam długie luźne spodnie z oddychającego i przewiewnego materiału, podobnie jeśli chodzi o górę, albo t-shirt. Ja osobiście nie kleje się w takim ubraniu w upały i jak gdzieś muszę usiąść (nie wszędzie musi być też czysto). Na południu ludzie są bardziej konserwatywni, ale też bez przesady.
        Pełne ubranie z zakryta głową to tylko przy zwiedzaniu meczetów.
        Bardzo trzeba uważać na higienę, wodę kupuj i pij tylko butelkowana, żadnej coli z lodem czy coś. O zemstę faraona się nie mart, możesz mieć pecha i ją dostać, a może być całkiem ok. Ja jeszcze nigdy nie miałam. Wg mnie to tak jak z dziećmi w przedszkolu: jedno choruje od października do mają, a inne nawet nie dostanie kataru. Więc albo jesteś podatna albo nie.
        Bezpieczeństwo ok, ostrzegają wszędzie przed Beduinami, córo na ludzi napadają, ale jak jedziesz z góry na dół autostradą, to raczej o to ciężko😉 Te wszystkie organizowane konwoje autobusow to po prostu nabijanie kasy.
        Obecnie Sisi dba o ot, żeby turystom nie spadł włos z głowy, niedowano widziałam gdzieś tabelę, gdzie egiprt był bardzo wysoko jeśli chodzi o bezpieczeństwo podróżowania.
        Pewnie nie wybrałabym się na półwysep Synaj, bo tam wiadomo, teraz mają inne problemy.
        Zresztą, jak kupisz cały kompletny rejs, to tam będziesz miała wszystko zorganizowane.
        • piszaca.zza.swiatow2 Re: Egipt Kair 21.12.24, 18:27
          Myślę, że taki rejs będzie na początek najlepszy (aż sama mam znowu ochotę). Tam masz przewodnika, sporo się dowiesz, jakieś wycieczki zawsze możesz wykupić tak jak Tobie to pasuje.

Samemu trzeba uważać, bo jak się coś stanie, np. z samochodem (a tam mają w wypożyczalniach często dziadostwo), to potem stoisz gdzieś i ciężko o pomoc i sprawne działanie. Osobiście popsuł m isie raz tamtejszy złom, ale na szczęście byłam akurat w jakimś mieście, jakby się rozkraczyl na autostradzie pomiędzy Hurghada a kairem, to bym leżała i kwiczała.
      • kamin Re: Egipt Kair 21.12.24, 21:50
        Chodzisz ubrana normalnie, w miejscowościach turystycznych to kompletnie nikogo nie rusza. Włosów nawet Egipcjanki często nie zasłaniają. Jeśli jakieś miejsce wymaga szczególnego stroju to przewodnik wam o wszystkim powie.
        Miejscowi są natarczywi handlowo, ale nieszkodliwi. Jakby za bardzo cwaniakowali np. próbowali wymusić jakas opłatę czy coś to mowisz, że dzwonisz po policję. Policja dba o to, żeby turyści przyjeżdżali i zostawiali kasę, więc w sporach z miejscowymi turysta ma zawsze rację.
        • piszaca.zza.swiatow2 Re: Egipt Kair 21.12.24, 21:57
          Dokładnie, nic dodać nic ująć.
          Zasada jest jedna: po prostu nie reagować na żadne wołania czy zaczepki jakby się zdarzyły. Nie gadać z nimi, no chyba, że w celu wytargowania rozsądnej ceny.
          Poza tym takie zachowania zdarzają się w miastach i miejscach typowo turystycznych, poza nimi nikt nie odważy się do Ciebie zagadać.
      • mizantropka_20 Re: Egipt Kair 22.12.24, 17:41
        Nic nie zakrywałam, nie wiem czy z wycieczką jest bezpieczniej, na pewno wygodniej. W Egipcie jest mnóstwo chekpoint, w których trzeba się meldować, w zorganizowanej imprezie ogarnia to pilot. W trakcie przejazdów (zorganizowanych) obecność policjanta obowiązkowa. Samotne wyjście na miasto (oprócz Hurghady) jest niemożliwe, pilot zawsze za spacerowiczem wysyła asekuranta. Sprawdzić termin wyjazdu, żeby nie trafić na Ramadan

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka