Dodaj do ulubionych

MPP 2 - zabawki

13.09.24, 11:05
Przecież obiecałem, że nie będzie tylko o filmach.
Pokazywałem już Wam pewne klocki produkcji DDR. Jednak nie wytrzymałem do Wigilii i już konkretne prace trwają. Jednak to potrwa - pokażę dopiero końcowy efekt. To trzeba pomyśleć, dołożyć figurki ludzi, samochodów itd.
To teraz wlecą różne obrazki innych :D
Obserwuj wątek
    • asdzxcvfsrggxdfsd Skoro DDR to może ZSRR? 13.09.24, 11:15
      Podobno z tego niektórzy robili dziwne niebezpieczne rzeczy...

• borsuczyca.klusek Re: Skoro DDR to może ZSRR? 13.09.24, 11:19
        Super 😃
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Skoro DDR to może ZSRR? 13.09.24, 11:30
          borsuczyca.klusek napisała:

> Super 😃

Miałem też taki jak niżej.
          Wujostwo bywało nawet pieszo w NRD (Świnoujście - Ahlbeck) a mój ojciec jako zaopatrzeniowiec jeździł do ZSRR. Kuwa, chyba w tych latach byłem jakimś dziecięcym krezusem :D

https://obrazki.elektroda.pl/3150434200_1499660491.jpg
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Skoro DDR to może ZSRR? 13.09.24, 11:39
            No i szczyt techniki...

• borsuczyca.klusek Re: Skoro DDR to może ZSRR? 13.09.24, 12:09
              Czy to jest Łunochód?
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Skoro DDR to może ZSRR? 13.09.24, 12:25
                Oj, ruskich literek już Was nie uczyli? Błąd strategiczny - myśmy wiedzieli, że znać język wroga to podstawa.
                • borsuczyca.klusek Re: Skoro DDR to może ZSRR? 13.09.24, 13:13
                  Niestety nie, kiedyś próbowałam się nauczyć na własną rękę, ale jakoś motywacji mi zabrakło.

Uczyłam się za to francuskiego i pamiętam z niego okrągłe nic 🙄
          • borsuczyca.klusek Re: Skoro DDR to może ZSRR? 13.09.24, 12:08
            Chyba też coś takiego miałam, ale dużo dużo mniejsze.
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Skoro DDR to może ZSRR? 13.09.24, 12:27
              A nie myślisz przypadkiem o

• borsuczyca.klusek Re: Skoro DDR to może ZSRR? 13.09.24, 13:14
                Chyba to nie było w flagami. Może były różne wersje? Pamiętam to jak przez mgłę...

Ej a może to w zupełnie innym życiu było? 🫨
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Skoro DDR to może ZSRR? 14.09.24, 05:29

> Chyba to nie było w flagami. Może były różne wersje? Pamiętam to jak przez mgłę
                  > ...
                  >
                  > Ej a może to w zupełnie innym życiu było? 🫨

W zestawie było wiele kartek z takimi "zagadkami".
      • asdzxcvfsrggxdfsd Skoro zestawy "naukowe" to powrót do DDR 14.09.24, 06:39

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: Skoro zestawy "naukowe" to powrót do DDR 14.09.24, 06:41
          I tak poznawaliśmy technikę obrazów 3D.

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: Skoro zestawy "naukowe" to powrót do 14.09.24, 10:10
            A teraz technika generowania obrazów chaotycznych.

• borsuczyca.klusek Re: Skoro zestawy "naukowe" to powrót do 15.09.24, 13:57
              Kalejdoskop miałam na pewno 😃
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Skoro zestawy "naukowe" to powrót do 15.09.24, 14:06
                Dzisiaj chyba chyba ich nie ma. Ówczesne dzieci to już się bawią kąkutrem, AI itd.
                Za to różne zestawy naukowe to niedawno widziałem.
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Skoro zestawy "naukowe" to powrót do 15.09.24, 14:07
                  asdzxcvfsrggxdfsd napisał:

> Dzisiaj chyba chyba ich nie ma. Ówczesne dzieci to już się bawią kąkutrem, AI i
                  > td.
                  > Za to różne zestawy naukowe to niedawno widziałem.

Kuwa -WSPÓŁCZESNE dzieci...
                • borsuczyca.klusek Re: Skoro zestawy "naukowe" to powrót do 15.09.24, 14:39
                  Zestawów naukowych jest dużo, ale wcale nie jest łatwo kupić rzeczywiście dobry. Jak ze wszystkim trzeba się naszukać ziarna wśród plew 🙄
                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Skoro zestawy "naukowe" to powrót do 15.09.24, 14:56

> Zestawów naukowych jest dużo, ale wcale nie jest łatwo kupić rzeczywiście dobry
                    > . Jak ze wszystkim trzeba się naszukać ziarna wśród plew 🙄
                    >

No, kiedyś na nie patrzyłem. One są mocno "zamknięte". No petardy z nich nie ukręcisz. Co z jednej strony jest bezpieczne, z drugiej strony odbiera rodzicom opcję pokazania - tak nie rób!
                    Podobnie nieco w to samo poszło lego. Modele konkretnych pojazdów itp. Kupa indywidualnych części, nic innego z nich nie zrobisz. To zabija kreatywność. A myśmy mieli takie; ok, też obecnie takie są, ale niszowe:

• borsuczyca.klusek Re: Skoro zestawy "naukowe" to powrót do 15.09.24, 13:57
            A takie coś to chyba też miałam

Dziwne, ale kojarzę te stare zabawki, że gdzieś kiedyś były a potem jakby zniknęły. Może zaginęły przy przeprowadzce? Bo nowsze mam niektóre do dzisiaj (tzn gdzieś się walają na działce albo w domu rodzinnym)
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Skoro zestawy "naukowe" to powrót do 15.09.24, 14:20

> Dziwne, ale kojarzę te stare zabawki,

Jak mówisz o stereoskopii to nic dziwnego. W Polsce też "urządzenia" były w takim samym formacie i "wszędzie" obrazki można było kupić. Pamiętam taki z poznańskiego ZOO - słoń trąbą prawie Cię głaskał po twarzy :D

> że gdzieś kiedyś były a potem jakby znikn
              > ęły. Może zaginęły przy przeprowadzce? Bo nowsze mam niektóre do dzisiaj (tzn g
              > dzieś się walają na działce albo w domu rodzinnym)

Ta... u nas był pożar od ruskiego cwietnego telewizora, ale to dużo później. Nie wszystko się spaliło więc z pewnością większość musiała polecieć wcześniej na śmieci. Nie przewidywałem, że na starość mnie nagle weźmie nostalgia. Bo nie chodzi mi o spieniężanie na allegro.
              No chyba, żebym znalazł komplet dobrze zachowanych komiksów o Kapitanie Żbiku. Kojarzysz w ogóle?
              Właśnie gdzieś widziałem ofertę na jakieś 50 z czasów PRL. 5000 PLN.

Tego nawet pamiętam, no ale o książkach itp będzie inny odcinek.

• asdzxcvfsrggxdfsd Skoro doszliśmy do "naukowych" to na chwilę wróćmy 15.09.24, 14:35
      do tego, czym się dziadek ASD bawił kompletnym gówniakiem będąc. Uprzedzając wypadki - dopiero już w kolejnych wpisach powrócimy do dalszej przeszłej przyszłości.

• borsuczyca.klusek Re: Skoro doszliśmy do "naukowych" to na chwilę w 15.09.24, 14:38
        Ej a ja też mogę coś wstawić czy mam sobie nowy wątek zakładać? 😉
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Skoro doszliśmy do "naukowych" to na 15.09.24, 14:40

> Ej a ja też mogę coś wstawić czy mam sobie nowy wątek zakładać? 😉
          >

Jak wolisz - możemy rozmawiać w moim pałacu, a możesz też założyć własny...
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Skoro doszliśmy do "naukowych" to na chwilę w 15.09.24, 14:38
        Odpustowe jojo

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: Skoro doszliśmy do "naukowych" to na 15.09.24, 14:46
          Klasyk odpustów czyli "pukawka":

• hrasier_2 Re: Skoro doszliśmy do "naukowych" to na 15.09.24, 16:47
            Pukawkę i bąka pamiętam. Był taki grający.
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Skoro doszliśmy do "naukowych" to na 16.09.24, 07:52
              Taki trochę gwizdek samoistny :)
        • hrasier_2 Re: Skoro doszliśmy do "naukowych" to na 15.09.24, 16:58

> Odpustowe jojo
          >
          Takie jeszcze są pod Jasną Górą w stronę Barbary. Kiermasze jak za dawnych lat i takie same zabawki .
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Skoro doszliśmy do "naukowych" to na 16.09.24, 07:53
            hrasier_2 napisał:

> asdzxcvfsrggxdfsd napisał:
            >
            > > Odpustowe jojo
            > >
            > Takie jeszcze są pod Jasną Górą w stronę Barbary. Kiermasze jak za dawnych lat
            > i takie same zabawki .

Tylko pewnie plastikowe. Dzisiaj pukawka toczona z drewna to pewnie wyższa półka :D
            • asdzxcvfsrggxdfsd Inna pukawka :) 16.09.24, 09:09
              • asdzxcvfsrggxdfsd Blaster!!! 17.09.24, 08:15
              • czcigodnystarzec Re: Inna pukawka :) 19.09.24, 17:35

To jest kapslowiec.
                Były też korkowce. Dzisiaj chyba nie ma, bo dzieci jakieś chyba głupsze są i by sobie korkowcem krzywdę.
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Inna pukawka :) 20.09.24, 07:11
                  czcigodnystarzec napisał(a):

> To jest kapslowiec.
                  > Były też korkowce. Dzisiaj chyba nie ma, bo dzieci jakieś chyba głupsze są i by
                  > sobie korkowcem krzywdę.

Skoro mają fajerwerki to może i takie są.
        • czcigodnystarzec Re: Skoro doszliśmy do "naukowych" to na 19.09.24, 17:32
          > Odpustowe jojo
          >

To jest raczej piłeczka na gumce a nie jojo.
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Skoro doszliśmy do "naukowych" to na 20.09.24, 07:18
            czcigodnystarzec napisał(a):

> To jest raczej piłeczka na gumce a nie jojo.

Działanie podobne.
    • borsuczyca.klusek Re: MPP 2 - zabawki 15.09.24, 14:47
      Moja jedyna oryginalna Barbie z Pewexu:
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: MPP 2 - zabawki 15.09.24, 14:50
        To już bardziej czasy mojej córy. Myśmy mieli inne lalki. Też coś mogę pokazać.
        W sumie serio - może założysz swoje wspomnienia? PPB - Pałac pamięci Borsi? Oczywiście nie nalegam :)
        • borsuczyca.klusek Re: MPP 2 - zabawki 15.09.24, 15:11
          Zobaczę czy uda mi się wygooglać jakieś ciekawe zdjęcia
      • hrasier_2 Re: MPP 2 - zabawki 15.09.24, 16:55
        Fajne wspomnienia po Pewex. Można było im stroje zmieniać.
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: MPP 2 - zabawki 16.09.24, 08:09
          hrasier_2 napisał:

> Fajne wspomnienia po Pewex. Można było im stroje zmieniać.

Tudzież dodać Kena, dom Kena i samochód Kena :D
          • borsuczyca.klusek Re: MPP 2 - zabawki 16.09.24, 08:16
            Dom był Barbie nie Kena 🙄
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: MPP 2 - zabawki 16.09.24, 08:18
              Po rozwodzie :D
              • borsuczyca.klusek Re: MPP 2 - zabawki 16.09.24, 09:48
                Ken był goły to Barbie miała wszystko 🙄
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: MPP 2 - zabawki 16.09.24, 09:58
                  Dobra, dobra .)
                • asdzxcvfsrggxdfsd A tak się laleczki ubierało za naszych czasów 17.09.24, 08:22
                  Oczywiście, były fizyczne lalki dla których mamy szyły ubranka, ale były też takie, że dzieciak sam sobie mógł narysować nowy strój:

• asdzxcvfsrggxdfsd Koniec rozdiału 17.09.24, 12:15
      Mam jeszcze wiele pomysłów po tej linii, ale na razie w czwartek wejdzie mpp3 po linii filmowej :D
    • borsuczyca.klusek Re: MPP 2 - zabawki 22.09.24, 16:46
      A kto chciałby taką zabaweczkę 😉

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka