Dodaj do ulubionych

Miasta Polski - Gniezno

23.07.25, 07:52
Wątek na prośbę Borsi.

Oficjalnie pierwsza stolica Polski. Miasto pełne pomników króli oraz statuetek królików oprowadzających po różnych okresach historii. Nie mam akurat odpowiedniej foty, ale widziałem też królika - hokeistę na trawie.
Wg wiki: Stella Gniezno wielokrotnie sięgała po tytuł Mistrza Polski (1947, 1948, 1949, 1956, 1957, 1958, 1974; pod nazwą "Spójnia" w roku 1951, 1952, 1953). Nowoczesna architektura też tam jest.
Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: Miasta Polski - Gniezno 23.07.25, 08:20
      Dzięki za wątek. Pierwsze zdjęcie super, królik Wiking też wymiata 😊

A jacy są mieszkańcy Gniezna w ogólnym pojęciu?
      • brun_on_ten Re: Miasta Polski - Gniezno 23.07.25, 08:59
        borsuczyca.klusek napisała:

> królik Wiking też wymiata 😊

Jaki Wiking?! To wg Wiki hehe
        Woj piastowski (nawiązujący do armii Mieszka I i Bolesława Chrobrego)

> A jacy są mieszkańcy Gniezna w ogólnym pojęciu?

Co mam powiedzieć po krótkim pobycie? Że obsługa hotelu miła, pani z Informacji Turystycznej w ogóle zajebista, sprawy organizacyjne w muzeach itp spoko? Być może są tam jakieś lokalne kosy jak na przykład Bydgoszcz-Toruń, ale nic do mnie nie dotarło w tak krótkim czasie.
    • e-zybi Re: Miasta Polski - Gniezno 23.07.25, 08:22
      Królików ci dostatek... agnieszkajagusiak.pl/zwiedzanie-gniezna-sladami-kroli-i-krolikow/
      • borsuczyca.klusek Re: Miasta Polski - Gniezno 23.07.25, 08:28
        Byłeś tam zybi? Ja przyznam, tereny województwa Wielkopolskiego są mi nieznane. Przez Poznań tylko przejeżdżałam i raz byłam w Opalenicy, ale nawet nie turystycznie.
        • e-zybi Re: Miasta Polski - Gniezno 23.07.25, 09:10
          Jedynie przejazdem. Gdy los mnie rzucił chwilowo do Inowrocławia, wytyczono nam trasę przez Gniezno do Poznania. To było dawno, około 40 lat wstecz, zamierzchłe czasy.
    • brun_on_ten Suplement dla Borsi 23.07.25, 09:09
      Patrzyłem na foty z Poznania. I taka myśl się urodziła: a może ktoś był tam turystycznie?
      Ja z natury rzeczy nie mam zdjęć ratusza, katedry czy innych głównych obiektów - a takie by raczej pasowały do tego cyklu.
      Owszem, mogę wrzucić coś - za każdym razem bym musiał opisać co właściwie widzicie, co oczywiście mogę zrobić - ale czy to odpowiedni cykl?
      • borsuczyca.klusek Re: Suplement dla Borsi 23.07.25, 09:18
        Ja mam być, ale dopiero za rok albo dwa 😃
        • brun_on_ten Re: Suplement dla Borsi 23.07.25, 09:34
          A to już decyduj. Powiem tylko, że mam przecież jeszcze kilka polskich miast - w tym też piastowski Głogów.
          • borsuczyca.klusek Re: Suplement dla Borsi 23.07.25, 09:44
            O to dawaj Głogów, ja niedługo będę miała też Łódź
            • brun_on_ten Re: Suplement dla Borsi 23.07.25, 09:50
              Ej no, spoko, niech się Gniezno przetoczy, coś tam jeszcze mogę dopowiedzieć - przecież ja innych miast wiele nie mam :)
              PS - myślałaś nad stworzeniem jakiegoś wątku zbiorczego linkującego do poszczególnych miast?
      • carte_blanche_2025 Suplement dla Borsi 2 28.07.25, 17:55
        Byłem dzisiaj w Poznaniu wuchta czasu. Nawet planowałem Wam nastrzelać fot, ale frechowna pogoda postanowiła być całki oryczana. By się tylko szczun ubabrał a efektu turystycznego nic.
        • a74-7 Re: Suplement dla Borsi 2 28.07.25, 18:08
          No wiec tak :wuchta rozumiem , ale juz ta oryczana jest dla mnie tajemnica .
          Przestan grypsowac i pisz po polsku ,he ?Dawaj jakas fote na pocieszenie ,nawet stara...;)
          • borsuczyca.klusek Re: Suplement dla Borsi 2 28.07.25, 18:13
            Mnie się podoba słowo "szczun", brzmi dość jednoznacznie
            • carte_blanche_2025 Re: Suplement dla Borsi 2 28.07.25, 18:24

> Mnie się podoba słowo "szczun", brzmi dość jednoznacznie
              >

Czyli jak?
              • borsuczyca.klusek Re: Suplement dla Borsi 2 28.07.25, 18:49
                Szczun = Pierdun 🙄
                • carte_blanche_2025 Re: Suplement dla Borsi 2 28.07.25, 18:58

> Szczun = Pierdun 🙄

A kto to jest Pierdun?

Bo jak chodzi o same czynności fizjologiczne to nie...
                  • a74-7 Re: Suplement dla Borsi 2 28.07.25, 19:00
                    Pierdun ?tez slysze po raz pierwszy :D
                    • borsuczyca.klusek Re: Suplement dla Borsi 2 28.07.25, 19:02
                      W Konopielce było, pierdun to właśnie taki szczyl/gnojek/gówniarz
                      • carte_blanche_2025 Re: Suplement dla Borsi 2 28.07.25, 19:11
                        No to mówię nie - od szczania po krzakach i pod siebie w wieku dojrzałym był pener.
                        A szczun to po prostu chłopak był, i on też jak najbardziej mógł być bardzo dojrzały jak na swój wiek (ale uwaga: nie bajtel co to faktycznie fizjologicznie szcza pod siebie czasem).
                        Właśnie szukałem na szybko etymologii i uja, ejaj gugla to już w ogóle wpadł w pętlę powoływania się na inną formę tego samego słowa (szczon). Chyba najlepsza jest koncepcja, że od szczeniak.
              • a74-7 Re: Suplement dla Borsi 2 28.07.25, 18:56
                'szczyl 'to chyba odpowiednik ' szczuna' ? :D
          • carte_blanche_2025 Re: Suplement dla Borsi 2 28.07.25, 18:23
            Nie gryspusję, tylko skoro mowa o Poznaniu to wyciągnąłem właśnie coś z pamięci :)
            Co do oryczanej - chyba nie tylko w Poznaniu ryczenie to nie tylko głośny odgłos paszczą (dotyczy też zwierząt) - ale i straszny płacz.
            Stąd: niebo godzinami płacze - jest oryczane.
            Aha nie mylić z ryczką, czyli ogólnopolskim taboretem/małm stołkiem :D

Z moimi starymi fotami to jest tak - że jak już pisałem - patrzyłem na nie. To są jakieś moje osobiste sentymenty, tych miejsc i tak już właściwie nie ma w tamtej formie...

Ale jak bardzo chcecie to mogę coś popełnić z cudzymi, współczesnymi zdjęciami.
            • carte_blanche_2025 Z rozpędu kolejny suplement 28.07.25, 18:29
              Dziś w tramwaju
              uwaga lekcja poznańskiego: w bimbie
              jechał starszy ode mnie pan co rozmawiał z kimś przez telefon. Za bardzo się nie przysłuchiwałem, to słów gwarowych nie słyszałem, ale nie dało się nie zauważyć tego poznańskiego zaśpiewu/akcentu czy jak to zwą.
            • borsuczyca.klusek Re: Suplement dla Borsi 2 28.07.25, 18:50
              carte_blanche_2025 napisał:

> Aha nie mylić z ryczką, czyli ogólnopolskim taboretem/małm stołkiem :D

Pierwsze słyszę 😳
            • a74-7 Re: Suplement dla Borsi 2 28.07.25, 18:58
              "Stąd: niebo godzinami płacze - jest oryczane."
              W takiej wersji nigdy nie slyszalam .
              • carte_blanche_2025 Re: Suplement dla Borsi 2 28.07.25, 19:17
                a74-7 napisał:

> "Stąd: niebo godzinami płacze - jest oryczane."
                > W takiej wersji nigdy nie slyszalam .

Gdyż albowiem całkiem możliwe, że dziś właśnie mię poniosła wena. Składałem Wam tekst z pojedynczych słów wygrzebanych z pamięci. Jak chcesz długi tekst od gościa, który propagował gwarę to mogę linkiem zarzucić...
                A to już mam pomysła na pierwszą fotę - bo gość niestety już zmarł i w Poznaniu postawili jego "pomnik".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka