Dodaj do ulubionych

Łatwe potrawy ;-)

12.02.09, 11:51
Skoro mamy podyskutować na rózne tematy, to ja mam pytanie:
poniewaz ostatnio robiłam dość duża impreze z okazji 1-szej rocznicy
ślubu, to zastanawiałam się co zrobić do jedzenia i do kawy tak aby
nie musieć brac urlopu.
W końcu postawiłam na potrawy obiadowe, które mozna zamrozić i
sukcesywnie zjadać, tj, bigos, leczo, gołąbki, wątróbka drobiowa z
cebulką (kurka indycza kiedys wyszła twarda jak kamień choć soliłam
dopiero po upieczeniu), małe kiełbaski zawijane z serem w cieście
francuskim z przyprawami, sałatka jarzynowa z ryżem (zamiast
ziemniaków doprawiona chrzanem) dodatkowo zrobiłam dorsza po grecku
i galaretkę drobiową. Z ciast tort (moja mama zrobiła), szybkiego
makowca, babkę piaskową i piernika,
no i moje pytanko macie jakieś proste sensowne potrawy, przepisy
łatwe do wykonania na imprezy?

dodam tylko że impreza chyba sie udała, minął prawie tydzień a
zarzaleń brak wink
fakt, mino wszystko i tak sie narobiłam jak pies wink
Obserwuj wątek
        • yoma Re: Łatwe potrawy ;-) 12.02.09, 14:38
          Potrzebne: mielone ścierwo, cebula, czosnek, papryczki chili,
          kukurydza, fasola. Z puszki mogą być.

          Cebulę, papryczki i czosnek siekasz, na oleju podrumieniasz,
          wrzucasz mięso, mieszasz, mieszasz, jak straci kolor surowizny,
          podsypujesz trochę mąki, chętnie kukurydzianej, niech wchłonie
          tłuszcz, dorzucasz fasolę razem z zalewą, dorzucasz kukurydzę razem
          z zalewą, zmniejszasz ogień na malutki i niech tak sobie pyrka nawet
          parę godzin. Dosalasz, dopieprzasz w trakcie pyrkania, w miarę
          wygotowywania się płynu, żeby nie wyszło za słone. Można wrzucić
          jakiej zieleniny typu natka. Ma być pikantne i o konsystencji gęstej
          zupy. Smakuje lepiej po odgrzaniu, a jeszcze lepiej po odmrożeniu,
          jak bigos. Ortodoksyjnie je się z tortillą, ale może być z chlebem,
          z ryżem i co kto chce.

          Jeszcze nie widziałam gości, ktorzy by sobie nie chwalili o 3 nad
          ranem albo, zagonieni do przeprowadzki, po ciężkiej pracy
          fizycznej smile
          • capuccino_days Re: Łatwe potrawy ;-) 12.02.09, 14:58
            a już chciałam zabłysnąć i też chili con carne podać smile

            rozwiązanie dla maks. 4 osób to kawał mięcha lekko wysmażony na patelni smile
            średnio pewnie zdrowe, ale jakie dobre ze zwykłą sałatką - powinna być pewnie
            wołowina, ale my zwykle pożeramy albo ciele albo jagnie

            a na słodko to apple crumble, tylko że z gruszką

            • yoma Re: Łatwe potrawy ;-) 12.02.09, 18:48
              Jak kawał mięcha, to proszę uprzejmie, tylko powinien to być rzeczywiście wół:
              ucho słonia

              (ściągnięte z knajpy na kempingu w Białym Borze)

              Na każdego biesiadnika kawał mięcha rozgniatamy lekko, żeby miał kształt
              regularny, solimy i pieprzymy z jednej strony, smarujemy tę stronę musztardą,
              posypujemy kaparami, składamy na pół i smażymy na średni wysmażone. Prosta
              rzecz, a cieszy smile
            • mist3 Re: Łatwe potrawy ;-) 12.02.09, 20:49
              makaron z tuńczykiem:
              tuńczyk (w zależności od pojemności żołądka - ja liczę pół puszki na łebka) w
              zalewie, kilka ząbków czosnku, kukurydza (lub papryka - co kto lubi), papryka w
              proszku, oregano, olej
              Makaron gotujemy (jaki kto lubi).
              Wyciskamy czosnek.
              Rozgrzewamy olej, dajemy czosnek, krótko podsmażamy, dodajemy kukurydzę lub
              paprykę (jeśli paprykę to następny krok robimy dopiero jak odrobinkę zmięknie),
              tuńczyka i przyprawy. Krótko podsmażamy, dodajemy makaron, mieszamy.
              mozna podawać sam lub wczesniej przygotować ulubioną surówkę.
              • paulina.galli Re: Łatwe potrawy ;-) 12.02.09, 21:17
                Wszelkiego rodzaju pasty (czyli makarony)

                Ostatnie moje odkrycie - serek marscapone (polecam z "Piatnicy" - pycha i tani
                jak na marscapone bo ~6 zł), makaron (spaghetti lub inne), wedzony łosos

                Makaron - gotujemy do al dente w lwkko osolonej wodzie , serek (na 1 osobe taka
                spora łycha) na patelnie - popieprzyc, ciut posolic (lub nie- bo łosos słony)
                dodac odrobine chili, ogolnie doprawic bo serek marscapone jest pyszny i
                aksamitny ale lekko półsłodkawy i nalezy te slodkosc zagłuszyc,
                makaron polac roztopionym serkiem m. i dodac pokrojone płatki wedzonego łososia.
                Do tego kieliszek zimnego bialego półwytrawnego wina ... mrrrr.... smile

                ps. uwaga - danie dosyc kaloryczne (marscapone jest b. tłusty!) i "zapychajace"
                - niewielka ilosc daje uczucie duzej sytosci smiletak wiec na talerzu powinan sie
                znalesc znacznie mniejsza porcja niz przy normalnych pastach smile
                  • mary4 Re: Łatwe potrawy ;-) 13.02.09, 08:24
                    to poszerzamy wątek!
                    o cos szybkiego i smacznego!
                    i innego niż klasyczne potrawy!

                    wiecie co, musze sie przyznać ze jakoś pichcenie specjalnie mnie nie
                    cieszy, (cóż skoro trzeba) ale w ciagu ostatniego roku to jakoś sie
                    rozkręciłam, i po mału idzie jakoś coraz lepiej wink
                    (jak to mówi moja mama bym chciała gotowac od razu jak kucharz a jak
                    nie idzie to sie złoszczę...)
                    tyle ze trzymałam sie narazie klasyki,
                    wiec za Waszą radą zaczne próbować innych fajnych potraw wink
                    proszę o jeszcze
                    do usłyszenia
                    • yoma Re: Łatwe potrawy ;-) 13.02.09, 10:58
                      Stary dobry strogonow, ostatnio jakby nieco zapomniany

                      a jak się chce zrobić wrażenie na biesiadnikach, to mule au gratin
                      na wielkim półmichu. Tylko biesiadnicy muszą lubić morskie robale.

                      Co do pichcenia jako takiego, lubię, pod warunkiem, że nie muszę smile

                      Zażądaj, Mary, na imieniny zestawu do fondue albo do raclette -
                      efektowne jak cholera, a rola gospodyni sprowadza się do pokrojenia
                      składników i zrobienia sosów, resztę biesiadnicy kuchcą sobie sami i
                      jeszcze się z tego cieszą smile
                    • salimis Re: Łatwe potrawy ;-) 13.02.09, 15:13
                      MAKARON Z PAPRYKĄ I TUŃCZYKIEM - pyszności nad pysznościami pod warunkiem ze
                      lubicie tuńczyka puszka tuńczyka w oleju , 500 g.
                      zagęszczonego soku pomidorowego ( najlepszy jest Primo Gusto z cebulą -
                      wypróbowałam już ), cebula,papryka dowolnego koloru,czosnek - 2-3 ząbki , sól,
                      pieprz, tymianek, koperek.
                      WYKONANIE: paprykę,cebulę i czosnek pokroić w kostkę.Najlepiej byłoby abyście
                      odsączyły tuńczyka z oleju i na tym właśnie oleju zeszklily cebulę.( w przepisie
                      jest o podsmażeniu cebuli na kolor zloty ale ja tego nie robię ) do cebuli po
                      chwili dorzucić czosnek,krótko pomerdać z cebulą ale nie za długo żeby czasami
                      nie zgorzkniał,wlać sok pomidorowy,wrzucić osączonego tuńczyka i pokrojoną w
                      kostkę paprykę.Posolić, popieprzyć,dodać szczyptę tymianku i łyżeczkę
                      koperku.Przykryć i dusić do miękkości papryki.Ugotować makaron ( jaki tam
                      chcecie ) i polać gotowym sosem.Na koniec zetrzeć z podłogi ślinę która wam
                      ciekla podczas przyrządzania.
                      Ostatnio zamiast Primo Gusto kupuję przecier pomidorowy Podravka i nie dodaję
                      papryki.Też jest przepyszniaste. smile
                          • yoma Re: Łatwe potrawy ;-) 13.02.09, 20:18
                            A proszę uprzejmie. W ogóle ja rzucam hasła, a kto chce przepis, niech się nie
                            krępuje - tak to mi się nie chce pisać, bo może wszyscy znają, a jeśli nie, to
                            niech zainteresowany krzyczy smile

                            Dużo cebuli obrać i nakroić, a jak, to zależy od gustu. Może być w talarki,
                            półtalarki, ósemki, posiekana, osobiście gustuję w półtalarkach. Zezłocić na
                            maśle, zalać wodą i niech się pogotuje, żeby woda nasiąkła dobrze cebulą.
                            Dorzucić kostki rosołowe. Przyprawić wedle gustu, i teraz tak:

                            solą i pieprzem oczywiście
                            chlust białego wytrawnego wina robi świetnie, a jeszcze lepiej sherry
                            cząber i tymianek mile widziane.

                            Ciepłą zupę rozlewamy w miseczki, kładziemy na wierzchu po grzance z bułki,
                            posypujemy obficie startym żółtym serem, wstawiamy do pieca, aż ser się rozpuści.
                                • mist3 Re: Łatwe potrawy ;-) 16.02.09, 21:39
                                  coś co można odgrzać na przyjęcie gości:
                                  Potrawka z bananami.
                                  Piersi z kurczaka (ja biorę pół na człowieka - ale to zależy od apetytu)
                                  kostka rosołowa
                                  przyprawa curry
                                  przecier pomidorowy
                                  cebula
                                  papryka w proszku
                                  kilka bananów
                                  ryż
                                  płatki migdałów.
                                  Do rondelka dajemy kostkę rosołowa, wodę, przecier pomidorowy, łyzkę curry,
                                  łyżeczkę papryki i gotujemy na wolnym ogniu.
                                  Kroimy pierś kurczaka w kostkę, obtaczamy w papryce i curry.
                                  Kroimy cebulę na wiórki - szklimy na oleju. dodajemy kurczaka i podsmażamy przez
                                  chwilę. Całość przesypujemy do rondla z 'zupką'. Gotujemy przez 10-15 minut.
                                  Wkrajamy banany. Gotujemy aż banan zmięknie.
                                  Gotujemy ryż.
                                  Potrawka może trochę postać, potem ją podgrzewamy (jak przyjdą goście).
                                  Wysypujemy ryż na talerze. Przed samym podaniem potrawki wsypujemy garść płatków
                                  i mieszamy całość. Serwujemy z ryżem.
    • mary4 Re: Łatwe potrawy ;-) 18.02.09, 08:18
      Ale smakołyki podajecie wink

      * przyszło mi dogłowy jeszcze szybkie danie z podpieczonego sera
      pleśniowego
      t.j kupujemy serek bree lub kammembert czyli plesniowe waznae aby
      były zamkniete w tej swojej skórce i delikatnie obtaczamy w jajku z
      sola i pieprzem i dowolnymi ziołami a pózniej w bułce tartej i na
      goracy tłuszcz dosłownie na chwilę, podajemy na ciepło np z
      ketchupem lub dowolna surówka lub dodatkami (w sumie dobrze jak ser
      nie jest z lodówki bo przez moment opiekania nie zdązy sie za mocno
      zagrzać, aha delikatnie trzeba przekładac aby nie uszkodzić bo
      wypłynie) w sumie dość syte wink acha posypanie ziołami dowolne czy
      bułce czy w jaju czy poprostu dekoracja na talezu (pasuja zioła
      prowansalskie)
      moze do tego być ser który kończy datę przydatności (czasem w
      sklepach duzo tańszy)

      * jeszcze czasem robie kotlecii z zółtego sera
      tj plasty żóltego sera takie grubości +/- 1cm obatczamy w mące,
      jajku z dowolnymi przyprawami i bułce tartej i na patelnie podawać
      można to jako danie nie miesne w piątek lub zwyczanie przekąska tyle
      że smaczne na ciepło wink
      • yoma Re: Łatwe potrawy ;-) 18.02.09, 10:07
        Yyyyyy, z keczapem? Nie rujnuj sera pleśniowego, kobito!

        Z żurawiną! Albo borówą!

        A spróbuj taki patent: bierzesz rzeczony serek i folię aluminiową, układasz
        serek na folii, posypujesz ziołem prowansalskim, dajesz mu na wierzch kleks
        żurawiny, polewasz delikatnie sokiem jabłkowym, zamykasz paczuszkę, do pieca.
        Sztuka polega na tym, żeby wychwycić moment, kiedy twarda skórka kryje prawie
        płynne nadzienie...
    • ashton Re: Łatwe potrawy ;-) 18.02.09, 10:14
      Dawajcie dawajcie! Tak pysznie brzmią Wasze przepisy że chyba w końcu przemogę
      niechęć do pichcenia big_grin
      Ja to tylko sałatki umiem uczynić... i to takie "na winie" czyli co się pod rękę
      nawinie to hop to michy.
      Ulubiona mojego męża - sałatka wielobarwna podpatrzona w gdyńskim barze
      Kwadrans, który zawsze odwiedzamy gdy jesteśmy w Trójmieście wink Kolorowy
      makaron (najlepiej kokardki), salami, czerwona papryka, kukurydza, czerwona
      cebula, winegret - ugotować, pokroić, wymieszać, zjeść. Minimum raz w tygodniu
      być musi, bo inaczej chłop chory wink
      • mary4 Ashton ;-) 19.02.09, 08:33
        Bar Kwadrans to dobry wybór (jestem z Gdyni) zawsze jest super, tam
        są tłumy ludzi wiec jedzenie zawsze swieze i smaczne w dobrej cenie
    • yanga Re: Grzanki Harolda Pintera 18.02.09, 10:45
      Sprawdzone, szybkie, pyszne.
      Ciabaty kroimy na pół i smarujemy pesto. Na to kładziemy po plastrze
      podsmażonego wcześniej bakłażana i plaster mozzarelli. Pieczemy w
      wysokiej temperaturze (elektryczny piekarnik nastawiamy na
      grillowanie), co trwa dosłownie kilka minut. Po wyjęciu na każdej
      grzance kładziemy plaster świeżego pomidora i listek bazylii. Do
      tego białe wino.
      Przepis pochodzi z książki Marka Cricka "Zupa Franza Kafki. Historia
      literatury w 14. przepisach kulinarnych".
      • barba50 Przelicznik kulinarny 18.02.09, 12:35
        Jako że przed chwilą wklepywałam córce przepis na ciasto do tarty i na koniec spytała mnie ile to jest 200 g mąki podaję link. Z całą pewnością się przyda, mam w zakładkach, podstawowe produkty można przeliczać w obie strony big_grin
        Przelicznik kulinarny
    • capuccino_days Re: Łatwe potrawy ;-) 18.02.09, 19:52
      ja wczoraj robiłam to:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79718946,79718946.html
      tylko w takim normalnym naczyniu kamionkowym i miałam za mało kury to jeszcze
      sypnęłam boczkiem.
      Fajne byłoby z chili jako główną przyprawą, ale mieliśmy niepewnego kulinarnie
      gościa, więc był zachowawczy tymianek smile

      i wielkie kielichy czerwonego wina
    • yoma Re: Łatwe potrawy ;-) 20.02.09, 20:37
      Właśnie zrobiłam takie:

      na patelnię: cebula w półplasterkach, imbir w słupeczkach, kurzy cycek w
      kostkach, czosnek w plasterkach.

      Do gara: łyżka masła - łyżka mąki - zasmażyć - zalać szklanką rosołu -
      rozmieszać - zagotować - dodać powoli startego sera, mieszając - dopieprzyć,
      dopaprykować, dogałkomuszkatołować, doszczypcić curry. Kiedy zacznie gęstnieć,
      przelać na patelnię. Gdyby zdążyło za bardzo zgęstnieć, dolać rosołu.

      Zamieszać. Jeśli ma być na przyszłość, zdjąć z ognia; jeśli ma być na zaraz,
      gotować do uzyskania żądanej gęstości, czyli minutę-dwie.

      Służy jako sos do makaronu typu tagliatelle. Czas wykonania z krojeniem i
      tarciem włącznie 12 minut.
      • yanga Re: "Raz na pół roku mam kurze udko" 23.02.09, 20:56
        To ze starej piosenki Jana Kaczmarka, która już straciła
        aktualność... A ja zrobiłam tak (za radą mojej córki):
        6 kurzych udek (sól, pieprz), tyleż nieobranych ząbków czosnku i
        ćwiarteczek cytryny. Do żaroodpornego naczynia. Dodać 2 gałązki
        rozmarynu, zalać pojemniczkiem śmietany (ja dałam 12%) i piec
        najpierw przez godzinę pod przykryciem, potem zrumienić bez
        pokrywki.
      • kromisia Re: Łatwe potrawy ;-) 23.02.09, 20:58
        dobrze, ze wlasnie wsunelam pomidorowke, bo pewnie rzucilabym sie
        na monitor big_grin

        Jesli chodzi o szybkosc i odgrzewanie, to u nas sprawdza sie
        - bigos z cukini ( cebula, pomidory, kielbasa, cukinia, ziele
        ang.,lisc laurowy, oliwa, sol, pieprz ).

        - tarta z brokulami ( gotowe ciasto fr., na to rozgniecione
        ugotowane brokuly, mozzarella, znowu rozgniecione brokuly, zolty
        starty ser. to wszystko zalac smietanka 15% z sola, pieprzem i 1
        surowym jajkiem i zapiec w piekarniku jakies 20-25 min ).

        -zapiekanka ziemniaczana z wedlina ( ziemniaki wczesniej obgotowane
        w slonej wodzie, pokrojona szynka, groszek konserwowy, oregano,
        smietanka 15% wymieszana z surowym jajkiem i lyzka musztardy+zolty
        ser )

        - salatka z tunczyka ( tunczyk w sosie wlasnym+cebula drobno
        pokrojona+fasola konserwowa ( taka jak groch tylko bordowa lub
        zielona smile+pieprz+sol+natka pietr.+oliwa )

        I oczywiscie makarony big_grin np. penne w sosie pikantnym ( pomidory,
        moga byc z puszki+swiezo pokrojona papryczka pili-pili,
        czosnek+sol+oliwa )penne ma byc gotowane al dente. jak juz bedzie
        gotowy sos, to wrzucamy to penne ( dobrze odcedzone smiledo tego
        garczka i mieszamy to wszystko jakas minutke.

        Co sie jeszcze sprawdza, to szybkie tosty czosnkowe ( chlebek z
        tostera smarujemy zabkiem czosnku.... szczypie, ale jakie dobre smile
        +smarujemy kromke pomidorkiem koktajlowym+ plaster
        mozzarelli+swieza bazylia.

        A jak ktos juz mowil, maszyna do raclette, to swietna sprawa. Takim
        serkiem polewasz wczesniej upieczone w piekarniku ( koniecznie w
        folii )cale ziemniaki. Do tego tzatziki ( naturalny jogurt+
        duuuuuuzo czosnku+ drobniutenko pokrojony
        ogorek+^pieprz+sol+koperek )i zielona salata smile

        aa i jeszcze wedzony losos jest dobry: posypany cebula i
        koperkiem big_grin

        I ryba z folii ( ale tutaj juz schodzi dluzej ). taka wypatroszona
        rybe faszerujemy surowymi warzywami ( ja zazwyczaj daje ziemniaki,
        fasolke szparagowa, papryke, pieczarke, cebule, brokuly, czosnek )
        +przyprawy+oliwa. zawijamy to w folie i siup do piekarnika na
        jakies 35 min smile

        Boszzz, znowu jestem glodna!
        • felicja83 Re: Łatwe potrawy ;-) 24.02.09, 08:32
          U mnie w domu bardzo lubimy potrawy doprawione czosnkiem i często
          robimy coś takiego.
          Schab lub karkówka pokrojona w grube plastry, ubić tłuczkiem i
          obtoczyć w przyprawach (zazwyczaj co tam mam pod ręką, robię taką
          marynatę - oliwa, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz,
          przyprawa do grilla, przyprawa do szaszłyka lub kebaba) i
          pozostawiam mięso w tej marynacie na kilka godzin, im dłużej tym
          lepiej. A potem wrzucam to do pierkarnika na grilla, można potem
          jeszcze w trakcie grillowania ułożyć na mięsie trochę podsmażonych
          pieczarek i obsypać startym serem.
          A do tego wyśmienita czosnkowa sałatka.
          Do sałatki potrzebujemy:
          3 lub 4 pomidory, kroimy na kształt księżyców, do tego tak na oko
          tarty żółty ser, gęsta śmietana i przeciśnięte przez praskę ząbki
          czosnku (ja daję ich sporo), doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.

          Sałatka doskonale nadaje się do potraw grillowanychsmile
          Polecam
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka