Dodaj do ulubionych

CSI - Lockerbie

16.10.25, 11:08
Chodzi oczywiście o zamach. Skazano człowieka, który już dziś nie żyje. Kadafi ostatecznie wziął to na siebie.
Od razu pojawiało się wiele wątpliwości co do oficjalnej wersji.

Na sky macie zarówno serial dokumentalny Lockerbie jak i wersję fabularyzowaną
Lockerbie: W poszukiwaniu prawdy (2025). W roli głównej Colin Firth
Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: CSI - Lockerbie 16.10.25, 11:55
      carte_blanche_2025 napisał:

> Lockerbie: W poszukiwaniu prawdy (2025). W roli głównej Colin Firth

Myślałam, że może ze Starym Borsukiem obejrzę, ale on nie lubi o samolotach 🙄
      • carte_blanche_2025 Re: CSI - Lockerbie 16.10.25, 12:17
        borsuczyca.klusek napisała:

> Myślałam, że może ze Starym Borsukiem obejrzę, ale on nie lubi o samolotach 🙄
        >

Przecież to nie jest o samolocie, tylko o poszukiwaniu prawdy.
        Oprócz Libii podejrzanymi są Iran, Palestyna a nawet CIA.

• borsuczyca.klusek Re: CSI - Lockerbie 16.10.25, 12:26
          To może odpalę. Z tego co widzę tylko 5 odcinków dosyć, czyli akurat na dwa wieczory.
          • carte_blanche_2025 Re: CSI - Lockerbie 16.10.25, 12:54

> To może odpalę. Z tego co widzę tylko 5 odcinków dosyć, czyli akurat na dwa wie
            > czory.
            >

Zwłaszcza, że pierwszy odcinek można oglądać "jednym okiem" - skupia się na opisie bezpośrednich wydarzeń po zamachu. Co się stało, czy córka głównego była ostatecznie na pokładzie itp. Gęsto robi się dopiero dalej.
            • borsuczyca.klusek Re: CSI - Lockerbie 16.10.25, 13:07
              Jak zacznę oglądać jednym okiem to zaraz stracę wątek 😅
              • carte_blanche_2025 Re: CSI - Lockerbie 16.10.25, 13:27

> Jak zacznę oglądać jednym okiem to zaraz stracę wątek 😅
                >

Ja pewnie straciłem wiele - bo jak to ja - natychmiast uruchomiłem swoje jednoosobowe CSI.
                Jeśli masz ochotę to służę pełnym raportem technicznym komisji badającej wrak.
                Tu ciekawostka pokazująca skalę prac: szczątki zbierano z obszaru 20.000 kilometrów kwadratowych...
    • borsuczyca.klusek Re: CSI - Lockerbie 16.10.25, 13:08
      Dziwne, że serial z 2025 a nikt go nie reklamuje i nie promuje. A raczej jestem na bieżąco z nowościami
      • carte_blanche_2025 Re: CSI - Lockerbie 16.10.25, 13:17
        Być może dlatego, że część rodzin jest niezadowolona - bo pokazuje, że skazano niewinnego. A oni chcą już mieć winnego na widelcu...
        • borsuczyca.klusek Re: CSI - Lockerbie 16.10.25, 13:31
          Albo po prostu w kółko promuje się gówna jak wspominany przeze mnie ostatnio serial o Edzie Geinie:

forum.gazeta.pl/forum/w,276296,179422919,179422919,Serial_na_nigdy_Potwory3_Historia_Eda_Geina.html?p=179422919
          • carte_blanche_2025 Re: CSI - Lockerbie 16.10.25, 13:42
            Jakoś przegapiłem, to dziś zobaczę.

Wracając do Lockerbie - kto dziś się zastanawia, dlaczego Kadafi to wziął na siebie, wypłacił rodzinom odszkodowania. A zwłaszcza - dlaczego tak się rozpędził, że zapłacił też za 3 inne wcześniejsze zamachy.
            Dlaczego zrobił to po nałożeniu na Libię sankcji ONZ, które potem zdjęto...
    • borsuczyca.klusek Re: CSI - Lockerbie 16.10.25, 22:44
      Jestem po dwóch odcinkach. Pierwszy wstrząsający, wypadek bardzo plastycznie pokazany, ledwo dałam radę obejrzeć do końca.
      • carte_blanche_2025 Re: CSI - Lockerbie 17.10.25, 10:10
        Na mnie to nie zrobiło większego wrażenia, bo oglądałem wiele programów typu Katastrofa w przestworzach. Tam też są zawsze wypowiedzi rodzin a czasem autentyczne filmy z miejsca katastrofy.
        • borsuczyca.klusek Re: CSI - Lockerbie 17.10.25, 10:20
          Katastrofę w powietrzu też nie raz oglądałam, ale jednak scen ciał spadających z nieba tam nie było
          • carte_blanche_2025 Re: CSI - Lockerbie 17.10.25, 10:25
            Jasne. Za to widząc co zostało z całego samolotu...
    • borsuczyca.klusek Re: CSI - Lockerbie 18.10.25, 13:48
      Niestety dalej się robi nudno i powtarzalnie.
      Jeszcze poczytałam materiały na ten temat i wygląda na to, że do dziś nie wiadomo kto i dlaczego.
      • carte_blanche_2025 Re: CSI - Lockerbie 18.10.25, 13:54
        Za to wygląda na to, że usańcom z pomocą brytoli zależy usilnie, żeby to jednak była Libia...
        • borsuczyca.klusek Re: CSI - Lockerbie 18.10.25, 14:08
          Tylko no właśnie nie wiadomo kto? To jest cholernie trudna sprawa, bo wygląda że nawet rządy poszkodowanych ofiar mąciły wodę. Najgorsze, że zignorowano ostrzeżenia i nie wprowadzono kolejnych. Dopiero 11.09 diametralnie zmienił procedury bezpieczeństwa na lotniskach.
          • borsuczyca.klusek Re: CSI - Lockerbie 18.10.25, 14:11
            Aha zobacz teraz też mamy Izrael, Iran, Syrię w Libii też stabilności nie ma i na deser Ukrainę. I można godzinami słuchać różnych ekspertów co, kto i do czego ma problem i dalej guzik wiedzieć.
            • carte_blanche_2025 Re: CSI - Lockerbie 18.10.25, 14:25

> Aha zobacz teraz też mamy Izrael, Iran, Syrię w Libii też stabilności nie ma i
              > na deser Ukrainę. I można godzinami słuchać różnych ekspertów co, kto i do czeg
              > o ma problem i dalej guzik wiedzieć.
              >

Bo wielka polityka to nie jest to, o czym słyszysz w mediach.
              Jak coś się do mediów przedostanie z tajnych rozmów - to cyk utajnienie na 50 lat. A potem może i przedłużenie.
              A większości tajnych dokumentów NIGDY nie było. ("Nie ma dowodów, że Hitler wiedział o holokauście.")Takie krytyczne sprawy załatwia się "na gębę" w pomieszczeniach wykluczających jakąkolwiek możliwośc podsłuchu.
              Dlatego zawsze mnie w Polsce śmieszyły oskarżenia na podstawie dokumentów, które UB/SB "zapomniały spalić".
          • carte_blanche_2025 Re: CSI - Lockerbie 18.10.25, 14:15

> Dopiero 11.09 diametralnie zmienił procedur
            > y bezpieczeństwa na lotniskach.

Wtedy też jakieś procedury były i Panam je złamał. Za to najpierw dostał sutą karę a potem rodziny wytaczały mu procesy, więc zbankrutował i dziś go nie ma. Ale nie łudźmy się - z pewnością właściciele zdążyli przekierować kasę gdzieś indziej.

• borsuczyca.klusek Re: CSI - Lockerbie 18.10.25, 14:19

> Wtedy też jakieś procedury były i Panam je złamał. Za to najpierw dostał sutą k
              > arę a potem rodziny wytaczały mu procesy, więc zbankrutował i dziś go nie ma.

O widzisz to tego nie wiedziałam. Mnie Panam kojarzył się głównie z filmem Złap mnie jeśli potrafisz.
              • carte_blanche_2025 Re: CSI - Lockerbie 18.10.25, 14:30
                W tej sprawie chodzi o to, że Kadafi wziął to na siebie, wypłacił rodzinom odszkodowania. Zamknąć, zapomnieć. W życiu żaden rząd się nie przyzna, że wykorzystano tragedię zwykłych ludzi do międzynarodowych rozgrywek politycznych.
                • borsuczyca.klusek Re: CSI - Lockerbie 18.10.25, 14:35
                  Tam było widać, że przede wszystkim od początku ofiary były olewane przez własny rząd. I pytanie czy dlatego, że nie mieli punktu zaczepienia i nie wiedzieli jak się za to zabrać czy może specjalnie szmącili, bo prawda była niewygodna.
                  Popatrz na nasz Smoleńsk, ile kasy poszło na komisje ekspertów i dalej w sumie wiadomo to co na początku. Ale czy to jest prawda? Albo inaczej czy to jest cała prawda?
                  • carte_blanche_2025 Re: CSI - Lockerbie 18.10.25, 14:54

> Tam było widać, że przede wszystkim od początku ofiary były olewane przez własn
                    > y rząd. I pytanie czy dlatego, że nie mieli punktu zaczepienia i nie wiedzieli
                    > jak się za to zabrać czy może specjalnie szmącili, bo prawda była niewygodna.

Cóż, poszukiwanie prawdy jest ważne dla rodzin. Rządy mają to kompletnie w dpie. A im bardziej rodziny znajdowały niewygodne dla oficjalnej wersji poszlaki - tym bardziej ich izolowali.
                    W ogóle o czym my mówimy. Nie potrzeba było polityki międzynarodowej, żeby skazać Komendę za gwałt i zabójstwo. Jak sprawa się robi głośna, to służby chcą się wykazać.

> Popatrz na nasz Smoleńsk, ile kasy poszło na komisje ekspertów i dalej w sumie
                    > wiadomo to co na początku. Ale czy to jest prawda? Albo inaczej czy to jest ca
                    > ła prawda?
                    >

No mnie się wydaje, że wiadomo. To tylko Maciar robił jakieś eksperymenty z parówkami i puszkami od piwa, czy coś.
                    W skrócie - w ogóle nie powinni w tych warunkach próbować lądować na zapyziałym ruskim lotnisku wojskowym bez systemu ILS. O ile dobrze pamiętam, to oni nawet nie mieli uzgodnionego awaryjnego odlotu na inne lotnisko.
                    • borsuczyca.klusek Re: CSI - Lockerbie 18.10.25, 15:02

> W ogóle o czym my mówimy. Nie potrzeba było polityki międzynarodowej, żeby skaz
                      > ać Komendę za gwałt i zabójstwo. Jak sprawa się robi głośna, to służby chcą się
                      > wykazać.

Albo ten od "skóry".

> No mnie się wydaje, że wiadomo. To tylko Maciar robił jakieś eksperymenty z par
                      > ówkami i puszkami od piwa, czy coś.
                      > W skrócie - w ogóle nie powinni w tych warunkach próbować lądować na zapyziały
                      > m ruskim lotnisku wojskowym bez systemu ILS. O ile dobrze pamiętam, to oni nawe
                      > t nie mieli uzgodnionego awaryjnego odlotu na inne lotnisko.

Macierewicz to osobny rozdział, ale ja wcale nie jestem pewna czy wszystkie białe plamy zostały wypełnione a złamane procedury na tyle dopracowane, że nigdy więcej do takiej tragedii nie dojdzie.
                      • carte_blanche_2025 Re: CSI - Lockerbie 18.10.25, 15:07

> Macierewicz to osobny rozdział, ale ja wcale nie jestem pewna czy wszystkie bia
                        > łe plamy zostały wypełnione a złamane procedury na tyle dopracowane, że nigdy w
                        > ięcej do takiej tragedii nie dojdzie.

Skoro po drugiej stronie jest rassija to wiadomo, że nic do końca nie wiadomo.
                        Ja tylko kpię sobie ze "sztucznej mgły" i innych pierdół. Nie powinni tam podchodzić w tych warunkach do lądowania i koniec. Ale to było typowo po polsku - jakoś to będzie. Otóż - nie tym razem.

A co do procedur trzeba mieć nadzieję, że już nigdy nie wsadzą na pokład JEDNEGO samolotu aż tyle najważniejszych osób w państwie.

• borsuczyca.klusek Re: CSI - Lockerbie 18.10.25, 15:15
                          W zamach to raczej nikt rozsądny nie wierzy, ale takie spray czy były naciski na lądowanie, czego dotyczył ostatni telefon itd. to do dzisiaj nie wiemy. Możemy się jedynie domyślać.
                          • carte_blanche_2025 Re: CSI - Lockerbie 18.10.25, 15:36

> W zamach to raczej nikt rozsądny nie wierzy, ale takie spray czy były naciski n
                            > a lądowanie, czego dotyczył ostatni telefon itd. to do dzisiaj nie wiemy. Możem
                            > y się jedynie domyślać.
                            >

No ale powtarzam - nie ma żadnego znaczenia KTO i czy naciskał. Próba lądowania to była czysta głupota.

• borsuczyca.klusek Re: CSI - Lockerbie 18.10.25, 15:41
                              >
                              > No ale powtarzam - nie ma żadnego znaczenia KTO i czy naciskał. Próba lądowania
                              > to była czysta głupota.
                              >

A moim zdaniem jest, bo to część prawdy. I jak przykra ta prawda miałaby nie być powinna zostać do końca odkryta. Nie mam jednak złudzeń, że tak się nigdy nie stanie.
                              • carte_blanche_2025 Re: CSI - Lockerbie 18.10.25, 15:49

> A moim zdaniem jest, bo to część prawdy. I jak przykra ta prawda miałaby nie by
                                > ć powinna zostać do końca odkryta.

Widzisz - wyłazi ze mnie inżynier. Oglądając Katastrofy interesuje mnie jak to się stało, że najeżony różnymi systemami samolot pod kontrolą doświadczonej załogi zrobił jednak bum!
                                Zazwyczaj wynika, że składa się na to kilka niezależnych zaniedbań w różnych miejscach.
                                Dopiero jeśli taka komisja od badania wypadków zaczyna mieć podejrzenia, że to było czyjeś celowe działanie - wchodzą do gry "normalne" służby kryminalne.
                                Przy Smoleńsku jest dla mnie jasne - nie ma warunków - nie próbujesz w ostatniej chwili odchodzić "na drugi krąg" - tylko lecisz na inne lotnisko.
                            • carte_blanche_2025 Re: CSI - Lockerbie 18.10.25, 15:41
                              Nie ma znaczenia, czy ktoś na kapitana naciskał czy sam podjął decyzję. NIE BYŁO odpowiednich warunków.
                              • borsuczyca.klusek Re: CSI - Lockerbie 18.10.25, 15:43
                                No a jak jednak chciałabym wiedzieć. Zwłaszcza biorąc pod uwagę jaki kapitał polityczny został zbity na tej katastrofie.
                                • carte_blanche_2025 Re: CSI - Lockerbie 18.10.25, 15:50

> No a jak jednak chciałabym wiedzieć. Zwłaszcza biorąc pod uwagę jaki kapitał po
                                  > lityczny został zbity na tej katastrofie.
                                  >

Z tym, że tego się nie dowiesz... Za to wiemy kto kapitał główny zbił. Obrzydliwy...

• carte_blanche_2025 Re: CSI - Lockerbie 18.10.25, 15:58
                                    Ps - pamiętam jak dawno temu "wszyscy" mówili, że Jarosław tylko wszystkich obraża, nie ma "zdolności koalicyjnych" i zaraz przepadnie.
                                    A ja wszystkim znajomym mówiłem - poczekajcie, on wie co robi, wróci.
                                    Można więc powiedzieć, że w pewnym sensie miałem do niego szacunek (jak do stano).
                                    Ale po tym co zrobił ze śmiercią Lecha nabrałem takiego obrzydzenia, że zawsze będę głosował PRZECIW niemu.
                                    • borsuczyca.klusek Re: CSI - Lockerbie 18.10.25, 16:04
                                      Miałaby tu ochotę napisać coś brzydkiego, ale się powstrzymam, bo to jednak niepoprawne politycznie 🙄
                                      • carte_blanche_2025 Re: CSI - Lockerbie 18.10.25, 16:11
                                        To napisz małym drukiem .)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka