borsuczyca.klusek 01.05.26, 08:39 U nas pogoda nie rozpieszcza. Niby słońce świeci, ale temperatury dość niskie jak na majowe aktywności. Poza tym w tym roku jedynie jeden dodatkowy dzień wolny, więc też bez szaleństw. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leziox Re: 🪻Maj🪻i majówka 04.05.26, 23:02 louger.n napisała: > Mogłeś zorganizować 😄 Komuniści organizowali. Ja tylko chodziłem. Wprawdzie nie nosiłem sztandarów, ale za to mogłem kupić serdelki i piwo, które nie zawsze było w sklepie, ale na pochodzie sprzedawali je z samochodów - ile się chciało! I potem się z kumplami na ławeczce opijało święto pracy, po prostu uroczysty dzień wolny. Komunę i tak większość miała w dupie. Czy ktoś w tych czasach może to jeszcze zrozumieć? :> Odpowiedz Link
louger.n Re: 🪻Maj🪻i majówka 05.05.26, 09:21 Piwo, kiełbaski, lody ... prawie piknik. Ale o to chodziło, żeby tak myśleć. Mnie ominęło. Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: 🪻Maj🪻i majówka 05.05.26, 13:48 pamietam 😉 choc nigdy na pochodzie pierwszomajowym nie bylam, zawsze jakis zwolnienie w szkole mialam 🤣 Odpowiedz Link
a74-7 Re: 🪻Maj🪻i majówka 01.05.26, 09:39 Moj ojciec zawsze paradowal na pierwszo - majowym pochodzie z flaga Polskiego Radia :D. To byl wysoki chlop ok 2 metrow , tak , ze wiec ...;) Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: 🪻Maj🪻i majówka 01.05.26, 18:51 Odziedziczyłaś po nim trochę tego wzrostu? Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: 🪻Maj🪻i majówka 01.05.26, 20:22 Ech no właśnie nie zbadane są ścieżki genetyki Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: 🪻Maj🪻i majówka 01.05.26, 14:50 wiatr sztormowy z ulewa mnie obudzil 😤 o 8.30! skandal! Odpowiedz Link
leziox Re: 🪻Maj🪻i majówka 01.05.26, 17:56 Ja to nie wiem, co ten deszcz w ogóle sobie myślał. Jestem oburzony! :> Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: 🪻Maj🪻i majówka 01.05.26, 18:26 a ja to nie ? 'grube, ciezkie krople smagane sztormowym wiatrem, uderzaly w tafle szkla niczym z karabinu maszynowego', ze tak to grafomansko ujme 🤣 i jeszcze jakis kawalek sidingu sie obluzowal 😜 Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: 🪻Maj🪻i majówka 01.05.26, 18:50 Skandal, że na komputerze nie wyświetlają się ikonki kwiatuszków 😭😢😡 Odpowiedz Link
leziox Re: 🪻Maj🪻i majówka 01.05.26, 19:22 Pisząc na forach Gazety człek powinien się cieszyć, że cokolwiek się tutaj jeszcze wyświetla. :D Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: 🪻Maj🪻i majówka 01.05.26, 19:25 A tak długo wybierałam, żeby ładne były i pasowały do tematu 😥 Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: 🪻Maj🪻i majówka 01.05.26, 20:29 Taki niebieski hiacynt. Bardzo ładny 😔 Odpowiedz Link
louger.n Re: 🪻Maj🪻i majówka 05.05.26, 12:05 Na telefonie widzę dwa - fioletowe 🪻 borsuczyca.klusek napisała: > Taki niebieski hiacynt. Bardzo ładny 😔 > Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: 🪻Maj🪻i majówka 01.05.26, 22:05 moze byc (mozila) ale tez moj komp moze byc tez tabletem :P Odpowiedz Link
a74-7 Re: 🪻Maj🪻i majówka 02.05.26, 12:23 U mnie w maju troche sie dzieje kwiatkowo : teraz wszedzie na ulicach show kwitnacej wisterii.trudno focic kiedy jedziesz i trzymasz rece na kierownicy ; najlepsze dni do ogladania starej plantacji azalii i rododendronow w rozkwicie w Richmond Parku; nastepnie wystawa Chelsea in Bloom ,wiec wiecej kwiatow , to wszystko mozna obejrzec za darmo . A jesli ktos lubi ocierac sie ramie w ramie z elita ,mozna kupic bilet na Chelsea Flower Show....Wszystkie wystawy interesujace i dobrze zaaranzowane:) Chociaz bez Krolowej Elzbiety - jego patronki - juz nie to samo ;) O, jeszcze beda jakies zorganizowane obchody z okazji 100 letnich urodzin sir Davida Attenborough . Odpowiedz Link
carte_2026 Re: 🪻Maj🪻i majówka 02.05.26, 15:40 Wczoraj mama prosiła o znalezienie transmisji mszy na dziś, bo jakieś święto i musi uczestniczyć. Znalazłem na TV Republika 13:30. Akurat niedługo po tym wróciłem - nie było. Internet kłamie... Ale spoko, poszukam jakiejś transmisji online. Okazało się, że chodzi o święto Maryi, Królowej Polski - ale to jest 3 maja. Ale w tym roku jutro jest piąta niedziela wielkanocna, która liturgicznie ma pierwszeństwo. Więc episkopat przeniósł na dziś OBCHODY święta :D Ale nie ma obowiązku uczestnictwa w mszy. Ale znalazłem online ma być transmisja z Częstochowy o 19. A wystarczyło nie komplikować z datą Wielkiej Nocy... Odpowiedz Link
a74-7 Re: 🪻Maj🪻i majówka 04.05.26, 15:52 Dzis ostatni dzien naszej 'majowki'...ale bedzie jeszcze jedna majowka w ostatnim tygodniu maja :D.Dzis bawie sie doniczkami i plantowaniem kwiatkow na patio , moze aura bedzie wspolpracowala i chlapnie deszczem to nie wyschna ....Bratki , lobellia i takie tam . Lunch u Chinczyka :) Kacza zupa ;) Odpowiedz Link
louger.n Re: 🪻Maj🪻i majówka 04.05.26, 15:55 Z utęsknieniem czekam na wrzesień. Upalna majówka utwierdziła mnie w przekonaniu że gorące lato to nie dla mnie. Odpowiedz Link
leziox Re: 🪻Maj🪻i majówka 04.05.26, 23:04 Ja też czekam na wrzesień. Może wycieczka w Pireneje wreszcie klapnie. :) W inne miesiące w Hiszpanii na motórze jaja mogą się ugotować na twardo i to niekoniecznie w garnku. :D Odpowiedz Link
louger.n Re: 🪻Maj🪻i majówka 05.05.26, 08:54 Chciałam to mam 🌧️ A że mam też psa to chcąc nie chcąc polubiłam spacery w deszczu. Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: 🪻Maj🪻i majówka 05.05.26, 10:04 A moje majówkowe pazy prezentowały się tak: Odpowiedz Link
louger.n Re: 🪻Maj🪻i majówka 05.05.26, 13:21 Od jakiegoś czasu lubię świecidełka więc podoba mi się 😄 Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: 🪻Maj🪻i majówka 05.05.26, 13:49 to cos nowego, czy ten niezmywalny beton? 😛 Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: 🪻Maj🪻i majówka 05.05.26, 14:30 Ten się powinien łatwo zmyć, bo to zupełnie inna formuła. Ten metaliczny połysk robią namagnesowane drobinki. Na żywo wygląda to imponująco, ale długo się maluje, bo każdego palucha trzeba namagnesować. Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: 🪻Maj🪻i majówka 05.05.26, 14:31 Nie mogłam się na żaden kolor zdecydować i padło na czarno-szary 😉 Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: 🪻Maj🪻i majówka 05.05.26, 17:53 u nas dzisiaj klasyka patagonskiej jesieni :) ciezkie szare niskie chmury, troche 'szmatowo' bo 12 stp bez wiatru, cisnienie szoruje po dnie za to 'deszczyk' jest delikatny acz rzesisty, drobne geste krople, wychodzisz z domu i wchodzisz w akwarium :P lubie :) Odpowiedz Link
leziox Re: 🪻Maj🪻i majówka 05.05.26, 23:02 A jak to tam u Was z tymi porami roku? Trochę chyba inaczej niż w Europie, czy jak? :) Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: 🪻Maj🪻i majówka 06.05.26, 01:54 ogolnie odwrotnie niz ' na gorze' 🙂 a szczegolowo, to tak, ze jest pora letnia listopad-marzec, z dwoma miesiacami suchego lata ( temp max 26-28stp, choc w czystym sloncu i lazurze nieba oczywiscie troche wiecej) i pora, powiedzmy, deszczowa, z kuliminacja w lipcu - sierpniu, gdzie wieje i leje, zim ze sniegiem i mrozem nie ma, ot czasami cos bialego popada przez kilka godzin i przymrozi do max -3 ale to sa 2-3 dni Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: 🪻Maj🪻i majówka 06.05.26, 01:54 ogolnie odwrotnie niz ' na gorze' 🙂 a szczegolowo, to tak, ze jest pora letnia listopad-marzec, z dwoma miesiacami suchego lata ( temp max 26-28stp, choc w czystym sloncu i lazurze nieba oczywiscie troche wiecej) i pora, powiedzmy, deszczowa, z kulminacja w lipcu - sierpniu, gdzie wieje i leje, zim ze sniegiem i mrozem nie ma, ot czasami cos bialego popada przez kilka godzin i przymrozi do max -3 ale to sa 2-3 dni Odpowiedz Link
a74-7 Re: 🪻Maj🪻i majówka 06.05.26, 11:01 To masz w sumie taka moderate opcje , da sie zyc ;):) Ja bardziej na pln , ale tez nie ma specjalnie upierdliwie mroznych zim , co lubie :). Powiedzenie ze " mroz musi wymrozic " juz dawno schowalam do lamusa ;). Odpowiedz Link
a74-7 Re: 🪻Maj🪻i majówka 06.05.26, 11:14 Dzis temperatury troche nizej , 14 st, chyba wczesni ogrodnicy ;) Odpowiedz Link
louger.n Re: 🪻Maj🪻i majówka 06.05.26, 13:00 U nas chłodno,8°c, deszczowo. Wiadomo, najlepsza pogoda na spacer 🐾🦮 Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: 🪻Maj🪻i majówka 09.05.26, 00:28 Chodzi oczywiście o tego pana: 100 years of Sir David Attenborough - BBC Odpowiedz Link