Dodaj do ulubionych

Demografia, a robotyzacja

08.01.24, 08:07
Uczeni rwą włosy, że będzie nas mniej. A co w tym złego?
Powinno się zmienić nasze podejście do edukacji i robotyzacji. Dawniej 1000 pracowników, kopało tyle co dwie koparki obecnie. W rolnictwie na 400 ha pracowało 100 pracowników, teraz wystarczy 10, a produkują więcej.
Większość towarów można produkować wykorzystując roboty przemysłowe. Dziś już nie ma praktycznie szewców, a ludzie nie chodzą boso.
Obserwuj wątek
    • hana2 Re: Demografia, a robotyzacja 08.01.24, 17:55
      Robotyzacja mnie nie przeraża. Są zawody typowane jako te, którym robotyzacja nie zagraża. Z resztą, gdy giną jedne usługi, pojawiają się inne lub też na inne społeczeństwo zaczyna być stać i się intensywnej rozwijają. Obawiam się konsekwencji migracji, która będzie się nasilać, to jest pewne. Jestem za tym, aby przybyszom pomóc, umożliwić asymilację, jednak jeśli nie zrobimy nic, aby warunki życia w krajach afrykańskich, azjatyckich się zmieniły w pewnym momencie może zrobić się problem, bo nie jesteśmy w stanie przyjąć wszystkich chętnych. A pewnie nie jesteśmy w stanie zrobić nic w tych odległych krajach skoro nawet w Ukrainie jesteśmy bezradni. No i przyszłość Ukrainy też przeraża.

• negativum Re: Demografia, a robotyzacja 08.01.24, 18:32
        hana2 napisała:

> Robotyzacja mnie nie przeraża. Są zawody typowane jako te, którym robotyzacja n
        > ie zagraża. Z resztą, gdy giną jedne usługi, pojawiają się inne lub też na inne
        > społeczeństwo zaczyna być stać i się intensywnej rozwijają. Obawiam się konsek
        > wencji migracji, która będzie się nasilać, to jest pewne. Jestem za tym, aby pr
        > zybyszom pomóc, umożliwić asymilację, jednak jeśli nie zrobimy nic, aby warunki
        > życia w krajach afrykańskich, azjatyckich się zmieniły w pewnym momencie może
        > zrobić się problem, bo nie jesteśmy w stanie przyjąć wszystkich chętnych. A pew
        > nie nie jesteśmy w stanie zrobić nic w tych odległych krajach skoro nawet w Ukr
        > ainie jesteśmy bezradni. No i przyszłość Ukrainy też przeraża.

Problem w stopniowym, kierowanym przez państwo rozwoju przemysłu (Kwiatkowski). Demografowie myślą, że ludzie dalej orzą motyką.
        Kilku programistów wystarczy, by obsłużyć parę fabryk. W fabrykach technicy potrafiący to obsługiwać.
        Wystarczy 20-30 lat i Polska będzie znów krajem i miodem płynącym. Do tego trzeba robotyzacji, CPK z możliwością rozwoju. Oczywiście proces odchodzenia od pracy ludzkiej należy rozłożyć na dekady. Oczywiście takie zawody, jak lekarze, nauczyciele nie zaginą. Ale szewcy podzielili już los produkcji przemysłowej. Zostało paru mistrzów.
        • prze.nick Re: Demografia, a robotyzacja 08.01.24, 19:35
          > Oczywiście takie zawody, jak lekarze, nauczyciele nie zaginą.

nie tylko one znikną ale cały szereg innych
          zdalne nauczanie już przerabialiśmy, ponoć AI lepiej znajduje raka
          www.medonet.pl/zdrowie/wiadomosci,przelom-w-diagnozowaniu-raka--medykow-zastapi-sztuczna-inteligencja,artykul,39438903.html
          a i sędziowie mogą pójść na zieloną trawkę
          wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-sztuczna-inteligencja-wkracza-do-sadow-rewolucja-w-anglii,nId,7256628
          Skynet jest już blisko big_grin
      • oby.watel Re: Demografia, a robotyzacja 09.01.24, 10:25
        hana2 napisała:

> Robotyzacja mnie nie przeraża. Są zawody typowane jako te, którym robotyzacja n
        > ie zagraża. Z resztą, gdy giną jedne usługi, pojawiają się inne lub też na inne
        > społeczeństwo zaczyna być stać i się intensywnej rozwijają. Obawiam się konsek
        > wencji migracji, która będzie się nasilać, to jest pewne. Jestem za tym, aby pr
        > zybyszom pomóc, umożliwić asymilację, jednak jeśli nie zrobimy nic, aby warunki
        > życia w krajach afrykańskich, azjatyckich się zmieniły w pewnym momencie może
        > zrobić się problem, bo nie jesteśmy w stanie przyjąć wszystkich chętnych. A pew
        > nie nie jesteśmy w stanie zrobić nic w tych odległych krajach skoro nawet w Ukr
        > ainie jesteśmy bezradni. No i przyszłość Ukrainy też przeraża.

A co my możemy zrobić aby warunki życia w krajach afrykańskich, azjatyckich się zmieniły? Przecież globalne ocieplenie to ściema, tak jak i podnoszący się poziom oceanów i temperatura dobijając do 50°C (w jakiej temperaturze białko się ścina?) Dlatego ludzie, zwłaszcza Europejczycy, Azjaci i Amerykanie powinni mnożyć się jak króliki. Jak nas będzie 100 miliardów będziemy szczęśliwi.
        • hana2 Re: Demografia, a robotyzacja 11.01.24, 21:31
          Nie tylko ocieplenie klimatu zmusza ich do migracji. Wojna, brak warunków do pracy i życia. Słuchałam kiedyś historii pewnej stryjskiej rodziny, której udało się przedostać przez granicę polsko-białoruską. Nie starczało im na życie mimo, że ojciec pracował. Miał stoisko z kawą. Znajoma, pracując w Niemczech, poznała (też) syryjską rodzinę. Stracili jedno dziecko płynąc do Europy. Utonęło. Miała potrzebę o tym powiedzieć. Trauma do końca życia.

Co my możemy zrobić? Nasi rządzący mogą wywierać wpływ na poprawę sytuacji politycznej. Możemy osłabiać Rosję, która pośrednio też bierze udział, np. w wojnie w Syrii. W pewnym momencie USA (tak czytałam) odpuścily "inwestowanie" w Afrykę. A robią to Chińczycy budując swój kapitał na przyszłość.

Co możemy zrobić my, zwykli ludzie? Nie dać się propagandzie odczłowieczania tych ludzi. Wybierać na rządzących tych, którzy jako ochronę granic nie wybierają przerzucania chorych, głodnych, z odmrożonymi stopami dorosłych i dzieci. Ale głosować na szukających innych sposobów na kryzys migracyjny. Bardziej humanitarnych, ludzkich.

• oby.watel Re: Demografia, a robotyzacja 12.01.24, 09:45
            hana2 napisała:

> Nie tylko ocieplenie klimatu zmusza ich do migracji. Wojna, brak warunków do pr
            > acy i życia. Słuchałam kiedyś historii pewnej stryjskiej rodziny, której udało
            > się przedostać przez granicę polsko-białoruską. Nie starczało im na życie mimo,
            > że ojciec pracował. Miał stoisko z kawą. Znajoma, pracując w Niemczech, poznał
            > a (też) syryjską rodzinę. Stracili jedno dziecko płynąc do Europy. Utonęło. Mia
            > ła potrzebę o tym powiedzieć. Trauma do końca życia.
            >
            > Co my możemy zrobić? Nasi rządzący mogą wywierać wpływ na poprawę sytuacji poli
            > tycznej. Możemy osłabiać Rosję, która pośrednio też bierze udział, np. w wojnie
            > w Syrii. W pewnym momencie USA (tak czytałam) odpuścily "inwestowanie" w Afryk
            > ę. A robią to Chińczycy budując swój kapitał na przyszłość.
            >
            > Co możemy zrobić my, zwykli ludzie? Nie dać się propagandzie odczłowieczania ty
            > ch ludzi. Wybierać na rządzących tych, którzy jako ochronę granic nie wybierają
            > przerzucania chorych, głodnych, z odmrożonymi stopami dorosłych i dzieci. Ale
            > głosować na szukających innych sposobów na kryzys migracyjny. Bardziej humanita
            > rnych, ludzkich.

Jedynym sensownym rozwiązaniem jest troska o klimat, zastopowanie ocieplenia i szukanie rozwiązań cofających ten proces. Można przyjąć tysiące imigrantów, ale nie miliony. Jeśli chodzi o humanitaryzm, to nowy rząd nie pali się do położenia kresu push-backom. Tusk w odpowiedzi na pytanie o nie odparł, że uszczelni płotek na granicy i wzmocni ochronę, bo straż graniczna musi być skuteczna, a granica szczelna. A co z push-backami? Granica musi być szczelna, a płotek skuteczny.
    • prze.nick Re: Demografia, a robotyzacja 08.01.24, 18:30
      o czwartej rewolucji przemysłowej od dość dawna mówi pan Klaus Schwab i sam nazywa to Wielkim Resetem
    • ireneo Re: Demografia, a robotyzacja 09.01.24, 11:52
      negativum napisał:

> Uczeni rwą włosy, że będzie nas mniej. A co w tym złego?
      > Powinno się zmienić nasze podejście do edukacji i robotyzacji. Dawniej 1000 pra
      > cowników, kopało tyle co dwie koparki obecnie. W rolnictwie na 400 ha pracowało
      > 100 pracowników, teraz wystarczy 10, a produkują więcej.
      > Większość towarów można produkować wykorzystując roboty przemysłowe. Dziś już n
      > ie ma praktycznie szewców, a ludzie nie chodzą boso.
      ++++++
      wedle tej logiki to najracjonalniej gdyby w ogóle nie było ludzi. Produkcja bylaby zbędna. Jedynym protestującym byłby buk gdyż bez ludzi też stałby się zbędnym, a tego to on akurat nie chce i boi się jak diabeł święconej wody.

• oby.watel Re: Demografia, a robotyzacja 09.01.24, 12:31
        ireneo napisał:

> wedle tej logiki to najracjonalniej gdyby w ogóle nie było ludzi. Produkcja byl
        > aby zbędna. Jedynym protestującym byłby buk gdyż bez ludzi też stałby się zbędn
        > ym, a tego to on akurat nie chce i boi się jak diabeł święconej wody.

Wedle której logiki? Polecam Przestrzeni! Przestrzeni! Harryego Harrisona.
        • ireneo Re: Demografia, a robotyzacja 09.01.24, 13:59
          oby.watel napisał:

> ireneo napisał:
          >
          > > wedle tej logiki to najracjonalniej gdyby w ogóle nie było ludzi. Produkc
          > ja byl
          > > aby zbędna. Jedynym protestującym byłby buk gdyż bez ludzi też stałby się
          > zbędn
          > > ym, a tego to on akurat nie chce i boi się jak diabeł święconej wody.
          >
          > Wedle której logiki? Polecam Przestrzeni! Przestrzeni! Harryego Harrisona.
          ++++++
          nie ma odpowiedzi na pytanie wg której logiki, gdyż jest jedna (odnośny jej dział wynika z treści komentarza).
          • oby.watel Re: Demografia, a robotyzacja 09.01.24, 14:04
            ireneo napisał:

> nie ma odpowiedzi na pytanie wg której logiki, gdyż jest jedna (odnośny jej dzi
            > ał wynika z treści komentarza).

Jest jedna, ale nie da się jej wyjaśnić? Pewnie dlatego, że to żadna logika, tylko sprowadzanie zagadnienia do absurdu. Rozwiązaniem problemu kierowców łamiących przepisy ruchu drogowego nie jest likwidacja motoryzacji.
            • ireneo Re: Demografia, a robotyzacja 09.01.24, 14:54
              oby.watel napisał:

> ireneo napisał:
              >
              > > nie ma odpowiedzi na pytanie wg której logiki, gdyż jest jedna (odnośny j
              > ej dzi
              > > ał wynika z treści komentarza).
              >
              > Jest jedna, ale nie da się jej wyjaśnić? Pewnie dlatego, że to żadna logika, ty
              > lko sprowadzanie zagadnienia do absurdu. Rozwiązaniem problemu kierowców łamiąc
              > ych przepisy ruchu drogowego nie jest likwidacja motoryzacji.
              +++++.
              chyba nie dasz rady z zapoznaniem się o zrozumieniem terminu logika i czym się jara. Mnie to nie przeszkadza, a nawet pomoglo w puszczaniu twoich pytań mimo oczu i uszów.
              • oby.watel Re: Demografia, a robotyzacja 09.01.24, 15:13
                ireneo napisał:

> chyba nie dasz rady z zapoznaniem się o zrozumieniem terminu logika i czym się
                > jara. Mnie to nie przeszkadza, a nawet pomoglo w puszczaniu twoich pytań mimo o
                > czu i uszów.

Nareszcie sensowne, logiczne rozumowanie prowadzące do sensownych i logicznych wniosków. Nie tylko bowiem politycy PiS-u nie cierpią pytań, na które nie potrafią odpowiedzieć.
                • ireneo Re: Demografia, a robotyzacja 09.01.24, 17:35
                  oby.watel napisał:

> ireneo napisał:
                  >
                  > > chyba nie dasz rady z zapoznaniem się o zrozumieniem terminu logika i czy
                  > m się
                  > > jara. Mnie to nie przeszkadza, a nawet pomoglo w puszczaniu twoich pytań
                  > mimo o
                  > > czu i uszów.
                  >
                  > Nareszcie sensowne, logiczne rozumowanie prowadzące do sensownych i logicznych
                  > wniosków.
                  +++++++
                  to pozwoli ocenić rozumienie przez ciebie terminu logiczny - wskaż w cytacie ze wskazaniem linku adresowego jakiś przykład z mojego zapisu świadczący o moim nielogicznym rozumowaniu.
                  I tak ci dopomósz buk
                  • oby.watel Re: Demografia, a robotyzacja 09.01.24, 19:02
                    ireneo napisał:

> to pozwoli ocenić rozumienie przez ciebie terminu logiczny - wskaż w cytacie ze
                    > wskazaniem linku adresowego jakiś przykład z mojego zapisu świadczący o moi
                    > m nielogicznym rozumowaniu.

> I tak ci dopomósz buk

Wskaż w cytacie ze wskazaniem linku adresowego jakiś przykład z mojego zapisu zarzucający nielogiczne rozumowanie. Możesz także spróbować odpowiedzieć na zadane pytanie. Nie obawiaj się, to nie na ocenę.
        • negativum Re: Demografia, a robotyzacja 10.01.24, 21:37
          oby.watel napisał:

> ireneo napisał:

> byłby buk

Buki po nas zostaną
          • oby.watel Re: Demografia, a robotyzacja 10.01.24, 22:32
            negativum napisał:

> Buki po nas zostaną

Buki bez ludzi nie istnieją.
            • negativum Re: Demografia, a robotyzacja 10.01.24, 23:11
              oby.watel napisał:

> negativum napisał:
              >
              > > Buki po nas zostaną
              >
              > Buki bez ludzi nie istnieją.

Istnieją, istniały i istnieć będą.
              • oby.watel Re: Demografia, a robotyzacja 11.01.24, 09:50
                negativum napisał:

> Istnieją, istniały i istnieć będą.

Jasne. A świstak siedzi i zawija.
                • negativum Re: Demografia, a robotyzacja 11.01.24, 10:28
                  oby.watel napisał:

> negativum napisał:
                  >
                  > > Istnieją, istniały i istnieć będą.
                  >
                  > Jasne. A świstak siedzi i zawija.

Większość przyborów kuchennych mam z buka, część z akacji.
                  • oby.watel Re: Demografia, a robotyzacja 11.01.24, 10:31
                    negativum napisał:

> Większość przyborów kuchennych mam z buka, część z akacji.

A u mnie wszystko kiedyś stworzył buk.
                    • negativum Re: Demografia, a robotyzacja 11.01.24, 23:27
                      oby.watel napisał:

> negativum napisał:
                      >
                      > > Większość przyborów kuchennych mam z buka, część z akacji.
                      >
                      > A u mnie wszystko kiedyś stworzył buk.

Wolę jednak deski z akacji, nie mówiąc o miodzie.
                      Już niedługo będą kwitły akacje. Bierzesz taki kwiat, obtaczasz go cieście naleśnikowym i sru na głęboki olej.
                      Niebo w gębie.
                      To samo można robić z paprociami (które będą wcześniej). Bierzesz koszyczek nierozwiniętej paproci i to samo.
                      Genialne też na sezonowe pierwsze sałatki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka