25.05.24, 17:23
Dziś w Kauflandzie ciasto z truskawkami było po 63 zl za kg, ta sama cena za ciasto z malinami. Spód był mocno nasączony i jasne ciasto, nie wyglądały zbyt apetycznie te ciasta. Zrobiłam takie ciasto w domu, waży 2.800. Niewiele kosztowało, biszkopt z 5 jajek, masa budyniowa, truskawki, galaretka na wierzchu. Biały ser oddaliśmy przy zwrotach, bo miał być w promocji, a kosztował 22 zł za kg, a kończył się termin ważności. Mąż kupił truskawki na targu w piątek po 7 zł za kg. Duże smaczne, ale trzeba było wziąć 3 kg, by były w takiej cenie.
Obserwuj wątek
    • hrasier_2 Re: Drożyzna 25.05.24, 18:12
      Kto kupuje ciasto w markecie. Zresztą sama dałaś sobie odpowiedź. Ja dzisiaj pod Biedroną zakupiłem po 12 za kg i też ma pyszne i świeże. Moja od wczoraj szykuje się na przyjęcie dzieci. Dzisiaj sernik na zimno z truskawkami.Ceny truskawek będą spadać, ale razem z wielkością owoców 😊
      • xstefciax Re: Drożyzna 25.05.24, 18:53
        W ubiegłym roku kupiliśmy na giełdzie ładne truskawki po 4 zł za kg. Teraz chyba tak nie stanieją. Mieliśmy kiedyś plantacje truskawek dla siebie. Trzeba się napracować, by były plony.
    • negativum Re: Drożyzna 25.05.24, 19:37
      xstefciax napisała:

> Dziś w Kauflandzie ciasto z truskawkami było po 63 zl za kg, ta sama cena za ci
      > asto z malinami. Spód był mocno nasączony i jasne ciasto, nie wyglądały zbyt ap
      > etycznie te ciasta. Zrobiłam takie ciasto w domu, waży 2.800. Niewiele kosztowa
      > ło, biszkopt z 5 jajek, masa budyniowa, truskawki, galaretka na wierzchu. Biały
      > ser oddaliśmy przy zwrotach, bo miał być w promocji, a kosztował 22 zł za kg,
      > a kończył się termin ważności. Mąż kupił truskawki na targu w piątek po 7 zł za
      > kg. Duże smaczne, ale trzeba było wziąć 3 kg, by były w takiej cenie.

Byłem wczoraj w sklepie. Faktycznie drożyzna. Alę tę drożyznę nakręcają ludzie. Czy duży słój korniszonów o smaku habanero za 6 zł to drogo?
      Przy habanero nawet nie podejrzewam sprzedawcę o niecne praktyki. Tego się nie da podrobić.
      Uważać na oczy.
      Jest jeszcze inna papryczka ale, jak mam problem z habanero, to po nią nie sięgam. Chili, pepperoni jem jak czereśnie. Ale przed habanero ostrzegam gości. To jest gaz paprykowy w formie stałej.
      A cukierków nie jadam, bo nie lubię. Oczywiście jest u mnie miód i cukier brunatny, ale tego idzie pół kg na rok.
      Habanero (po ostrzeżeniu kolesi, bo ich to może zabić) mam przerób 125 g na rok.
      Kiedyś przyniosłem w ependorfce taką papryczkę to pracy, wysupłałem kupeli jedną drobinę. Tylko spróbuj. Wielkość ziarenka soli. Dorwała się do kranu. Ja do niej, to ci nie wiele pomoże. Mleko, śmietana, masło. Wszystko było pod ręką.

Ciast ze sklepu się nie tykam, chleb piekę sam.
      Rozumiem, że twój post dotyczy się sezonu komunijnego. Mnie pan młody gonił z jakiś km przez działki. Zbliża się 24 a we flaszkach woda. Leje jednemu dobra wódka, drugiemu to samo. Skosztował sam i sobie spodnie rozdarł za mną. Tego biegu przez płotki nie zapomnę. Wesele na działkach, w butelkach woda. Nić tylko wiać (miałem wtedy może 12 lat), kuzyn mnie momentalnie wyczaił.

Nie jem słodyczy, ale korniszony pikantne są super. Do kawy np. czy żółtego sera.
      Na podobnej zasadzie znam swego Syna. Nie jest zły, a zrobi psikusa. Takie jego prawo. Wiem co może wywinąć, bo też taki byłem. To nie jest uległe cielę.
      Nie otrułem gości, lecz nalałam im wody do flaszek. Kieliszkiem zimnej wody się nie otrują.
      To to siup w ten dziób…

Mój tata piecze ciasta, a potem je sam zjada. Naprawdę dziś odrobina słodkiego nie jest wskazana.
      Syn też się od tego odzwyczaił. Ostatnio udało mu się ze mną skomunikować, tato, przelej mi 20 zł. Pewnie chciał zaprosić koleżankę na lody.
      • xstefciax Re: Drożyzna 25.05.24, 19:46
        Przez pomyłkę ten post tu umieściłam , przepraszam, miał być u mniesmile Powinnam ograniczyć, a najlepiej wyeliminować słodkości , ale to nie takie proste.
        • negativum Re: Drożyzna 25.05.24, 20:04
          xstefciax napisała:

> Przez pomyłkę ten post tu umieściłam , przepraszam, miał być u mniesmile Powinnam
          > ograniczyć, a najlepiej wyeliminować słodkości , ale to nie takie proste.

Taż się mylę.
          Twe córy mieszkają tutaj. Niech wiedzą, gdzie biją dutki.
          Budynek niespecjalny. Przejrzyj się temu zapleczu do piosenki.
        • negativum Re: Drożyzna 25.05.24, 20:21
          xstefciax napisała:

> Przez pomyłkę ten post tu umieściłam , przepraszam, miał być u mniesmile Powinnam
          > ograniczyć, a najlepiej wyeliminować słodkości , ale to nie takie proste.

Wiem o coś o tym smile

Przęsłem ci jednak skąd się bierze drożyzna.
          Tak jest, ja też czuję to miasto.
          Nie będę powielał VIDEO bo i po co.
      • negativum Re: Drożyzna 25.05.24, 19:58

Na jaki budynek jest ta fota?
        To NBP. Narodowy Bank Polski.

Pracujemy, choćby dla Was. By zł był potężniejszy.
        Od NPB w promieniu 500 m znajduje się mennica i Stara Giełda.
        Dziś pieniędzy nie tłoczy się. Oczywiście centrala jest w Warszawie smile
        Tan jeden budyneczek mówi, czy będzie drogo, czy nie.
      • polski_francuz Re: Drożyzna 26.05.24, 13:28
        We Wroclawiu: tramwaje przez Rynek byl lepsze...

PF
        • negativum Re: Drożyzna 26.05.24, 15:29
          polski_francuz napisał:

> We Wroclawiu: tramwaje przez Rynek byl lepsze...

Pamiętasz 12 mknąca południową ścianę Rynku smile
          1273 - karczma czynna od tego czasu - gdzie, we Wrocławiu.
          • polski_francuz Mkna po szynach wroclawskie tramwaje 26.05.24, 18:59
            negativum napisał:

" Pamiętasz 12 mknąca południową ścianę Rynku smile 1273 - karczma czynna od tego czasu - gdzie, we Wrocławiu."

Sni mi sie po nocachsmile Tyle ze 16-tka albo 17-tka na Sepolno/Zalesie.

PF

• negativum Re: Mkna po szynach wroclawskie tramwaje 26.05.24, 22:16
              polski_francuz napisał:

> negativum napisał:
              >
              >
              > " Pamiętasz 12 mknąca południową ścianę Rynku smile 1273 - karczma czynna od tego
              > czasu - gdzie, we Wrocławiu."
              >
              > Sni mi sie po nocachsmile Tyle ze 16-tka albo 17-tka na Sepolno/Zalesie.

12 mknęła pod samą Piwnicą Świdnicką. Biskupin - Leśnica.
    • oby.watel Re: Drożyzna 25.05.24, 20:28
      Wina Tuska.
      • negativum Re: Drożyzna 25.05.24, 20:30
        oby.watel napisał:

> Wina Tuska.

Tu akurat skłaniam się do przeświadczeniu, źe to wina jełopów.
        • oby.watel Re: Drożyzna 26.05.24, 09:26
          negativum napisał:

> Tu akurat skłaniam się do przeświadczeniu, źe to wina jełopów.

No właśnie. Za poprzedniej władzy wszystko rosło, nawet inflacja. Poprzednia władza o wszystkich dbała, nawet o swoich. A ta? Szkoda słów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka