08.07.25, 19:52
Przy remoncie dworca dokopano się do mnóstwa tuneli, oczywiście zalanych, bo Odra jest tutaj wszędzie. Ale ten obrazek mi się podoba.
https://scontent.fktw6-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/511180884_1038189565117562_761306433615841216_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=1-7&_nc_sid=127cfc&_nc_ohc=du9je-SlTRMQ7kNvwGLVnLj&_nc_oc=AdnlDpIty9pEeM0wSX8j0MWYtt1RBDNTaCKCTHKDUWCWYT8LFO6npDiF7zB34j0C9WQ&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.fktw6-1.fna&_nc_gid=xd_83Iiu2yF6-RA_zSk_gA&oh=00_AfSkMuRkvCHaUL96LWf2b4tr1uuX5X4iZTWDf-kl40WWBg&oe=687314C4

Najbardziej znaną rzeką jest tutaj Czarna Woda na Sępolnie i Zaciszu (Odra). A gdzie jeszcze płynie tego nikt nie wie.
Obserwuj wątek
    • prze.nick Re: Wrocław 09.07.25, 01:22
      Bardzo fajne zdjęcie. To zapewne z drona. Kiedyś to byłby spory problem takie zrobić z helikoptera.
      • negativum Re: Wrocław 09.07.25, 19:03
        prze.nick napisał:

> Bardzo fajne zdjęcie. To zapewne z drona. Kiedyś to byłby spory problem takie z
        > robić z helikoptera.

Prędzej czy później WRO będzie musiał uruchomić Świebodzki i Gądów. Gądów do obecnie sypiania dla pociągów.

https://polska-org.pl/foto/8752/Stacja_kolejowa_Wroclaw_Gadow_ul_Strzegomska_Wroclaw_8752902.jpg
    • xstefciax Re: Wrocław 06.01.26, 19:10
      Wiele razy byłam we Wrocławiu, ale to miasto ciągle mnie czymś zaskakuje. Odkrywam nowe zakątki.
      • prze.nick Re: Wrocław 06.01.26, 21:57
        dzisiaj na Interii ukazał się artykuł o najstarszej kolei na ziemiach polskich
        geekweek.interia.pl/technologia/news-to-najstarsza-linia-kolejowa-w-polsce-powstala-ponad-180-lat,nId,22505068
        "Najstarsza linia kolejowa w Polsce prowadzi z Wrocławia do Oławy i do dziś pozostaje jednym z najbardziej sugestywnych symboli narodzin nowoczesnego transportu.

Jej otwarcie 22 maja 1842 roku wstrząsnęło ówczesną wyobraźnią społeczną. Według współczesnych opracowań historycznych oraz materiałów archiwalnych PKP, pierwszy regularny pociąg wyruszył o 6.00 rano zabierając 102 pasażerów w ośmiu drewnianych wagonach i pokonując niespełna 27‑kilometrową trasę w 42 minuty. Kurs powrotny trwał 43 minuty. Dla wielu osób był to pierwszy kontakt z maszyną zdolną poruszać się szybciej niż dyliżans."
        • negativum Re: Wrocław 06.01.26, 23:32
          prze.nick napisał:

> dzisiaj na Interii ukazał się artykuł o najstarszej kolei na ziemiach polskich
          > geekweek.interia.pl/technologia/news-to-najstarsza-linia-kolejowa-w-polsce-powstala-ponad-180-lat,nId,22505068
          > "Najstarsza linia kolejowa w Polsce prowadzi z Wrocławia do Oławy i do dziś poz
          > ostaje jednym z najbardziej sugestywnych symboli narodzin nowoczesnego transpor
          > tu.

Nasi robią co mogą. Lalkę kręcono na Świebodzkim. Ma ruszyć na nowo po latach.
          Za dwa lata będzie co oglądać.

Pesa dzierga dla KD kolejnych 10 Elfików. W grudniu pojawiły się pociągi na trasach do Brzegu i Namysłowa. A pociągi lubię i często nimi jeżdżę.
          • prze.nick Re: Wrocław 07.01.26, 22:05
            Pociągi to ja też lubię ale w 2001 zaorano w moim rodzinnym mieście kolej i do dzisiaj jej nie odbudowano. A do torów na Katowice to miałem z domu kilkaset metrów a na stację niecały kilometr.
            • negativum Re: Wrocław 08.01.26, 19:32
              prze.nick napisał:

> Pociągi to ja też lubię ale w 2001 zaorano w moim rodzinnym mieście kolej i do
              > dzisiaj jej nie odbudowano. A do torów na Katowice to miałem z domu kilkaset me
              > trów a na stację niecały kilometr.

To wymaga ZAPARCIA smile
              www.youtube.com/watch?v=t0amFdGwWgw
              • prze.nick Re: Wrocław 08.01.26, 21:56
                prawie 25 lat temu - 18 lutego 2001 odjechał z Jastrzębia ostatni pociąg pasażerski

później linię w kierunku Pawłowic zaorano, tak jak wcześniej zamknięte (1 czerwca 1997) linie na Wodzisław i Zebrzydowice. Szczytem głupoty a może nawet celowym wandalizmem PKP i rządu była niedługo później likwidacja odcinka Orzesze - Żory, dzięki któremu można było kiedyś dostać się do Katowic.
    • prze.nick Re: Wrocław 26.01.26, 17:43
      www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/pendolino-znika-z-wroclawia-wkrotce-duzo-krocej-do-warszawy-126409.html
      "Wkrótce Pendolino ponownie przestanie dojeżdżać z Warszawy do Wrocławia i zostanie zastąpione ekspresem wagonowym. To jednak koniec złych wieści. PKP PLK i resort infrastruktury chcą skrócić obecny czas jazdy na tej trasie o około 40 minut - do poziomu 3 godzin. Ma być to możliwe w 2027 roku. Wtedy pojawi się też więcej pociągów Pendolino."

nic tylko się cieszyć, że będzie lepiej
      • negativum Re: Wrocław 26.01.26, 18:44
        prze.nick napisał:

> www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/pendolino-znika-z-wroclawia-wkrotce-duzo-krocej-do-warszawy-126409.html
        > "Wkrótce Pendolino ponownie przestanie dojeżdżać z Warszawy do Wrocławia i zost
        > anie zastąpione ekspresem wagonowym. To jednak koniec złych wieści. PKP PLK i r
        > esort infrastruktury chcą skrócić obecny czas jazdy na tej trasie o około 40 mi
        > nut - do poziomu 3 godzin. Ma być to możliwe w 2027 roku. Wtedy pojawi się też
        > więcej pociągów Pendolino."
        >
        > nic tylko się cieszyć, że będzie lepiej

Coś słyszałem, że pociągi powyżej 160 km/h muszą jeździć po wydzielonych trasach bez szlabanów.
        • prze.nick Re: Wrocław 26.01.26, 18:51
          obecni specjaliści od kolei w rządzie nawet nie są najgorsi
          minister Malepszak chce aby 225 kilometrowy odcinek Centralnej Magistrali Kolejowej (Grodzisk Mazowiecki -Zawiercie) był do końca przyszłego roku gotowy do jazdy na 250 km/h. Trzeba mieć przejazdy bezkolizyjne i odpowiedni poziom elektroniki zamontowany na trasie. Testowano już same tory i ich geometrię w zeszłym roku i te 225 kilometrów CMK Pendolino przejeżdżało poniżej godziny.
          • negativum Re: Wrocław 26.01.26, 19:15
            prze.nick napisał:

> obecni specjaliści od kolei w rządzie nawet nie są najgorsi
            > minister Malepszak chce aby 225 kilometrowy odcinek Centralnej Magistrali Kolej
            > owej (Grodzisk Mazowiecki -Zawiercie) był do końca przyszłego roku gotowy do ja
            > zdy na 250 km/h. Trzeba mieć przejazdy bezkolizyjne i odpowiedni poziom elektro
            > niki zamontowany na trasie. Testowano już same tory i ich geometrię w zeszłym r
            > oku i te 225 kilometrów CMK Pendolino przejeżdżało poniżej godziny.

Czyli też poniżej możliwości smile
            • prze.nick Re: Wrocław 26.01.26, 20:50
              na odcinku CMK Pendolino może dawać ile fabryka dała big_grin tzn 250 km/h a nawet próbować pobić swój własny rekord tam ustanowiony czyli 293 km/h
              Z Katowic do Warszawy jest 300 km z czego 45 km do Zawiercia, 225 km CMK i 30 od Grodziska do Warszawy. Pociągi z Krakowa do Warszawy też jadą przez CMK i ponoć według wyliczeń pociąg do Warszawy powinien dojechać w 1 godzinę i 52 minuty.
              • negativum Re: Wrocław 26.01.26, 20:55
                prze.nick napisał:

> na odcinku CMK Pendolino może dawać ile fabryka dała big_grin tzn 250 km/h a nawet pr
                > óbować pobić swój własny rekord tam ustanowiony czyli 293 km/h
                > Z Katowic do Warszawy jest 300 km z czego 45 km do Zawiercia, 225 km CMK i 30 o
                > d Grodziska do Warszawy. Pociągi z Krakowa do Warszawy też jadą przez CMK i pon
                > oć według wyliczeń pociąg do Warszawy powinien dojechać w 1 godzinę i 52 minuty
                > .

CMK wybudował Gierek. A co wybudował Herr Donald?
          • negativum Re: Wrocław 26.01.26, 19:27
            prze.nick napisał:

> obecni specjaliści od kolei w rządzie nawet nie są najgorsi
            > minister Malepszak chce aby 225 kilometrowy odcinek Centralnej Magistrali Kolej
            > owej (Grodzisk Mazowiecki -Zawiercie) był do końca przyszłego roku gotowy do ja
            > zdy na 250 km/h. Trzeba mieć przejazdy bezkolizyjne i odpowiedni poziom elektro
            > niki zamontowany na trasie. Testowano już same tory i ich geometrię w zeszłym r
            > oku i te 225 kilometrów CMK Pendolino przejeżdżało poniżej godziny.

Dziś wracałem znów pociągiem. 8 minut + 2 + 8 + 2 minuty tramwajem i autobusem jestem u siebie. KD nie miało żadnych opóźnień. IC miał 160 minut wedle zapowiedzi. MPK ma podróż koło godziny. Po drodze robię zakupy, ale tego nie wliczam do czasu przejazdu. Czasami na zakupy mam 10 minut, bo pociągi KD jeżdżą w szczycie co 20-30 minut. Z rana np. mam pociąg o 7:58 i następny o 8:31.
            • prze.nick Re: Wrocław 26.01.26, 20:54
              Pociągi są super i mają swoją magię. Wycięcie tysięcy km linii kolejowych za III RP to był wielki błąd. Zamienienie kolei na samochody nie wyszło Polsce do końca na dobre.
              • negativum Re: Wrocław 26.01.26, 20:58
                prze.nick napisał:

> Pociągi są super i mają swoją magię. Wycięcie tysięcy km linii kolejowych za II
                > I RP to był wielki błąd. Zamienienie kolei na samochody nie wyszło Polsce do ko
                > ńca na dobre.

KD jeździ tyle co prawo zezwala, czyli 160 km/h. Jest super. Po Wrocławiu śmiga 100 km/h. Poza Wrocławiem, maszynista daje do pieca. Pociągi są pełne.
                • prze.nick Re: Wrocław 26.01.26, 21:46
                  na Górnym Śląsku tak się nie da ze względu na szkody górnicze i małą przepustowość z Katowic na południe.
                  Teraz trwa przebudowa węzła w Katowicach od Będzina przez Sosnowiec, Tychy, Goczałkowice, Zabrzeg i Zebrzydowice/granica z Czechami oraz planuje się dodanie drugiego toru z Katowic do Orzesza (PiS chciał zrobić 4 tory). Najbardziej czekam na linię Jastrzębie - Pawłowice - Żory - Orzesze - Katowice wykoszoną 25 lat temu.
                  • negativum Re: Wrocław 26.01.26, 22:35
                    prze.nick napisał:

> na Górnym Śląsku tak się nie da ze względu na szkody górnicze i małą przepustow
                    > ość z Katowic na południe.
                    > Teraz trwa przebudowa węzła w Katowicach od Będzina przez Sosnowiec, Tychy, Goc
                    > załkowice, Zabrzeg i Zebrzydowice/granica z Czechami oraz planuje się dodanie d
                    > rugiego toru z Katowic do Orzesza (PiS chciał zrobić 4 tory). Najbardziej czeka
                    > m na linię Jastrzębie - Pawłowice - Żory - Orzesze - Katowice wykoszoną 25 lat
                    > temu.

Wiesz, że KD z Wrocławia do Świnoujścia jedzie 5:07, czyli szybciej niż IC? A będzie jeszcze szybciej.

Tak dalekie trasy, są w tym kierunku uruchamiane tylko na sezon letni.

KD ogranicza tylko stan torów w Polsce.

Kumpel dojeżdża codziennie do Wrocławia z Prochowic. 12 km autem do Malczyc (bo tam obecnie zaczyna się aglomeracja wrocławska, zostawia auto pod dworcem na parkingu P&R). A potem 52 km w 38-40 minut.
                    Wliczając w to zatrzymywanie się na stacjach.
                    Za 380 zł + 1 zł na jazdę MPK po Wrocławiu.
                    Autem robiłby codziennie. 5 dni to 600 km. Taniej wychodzi mu KD.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka