Dodaj do ulubionych

Gołębiczka się zainastalowała

19.07.26, 10:47
U mnie w skrzynce, na parapecie kuchennym,
w której mięte hodowałam,
ale wyschła, gdyż j zaniedbałam.
Dwa jajka, dwa dni temu widziałam, kiedy pietruszkę naciowa w innej podlewałam.
Wodę jej w pojemniczku podałam, trochę okruchów chleba,
nie uleciała, tylko skrzydłami zatrzepotała, broniąc się...
Obserwuj wątek
    • irsila Re: Gołębiczka się zainastalowała 20.07.26, 12:36
      Przegląd od AI
      "Jeśli w gnieździe znajdują się jaja lub pisklęta, musisz poczekać (około miesiąca), aż ptaki samodzielnie odlecą. Zgodnie z polskim prawem, gołębie miejskie są objęte częściową ochroną i za zniszczenie gniazda grozi kara grzywny. Kiedy gniazdo będzie puste, natychmiast je usuń i zdezynfekuj miejsce, a balkon osiatkuj.
      Sytuacja wymaga jednak indywidualnego podejścia w zależności od tego, na jakim etapie są ptaki:
      1. W gnieździe są jajka lub pisklęta
      Zgodnie z ustawą o ochronie przyrody, niszczenie gniazd, jaj oraz płoszenie ptaków w okresie lęgowym jest nielegalne i niehumanitarne.

Co robić: Uzbrój się w cierpliwość. Od złożenia jaj do momentu, gdy pisklęta podrosną i opuszczą gniazdo, mijają zazwyczaj około 3-4 tygodnie.
      Wskazówka: Postaraj się ograniczyć korzystanie z tej części balkonu, aby nie stresować ptasiej rodziny."

Obserwuję.
      Gołębica na jakiś czas odlatuje, samiec przylatuje i ją zastępuje.
      Po upierzeniu poznaję, ona ma białe pióra na grzbiecie a on gołąbkowe i mniejszy jest.
      Gruchały wcześniej gruchały, a teraz dwa jaka wysiadują.
      Rozczulające, jak gołąbki się kochają i wspomagają.
      • irsila Re: Gołębiczka się zainastalowała 20.07.26, 18:56
        Przegląd od AI " Gołębie wysiadują jaja w parach, zmieniając się na gnieździe – samica zazwyczaj siedzi w nocy, a samiec w ciągu dnia. Okres ten trwa od 16 do 19 dni. Lęg zazwyczaj składa się z 2 jaj. Pisklęta po wykluciu są karmione przez oboje rodziców tzw. „mleczkiem gołębim”.

No nie wiem, pewnie jest odwrotnie, teraz samiczka siedzi na jajkach
        • irsila Re: Gołębiczka się zainastalowała 20.07.26, 20:20
          Trudno mi płeć odróżnić.

Przegląd od AI
          "
          Teraz jakby on siedzi, bardziej taki kolorowy jest.
          • irsila Re: Gołębiczka się zainastalowała 20.07.26, 20:24
            Przegląd od AI
            "Gołąb i gołębica to ten sam gatunek ptaka. Różnice między nimi sprowadzają się głównie do biologicznej płci (samiec i samica) oraz subtelnych detali w budowie ciała i zachowaniu, które dla wprawnych hodowców są łatwo rozpoznawalne.Główne różnice Rozmiar i budowa: Samiec (gołąb) jest zazwyczaj nieco większy, ma szerszą pierś i masywniejszą, bardziej kanciastą głowę. Samica (gołębica) jest drobniejsza, a jej głowa jest wyraźnie mniejsza i bardziej zaokrąglona.Upierzenie: U niektórych ras samce mogą mieć bardziej intensywne, lśniące upierzenie (zwłaszcza w okolicach szyi), podczas gdy samice mają barwy bardziej stonowane.Zachowanie (zaloty): To samiec podczas okresu godowego wykonuje widowiskowe "gruchanie", stroszy pióra, chodzi w kółko wokół samicy i nadyma wolę. Samica zazwyczaj przyjmuje wtedy postawę pasywną, kuca lub potakująco kiwa głową.Wysiadywanie: Choć oba ptaki dzielą się opieką nad jajami, to gołębica spędza w gnieździe znacznie więcej czasu."

Ależ pasjonujące zajecie mambig_grin
            Podglądam gołębiebig_grin
            Jeszcze fotki muszę zrobić, ale trzeba uważać, by ich nie płoszyć.
            • irsila Re: Gołębiczka się zainastalowała 21.07.26, 13:08
              W niedziele zauważyłam pierwszego gołębia, chleba mu dałam i wody,
              ale nie tknął, zatem usunęłam.
              Dziś tego drugiego spłoszyłam, ewidentnie widać, że różne upierzenie mają.
              Samiec i samiczka, ale które jest które, to nie wiem.

;
              • irsila Re: Gołębiczka się zainastalowała 21.07.26, 13:23
                Zazdrostkę jedynie uchyliłam, okna nie otwierałam, od razu gołąbek się spłoszył,
                ale za to 2 jajka widać.
                • irsila Re: Gołębiczka się zainastalowała 22.07.26, 06:05
                  Dyskretnie do gniazda zajrzałam.
                  Teraz ten z białymi piórkami na grzbiecie, na jajkach siedzi.
                  To pewnie samiczka jest, częściej ja widzę i taka płochliwa nie jest
                  jak ten bez pstrokatych piórek, prawie jednobarwny.
                  • eurytka Re: Gołębiczka się zainastalowała 22.07.26, 12:28
                    O!
                    Zmienili się.
                    Teraz cały gołąbkowy w kolorze, na jajkach siedzi. smile
                    • eurytka Re: Gołębiczka się zainastalowała 25.07.26, 10:38
                      Z gołąbków przykład trzeba brać.
                      Spokojnie, cierpliwie wysiadują jajka.
                      • eurytka Re: Gołębiczka się zainastalowała 27.07.26, 11:59
                        Na jajkach siedzi ptaszyna, choć deszcz zacina,
                        na szczęście od północy gniazdo jest i tam nie dociera.
                        • eurytka Re: Gołębiczka się zainastalowała 09.08.26, 18:16
                          Już wczoraj przychówek zauważyłam.
                          Dzielnie się spisali, na zmianę jajka wysiadywali:
                          • eurytka Re: Gołębiczka się zainastalowała 11.08.26, 12:21
                            Parka karmi swój przychówek, przez dzióbek, znaczy ptasim mleczkiem.
                            • eurytka Re: Gołębiczka się zainastalowała 13.08.26, 06:52
                              Przez te sraluchy, mam w kuchni muchy!

Okna nie mogę otworzyć!
                              Wszak wiadomo, że g.wno muchy przyciąga.
                              Niech jak najszybciej dorastają i gniazdo opuszczą.
                              Teraz nie mam sumienia, skrzynki zlikwidować.

Zatem wczoraj okruchów nasypałam, do drugiej skrzynki i wodę do picia, im uzupełniłam.
                              Obserwowałam co się będzie działo.
                              Otóż gołębica, sporo okruszków zjadła, wodą popiła i od razu przeszła do karmienia swoich piskląt.
                              Z dzioba do dziobków, pokarm przetaczała.
                              Potem odleciała.
                              Za chwilę samiec przyleciał, widocznie z zapasem ptasiego mleczka
                              i chciał młode karmić, ale one najedzone spały! surprised
                              Dziobów nie podnosiły.
                              Zatem usiadł na brzegu skrzynki i medytowałsmile tongue_out
                              • eurytka Re: Gołębiczka się zainastalowała 16.08.26, 07:51
                                Pisklaki już stają na nogi.
                                Coraz bardziej są opierzone, znaczy pióra im wyrastają w miejsce meszku.
                                Parka zostawia je same, na długi czas, ale jeszcze karmi.
                                Na noc samiczka przeważnie siedzi z nimi.
                                • eurytka Re: Gołębiczka się zainastalowała 28.08.26, 18:44
                                  Młode gołąbki, wyklute z jajek,
                                  których nie zlikwidowałam, na kuchennym parapecie
                                  już prawie, samodzielne są.
                                  Swoich sił,
                                  po skrzynkach próbuja, nimi ruszając,
                                  ale jeszcze do lotu im sił, brak.
                                  • eurytka Re: Gołębiczka się zainastalowała 24.09.26, 10:19
                                    Gołąbki wyklute z jajek już dawno temu odleciały.
                                    Parapet i skrzynki mam zapaskudzone.
                                    Patyczki powtykałam, gdyż wracają i się załatwiają.
                                    Kto mi pomoże to oczyścić?
                                    • irsila Re: Gołębiczka się zainastalowała 04.10.26, 09:56

Jak wczoraj zobaczyłam to miejsce po nich,
                                      od jajeczka do gołąbeczka, do oporządzenia, to spanikowałamsad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka