Dodaj do ulubionych

Kamiński prezentuje nieskazitelną postawę moralną

13.10.09, 22:12
1. "Afera stoczniowa."
Rząd zobowiązał CBA do monitorowania przetargu, oraz do bieżącego informowania
rządu. Dodatkowo w lutym 2009 Cichocki zobowiązał CBA do comiesięcznego
raportowania o sytuacji.
CBA zaraportowało tylko dwa razy - dopiero 5 i 9 października. Ale za to od
razu nie tylko do kancelarii premiera lecz również do prezydenta i marszałków.

2. "Afera MinFin aka Trzebinia."
Sprawa dotycząca lat 2001-2007 została upubliczniona przez CBA w dniu dymisji
Kamińskiego, czyli 13-10-2009.

Ktoś ma jakieś wątpliwości co do tezy postawionej w temacie wątku?
Obserwuj wątek
    • taziuta Post factum... 13.10.09, 22:30
      chateau napisał:
      Re: Kamiński prezentuje nieskazitelną postawę moralną

> 1. "Afera stoczniowa."
      > CBA zaraportowało tylko dwa razy - dopiero 5 i 9 października.
      >
      > 2. "Afera MinFin aka Trzebinia."
      > /.../ została upubliczniona przez CBA w dniu dymisji
      > Kamińskiego, czyli 13-10-2009.

> Ktoś ma jakieś wątpliwości co do tezy postawionej w temacie wątku?

Ja mam.
      • chateau Re: Post factum... 13.10.09, 22:33
        Żartujesz sobie? Chyba nie jaja, bo te Kwas osobiście mu odpuścił. Co Ci nie
        pasuje w wizerunku rycerza bez skazy?
        • taziuta Re: Post factum... 13.10.09, 22:39
          chateau napisał:

> Żartujesz sobie? Chyba nie jaja, bo te Kwas osobiście mu odpuścił.
          Co Ci nie pasuje w wizerunku rycerza bez skazy?

No dobra, bawisz się dając inny temat i inną zawartość.
          Odnosiłem się do zawartości (mój błąd), która (jak się domyślam)
          miała wykazać, że Kamiński nie spełnia tego wizerunku. Otóż
          spełniał, do czasu aż Tusk nie okazał się kłamcą...
          • chateau Re: Post factum... 13.10.09, 22:41
            A w której kwestii skłamał?
            • taziuta Re: Post factum... 13.10.09, 22:47
              chateau napisał:

> A w której kwestii skłamał?

Skłamał, ze Kamiński kłamał(*). Słowo przeciw słowu.
              Ja Tuskowi nie wierzę, jak psu, więc nie mam problemu z wyborem. :)

(*) a następnie kłamał, że nie ma notatki ze spotkania z 14
              sierpnia, co jest absolutnie niewiarygodne, gdy się pamięta, że
              premier spotyka się z szefem służby specjalnej, który jest
              politykiem wrogiej partii.
              • chateau Re: Post factum... 13.10.09, 23:38
                Twoje zbójeckie (korsarskie) prawo nie wierzyć.
                Dla mnie to nie jest kwestia wiary tylko faktów, których jest sporo.
    • elena4 Re: Kamiński prezentuje nieskazitelną postawę mor 13.10.09, 22:35
      CBA zaraportowało tylko dwa razy - dopiero 5 i 9 października. Ale za to od
      > razu nie tylko do kancelarii premiera lecz również do prezydenta i marszałków.

Nie rozumiem dlaczego się skarżysz. Jeszcze ci źle, że odwaliło robotę należącą
      do innych służb?
      • chateau Re: Kamiński prezentuje nieskazitelną postawę mor 13.10.09, 22:40
        A do obowiązku jakich służb należało monitorowanie sprzedaży stoczni?
        Przypadkiem nie do tych, które rząd do tego zobligował?

Jak się wywiązało CBA widać i niestety czuć.
        • elena4 Re: Kamiński prezentuje nieskazitelną postawę mor 13.10.09, 22:50
          Wszystkie byly zobowiązane.
          Ale ja rozumiem, że w zakresie swoich ustawowych obowiązków.
          Kto ich nie dopełnił?
          Bo CBA z nawiązką.
          • chateau Re: Kamiński prezentuje nieskazitelną postawę mor 13.10.09, 23:37
            Z nawiązką wobec prezydenta i marszałków.
            Obowiązek składania comiesięcznych raportów od lutego 2009 poskutkował złożeniem
            dwóch w październiku.

Mogę się jedynie domyślać, że Kamiński jako prawdziwego pracodawcę traktował
            Jarka Kaczyńskiego i mógł poczuć się urażony narzuceniem mu czegokolwiek przez rząd.
        • normalnyczlowiek1 CBA wykryło aferę wśród urzedników-taki był zakres 13.10.09, 23:18
          chateau napisał: Jak się wywiązało CBA widać i niestety czuć.

---> ... ich działania.
          Natomiast pozostałe służby nie dość, że nic nie znalazły, to nie potrafiły
          wyczaić szemranych interesów tego handlarza bronią, oraz firmy Grada (MGGP) z
          siedzibami w Libanie i w Libii a także powiązań z Eureko... "Fachowcy" z
          ministerstwa skarbu musieli szukać informacji o inwestorze w Googlach!!! :))) I
          tak nic nie znaleźli.
      • boblebowsky Re: Kamiński prezentuje nieskazitelną postawę mor 13.10.09, 22:41
        > Nie rozumiem dlaczego się skarżysz. Jeszcze ci źle, że odwaliło robotę należącą
        > do innych służb?

Bo miało to robić na bieżąco żeby wspomóc rząd i osłaniać transakcję, a nie
        zbierać materiały przeciwko i przedstawiać je z półrocznym opóźnieniem. Jedno
        proste pytanie: Dlaczego jeśli było przestępstwo nie zawiadomił od razu
        prokuratury?
    • strikemaster Przynajmniej Cie poczucie humoru nie opuszcza :) 13.10.09, 22:36

• boblebowsky Re: Kamiński prezentuje nieskazitelną postawę mor 13.10.09, 22:38
      To kwestia oceny. Ważniejsze że premier nie może sobie pozwolić aby do wydania
      wyroku tak ważną instytucją jak CBA rządził ktoś komu prokuratura postawiła
      zarzuty podważając tym samym jego nieskazitelną podstawę. To powinno wystarczyć.
      • elena4 Re: Kamiński prezentuje nieskazitelną postawę mor 13.10.09, 22:42
        A ja cały czas zastanawiam sie nad czasem postawienia tych zarzutów.
        Co się zdarzyło między 15 maja a 25 maja?
        • boblebowsky Re: Kamiński prezentuje nieskazitelną postawę mor 13.10.09, 22:47
          elena4 napisała:

> A ja cały czas zastanawiam sie nad czasem postawienia tych zarzutów.
          > Co się zdarzyło między 15 maja a 25 maja?

To się zastanawiaj i gdybaj. Premier postępuje zgodnie z prawem, i jeśli są
          formalne zarzuty wobec jego pracownika to automatycznie
          ma prawo stracić do niego zaufanie. Reszta kompletnie się w sądzie nie będzie
          liczyć.
          • elena4 Re: Kamiński prezentuje nieskazitelną postawę mor 13.10.09, 22:55
            Ja sie kurna dalej zastanawiam.
            Przecie afera gruntowa jest stara jak świat. Można było postawic zarzuty rok
            temu czy w każdej innej sekundzie.
            Dlaczego wzięto się za to zaraz po nieudanym przetargu?
            O co chodzi? Służby słuzbom na odcisk nadepnęły?
            CBA wszedł w posiadanie zabronionej wiedzy i bali sie że może zaszkodzic wyborom
            do PE?
            • boblebowsky Re: Kamiński prezentuje nieskazitelną postawę mor 13.10.09, 22:57
              Zastanów się lepiej dlaczego Mariuszek kisił miesiącami informacje o możliwości
              popełnienia przestępstwa.
              • elena4 Re: Kamiński prezentuje nieskazitelną postawę mor 13.10.09, 23:00
                To nie była jego działka. Może wiedział przypadkiem a inni wiedzieli że on wie
                i dlatego ten szybki manewr z postawieniem zarzutów, które mogły go wyeliminowac
                z gry?
                No słowo daję. Zacznę powiesci szpiegowskie pisac.
                • boblebowsky Re: Kamiński prezentuje nieskazitelną postawę mor 13.10.09, 23:28
                  elena4 napisała:

> To nie była jego działka. Może wiedział przypadkiem a inni wiedzieli że on wie
                  > i dlatego ten szybki manewr z postawieniem zarzutów, które mogły go wyeliminowa
                  > c
                  > z gry?

Co ty kocopały pi....sz ??? Nie jego działka? A czyja? Jakie przypadkiem, może
                  ci coś na głowę przypadkiem spadło?

> No słowo daję. Zacznę powiesci szpiegowskie pisac.

zdecydowanie zachęcam.
                  • republika.republika Re: Kamiński prezentuje nieskazitelną postawę mor 13.10.09, 23:34
                    boblebowsky napisał:

> Jakie przypadkiem,

nie czepiaj się, w powieści elenki podsłuchiwanie kilkudziesięciu osób to przypadek
                    • boblebowsky Re: Kamiński prezentuje nieskazitelną postawę mor 13.10.09, 23:37
                      > nie czepiaj się, w powieści elenki podsłuchiwanie kilkudziesięciu osób to przyp
                      > adek

No to się myliłem, nie powinna pisać:))
                    • elena4 Re: Kamiński prezentuje nieskazitelną postawę mor 13.10.09, 23:45
                      A ty co o tym wiesz?
                      Jeśli były podłuchiwane, to za zgodą wymiaru sprawiedliwości i z polecenia
                      rządu, który zlecił osłonę akcji i na dodatek podsłuchiwane przez wszystkie
                      służby a nie tylko przez CBA.
                      Skoro CBA coś podsłuchało, podsłuchali i inni. Dlaczego zatem czepiają sie CBA,
                      która ma za zadanie walczyc jedynie z korupcją?
                      • republika.republika Re: Kamiński prezentuje nieskazitelną postawę mor 14.10.09, 10:05
                        elena4 napisała:

> A ty co o tym wiesz?
                        > Jeśli były podłuchiwane, to za zgodą wymiaru sprawiedliwości i z polecenia
                        > rządu, który zlecił osłonę akcji i na dodatek podsłuchiwane przez wszystkie
                        > służby a nie tylko przez CBA.

rząd nie zlecał podsłuchów, tylko ochronę kontrwywiadowczą i wywiadowczą. O tym
                        w jaki sposób jest to realizowane, decyduje służba i w dodatku każda oddzielnie.
                        Jak na razie o podsłuchiwaniu przez ABW nic nie wiadomo i pewnie długo nie
                        będzie, bo profesjonalizm służb to przede wszystkim szczelność.
                  • elena4 Re: Kamiński prezentuje nieskazitelną postawę mor 13.10.09, 23:40
                    Człowieku! Znajdź sobie zakres działan wszystkich agencji do spraw specjalnych,
                    ktore miały brac udział w osłanianiu przretargu i porównaj.
                    A potem spytaj, dlaczego ABW nie informowało Tuska o niczym, bo że nie
                    informowało, sam Tusk to publicznie powiedział.
                    CBA jest od korupcji urzędników. I o korupcji miał informowac. Widocznie
                    korupcji jako takiej tam nie było.
                    A machlojki i działanie na szkodę Państwa Polskiego miały wykrywac inne służby.
                    Za co się im płaci?
                    • republika.republika Re: Kamiński prezentuje nieskazitelną postawę mor 13.10.09, 23:47

znaczy się u Ciebie
                      w Hiszpanii policjant drogówki nie reaguje jak widzi morderstwo, bo to nie jego
                      działka.
                      • elena4 Re: Kamiński prezentuje nieskazitelną postawę mor 14.10.09, 08:28
                        Torbę mi raz jakiś narkoman zerwał z ramienia. Pogoniłam za nim i zobaczyłam, że
                        przeskoczył przez mur na jakis ogrodzony plac z budową w środku, pod samym nosem
                        posterunku straży miejskiej.
                        Wbiegłam na posterunek i tłumaczę, że złodziej z moją torbą jest o tam, w
                        środku, a oni na to, że to sprawa policji i wysłali na posterunek kilkaset
                        metrów dalej, hehehehe.
                        Torbę z urwanym paskiem, z dokumentami, kluczami do domu i kartami kredytowymi
                        odzyskałam, bo postawiłam dwóm przechodzącym kudysiom po piwie. Brakowało
                        5000peset, i parę ładnych babskich drobiazgów. Te kudysie na 100% znały złodzieja.
                        To tyle w kwestii trzymania się ścisle zakresu obowiązków.

• republika.republika Re: Kamiński prezentuje nieskazitelną postawę mor 14.10.09, 09:55
                          elena4 napisała:

> To tyle w kwestii trzymania się ścisle zakresu obowiązków.
                          >

o to mi właśnie chodzi, że Twoje opinie o Polsce są niewiele warte, bo tutaj nie
                          mieszkasz. Automatycznie przenosisz doświadczenia hiszpańskie na grunt Polski, a
                          to zbyt wielkie uproszczenie

fakty.interia.pl/swiat/news/hiszpania-afera-korupcyjna-i-orgie-politykow,1379742,2943
                          • elena4 Re: Kamiński prezentuje nieskazitelną postawę mor 14.10.09, 11:30
                            Automatycznie przenosisz doświadczenia hiszpańskie na grunt Polski,
                            > a
                            > to zbyt wielkie uproszczenie
                            Uproszczenie, czy raczej wskazanie, że gdzie indziej może byc normalniej?
                            Czy ci się podoba czy nie, będę nadal robiła to, co robię.
          • normalnyczlowiek1 Po to jest kadencyjność,by zaufanie lub jego brak 14.10.09, 13:28
            boblebowsky napisał: Premier postępuje zgodnie z prawem, i jeśli są formalne
            zarzuty wobec jego pracownika to automatycznie ma prawo stracić do niego zaufanie.

---> nie miało żadnego znaczenia przy ocenie ze strony premiera! Jeśli
            premier ma jakieś zastrzeżenia do pracy szefa CBA lub ktoś szefowi CBA postawi
            formalne zarzuty, to obowiązkiem premiera jest najpierw sprawdzenie
            zasadności postawienia tych zarzutów a dopiero później wszczynanie ewentualnej
            procedury odwoławczej. Tusk tak nie postąpił! Za to najpierw bezpodstawnie opluł
            Kamińskiego a potem bez zwracania uwagi, także na wyrok sądu, który jasno mówi,
            że wszystkie działania Kamińskiego i CBA były zasadne i zgodne z prawem,
            uznaje za decydujące lipne zarzuty prokuratora z Rzeszowa .

> Reszta kompletnie się w sądzie nie będzie liczyć.

---> Pewnie, skoro "premier" Tusk olewa decyzje sądu...
            • boblebowsky Re: Po to jest kadencyjność,by zaufanie lub jego 14.10.09, 13:36
              Nie wysilaj się dziadygo, bo i tak mi się nie chce czytać tych twoich plwocin.
            • taziuta Upraszczasz... 14.10.09, 13:42
              normalnyczlowiek1 napisał:

> ---> /.../ Tusk /.../ bez zwracania uwagi, także na wyrok sądu,
              który jasno mówi, że wszystkie działania Kamińskiego i CBA
              były zasadne i zgodne z prawem, uznaje za decydujące lipne zarzuty
              prokuratora z Rzeszowa .

Sąd wypowiadał się w innej sprawie, więc nie naciągaj!

> ---> Pewnie, skoro "premier" Tusk olewa decyzje sądu...

Nawet jeśli, to dał mu przykład prezydent RP niejaki Lech Kaczyński,
              olewając wyrok sądu, który nakazywał mu przeprosić Wachowskiego...
    • dr.rydzyk Rozwodnik. Pewno bił zone. 13.10.09, 22:40
      chateau napisał:

> 1. "Afera stoczniowa."
      > Rząd zobowiązał CBA do monitorowania przetargu, oraz do bieżącego
      informowania
      > rządu. Dodatkowo w lutym 2009 Cichocki zobowiązał CBA do
      comiesięcznego
      > raportowania o sytuacji.
      > CBA zaraportowało tylko dwa razy - dopiero 5 i 9 października. Ale
      za to od
      > razu nie tylko do kancelarii premiera lecz również do prezydenta i
      marszałków.
      >
      > 2. "Afera MinFin aka Trzebinia."
      > Sprawa dotycząca lat 2001-2007 została upubliczniona przez CBA w
      dniu dymisji
      > Kamińskiego, czyli 13-10-2009.
      >
      > Ktoś ma jakieś wątpliwości co do tezy postawionej w temacie wątku?
      >
      >
    • mariner4 Raczej "postawe moralno polityczną" 14.10.09, 08:08
      w rozumieniu PRL. To wtedy "właściwe" poglądy decydowały, czy partia uznawała
      czyją moralność. To już było.
      M.
    • kronopio77 Dobre :))) 14.10.09, 08:31
      .
      • wan4 Bardzo dobre ! 14.10.09, 10:22

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka