hummer 22.01.10, 23:12 świńska grypa była bagatelizowana jaka pandemia. Tylko RPO w nią uwierzył. Jest spor artykułów, ale raczej śledzących zmiany genomu, niż wzywające do paniki. The Lancet. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hummer Prawica - od poczęcia do śmierci - na gębę :( 22.01.10, 23:43 The Lancet podaje "397 per 1 million vaccinated pregnant women would be predicted to have a spontaneous abortion within 1 day of vaccination." W skali Polski dawałoby to setki o ile nie tysiące zabitych płodów. Bo tak chce PiS? www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(09)61877-8/abstract Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Prawica - od poczęcia do śmierci - na gębę :( 23.01.10, 12:10 Myślisz, że w Polsce jest 5 mln ciężarnych? O bogowie... Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Prawica - od poczęcia do śmierci - na gębę :( 23.01.10, 12:15 yoma napisała: > Myślisz, że w Polsce jest 5 mln ciężarnych? O bogowie... Prądu nie ma w wielu miejscach. Co robić jak o Chlebowskim, Kamińskim, Tusku czy Rysiu nie ma wieści. :) Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Prawica - od poczęcia do śmierci - na gębę :( 23.01.10, 13:45 hummer napisał: > "397 per 1 million vaccinated pregnant women would be predicted to > have a spontaneous abortion within 1 day of vaccination." Paranoja, czyżby szczepienia na grypę podtrzymywały ciążę? Spontaneous abortion czyli miscarriage, znaczy po naszemu poronienie dotyczy ok. 25-50% wszystkich ciąż. 400 poronień na milion w ciągu dnia to wartość sporo mniejsza od oczekiwanej. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Prawica - od poczęcia do śmierci - na gębę :( 23.01.10, 14:34 wariant_b napisał: > hummer napisał: > > "397 per 1 million vaccinated pregnant women would be predicted to > > have a spontaneous abortion within 1 day of vaccination." > > Paranoja, czyżby szczepienia na grypę podtrzymywały ciążę? > > Spontaneous abortion czyli miscarriage, znaczy po naszemu poronienie > dotyczy ok. 25-50% wszystkich ciąż. 400 poronień na milion w ciągu > dnia to wartość sporo mniejsza od oczekiwanej. Masz rację, ale nie ma obecnie wiarygodnych badań próby ślepej. Artykuły jak ten, który zacytowałem, czy też doi:10.1016/S0140-6736(09)61917-6 Wzywają do badań systematycznych. Zawsze czyjaś śmierć to mógł być przypadek naturalny. Szczepionki sprzedane. Ludzie zaszczepieni. Więc przystąpmy do badań :) Jest coś jeszcze złego w tych artykułach. Dzielą one ludzi na grupy. Jeśli się zaszczepił biedak i pojawią powikłania, to jest rzeczą naturalną, że te powikłania będą mieć szersze skutki niż i bogacza. Mija rok A/H1N1 Wiemy nie wiele więcej niż przed rokiem. Dlatego wróżę Kochanowskiemu sukcesu w Sztrasburgu. Skoro środowisko medyczne jest podzielone, to pewnie udowodni swoją rację przez Sądem :) Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Prawica - od poczęcia do śmierci - na gębę :( 23.01.10, 15:17 hummer napisał: > Masz rację, ale nie ma obecnie wiarygodnych badań próby ślepej. Więc bazuje się na badaniach z poprzednich epidemii. A te są już mocno przestarzałe. Diagnostyka stała na innym poziomie i grypę klasyfikowano głównie objawowo. > jest podzielone, to pewnie udowodni swoją rację przez Sądem :) Nie wiem, czy jest do udowodnienia, że Ministerstwo miało zabezpieczone środki przeznaczone na zakup szczepionek i chyba nikt nie jest w stanie podać, na jakie ważniejsze cele zostały one wykorzystane. A jeśli nie miało środków, to postępowanie Kopacz trudno uznać za błędne i wskazać właściwe. Mnie najbardziej zaskoczyło, że Kopaczowa nie odważyła się zacytować swoich patriotycznych kwestii w przypadku chemioterapii, która idealnie pasowała do obrazka ze szczepionek, a do czasu interwencji Tuska podjęte działania Ministerstwa były zbieżne. Specyfika grypy chyba polega na tym, że strategia indywidualna jest rozbieżna ze strategią zbiorową - znaczy per saldo uważamy, że bardziej opłaca nam się przechorować lekką grypę niż się szczepić. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Prawica - od poczęcia do śmierci - na gębę :( 23.01.10, 21:07 > Mnie najbardziej zaskoczyło, że Kopaczowa nie odważyła się > zacytować swoich patriotycznych kwestii w przypadku chemioterapii, > która idealnie pasowała do obrazka ze szczepionek, a do czasu > interwencji Tuska podjęte działania Ministerstwa były zbieżne. Też mnie to zaskoczyło. Grypa grypą, a chemioterapia chemioterapią. O ile na jedno można przymknąć oko. O tyle na drugie nie. Zaprzestanie leczenie wiąże się z jednym - śmiercią pacjenta. Pacjenta, który może przez długie lata płacić składki. Odpowiedz Link Zgłoś
ayran czytujesz "The Lancet"? 23.01.10, 13:16 facio wierzący w cudowne właściwości sadła borsuczego czytelnikiem "The Lancet"? Proponujesz, żebym w to uwierzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: czytujesz "The Lancet"? 23.01.10, 13:21 ayran napisał: > facio wierzący w cudowne właściwości sadła borsuczego czytelnikiem "The Lancet" > ? > Proponujesz, żebym w to uwierzyć? Od czasu do czasu. Dostęp mam to czytam. Nie wszystko, bo nie jestem lekarzem. Jeśli Cię zaciekawił jakiś artykuł, to w ramach koleżeństwa, mogę się z Tobą nim podzielić. The Lancet jest naprawdę fajnym tygodnikiem. Nie ulega politycznym modom. Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: czytujesz "The Lancet"? 23.01.10, 13:22 Nie trzeba. Mam opłacony dostęp do prasy Reed Elsevier. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Szkoda, że Kochanowski nie ma :) 23.01.10, 13:33 ayran napisał: > Nie trzeba. Mam opłacony dostęp do prasy Reed Elsevier. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Jest też taki akapit 23.01.10, 13:51 ayran napisał: > Nie trzeba. Mam opłacony dostęp do prasy Reed Elsevier. To dobrze, gdyż na koniec jest akapit. Conflicts of interest SB serves on a data monitoring safety board for pneumococcal conjugate vaccine for GSK and has received honoraria for participation in scientifi cadvisory boards for Novartis. NH has grants from the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) to study adverse events after vaccination. He also serves on data safety review committees for clinical trials sponsored by CDC, Merck, and Novartis. C-AS has received honoraria for participation in scientifi cadvisory boards and research grants from GSK, Wyeth, and Sanofi Pasteur. All other authors declare that they have no conflicts of interest. W artykułach Agory takiego paragrafu nie ma. gazetadom.pl/dom/1,101817,7482503,Stadion_na_Euro_2012_a_sprawa_wroclawska.html I dlatego Elsevier to Elsevier, a Agora to Agora. Odpowiedz Link Zgłoś