Gość: Perykles Problem w kadrach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.04, 16:21 Prymat ruskiego instynktu towarzyskiego nad rozumem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: les Re: Września jak ta Lala, czyli Polska w pigułce IP: *.atl.client2.attbi.com 16.02.04, 16:23 i tak jest w calej polsce.i tak bedzie dopuki nie rozstrzela sie co 2 z wym. spr. naprawe panstwa nalezy zaczac od wymiaru sprawiedliwosci . inaczej niczego sie nie naprawi. Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: Września jak ta Lala, czyli Polska w pigułce 16.02.04, 16:29 tam będą prawybory przed wyborami do europarlamentu..LPR ma tam dobre notowania w terenie i silna jest tam miejscowa Rodzina Radia Maryja więc o wyniki prawyborów jestem spokojny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Kradnijcie, dawajcie łapówy... zaśmierdziałe gnoje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.02.04, 16:37 Aż wam albo waszym bliskim spadnie jakiś dach na łeb. Oby tylko was to doknęło. Bo dlaczego mają na tym cierpeć niewinni i uczciwi ? Niech was szlag... Odpowiedz Link Zgłoś
janmaria5 Re: Września jak ta Lala, czyli Polska w pigułce 16.02.04, 19:28 Uważam, że jest to skandal i kompromitacja naszych włodarzy, instytucji i tego, co robią. Czytając ich niektóre wypowiedzi po prostu nie chce się wierzyć, że osoby te sprawują jakąś władzę! Wstyd! i jeszcze raz Wstyd! Jedynie cieszy mnie fakt, że prasa prawdziwie niezależna i mająca największy nakład w Polsce zajęła się również tą „Polską w pigułce”. Może ci na samej górze, tak jak np. znane postacie Platformy zaczną właściwie podchodzić do swoich działaczy na dole i ich weryfikować oraz wywalać ze swoich szeregów. Panowie ci powinni pamiętać, że Polska to nie tylko Warszawa, Poznań, Gdańsk itd., ale również Września, Środa, Krotoszyn itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swiety_M Wrzesnia miasto sexu i biznesu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.04, 19:47 poprostu zycie... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al rafiq Re: Września jak ta Lala, czyli Polska w pigułce IP: *.wsb.poznan.pl 17.02.04, 08:44 Panie Kącki, dwója z historii i geografii. Września nigdy nie była w województwie konińskim!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do_gazetki Re: Września jak ta Lala, czyli Polska w pigułce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.04, 20:13 nie ma jak to kolesie. monopolik się skończył. do tyłeczka dobrali się trochę lepsi i niezależni, którzy nie muszą skomleć przed wyborami gniazdo - piękne słowa, tylko nie wiadomo, kto w nie pierwszy narobił Odpowiedz Link Zgłoś
duchywrzesni Re: Września jak ta Lala, czyli Polska w pigułce 17.02.04, 18:39 Pamiętam, jak przed wyborami rozpętano nagonkę na byłego burmistrza. Pamiętam jak mu wytykano niemoralny tryb życia, jak opisywano w miejscowej gazecie jego prywatne jakby nie było życie, nie przejmując się, że człowiek ten ma rodzinę, która na takich publikacjach na pewno ucierpi. Pamiętam, jak intensywnie krytykowano poprzednich włodarzy oraz, jak wielką negatywną kampanię lokalna gazeta przeciw nim wytoczyła. Pamiętam jak chroniono i chroni się obecnych decydentów w miejscowej gazecie, bo to przecież koledzy. Minęło 1,5 roku kadencji i co? I wielki blamaż, skandal !!! W mieście jest ponad 20% bezrobotnych, wielu cierpi niedostatek, a wielu nędzę. Wielokrotnie na miejscowym forum pisano o ludziach grzebiących w śmietnikach, dzieciach żebrzących o 20 groszy na bułkę, dzieciakach przychodzących do szkół bez śniadania i bardzo często jedzących w tych szkołach jedyny ciepły posiłek. A tutaj „sponsor” daje parę tysiączków na imprezkę, a miejscowy włodarz nie widzi nic w tym złego. Przechodzi to ludzkie pojęcie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Września jak ta Lala, czyli Polska w pigułce 17.02.04, 22:49 duchywrzesni napisała: > Pamiętam, jak przed wyborami rozpętano nagonkę na byłego burmistrza. Pamiętam > jak mu wytykano niemoralny tryb życia, jak opisywano w miejscowej gazecie jego > prywatne jakby nie było życie, nie przejmując się, że człowiek ten ma rodzinę, > która na takich publikacjach na pewno ucierpi. Pamiętam, jak intensywnie > krytykowano poprzednich włodarzy oraz, jak wielką negatywną kampanię lokalna > gazeta przeciw nim wytoczyła. Pamiętam jak chroniono i chroni się obecnych > decydentów w miejscowej gazecie, bo to przecież koledzy. Minęło 1,5 roku > kadencji i co? I wielki blamaż, skandal !!! W artykule jest dosc wyraznie napisane,ze wszystko odbywalo sie zgodnie z prawem. > W mieście jest ponad 20% > bezrobotnych, wielu cierpi niedostatek, a wielu nędzę. Wielokrotnie na > miejscowym forum pisano o ludziach grzebiących w śmietnikach, dzieciach > żebrzących o 20 groszy na bułkę, dzieciakach przychodzących do szkół bez > śniadania i bardzo często jedzących w tych szkołach jedyny ciepły posiłek. A > tutaj „sponsor” daje parę tysiączków na imprezkę, a miejscowy włoda > rz nie widzi > nic w tym złego. > > Przechodzi to ludzkie pojęcie!!!! W Warszawie jest tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
czekista2 Re: Września jak ta Lala, czyli Polska w pigułce 18.02.04, 07:04 Zmory jedne a kogo to dzisiaj obchodzi, że ktoś grzebie w śmietnikach, że dzieciaki przychodzą głodne do szkoły czy żebrzą na ulicy? Zapomnieliście co swego czasu powiedział za komuny rzecznik prasowy pewnego generała w ciemnych okularach? RZĄD SIĘ SAM WYRZYWI! Teraz SAMORZĄD SIĘ SAM WYRZYWI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! W grudniu zarówno gminni jak i powiatowi podjęli już w tym kierunku działania przyznając sobie nagrody pieniężne. Powinniście pamiętać zmory jedne, że oni mieli bogate święta i gwiazdora! A zjawisko głodu jest im na pewno OBCE! Odpowiedz Link Zgłoś
letoh Re: Września jak ta Lala, czyli Polska w pigułce 18.02.04, 12:32 Jak piszesz wyżywi czekisto z Kamczatki! Odpowiedz Link Zgłoś
czekista2 Re: Września jak ta Lala, czyli Polska w pigułce 18.02.04, 15:22 Bardzo się cieszę letoh, że wszystko zrozumiałeś. Po prostu koleś Jaki rząd taka ortografia! Jaki samorząd taka ortografia! Poza tym gościu jestem ślązok z pochodzenia i to ślązok dobrze wychowany. Jak mam napisać Ż to odrozu sobie je kojorze z Życi co oznoczo po śląsku cztery litery, na których siedzisz. Widzisz teraz mistrzu, że jo przez te skojorzenia mógł nopisać np. Rząd do Życi lub Samorząd do Życi. A nie mogę tego zrobić, bo jo jest dobrze wychowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robuś Re: Września jak ta Lala, czyli Polska w pigułce IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 19.02.04, 17:43 CHCECIE POZNAĆ PRAWDE? PATRZCIE TUTAJ: www.wrzesnia.info.pl/html/artyk/load.php?nrartyk=2662 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ornitolog Re: Września jak ta Lala, czyli Polska w pigułce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.04, 20:02 Łabędzi Śpiew słynnego kwartetu. Proponuję zasięgnąć rady u głownego specjalisty "wojen pancernych" generała lejtnanta Filipskiego ze zgrupowania armii w/w. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac czy napewno prawdę??? IP: 213.17.204.* 20.02.04, 14:08 Czy prawdę objawioną wg WW??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demokracja Re: Września jak ta Lala, czyli Polska w pigułce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.04, 20:26 Proszę, jakie poruszenie w WW u pana redaktora. Kolegę ruszyli? Przecież nie tak dawno w pana gazetce również pisali, tylko nie ruszyli wiernego kolegi! Prawda boli, bo zawsze bolała. Innych gnoić można i wtedy wyśpiewuje się hymny pochwalne, bo to nie mnie dotyczy i mojego protegowanego. Widzi pan,teraz to nie jest komuna tylko demokracja. Brawo Panie Kącki! Brawo Gazeta Wyborcza! Tylko tak dalej, a może kiedyś dojdziemy do normalności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obstrukcja Re: Września jak ta Lala, czyli Polska w pigułce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.04, 20:35 ha,ha,ha Sraczuszki się dostało? czas zamówić wizyty u psychoanalityka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystynka Re: Września jak ta Lala, czyli Polska w pigułce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.04, 22:39 Panie redaktorze Kącki niech zainteresuje się pan naszym powiatem. Myślę, że tam jest również wiele ciekawych "kwiatuszków" Do pana redaktora WW. Bardzo piękna obrona naszego posła. Oczywiście lobbing gazowy jest tutaj drobnostką, szczególnie, że dzisiaj rosjanie pokazali nam, co oznacza uzależnienie od monopolu gazowego.Z tego co mi wiadomo, to do takiego rosyjskiego monopolu doprowadziła partia pana posła. Swego czasu pisał pan , że jest antykomunistą, jednym z załozycieli NZS, a tutaj "ofiarna" obrona posła z sld? Czy nie nazywa się to hipokryzją i to wielką hipokryzją? Pamiętam wielką krytykę pana posła przez gazecinkę pana redaktora WW. Teraz widzę, że jakaś wspólnota nastąpiła. Co za zmiana, co za demokrata nam się ujawnił? Panie redaktorze naczelny, czy to prawda,że za serię artykułów o podobnej treści do tych z Wyborczej w pana gazecie ukarał pan swojego zastępcę? Proszę, jaki postęp poczyniła demokracja w naszej gazecie! Co na to czołowe postacie życia politycznego Platformy Obywatelskiej, z którymi tak ochoczo spacerowali nasi włodarze, co uwieczńczył na zdjęciu w swojej gazecie nasz obrońca posłów, demokrata redaktor???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Lokalny Patriotyzm IP: 213.17.204.* 20.02.04, 13:38 "Kiedy przyjdą podpalic dom.... ..Są w ojczyźnie rachunki krzywd, obca dłoń ich też nie przekreśli, ale krwi nie odmówi nikt..."(Broniewski). Są we Wrześni rachunki krzywd, ale przy ataku z zewnatrz lokalna społeczność wyraźnie się jednoczy. Trochę to śmieszne, ale tak jest w każdej prawie społeczności lokalnej. Hasło "Biją naszych" Inna sprawa, to przyznaje rację Śliwie, że chodzi o prawybory PE. Napisałem to zresztą na tym forum i na forum wrzesińskim w dniu ukazania się artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
janmaria5 Re: Września jak ta Lala, czyli Polska w pigułce 20.02.04, 16:57 Czytając dzisiejsze wywody Redaktora Naczelnego naszej gazety aż nie chce mi się wierzyć, że zostało to napisane. Drogi Panie Redaktorze! Przecież to Pana gazeta rozpoczęła pisać o wszystkich nieprawidłowościach, jakie mają miejsce w naszym mieście. Czyżby Pan o tym zapomniał? Drogi Panie! Powiem uczciwie, że zupełnie nie rozumiem tego histerycznego larum, które przecież Pana tygodnik rozpętał. Czyżby osoba gminnego decydenta, którego tak żarliwie Pan popierał w wyborach samorządowych wpłynęła na taki obrót sprawy? Jeden z przedmówców pisze tutaj, że we „wrześniakach” odezwał się patriotyzm lokalny. Pytam się, dlaczego po artykułach w WW taki patriotyzm się nie odezwał? Drodzy Panowie! Przestańcie naciągać naszą marną miasteczkową rzeczywistość do swojego patriotyzmu lokalnego. Powiedzcie to bezrobotnym, bezdomnym, głodnym obywatelom tego miasta, którzy marzą o kiełbasie zwyczajnej, czy metce, a co dopiero o rarytasach serwowanych za pieniądze „sponsorów” naszym samorządowym decydentom. Dla NICH nie prawybory, tylko miejsca pracy i możliwość elementarnego istnienia mają największe znaczenie. A tych w naszym mieście nie ma, bo brakuje właściwej koncepcji, żeby zaczęło się zmieniać. „Wykrzykujecie” dzisiaj, że inwestorzy zaczęli od nas uciekać. A czy oni rzeczywiście byli? Bo jeden na blisko 7 tys. bezrobotnych, który zaoferował 150 – 200 miejsc pracy jest igłą w stogu siana! Także Panowie Włodarze, Redaktorzy trochę więcej pokory, więcej skromności, a przede wszystkim zdecydowanie większej kompetentności życzę Wam, bo na dzień dzisiejszy tego wszystkiego Wam bardzo brakuje. Pamiętajcie, że ludzie, społeczeństwo to nie klocki lego, którymi można się bawić, raz budować, raz burzyć. Są to żywe organizmy, które myślą i , dla których Wy zostaliście przynajmniej na 4 lata powołani żeby reprezentować ich dobro. A u was partykularyzm, nepotyzm oraz brak stylu jest najbardziej widoczny. Gazeta Wyborcza jest największym polskim dziennikiem. Myślę, że nie potrzebuje waszych prawyborów żeby zaistnieć. Bo ona już istniej i to w pozytywnym znaczeniu, a wy na dzień dzisiejszy macie marne osiągnięcia, czyli „kiepskie istnienie” Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Patriotyzm lokalny 21.02.04, 00:12 Szanowny Janie Mario jak napisałem wcześniej patriotyzm lokalny budzi się głównie wtedy kiedy atak idzie z zewnątrz. To jest to słynne "chłopaki, biją naszych". Dyskusje z ww zostawiam na forum wrzesińskie Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin CZY CHODZI O AMBICJE JEDNEGO PANA Z RATUSZA?? 21.02.04, 10:03 Dopiero wieczorem czytając gazete WW na papierze (jednak papier, to papier) zwróciłem uwage na taki akapit: "Sam autor pisze: „(...) zwracał uwagę anonimowy rozmówca dzwoniący do redakcji”. Trudno powiedzieć czy osoba dzwoniąca do redakcji to ta sama osoba, z którą autor artykułu spotkał się we Wrześni w środę, 21 stycznia ok. godz. 16.00 w mieszkaniu przy pewnej ulicy w centrum miasta (zarówno nazwa ulicy, jak i numer domu są redakcji „WW” znane). Wiadomo też gdzie pracuje ta osoba i jakie miejsce zajmuje na wrzesińskiej scenie politycznej. Szkoda tylko, że w imię dzikich, aczkolwiek niespełnionych ambicji politycznych posunęła się aż do paskudzenia we własne gniazdo." JAK PAŃSTWO SĄDZICIE, CZY DOBRZE MYŚLĘ, ŻE CHODZI TU O PRACOWNIKA RATUSZA??? PANA POWIEDZMY MACIEJA Ł. (inicjały być może zostały zmienione, albo i nie). Jeżeli tak, to trzeba przyznać, że jego pęd do władzy jest straszny, a osiagnięć, poza Bractwem Kurkowym chyba nie aż tak wiele. A może się mylę. Może ma jakieś ukryte osiągnięcia?? A może to nie ten Pan?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: CZY CHODZI O AMBICJE JEDNEGO PANA Z RATUSZA?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.04, 12:59 Według najnowszych badań PBC General, realizowanych przez SMG/KRC, w styczniu "Fakt" miał najwyższe czytelnictwo wśród wszystkich dzienników ogólnopolskich - 17,38 proc. Po raz pierwszy wyprzedził "Gazetę Wyborczą" - 16,17 proc Odpowiedz Link Zgłoś
bride4 Re: dziennikarz miał 3 informatorów 21.02.04, 17:00 To był zapożyczony po uszy starosta,który chcial ubic swoje i sklocic reszte. Byt jeszce policjant z którym dziennikarz spotkał sie w samochodzie - ten policjant sam mi to mowil. I byl gosciu od Kaluznego, ktory go nie lubi a jest jednym z dyrektorow w Urzędzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: CZY CHODZI O AMBICJE JEDNEGO PANA Z RATUSZA?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.04, 13:00 wydaje mi się, że to on - lekki schizofrenik Odpowiedz Link Zgłoś
nasi Re: Informatorem GW był starosta 21.02.04, 16:50 To Dyzio dał wszystkie dane dziennikarzynie z GW, zeby swoje sprawy załatwic.Wiem bo przy tym bylem. Chcial skompromitowac Kaluznego. I dobrze, bo wszyscy sa tam umaczani. Odpowiedz Link Zgłoś
nasi Re: Śliwiński kręci swoje lody 21.02.04, 16:54 Ten gość - śliwiński - udający dziennikarza, tylko wykorzystuje koniunkturę i lezie tam gdzie gdzie mozna wejsc w d... bez wazeliny. Ma działeczkę obok Kałużnego i panowie się trzymaja. Jak mu dzienikarka Tomaszewska zaczela smrody na podworku wyciagac, to dziewcyzne odsunal od tekstow i sam zaczal bazgrac - grafoman Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: Prowokacja IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 21.02.04, 13:10 Wydaje mi się, że Śliwa w padł w panikę. Sam maczał w tym palce i to głęboko, o czym wszyscy wiedzą (nawet kogo wysyłał do Poznania)a teraz kiedy dostał sraczki wybiela wszystkich , których na jesieni gnoił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadu Re: Września jak ta Lala, czyli Polska w pigułce IP: *.wrzesnia.sdi.tpnet.pl 21.02.04, 13:19 Może trzeba się wkręcić, jestem we Wrześni na dosyć znaczącym stanowisku Odpowiedz Link Zgłoś
janmaria5 Re: Września jak ta Lala, czyli Polska w pigułce 21.02.04, 13:38 Może „Fakt” miał największe czytelnictwo. Nie wiem, bo nie sprawdzałem takich statystyk.. Nie ma jednak porównania między tymi dziennikami zarówno pod względem merytoryki, stylu i oczywiście tematyki na korzyść Gazety Wyborczej. Co się tyczy „patriotyzmu lokalnego” nasuwa się podstawowe pytanie: Którzy to są nasi? Czyżby ci, których opisuje GW, a wcześniej WW? Panowie to nie Sycylia, czy Korsyka. Mam nadzieję, że o taki patriotyzm nie chodzi, chyba że zmierzamy do takiego modelu naszej „małej ojczyzny” Współczuć tylko naszym dzieciom i wnukom! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosia Re: Nareszcie ktoś zaczą mówić prawde Wrześni!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.04, 19:21 Mam nadzieje ze to nie był ostatni artykul o moim mieście. Sądze, ze jest jeczsze o czym pisac!Czasem warto zajrzeć do szkół średnich!! I tam sprawdzić protekcje z gminy i nie tylko. Warto napisac o zastraszanych i bezradnych nauczycielach! Odpowiedz Link Zgłoś
janmaria5 Re: Września jak ta Lala, czyli Polska w pigułce 21.02.04, 22:20 Zaczyna to wszystko być bardzo smutne. Trudno uwierzyć, że wyrwaliśmy się spod komuny. Czytając te wszystkie bardziej i mniej jasne wypowiedzi, można powiedzieć, że mieszkamy w mieście degrengolady, a panowie decydenci z ich „wspaniałymi” doradcami stracili zupełnie głowę, jeżeli ją kiedykolwiek dla dobra wspólnego nosili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zioberek Konfiskata mienia nieuczciwych polityków IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 21.02.04, 22:23 przeczytajcie!!! wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html? wid=4911469&ticket=1379680427763688O2s7dGqjcLIgtsw6I25OJpILknAh6KPPt198uNMVDLugd 4%2BaC5kc9% 2BitR4DgPw8QBE9u8bOg8rASCgj2LxbdAv4i6853njSU7isZjEfMMdjU1UOXo5ZbykgLsbg3z4It Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zioberek Konfiskata mienia nieuczciwych polityków IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 21.02.04, 22:26 Coś wcześniej nie wyszło sorry!! Konfiskata mienia nieuczciwych polityków? IAR 17:00 Prawo i Sprawiedliwość chce wprowadzić konfiskatę mienia nieuczciwych polityków na rzecz Skarbu Państwa. Poseł Zbigniew Ziobro uważa, że narastająca w Polsce korupcja na styku polityki i biznesu wymaga radykalnych zmian w prawie. "Uważamy, że osoby, które pełnią funkcje publiczne powinny w sposób wiarygodny przekazać opinii publicznej informację na temat swojego majątku w momencie kiedy te funkcje obejmują i kiedy je kończą" - powiedział Ziobro. Zdaniem posła rażąca dysproporcja między zarobkami polityka a wielkością majątku jaki mu przybył po pracy na jakimś stanowisku, uzasadnia zastosowanie konfiskaty mienia, jeśli nie jest w stanie tej różnicy uzasadnić. Poseł Ziobro podkreślił, że obecne prawo nie radzi sobie z korupcją. "Często nie można udowodnić politykowi, że wziął łapówkę, można natomiast wykazać, że jego majątek jest wielokrotnie większy niż zarobki" - uważa poseł. Dodał, że proponowany pomysł jest zgodny nie tylko z duchem czasu, ale także z ogłoszoną w czerwcu zeszłego roku Deklaracją Paryską. Dokument podpisany przez wybitnych intelektualistów z całego świata, obrońców praw człowieka i noblistów wzywa do walki z korupcją na szczytach władzy i z bezkarnością, która tę korupcję umożliwia. Jedną z form działania, które proponuje Deklaracja Paryska jest właśnie konfiskata własności. PiS ogłosi szczegóły swojej propozycji podczas zaplanowanej na niedzielę konwencji programowej. (reb) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrześniok Re: Śliwka co się z tobą dzieje? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 21.02.04, 22:37 Śliwka jak to jest, że nadajesz temat GW - pomagasz a później, to wszystko odkręcasz? Opieprz od kumpli, którzy nic o twoich planach nie wiedzieli? A może coś innego...? Powiedz pleaseeeeeeee ! cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hubwie Re: Września jak ta Lala, czyli Polska w pigułce IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 22.02.04, 08:01 WRZESNIA W BYLYM WOJEW. KONINSKIM??????????? SKANDAL !!!!!!!!! OD ZAWSZE WRZESNIA NALEZALA DO POZNANIA, MY I KAMERUN DOBRE SOBIE....... Ciekawe jaka ocene z geografi mial autor tekstu?? Szkoda ze dziennikarze sa tak nie douczeni, jezeli ktos chce przeczytac komentarz lokalnej prasy do artykulu "Września jak ta Lala, czyli Polska w pigułce" to prosze wejsc na www.wrzesnia.info.pl Odpowiedz Link Zgłoś
barnabawielki do hubwie 22.02.04, 16:58 Jakie komentarze mamy czytać? Trzy tygodnie temu gazeta, która teraz pisze te twoje komentarze pisała zupełnie co innego, a właściwie to, co teraz pisze GW. Teraz ma ktoś w te ich wypociny uwierzyć? Zobacz człowieku, że nawet na tym jego forum aż 75% czytelników nie popiera obrony i usprawiedliwień pisanych przez redaktoraka naczelnego WW. Czepiasz się pierdoł, że ktoś pomylił województwa, a meritum sprawy jest zupełnie inne. Mam nadzieję, że zrozumiałeś to co pisze Gazeta Wyborcza? Napisała to bardzo jasno i zrozumiale. Myślę, że czas najwyższy zabrać się za nasze gminne i powiatowe „elity”, bo jest za co się zabierać. Jeżeli nie potrafiły tego zrobić nasze WW, to musi to zrobić prasa niezależna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: do Barnaby IP: 213.17.204.* 22.02.04, 22:29 Oczywiście pisząc o "niezależnej" GW masz na myśli, że jest niezależna od władz gminy i powiatu Września. Z takim pojęciem niezależności w pełni się zgadzam. Co do innych "niezależności" mam nijakie wątpliwości. Tym bardziej, że nieomylny, obiektywny i niezależny jest tylko Pan Bóg. Wszystko resztę jest od siebie wzajemnie jakoś uzależnione. I np. popatrz na zależność publikacja w Gazecie Wyborczej, a prawybory we Wrześni. Ja już nie wnikam w szczegóły, opisanej afery. Wiadomo afera była (i jest), ale takich afer jest w tym chorym kraju setki. A tu jak raz opisali Wrześnię. Dlaczego?? Moim zdaniem nastąpiła zbieżność interesu "informatora" i GW. Pierwszy dla sobie znanych powodów, chciał dołożyć władzy lokalnej, Gw zależy wyraźnie na utrąceniu prawyborów. (nawisem mówiąc ciekawa jest analiza dlaczego ktomuś w Warszawie prawybory nie pasują?, ale to odrębny temat). Oczywiście przy wszystkim co napisałem uważam, że powinni surowo rozliczyć zarówno "lalę", jak i osoby z nim powiązane. (zresztą jest to moje stanowisko opisane na forum ww i gw wrzesnia od początku afery). A przy okazji afer. Kto mi wyjaśni jak skończyła się wrzesinska "afera spirytusowa"??? Zdaje mi się, że szumne aresztowanie i "z kaczki woda" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: do jac IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 23.02.04, 07:07 A powiedzcie mi jaki jest udział naszego Pana nieomylnego redaktora w publikacji GW i kto powinien (a nie jest) byc podpisany pod artykułem GW? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: Zabawa w demokrację?! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 23.02.04, 10:06 Patriotyzm lokalny nie powinien przysłaniać nam, rzeczywistego źródła zła jakie toczy nasze miasta i nie tylko. Źródło zła leży w lokalnych powiązaniach biznesowo-polityczno-gazetowych . Taki układ powoduje , że władza się deprawuje. Wychodzi ona z założenia , że jej wszystko wolno , bo i tak zostanie to pozytywnie opisane przez spolegliwą gazetkę, która wychodzi ze skóry aby taki właśnie był odbiór społeczeństwa. „Patriotyzm” na jakim po ostatnim artykule bazuje „nieomylna” gazetka to nic innego tylko manipulacja jego redaktora w celu odwrócenia naszej uwagi od zatrważających faktów. Z patriotyzmem to nie ma nic wspólnego, chyba z nepotyzmem, to tu bym się zgodziła. Co do Wyborczej i prawyborów to tej gazecie nie potrzebne są nasze „zabawy w demokrację” jakie przez kilka dni zaserwują nam władze. Osobiście wolałabym bawić się i czuć ją przez cały rok a nie tylko przez kilka dni i to dopiero miesiąca maja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: Zabawa w demokrację?! IP: 213.17.204.* 23.02.04, 11:53 Odnośnie zabawy masz rację. Ja też uważam, że powinniśmy pracować i bawić się cały rok. No i koniecznie cały rok, nie tylko na wiosne uśmiechać się. Szczególnie lubie ładne uśmiechniete dziewczyny. I chyba prawdą jest,że nie ma brzydkich dziewczyn, są tylko takie , które się nie uśmiechają. Odnośnie prawyborów. No cóż, wyniki takiej zabawy idą w Polskę. Działają podobnie jak wyniki ogłaszanych co chwilę sondaży. O ile wynikami sondaży łatwo manipulować, o tyle wynikami prawyborów trudniej. Zbyt dużo ludzi zaangażowanych. Do tego prawybory odbędą się w Polsce B (prowincjonalnej), zupełnie innej od "warszawki". Może się okazać, że poparcie partii preferowanych przez media (np PO) bedą kiepskie. A ludzie w swoich wyborach kierują się również sondażami (po to mi. tak często są robione i ogłaszane). W tym momencie polityka GW może ucierpieć. (przyznasz, że GW jakąś swoją politykę prowadzi). W sprawie korupcji, przekrętów i patriotyzmu lokalnego. Oczywiście korupcje, przestępczość należy zwalczać na każdym poziomie. To co w tej chwili dzije się w Polsce woła o pomste do nieba. I Września nie jest tu wyjątkiem, a raczej maleńkim trybikiem w potężnej machinie zła. A "patriotyzm lokalny", jest chyba sprawą "obiektywną". Tzn występującą w każdej społeczności i wynikająca z naszych charakterów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: Zabawa w demokrację?! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 23.02.04, 12:13 Oczywiście o zabawie mówiłam ironicznie, co trudno wychwycić. Generalnie chodziło mi o to, aby była u nas faktyczna demokracja a nie tylko wtedy, kiedy burmistrz zechce się w nią z nami bawić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: Zabawa w demokrację?! IP: 213.17.204.* 23.02.04, 12:23 Tak cały rok powinna być demokracja, a nie zabawa w demokracje. To jednak nie zmienia mojego zdania o pracy, zabawie i uśmiechu na codzień Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: Zabawa w demokrację?! 23.02.04, 17:52 Gość portalu: Kaśka napisał(a): > Oczywiście o zabawie mówiłam ironicznie, co trudno wychwycić. Generalnie > chodziło mi o to, aby była u nas faktyczna demokracja a nie tylko wtedy, >kiedy burmistrz zechce się w nią z nami bawić. Ja Cie Kaska od poczatku tak rozumialem. Odpowiedz Link Zgłoś