Dodaj do ulubionych

Jestem zniesmaczona

14.04.10, 20:27
Adam Bielan w rozmowie z Moniką Olejnik powiedział, ze miliony ludzi oddające
hołd parze prezydenckiej przed Pałacem Prezydenckim są wsparciem i czym przy
tej liczbie jest ta garstka protestujących przeciwko pochowaniu pary na
Wawelu. Chciałabym zauważyć, ze również oddałam hołd parze prezydenckiej a
jednocześnie protestuję przeciwko pochówkowi na Wawelu. Kardynał Dziwisz nie
mówi prawdy, ta decyzja jest z jego strony decyzją polityczną, tak to wygląda.
Brak słów. Ja nadal jestem w żałobie po katastrofie, płacze za wszystkie
ofiary ale to co dzieje się dzisiaj w sprawie pochówku jest haniebne, jeśli
Prezydent był przede wszystkim urzędnikiem i Prezydentem wszystkich Polaków to
my Polacy mamy współprawo decydować o miejscu jego pochówku. Jeśli prawo
należy do rodziny wyłącznie i jest to sprawa prywatna to Wawel jest prywatnym
cmentarzyskiem Kardynała Dziwisza. Dziś do kraju wróciło 30 trumien, ten widok
na zawsze pozostanie w moim sercu, żałoba wypełnia mnie absolutnie. Decyzja o
pochówku na Wawelu, oby nie odbiła się czkawką...
Mam nadzieję, ze poznamy wszystkie okoliczności tej katastrofy.
Płacze po wszystkich ofiarach :( współczuję z całego serca ich rodzinom,
jestem Polką, patriotką i nie zaliczam siebie do "garstki wyrzutków"
protestujących. Szanujmy się wzajemnie.
Obserwuj wątek
    • antykagan0 Re: Jestem zniesmaczona 14.04.10, 20:34
      Ja się nie mogę doczekać, kiedy pisowcy po pogrzebie otworzą swoje jadaczki
      pełne nienawiści i jadu i znowu pokażą swoje normalne oblicza. Szczególnie liczę
      tutaj na Jarka.
      • zaffaran Re: Jestem zniesmaczona 14.04.10, 20:36
        >Szczególnie liczę tutaj na Jarka.<
        Tak, na niego w tym wzgledzie zawsze mozna liczyc.
        • jadwiha Re: Jestem zniesmaczona 14.04.10, 20:42
          oł jes:)
          poleci, jak zwykle, z grubej rury.
          Teraz juz ma sobie czym wycierać słodkiego buziaczka
          • zazulam Re: Jestem zniesmaczona - ja jeszcze bardziej 14.04.10, 20:49
            słabo mi się robi jak to czytam.
            zastanówcie się w kim jest więcej jadu i zawiści.
            po co oddajecie komuś honory? bo tak wypada?
            ludzie małej wiary i słabego serca.
            Panu Bogu świeczkę i diabłu ogarek.
            Ja osobiście jestem załamana jak szybko zapominamy...
            • marysia130 Re: Jestem zniesmaczona - ja jeszcze bardziej-odp. 14.04.10, 21:36
              Wcześniej napisałam czemu jestem przeciwna tej decyzji, wklejam raz jeszcze:

<<Myślę, że Wawel nie jest słusznym miejscem pochówku prezydenckiej pary z kilku
              powodów, przede wszystkim za życia Pan Prezydent był mentalnie odizolowany od
              dużej części społeczeństwa a pochowanie Go na Wawelu sprawi, że to zbiorowe
              otwarcie serc (może zbyt późne) dla Jego osoby będzie odizolowane fizycznie
              dla możliwości oddania mu pokłonu po śmierci. Warszawa wspaniale okazała
              solidarność Prezydentowi i jego rodzinie czemu teraz odebrać stolicy Państwa
              możliwość czynienia tego dalej bez barier? Wawel to miejsce historyczne ale
              równocześnie monumentalne, mauzoleum w którym unosi się duch historii, Polska
              chce mieć dostęp do swojego Prezydenta w każdej chwili, bez skrępowania i
              zadęcia. Po drugie konieczność wnoszenia opłat za wejście, cóż... to kolejny
              argument aby ciała prezydenckiej pary pochowane były w innym miejscu. Mam
              wrażenie, że odbywa się tutaj gra o profity z pochówku co jest brzydkie i
              sprowadza nasze myśli pogrążone w żałobie na tor którego nikt nie chce. Po
              trzecie ta decyzja dzieli Polaków w chwili w której powinniśmy stanowić
              jedność. Po czwarte w katastrofie zginęło 96 osób i gloryfikowanie wybranych
              jest niesprawiedliwe. Znamienne jest, że nie mamy w Polsce procedur na taką
              okoliczność i decyzja podejmowana jest pochopnie bez przemyślenia. Epoka
              królów już się skończyła, Wawel powinien byc miejscem zamkniętym historycznie,
              stolica miejscem otwartym dla ludzkich serc i pamięci. >>

Nie obraziłam nikogo, niczyich uczuć, czemu więc Ty mnie obrażasz? Czemu
              odbierasz mi prawo do głębokiego przeżywania tej tragedii a jednocześnie do
              zadawania pytań? Do poczucia, ze dzieje się coś niewłaściwego? To był Prezydent
              również mój. Czemu uwłaczasz mi pisząc, że postępuję nieuczciwie? Nazywasz
              człowiekiem małej wiary? Jakie to proste, plucie... Prawda? Tylko kto pluje...
              • marysia130 I jeszcze dodam 14.04.10, 21:40
                Że mój protest jest wirtualny, nie czynny.
      • 1ki Re: Jestem zniesmaczona 14.04.10, 20:49
        > Ja się nie mogę doczekać, kiedy pisowcy po pogrzebie otworzą swoje jadaczki
        > pełne nienawiści i jadu i znowu pokażą swoje normalne oblicza. Szczególnie licz
        > ę
        > tutaj na Jarka.
        Niektórzy już otworzyli "swoje jadaczki" i nie są to PiSowczycy, ani Jarosław,
        który ani słowa jeszcze nie powiedział. Tu na tym forum żółć wylewa się
        wszystkimi otworami, mimo cenzury.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka