Dodaj do ulubionych

Dekadentyzm....

08.05.10, 13:27
czyli schyłek, upadek.
Jeszcze się bronią, jeszcze walczą o swoją pozycję nieczystymi metodami. Ale
chyba juz wiedzą. No bo zycie każdej społeczności to zycie oparte na cyklach.
Tak jak w przyrodzie. Zawsze przychodzi moment oczyszczenia, rozpoczęcia
wszystkiego od nowa.
Obserwuj wątek
    • zosia.20 Re: Dekadentyzm.... 08.05.10, 13:32
      elena4.2 napisała:

> Zawsze przychodzi moment oczyszczenia, rozpoczęcia
      > wszystkiego od nowa.

pl.wikipedia.org/wiki/Noc_długich_noży
      Świadkiem tego zajścia był Alfred Rosenberg, który w swym pamiętniku pisał:

W eskorcie oddziału SS, Führer dojechał do Wiesse i na miejscu zapukał delikatnie do drzwi Röhma. "Wiadomość z Monachium" - powiedział zmienionym głosem. "Dobrze, proszę wejść" - odpowiedział Röhm - "drzwi są otwarte". Hitler z impetem otworzył drzwi, dopadł leżącego w łóżku Röhma, złapał go za gardło i wrzasnął: "Jesteś aresztowany, ty świnio!". Wtedy przekazał zdrajcę SS. Z początku Röhm odmówił ubrania się, ale wtedy SS-man rzucił mu w twarz ubrania, aż ten zgodził się je nałożyć. W pokoju obok znaleźli młodych mężczyzn, którzy oddawali się aktom homoseksualnym. "I to są ci, którzy chcą być przywódcami Niemiec" - powiedział Hitler trzęsąc się. (Spielvogel, 78)

W następnych godzinach aresztowano również innych przywódców SA, wielu z nich zostało rozstrzelanych na miejscu. Z początku wydawało się, że Hitler zamierza ułaskawić Röhma, ale w końcu zdecydował o jego egzekucji. Wydaje się, że Röhm dostał szansę na honorowe samobójstwo, ale w końcu został zastrzelony. Hitler wykorzystał czystkę SA także w celu wyrównania rachunków za pucz monachijski - zamordowani zostali między innymi: Gregor Strasser, były Komisarz Bawarski i Triumwir Gustav Ritter von Kahr, były kanclerz Kurt von Schleicher i konserwatywny rewolucjonista Edgar Jung. Inny były kanclerz i urzędujący wicekanclerz w gabinecie Hitlera Franz von Papen, został umieszczony w areszcie domowym.
      Efekty [edytuj]

3 lipca rząd Niemiec uchwalił "Prawo odnośnie środków samoobrony Państwa" (Gesetz über Maßnahmen der Staatsnotwehr), które składało się z jednego artykułu stwierdzającego, że "podjęte środki były legalną samoobroną Państwa".

Hitler poinformował opinię publiczną o czystce 13 lipca, utrzymując, że 61 osób zostało zgładzonych, 13 - zastrzelonych za opór przy aresztowaniu, a trzech popełniło samobójstwo. Informując o czystce stwierdził:

"Jeśli ktokolwiek wypomni mi to pytając dlaczego nie odwołałem się do zwykłych sądów, oto co powiem: W tej godzinie byłem odpowiedzialny za los narodu niemieckiego, a przez to stałem się sędzią najwyższym tego ludu." (William Shirer, Powstanie i upadek Trzeciej Rzeszy, Simon and Schuster, New York, 1959)

W rezultacie czystki Hitler zyskał wdzięczność i poparcie armii. 26 lipca SS zostało wydzielone z SA, a Himmler został jego Reichsführerem, odpowiadając tylko przed Hitlerem.

• elena4.2 Re: Dekadentyzm.... 08.05.10, 13:40
        No mówiłam twoj post to tylko przykład tych nieczystych metod o których
        wspominałam.
        Ja miałam raczej na mysli zmianę trendow, oczyszczenie się z falszu,
        otrząśniecie się z drętwienia, odwołanie się do zdrowego rozsądku.
        Naród jak lawa. A ktoś kto się go boi,gardzi nim, nie rozumie go, czuje się jak
        oblęzonej twierdzy nie moze nim kierowac. Co najwyzej sterowac a i to nie na
        zawsze.
        • zosia.20 Re: Dekadentyzm.... 08.05.10, 13:46
          elena4.2 napisała:

> No mówiłam twoj post to tylko przykład tych nieczystych metod o których
          > wspominałam.

dlaczego nieczyste ?
          Po prostu przypominam fakty historyczne, powstanie systemu
          totalitarnego w Niemczech.
          Na początku sieje się terror i wykańcza potencjalnych konkurentów.
          • elena4.2 Re: Dekadentyzm.... 08.05.10, 13:54
            No tak. To pasuje. Jesteśmy swiadkami odradzania się totalitaryzmu, wykonczania
            przeciwnikow politycznych i nieukrywanego popadania w zależności od silniejszych
            przyjaciół tylko w tym celu aby utrzymac sie przy władzy. Po drugiej stronie
            pierwiastek ludowy. Sytuacja jak przed rewolucją w meksyku.
          • qqazz Fakty, fakty, fakty... 08.05.10, 15:53
            Istotą totalitaryzmu jest prawo państwa do ingerencji w zycie obywatela kiedy
            ono sobie tego zażyczy i nie jest ważnym, czy robi to poprzez arbitralna decyzję
            administracyjną (od której wszakże mozna się odwoływać) czy co gorsza przez
            uchwalenie prawa brutalnie wkraczajace w zycie prywatne obywateli co miało
            miejsce ostatnio.
            U podstaw każdej społeczności leża zwyczaje i etyka, prawo może się zmieniać ale
            obyczaje i normy moralne musza pozostać niezmienne, zadne prawo stanowione ani
            zadna instytucja nie moze sobie uzurpować prawa do ich narzucania inaczej dzieją
            się rzeczy o jakich piszesz, bo prawo zlewa się wtedy z moralnoscią a wolę
            ludzką utozsamia się z boskim prawem do ustalania co dobre a co złe, człowiek
            nie moze ustalać, moze tylko wybrać, a im bardziej mu się zdaje, że jest inaczej
            tym marniejszym jest pyłem.

pozdrawiam
        • wariant_b Re: Dekadentyzm.... 08.05.10, 15:39
          "Jako chrześcijanin nie mam powinności do bycia oszukiwanym, ale mam powinność
          do bycia wojownikiem o prawdę i sprawiedliwość"
    • sclavus Dekadencja!!! 08.05.10, 14:05
      panno elenko...
      Dekadencja!!
      PeeS - a gdzie to, panna elenka, widzi tę dekadencję???
      • elena4.2 Re: Dekadencja!!! 08.05.10, 14:09
        A ja wiem? zastanawiałam się nad dekadencją i wybrałam dekadentyzm, bo to nie
        tylko upadek. To upadek jakiegoś stylu i trendu, który trwał choc nie miał racji
        bytu.
        • zosia.20 Re: Dekadencja!!! 08.05.10, 14:22
          elena4.2 napisała:

> To upadek jakiegoś stylu i trendu, który trwał choc nie miał racji bytu.

tak właśnie było w 1933, demokracja się "nie sprawdziła",
          "nie miała racji bytu".
          Nowy system przyniósł śmierć 72 milionom ludzi.
          • elena4.2 Re: Dekadencja!!! 08.05.10, 14:24
            No ale w tej chwili mamy system quasi demokratyczny a demokracja dobija się o
            swoje prawa.
        • sclavus Re: Dekadencja!!! 08.05.10, 14:26
          To dobrze, że się zastanawiałaś elenko (jednak dekadencja!)
          Ważniejsze jednak, gdzie ty ją widzisz???
          • elena4.2 Re: Dekadencja!!! 08.05.10, 14:36
            Nie będę się spierac o bliskoznaczne terminy, bo ideę i tak wszyscy załapali.
            Widzę ja w narastajacej agresywności działań, a jak wiadomo agresja jest jakąs
            formą obrony. Po radykalne srodki sięga się wówczas, kiedy te mniej radykalne
            juz zostały wykorzystane.
            • sclavus Re: Dekadencja!!! 08.05.10, 15:22
              Z tym akurat nie będę się spierał...
              Wypisz - wymaluj: PiS
              Co prawda, ktoś niezorientowany, może uwierzć w jagnięcość
              pisiąt bo w kir się ubrali i żałobę udają... acz przecież to nic
              innego jak agresja właśnie!
              Zechcij mnie oświecic nieoświeconego: żałoba kampanijna to jes, czy
              kampania żałobna???
              Zupełnie jak z tym diabłem, co to w ornat się przebrał....

PeeS - niby definicję dekadencji dałaś przyzwoitą, ale z
              uzasadnieniem jej - tej dekadencji - już masz cholerny kłopot... :|
              • elena4.2 Re: Dekadencja!!! 08.05.10, 19:36
                Jesteś nastepnym co odlatuje. Ja nie rozumiem o czym ty piszesz.
                Szkoda, ze reżim nie przewidzial przygotowując zamach stanu, ze w Polsce
                przecież żałoba jest tradycją i obchodzi się ją według okreslonych zasad.
                Jeszcze jeden argument za tym, ze ci co Polską rządzą, są totalnie oddaleni od
                ludzi.
          • elena4.2 Re: Dekadencja!!! 08.05.10, 14:42
            Poczekaj może wskoczy post który napisałam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka