Dodaj do ulubionych

"Przy pomocy faktur lub oświadczeń"

25.05.10, 16:36
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7933561,Tusk___Nie_bedziemy_oszczedzac__jesli_chodzi_o_pomoc.html
"Pomoc dla powodzian ma mieć dwie fazy. Pierwsza, to wskazanie przez wójta
rodzin, które zostały bez środków do życia. Te rodziny otrzymają 6 tys. zł. -
Ten zasiłek nie będzie w żaden sposób rozliczany - zaznaczył tusk. -
Jednocześnie uruchamiamy także środki, których domostwa zostały
poszkodowane w czasie powodzi. Każda rodzina może otrzymać do 20 tys. zł bez
oceny rzeczoznawcy.

Premier zaznaczył, że z tej kwoty trzeba będzie się rozliczyć przy pomoc
faktur lub oświadczeń.
I tutaj, jak zaznaczył premier, potrzebna
będzie rekomendacja wójta i pomocy społecznej.

W przypadkach, gdy szkody są bardzo duże, po ocenie rzeczoznawcy będzie można
zgłosić się po zapomogę w wysokości 100 tysięcy złotych. Z tej sumy również
należy dokładnie się rozliczyć. W wypadkach, gdy zniszczeniu uległy ważne
obiekty użyteczności publicznej, rząd na wniosek wojewody rozważy wsparcie
dodatkowymi środkami odbudowy. Dodatkowo każda rodzina, która mieszka na
terenach zalanych otrzyma też tysiąc złotych na dziecko w wieku szkolnym.
Dzieci z obszarów dotkniętych powodzią mogą również skorzystać z wypoczynku
wakacyjnego.

Premier poinformował, że wpływy z VAT-u od SMS-ów na rzecz ofiar powodzi
zostaną przeznaczone na cele charytatywne. Minister finansów będzie się przy
tym kierował sugestiami organizatorów akcji SMS-owej."

Podoba mi się to. Można skorzystać z pomocy fachowca "złotej rączki", nie
trzeba szukać firmy, która wystawi fakturę.
Obserwuj wątek
    • qqazz Re: "Przy pomocy faktur lub oświadczeń" 25.05.10, 16:41
      A mnie się nie podoba.
      Bo pieniadze trafią zarówno do tych których nigdy nie zalewało i którzy po
      prostu mieli pecha bo trafiła się powódź stulecia, oraz do tych którzy świadomie
      pobudowali sie niedawno na terenach zalewowych.

pozdrawiam
      • pis_na_pis Re: "Przy pomocy faktur lub oświadczeń" 25.05.10, 16:42
        qqazz napisał:

> A mnie się nie podoba.

Wymysl cos lepszego.
        • qqazz Re: "Przy pomocy faktur lub oświadczeń" 25.05.10, 16:48
          Wypłacać tylko te 6 tysiecy (choc nie wiem czy to nie za dużo) i tylko tym
          którzy naprawdę zostali bez zadnych środków do zycia a wiecej tylko rolnikom,
          jak ktos budował wille albo kupił klitke w bloku na niezabezpieczonym terenie
          zalewowym to jego problem, jak było go na nie stać to chyba ma jakieś
          oszczędności, a jak nie ma to jest głupi a za głupotę nie mozna mu płacić.

pozdrawiam
          • kotek.filemon Re: "Przy pomocy faktur lub oświadczeń" 25.05.10, 16:51
            Tusku powinien powiedzieć to, co 13 lat temu Cimoszko. 13 lat minęło a Polacy ani trochę nie zmądrzeli. Niestety, Tusku dobrze wie, że mówienie prawdy może spowodować zmycie rządu platfusianego przez falę powodziową...
            • qqazz Re: "Przy pomocy faktur lub oświadczeń" 25.05.10, 16:59
              Dlatego Cimoszewicza szanuję choć z jego poglądami się niemal kompletnie nie
              zgadzam, a Tuska jakoś niespecjalnie.
              Facet a więc i prawdziwy polityk musi mieć jaja i umieć podejmować decyzje wbrew
              oczekiwaniom tłumu, jeżeli trzeba, nawet kosztem swojej kariery, partii a nawet
              zycia, a nie robić wszystko pod sondaże.

pozdrawiam
          • bezpocztyonline Re: "Przy pomocy faktur lub oświadczeń" 25.05.10, 16:54
            wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,7925152,Powodz_w_Polsce__Kontrolowane_wysadzanie_walow__RELACJA.html
            Spora część tych ludzi została zalana sztucznie i świadomie: po to, by uchronić
            większe miasta.

Inni z kolei mieszkają na terenie chronionym wałem, który nie wytrzymał (wina
            skarb państwa).

Należą im się pieniądze na odzyskanie takiego stanu posiadania, jaki mieli przed
            powodzią.

• barnacle.bill.the.sailor Sorry, zapomniałem się przedstawić... 25.05.10, 17:40
              Rycho Sobiesiak jezdem.
            • qqazz Re: "Przy pomocy faktur lub oświadczeń" 25.05.10, 18:12
              Są niewatpliwie sytuacje kiedy trzeba pomóc, ale w wielu przypadkach winni sa
              sami zalani. Jak ktos buduje sie na terenie zalewowym powinien nalezycie
              zabezpieczyć działkę i dom, podnieść wysokość gruntu, otoczyć działkę wałem a
              nie płotem, etc... jak tego nie robi to niech się nie dziwi, że go zalewa, a jak
              ktoś kupuje mieszkanie od deelopera na takim np. Kozanowie to juz w ogóle robi
              to na własne ryzyko.

pozdrawiam
              • hummer Re: "Przy pomocy faktur lub oświadczeń" 25.05.10, 18:45
                qqazz napisał:

> Są niewatpliwie sytuacje kiedy trzeba pomóc, ale w wielu przypadkach winni sa
                > sami zalani. Jak ktos buduje sie na terenie zalewowym powinien nalezycie
                > zabezpieczyć działkę i dom, podnieść wysokość gruntu, otoczyć działkę wałem a
                > nie płotem, etc... jak tego nie robi to niech się nie dziwi, że go zalewa, a ja
                > k
                > ktoś kupuje mieszkanie od deelopera na takim np. Kozanowie to juz w ogóle robi
                > to na własne ryzyko.

Kozanów, to głównie mieszkania komunalne.
        • hummer Przetarg na odbudowę Polski 25.05.10, 17:59
          pis_na_pis napisała:

> qqazz napisał:
          >
          > > A mnie się nie podoba.
          >
          > Wymysl cos lepszego.

Inaczej to marnotrawienie publicznych pieniędzy.
          • bezpocztyonline Re: Przetarg na odbudowę Polski 25.05.10, 18:06
            hummer napisał:

> Przetarg na odbudowę Polski
            >
            > Inaczej to marnotrawienie publicznych pieniędzy.

Przetarg? I wygra go jedna firma? To jak długo będzie czekał rolnik z Dobrzykowa
            na remont?
            • hummer Dura lex sed lex. 25.05.10, 18:10
              bezpocztyonline napisała:

> hummer napisał:
              >
              >
              > > Przetarg na odbudowę Polski
              > >
              > > Inaczej to marnotrawienie publicznych pieniędzy.
              >
              > Przetarg? I wygra go jedna firma? To jak długo będzie czekał rolnik z Dobrzykow
              > a
              > na remont?

A czemu ten rolnik ma być lepszy od odbudowy reszty kraju?

Stanu wyjątkowego nie było. Może poczekać.
              • qqazz Re: Dura lex sed lex. 25.05.10, 18:47
                Bo rolnik zwykle ma pole z dziada pradziada tam gdzie je ma i musi je uprawiać,
                żeby miał z czego zyc i zebysmy my mieli co jeść. Akurat rolnicy to grupa
                specyficzna wśród poszkodowanych, oni nie stawiali sobie willi ani nie kupowali
                mieszkań od developerów, tylko byli, sa i beda na terenach zalewowych, a jak ich
                tam zabraknie to co bedziesz jadł?

pozdrawiam
                • hummer Re: Dura lex sed lex. 25.05.10, 18:56
                  qqazz napisał:

> Bo rolnik zwykle ma pole z dziada pradziada tam gdzie je ma i musi je uprawiać,
                  > żeby miał z czego zyc i zebysmy my mieli co jeść. Akurat rolnicy to grupa
                  > specyficzna wśród poszkodowanych, oni nie stawiali sobie willi ani nie kupowali
                  > mieszkań od developerów, tylko byli, sa i beda na terenach zalewowych, a jak ic
                  > h
                  > tam zabraknie to co bedziesz jadł?

Są ubezpieczenia. Dziś miast martwić się czy wystarczy od Rządu Polskiego
                  zanieśli, by wniosek o uznanie szkody i żyliby lepiej niż dziad czy pradziad. A
                  co będę jadł? Wszystkich nigdy nie zaleje. Przypowieść o Noe.
                  • bezpocztyonline Re: Dura lex sed lex. 25.05.10, 19:18
                    hummer napisał:

>
                    > Są ubezpieczenia. Dziś miast martwić się czy wystarczy od Rządu Polskiego
                    > zanieśli, by wniosek o uznanie szkody i żyliby lepiej niż dziad czy pradziad.

Czy ty kiedykolwiek miałeś do czynienia z ubezpieczeniem? Jakimkolwiek?
                    • hummer Re: Dura lex sed lex. 25.05.10, 19:19

> hummer napisał:
                      >
                      >
                      > >
                      > > Są ubezpieczenia. Dziś miast martwić się czy wystarczy od Rządu Polskiego
                      > > zanieśli, by wniosek o uznanie szkody i żyliby lepiej niż dziad czy pradz
                      > iad.
                      >
                      > Czy ty kiedykolwiek miałeś do czynienia z ubezpieczeniem? Jakimkolwiek?

A wyglądam, że nie?
          • qqazz Takie przetargi robimy co 4 lata a bywa, że 25.05.10, 18:14
            częściej i jakos jeszcze nie wybralismy nikogo kto potrafiłby sprostać zadaniu.
            Ale z uporem godnym lepszej sprawy większośc z nas głosuje ciagle na tych samych
            którzy juz nie raz sie nie sprawdzili.

pozdrawiam
            • hummer Re: Takie przetargi robimy co 4 lata a bywa, że 25.05.10, 18:38
              qqazz napisał:

> częściej i jakos jeszcze nie wybralismy nikogo kto potrafiłby sprostać zadaniu.
              > Ale z uporem godnym lepszej sprawy większośc z nas głosuje ciagle na tych samyc
              > h
              > którzy juz nie raz sie nie sprawdzili.

Bo to jak w przy przetargach. Nie wygrywa najlepszy, tylko ten co spełnił
              wymagania zamawiającego.
              • qqazz Re: Takie przetargi robimy co 4 lata a bywa, że 25.05.10, 18:43
                Albo lepiej go zbajerował jak sam zamawiajacy nie dość, że nie potrafi dokładnie
                określić swoich wymagań to jeszcze nie potrafi zweryfikować jakości "wykonanego"
                zamówienia.

pozdrawiam
                • hummer Re: Takie przetargi robimy co 4 lata a bywa, że 25.05.10, 18:46
                  qqazz napisał:

> Albo lepiej go zbajerował jak sam zamawiajacy nie dość, że nie potrafi dokładni
                  > e
                  > określić swoich wymagań to jeszcze nie potrafi zweryfikować jakości "wykonanego
                  > "
                  > zamówienia.

Mógłby kolega mnie dziś nie drażnić i wyrażać się precyzyjnie?
                  • qqazz Re: Takie przetargi robimy co 4 lata a bywa, że 25.05.10, 19:00
                    Więc powiem tak, ludziska często głosują nawet nie majac pojęcia na kogo i
                    dlaczego głosują, później ci ich wybrańcy robią co robia, ludziska sa
                    niezadowolone więc głosuja na kolejnych którzy znowu dają ciała więc następnym
                    razem ludziska głosuja na tych co poprzednio albo znowu na tych samych.

pozdrawiam
                    • hummer Cóż, od lat rządzą ugrupowania "prawicowe" 25.05.10, 19:12
                      qqazz napisał:

> Więc powiem tak, ludziska często głosują nawet nie majac pojęcia na kogo i
                      > dlaczego głosują, później ci ich wybrańcy robią co robia, ludziska sa
                      > niezadowolone więc głosuja na kolejnych którzy znowu dają ciała więc następnym
                      > razem ludziska głosuja na tych co poprzednio albo znowu na tych samych.

Czas, by wróciła lewica do władzy. Nie uważasz? Taki Napieralski to łebski gość.
                      • qqazz Re: Cóż, od lat rządzą ugrupowania "prawicowe" 25.05.10, 21:45
                        Nie załamuj mnie nawet, to byłaby kompletna katastrofa.

pozdrawiam
    • barnacle.bill.the.sailor Mnie też się podoba... :))) 25.05.10, 16:51
      Zgłoszę znajomemu sołtysowi, że mój dom został poszkodowany przez powódź, wezmę
      20 tys., sołtysowi odpalę z tego działkę i rozliczę się przy pomocy
      oświadczeń... ;)))
      • pis_na_pis Sposob myslenia typowego pispolaczka zlodzieja. :( 25.05.10, 16:55
        barnacle.bill.the.sailor napisał:

> Zgłoszę znajomemu sołtysowi, że mój dom został poszkodowany przez
        powódź, wezmę
        > 20 tys., sołtysowi odpalę z tego działkę i rozliczę się przy pomocy
        > oświadczeń... ;)))

Sposob myslenia typowego pispolaczka zlodzieja. :(
      • qqazz Re: Mnie też się podoba... :))) 25.05.10, 16:55
        > Zgłoszę znajomemu sołtysowi, że mój dom został poszkodowany przez powódź,
        wezmę> 20 tys., sołtysowi odpalę z tego działkę i rozliczę się przy pomocy>
        oświadczeń... ;)))

Tęgie głowy widać nad tym myslały, kto wie czy nawet komisja Palikota nie wzieła
        udziału w przygotowywaniu projektu.

pozdrawiam
      • bezpocztyonline Re: Mnie też się podoba... :))) 25.05.10, 17:03

> Zgłoszę znajomemu sołtysowi, że mój dom został poszkodowany przez > powódź,

Sołtys przyśle komisję, która obejrzy. Jeśli na terenie była powódź i ślady są -
        dostaniesz potwierdzenie od sołtysa. Jeśli twój dom nie został dotknięty
        powodzią - sołtys pośle cię do diabła, a sąsiedzi-powodzianie zapamiętają ci to
        na dłużej...

> wezmę 20 tys.,

Jeśli cię zalało - należy ci się.

> sołtysowi odpalę z tego działkę

A po co?

> i rozliczę się przy pomocy oświadczeń... ;)))

Faktury za materiały, robocizna na oświadczenia.

Przynajmniej w 1997 r. tak było.

Pamiętaj, że Tusk korzysta teraz z doświadczeń i Cimoszewicza i Buzka.
        • barnacle.bill.the.sailor Re: Mnie też się podoba... :))) 25.05.10, 17:39

> Sołtys przyśle komisję, która obejrzy.

Z sołtysem jestem na "ty" i każdego wieczora walimy razem gorzałę, więc mnie nie
          rozśmieszaj jakimiś komisjami... ;)))

> > sołtysowi odpalę z tego działkę

> A po co?

Żeby nie czuł się pokrzywdowany... ;)))
          >
          > > i rozliczę się przy pomocy oświadczeń... ;)))
          >
          > Faktury za materiały, robocizna na oświadczenia.

Zlecam cały remont zaprzyjaźnionej firmie budowlanej i nie interesuje
          mnie kwestia materiałów - płacę za całość. Oczywiście wirtualnie... ;)
          >
          > Pamiętaj, że Tusk korzysta teraz z doświadczeń i Cimoszewicza i Buzka.

Tusk będzie osobiście weryfikował faktury i oświadczenia ??? ;))))))))))))))))))))))
          • etta2 Re: Mnie też się podoba... :))) 25.05.10, 17:50
            Świetnie kalkulujesz, chyba już dorobiłeś się niezłego majątku.
            Teraz powinieneś modlić się o co najmniej 2 powodzie w roku....
            • barnacle.bill.the.sailor Re: Mnie też się podoba... :))) 25.05.10, 18:22
              etta2 napisała:

> Świetnie kalkulujesz, chyba już dorobiłeś się niezłego majątku.

Niestety nie... Przecież te POmysły jeszcze nie weszły w życie... :(

> Teraz powinieneś modlić się o co najmniej 2 powodzie w roku....

Modlić to sie mogą gupie pisdaki - prawdziwy byznesmen taki jak ja znajdzie
              dojścia tam gdzie trza, żeby projekty ustaw antypowodziowych nigdy nie opuściły
              "archiwum".
          • bezpocztyonline Re: Mnie też się podoba... :))) 25.05.10, 18:02

> Z sołtysem jestem na "ty" i każdego wieczora walimy razem
            > gorzałę, więc mnie nie rozśmieszaj jakimiś komisjami... ;)))

A jak z wójtem? Bo Tusk przy 20 tys. mówił o wójtach i opiece społecznej...

> Żeby nie czuł się pokrzywdowany... ;)))

Wykonuje swoje obowiązki.

> Zlecam cały remont zaprzyjaźnionej firmie budowlanej i nie interesuje
            > mnie kwestia materiałów - płacę za całość.

Skoro firmie, to możesz otrzymać od nich fakturę. A oni mają obowiązek ją wystawić.

> > Pamiętaj, że Tusk korzysta teraz z doświadczeń i Cimoszewicza i Buzka.
            >
            > Tusk będzie osobiście weryfikował faktury i oświadczenia ???

Tusk ma okazję zastosować procedurę wymyśloną przez Cimoszewicza i stosowaną
            przez niego i Buzka. Sprawdziła się.

Gdyby weryfikowane były tylko faktury trzeba by było zatrudniać jedynie firmy. A
            ich po pierwsze może tyle nie być, po drugie często jakość ich wykonania
            pozostawia wiele do życzenia.

A tak? Przedstawiasz fakturę na materiał, oświadczasz - np. na podstawie
            kosztorysu - ile cię kosztowało wbudowanie go (a wcześniej rozbiórka tego, co
            było) i jeśli jedno z drugim się zgadza (i z wartościami występującymi w
            okolicy) - uznają, że środki zostały wydatkowane zgodnie z przeznaczeniem. Jeśli
            kupisz 1 metr kw. paneli, a oświadczysz, że zapłaciłeś za wymianę podłogi w
            całym domu (koszt robocizny), to widać to będzie gołym okiem, że to bzdura.
            Weryfikować będą może nawet ci sami ludzie, którzy weryfikowali rozliczenia
            transz kredytów dla powodzian w 1997 r. Tusk nie musi się znać na budownictwie.
            • barnacle.bill.the.sailor Re: Mnie też się podoba... :))) 25.05.10, 18:59

> A jak z wójtem? Bo Tusk przy 20 tys. mówił o wójtach i opiece społecznej...

Wójt to sołtysa wujka szwagra syn, a sołtysa ciotki synowa jest kierowniczką w
              gminnej pomocy społecznej.

> Skoro firmie, to możesz otrzymać od nich fakturę. A oni mają obowiązek ją
              wystawić.

Masz rację - żadnej firmy (nawet pana Kazka) nie musze angażować. Wystarczy
              oświadczenie, że prace remontowe wykonałem we własnym zakresie, a materiały
              kupiłem na Allegro.

> Tusk ma okazję zastosować procedurę wymyśloną przez Cimoszewicza i stosowaną
              przez niego i Buzka. Sprawdziła się.

> A tak? Przedstawiasz fakturę na materiał, oświadczasz - np. na podstawie
              kosztorysu - ile cię kosztowało wbudowanie go (a wcześniej rozbiórka tego, co
              było) i jeśli jedno z drugim się zgadza (i z wartościami występującymi w
              okolicy) - uznają, że środki zostały wydatkowane zgodnie z przeznaczeniem. Jeśli
              kupisz 1 metr kw. paneli, a oświadczysz, że zapłaciłeś za wymianę podłogi w
              > całym domu (koszt robocizny), to widać to będzie gołym okiem, że to bzdura.

Bzdura - w Polsce wszystko idzie załatwić, a twoje procedury pięknie wyglądają w
              teorii... ;)

> Weryfikować będą może nawet ci sami ludzie, którzy weryfikowali rozliczenia
              transz kredytów dla powodzian w 1997 r. Tusk nie musi się znać na budownictwie.

Chyba jednak nie bo obszar zalany tym razem nie pokrywa się całkiem z tym z '97
              roku.
          • pis_na_pis Piszlodziej dalej kombinuje. :((( 25.05.10, 18:05

> bezpocztyonline napisała:
            >
            > > Sołtys przyśle komisję, która obejrzy.
            >
            > Z sołtysem jestem na "ty" i każdego wieczora walimy razem gorzałę,
            więc mnie ni
            > e
            > rozśmieszaj jakimiś komisjami... ;)))
            >
            > > > sołtysowi odpalę z tego działkę
            >
            > > A po co?
            >
            > Żeby nie czuł się pokrzywdowany... ;)))
            > >
            > > > i rozliczę się przy pomocy oświadczeń... ;)))
            > >
            > > Faktury za materiały, robocizna na oświadczenia.
            >
            > Zlecam cały remont zaprzyjaźnionej firmie budowlanej i nie
            interesuje
            > mnie kwestia materiałów - płacę za całość. Oczywiście wirtualnie...
            ;)
            > >
            > > Pamiętaj, że Tusk korzysta teraz z doświadczeń i Cimoszewicza i
            Buzka.
            >
            > Tusk będzie osobiście weryfikował faktury i oświadczenia ???
            ;)))))))))))))))))
            > )))))
            >
            • barnacle.bill.the.sailor Tusk PiSzłodziejem ? 25.05.10, 18:46
              Bo to on takie prawo wykombinował...
              • chateau Re: Tusk PiSzłodziejem ? 25.05.10, 22:01
                Zapomniałeś dziubasku o drobnym szczególe. Jeśli Twój wałek się wyda,
                to obaj z sołtysem będziecie pierdzieć w pasiaki i czekać na moment,
                kiedy będziecie mogli zacząć odpracowywać zasądzony zwrot ukradzionej
                kasy.
                Kalkulacja jest prosta - budżet straci mniej na takich przekrętach
                niż na zawyżonych przez wykonawców kosztach - gdyby robociznę trzeba
                było udokumentować fakturami. I ludziska nie będą stać w kolejkach do
                zawalonych zamówieniami firm.
    • hummer Środki są publiczne 25.05.10, 17:55

> Podoba mi się to. Można skorzystać z pomocy fachowca "złotej rączki", nie
      > trzeba szukać firmy, która wystawi fakturę.

Co na to Ustawa o Zamówieniach Publicznych.
      Premier/samorządowcy z godnie z Ustawą winni wyłonić wykonawcę, który przedstawi
      najniższą ofertę na odbudowę Polski.

Takie jest prawo. Nie ma, że boli.
      • chateau Re: Środki są publiczne 25.05.10, 22:05
        Coś pokręciłeś. Nie zalało "Polski" tylko konkretnych ludzi, którym
        rząd zobowiązał się pomóc refundując jakąś część kosztów i
        maksymalnie upraszczając procedury.
        Odbudowa zerwanych mostów raczej nie będzie rozliczana na
        oświadczenie :-)
    • witoldzbazin Re: "Przy pomocy faktur lub oświadczeń" 25.05.10, 18:52
      prędzej ich woda zaleje po raz drugi niż od Tuska kasa hehehehehe
      • hummer Sądząc po nicku 25.05.10, 18:59
        witoldzbazin napisał: