Dodaj do ulubionych

Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i przeniósł

02.12.10, 12:16
i przeniósł go do rezerwy ;) To już nawet nie jest cenzura... tylko represjonowanie duchownych za poglądy... Straszne mroczne czasy wracają?

"Decyzją szefa MON administrator Ordynariatu Polowego Wojska Polskiego księdza prałat pułkownika Sławomir Żarski został przeniesiony do rezerwy kadrowej - informuje "Nasz Dziennik". Według tej gazety, minister Bogdan Klich ukarał w ten sposób księdza Żarskiego za kazanie, jakie wygłosił z okazji Święta Niepodległości podczas mszy w bazylice świętego Krzyża w Warszawie."

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,8753103,_ND___Komorowski_zbesztal_pralata_za__antywartosci_.html
Obserwuj wątek
    • kolor Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 02.12.10, 12:19
      A na cholere klecha w woju????
      • humbak Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 02.12.10, 12:24
        Dla utrzymywania morale na przykład?
        • shir-ker Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 02.12.10, 12:50
          humbak napisał:

Dla utrzymywania morale na przykład?

:D :D :D :D :D

Przepraszam,ale inaczej się tego nie da skomentować.
          • humbak Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 02.12.10, 12:55
            Jeśli tak trudno Ci zrozumieć że katolikom stanowiącym istnotną część polskiego wojska (pewnie będzie to ze 30% jak w całym społeczeństwie), łatwiej jest gdy mają możliwość korzystania z sakramentów, to ja już na to nic nie poradzę.
            • shir-ker Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 02.12.10, 13:05
              To jest jedna wielka obłuda i wszystko na temat.
              • humbak Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 02.12.10, 13:27
                Co? Że żołnierz chciałby zejść z tego świata z czystym sumieniem? Przyjmując że religia jest obłudą pewnie tak, ale żeby ją wyeliminować, musiałabyś wszstkich idących do wojska na ateizm nawracać.
                • marta.von.zpalacu Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 02.12.10, 14:18
                  humbak napisał:

> Co? Że żołnierz chciałby zejść z tego świata z czystym sumieniem? Przyjmując że
                  > religia jest obłudą pewnie tak, ale żeby ją wyeliminować, musiałabyś wszstkich
                  > idących do wojska na ateizm nawracać.

To niech przydziela jeszcze ksiundza w kazdej druzynie, ktora idzie walczyc. Od razu na polu walki moze taki ksiundz namaszczac zabitych.
                • sclavus Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 02.12.10, 14:59
                  Rozumiem, że żołnierze do nieba czwórkami szli, ale ... żeby do kościoła też?!?!?
                  W systemie armii zaciężnej, nic trudniejszego dla żołnierza, jak pokonywać wszystkie msze niedzielne prywatnie... chyba, że w godzinach pracy taki żołnierz-katolik musi...
                  PeeS - a co z tymi wszystkimi kościołami garnizonowymi jak już garnizonów nima???
                  ;)
                  :)
                • shir-ker Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 02.12.10, 16:44
                  Humbaku, piszesz do mnie tak, jakbym nie mieszkała przez całe życie w Polsce.
                  Tak, katolicyzm w 90 procentach jest jedna wielką obłudą i nie zauważylam, aby coś się w tej materii zmieniło od mego urodzenia.
                  Żołnierz, rzeczywiście odczuwający potrzebę kontaktu z księdzem, bo z Bogiem ma wszak zawsze, może pojść do kościoła. Tych ci u nas dostatek czyli nadmiar.
                  • humbak Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 09:24
                    Nie jest to wątek o katlicyzmie, więc nie będę się wdawał w taką debatę. Wojsko jest jednak generalnie przeznaczone do udziału w konfliktach zbrojnych. Nieraz poza granicami kraju- patrz misje w Iraku, Afganistanie. Tam sobie żołnierz nie pójdzie do kościoła i o ile dla wielu z nich msza to tylko zwyczaj, to są z pewnością tacy którzy autentycznie tego potrzebują. I nie jest ich dwóch w całej armi.
                    • marta.von.zpalacu Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 10:56
                      humbak napisał:

> Nie jest to wątek o katlicyzmie, więc nie będę się wdawał w taką debatę. Wojsk
                      > o jest jednak generalnie przeznaczone do udziału w konfliktach zbrojnych. Niera
                      > z poza granicami kraju- patrz misje w Iraku, Afganistanie. Tam sobie żołnierz n
                      > ie pójdzie do kościoła i o ile dla wielu z nich msza to tylko zwyczaj, to są z
                      > pewnością tacy którzy autentycznie tego potrzebują. I nie jest ich dwóch w całe
                      > j armi.

Moze przydziel tez ksiedza kazdej wycieczce, ktora jedzie do obcych krajow.
                      • humbak Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 11:20
                        Nie jest możliwym byś nie rozumiała o co chodzi, więc z przykrością stwierdzę że udajesz ze złej woli. Smutne.
                        • marta.von.zpalacu Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 11:28
                          humbak napisał:

> Nie jest możliwym byś nie rozumiała o co chodzi, więc z przykrością stwierdzę ż
                          > e udajesz ze złej woli. Smutne.

Smutne jest to o czym ty piszesz. Nie potrafisz zrozumiec, ze nie jestescie sami w Polsce.
                          • humbak Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 11:42
                            Nie szanowny Panie. To Ty odmawiasz żołnierzom wyznania katolickiego posługi kapłańskiej, nie ja nakazuję ateistycznym chodzić na msze. Inna sprawa że powinni być kapelani innych wyznań, jeżeli wyznawcy tego potrzebują.
                            • humbak Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 11:44
                              Hmmmm... prawosławni chyba też mają, więc może nie jest tak źle.
                              • marta.von.zpalacu Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 11:47
                                humbak napisał:

> Hmmmm... prawosławni chyba też mają, więc może nie jest tak źle.

To znaczy, ze jest jeszcze gorzej niz myslalem.
                                • humbak Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 11:52
                                  Miło mi słyszeć że to wierzących masz gdzieś, nie tylko katolików:)
                                  A poważniej- oni są w gorszej sytuacji niż katolicy. Katolik przynajmniej siedząc w kraju miałby przy braku kapelana gdzie pójść. Prawosławny w Szczecinie na przykład musiałby się obejść.
                                  • marta.von.zpalacu Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 12:01
                                    humbak napisał:

> Miło mi słyszeć że to wierzących masz gdzieś, nie tylko katolików:)

Czy ty doplacasz do mojego biletu do kina. Lubie do kina chodzic i popatrz sam za bilet musze zaplacic. Jeszcze raz ci powtarzam nikogo nie mam gdzies. Chcesz uprawiac obrzadki zwiazane z twoim wyznaniem to sam za to plac.

> A poważniej- oni są w gorszej sytuacji niż katolicy. Katolik przynajmniej siedz
                                    > ąc w kraju miałby przy braku kapelana gdzie pójść. Prawosławny w Szczecinie na
                                    > przykład musiałby się obejść.

W szczecinie jest prawoslawna cerkiew na Wawrzyniaka. Za komuny tam mieli, czyzby wszystkich milujacy katolicy skasowali im ja?
                                    • humbak Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 12:09
                                      > Czy ty doplacasz do mojego biletu do kina. Lubie do kina chodzic i popatrz sam
                                      > za bilet musze zaplacic. Jeszcze raz ci powtarzam nikogo nie mam gdzies. Chcesz
                                      > uprawiac obrzadki zwiazane z twoim wyznaniem to sam za to plac.
                                      >

Wszystko trzeba powtarzać kilka razy... Ty naprawdę nie chcesz wysłuchać cudzych argumentów, albo masz jeszcze krótszą pamięć ode mnie, co jest... godne uwagi:)
                                      Pisałem już- chodzi o utrzymywanie morale żołnierzy. Ich psychika tego potrzebuje. To go wzmacnia. Ja wiem że niektórym wydaje się że wojsko jest niepotrzebne, ale ja sądzę, że jak już państwo wydaje moją kasę na obronność, to niech ci żołnierze będą sprawni i fizycznie i mentalnie.
                                      • humbak Acha, co do Szczecina... 03.12.10, 12:10
                                        to strzelałem. Nie mam bladego pojęcia jakie świątynie można tam znaleźć. Nie wiem nawet czy jest tam jednostka wojskowa.
                                        • marta.von.zpalacu Re: Acha, co do Szczecina... 03.12.10, 12:19
                                          humbak napisał:

> to strzelałem. Nie mam bladego pojęcia jakie świątynie można tam znaleźć.

No to jaka dyskusja z toba. W innych postach tez strzelales? Szkoda na ciebie czasu idz sie lepiej pomodlic to ci pomoze w lepszym strzelaniu.

> Nie wiem nawet czy jest tam jednostka wojskowa.

No to kompletny glomb w temacie jestes. I taki smie nam wmawiac, ze wie co zolnierz najbardziej potrzebuje.
                                          BTW: Jestes ksiedzem z zawodu?
                                          • humbak Re: Acha, co do Szczecina... 03.12.10, 12:24
                                            Coraz mniej merytorycznie, ale nich Ci będzie. Jakie znaczenie mają te braki informacji na przebieg naszej dyskusji? Proponuje Ci poszukać jeszcze w moich postach błędów ortograficznych i interpunkcyjnych. To Ci pomoże uniknąć logicznej argumentacji.
                                      • marta.von.zpalacu Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 12:14
                                        > Pisałem już- chodzi o utrzymywanie morale żołnierzy. Ich psychika tego potrzebu
                                        > je. To go wzmacnia.

:)))
                                        Nie osmieszaj sie.
                                        • humbak Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 12:20
                                          Argument nie do obalenia.
                                          • marta.von.zpalacu Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 12:25
                                            humbak napisał:

> Argument nie do obalenia.

???
                                            Cytuj bo jak sam widzisz nie wiadomo o co ci chodzi.
                                            • humbak Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 12:26
                                              Ja widzę- chodziło mi o rozśmieszanie.
                            • marta.von.zpalacu Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 11:46
                              humbak napisał:

> Nie szanowny Panie. To Ty odmawiasz żołnierzom wyznania katolickiego posługi ka
                              > płańskiej, nie ja nakazuję ateistycznym chodzić na msze. Inna sprawa że powinni
                              > być kapelani innych wyznań, jeżeli wyznawcy tego potrzebują.

Ja nikomu niczego nie odmawiam. Uwazam, ze zolnierz jest na tyle zdrowy, ze moze przejsc sie do pobliskiego kosciola jezeli ma na to ochote. Sprzeciwiam sie jedynie watykanskim fanaberiom, za ktore podatnik placi ciezkie pieniadze.
                              • humbak Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 11:51
                                50000 razy było już pisane. Żołnierza służba w czasach wojny to uniemożliwia, a oni wtedy najbardziej duchownych potrzebują.
                                • marta.von.zpalacu Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 12:03
                                  humbak napisał:

> 50000 razy było już pisane. Żołnierza służba w czasach wojny to uniemożliwia, a
                                  > oni wtedy najbardziej duchownych potrzebują.

Skad ty to wiesz, czego zolnierz potrzebuje? Myslisz, ze katolicki zolnierz ma byc wyrozniany wsrod pozostalych? Co zaproponujesz ateistom? Przeciez to jest wyrazna dyskryminacja.
                                  • humbak Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 12:12
                                    Teraz to już szukasz dziury w całym. Po co ateiście duchowny? On sobie może pójść do psychoanalityka jeśli źle się czuje mentalnie. A skąd wiem czego żołnierz potrzebuje? Zakładam bezczelnie ze jak ktoś jest faktycznie wierzący, a da się stwierdzić że pewna, zauważalna część społeczeństwa cierpi na tą przypadłość, to potrzebuje, owszem.
                                    • wtopek ale w czym problem 03.12.10, 12:16
                                      kapelanów wszelkich wyznań mają armie roznych krajów świata
                                      • marta.von.zpalacu Re: ale w czym problem 03.12.10, 12:26
                                        wtopek napisał:

> kapelanów wszelkich wyznań mają armie roznych krajów świata

Konkordat czytal?
                                      • humbak Re: ale w czym problem 03.12.10, 12:26
                                        Uou... chce Ci się śledzić takie drzewka?! Szacun:)
                                    • marta.von.zpalacu Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 12:22
                                      humbak napisał:

> Teraz to już szukasz dziury w całym. Po co ateiście duchowny? On sobie może pój
                                      > ść do psychoanalityka jeśli źle się czuje mentalnie.

Jak to "moze sobie pojsc"? Dlaczego nie ma na miejscu w kazdej jednostce psychoanalityka, a jest ksiadz?
                                      • humbak Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 12:29
                                        O widzisz. Czekałem na tak postawionym problem. Powinien być. Zawód polegajacy na zabijaniu (między innymi) musi u wielu ludzi budzić problemy natury etycznej, moralnej i psychicznej. Oczywiste jest dla mnie że łątwy dostęp do psychiatry powinien być zapewniony w takim samym stopniu jak kapłanów.
        • marta.von.zpalacu Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 02.12.10, 12:55
          humbak napisał:

> Dla utrzymywania morale na przykład?

Czyje morale? Ksiezy? :D
    • 2alfa.alfa "Fikał to i dostał w ryj" - Ludwiczuk 02.12.10, 12:19
      2.andrzej.d napisał:

> i przeniósł go do rezerwy ;) To już nawet nie jest cenzura... tylko represjonow
      > anie duchownych za poglądy... Straszne mroczne czasy wracają?
      A mogli zastrzelić
    • obraza.uczuc.religijnych Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 02.12.10, 12:22
      To jest wojsko a nie prywatny folwark jakiegoś księdza. Poglądy to on może sprzedawać w czasie prywatnych igraszek z ministrantami.
    • humbak Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 02.12.10, 12:23
      Pomyśl Ty chłopie jaka jest rola kapelana i nie wypisuj takich nonsensów.
      • 2alfa.alfa Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 02.12.10, 12:28
        humbak napisał:

> Pomyśl Ty chłopie jaka jest rola kapelana i nie wypisuj takich nonsensów.
        Ze zacytował Mazowieckiego czy kogoś mu podobnego?
        • lumpior Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 02.12.10, 12:41
          To mi sie podoba,jeszcze degradacja konieczna,jakie stopnie,stanowiska dla szamanow?
          • marta.von.zpalacu Niech mu papiez da fuche w swojej gwardii skoro ta 02.12.10, 12:48
            Przeniesienie do rezerwy to jest kara? Wielu by sie cieszylo :ppp
            Niech mu papiez da fuche w swojej gwardii skoro tak wojsko kocha.
          • humbak Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 02.12.10, 12:56
            Znajdź w wojsku wyznawcę szamanizmu, to pogadamy:)
            • lumpior Klecha straszy stopniem lub ..diablem. 02.12.10, 13:02
              No i za to jeszcze dobrze wojsko placi.To jest skandal,glupota. Zdegradowac,a z diablem do kosciolow,zakonow.
              • humbak Re: Klecha straszy stopniem lub ..diablem. 02.12.10, 13:05
                I obowiązkowy ateizm w wojsku wprowadzić?:)
                • mr.sajgon Re: Klecha straszy stopniem lub ..diablem. 02.12.10, 13:27
                  humbak napisał:

> I obowiązkowy ateizm w wojsku wprowadzić?:)

Wiele osob zapomina ze zolnierz tez ma swoje prawa.
                  • obraza.uczuc.religijnych Re: Klecha straszy stopniem lub ..diablem. 02.12.10, 14:06
                    Ta gadka o prawach to jakby żywcem z GW wyciągnięta.
                  • marta.von.zpalacu Re: Klecha straszy stopniem lub ..diablem. 02.12.10, 14:15
                    mr.sajgon napisał:

> humbak napisał:
                    >
                    > > I obowiązkowy ateizm w wojsku wprowadzić?:)
                    >
                    > Wiele osob zapomina ze zolnierz tez ma swoje prawa.
                    >

Zabrania mu ktos do kosciola chodzic?
                  • sclavus Re: Klecha straszy stopniem lub ..diablem. 02.12.10, 15:04
                    ... i w czasie pracy na msze musi chodzić bo jest hierarchia kościelna i kościół garnizonowy
                    Jakby poszedł, normalnie, jak każdy praktykujący w niedzielę, do zwykłego kościoła, to by się nie liczyło???
          • smutas13 Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 02.12.10, 13:53
            lumpior napisał:

> To mi sie podoba,jeszcze degradacja konieczna,jakie stopnie,stanowiska dla szam
            > anow?
            :D :D :D
            Szamanów - dobre :D
    • mike.recz To ten ksiądz już jak Popiełuszko całkiem. 02.12.10, 12:52
      Komuna wróciła, niedługo głowy księży zaczną spadać.
      • marta.von.zpalacu Re: To ten ksiądz już jak Popiełuszko całkiem. 02.12.10, 12:54
        mike.recz napisał:

> Komuna wróciła, niedługo głowy księży zaczną spadać.

Oby jak najszybciej :p
    • dzi1a Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 02.12.10, 12:55
      tu można wysyłać maile z podziękowaniami za przeniesienie do rezerwy żarskiego :
      www.mon.gov.pl/pl/strona/229/LG_204
    • wdajcz Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 02.12.10, 13:04
    • m.c.hrabia Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 02.12.10, 13:24
      za mało
      powinien wywalić na pisk zbity.
      za co ta czarna ciota ma teraz pobierać kasę? za obmacywanie ministrantów?
    • fiu-bzdziu2010 Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 02.12.10, 13:37
      i bardzo dobrze Panie Prezydencie, że zaczyna Pan robić porządek z klerem
      Trudno,żeby jakiś ksiądz prawił polityczne morały zwierzchnikowi sił zbrojnych
      to tak jakby kapral pouczał generała, co mu się w polityce nie podoba.

• wariant_b Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 02.12.10, 13:43
      A może ksiądz pułkownik już fizycznie zbyt niewydolny był na oficera służby czynnej?
      Ile pompek mógł zrobić i ile przebiegał z pełnym ekwipunkiem kapelana wojskowego?
      • marta.von.zpalacu Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 02.12.10, 14:21
        wariant_b napisał:

> A może ksiądz pułkownik już fizycznie zbyt niewydolny był na oficera służby czy
        > nnej?
        > Ile pompek mógł zrobić i ile przebiegał z pełnym ekwipunkiem kapelana wojskoweg
        > o?

Moze jakis ministrant nam odpowie. :)
    • dr.krisk Santo Subito! 02.12.10, 14:53
      Kolejny Męczennik za Sprawę.
    • zbigniews1934 Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 02.12.10, 16:02
      RE:chyba nadchodzi nowa era wladzy absolutnej PO bo juz wladza panstwowa chce rzadzic kosciolem katolickim.Nawet KOMUCHY do takich dzialan sie nie odwazyly.
      --
      • mariner4 Skoro nosi mundur, obowiązuję go takie zasady 02.12.10, 16:10
        jak innych oficerów.
        Opluwanie władz państwowych z ambony, podczas oficjalnych obchodów Święta Niepodległości to ponadto ewidentne łamanie konkordatu.
        A może masz rację? Odebrać kapelanom stopnie wojskowe i niech mówią co chcą.
        M.
      • marta.von.zpalacu Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 02.12.10, 16:50
        zbigniews1934 napisał:

> RE:chyba nadchodzi nowa era wladzy absolutnej PO bo juz wladza panstwowa chce r
        > zadzic kosciolem katolickim.
        Nawet KOMUCHY do takich dzialan sie nie odwazy
        > ly.
        > --

Ze co? Co ma KK do stanowisk w wojsku?
        • lumpior Biskup "Flacha" to byla /i jest?/ postac w wojsku. 02.12.10, 16:59
          Och mial osiagniecia,wielu oficerow konczylo on zaczynal. Nikt mu nie podskoczyl. Na "Flache" trzeba bylo zapracowac.
    • hordol zas kserkses kazał kiedys smagac morze 02.12.10, 16:34
      bo w trakcie sztormu zniszyło mu mosty budowane do przeprawy
      • marta.von.zpalacu Re: zas kserkses kazał kiedys smagac morze 02.12.10, 17:02
        Twoi czarni ograniczaja sie jedynie do smagania tyleczkow ministrantow.
    • marta.von.zpalacu Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 02.12.10, 17:03
      2.andrzej.d napisał:

> i przeniósł go do rezerwy ;) To już nawet nie jest cenzura... tylko represjonow

Powinni go zdegradowac do stopnia szeregowca. Wowczas moglbys lzy wylewac.
      • jacekm22 Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 02.12.10, 17:10
        Czyzby PO zaczeła powstawać z pozycji klęczącej w jakiej znajdowała sie przed KRK ????!!!!
        • mariner4 Trudno odgadnąć 02.12.10, 17:19
          Może próbują jak nieco ostrzejszy kurs wobec KK odbije się na sondażach.
          M.
    • wylogowany.pielegniarz Nie rozumiesz czy tylko udajesz? 02.12.10, 17:14
      A od kiedy to urzędnik, będący na garnuszku państwa, może sobie wygłaszać jakieś polityczne przemówienia?
      • jacekm22 Re: Nie rozumiesz czy tylko udajesz? 02.12.10, 17:19
        Byc moze da to do myslenia klerowi , ktoremu sie juz calkiem w glowach i d... poprzewracalo !!!
      • gat45 Obawiam się, że jest jeszcze gorzej 02.12.10, 17:21
        On ani nie rozumie, ani nie udaje. On WIERZY.
        • humbak Re: Obawiam się, że jest jeszcze gorzej 03.12.10, 09:30
          Polityka zazwyczaj opiera się na wierze. Przecie większość z nas nie zna się na rządzeniu państwem, a mimo to na czymś swoje wybory opiera;)
    • kzet69 Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 02.12.10, 17:24
      2.andrzej.d napisał:

Ten "duchowny" jest pułkownikiem WP i dostaje za to pieniądze od polskiego rządu, więc chyba prawidłowym jest wywalenie go na zbita kufę za wieszanie psów na tym rządzie!
      • x2468 Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 09:06
        Zolnierz,oficer polityczny agent Rydzyka.Zolniez powinien byc apolityczny.
    • purchawkapuknieta Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 10:45

Wystarczyło dać społeczeństwu pozory wolności, a urbany wszelkiej maści mogą z poczuciem dobrze spełnionej misji udać sie na emeryturę.
      • x2468 Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 10:55
        I pulkownik "urban" poszedl na "zasluzona" emeryture.
        • marta.von.zpalacu Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 11:01
          x2468 napisał:

> I pulkownik "urban" poszedl na "zasluzona" emeryture.

Przeniesiono go do rezerwy. Placa nadal.
    • retronick I bardzo słusznie tylko szkoda, .... 03.12.10, 11:31
      .... że będzie brał 8000 PLN emerytury z pieniędzy podatników za nic.
      Armia ponad 100 000 watykańskich sutannowych dożywotnio obżera biednego polskiego podatnika.
    • humbak Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 12:21
      Ile razy mam zaznaczać że chodzi o wierzących żołnierzy, nie o wszystkich? To Wy żądacie równouprawnienia etc.
      • marta.von.zpalacu Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 12:24
        humbak napisał:

> Ile razy mam zaznaczać że chodzi o wierzących żołnierzy, nie o wszystkich? To W
        > y żądacie równouprawnienia etc.

A ty zadasz dyskryminaci. ladnie to tak?
        • humbak Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 12:25
          Ja chce by każdy żołnierz miał zaspokojone podstawowe potrzeby... o ile nie mówimy o perwersjach;)

PS
          No, czekam.
          • marta.von.zpalacu Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 12:28
            humbak napisał:

> Ja chce by każdy żołnierz miał zaspokojone podstawowe potrzeby... o ile nie mów
            > imy o perwersjach;)
            >
            > PS
            > No, czekam.

Przeczytaj swoje posty jeszcze raz. Tam nigdzie nie piszesz o wszystkich zolnierzach, jedynie o katolikach. Nawet nie o chrzescijanach.
            • humbak Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 12:31
              Bo wątek dotyczy katolików. Zwróć uwagę że to ja wyciągnąłem temat duchownych innych wyznań i psychiatrów. Na prawdę nie mam ocoty traktować katolików szczególnie. Też uważam że pozycja KRK w Polsce jest mocno problematyczna.
          • shir-ker Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 13:10
            Kto zabrania księdzu udać się za żołnierzami na wojnę?

Czy muszę za to płacić i co więcej za wyimaginowane stopnie wojskowe?

To ma być posługa, a nie usługa.
            • humbak Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 13:12
              shir-ker napisała:

> Kto zabrania księdzu udać się za żołnierzami na wojnę?
              >
              > Czy muszę za to płacić i co więcej za wyimaginowane stopnie wojskowe?
              >
              > To ma być posługa, a nie usługa.

Wiem że trochę tego jest, ale proszę byś przejrzał moje posty tu. Odpowiadałem już na to pytanie i nie chcę spamować. Sama ocenisz czy sensownie.
              • shir-ker Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 13:15
                Przejrzałam i zaczynasz mówic rozsądnie. :)
                • humbak Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 13:17
                  shir-ker napisała:

> Przejrzałam i zaczynasz mówic rozsądnie. :)

Ja nie zmieniam swoich poglądów. Po prostu od początku bronię prawa żołnierzy do posługi. Nikt nie pytał jak moim zdaniem powinno to wyglądać.
                  • shir-ker Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 13:24
                    Ja też nie.

Kościół może zagwarantować owo prawo. Słowa wtedy przeciw nie napiszę.
                    Państwo zdecydowanie nie powinno.
      • x2468 Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 21:49
        Jest proste rozwiazanie.Niech ci wierzacy skladaja sie na pensje swojego politruka.
        • oldtimer333 Re: A gdzie wolność słowa? 03.12.10, 22:00
    • marta.von.zpalacu Re: Acha, co do Szczecina... 03.12.10, 12:23
      siwa_and-qiwi napisała:

> > Jestes ksiedzem z zawodu?

:)
    • humbak Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 12:37
      Poważnie chcesz dyskusji o innym finansowaniu tego? Dobra- Trzymanie stałej armi duchownych jest bez sensu. Powinna być grupa odpowiednio przeszkolonych, którzy jadą z oddziałami na misje, gdy członkowie takowego zgłaszają potrzebę. W przypadku działań zbrojnych na większą skalę, mogliby być mobilizowani również na zasadzie zgłoszenia przez żołnierzy takiej potrzeby. Ilość potrzebną duchownyh przeszkolonych w danym okresie określałoby się na podstawie informacji podawanych przez żołnierzy przy przyjęciu na służbę. Tak samo z innymi duchownymi. Ilość psychiatrów powinna być ustalana na podstawie ilości żołnierzy, bo z ich pomocy może korzystać każdy, bez względu na wyznanie.
      • marta.von.zpalacu Utopia :)) 03.12.10, 12:42
        humbak napisał:

> Poważnie chcesz dyskusji o innym finansowaniu tego? Dobra- Trzymanie stałej arm
        > i duchownych jest bez sensu. Powinna być grupa odpowiednio przeszkolonych, któr
        > zy jadą z oddziałami na misje, gdy członkowie takowego zgłaszają potrzebę. W pr
        > zypadku działań zbrojnych na większą skalę, mogliby być mobilizowani również na
        > zasadzie zgłoszenia przez żołnierzy takiej potrzeby. Ilość potrzebną duchownyh
        > przeszkolonych w danym okresie określałoby się na podstawie informacji podawan
        > ych przez żołnierzy przy przyjęciu na służbę. Tak samo z innymi duchownymi. Ilo
        > ść psychiatrów powinna być ustalana na podstawie ilości żołnierzy, bo z ich pom
        > ocy może korzystać każdy, bez względu na wyznanie.

Gdzie ty znajdziesz takiego kieckowego, ktory bedzie na wojne z zolnierzami chcial jechac :))))))))))))))
        • humbak Re: Utopia :)) 03.12.10, 12:49
          Na czuja? Znajdę. Nie będzie to 100% trafionych, ale znajdzie się. Na woję generalnie nie każdy chce iść, ale są księża którzy poważnie traktują to co robią. Może i jest i mniejszość, ale są tacy.
    • humbak Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 12:39
      No nie tylko, ale faktycznie w największym stopniu. Zgodzisz się jednak że w pewnej ilości te "katabasy" są tam jednak potrzebne? Powyżej napisałem jak ja to widzę.
      • marta.von.zpalacu Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 12:43
        humbak napisał:

> No nie tylko, ale faktycznie w największym stopniu. Zgodzisz się jednak że w pe
        > wnej ilości te "katabasy" są tam jednak potrzebne? Powyżej napisałem jak ja to
        > widzę.

Bardziej przydalyby im sie siostry zakonne ;)))
        • humbak Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 12:55
          Zbyt kłopotliwe... i statystycznie pewnie zbyt mało wydajne.
          Złośliwcu:)
    • humbak Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 12:54
      Rozdział rozdziałem, a rozsądek rozsąkiem. Religia ze szkół a kysz, krzyże z urzedów, zwolnienia od podatków dochodów nie idących na działalność charykatywną i tak dalej i tak dalej...
      Ale są cele powiązane z KRK któe powinny nadal być finansowane, czy współfinansowane przez państwo. Co? Na przykład to, choć w dużo mniejszym zakresie niż teraz. Nie każdy żołnierz jest katolikiem, nie każdy katolik żołnierz faktycznie tego wszystkiego potrzebuje. Wspieranie renowacji zabytków kultury sakralnej, wspieranie działalności społecznej kościoła, tak samo jak i innych organizacji tego typu. Oczywiście z zachowaniem takich samych zasad kontroli itd. No nie chce mi się myśleć nad tym co jescze:)
      • marta.von.zpalacu Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 13:01
        > ego wszystkiego potrzebuje. Wspieranie renowacji zabytków kultury sakralnej, ws
        > pieranie działalności społecznej kościoła, tak samo jak i innych organizacji...

W cywilizowanych krajach koscioly i to co jest w nich uznawane jest jako dobro narodowe i jest wlasnoscia panstwa. Dlatego panstwo lozy na ich renowacje i utrzymanie. W Polsce to wszystko nalezy do Watykanu, a polskie panstwo musi te obiekty utrzymywac i remontowac.
        Chcesz, aby koscioly pozostaly wlasnoscia KK to niech je sami remontuja.
        • humbak Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 13:05
          > W cywilizowanych krajach koscioly i to co jest w nich uznawane jest jako dobro
          > narodowe i jest wlasnoscia panstwa. Dlatego panstwo lozy na ich renowacje i utr
          > zymanie. W Polsce to wszystko nalezy do Watykanu, a polskie panstwo musi te obi
          > ekty utrzymywac i remontowac.
          > Chcesz, aby koscioly pozostaly wlasnoscia KK to niech je sami remontuja.

Piszę o zabykach, nie wszystkich kościołach. Pierwsze słyszę by gdzieś czynne kościoły należały do państwa i nie widzę w tym nic właściwego. Poza tym nie chodzi wyłącznie o budynki. Są też różne elementy wposażenia, instrumenty itp itd. Wiele ma znaczenie historyczne.
          • marta.von.zpalacu Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 13:15
            humbak napisał:

> > W cywilizowanych krajach koscioly i to co jest w nich uznawane jest jako
            > dobro
            > > narodowe i jest wlasnoscia panstwa. Dlatego panstwo lozy na ich renowacje
            > i utr
            > > zymanie. W Polsce to wszystko nalezy do Watykanu, a polskie panstwo musi
            > te obi
            > > ekty utrzymywac i remontowac.
            > > Chcesz, aby koscioly pozostaly wlasnoscia KK to niech je sami remontuja.
            >
            > Piszę o zabykach, nie wszystkich kościołach. Pierwsze słyszę by gdzieś czynne k
            > ościoły należały do państwa i nie widzę w tym nic właściwego. Poza tym nie chod
            > zi wyłącznie o budynki. Są też różne elementy wposażenia, instrumenty itp itd.
            > Wiele ma znaczenie historyczne.

We Francji, Belgii ....na przyklad tak jest.
            A to, ze panstwo remontuje cudze budynki to jest wlasciwe?
            Przeciez napisalem: koscioly i to co jest w nich (wszystko nawet skarbonka) :))) To co jest w skarbonce czarny moze sobie zatrzymac :)))
            • humbak Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 13:20
              marta.von.zpalacu napisał:

>
              > We Francji, Belgii ....na przyklad tak jest.
              > A to, ze panstwo remontuje cudze budynki to jest wlasciwe?
              > Przeciez napisalem: koscioly i to co jest w nich (wszystko nawet skarbonka) :))
              > ) To co jest w skarbonce czarny moze sobie zatrzymac :)))
              >

Zabytki do diaska. Naprawdę uważasz że nie należy o nie dbać niezależnie od statusy majątkowego? Przecież tu chodzi o piękne okazy architektury, biżuterii, złotnictwa i innych takich. Nie rozumiem, nie pojmuję jak można się w takiej sytuacji oglądać na takie pierdoły.
              • marta.von.zpalacu Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 13:27
                humbak napisał:
                > Zabytki do diaska. Naprawdę uważasz że nie należy o nie dbać niezależnie od sta
                > tusy majątkowego? Przecież tu chodzi o piękne okazy architektury, biżuterii, zł
                > otnictwa i innych takich. Nie rozumiem, nie pojmuję jak można się w takiej sytu
                > acji oglądać na takie pierdoły.

Alez oczywiscie i zlym gospodarzom nalezy odbierac zabytki bedace dziedzictwem narodowym. Nie stac Watykanu na oplate remontow to patrz moj nick :p
                • humbak Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 13:29
                  marta.von.zpalacu napisał:

> humbak napisał:
                  > > Zabytki do diaska. Naprawdę uważasz że nie należy o nie dbać niezależnie
                  > od sta
                  > > tusy majątkowego? Przecież tu chodzi o piękne okazy architektury, biżuter
                  > ii, zł
                  > > otnictwa i innych takich. Nie rozumiem, nie pojmuję jak można się w takie
                  > j sytu
                  > > acji oglądać na takie pierdoły.
                  >
                  > Alez oczywiscie i zlym gospodarzom nalezy odbierac zabytki bedace dziedzictwem
                  > narodowym. Nie stac Watykanu na oplate remontow to patrz moj nick :p
                  >
                  >

Ja nie mówię o finansowaniu, ale współfinansowaniu. Jeśli napisałem niejasno, to przepraszam. Po prostu dbanie o zabytki leży w naszym wspólnym interesie.
                  • marta.von.zpalacu Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 13:35
                    > Ja nie mówię o finansowaniu, ale współfinansowaniu. Jeśli napisałem niejasno, t
                    > o przepraszam. Po prostu dbanie o zabytki leży w naszym wspólnym interesie.

Alez jasno napisales. Jednak wszyscy wiemy, ze jezeli chodzi o KK slowa te sa rownowazne. Przeciez czarni nawet prywatnym firmom chca "bogzaplaciami" placic. :)))
                    • humbak Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 13:39
                      To już inny temat... Temat na książkę, nie dyskusję forumową:) Wspólnoty religijne powinny się same finansować. PRoste.
    • humbak Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 12:56
      Czyli uważasz że autentycznie wierzący (niech będzie, przetłumaczę- totalnie otumaniony) żołnierz nie potrzebuje posługi kapłańskiej?
      • marta.von.zpalacu Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 13:05
        humbak napisał:

> Czyli uważasz że autentycznie wierzący (niech będzie, przetłumaczę- totalnie ot
        > umaniony) żołnierz nie potrzebuje posługi kapłańskiej?

Nie w czasie wojny. To tak jak marynarz katolik, ktory wyplywa w polroczny rejs. Czy on zabiera ksiedza ze soba w rejs? :)))
        • humbak Re: Nowe otwarcie - Klich ukarał księdza.. i prze 03.12.10, 13:11
          Wojsko to nie tylko praca. To również służba. W przypadku gdy wojsko zaczyna używać swojego wyposażenia potrzeba jest by żołnierze w nim służący byli jak najsprawniejsi, pod każdym względem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka