Dodaj do ulubionych

Ordynacją w Leppera

IP: *.zrpa.com 12.04.04, 22:06
i jak tu glosowac na Tuska co chce manipulowac prawem zamiast walczyc o
elektorat
Obserwuj wątek
    • Gość: demokracja Ordynacją w Leppera IP: *.milwaukee.k12.wi.us 12.04.04, 22:12
      Oto zrodla i podstawy naszej wolnosci i demokracji: Prezydent gloszacy, ze
      Polska dojrzala do UE i NATO, ale nie dojrzała do jednomandatowych okręgów
      w wyborach do Sejmu! A moze to p. Kwasniewski nie dojrzal do stanowiska?
      • Gość: chala Re: Ordynacją w Leppera IP: *.rdu.bellsouth.net 12.04.04, 22:14
        tylko idiota oddaje wladze faszystom z lpr lub samoroni. oni nie dostana jej.
        system dziala, tak jak go zplanowano.
        • Gość: f Tusk zwariowal! IP: *.dsl.milwwi.ameritech.net 13.04.04, 04:58
          • Gość: Jagnieszka Co stanie się, gdy Lepper wygra? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.04.04, 08:53
            To znaczy, gdy w wyniku demokratycznych wyborów parlamentarnych "Samoobrona"
            przejmie władzę, czyli utworzy większościowy rząd?
            Pytam o to na forum chyba już trzeci raz, ale w odpowiedzi czytam same
            ogólniki, typu: "oj, będzie źle". Ale co się zawali? Kto zacznie gwałcić,
            rabować i palić? Kiedy (mniej więcej) nastąpi Niechybna Narodowa Katastrofa:
            dzień, miesiąc czy rok po takich fatalnych wyborach?
            Może ktoś wreszcie podałby KONKRETNE i oparte na RACJONALNYCH przesłankach
            przykłady Strasznych Wydarzeń, które ponoć wtedy nastąpią?
            Bo pan Miller mówił w telewizji, że nic się nie stanie. Obowiązuje przecież
            Konstytucja, działają ustawy, istnieje demokratyczny i sformalizowany tryb
            zmieniania prawa oraz podejmowania decyzji - czego się zatem bać?
            Vox populi, vox Dei...
            • Gość: Matylda Re: Co stanie się, gdy Lepper wygra? IP: *.dip.t-dialin.net 13.04.04, 09:32
              Gość portalu: Jagnieszka napisał(a):

> To znaczy, gdy w wyniku demokratycznych wyborów parlamentarnych "Samoobrona"
              > przejmie władzę, czyli utworzy większościowy rząd?
              > Pytam o to na forum chyba już trzeci raz, ale w odpowiedzi czytam same
              > ogólniki, typu: "oj, będzie źle". Ale co się zawali? Kto zacznie gwałcić,
              > rabować i palić? Kiedy (mniej więcej) nastąpi Niechybna Narodowa Katastrofa:
              > dzień, miesiąc czy rok po takich fatalnych wyborach?

Jagnieszko,
              przytaczam Ci autentyczną wypowiedź Leppera, pochodzi ona z czatu
              przeprowadzonego z nim w zeszły tydzień przez SE wraz z Interią:
              "Poziom życia ludzi, ich zarobki muszą być adekwatne do potrzeb życiowych
              człowieka i jego rodziny." Koniec cytatu.
              Napisz mi proszę jak Ty te słowa rozumiesz. Bo dla mnie są one utopią XXI
              wieku, w którą wielu w kraju wierzy. Raju na ziemi niestety nie ma i nigdy nie
              będzie. Te słowa są na tyle groźne, że rozczarowanie społeczeństwa po takich
              rządach może być tak duże, że pewnego dnia odwróci się od demokracji oraz
              gospodarki wolnorynkowej, i to bezpowrotnie.
              • Gość: Jagnieszka To nie jest odpowiedź na moje pytanie. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.04.04, 09:37
                • Gość: Matylda Re: To nie jest odpowiedź na moje pytanie. IP: *.dip.t-dialin.net 13.04.04, 09:40
                  No to sobie porozmawiałyśmy, jak Polka z Polką.
                  • Gość: x SAMOOBRONA + SLD ZROBILA ZAMACH NA NASZE SAMOCHODY IP: *.comarch.pl 13.04.04, 14:27
                    To przez nich sa biopaliwa. Chyba wiec powinno byc dla was jasne, ze tym panom
                    dziekujemy...

Nie wspomne juz o syfie w sluzbie zdrowia jaki byl w styczniu... to tez dzieki
                    SLD i SAMOOBRONIE...
                    • Gość: Jagnieszka To wciąż nie jest odpowiedź na moje pytanie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.04.04, 17:23
                      Czy to jakaś tajemnica? Ta odpowiedź?
                      A może po prostu nikt jej nie zna?
                      • Gość: PaPi Re: To wciąż nie jest odpowiedź na moje pytanie IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 13.04.04, 17:57
                        Dostalas dwie maksymalnie uproszczone i poruszajace tylko skromny wycinek "Polski za Leppera".

Pozdrawiam.
                      • pralinka.pralinka Re: To wciąż nie jest odpowiedź na moje pytanie 13.04.04, 20:00
                        Nie męcz Jagnieszko ludzi tymi pytaniami. Po prostu Lepper (jak i cała Samoobrona) jest nieprzewidywalny. Jeśli Samoobrona ma takich posłów, jakich mogłam obserwować w komisji śledczej - a zakładam, że wybierano tam najlepszych, to obawiam się swoje losy składać w ręce takich ludzi. Ale skoro przeżyliśmy SLD to pewnie przeżyjemy i Samoobronę. Kwiesta zasadnicza jak dużo to Polskę będzie kosztowało. Ale widać musimy się uczyć demokracji na błędach.
            • deder Re: Co stanie się, gdy Lepper wygra? 13.04.04, 09:48
              Jagnieszko,
              Odpowiem Tobie jedynie po krótce. W momencie dojścia Samoobrony itp ugrupowań
              do władzy (takiej jak nie dawno była w rękach SLD) zacznie się proces
              drenowania polskiej gospodarki w celu zaczerpnięcia jak największych korzyści
              majątkowych dla ludzi pokroju R.BEGER. Oczywiście ktoś mógłby powiedzieć : A
              czym to się by różniło od dzisiejszej sytuacji? Otóż tylko i wyłacznie
              sukcesorami.
              Nie widzę na rynku politycznym partii, która chciałaby uratować tonącą od dawna
              w długach Polskę. A zrealizować można to tylko i wyłacznie w jeden sposób,
              analogicznie jak w domowym zaciszu gdy nie doomyka się budżetu to trzeba
              zwiększyć przychody (jak wiadomo zrealizować którkoterminowo można to tylko
              poprzez zwiększoną liczbę godzin pracy osób utrzymywanych za ten budżet) i
              przestać zaciągać kredyty bo te zrujnują czyli... zacisnąć pasa i do roboty.
              Niestety dla większości Polaków nie brzmi to tak interesująco jak populistyczne
              hasła Samoobrony itp.
              Najbardziej smutne jest to że dzięki demokracji, będziemy świadkami kolejnej
              zmiany formacji stołkowych i nic się nie zmieni vide: "Folwark zwierzęcy"
              Orwell.
              Pozdrawiam poświątecznie wszystkich ludzi pracujących i sam się zabieram do
              niej.
            • Gość: ad vocem Re: Co stanie się, gdy Lepper wygra? IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 13.04.04, 09:53
              Nic sie nie stanie i to wlasnie jest dramatem tego kraju niezdolnego do
              przemian zasadniczych. Oznacza to brak modernizacji gospodarki i dalsze
              konserwowanie peerelowskich stosunkow spolecznych. Kto to przezyl swiadomie to
              wie o co chodzi.
              • Gość: Mańka Re: Co stanie się, gdy Lepper wygra? IP: *.gala.net.pl / *.gala.net.pl 13.04.04, 10:47
                oj, zdarzyć sie może wiele złego- np. p. Beger tylko za ziemię jest winna 500
                tys. zł, ma inne kredyty i uwaza, ze złodziejom nie bedzie płacić- taką
                filozofię maja wszyscy ludzie Leppera i on sam oczywiście; wyciągna dla siebie
                tyle, że się nie pozbieramy! to są cwaniacy, ktorzy zaciągnęli kredyty i robią
                wszystko, zeby ich nie spłacać, bo susza, bo jakas inna cholera, więc to ich
                usprawiedliwia, a te kredyty to są pieniądze, które powinny być dobrze
                wykorzystane , ludzie Leppera zyją pełną gębą- jak wygrają to każdy z nich nie
                tylko Lepper - będą jeżdzić lanciami, mercedesami, a co! nalezy im się! tez tak
                uważacie?
                Lepper - wódz! widzicie Polskę kierowaną przez tego faceta?
                • Gość: Stefan kredyty? IP: *.MAN.atcom.net.pl 13.04.04, 11:10
                  "We współczesnym świecie banki są instytucjami w dużej mierze pasożytniczymi,
                  które działają coraz bardziej wbrew interesom społecznym w skali poszczególnych
                  państw i w układzie stosunków międzynarodowych"
                  www.samoobrona.home.pl/pages/01.Program/index.php?document=496.banki.html
                  Niesplacanie to nie przestepstwo tylko oslabianie "pasozytow" :))))))))))
                  pozdr
            • Gość: Stefan Re: Co stanie się, gdy Lepper wygra? IP: *.MAN.atcom.net.pl 13.04.04, 11:04
              Co sie stanie? Moze nie wprost ale:
              Po pierwsze - uogolniajac jak tylko sie da - rzadzic beda oszusci, bo dla mnie,
              jesli ktos np. bierze kredyt i go nie splaca, to jest oszustem.
              Po drugie - polecam lekture programu samoobrony. To bardzo mile, ze Lepper i
              S-ka postuluja "zasiłki dla bezrobotnych na poziomie minimum socjalnego. Na ten
              cel potrzeba w budżecie około 29,3 mld rocznie, tj. o 25,4 mld zł dodatkowo" ALE
              SKAD????? Kto zna konkretne ekonomiczne wyliczenia, ktorymi posluzyla sie "S"
              bardzo prosze o uswiadomienie mnie.
              A tego typu kwiatkow jest sporo.
              Kazdy moze powiedziec "trzeba zredukowac bezrobocie i poprawic stope zycia
              spoleczenstwa". Dopoki jednak nie dowiem sie jak ktos zamierza to zrealizowac,
              to jest dla mnie po prostu populista (czyt. oszustem).
              Z takim podejsciem "S" do gospodarki, mam obawy, ze trzeba bedzie po nich
              sprzatac baaaardzo dlugo...
              To chyba wystarczajacy powod, zeby na nich nie glosowac? Pomijajac juz, ze
              przebakuja cos o ukradzeniu moich przywatnych pieniedzy, ktore uskladalem sobie
              w II filarze....
              Jesli dla Ciebie nie sa to wystarczajace powody zeby na nich nie glosowac, to
              poza tym nie widze ANI JEDNEGO POWODU, ZEBY NA NICH GLOSOWAC!
              Myle sie?
              Ktos moze powie - zrobia przynajmniej porzadek ze zlodziejstwem. Zlodziej
              lapiacy zlodzieja... tego jeszcze nie grali....
              Juz wole glosowac na UPR - chetnie zobaczylbym kredytobiorcow z Samoobrony
              podczas wymierzania kary chlosty ;)
              pozdr.
            • Gość: PaPi Re: Co stanie się, gdy Lepper wygra? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 13.04.04, 13:41
              polityka.onet.pl/162,1154601,1,0,2443-2004-12,artykul.html
              • Gość: Jagnieszka Tam nic nie ma. Żadnej odpowiedzi. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.04.04, 14:08
                Tam nie ma żadnej odpowiedzi na zadane przeze mnie pytanie. Są różne ciekawe
                spekulacje i oczywiste sugestie, są odpowiedzi na intrygujące INNE pytania, ale
                odpowiedzi na MOJE pytanie (jasno i precyzyjnie sformułowane) jak nie było, tak
                nie ma.
                Co to jest? Tajemnica jakaś?
                • Gość: PaPi Re: Tam nic nie ma. Żadnej odpowiedzi. IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 13.04.04, 16:03
                  Jasno, prosto w 3 krotkich punktach:
                  1. W skutek rozchwiania rownowagi budzetowej (Lepper nie planuje zwiekszenia przychodow czy tym bardziej ograniczenia wydatkow) oprocentowanie realne kredytow drastycznie wzrosnie - panstwo by pozyczac bedzie musialo dawac duzo wyzsze odsetki.
                  2. Interwencje na rynku, ograniczenie wolnosci gospodarczej, spadek zaufania do polskiej waluty spowoduja odplyw kapitalu zagranicznego. Spowoduje to gwaltowna wyprzedaz zlotego na skutek czego drastycznie spadnie jego wartosc. W ciagu pol roku realnie w euro bedziesz zarabiala polowe albo i 20% tego co dzis.
                  3. Na skutek 1, 2 oraz widzac co robi "gora" (chamstwo lamiace prawo) ludzie wyjda na ulice i masz to co bylo w Argentynie.
                  • Gość: Jagnieszka Nareszcie jakaś logiczna odpowiedź! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.04.04, 17:38
                    Dziękuję Panu(i), PaPi.
                    Chcę się upewnić, żę dobrze Pana(ią) rozumiem (jeszcze zwięźlej): posłowie
                    Samoobrony będą uchwalali złe prawo, niezależnie zaś od tego urzędnicy
                    państwowi, którymi Samoobrona obsadzi setki (tysiące) stanowisk, będą bezkarnie
                    łamali prawo; w sumarycznym efekcie zaowocuje to społecznym buntem.
                    Czy mniej więcej tak?
                    • Gość: PaPi Re: Nareszcie jakaś logiczna odpowiedź! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 13.04.04, 17:55
                      Jestem mezczyzna, co niekoniecznie musi oznaczac Pan :-)
                      Rzadzenie to w ogromnym uproszczeniu rozdzielanie pieniedzy z podatkow. Madre rzadzenia to takie, ktore sprawia ze tych pieniedzy rzadzeni (czyli spoleczenstwo) ma wiecej. Pomysly Samoobrony prowadza dokladnie w przeciwnym kierunku - proponujac w pierwszej kolejnosci okradanie uczciwie pracujacych (poprzez zwiekszanie zadluzenia kraju) ostatecznie wszystkich (bo to moje i Twoje dzieci beda splacaly ogromne zadluzenie do jakiego doprowadza rzady Samoobrony zakonczone krachem finansow panstwa).
                      Lamanie prawa to "efekt" uboczny, spowodowany nie tyle obsadzaniem stanowisk przez "swoich" ile przez jakosc elit politycznych Samoobrony. W wiekszosci do tej partii wstepuja ludzie nieuczciwi i/lub powiazani ze sluzbami specjalnymi PRL.
                      • Gość: Jagnieszka Ludzie nieuczciwi? Służby specjalne? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 13.04.04, 20:59
                        Skąd Pan to wie? Spiskowa teoria dziejów?
                        Proszę o weryfikowalne źródła.
                  • Gość: jack Re: Tam nic nie ma. Żadnej odpowiedzi. IP: *.proxy.aol.com 13.04.04, 17:48
                    Pana wypowiedz swiadczy o zupelnym nie rozumiemu organizacji unii jak i praw
                    Banku Centralnego
                • Gość: Simon Ok.. to jak chłop krowie na granicy.. tłumaczymy IP: *.era.pl 13.04.04, 16:35
                  Co się stanie gdy zaczną być realizowane hasła Leppera.. np. to mówiące, że
                  każdy powinien dostawać adekwatnie do swoich potrzeb..

nie będę tu wspominał kto i kiedy takie hasła już głosił (o równych żołądkach
                  itd..) niech sobie Jagnieszka historię poczyta... pomyślmy o skutkach:
                  1. dajemy każdemu według jego potrzeb = dajemy mu nieadekwatnie do tego co mu
                  sie należy w zamian za jego pracę = komuś komu chciało sie pracować już się
                  pracować nie chce = czy sie stoi czy się leży 2000 się należy
                  2. żeby każdemu dać według jego potrzeb to trzeba albo zabrac tym którzy coś
                  robią i zarabiają (patrz skutek pkt.1) albo drukować pieniądze bez pokrycia =
                  pieniądze przestaj być cokolwiek warte = Jagnieszka ma pieniądze i może sobie
                  nimi d.. podetrzeć bo i tak nic za nie nie kupi
                  3... włąsciwie to nie chce mi się dalej pisać gdyż każdy kto ma trochę rozumu w
                  głowie i trochę zna historię potrafi dokładnie powiedzieć co dalej..
                  • Gość: Jagnieszka To nie na moje pytanie odpowiedź IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.04.04, 17:36
            • Gość: Rzecz nieslychana! Re: Co stanie siŤ, gdy Lepper wygra? IP: *.milwaukee.k12.wi.us / *.milwaukee.k12.wi.us 13.04.04, 15:36
              Jak to co sie stanie?
              Ci co sa teraz przy zlobie straca swe miejsce.
              Cieplutkie miejsce, zasiadane od czasow okraglego stolu.
              Mieli taki spokoj, brak kontroli.
              Mogli sobie brac i przydzielac
              bezprawnie co chcieli.
              Glosic, ze na demokracje jeszcze nie czas.
              Ze spoleczenstwo nie doroslo.
              Ze tylko oni wiedza co i jak najlepiej!
              Ze bez nich ani rusz.
              A tu ten burak sie teraz wtyka, ten Hitler!
              Ten cham, prostak niewyksztalcony!!!
              Kryminalista, gbur!!! Wsiok!
              I jeszcze sie odgraza, ze pozabiera!!!

Wiec czy to nie jest to okropne???
              Zatrzymac drania!!! Aresztowac!!! Zaciukac!
              Czy to nie koniec Polski???
              Czy to nie koniec swiata???
              Co sie z nami stanie???
              Emigracja?
              Kryminal?

• Gość: jack Re: Co stanie się, gdy Lepper wygra? IP: *.proxy.aol.com 13.04.04, 17:13
              NIC sie nie stanie.
              Demonizowanie Leppera polega na przypisywaniu mu rzeczy NIEMOZLIWYCH
              praktycznie do realizacji.
              Ukladow z EU Lepper zmienic nie moze. Nie ma MOZLIWOSCI wyjscia z unii.
              Moze byc TYLKO dla EU bardzo NIEWYGODNYM partnerem, a EU boi sie radykalow.
              Kazdy moze praktyczne rzadzic panstwem unijnym, jak kazdy moze rzadzic unia.
              Posiada ona caly arsenal srodkow prawnych, kontrolnych, norm, procesow
              decyzyjnych itd.
              Dlugoletni szef tego kabaretu pochodzil z panstwa 300-tysiecznego! Tzn.
              statystycznie w Polsce takich absztyfikantow mogloby byc ze 130.
              Jedna rzecza od polityka wymagana jest tylko UCZCIWOSC i osiagniecie przez
              niego poparcie wyborcow.

Leppera czy kogos podobnego ma prawo bac sie cala korupcyjna banda, tworcy
              zlodziejskiego prawa, lobby rozkradajace kraj itp.
      • Gość: Matylda Re: Ordynacją w Leppera IP: *.dip.t-dialin.net 12.04.04, 23:06
        Prezydent chyba się jeszcze nie zreflektował, że w Polsce przybywa nam z roku
        na rok ludzi wykształconych, magistrów, którzy doskonale wiedzą, co to
        demokracja. Wielu z nich jest bardziej dojrzalszych od tych polityków, którzy
        grzeją dzisiaj ławy sejmowe i senackie. I to oni prawdopodobnie dopiero swoim
        pragmatyzmem zmienią oblicze tego kraju. A okręgi jednomandatowe są starym
        pomysłem PO. Tylko nie wiem czy ta kwestia jest na dzień dzisiejszy
        najważniejsza. Chyba jest o wiele więcej innych spraw, które czekają na
        rozwiązanie.
        • Gość: malzonek Matyldzia IP: 24.137.86.* 13.04.04, 01:20
          Matyldziu,
          przeciez umawialismy sie:
          nalpierw garu, a potem internet
          • Gość: Matylda Malzonek to pedal IP: *.dsl.milwwi.ameritech.net 13.04.04, 04:59
          • Gość: Matylda Re: Matyldzia IP: *.dip.t-dialin.net 13.04.04, 08:34
            Gość portalu: malzonek napisał(a):

> Matyldziu,
            > przeciez umawialismy sie:
            > nalpierw garu, a potem internet

Mój prawdziwy mąż zawsze mi powtarza: Matylda, pamiętaj, to wielka sztuka
            zawrzeć w jednym zdaniu esencję swego przemyślenia oraz adekwatne jego
            uzasadnienie, tak aby nasz interlokutor mógł w całej rozciągłości przyswoić
            sobie sens naszej wypowiedzi oraz w odpowiedni sposób na nią zareagować. W
            przeciwnym razie możesz być źle zrozumiana, np. jako szowinistka. A takich co
            to wejdą na strony netu, zobaczą, przeczytają, spluną i pójdą dalej omijaj
            wielkim łukiem, gdyż nie zasługują na żaden komentarz. Czyż mój mąż nie ma
            racji?
            A IP: 24.137.86.* zapamiętałam sobie.
            • Gość: ACURA Re: Matyldzia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.04, 10:23
              Fajnie ze soba rozmawiacie,slownictwo oraz problemy tak interesujace jak na
              zebraniu ZMP.Ja ze swoja zona rozmawiam normalnie nie uzywajac slow jak na
              zebraniu partyjnym.Widac od razu kim jestes ,to Takie cwaniaki jak ty usiluja
              sie wywyzszac nad innych poniewaz wydaje im sie ze cos ukonczyli.Normalni
              ludzie po studiach uzywaja prostego jezyka polskiego,starajac sie by wszyscy
              ich zrozumieli.
        • Gość: Rober Re:Matyldo - okregi jedno mandatowe są...... IP: *.sulechow.sdi.tpnet.pl 13.04.04, 08:41
          a może nie są najważniejszą sprawą w tej chwili , ale sa czymś co da ci realny
          wpływ na osbę wybieranego psła bądź senatora a co zatym idzie zwiększy
          szansę ,że oddająć głos bedziesz starałasię dowiedzieć kto kandyduje ,na kogo
          oddasz swój głos i dlaczego , mam nadzieje że to skończy głosowania na nazwy
          partii a zacznie na ludzi.
          • Gość: Matyldo Re:Matyldo - okregi jedno mandatowe są...... IP: *.dip.t-dialin.net 13.04.04, 09:12
            Rober,
            tak, z tym się zgadzam. To pokazały również wybory prezydenckie, że polski
            wyborca chętnie wybiera polityka z nazwiska i imienia. Frekwencja w takich
            wyborach jest zawsze wyższa od tej w wyborach parlamentarnych. Dlatego nie
            rozumien zupełnie prezydenta Kwaśniewskiego i jego argumentacji o
            niedojrzałości polskiego społeczeństwa do demokracji w takiej postaci. Przecież
            on zaprzecza sam sobie, jako że został właśnie w takim trybie wybrany i to 2
            razy!!! Jeżeli chodzi natomiast o PO i jej starania w tym kierunku, aby takie
            okręgi wprowadzić, to obawiam się, że dla wielu (którzy być może nie bardzo się
            orientują w sprawie) może to być znak, że ta partia coś "majsterkuje" przy
            konstytucji, aby wygrać przyszłe wybory. Niektóre komentarze tutaj już na to
            wskazują.
        • Gość: ciekawy Re: Ordynacją w Leppera IP: *.uio.no 13.04.04, 13:27
          Matylda.
          Mysle, ze jestes wlasciwa osoba, zeby wytlumaczyc mi skad w Polsce tak
          powszechne przekonanie, ze trzba byc conajmniej magistrem, zeby zrozumiec co to
          jest demokracja?
          • Gość: x Prezydent, ktory nie ma magistra nie bedzie mi... IP: *.comarch.pl 13.04.04, 14:11
            nawijal ze nie dojrzalem. Sam nie dojrzal, bo nawet studiow nie skonczyl, w
            przeciwienstwie do mnie...
      • Gość: krasc z umiarem Re: Ordynacją w/g Kwasniewskiego IP: 24.137.86.* 13.04.04, 01:15
        Nie, to tow. Prezydent nie dojrzal, zeby krasc z umiarem
      • Gość: Konrad STRACH SKORUMPOWANYCH MAGISTROW IP: *.proxy.aol.com 13.04.04, 07:28
        "Magister" Kwasniewski dojrzal, aby byc ordynansem Busza....A Tusk? Co on
        takiego madrego i pozytycznego zrobil biorac pienidze podatnikow za bawienie
        sie w posla? Zarozumiali i zaklamani pseudo-inteligenci z polskiego
        politycznego "establishmentu" boja sie, ze ich rozkradanie Polski moze sie
        skonczyc....
    • Gość: Gaduła Re: Ordynacją w Leppera IP: *.local2.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.04, 22:18
      Panie Tusk proponuje Program wyborczy niekoniecznie populistyczny ale
      racjonalny będacy alternatywą dla demagogii Samoobrony
      • Gość: do Gaduły Re: Ordynacją w Leppera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.04, 08:12
        Przecież jak PO ogłosi program gospodarczy w balcerowiczowskim stylu ( a ciągle
        próbuje odwlec ten moment ), stanie się idealnym obiektem ataków. I poparcie
        spadnie jej do 10%. W Polsce tak to już jest, że racjonalizm gospodarczy
        kojarzony jest ze złodziejstwem i aferą. Nie mieliśmy swojego Erharda i jego
        wieloletniego de facto zamordyzmu ograniczjącego wpływ krzykaczy na sukces
        gospodarczy. Chcemy naśladować RFN ( vide Wojciechowski, Pol, Giertych ) w
        polityce "prospołecznej" nie mając nawet 1% kapitału jaki zgromadziła
        bundesrepublika zanim oddała rządy nad gospodarką w ręce rozdzielaczy. Więc
        państwo socjalne Polska nie ma najmniejszych szans realizacyjnych, chyba, że
        będzie to "socjał" obejmujący pęto kiełbasy i pół litra. Ale są tacy, którzy
        wierzą w cud. Tylko, że poza cudem w irlandzkim stylu nie ma sposobu by sięgnąć
        po górną półkę.
    • Gość: ONTOJA Re: Ordynacją w Leppera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.04, 22:19
      A może zmienic ordynację tak aby obecni posłowie ,senatorzy itd piastowali
      obecne funkcje dożywotnio . To by było dla nich chyba najlepsze rozwiązanie !!!
    • Gość: beny- patriota Leppera = zagrozenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.04, 22:33
      to nie chodzi o to "na kogo glosowac" tylko o to zeby lepper (celowo z malej
      litery) nie doszedl do wladzy!!!! on jest wielkim zagrozeniem dla (i tak
      marnej) stabilnosci polskiej gospodarki,jaki zagraniczny inwestor zainwestuje w
      Polsce gdy nie bedzie mogl byc pewny czy nastepnego dnia "genialny" lepper (i
      jego banda) nie wpadnie na pomysl aby zabrac cudzoziemcom wszystko co w maja w
      Polsce (wytlumaczy to np.dziura budzetowa - oczywiscie jest to pozostalosc po
      poprzednikach;) zastanawia mnie kto daje sie nabrac na te jego hasla!?! w
      szkole mnie ucza ze kazdy nie inteligentny czlowiek wierzy w takie rzeczy;
      ciekawe jak madre jest polskie spoleczenstwo

LUDZIE PROSZE WAS!!!!!
      NIE GLOSUJCIE NA lEPPERA, A JESLI JUZ CZUJECIE ZE MUSICIE TO POCZEKAJCIE AZ
      (ZACZNE I )SKONCZE STUDIA rok 2009.(wtedy bede mogl stad wyjechac). Z GORY
      DZIEKUJE!!!
      • Gość: LEPEREK Re: Leppera = zagrozenie IP: *.proxy.aol.com 12.04.04, 22:43
        Najlepiej bedzie jak bedziecie glosowac na bande zdrajcow i zlodziejow to da
        wam wiecej biedy Glupi jest ten co nie zaglosuje na Leppera
        Wiec dalej glosujcie na platnych zdrajcow pacholkow rosji a bedziecie zyc
        lepiej z tego co ja widze to w polsce zamienia sie ludzie na bydlo gdzie juz
        jestescie o krok od tego czynu
        • Gość: beny Re: Leppera = zagrozenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.04, 22:50
          wypowiedz LEPERKA dobrze pokazuje o jakie populistyczne wypowiedzi i hasla mi
          chodzilo; Ludzie ja nie mowie wam na kogo macie glosowac, moim zdaniem nie
          obecnie dobrych kandydatow, ale lepper jest NAJGORSZY ze zlych!!!
    • Gość: mirmat Platformusy wiekszym zagrozeniem od Leppera IP: 67.43.129.* 12.04.04, 22:49
      Zadko zdarza mi sie zgadzac z a psikiem ale niech mu bedzie. Moze widzac
      ogromne afery w Kanadzie zorientowal sie, ze ordynacja jednomandatowa =
      korupcji i aferom przekraczajacym wszystko co w III RP wymyslona.
      Kretynstwo Platformusow przechodzi wszelkie granice i ich proby zmiany
      ordynacji wyborczej by zapewnic sobie dostep do koryta wykazuja, ze sa oni
      grozniejsi od Leppera. Normalnie glosowal bym na PiS, ktory jest potencjalnym
      koalicjantem PO ale gdybym musial wybierac miedzy Platformusami a Samoobrona to
      moj glos dostal by Lepper tylko dlatego by zatrzymac kretynow z PO.
      • Gość: beny- apolityczny Re: Platformusy wiekszym zagrozeniem od Leppera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.04, 22:56
        nazywasz "platformusow" kretynami a nie dostrzegasz "inteligencji" (a dokladnie
        jej braku)u leppera i wiekszosci jego ludzi; moim zdaniem ta wlasnie
        inteligencja powinna uswiadomic wam ktorego pola w trakcie wyborow nie skreslac
        • Gość: mirmat Re: Platformusy wiekszym zagrozeniem od Leppera IP: 64.7.156.* 13.04.04, 04:57
          beny- apolityczny :
          nazywasz "platformusow" kretynami a nie dostrzegasz "inteligencji" (a dokladnie
          jej braku)u leppera i wiekszosci jego ludzi; moim zdaniem ta wlasnie
          inteligencja powinna uswiadomic wam ktorego pola w trakcie wyborow nie skreslac

Mirmat: kretynizm platformusow polega na tym, ze JOW czyli system
          jednomandatowy idealnie pasuje dla Samoobrony. Jak pokazuje praktyka
          kanadyjska, ktora obserwuje od 1976 roku, ordynacja wedlug zasady Najwieksza
          Mniejszosc Zabiera Wszystko preferuje zdyscyplinowane i najbardziej
          skorumpowane ugrupowania polityczne. Poziom korupcji w Kanadzie przewyzsza
          wszystko co moglo by zaistniec w III RP. Taka afera Rywina wogole by tu nie
          powstala bo TU DZIALANIA RYWINA BYLYBY LEGALNE!!! W walce z Samoobrona PO
          strzela slepakami i jest glownym zrodlem sukcesow Leppera. Ale musze przyznac,
          ze przy calej beznadziejnosci programu Leppera chcialbym by ktos dal popalic
          Balcerowiczowi.

• titus_flavius są 2 warianty ordynacji większościowej 13.04.04, 08:52
            Chaire,
            są możliwe 2 warianty wyborów w okręgach jednomandatowych; kandydat musi
            uzyskać najwiecej głosów w okręgu, lub zdobyć ich większość. Czyżbyś uważał, że
            ludzie Leppera, czy podobni mają szanse zdobyć większosć głosów w jakimkolwiek
            okręgu?
            T.

Gość portalu: mirmat napisał(a):

> beny- apolityczny :
            > nazywasz "platformusow" kretynami a nie dostrzegasz "inteligencji" (a
            dokladnie
            >
            > jej braku)u leppera i wiekszosci jego ludzi; moim zdaniem ta wlasnie
            > inteligencja powinna uswiadomic wam ktorego pola w trakcie wyborow nie
            skreslac
            >
            > Mirmat: kretynizm platformusow polega na tym, ze JOW czyli system
            > jednomandatowy idealnie pasuje dla Samoobrony. Jak pokazuje praktyka
            > kanadyjska, ktora obserwuje od 1976 roku, ordynacja wedlug zasady Najwieksza
            > Mniejszosc Zabiera Wszystko preferuje zdyscyplinowane i najbardziej
            > skorumpowane ugrupowania polityczne. Poziom korupcji w Kanadzie przewyzsza
            > wszystko co moglo by zaistniec w III RP. Taka afera Rywina wogole by tu nie
            > powstala bo TU DZIALANIA RYWINA BYLYBY LEGALNE!!! W walce z Samoobrona PO
            > strzela slepakami i jest glownym zrodlem sukcesow Leppera. Ale musze
            przyznac,
            > ze przy calej beznadziejnosci programu Leppera chcialbym by ktos dal popalic
            > Balcerowiczowi.
            >
            >
      • Gość: sir Alex PO = AWS Nie zapomnieliśmy !!!!! IP: *.icpnet.pl 13.04.04, 00:18
        ......
        • Gość: Rober Re: sir Alex = PZPR Nie zapomnieliśmy !!!!! IP: *.sulechow.sdi.tpnet.pl 13.04.04, 08:37
          pomiędzy PO a AWS jest taka róznica jak pomiędzy Samoobroną a LPR - jeżeli
          zmiana poglądów jes ci obca to moje stwierdzenie j.w jest w 100 % prawdziwe -
          czas takich oszołomów już minąl nastawionych jedynie na branie , przeciwnych
          wszelkim zmanom któremu jest dobrze w ym całym dzisiejszym smrodzi. Sir Alex
          czas sie obudzić ze swojego snu i przestać wojowac z wiatrakami .......
    • Gość: jac Sukces SO IP: 213.17.204.* 12.04.04, 23:29
      Gdyby, ze strachu przed SO wprowadzono system jednomandatowy, to uzałbym to za
      sukces Leppera. Nie wiem, czy taki system jest lepszy dla SO, czy dla PO. Wiem,
      że jest to system lepszy dla DEMOKRACJI.
      BRAWO SAMOOBRONA!!!!!
    • Gość: juice Czy ktoś naprawdę zrozumiał ten artykuł??? IP: *.kabaty.2a.pl 13.04.04, 03:06
      dlaczego wy wierzycie we wszystko co skłócona z platformą gazeta napisze? :(
      okręgi jednomandatowe oznaczają osłabienie znaczenia partii, a podniesienie
      znaczenia danej osoby. Głosujesz na konkretną osobę, a nie na partię, która
      sobie różne osoby sama wyznacza (dyspozycyjnych idiotów).
      Akurat odnoszenie tego do Samoobrony to jakiś kretynizm. GW rozpoczęła kampanię
      antyplatformową i to widać, jakbyście wiedzieli, że okręgi jednomandatowe
      oznaczają osłabienie partii (wszystkich) i ich znaczenia, to zapewne byście
      inaczej śpiewali. ale po co się zastanawiać, lepiej przeczytać gotową receptę
      razem z chorymi na wściekliznę dziennikarzami wyborczej ( oj widziałem ja
      widziałem w TV wypowiedzi tych ludzi na temat raportu Rokity. wściekłość i
      oburzenie lało się strumieniami i dopóki w PO będzie rokita, dopóty GW będzie
      nawalać. )
    • Gość: d MICHNIK MANIPULATOREK IP: 62.243.245.* 13.04.04, 04:28
      tajnedokumenty.com/michniki
    • Gość: Joanna Re: Ordynacją w Leppera IP: *.243.170.214.Dial1.SanFrancisco1.Level3.net 13.04.04, 04:41
      a moze by tak napisac ordynacje, zeby kryminalisci przeciwko ktorym toczy sie
      postepowanie sadowe nie mogli sie zarejestrowac jako kandydaci w wyborach
      dopoki, ich sprawy w sadzie nie beda rozstrzygniete na ich korzysc
    • inaww Re: Ordynacją w Leppera 13.04.04, 04:46
      Jeśli już koniecznie p. Tusk chce zmieniać ordynację wyborczą to proponuję
      pamiętać sprawdzające się wielokrotnie ludowe przysłowie o tym że "kto pod kim
      dołki kopie - sam w nie wpada"! A za to nie wiem dlaczego nikt nie proponuje
      wykluczenia kandydatów na posłów na których ciążą wyroki za przestępstwa
      kryminalne, albo sprawy takie właśnie się toczą??? Nie od rzeczy byłoby także
      logiczne - z powodu obowiązków jakie na siebie biorą posłowie - ustalenie
      minimum wykształcenia, czyli np. konieczności posiadania matury. Posłowie
      uchwalają przecież ustawy, a do rozumienia ich treści matura to naprawdę
      konieczność. Jak to możliwe, żeby nad ustawami pracowali ludzie którzy nie
      umieją formułować swoich myśli i nie potrafią gramatycznie powiedzieć w
      ojczystym języku kilku zdań? Jestem pewna, że takie zmiany w ordynacji
      wyborczej uzyskałyby poparcie wszystkich partii, bo tylko kretyn ośmieliłby się
      przeciwko nim protestować. A przy tym każda partia proponująca takie poprawki
      do ordynacji zyskałaby poparcie opinii publicznej w kraju w którym zdobycie
      matury jest sprawą wyłącznie dobrych chęci, pracy i przeciętnych zdolności.

Co do jednomandatowych okręgów wyborczych - w małych ośrodkach, gdzie wszyscy
      znają kandydata było by to może sensowne, ale w dużych miastach? No i takie
      wybory byłyby przecież zależne od możliwości finansowych kandydatów, a tam
      gdzie w grę wchodzą pieniądze zawsze istnieje możliwość zwyczajnego przekupstwa.
      • Gość: Rosomak Re: Pięknie to Pani ujęła. IP: 157.25.139.* 13.04.04, 08:27
        Brawo!!! Pięknie to Pani ujęła. Moje myśli zawarte w pani słowach. Pozdrawiam.
      • Gość: dexer rutecky Re: Ordynacją w Leppera IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.04.04, 13:28
        Not bad thinking,I'm surprised.Does "inaww" mean enough?
        • inaww Re: Ordynacją w Leppera 13.04.04, 19:11
          dexeter rutecky - możesz to samo powtórzyc po polsku? Od tego że dwukrotnie
          powtórzyłeś pytanie do mnie - moja znajomość angielskiego nie zwiększyła się,
          niestety... Rozumiejąc poszczególne słowa nie rozumiem treści Twego pytania...
    • Gość: J.G. Jak nie chce odejść to dać mu kopa IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 13.04.04, 05:05
      Oczywiście należy zmienić ordynację wyborczą do Sejmu tak,by uniemożliwić
      dostanie się do Sejmu aferzystom,kryminalistom czy osobom bez minimum średniego
      wykształcenia.Wybierając kandydata/ów/,chcę wybierać konkretne osoby,o
      działalności których albo wiem,albo deklaracje i życiorysy rokują uczciwość i
      poprawność,choć biorę pod uwagę,że jak każdy człowiek mają prawo do zmiany
      zdania ,oceny,decyzji czy tp.
      Jeśli jednak muszę wybierać partie,wskazując osoby,to wybrany kandydat musi być
      jak pies na łańcuchu przywiązany do końca kadencji do danej partii/ale bez
      dyscypliny partyjnej przy głosowaniach/.Nie chcę wybierając baranka mieć posła
      wilka,czy na odwrót.Opuszczając partię poseł traci mandat i musi pokornie
      odejść,/a jak nie chce patrz tytuł tematu /
    • Gość: + Re: Ordynacją w Leppera IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.04.04, 07:34
      "Zmiana ordynacji mogłaby dość skutecznie zapobiec wyborowi do Sejmu ludzi
      nieodpowiedzialnych, przestępców i szaleńców."

Po 15 latach odezwali sie naprawiacze - zalamac sie mozna.
      • Gość: KarkoL I dlatego właśnie .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.04, 08:02
        .. nie będę głosować na PO. Ledwo poczuli zapach władzy, a już biorą się do
        zmieniania konstytucji. Tragedia !! A może wystarczy zapis o odebraniu czynnego
        prawa wyborczego osobie, która weszła w konflikt z prawem i ciążył (lub nadal
        ciąży) na niej prawomocny wyrok? W ten sposób eliminujemy conajmniej połowę
        działaczy samoobrony (z Andrew na czele) i innych
        skompromitowanych "politykierów". Dodatkowo wprowadzić obowiązek wyższego
        wykształcenia i każdego posła starannie lustrować przed rozpoczęciem kadencji.
        Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie, żeby moim krajem rządzili bandyci,
        kórzy edukację zakończyli na technikum samochodowym.
        • Gość: Rosomak Re: I dlatego właśnie .. IP: 157.25.139.* 13.04.04, 08:22
          Pal licho szkołę znam wielu co kupili dyplomy i tytuł, to nie świadczy o ich
          inteligencji, a i w innych partiach jest wielu posłów którzy nie posiadają
          stosownego dyplomu.
          Lecz pomysł zapisu o niekaralności by się przydał lecz podejrzewam że posłowie
          czy senatorowie tego ze względu na siebie nie uczynią. A co z tymi co
          wyślizgują się Prokuraturze i ze względu na brak dowodów lub raczej nadmiar
          kieszonkowego co niektórych Urzędników są wypuszczani, takich posłów jest
          przecież najwięcej. Z drugiej strony jak tu mówić o przestępcach. Przecież 2/3
          naszych polityków to kombinatorzy, karierowicze krzesełkowi i oszuści już nie
          liczę o zaborcach mienia czyli złodziei.
          A czego to się boją, że wylecą z krzesełek. Dobro Ojczyzny przecież mają
          gdzieś, udowodnili to przez liczne oszustwa wykazane w aferach i swoje
          powiązania nawet z grupami mafijnymi.
          Może niech zmienią Konstytucję na dożywotnie panowanie, podejrzewam że to im by
          najlepiej pasowało. Jakoś wszyscy zapomnieli już o FOZ, PZU, obecnie ORLEN
          sprzedawaniu za bezcen majątku państwowego, celowego doprowadzenia do upadku
          kopalń. Afera stoczni, wagonówki. Afera mostowa itd. Afer obecnie jest więcej
          aniżeli naszych polityków. Zwykły szarak ma tego oszustwa powyżej uszu i
          wybierze nawet samego Lucyfera gdy powie że wypleni to chałatajstwo z Rządu,
          Sejmu, Senatu. A czy ktoś się zastanawiał po co tworzono Starostwa i kto w nich
          siedzi?
          Pozdrawiam.
        • Gość: poko Re: I dlatego właśnie .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.04, 08:25
          masz racje Karkol...technika samochodowe kształcą tylko bandytów..Powinno sie
          je pozamykać .One są wszystkiemu winne....
          • Gość: x Zaloze sie ze ukonczyles technikum samochodowe... IP: *.comarch.pl 13.04.04, 14:21
            ... i dlatego glosujesz na samoobrone, bo oni chcieli biopaliw zeby samochody
            sie psuly... a to zagwarantuje ci kase na zestaw (flacha + zagrycha), ktory
            kupisz sobie za kase zarobiona u majstra w zakladzie samochodowym.
    • Gość: janek Re: Ordynacją w Leppera IP: 195.67.104.* 13.04.04, 08:09
      Tuskowi niestety odbilo. Przejal sie biedak jednym sadazem i wpadl w panike.
      • Gość: koko Re: Ordynacją w Leppera IP: *.burkert.com 13.04.04, 08:23
        Nie panikujcie!Ta pomorska szmata przepadnie sama-jeszcze troche.lepper to
        autentyczny pzpr-owski skurwysyn,ktory utonie we wlasnej
        gnojowce.Gwarantowane.Odejdzie tak samo szybko jak przyszdl.Mozna uwazac
        polakow za idiotow ale nigdy za leperrowcow.Oj nabijemy jeszcze skurwysyna
        leppera na pala-nabijemy!
        • Gość: Rosomak Re: Ordynacją w Leppera IP: 157.25.139.* 13.04.04, 08:33
          Wpierw musielibyśmy ponabijać pozostałych posłów i tych, którzy nimi byli w
          okresie ostatniego 15- lecia.
          Tak, tak nie kierowca jest winien wypadku, tylko drzewo i ten co go dawno temu
          posadził.
          Taka logika jest do bani.
    • Gość: Rober Re:Psik to głosuj na Leperra - ciemnoto ! IP: *.sulechow.sdi.tpnet.pl 13.04.04, 08:29
      mam wrażenie ,że nie pojmujesz sensu słow ordynacja większościowa i okręgi
      jednomandatowe - a co za tym idzie konkuręcje i mozliwośc wyboru jednego
      kandydata z okręgu skończą się rotacje na listach ustalanie miejsc a zacznie
      się reklamowanie i staranie o glosy i wręszcie będzie wiadomo kto jest posłem z
      konkretnego okręgu - skończy się to cale oszołomstwo korzystne jedynie dla
      niektórych partii politycznych ? patrz te które najbardziej się przedtym bronią/
      • Gość: http://pamietamy.t Re:demokracja to wolnosc rownosc i wlasnosc IP: *.ok.shawcable.net 13.04.04, 09:00
        a dla tuska i ferajny janika to tylko koryto
        publicznych pieniedzy
        pamietamy.tripod.com
        czas na niewidzialna reke kapitalizmu
        czyli kopa w dupe i na bruk dotychczasowych rzadcow
        tworzacych polski judenrat
        kft.umcs.lublin.pl/stona/zaglada/judenrat.html
        pamietamy.tripod.com
        • Gość: tygiel... a co z Putinem czy juz sie narzadzil? IP: *.speed.planet.nl 13.04.04, 09:27
          W Rosji juz sie narzadzili, w USA, w arabii Saudyjskiej , moze Leppierej chce
          byc krolem lub moze rabinem w Izraelu?
    • titus_flavius Gebethner jest niepoważny 13.04.04, 08:48
      Chaire,
      jego zarzuty przeciw ordynacji są niepoważne. Jakim sposobem przy uzyskaniu 30%
      głosów Lepper może uzyskać wiele mandatów? Przecież w każdym okręgu kandydat
      powinien uzyskać większosć głosów. Czyżby ten "ekspert" wierzył, że w
      większosci okręgów większosć ludzi opowie się za ludźmi Leppera?
      Podobnie absurdalne jest porównywanie Polski do Ukrainy, czy Rosji. Czy tam w
      okręgach są wybierani złodzieje i szaleńcy w większej proporcji, niż z list
      wyborczych? Jeżeli nawet, to ludzie wiedzą o tym, kogo wybierają i najwyraźniej
      im to nie przeszkadza.
      Nie ma lepszej ordynacji niż większosciowa, z tym, że premier także powinien
      być wybierany w wyborach powszechnych.
      T.

• Gość: Jagnieszka Re: Gebethner jest niepoważny IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.04.04, 09:05
        Całkowicie zgadzam się z panem Flawiuszem.
        Gebethner twierdzi: >>>Równie nieuzasadniony jest mit, że jednomandatowe okręgi
        wyborcze są w stanie zablokować drogę do Sejmu "przestępcom i szaleńcom".
        Najlepszy przykład to Ukraina czy Rosja, gdzie system większościowy nie
        zapobiega korupcji wyborczej.<<<
        Tak? Ale przecież niemal we wszystkich najwyżej rozwiniętych państwach (G-7)
        działa ordynacja większościowa! Czy w USA, Anglii, Francji, Włoszech albo innej
        Japonii do parlamentów wybierani są "przestępcy i szaleńcy"?
        Dlaczego "najlepszym przykładem" ma być Ukraina czy Rosja?
        Jagnieszka
        P.S. Moim zdaniem, w ogóle bez konstytucyjnej zmiany polskiej ordynacji
        wyborczej z proporcjonalnej na większościową żadne ważne reformy nie mogą się
        powieść.
        • Gość: zbig Bardzo pieknie, moi drodzy.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.04, 09:48
          na temat ordynacji wiekszościowej zdania są jednak podzielone - poza tym to nie
          jest przedmiotem dyskusji ; przedmiotem dyskusji jest ewidentna proba
          manipulowania prawem wyborczym w wykonaniu PO w roku przedwyborczym. Pan Tusk
          zapatrzył się w pana prezydenta Kuczmę - czym się różnią - co do zasad
          praworządności propozycje Tuska od kombinacji popleczników p. Kuczmy ?
          Zamiast manipulować przy konstytucji niech lepiej odłączy mikrofon Rokicie i
          zastanowi się nad tym co ulepszyć w programie i wizerunku PO - wtedy może
          Lepper przestanie być tak groźny - bo on jest silny głupotą elit politycznych,
          a zwłaszcza SLD i PO.. trochę więcej szacunku dla demokracji
      • stefan4 Re: Gebethner jest niepoważny 13.04.04, 10:11
        titus_flavius:
        > Chaire,

Co to znaczy i po jakiemu? Po francusku to oznacza ambonę, więc przypuszczam,
        że miałeś na myśli jakiś inny język.

titus_flavius:
        > Jakim sposobem przy uzyskaniu 30% głosów Lepper może uzyskać wiele mandatów?

Wyobraź sobie, że masz trzy partie A, B i C, oraz trzy okręgi jednomandatowe 1,
        2 i 3; i następujące wyniki w tych dwóch okręgach:

A: 40% 40% 00%
        B: 35% 25% 60%
        C: 25% 35% 40%

Z okręgów 1 i 2 wchodzi do Sejmu A; z okręgu 3 wchodzi B; C w ogóle nie
        wchodzi. W skali kraju A uzyskała (40%+40%+0%)/3 = 27% i ma 2 mandaty; B
        uzyskała (35%+25%+60%)/3 = 40% i ma jeden mandat; C zdobyła
        (25%+35%+40%)/3 = 33% i ma 0 mandatów. Wygrała partia najsłabsza w skali
        kraju.

Jeśli się uprzesz, że dla uzyskania mandatu trzeba zdobyć większość, to w
        okręgach 1 i 2 będziesz musiał zrobić dogrywkę usunąwszy najsłabszego. Ale w
        tych okręgach akurat A jest najsilniejsza, więc są szanse, że tą dogrywkę wygra
        właśnie A.

- Stefan
        • titus_flavius Re: Gebethner jest niepoważny 13.04.04, 10:49
          Chaire,
          Twoje wyliczenie zawiera kilka błędów. W okręgach jednomandatowych znaczenie
          trzeciorzędne ma przynależność partyjna. Ludzie wybierają osobę, a nie partię.
          Dalej, zakładasz, że wybór będzie opierać się bedzie na większości względnej, a
          a tymczasem posłem powinna być osoba, która uzyskuje co najmniej 51% głosów w
          okręgu.
          T.

stefan4 napisał:

> titus_flavius:
          > > Chaire,
          >
          > Co to znaczy i po jakiemu? Po francusku to oznacza ambonę, więc przypuszczam,
          > że miałeś na myśli jakiś inny język.
          >
          > titus_flavius:
          > > Jakim sposobem przy uzyskaniu 30% głosów Lepper może uzyskać wiele mandató
          > w?
          >
          > Wyobraź sobie, że masz trzy partie A, B i C, oraz trzy okręgi jednomandatowe
          1,
          > 2 i 3; i następujące wyniki w tych dwóch okręgach:
          >
          > A: 40% 40% 00%
          > B: 35% 25% 60%
          > C: 25% 35% 40%
          >
          > Z okręgów 1 i 2 wchodzi do Sejmu A; z okręgu 3 wchodzi B; C w ogóle nie
          > wchodzi. W skali kraju A uzyskała (40%+40%+0%)/3 = 27% i ma 2 mandaty; B
          > uzyskała (35%+25%+60%)/3 = 40% i ma jeden mandat; C zdobyła
          > (25%+35%+40%)/3 = 33% i ma 0 mandatów. Wygrała partia najsłabsza w skali
          > kraju.
          >
          > Jeśli się uprzesz, że dla uzyskania mandatu trzeba zdobyć większość, to w
          > okręgach 1 i 2 będziesz musiał zrobić dogrywkę usunąwszy najsłabszego. Ale w
          > tych okręgach akurat A jest najsilniejsza, więc są szanse, że tą dogrywkę
          wygra
          > właśnie A.
          >
          > - Stefan
          • stefan4 Re: Gebethner jest niepoważny 13.04.04, 11:44
            titus_flavius:
            > Chaire,

Powtarzam pytanie: czy chodzi Ci o ambonę, jak po francusku?

titus_flavius:
            > Twoje wyliczenie zawiera kilka błędów.

Wymieniłeś jeden ,,błąd'' i to wcale nie w wyliczeniu. Czy to jest te
            ,,kilka''? Wymieniłeś:

titus_flavius:
            > zakładasz, że wybór będzie opierać się bedzie na większości względnej, a
            > a tymczasem posłem powinna być osoba, która uzyskuje co najmniej 51% głosów w
            > okręgu.

Wydaje mi się, że to jest projekt Twój a nie Tuska. W warunkach polskich
            wymaganie bezwzględnej większości w każdym okręgu prowadziłoby do dwukrotnego
            odbywania każdego głosowania, bo żadna partia nie uzyska 50% w żadnym okręgu w
            pierwszej turze.

Ale niech Ci będzie. W takim razie rozważ takie wyniki: cztery okręgi, trzy
            partie:

A: 51% 51% 00% 00%
            B: 25% 24% 99% 01%
            C: 24% 25% 01% 99%

Teraz A w skali kraju dostała (51%+51%+0%+0%)/4 = 25.5% i 2 mandaty; B dostała
            (25%+24%+99%+1%)/4 = 37.35% i 1 mandat; C tak samo. Znowu wygrała najsłabsza
            partia pomimo spełnienia Twojego warunku 51%. Rząd będzie formować A
            reprezentująca jedną czwartą elektoratu.

Tą partią A śmiało mogłaby być Samoobrona, gdyby rolę okręgów 1 i 2 przejęła
            Polska gminna i powiatowa a rolę okręgów 3 i 4 odegrała Warszawa z
            przyległościami. System większościowy ma swoje zalety
            • titus_flavius Re: Gebethner jest niepoważny 14.04.04, 18:14
              Chaire,
              znowu Twoje wyliczenie jest niezgodne z logiką życiową. W wyborach
              większościowych ludzie będą głosowali na osoby, a nie na partie. Partie w
              Polsce są skompromitowane i zapewniam Cię, że ludzie nie będą głosowali
              kierując się nazwą partii, tylko osobą kandydata. Zresztą, nowa ordynacja da
              szanse ludziom spoza kręgu partii: znanemu w okręgu przedsiębiorcy, szanowanemu
              nauczycielowi, zaufanemu działaczowi spoełcznemu.
              Twoje teoretyczne założenia nie przełożą się na rzeczywistość.
              Samoobrona nie ma szans przy takiej ordynacji. Jej siłą jest Leppper. ALe on
              jest jeden. Reszta jego ludzi jest nieznana i nie widzę żadnych powodów, dla
              których mieliby być wybrani.
              I jeszce, uważam, że ordynacja większosciowa powinna być uzupełniona o wybór
              premiera w wyborach powszechnych.
              Dzięki temu by był zrealizowany w pełni rozdział władzy wykonawczej od
              ustawodawczej (pamiętajmy o jej funkcji kontrolnej).
              T.

stefan4 napisał:

> titus_flavius:
              > > Chaire,
              >
              > Powtarzam pytanie: czy chodzi Ci o ambonę, jak po francusku?
              >
              > titus_flavius:
              > > Twoje wyliczenie zawiera kilka błędów.
              >
              > Wymieniłeś jeden ,,błąd'' i to wcale nie w wyliczeniu. Czy to jest te
              > ,,kilka''? Wymieniłeś:
              >
              > titus_flavius:
              > > zakładasz, że wybór będzie opierać się bedzie na większości względnej, a
              > > a tymczasem posłem powinna być osoba, która uzyskuje co najmniej 51% głosó
              > w w
              > > okręgu.
              >
              > Wydaje mi się, że to jest projekt Twój a nie Tuska. W warunkach polskich
              > wymaganie bezwzględnej większości w każdym okręgu prowadziłoby do dwukrotnego
              > odbywania każdego głosowania, bo żadna partia nie uzyska 50% w żadnym okręgu w
              > pierwszej turze.
              >
              > Ale niech Ci będzie. W takim razie rozważ takie wyniki: cztery okręgi, trzy
              > partie:
              >
              > A: 51% 51% 00% 00%
              > B: 25% 24% 99% 01%
              > C: 24% 25% 01% 99%
              >
              > Teraz A w skali kraju dostała (51%+51%+0%+0%)/4 = 25.5% i 2 mandaty; B dostała
              > (25%+24%+99%+1%)/4 = 37.35% i 1 mandat; C tak samo. Znowu wygrała najsłabsza
              > partia pomimo spełnienia Twojego warunku 51%. Rząd będzie formować A
              > reprezentująca jedną czwartą elektoratu.
              >
              > Tą partią A śmiało mogłaby być Samoobrona, gdyby rolę okręgów 1 i 2 przejęła
              > Polska gminna i powiatowa a rolę okręgów 3 i 4 odegrała Warszawa z
              > przyległościami. System większościowy ma swoje zalety
    • Gość: MARCO PZPR bis IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 13.04.04, 08:57
      Zachowanie platformesow przypomina troche stare czasy PZPR.Tamtym tez srednio
      co dekade wystawiano rachunek za osiagniecia.Wszelka krytyka byla zamachem na
      racje stanu....bo monopol na PRAWDE wiadomo kto ma.To ze cos sie nie udalo
      wcale nie znaczy ze powinni byc usunieci na bok-przeciez chcieli dobrze i moze
      za 10 razem wreszcie sie uda.Jest to ten sam typ mentalnosci ale dzieki nowemu
      systemowi wyborczemu troche zmodyfikowany.
    • Gość: Smok Re: Ordynacją w Leppera IP: *.crowley.pl 13.04.04, 09:07
      Czytam wasze wypowiedzi z coraz większym zdumieniem. Przecież tu chodzi o nas ,
      zwykłych szarych ludzi a nie o polityków. To my im dajemy władzę , głównie w
      tym celu ,żeby nam żyło się lepiej i łatwiej. I dlatego za wszelką cenę musimy
      głosować na tych , którzy mają jakiś normalny program gospodarczy. Nie kierujmy
      się emocjami. Niewiele mi przyjdzie z faktu, że np Lepper rozwali złodziejskie
      układy jeśli przy okazji swoimi pomysłami ekonomiczno-gospodarczymi doprowadzi
      do sytuacji ,że za swoją miesięczną pensję będę mógł kupić co najwyżej
      sznurówki. Żeby było jasne : mam odruch wymiotny , gdy widzę u władzy te
      komunistyczne gęby, diabli mnie biorą , gdy słyszę o wyczynach tzw.prawicy
      postsolidarnościowej, ale nie mogę głosować " na złość elitom", bo dokopię
      głównie sobie. Do rozwiązywania problemów ekonomicznych potrzebni są fachowcy ,
      anie cudotwórcy w stylu Leppera. Dlatego muszę głosować na mniejsze zło ,czyli
      na kogoś kto mnie wkurza , ale ma logiczny program gospodarczy. I nie jest aż
      tak bardzo ważne co ten polityk myśli np na temat aborcji , wojny w Iraku czy
      Konstytucji UE. Ważniejsze jest to, żebym miał za co kupić jedzenie ,ubranie i
      żeby nie zabrakło mi na czynsz ( np w wyniku hiperinflacji czy utraty pracy),
      bo cała nasza gospodarka padnie.
      • Gość: http://pamietamy.t Re: Ordynacją w Leppera IP: *.ok.shawcable.net 13.04.04, 13:23
        wiec zrealizuj swoj program z trzecim szeregiem
        kopa w dupe i na bruk z poslami ktorzy juz byli,
        wszystkimi od lewa do prawa
        kolejno odlicz i wyprowadzic
        sztandary moga zostac :-)

pamietamy.tripod.com
    • whoiam Re: Ordynacją w Leppera 13.04.04, 09:10
      A czy ktokolwiek zastanawia się nad tym, że przy obecnej ordynacji wyborczej
      wielu zostało wybranych na posłów lub senatorów z listy ugrupowania "A" (i to
      tylko dlatego, że byli umieszczeni na tej właśnie liście), a następnie stali
      się członkami klubu ugrupowania "B", a niektórzy zmian takich dokonywali więcej
      niż jeden raz.
      Wniosek: jeżeli mandat do parlamentu został uzyskany na skutek kandydowania z
      ugrupowania "A", a następnie nastąpiła przynależności organizacyjnej, wówczas
      mandat powinien automatycznie wygasnąć
      albo
      wybory powinny być przeprowadzane w okręgach jednomandatowych - tylko imiennie
      (wyborcy z danego okręgu wybierają "swojego" posła)
    • Gość: METEO CZEMU PLATFORMA CHCE ZROBIĆ ZAMACH STANU ? IP: *.dywity.sdi.tpnet.pl 13.04.04, 09:58
      BO JUŻ PRZEGRAŁA I PROGRAMOWO I MENTALNIE A WIE DOSKONALE ŻE SAMOOBRONA
      NIE RZUCA SŁOW NA WIATR. I ZAPYTA SIĘ DECYDENTÓW Z PO JAK TO JEST ,DLACZEGO GDY
      NARÓD ZUBOŻAŁ W STRASZLIWY SPOSÓB WIELU PRZEDSTAWICIELI WŁADZY Z PO SLD ITP
      RAPTEM SIĘ WZBOGACILI W SPOSÓB IŚCIE HORENDALNY.I O TO TU CHODZI NIE O
      DEMOKRACJĘ NIE O DOBRO LUDZI LECZ O WŁADZĘ I PIENIĄDZE!
      • Gość: Zbych Re: CZEMU PLATFORMA CHCE ZROBIĆ ZAMACH STANU ? IP: 217.96.24.* 13.04.04, 10:16
        Cała ta dyskusja sprowadza się do tego, że lepiej twać w bagnie politycznym po
        szyję i nic nie zmieniać, by w kolejnych wyborach za nasze pieniądze wybrać
        kolejny raz zgraję trutni politycznych. Którzy mając na uwadze wyłącznie własne
        osobiste interesy będą łupic naród doszczętnie, jak to robią obecne elity.
        Szanowni Państwo, czas najwyższy by w sposób radykalny raz na zawsze usunąć ze
        sceny politycznej "zgrane karty" i pozbawić nielegalnie nabyte majątki a ich
        samych potraktować jak trendowatych.
        Jeśli tak się nie stanie to spoleczeństwo polskie dokona tej zmiany w mniej
        demokratyczny sposób i to już niedługo.
        • Gość: kotkubus Re: CZEMU PLATFORMA CHCE ZROBIĆ ZAMACH STANU ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.04.04, 11:27
          Jestem zwolenniczką jednomandatowych okręgów wyborczych, jak
          również "zatrzymania Leppera", ale mam szereg wątpliwości.
          1. Czy w sejmie, w którym będzie - co poseł, to partia (choćby "indywidualna"),
          wogóle uda się powołać jakikolwiek rząd i to jeszcze na dłuższy czas. Bo między
          bajki należy włożyć, że wybierzemy samych uczciwych, mądrych,
          myślących "propaństwowo" i rzetelnie chcących działać "dle wspólnej korzyści i
          dla dobra wspólnego". Czy do wszystkich dotychczasowych problemów nie dodamy
          sobie problemu natury finansowej: wybory co pół roku, a to za każdym razem
          ogromne koszty.
          2. Czy to rzeczywiście "sposób na Leppera"? Czy "jego" kandydaci wydadzą się
          wyborcom (niektórym? wielu?) mniej wiarygodni od innych?
          3. Ustawowy zakaz kandydowania osób, którymi zajmuje się sąd lub prokuratura,
          też nie rozwiązuje "sprawy Leppera", a "załatwia" w równym stopniu
          szereg "gwiazd" z całkiem innych, "normalnych" partii, że wymienię choćby
          Kaczyńskiego czy Rokitę. Nie da się chyba ustalić "listy czynów karalnych",
          które eliminują z życia publicznego. (Fałszowanie przepustki - tak, naruszenie
          dóbr osobistych - nie; blokada drogi - tak, otarcie się o aferę finansową -
          nie, itd, itp.)
          • inaww Re: CZEMU PLATFORMA CHCE ZROBIĆ ZAMACH STANU ? 13.04.04, 19:02
            Do "kotkubus": moje wątpliwości co do jednomandatowych okręgów wyborczych
            opisałam wyżej, podkreślając szczególnie możliwość przekupowania wyborców, a że
            Samoobrona to partia milionerów (sprawdż na odpowiednich stronach
            internetowych!), to przy ich braku hamulców etycznych - wśród półanalfabetów
            łatwo by zdobyli głosy.
            Twój pkt 3 - nie mówiłam o "czynach karalnych" tylko o przestępstwach
            ewidentnie KRYMINALNYCH, jak kradzież, wyłudzenie, oszustwo, pobicie, napaść.
            Nieważne do jakiej partii należy kandydat na posła albo jaka partia go
            umieściła na swojej liście: jeśli ma przeszłość (również terażniejszość)
            KRYMINALNĄ - nie powinien mieć prawa kandydować do WŁADZY USTAWODAWCZEJ jaką
            jest Sejm! Przyczyna jest prosta - kryminalista nie powinien ustanawiać prawa
            które MUSI z natury rzeczy być narzędziem do KARANIA KRYMINALISTÓW.
      • Gość: Rosomak Re: CZEMU PLATFORMA CHCE ZROBIĆ ZAMACH STANU ? IP: 157.25.139.* 13.04.04, 11:41
        Tak, tak tego boją się decydenci. A fajczenie, że idzie o dobro Narodu to jedno
        wielkie oszustwo. Pozdrawiam.
    • Gość: Emeryt Re: Ordynacją w Leppera IP: *.inter / 80.48.110.* 13.04.04, 10:59
      Nie wiem czy wyborcy zdają sobie sprawę z tego, że zgodnie z obecnie
      obowiązującą Ordynacją może byc wybrany do Sejmu czy Senatu bandzio i morderca,
      dewiant, idiota czy pacjent ze szpitala psychiatrycznego który nie jest
      pozbawiony praw publicznych lub praw wyborczych. A czy w RP słyszał ktoś, żeby
      sąd "niezawisły" wymierzył karę pozbawienia lub ograniczenia praw wyborczych.
      Dlatego nasz parlament (celowo przez małe "p") jest beczką śmiechu w środku
      Europy. Żadnej odpowiedzialności za swoje czyny. A są takie asy, które maja na
      koncie kilka wyroków. Najdziwniejsze jest to że taki poseł jest np. trzykrotnie
      skazywany na "kozę" i kara jest zawieszana. Czy jest taki parlament na świcie?
      Najwyższa pora zmienić Ordynację, żeby nie mógł startować oszołom, idiota czy
      psychol. Bo jak nas widzą tak o nas piszą.
      • Gość: Rosomak Re: Ordynacją w Leppera IP: 157.25.139.* 13.04.04, 11:51
        Trafnie napisane. Wtedy niejeden by się zdziwił ile bandziorów z Dulskich
        chadza śmieszkami Sejmu i Senatu. Pozdrowienia.
    • Gość: gość Re: Ordynacją w Leppera IP: .1.* / 157.25.122.* 13.04.04, 11:07
      A może po prostu przestępców zamykać tam gdzie jest ich miejsce ???
      • Gość: Rosomak Re: Ordynacją w Leppera IP: 157.25.139.* 13.04.04, 11:38
        Gdyby wszystkich przestępców pozamykano to musiałyby być nowe wybory do Sejmu,
        Senatu i rządu jak również nowy nabór do administracji. A kto wtedy by rządził?
    • Gość: bona Re: Ordynacją w Leppera IP: *.trentn01.nj.comcast.net 13.04.04, 11:41
      Knur Lepper do chlewa.
      • Gość: Rosomak Re: Ordynacją w Leppera IP: 157.25.139.* 13.04.04, 11:46
        Ty również do gnoju. I krowy doić lub co innego robić, o ile potrafisz uczciwie
        pracować.
        Brak inteligencji cechuje się właśnie brakiem zrozumienia innych osób.
        • Gość: 2XL Re: Ordynacja wiekszosciowa w JOW zweryfikuje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.04, 11:56
          Dyskusja jest na poziomie małego Kazia.
          Najpierw zapoznajcie się z ordynacją wiekszościową a dopiero dyskutujcie.
          www.jow.pl
          Ta ordynacja wyeliminuje z parlamentu ludzi niekompetentnych
          Dzięki tej ordynacji większościowej w Jednomandatowych Okręgach Wyborczych
          Polska ma szansę stać się normalnym krajem rządzonym przez normalnych ludzi.
          Ona nie jest przeciwko Samoobronie ani Platformie Obywatelskiej.

• stefan4 Re: Ordynacja wiekszosciowa w JOW zweryfikuje 13.04.04, 12:09
            2XL:
            > Dyskusja jest na poziomie małego Kazia.
            [...]
            > Ta ordynacja wyeliminuje z parlamentu ludzi niekompetentnych
            > Dzięki tej ordynacji większościowej w Jednomandatowych Okręgach Wyborczych
            > Polska ma szansę stać się normalnym krajem rządzonym przez normalnych ludzi.

Słuchaj, duży Kaziu, rzucasz hasła a nie informację. W jaki sposób ta ordynacja
            ma czegoś takiego dokonać? Zarówno system proporcjonalny jak większościowy ma
            swoje wady i zalety. Pod podanym przez Ciebie adresem nie ma NIC o wadach JOW,
            więc nie może on służyć do nauki. Jest tam głównie agitacja za JOW.

- Stefan
            • Gość: 2XL Re: Ordynacja wiekszosciowa w JOW zweryfikuje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.04, 15:20
              Ty Stefan to szukasz tylko wad. Czyli nic nie robić a najlepiej krytykować.
              Pokaż może masz lepszy system. Doskonały to jesteś Eugeniusz.
              Ten system wyborczy wiekszosciowy stosuja USA, Canada, Francja, Wielka
              Brytania, Włochy, Indie, Malezja i wiele, wiele innych państw.
              I napewno u nich nie ma w rządzie takich czubów jak u nas.
              A jak sie trafi przypadkiem to zaraz jest wyeliminowany. A u nas czub na czubie
              w Parlamencie i rzadzie i nie mozna go wyeliminować,.
              A wiesz dlaczego bo tacy jak Ty Stefan nic z tego nie rozumieją.
              A ja nie mam zamiaru ciebie doksztalcać.
              I nie dziwi mnie że Ty nic nie rozumiesz a tej strony www.jow.pl.
              Moze nie te szkoly kończyłes co ja. I razem nam nie podrodze. Ale ja do tej
              pory przez tyle lat zyłem w kraju rzadzonym przez takich co mnie nie
              odpowiadali bo dla mnie byli i sa czubami.
              • stefan4 Re: Ordynacja wiekszosciowa w JOW zweryfikuje 13.04.04, 17:13
                2XL:
                > Ty Stefan to szukasz tylko wad. Czyli nic nie robić a najlepiej krytykować.

Nie zaperzaj się, nie musimy robić czegokolwiek na chybcika, możemy spokojnie
                przedyskutować, bo zmiana konstytucji i tak może się udać dopiero w przyszłym
                sejmie, a więc najbliższe wybory będą wg starej ordynacji.

Nie mówię, że system większościowy jest gorszy od proporcjonalnego. Mówię, żę o
                sprawach systemu ustrojowego kraju nie można dyskutować na poziomie gładkich
                haseł. Jeden i drugi system ma zalety i wady, i trzeba mówić o jednych i o
                drugich. Nie pozwalać, żeby słuszne postulaty stawały się hasłami po których
                niczego nierozumiejący bojownicy odróżniają swoich od wrogów. To się niestety
                przytrafiło projektowi JOW.

2XL:
                > Doskonały to jesteś Eugeniusz.

Jaki znowu Eugeniusz? Czy to ktoś z telewizora? Przepraszam Ci jeśli nie, ale
                ja nie mam telewizora i przywykłem, że kiedy tylko ludzie powołują się na
                nieznane mi autorytety, to mają na myśli kolejną irreality game w telewizorze.

2XL:
                > I nie dziwi mnie że Ty nic nie rozumiesz a tej strony www.jow.pl.

Żartujesz chyba. Jak można nie rozumieć tak prymitywnej agitki? Nie tylko
                rozumiem to, co tam tkwi jawnie, ale również to, co między wierszami.

JOW mają swój sens, ale wymagają doprecyzowania wielu szczegółów. Zarówno
                technicznych związanych z ordynacją, jak sposobu wprowadzenia zmian, a także
                wyjaśnienia wyborcom, jak mają realizować swój interes w tym innym układzie.
                Inaczej ten projekt się skompromituje jak wiele innych równie sensownych,

I to jest pewnie celem autorów tej Twojej witrynki.

- Stefan
          • Gość: Rosomak Re: Ordynacja wiekszosciowa w JOW zweryfikuje IP: 157.25.139.* 13.04.04, 12:21
            A ja to widzę trochę inaczej. Przyznaje, że myśl jest trafna, każdy widzi że
            jedni i Ci sami od lat siedzą na krzesełkach i nic nie robią, co najwyżej
            przesiadają się na inne równie intratne. Sposób tej ordynacji oczywiście musi
            być liczony na okręgi wg ilości ludzi tam zamieszkujących. Głosować powinien
            tylko Polak ze stałym zameldowaniem w Polsce.
            Moim zdaniem jeszcze lepszy efekt uzyskać by można gdyby ilość posłów została
            zmniejszona do 150, a okręg równałby się województwu gdzie w przeliczeniu na
            województwo przypisana byłaby ilość Posłów oraz jeden Senator. W województwie
            byłyby dopiero okręgi wyborcze. Pozdrowienia
    • Gość: Tron Re: Ordynacją w Leppera IP: *.compromis.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.04, 12:20
      Panie Tusk ,a co zrobić z szleńcami i złodziejami którzy zasiadaja w obecnym
      sejmie .Czyżby mogli nadal piastować swoje funkcje ?
      • Gość: adx Re: Ordynacją w Leppera IP: *.infotel.wroc.pl / *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 13.04.04, 13:16
        Zadziwia wypowiedź profesora prawa, który chyba nie rozumie na czym polega
        ordynacja wiekszościowa z JOW i broni starego systemu. Pewnie jest jego autorem.
        To, że jakaś partia ma wiekszość nie oznacza wygrania. Poniewaz pozostałe
        partie tworzą koalicję i mogą zawsze wygrać. W systemie JOW posła można odwołać
        czego nie można zrobić w istniejącej ordynacji.
    • Gość: alicja Re: Ordynacją w Leppera IP: *.net.autocom.pl 13.04.04, 12:27
      Pan Tusk czyje widzi pod lasem, a swojej Gilowskiej nie widzi vis a' vis.
      Z KULu jest, a gdzie etyka, moralność jako nauka kościoła na KUL. Do tego
      jeszcze tak słaba ekonomicznie-finansowo. Leppera nikt dzisiaj nie zamieni na
      Rokite. To słuszna decyzja bo to oszust konkordatowy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka