Gość: a psik IP: *.zrpa.com 12.04.04, 22:06 i jak tu glosowac na Tuska co chce manipulowac prawem zamiast walczyc o elektorat Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: demokracja Ordynacją w Leppera IP: *.milwaukee.k12.wi.us 12.04.04, 22:12 Oto zrodla i podstawy naszej wolnosci i demokracji: Prezydent gloszacy, ze Polska dojrzala do UE i NATO, ale nie dojrzała do jednomandatowych okręgów w wyborach do Sejmu! A moze to p. Kwasniewski nie dojrzal do stanowiska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chala Re: Ordynacją w Leppera IP: *.rdu.bellsouth.net 12.04.04, 22:14 tylko idiota oddaje wladze faszystom z lpr lub samoroni. oni nie dostana jej. system dziala, tak jak go zplanowano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Co stanie się, gdy Lepper wygra? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.04.04, 08:53 To znaczy, gdy w wyniku demokratycznych wyborów parlamentarnych "Samoobrona" przejmie władzę, czyli utworzy większościowy rząd? Pytam o to na forum chyba już trzeci raz, ale w odpowiedzi czytam same ogólniki, typu: "oj, będzie źle". Ale co się zawali? Kto zacznie gwałcić, rabować i palić? Kiedy (mniej więcej) nastąpi Niechybna Narodowa Katastrofa: dzień, miesiąc czy rok po takich fatalnych wyborach? Może ktoś wreszcie podałby KONKRETNE i oparte na RACJONALNYCH przesłankach przykłady Strasznych Wydarzeń, które ponoć wtedy nastąpią? Bo pan Miller mówił w telewizji, że nic się nie stanie. Obowiązuje przecież Konstytucja, działają ustawy, istnieje demokratyczny i sformalizowany tryb zmieniania prawa oraz podejmowania decyzji - czego się zatem bać? Vox populi, vox Dei... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: Co stanie się, gdy Lepper wygra? IP: *.dip.t-dialin.net 13.04.04, 09:32 Gość portalu: Jagnieszka napisał(a): > To znaczy, gdy w wyniku demokratycznych wyborów parlamentarnych "Samoobrona" > przejmie władzę, czyli utworzy większościowy rząd? > Pytam o to na forum chyba już trzeci raz, ale w odpowiedzi czytam same > ogólniki, typu: "oj, będzie źle". Ale co się zawali? Kto zacznie gwałcić, > rabować i palić? Kiedy (mniej więcej) nastąpi Niechybna Narodowa Katastrofa: > dzień, miesiąc czy rok po takich fatalnych wyborach? Jagnieszko, przytaczam Ci autentyczną wypowiedź Leppera, pochodzi ona z czatu przeprowadzonego z nim w zeszły tydzień przez SE wraz z Interią: "Poziom życia ludzi, ich zarobki muszą być adekwatne do potrzeb życiowych człowieka i jego rodziny." Koniec cytatu. Napisz mi proszę jak Ty te słowa rozumiesz. Bo dla mnie są one utopią XXI wieku, w którą wielu w kraju wierzy. Raju na ziemi niestety nie ma i nigdy nie będzie. Te słowa są na tyle groźne, że rozczarowanie społeczeństwa po takich rządach może być tak duże, że pewnego dnia odwróci się od demokracji oraz gospodarki wolnorynkowej, i to bezpowrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka To nie jest odpowiedź na moje pytanie. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.04.04, 09:37 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: To nie jest odpowiedź na moje pytanie. IP: *.dip.t-dialin.net 13.04.04, 09:40 No to sobie porozmawiałyśmy, jak Polka z Polką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x SAMOOBRONA + SLD ZROBILA ZAMACH NA NASZE SAMOCHODY IP: *.comarch.pl 13.04.04, 14:27 To przez nich sa biopaliwa. Chyba wiec powinno byc dla was jasne, ze tym panom dziekujemy... Nie wspomne juz o syfie w sluzbie zdrowia jaki byl w styczniu... to tez dzieki SLD i SAMOOBRONIE... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka To wciąż nie jest odpowiedź na moje pytanie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.04.04, 17:23 Czy to jakaś tajemnica? Ta odpowiedź? A może po prostu nikt jej nie zna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PaPi Re: To wciąż nie jest odpowiedź na moje pytanie IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 13.04.04, 17:57 Dostalas dwie maksymalnie uproszczone i poruszajace tylko skromny wycinek "Polski za Leppera". Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pralinka.pralinka Re: To wciąż nie jest odpowiedź na moje pytanie 13.04.04, 20:00 Nie męcz Jagnieszko ludzi tymi pytaniami. Po prostu Lepper (jak i cała Samoobrona) jest nieprzewidywalny. Jeśli Samoobrona ma takich posłów, jakich mogłam obserwować w komisji śledczej - a zakładam, że wybierano tam najlepszych, to obawiam się swoje losy składać w ręce takich ludzi. Ale skoro przeżyliśmy SLD to pewnie przeżyjemy i Samoobronę. Kwiesta zasadnicza jak dużo to Polskę będzie kosztowało. Ale widać musimy się uczyć demokracji na błędach. Odpowiedz Link Zgłoś
deder Re: Co stanie się, gdy Lepper wygra? 13.04.04, 09:48 Jagnieszko, Odpowiem Tobie jedynie po krótce. W momencie dojścia Samoobrony itp ugrupowań do władzy (takiej jak nie dawno była w rękach SLD) zacznie się proces drenowania polskiej gospodarki w celu zaczerpnięcia jak największych korzyści majątkowych dla ludzi pokroju R.BEGER. Oczywiście ktoś mógłby powiedzieć : A czym to się by różniło od dzisiejszej sytuacji? Otóż tylko i wyłacznie sukcesorami. Nie widzę na rynku politycznym partii, która chciałaby uratować tonącą od dawna w długach Polskę. A zrealizować można to tylko i wyłacznie w jeden sposób, analogicznie jak w domowym zaciszu gdy nie doomyka się budżetu to trzeba zwiększyć przychody (jak wiadomo zrealizować którkoterminowo można to tylko poprzez zwiększoną liczbę godzin pracy osób utrzymywanych za ten budżet) i przestać zaciągać kredyty bo te zrujnują czyli... zacisnąć pasa i do roboty. Niestety dla większości Polaków nie brzmi to tak interesująco jak populistyczne hasła Samoobrony itp. Najbardziej smutne jest to że dzięki demokracji, będziemy świadkami kolejnej zmiany formacji stołkowych i nic się nie zmieni vide: "Folwark zwierzęcy" Orwell. Pozdrawiam poświątecznie wszystkich ludzi pracujących i sam się zabieram do niej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad vocem Re: Co stanie się, gdy Lepper wygra? IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 13.04.04, 09:53 Nic sie nie stanie i to wlasnie jest dramatem tego kraju niezdolnego do przemian zasadniczych. Oznacza to brak modernizacji gospodarki i dalsze konserwowanie peerelowskich stosunkow spolecznych. Kto to przezyl swiadomie to wie o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mańka Re: Co stanie się, gdy Lepper wygra? IP: *.gala.net.pl / *.gala.net.pl 13.04.04, 10:47 oj, zdarzyć sie może wiele złego- np. p. Beger tylko za ziemię jest winna 500 tys. zł, ma inne kredyty i uwaza, ze złodziejom nie bedzie płacić- taką filozofię maja wszyscy ludzie Leppera i on sam oczywiście; wyciągna dla siebie tyle, że się nie pozbieramy! to są cwaniacy, ktorzy zaciągnęli kredyty i robią wszystko, zeby ich nie spłacać, bo susza, bo jakas inna cholera, więc to ich usprawiedliwia, a te kredyty to są pieniądze, które powinny być dobrze wykorzystane , ludzie Leppera zyją pełną gębą- jak wygrają to każdy z nich nie tylko Lepper - będą jeżdzić lanciami, mercedesami, a co! nalezy im się! tez tak uważacie? Lepper - wódz! widzicie Polskę kierowaną przez tego faceta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan kredyty? IP: *.MAN.atcom.net.pl 13.04.04, 11:10 "We współczesnym świecie banki są instytucjami w dużej mierze pasożytniczymi, które działają coraz bardziej wbrew interesom społecznym w skali poszczególnych państw i w układzie stosunków międzynarodowych" www.samoobrona.home.pl/pages/01.Program/index.php?document=496.banki.html Niesplacanie to nie przestepstwo tylko oslabianie "pasozytow" :)))))))))) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Co stanie się, gdy Lepper wygra? IP: *.MAN.atcom.net.pl 13.04.04, 11:04 Co sie stanie? Moze nie wprost ale: Po pierwsze - uogolniajac jak tylko sie da - rzadzic beda oszusci, bo dla mnie, jesli ktos np. bierze kredyt i go nie splaca, to jest oszustem. Po drugie - polecam lekture programu samoobrony. To bardzo mile, ze Lepper i S-ka postuluja "zasiłki dla bezrobotnych na poziomie minimum socjalnego. Na ten cel potrzeba w budżecie około 29,3 mld rocznie, tj. o 25,4 mld zł dodatkowo" ALE SKAD????? Kto zna konkretne ekonomiczne wyliczenia, ktorymi posluzyla sie "S" bardzo prosze o uswiadomienie mnie. A tego typu kwiatkow jest sporo. Kazdy moze powiedziec "trzeba zredukowac bezrobocie i poprawic stope zycia spoleczenstwa". Dopoki jednak nie dowiem sie jak ktos zamierza to zrealizowac, to jest dla mnie po prostu populista (czyt. oszustem). Z takim podejsciem "S" do gospodarki, mam obawy, ze trzeba bedzie po nich sprzatac baaaardzo dlugo... To chyba wystarczajacy powod, zeby na nich nie glosowac? Pomijajac juz, ze przebakuja cos o ukradzeniu moich przywatnych pieniedzy, ktore uskladalem sobie w II filarze.... Jesli dla Ciebie nie sa to wystarczajace powody zeby na nich nie glosowac, to poza tym nie widze ANI JEDNEGO POWODU, ZEBY NA NICH GLOSOWAC! Myle sie? Ktos moze powie - zrobia przynajmniej porzadek ze zlodziejstwem. Zlodziej lapiacy zlodzieja... tego jeszcze nie grali.... Juz wole glosowac na UPR - chetnie zobaczylbym kredytobiorcow z Samoobrony podczas wymierzania kary chlosty ;) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PaPi Re: Co stanie się, gdy Lepper wygra? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 13.04.04, 13:41 polityka.onet.pl/162,1154601,1,0,2443-2004-12,artykul.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Tam nic nie ma. Żadnej odpowiedzi. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.04.04, 14:08 Tam nie ma żadnej odpowiedzi na zadane przeze mnie pytanie. Są różne ciekawe spekulacje i oczywiste sugestie, są odpowiedzi na intrygujące INNE pytania, ale odpowiedzi na MOJE pytanie (jasno i precyzyjnie sformułowane) jak nie było, tak nie ma. Co to jest? Tajemnica jakaś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PaPi Re: Tam nic nie ma. Żadnej odpowiedzi. IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 13.04.04, 16:03 Jasno, prosto w 3 krotkich punktach: 1. W skutek rozchwiania rownowagi budzetowej (Lepper nie planuje zwiekszenia przychodow czy tym bardziej ograniczenia wydatkow) oprocentowanie realne kredytow drastycznie wzrosnie - panstwo by pozyczac bedzie musialo dawac duzo wyzsze odsetki. 2. Interwencje na rynku, ograniczenie wolnosci gospodarczej, spadek zaufania do polskiej waluty spowoduja odplyw kapitalu zagranicznego. Spowoduje to gwaltowna wyprzedaz zlotego na skutek czego drastycznie spadnie jego wartosc. W ciagu pol roku realnie w euro bedziesz zarabiala polowe albo i 20% tego co dzis. 3. Na skutek 1, 2 oraz widzac co robi "gora" (chamstwo lamiace prawo) ludzie wyjda na ulice i masz to co bylo w Argentynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Nareszcie jakaś logiczna odpowiedź! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.04.04, 17:38 Dziękuję Panu(i), PaPi. Chcę się upewnić, żę dobrze Pana(ią) rozumiem (jeszcze zwięźlej): posłowie Samoobrony będą uchwalali złe prawo, niezależnie zaś od tego urzędnicy państwowi, którymi Samoobrona obsadzi setki (tysiące) stanowisk, będą bezkarnie łamali prawo; w sumarycznym efekcie zaowocuje to społecznym buntem. Czy mniej więcej tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PaPi Re: Nareszcie jakaś logiczna odpowiedź! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 13.04.04, 17:55 Jestem mezczyzna, co niekoniecznie musi oznaczac Pan :-) Rzadzenie to w ogromnym uproszczeniu rozdzielanie pieniedzy z podatkow. Madre rzadzenia to takie, ktore sprawia ze tych pieniedzy rzadzeni (czyli spoleczenstwo) ma wiecej. Pomysly Samoobrony prowadza dokladnie w przeciwnym kierunku - proponujac w pierwszej kolejnosci okradanie uczciwie pracujacych (poprzez zwiekszanie zadluzenia kraju) ostatecznie wszystkich (bo to moje i Twoje dzieci beda splacaly ogromne zadluzenie do jakiego doprowadza rzady Samoobrony zakonczone krachem finansow panstwa). Lamanie prawa to "efekt" uboczny, spowodowany nie tyle obsadzaniem stanowisk przez "swoich" ile przez jakosc elit politycznych Samoobrony. W wiekszosci do tej partii wstepuja ludzie nieuczciwi i/lub powiazani ze sluzbami specjalnymi PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Ludzie nieuczciwi? Służby specjalne? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 13.04.04, 20:59 Skąd Pan to wie? Spiskowa teoria dziejów? Proszę o weryfikowalne źródła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack Re: Tam nic nie ma. Żadnej odpowiedzi. IP: *.proxy.aol.com 13.04.04, 17:48 Pana wypowiedz swiadczy o zupelnym nie rozumiemu organizacji unii jak i praw Banku Centralnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Simon Ok.. to jak chłop krowie na granicy.. tłumaczymy IP: *.era.pl 13.04.04, 16:35 Co się stanie gdy zaczną być realizowane hasła Leppera.. np. to mówiące, że każdy powinien dostawać adekwatnie do swoich potrzeb.. nie będę tu wspominał kto i kiedy takie hasła już głosił (o równych żołądkach itd..) niech sobie Jagnieszka historię poczyta... pomyślmy o skutkach: 1. dajemy każdemu według jego potrzeb = dajemy mu nieadekwatnie do tego co mu sie należy w zamian za jego pracę = komuś komu chciało sie pracować już się pracować nie chce = czy sie stoi czy się leży 2000 się należy 2. żeby każdemu dać według jego potrzeb to trzeba albo zabrac tym którzy coś robią i zarabiają (patrz skutek pkt.1) albo drukować pieniądze bez pokrycia = pieniądze przestaj być cokolwiek warte = Jagnieszka ma pieniądze i może sobie nimi d.. podetrzeć bo i tak nic za nie nie kupi 3... włąsciwie to nie chce mi się dalej pisać gdyż każdy kto ma trochę rozumu w głowie i trochę zna historię potrafi dokładnie powiedzieć co dalej.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka To nie na moje pytanie odpowiedź IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.04.04, 17:36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rzecz nieslychana! Re: Co stanie siŤ, gdy Lepper wygra? IP: *.milwaukee.k12.wi.us / *.milwaukee.k12.wi.us 13.04.04, 15:36 Jak to co sie stanie? Ci co sa teraz przy zlobie straca swe miejsce. Cieplutkie miejsce, zasiadane od czasow okraglego stolu. Mieli taki spokoj, brak kontroli. Mogli sobie brac i przydzielac bezprawnie co chcieli. Glosic, ze na demokracje jeszcze nie czas. Ze spoleczenstwo nie doroslo. Ze tylko oni wiedza co i jak najlepiej! Ze bez nich ani rusz. A tu ten burak sie teraz wtyka, ten Hitler! Ten cham, prostak niewyksztalcony!!! Kryminalista, gbur!!! Wsiok! I jeszcze sie odgraza, ze pozabiera!!! Wiec czy to nie jest to okropne??? Zatrzymac drania!!! Aresztowac!!! Zaciukac! Czy to nie koniec Polski??? Czy to nie koniec swiata??? Co sie z nami stanie??? Emigracja? Kryminal? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack Re: Co stanie się, gdy Lepper wygra? IP: *.proxy.aol.com 13.04.04, 17:13 NIC sie nie stanie. Demonizowanie Leppera polega na przypisywaniu mu rzeczy NIEMOZLIWYCH praktycznie do realizacji. Ukladow z EU Lepper zmienic nie moze. Nie ma MOZLIWOSCI wyjscia z unii. Moze byc TYLKO dla EU bardzo NIEWYGODNYM partnerem, a EU boi sie radykalow. Kazdy moze praktyczne rzadzic panstwem unijnym, jak kazdy moze rzadzic unia. Posiada ona caly arsenal srodkow prawnych, kontrolnych, norm, procesow decyzyjnych itd. Dlugoletni szef tego kabaretu pochodzil z panstwa 300-tysiecznego! Tzn. statystycznie w Polsce takich absztyfikantow mogloby byc ze 130. Jedna rzecza od polityka wymagana jest tylko UCZCIWOSC i osiagniecie przez niego poparcie wyborcow. Leppera czy kogos podobnego ma prawo bac sie cala korupcyjna banda, tworcy zlodziejskiego prawa, lobby rozkradajace kraj itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: Ordynacją w Leppera IP: *.dip.t-dialin.net 12.04.04, 23:06 Prezydent chyba się jeszcze nie zreflektował, że w Polsce przybywa nam z roku na rok ludzi wykształconych, magistrów, którzy doskonale wiedzą, co to demokracja. Wielu z nich jest bardziej dojrzalszych od tych polityków, którzy grzeją dzisiaj ławy sejmowe i senackie. I to oni prawdopodobnie dopiero swoim pragmatyzmem zmienią oblicze tego kraju. A okręgi jednomandatowe są starym pomysłem PO. Tylko nie wiem czy ta kwestia jest na dzień dzisiejszy najważniejsza. Chyba jest o wiele więcej innych spraw, które czekają na rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malzonek Matyldzia IP: 24.137.86.* 13.04.04, 01:20 Matyldziu, przeciez umawialismy sie: nalpierw garu, a potem internet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: Matyldzia IP: *.dip.t-dialin.net 13.04.04, 08:34 Gość portalu: malzonek napisał(a): > Matyldziu, > przeciez umawialismy sie: > nalpierw garu, a potem internet Mój prawdziwy mąż zawsze mi powtarza: Matylda, pamiętaj, to wielka sztuka zawrzeć w jednym zdaniu esencję swego przemyślenia oraz adekwatne jego uzasadnienie, tak aby nasz interlokutor mógł w całej rozciągłości przyswoić sobie sens naszej wypowiedzi oraz w odpowiedni sposób na nią zareagować. W przeciwnym razie możesz być źle zrozumiana, np. jako szowinistka. A takich co to wejdą na strony netu, zobaczą, przeczytają, spluną i pójdą dalej omijaj wielkim łukiem, gdyż nie zasługują na żaden komentarz. Czyż mój mąż nie ma racji? A IP: 24.137.86.* zapamiętałam sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ACURA Re: Matyldzia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.04, 10:23 Fajnie ze soba rozmawiacie,slownictwo oraz problemy tak interesujace jak na zebraniu ZMP.Ja ze swoja zona rozmawiam normalnie nie uzywajac slow jak na zebraniu partyjnym.Widac od razu kim jestes ,to Takie cwaniaki jak ty usiluja sie wywyzszac nad innych poniewaz wydaje im sie ze cos ukonczyli.Normalni ludzie po studiach uzywaja prostego jezyka polskiego,starajac sie by wszyscy ich zrozumieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rober Re:Matyldo - okregi jedno mandatowe są...... IP: *.sulechow.sdi.tpnet.pl 13.04.04, 08:41 a może nie są najważniejszą sprawą w tej chwili , ale sa czymś co da ci realny wpływ na osbę wybieranego psła bądź senatora a co zatym idzie zwiększy szansę ,że oddająć głos bedziesz starałasię dowiedzieć kto kandyduje ,na kogo oddasz swój głos i dlaczego , mam nadzieje że to skończy głosowania na nazwy partii a zacznie na ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matyldo Re:Matyldo - okregi jedno mandatowe są...... IP: *.dip.t-dialin.net 13.04.04, 09:12 Rober, tak, z tym się zgadzam. To pokazały również wybory prezydenckie, że polski wyborca chętnie wybiera polityka z nazwiska i imienia. Frekwencja w takich wyborach jest zawsze wyższa od tej w wyborach parlamentarnych. Dlatego nie rozumien zupełnie prezydenta Kwaśniewskiego i jego argumentacji o niedojrzałości polskiego społeczeństwa do demokracji w takiej postaci. Przecież on zaprzecza sam sobie, jako że został właśnie w takim trybie wybrany i to 2 razy!!! Jeżeli chodzi natomiast o PO i jej starania w tym kierunku, aby takie okręgi wprowadzić, to obawiam się, że dla wielu (którzy być może nie bardzo się orientują w sprawie) może to być znak, że ta partia coś "majsterkuje" przy konstytucji, aby wygrać przyszłe wybory. Niektóre komentarze tutaj już na to wskazują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Ordynacją w Leppera IP: *.uio.no 13.04.04, 13:27 Matylda. Mysle, ze jestes wlasciwa osoba, zeby wytlumaczyc mi skad w Polsce tak powszechne przekonanie, ze trzba byc conajmniej magistrem, zeby zrozumiec co to jest demokracja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Prezydent, ktory nie ma magistra nie bedzie mi... IP: *.comarch.pl 13.04.04, 14:11 nawijal ze nie dojrzalem. Sam nie dojrzal, bo nawet studiow nie skonczyl, w przeciwienstwie do mnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasc z umiarem Re: Ordynacją w/g Kwasniewskiego IP: 24.137.86.* 13.04.04, 01:15 Nie, to tow. Prezydent nie dojrzal, zeby krasc z umiarem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad STRACH SKORUMPOWANYCH MAGISTROW IP: *.proxy.aol.com 13.04.04, 07:28 "Magister" Kwasniewski dojrzal, aby byc ordynansem Busza....A Tusk? Co on takiego madrego i pozytycznego zrobil biorac pienidze podatnikow za bawienie sie w posla? Zarozumiali i zaklamani pseudo-inteligenci z polskiego politycznego "establishmentu" boja sie, ze ich rozkradanie Polski moze sie skonczyc.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaduła Re: Ordynacją w Leppera IP: *.local2.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.04, 22:18 Panie Tusk proponuje Program wyborczy niekoniecznie populistyczny ale racjonalny będacy alternatywą dla demagogii Samoobrony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Gaduły Re: Ordynacją w Leppera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.04, 08:12 Przecież jak PO ogłosi program gospodarczy w balcerowiczowskim stylu ( a ciągle próbuje odwlec ten moment ), stanie się idealnym obiektem ataków. I poparcie spadnie jej do 10%. W Polsce tak to już jest, że racjonalizm gospodarczy kojarzony jest ze złodziejstwem i aferą. Nie mieliśmy swojego Erharda i jego wieloletniego de facto zamordyzmu ograniczjącego wpływ krzykaczy na sukces gospodarczy. Chcemy naśladować RFN ( vide Wojciechowski, Pol, Giertych ) w polityce "prospołecznej" nie mając nawet 1% kapitału jaki zgromadziła bundesrepublika zanim oddała rządy nad gospodarką w ręce rozdzielaczy. Więc państwo socjalne Polska nie ma najmniejszych szans realizacyjnych, chyba, że będzie to "socjał" obejmujący pęto kiełbasy i pół litra. Ale są tacy, którzy wierzą w cud. Tylko, że poza cudem w irlandzkim stylu nie ma sposobu by sięgnąć po górną półkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ONTOJA Re: Ordynacją w Leppera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.04, 22:19 A może zmienic ordynację tak aby obecni posłowie ,senatorzy itd piastowali obecne funkcje dożywotnio . To by było dla nich chyba najlepsze rozwiązanie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beny- patriota Leppera = zagrozenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.04, 22:33 to nie chodzi o to "na kogo glosowac" tylko o to zeby lepper (celowo z malej litery) nie doszedl do wladzy!!!! on jest wielkim zagrozeniem dla (i tak marnej) stabilnosci polskiej gospodarki,jaki zagraniczny inwestor zainwestuje w Polsce gdy nie bedzie mogl byc pewny czy nastepnego dnia "genialny" lepper (i jego banda) nie wpadnie na pomysl aby zabrac cudzoziemcom wszystko co w maja w Polsce (wytlumaczy to np.dziura budzetowa - oczywiscie jest to pozostalosc po poprzednikach;) zastanawia mnie kto daje sie nabrac na te jego hasla!?! w szkole mnie ucza ze kazdy nie inteligentny czlowiek wierzy w takie rzeczy; ciekawe jak madre jest polskie spoleczenstwo LUDZIE PROSZE WAS!!!!! NIE GLOSUJCIE NA lEPPERA, A JESLI JUZ CZUJECIE ZE MUSICIE TO POCZEKAJCIE AZ (ZACZNE I )SKONCZE STUDIA rok 2009.(wtedy bede mogl stad wyjechac). Z GORY DZIEKUJE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LEPEREK Re: Leppera = zagrozenie IP: *.proxy.aol.com 12.04.04, 22:43 Najlepiej bedzie jak bedziecie glosowac na bande zdrajcow i zlodziejow to da wam wiecej biedy Glupi jest ten co nie zaglosuje na Leppera Wiec dalej glosujcie na platnych zdrajcow pacholkow rosji a bedziecie zyc lepiej z tego co ja widze to w polsce zamienia sie ludzie na bydlo gdzie juz jestescie o krok od tego czynu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beny Re: Leppera = zagrozenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.04, 22:50 wypowiedz LEPERKA dobrze pokazuje o jakie populistyczne wypowiedzi i hasla mi chodzilo; Ludzie ja nie mowie wam na kogo macie glosowac, moim zdaniem nie obecnie dobrych kandydatow, ale lepper jest NAJGORSZY ze zlych!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirmat Platformusy wiekszym zagrozeniem od Leppera IP: 67.43.129.* 12.04.04, 22:49 Zadko zdarza mi sie zgadzac z a psikiem ale niech mu bedzie. Moze widzac ogromne afery w Kanadzie zorientowal sie, ze ordynacja jednomandatowa = korupcji i aferom przekraczajacym wszystko co w III RP wymyslona. Kretynstwo Platformusow przechodzi wszelkie granice i ich proby zmiany ordynacji wyborczej by zapewnic sobie dostep do koryta wykazuja, ze sa oni grozniejsi od Leppera. Normalnie glosowal bym na PiS, ktory jest potencjalnym koalicjantem PO ale gdybym musial wybierac miedzy Platformusami a Samoobrona to moj glos dostal by Lepper tylko dlatego by zatrzymac kretynow z PO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beny- apolityczny Re: Platformusy wiekszym zagrozeniem od Leppera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.04, 22:56 nazywasz "platformusow" kretynami a nie dostrzegasz "inteligencji" (a dokladnie jej braku)u leppera i wiekszosci jego ludzi; moim zdaniem ta wlasnie inteligencja powinna uswiadomic wam ktorego pola w trakcie wyborow nie skreslac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirmat Re: Platformusy wiekszym zagrozeniem od Leppera IP: 64.7.156.* 13.04.04, 04:57 beny- apolityczny : nazywasz "platformusow" kretynami a nie dostrzegasz "inteligencji" (a dokladnie jej braku)u leppera i wiekszosci jego ludzi; moim zdaniem ta wlasnie inteligencja powinna uswiadomic wam ktorego pola w trakcie wyborow nie skreslac Mirmat: kretynizm platformusow polega na tym, ze JOW czyli system jednomandatowy idealnie pasuje dla Samoobrony. Jak pokazuje praktyka kanadyjska, ktora obserwuje od 1976 roku, ordynacja wedlug zasady Najwieksza Mniejszosc Zabiera Wszystko preferuje zdyscyplinowane i najbardziej skorumpowane ugrupowania polityczne. Poziom korupcji w Kanadzie przewyzsza wszystko co moglo by zaistniec w III RP. Taka afera Rywina wogole by tu nie powstala bo TU DZIALANIA RYWINA BYLYBY LEGALNE!!! W walce z Samoobrona PO strzela slepakami i jest glownym zrodlem sukcesow Leppera. Ale musze przyznac, ze przy calej beznadziejnosci programu Leppera chcialbym by ktos dal popalic Balcerowiczowi. Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius są 2 warianty ordynacji większościowej 13.04.04, 08:52 Chaire, są możliwe 2 warianty wyborów w okręgach jednomandatowych; kandydat musi uzyskać najwiecej głosów w okręgu, lub zdobyć ich większość. Czyżbyś uważał, że ludzie Leppera, czy podobni mają szanse zdobyć większosć głosów w jakimkolwiek okręgu? T. Gość portalu: mirmat napisał(a): > beny- apolityczny : > nazywasz "platformusow" kretynami a nie dostrzegasz "inteligencji" (a dokladnie > > jej braku)u leppera i wiekszosci jego ludzi; moim zdaniem ta wlasnie > inteligencja powinna uswiadomic wam ktorego pola w trakcie wyborow nie skreslac > > Mirmat: kretynizm platformusow polega na tym, ze JOW czyli system > jednomandatowy idealnie pasuje dla Samoobrony. Jak pokazuje praktyka > kanadyjska, ktora obserwuje od 1976 roku, ordynacja wedlug zasady Najwieksza > Mniejszosc Zabiera Wszystko preferuje zdyscyplinowane i najbardziej > skorumpowane ugrupowania polityczne. Poziom korupcji w Kanadzie przewyzsza > wszystko co moglo by zaistniec w III RP. Taka afera Rywina wogole by tu nie > powstala bo TU DZIALANIA RYWINA BYLYBY LEGALNE!!! W walce z Samoobrona PO > strzela slepakami i jest glownym zrodlem sukcesow Leppera. Ale musze przyznac, > ze przy calej beznadziejnosci programu Leppera chcialbym by ktos dal popalic > Balcerowiczowi. > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sir Alex PO = AWS Nie zapomnieliśmy !!!!! IP: *.icpnet.pl 13.04.04, 00:18 ...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rober Re: sir Alex = PZPR Nie zapomnieliśmy !!!!! IP: *.sulechow.sdi.tpnet.pl 13.04.04, 08:37 pomiędzy PO a AWS jest taka róznica jak pomiędzy Samoobroną a LPR - jeżeli zmiana poglądów jes ci obca to moje stwierdzenie j.w jest w 100 % prawdziwe - czas takich oszołomów już minąl nastawionych jedynie na branie , przeciwnych wszelkim zmanom któremu jest dobrze w ym całym dzisiejszym smrodzi. Sir Alex czas sie obudzić ze swojego snu i przestać wojowac z wiatrakami ....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Sukces SO IP: 213.17.204.* 12.04.04, 23:29 Gdyby, ze strachu przed SO wprowadzono system jednomandatowy, to uzałbym to za sukces Leppera. Nie wiem, czy taki system jest lepszy dla SO, czy dla PO. Wiem, że jest to system lepszy dla DEMOKRACJI. BRAWO SAMOOBRONA!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juice Czy ktoś naprawdę zrozumiał ten artykuł??? IP: *.kabaty.2a.pl 13.04.04, 03:06 dlaczego wy wierzycie we wszystko co skłócona z platformą gazeta napisze? :( okręgi jednomandatowe oznaczają osłabienie znaczenia partii, a podniesienie znaczenia danej osoby. Głosujesz na konkretną osobę, a nie na partię, która sobie różne osoby sama wyznacza (dyspozycyjnych idiotów). Akurat odnoszenie tego do Samoobrony to jakiś kretynizm. GW rozpoczęła kampanię antyplatformową i to widać, jakbyście wiedzieli, że okręgi jednomandatowe oznaczają osłabienie partii (wszystkich) i ich znaczenia, to zapewne byście inaczej śpiewali. ale po co się zastanawiać, lepiej przeczytać gotową receptę razem z chorymi na wściekliznę dziennikarzami wyborczej ( oj widziałem ja widziałem w TV wypowiedzi tych ludzi na temat raportu Rokity. wściekłość i oburzenie lało się strumieniami i dopóki w PO będzie rokita, dopóty GW będzie nawalać. ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d MICHNIK MANIPULATOREK IP: 62.243.245.* 13.04.04, 04:28 tajnedokumenty.com/michniki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Ordynacją w Leppera IP: *.243.170.214.Dial1.SanFrancisco1.Level3.net 13.04.04, 04:41 a moze by tak napisac ordynacje, zeby kryminalisci przeciwko ktorym toczy sie postepowanie sadowe nie mogli sie zarejestrowac jako kandydaci w wyborach dopoki, ich sprawy w sadzie nie beda rozstrzygniete na ich korzysc Odpowiedz Link Zgłoś
inaww Re: Ordynacją w Leppera 13.04.04, 04:46 Jeśli już koniecznie p. Tusk chce zmieniać ordynację wyborczą to proponuję pamiętać sprawdzające się wielokrotnie ludowe przysłowie o tym że "kto pod kim dołki kopie - sam w nie wpada"! A za to nie wiem dlaczego nikt nie proponuje wykluczenia kandydatów na posłów na których ciążą wyroki za przestępstwa kryminalne, albo sprawy takie właśnie się toczą??? Nie od rzeczy byłoby także logiczne - z powodu obowiązków jakie na siebie biorą posłowie - ustalenie minimum wykształcenia, czyli np. konieczności posiadania matury. Posłowie uchwalają przecież ustawy, a do rozumienia ich treści matura to naprawdę konieczność. Jak to możliwe, żeby nad ustawami pracowali ludzie którzy nie umieją formułować swoich myśli i nie potrafią gramatycznie powiedzieć w ojczystym języku kilku zdań? Jestem pewna, że takie zmiany w ordynacji wyborczej uzyskałyby poparcie wszystkich partii, bo tylko kretyn ośmieliłby się przeciwko nim protestować. A przy tym każda partia proponująca takie poprawki do ordynacji zyskałaby poparcie opinii publicznej w kraju w którym zdobycie matury jest sprawą wyłącznie dobrych chęci, pracy i przeciętnych zdolności. Co do jednomandatowych okręgów wyborczych - w małych ośrodkach, gdzie wszyscy znają kandydata było by to może sensowne, ale w dużych miastach? No i takie wybory byłyby przecież zależne od możliwości finansowych kandydatów, a tam gdzie w grę wchodzą pieniądze zawsze istnieje możliwość zwyczajnego przekupstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosomak Re: Pięknie to Pani ujęła. IP: 157.25.139.* 13.04.04, 08:27 Brawo!!! Pięknie to Pani ujęła. Moje myśli zawarte w pani słowach. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dexer rutecky Re: Ordynacją w Leppera IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.04.04, 13:28 Not bad thinking,I'm surprised.Does "inaww" mean enough? Odpowiedz Link Zgłoś
inaww Re: Ordynacją w Leppera 13.04.04, 19:11 dexeter rutecky - możesz to samo powtórzyc po polsku? Od tego że dwukrotnie powtórzyłeś pytanie do mnie - moja znajomość angielskiego nie zwiększyła się, niestety... Rozumiejąc poszczególne słowa nie rozumiem treści Twego pytania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.G. Jak nie chce odejść to dać mu kopa IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 13.04.04, 05:05 Oczywiście należy zmienić ordynację wyborczą do Sejmu tak,by uniemożliwić dostanie się do Sejmu aferzystom,kryminalistom czy osobom bez minimum średniego wykształcenia.Wybierając kandydata/ów/,chcę wybierać konkretne osoby,o działalności których albo wiem,albo deklaracje i życiorysy rokują uczciwość i poprawność,choć biorę pod uwagę,że jak każdy człowiek mają prawo do zmiany zdania ,oceny,decyzji czy tp. Jeśli jednak muszę wybierać partie,wskazując osoby,to wybrany kandydat musi być jak pies na łańcuchu przywiązany do końca kadencji do danej partii/ale bez dyscypliny partyjnej przy głosowaniach/.Nie chcę wybierając baranka mieć posła wilka,czy na odwrót.Opuszczając partię poseł traci mandat i musi pokornie odejść,/a jak nie chce patrz tytuł tematu / Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: + Re: Ordynacją w Leppera IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.04.04, 07:34 "Zmiana ordynacji mogłaby dość skutecznie zapobiec wyborowi do Sejmu ludzi nieodpowiedzialnych, przestępców i szaleńców." Po 15 latach odezwali sie naprawiacze - zalamac sie mozna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KarkoL I dlatego właśnie .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.04, 08:02 .. nie będę głosować na PO. Ledwo poczuli zapach władzy, a już biorą się do zmieniania konstytucji. Tragedia !! A może wystarczy zapis o odebraniu czynnego prawa wyborczego osobie, która weszła w konflikt z prawem i ciążył (lub nadal ciąży) na niej prawomocny wyrok? W ten sposób eliminujemy conajmniej połowę działaczy samoobrony (z Andrew na czele) i innych skompromitowanych "politykierów". Dodatkowo wprowadzić obowiązek wyższego wykształcenia i każdego posła starannie lustrować przed rozpoczęciem kadencji. Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie, żeby moim krajem rządzili bandyci, kórzy edukację zakończyli na technikum samochodowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosomak Re: I dlatego właśnie .. IP: 157.25.139.* 13.04.04, 08:22 Pal licho szkołę znam wielu co kupili dyplomy i tytuł, to nie świadczy o ich inteligencji, a i w innych partiach jest wielu posłów którzy nie posiadają stosownego dyplomu. Lecz pomysł zapisu o niekaralności by się przydał lecz podejrzewam że posłowie czy senatorowie tego ze względu na siebie nie uczynią. A co z tymi co wyślizgują się Prokuraturze i ze względu na brak dowodów lub raczej nadmiar kieszonkowego co niektórych Urzędników są wypuszczani, takich posłów jest przecież najwięcej. Z drugiej strony jak tu mówić o przestępcach. Przecież 2/3 naszych polityków to kombinatorzy, karierowicze krzesełkowi i oszuści już nie liczę o zaborcach mienia czyli złodziei. A czego to się boją, że wylecą z krzesełek. Dobro Ojczyzny przecież mają gdzieś, udowodnili to przez liczne oszustwa wykazane w aferach i swoje powiązania nawet z grupami mafijnymi. Może niech zmienią Konstytucję na dożywotnie panowanie, podejrzewam że to im by najlepiej pasowało. Jakoś wszyscy zapomnieli już o FOZ, PZU, obecnie ORLEN sprzedawaniu za bezcen majątku państwowego, celowego doprowadzenia do upadku kopalń. Afera stoczni, wagonówki. Afera mostowa itd. Afer obecnie jest więcej aniżeli naszych polityków. Zwykły szarak ma tego oszustwa powyżej uszu i wybierze nawet samego Lucyfera gdy powie że wypleni to chałatajstwo z Rządu, Sejmu, Senatu. A czy ktoś się zastanawiał po co tworzono Starostwa i kto w nich siedzi? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poko Re: I dlatego właśnie .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.04, 08:25 masz racje Karkol...technika samochodowe kształcą tylko bandytów..Powinno sie je pozamykać .One są wszystkiemu winne.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Zaloze sie ze ukonczyles technikum samochodowe... IP: *.comarch.pl 13.04.04, 14:21 ... i dlatego glosujesz na samoobrone, bo oni chcieli biopaliw zeby samochody sie psuly... a to zagwarantuje ci kase na zestaw (flacha + zagrycha), ktory kupisz sobie za kase zarobiona u majstra w zakladzie samochodowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Ordynacją w Leppera IP: 195.67.104.* 13.04.04, 08:09 Tuskowi niestety odbilo. Przejal sie biedak jednym sadazem i wpadl w panike. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: Ordynacją w Leppera IP: *.burkert.com 13.04.04, 08:23 Nie panikujcie!Ta pomorska szmata przepadnie sama-jeszcze troche.lepper to autentyczny pzpr-owski skurwysyn,ktory utonie we wlasnej gnojowce.Gwarantowane.Odejdzie tak samo szybko jak przyszdl.Mozna uwazac polakow za idiotow ale nigdy za leperrowcow.Oj nabijemy jeszcze skurwysyna leppera na pala-nabijemy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosomak Re: Ordynacją w Leppera IP: 157.25.139.* 13.04.04, 08:33 Wpierw musielibyśmy ponabijać pozostałych posłów i tych, którzy nimi byli w okresie ostatniego 15- lecia. Tak, tak nie kierowca jest winien wypadku, tylko drzewo i ten co go dawno temu posadził. Taka logika jest do bani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rober Re:Psik to głosuj na Leperra - ciemnoto ! IP: *.sulechow.sdi.tpnet.pl 13.04.04, 08:29 mam wrażenie ,że nie pojmujesz sensu słow ordynacja większościowa i okręgi jednomandatowe - a co za tym idzie konkuręcje i mozliwośc wyboru jednego kandydata z okręgu skończą się rotacje na listach ustalanie miejsc a zacznie się reklamowanie i staranie o glosy i wręszcie będzie wiadomo kto jest posłem z konkretnego okręgu - skończy się to cale oszołomstwo korzystne jedynie dla niektórych partii politycznych ? patrz te które najbardziej się przedtym bronią/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://pamietamy.t Re:demokracja to wolnosc rownosc i wlasnosc IP: *.ok.shawcable.net 13.04.04, 09:00 a dla tuska i ferajny janika to tylko koryto publicznych pieniedzy pamietamy.tripod.com czas na niewidzialna reke kapitalizmu czyli kopa w dupe i na bruk dotychczasowych rzadcow tworzacych polski judenrat kft.umcs.lublin.pl/stona/zaglada/judenrat.html pamietamy.tripod.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tygiel... a co z Putinem czy juz sie narzadzil? IP: *.speed.planet.nl 13.04.04, 09:27 W Rosji juz sie narzadzili, w USA, w arabii Saudyjskiej , moze Leppierej chce byc krolem lub moze rabinem w Izraelu? Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Gebethner jest niepoważny 13.04.04, 08:48 Chaire, jego zarzuty przeciw ordynacji są niepoważne. Jakim sposobem przy uzyskaniu 30% głosów Lepper może uzyskać wiele mandatów? Przecież w każdym okręgu kandydat powinien uzyskać większosć głosów. Czyżby ten "ekspert" wierzył, że w większosci okręgów większosć ludzi opowie się za ludźmi Leppera? Podobnie absurdalne jest porównywanie Polski do Ukrainy, czy Rosji. Czy tam w okręgach są wybierani złodzieje i szaleńcy w większej proporcji, niż z list wyborczych? Jeżeli nawet, to ludzie wiedzą o tym, kogo wybierają i najwyraźniej im to nie przeszkadza. Nie ma lepszej ordynacji niż większosciowa, z tym, że premier także powinien być wybierany w wyborach powszechnych. T. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Re: Gebethner jest niepoważny IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.04.04, 09:05 Całkowicie zgadzam się z panem Flawiuszem. Gebethner twierdzi: >>>Równie nieuzasadniony jest mit, że jednomandatowe okręgi wyborcze są w stanie zablokować drogę do Sejmu "przestępcom i szaleńcom". Najlepszy przykład to Ukraina czy Rosja, gdzie system większościowy nie zapobiega korupcji wyborczej.<<< Tak? Ale przecież niemal we wszystkich najwyżej rozwiniętych państwach (G-7) działa ordynacja większościowa! Czy w USA, Anglii, Francji, Włoszech albo innej Japonii do parlamentów wybierani są "przestępcy i szaleńcy"? Dlaczego "najlepszym przykładem" ma być Ukraina czy Rosja? Jagnieszka P.S. Moim zdaniem, w ogóle bez konstytucyjnej zmiany polskiej ordynacji wyborczej z proporcjonalnej na większościową żadne ważne reformy nie mogą się powieść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbig Bardzo pieknie, moi drodzy.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.04, 09:48 na temat ordynacji wiekszościowej zdania są jednak podzielone - poza tym to nie jest przedmiotem dyskusji ; przedmiotem dyskusji jest ewidentna proba manipulowania prawem wyborczym w wykonaniu PO w roku przedwyborczym. Pan Tusk zapatrzył się w pana prezydenta Kuczmę - czym się różnią - co do zasad praworządności propozycje Tuska od kombinacji popleczników p. Kuczmy ? Zamiast manipulować przy konstytucji niech lepiej odłączy mikrofon Rokicie i zastanowi się nad tym co ulepszyć w programie i wizerunku PO - wtedy może Lepper przestanie być tak groźny - bo on jest silny głupotą elit politycznych, a zwłaszcza SLD i PO.. trochę więcej szacunku dla demokracji Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Gebethner jest niepoważny 13.04.04, 10:11 titus_flavius: > Chaire, Co to znaczy i po jakiemu? Po francusku to oznacza ambonę, więc przypuszczam, że miałeś na myśli jakiś inny język. titus_flavius: > Jakim sposobem przy uzyskaniu 30% głosów Lepper może uzyskać wiele mandatów? Wyobraź sobie, że masz trzy partie A, B i C, oraz trzy okręgi jednomandatowe 1, 2 i 3; i następujące wyniki w tych dwóch okręgach: A: 40% 40% 00% B: 35% 25% 60% C: 25% 35% 40% Z okręgów 1 i 2 wchodzi do Sejmu A; z okręgu 3 wchodzi B; C w ogóle nie wchodzi. W skali kraju A uzyskała (40%+40%+0%)/3 = 27% i ma 2 mandaty; B uzyskała (35%+25%+60%)/3 = 40% i ma jeden mandat; C zdobyła (25%+35%+40%)/3 = 33% i ma 0 mandatów. Wygrała partia najsłabsza w skali kraju. Jeśli się uprzesz, że dla uzyskania mandatu trzeba zdobyć większość, to w okręgach 1 i 2 będziesz musiał zrobić dogrywkę usunąwszy najsłabszego. Ale w tych okręgach akurat A jest najsilniejsza, więc są szanse, że tą dogrywkę wygra właśnie A. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Re: Gebethner jest niepoważny 13.04.04, 10:49 Chaire, Twoje wyliczenie zawiera kilka błędów. W okręgach jednomandatowych znaczenie trzeciorzędne ma przynależność partyjna. Ludzie wybierają osobę, a nie partię. Dalej, zakładasz, że wybór będzie opierać się bedzie na większości względnej, a a tymczasem posłem powinna być osoba, która uzyskuje co najmniej 51% głosów w okręgu. T. stefan4 napisał: > titus_flavius: > > Chaire, > > Co to znaczy i po jakiemu? Po francusku to oznacza ambonę, więc przypuszczam, > że miałeś na myśli jakiś inny język. > > titus_flavius: > > Jakim sposobem przy uzyskaniu 30% głosów Lepper może uzyskać wiele mandató > w? > > Wyobraź sobie, że masz trzy partie A, B i C, oraz trzy okręgi jednomandatowe 1, > 2 i 3; i następujące wyniki w tych dwóch okręgach: > > A: 40% 40% 00% > B: 35% 25% 60% > C: 25% 35% 40% > > Z okręgów 1 i 2 wchodzi do Sejmu A; z okręgu 3 wchodzi B; C w ogóle nie > wchodzi. W skali kraju A uzyskała (40%+40%+0%)/3 = 27% i ma 2 mandaty; B > uzyskała (35%+25%+60%)/3 = 40% i ma jeden mandat; C zdobyła > (25%+35%+40%)/3 = 33% i ma 0 mandatów. Wygrała partia najsłabsza w skali > kraju. > > Jeśli się uprzesz, że dla uzyskania mandatu trzeba zdobyć większość, to w > okręgach 1 i 2 będziesz musiał zrobić dogrywkę usunąwszy najsłabszego. Ale w > tych okręgach akurat A jest najsilniejsza, więc są szanse, że tą dogrywkę wygra > właśnie A. > > - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Gebethner jest niepoważny 13.04.04, 11:44 titus_flavius: > Chaire, Powtarzam pytanie: czy chodzi Ci o ambonę, jak po francusku? titus_flavius: > Twoje wyliczenie zawiera kilka błędów. Wymieniłeś jeden ,,błąd'' i to wcale nie w wyliczeniu. Czy to jest te ,,kilka''? Wymieniłeś: titus_flavius: > zakładasz, że wybór będzie opierać się bedzie na większości względnej, a > a tymczasem posłem powinna być osoba, która uzyskuje co najmniej 51% głosów w > okręgu. Wydaje mi się, że to jest projekt Twój a nie Tuska. W warunkach polskich wymaganie bezwzględnej większości w każdym okręgu prowadziłoby do dwukrotnego odbywania każdego głosowania, bo żadna partia nie uzyska 50% w żadnym okręgu w pierwszej turze. Ale niech Ci będzie. W takim razie rozważ takie wyniki: cztery okręgi, trzy partie: A: 51% 51% 00% 00% B: 25% 24% 99% 01% C: 24% 25% 01% 99% Teraz A w skali kraju dostała (51%+51%+0%+0%)/4 = 25.5% i 2 mandaty; B dostała (25%+24%+99%+1%)/4 = 37.35% i 1 mandat; C tak samo. Znowu wygrała najsłabsza partia pomimo spełnienia Twojego warunku 51%. Rząd będzie formować A reprezentująca jedną czwartą elektoratu. Tą partią A śmiało mogłaby być Samoobrona, gdyby rolę okręgów 1 i 2 przejęła Polska gminna i powiatowa a rolę okręgów 3 i 4 odegrała Warszawa z przyległościami. System większościowy ma swoje zalety Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Re: Gebethner jest niepoważny 14.04.04, 18:14 Chaire, znowu Twoje wyliczenie jest niezgodne z logiką życiową. W wyborach większościowych ludzie będą głosowali na osoby, a nie na partie. Partie w Polsce są skompromitowane i zapewniam Cię, że ludzie nie będą głosowali kierując się nazwą partii, tylko osobą kandydata. Zresztą, nowa ordynacja da szanse ludziom spoza kręgu partii: znanemu w okręgu przedsiębiorcy, szanowanemu nauczycielowi, zaufanemu działaczowi spoełcznemu. Twoje teoretyczne założenia nie przełożą się na rzeczywistość. Samoobrona nie ma szans przy takiej ordynacji. Jej siłą jest Leppper. ALe on jest jeden. Reszta jego ludzi jest nieznana i nie widzę żadnych powodów, dla których mieliby być wybrani. I jeszce, uważam, że ordynacja większosciowa powinna być uzupełniona o wybór premiera w wyborach powszechnych. Dzięki temu by był zrealizowany w pełni rozdział władzy wykonawczej od ustawodawczej (pamiętajmy o jej funkcji kontrolnej). T. stefan4 napisał: > titus_flavius: > > Chaire, > > Powtarzam pytanie: czy chodzi Ci o ambonę, jak po francusku? > > titus_flavius: > > Twoje wyliczenie zawiera kilka błędów. > > Wymieniłeś jeden ,,błąd'' i to wcale nie w wyliczeniu. Czy to jest te > ,,kilka''? Wymieniłeś: > > titus_flavius: > > zakładasz, że wybór będzie opierać się bedzie na większości względnej, a > > a tymczasem posłem powinna być osoba, która uzyskuje co najmniej 51% głosó > w w > > okręgu. > > Wydaje mi się, że to jest projekt Twój a nie Tuska. W warunkach polskich > wymaganie bezwzględnej większości w każdym okręgu prowadziłoby do dwukrotnego > odbywania każdego głosowania, bo żadna partia nie uzyska 50% w żadnym okręgu w > pierwszej turze. > > Ale niech Ci będzie. W takim razie rozważ takie wyniki: cztery okręgi, trzy > partie: > > A: 51% 51% 00% 00% > B: 25% 24% 99% 01% > C: 24% 25% 01% 99% > > Teraz A w skali kraju dostała (51%+51%+0%+0%)/4 = 25.5% i 2 mandaty; B dostała > (25%+24%+99%+1%)/4 = 37.35% i 1 mandat; C tak samo. Znowu wygrała najsłabsza > partia pomimo spełnienia Twojego warunku 51%. Rząd będzie formować A > reprezentująca jedną czwartą elektoratu. > > Tą partią A śmiało mogłaby być Samoobrona, gdyby rolę okręgów 1 i 2 przejęła > Polska gminna i powiatowa a rolę okręgów 3 i 4 odegrała Warszawa z > przyległościami. System większościowy ma swoje zalety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARCO PZPR bis IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 13.04.04, 08:57 Zachowanie platformesow przypomina troche stare czasy PZPR.Tamtym tez srednio co dekade wystawiano rachunek za osiagniecia.Wszelka krytyka byla zamachem na racje stanu....bo monopol na PRAWDE wiadomo kto ma.To ze cos sie nie udalo wcale nie znaczy ze powinni byc usunieci na bok-przeciez chcieli dobrze i moze za 10 razem wreszcie sie uda.Jest to ten sam typ mentalnosci ale dzieki nowemu systemowi wyborczemu troche zmodyfikowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smok Re: Ordynacją w Leppera IP: *.crowley.pl 13.04.04, 09:07 Czytam wasze wypowiedzi z coraz większym zdumieniem. Przecież tu chodzi o nas , zwykłych szarych ludzi a nie o polityków. To my im dajemy władzę , głównie w tym celu ,żeby nam żyło się lepiej i łatwiej. I dlatego za wszelką cenę musimy głosować na tych , którzy mają jakiś normalny program gospodarczy. Nie kierujmy się emocjami. Niewiele mi przyjdzie z faktu, że np Lepper rozwali złodziejskie układy jeśli przy okazji swoimi pomysłami ekonomiczno-gospodarczymi doprowadzi do sytuacji ,że za swoją miesięczną pensję będę mógł kupić co najwyżej sznurówki. Żeby było jasne : mam odruch wymiotny , gdy widzę u władzy te komunistyczne gęby, diabli mnie biorą , gdy słyszę o wyczynach tzw.prawicy postsolidarnościowej, ale nie mogę głosować " na złość elitom", bo dokopię głównie sobie. Do rozwiązywania problemów ekonomicznych potrzebni są fachowcy , anie cudotwórcy w stylu Leppera. Dlatego muszę głosować na mniejsze zło ,czyli na kogoś kto mnie wkurza , ale ma logiczny program gospodarczy. I nie jest aż tak bardzo ważne co ten polityk myśli np na temat aborcji , wojny w Iraku czy Konstytucji UE. Ważniejsze jest to, żebym miał za co kupić jedzenie ,ubranie i żeby nie zabrakło mi na czynsz ( np w wyniku hiperinflacji czy utraty pracy), bo cała nasza gospodarka padnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://pamietamy.t Re: Ordynacją w Leppera IP: *.ok.shawcable.net 13.04.04, 13:23 wiec zrealizuj swoj program z trzecim szeregiem kopa w dupe i na bruk z poslami ktorzy juz byli, wszystkimi od lewa do prawa kolejno odlicz i wyprowadzic sztandary moga zostac :-) pamietamy.tripod.com Odpowiedz Link Zgłoś
whoiam Re: Ordynacją w Leppera 13.04.04, 09:10 A czy ktokolwiek zastanawia się nad tym, że przy obecnej ordynacji wyborczej wielu zostało wybranych na posłów lub senatorów z listy ugrupowania "A" (i to tylko dlatego, że byli umieszczeni na tej właśnie liście), a następnie stali się członkami klubu ugrupowania "B", a niektórzy zmian takich dokonywali więcej niż jeden raz. Wniosek: jeżeli mandat do parlamentu został uzyskany na skutek kandydowania z ugrupowania "A", a następnie nastąpiła przynależności organizacyjnej, wówczas mandat powinien automatycznie wygasnąć albo wybory powinny być przeprowadzane w okręgach jednomandatowych - tylko imiennie (wyborcy z danego okręgu wybierają "swojego" posła) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: METEO CZEMU PLATFORMA CHCE ZROBIĆ ZAMACH STANU ? IP: *.dywity.sdi.tpnet.pl 13.04.04, 09:58 BO JUŻ PRZEGRAŁA I PROGRAMOWO I MENTALNIE A WIE DOSKONALE ŻE SAMOOBRONA NIE RZUCA SŁOW NA WIATR. I ZAPYTA SIĘ DECYDENTÓW Z PO JAK TO JEST ,DLACZEGO GDY NARÓD ZUBOŻAŁ W STRASZLIWY SPOSÓB WIELU PRZEDSTAWICIELI WŁADZY Z PO SLD ITP RAPTEM SIĘ WZBOGACILI W SPOSÓB IŚCIE HORENDALNY.I O TO TU CHODZI NIE O DEMOKRACJĘ NIE O DOBRO LUDZI LECZ O WŁADZĘ I PIENIĄDZE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbych Re: CZEMU PLATFORMA CHCE ZROBIĆ ZAMACH STANU ? IP: 217.96.24.* 13.04.04, 10:16 Cała ta dyskusja sprowadza się do tego, że lepiej twać w bagnie politycznym po szyję i nic nie zmieniać, by w kolejnych wyborach za nasze pieniądze wybrać kolejny raz zgraję trutni politycznych. Którzy mając na uwadze wyłącznie własne osobiste interesy będą łupic naród doszczętnie, jak to robią obecne elity. Szanowni Państwo, czas najwyższy by w sposób radykalny raz na zawsze usunąć ze sceny politycznej "zgrane karty" i pozbawić nielegalnie nabyte majątki a ich samych potraktować jak trendowatych. Jeśli tak się nie stanie to spoleczeństwo polskie dokona tej zmiany w mniej demokratyczny sposób i to już niedługo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotkubus Re: CZEMU PLATFORMA CHCE ZROBIĆ ZAMACH STANU ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.04.04, 11:27 Jestem zwolenniczką jednomandatowych okręgów wyborczych, jak również "zatrzymania Leppera", ale mam szereg wątpliwości. 1. Czy w sejmie, w którym będzie - co poseł, to partia (choćby "indywidualna"), wogóle uda się powołać jakikolwiek rząd i to jeszcze na dłuższy czas. Bo między bajki należy włożyć, że wybierzemy samych uczciwych, mądrych, myślących "propaństwowo" i rzetelnie chcących działać "dle wspólnej korzyści i dla dobra wspólnego". Czy do wszystkich dotychczasowych problemów nie dodamy sobie problemu natury finansowej: wybory co pół roku, a to za każdym razem ogromne koszty. 2. Czy to rzeczywiście "sposób na Leppera"? Czy "jego" kandydaci wydadzą się wyborcom (niektórym? wielu?) mniej wiarygodni od innych? 3. Ustawowy zakaz kandydowania osób, którymi zajmuje się sąd lub prokuratura, też nie rozwiązuje "sprawy Leppera", a "załatwia" w równym stopniu szereg "gwiazd" z całkiem innych, "normalnych" partii, że wymienię choćby Kaczyńskiego czy Rokitę. Nie da się chyba ustalić "listy czynów karalnych", które eliminują z życia publicznego. (Fałszowanie przepustki - tak, naruszenie dóbr osobistych - nie; blokada drogi - tak, otarcie się o aferę finansową - nie, itd, itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
inaww Re: CZEMU PLATFORMA CHCE ZROBIĆ ZAMACH STANU ? 13.04.04, 19:02 Do "kotkubus": moje wątpliwości co do jednomandatowych okręgów wyborczych opisałam wyżej, podkreślając szczególnie możliwość przekupowania wyborców, a że Samoobrona to partia milionerów (sprawdż na odpowiednich stronach internetowych!), to przy ich braku hamulców etycznych - wśród półanalfabetów łatwo by zdobyli głosy. Twój pkt 3 - nie mówiłam o "czynach karalnych" tylko o przestępstwach ewidentnie KRYMINALNYCH, jak kradzież, wyłudzenie, oszustwo, pobicie, napaść. Nieważne do jakiej partii należy kandydat na posła albo jaka partia go umieściła na swojej liście: jeśli ma przeszłość (również terażniejszość) KRYMINALNĄ - nie powinien mieć prawa kandydować do WŁADZY USTAWODAWCZEJ jaką jest Sejm! Przyczyna jest prosta - kryminalista nie powinien ustanawiać prawa które MUSI z natury rzeczy być narzędziem do KARANIA KRYMINALISTÓW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosomak Re: CZEMU PLATFORMA CHCE ZROBIĆ ZAMACH STANU ? IP: 157.25.139.* 13.04.04, 11:41 Tak, tak tego boją się decydenci. A fajczenie, że idzie o dobro Narodu to jedno wielkie oszustwo. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: Ordynacją w Leppera IP: *.inter / 80.48.110.* 13.04.04, 10:59 Nie wiem czy wyborcy zdają sobie sprawę z tego, że zgodnie z obecnie obowiązującą Ordynacją może byc wybrany do Sejmu czy Senatu bandzio i morderca, dewiant, idiota czy pacjent ze szpitala psychiatrycznego który nie jest pozbawiony praw publicznych lub praw wyborczych. A czy w RP słyszał ktoś, żeby sąd "niezawisły" wymierzył karę pozbawienia lub ograniczenia praw wyborczych. Dlatego nasz parlament (celowo przez małe "p") jest beczką śmiechu w środku Europy. Żadnej odpowiedzialności za swoje czyny. A są takie asy, które maja na koncie kilka wyroków. Najdziwniejsze jest to że taki poseł jest np. trzykrotnie skazywany na "kozę" i kara jest zawieszana. Czy jest taki parlament na świcie? Najwyższa pora zmienić Ordynację, żeby nie mógł startować oszołom, idiota czy psychol. Bo jak nas widzą tak o nas piszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosomak Re: Ordynacją w Leppera IP: 157.25.139.* 13.04.04, 11:51 Trafnie napisane. Wtedy niejeden by się zdziwił ile bandziorów z Dulskich chadza śmieszkami Sejmu i Senatu. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ordynacją w Leppera IP: .1.* / 157.25.122.* 13.04.04, 11:07 A może po prostu przestępców zamykać tam gdzie jest ich miejsce ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosomak Re: Ordynacją w Leppera IP: 157.25.139.* 13.04.04, 11:38 Gdyby wszystkich przestępców pozamykano to musiałyby być nowe wybory do Sejmu, Senatu i rządu jak również nowy nabór do administracji. A kto wtedy by rządził? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bona Re: Ordynacją w Leppera IP: *.trentn01.nj.comcast.net 13.04.04, 11:41 Knur Lepper do chlewa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosomak Re: Ordynacją w Leppera IP: 157.25.139.* 13.04.04, 11:46 Ty również do gnoju. I krowy doić lub co innego robić, o ile potrafisz uczciwie pracować. Brak inteligencji cechuje się właśnie brakiem zrozumienia innych osób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2XL Re: Ordynacja wiekszosciowa w JOW zweryfikuje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.04, 11:56 Dyskusja jest na poziomie małego Kazia. Najpierw zapoznajcie się z ordynacją wiekszościową a dopiero dyskutujcie. www.jow.pl Ta ordynacja wyeliminuje z parlamentu ludzi niekompetentnych Dzięki tej ordynacji większościowej w Jednomandatowych Okręgach Wyborczych Polska ma szansę stać się normalnym krajem rządzonym przez normalnych ludzi. Ona nie jest przeciwko Samoobronie ani Platformie Obywatelskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Ordynacja wiekszosciowa w JOW zweryfikuje 13.04.04, 12:09 2XL: > Dyskusja jest na poziomie małego Kazia. [...] > Ta ordynacja wyeliminuje z parlamentu ludzi niekompetentnych > Dzięki tej ordynacji większościowej w Jednomandatowych Okręgach Wyborczych > Polska ma szansę stać się normalnym krajem rządzonym przez normalnych ludzi. Słuchaj, duży Kaziu, rzucasz hasła a nie informację. W jaki sposób ta ordynacja ma czegoś takiego dokonać? Zarówno system proporcjonalny jak większościowy ma swoje wady i zalety. Pod podanym przez Ciebie adresem nie ma NIC o wadach JOW, więc nie może on służyć do nauki. Jest tam głównie agitacja za JOW. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2XL Re: Ordynacja wiekszosciowa w JOW zweryfikuje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.04, 15:20 Ty Stefan to szukasz tylko wad. Czyli nic nie robić a najlepiej krytykować. Pokaż może masz lepszy system. Doskonały to jesteś Eugeniusz. Ten system wyborczy wiekszosciowy stosuja USA, Canada, Francja, Wielka Brytania, Włochy, Indie, Malezja i wiele, wiele innych państw. I napewno u nich nie ma w rządzie takich czubów jak u nas. A jak sie trafi przypadkiem to zaraz jest wyeliminowany. A u nas czub na czubie w Parlamencie i rzadzie i nie mozna go wyeliminować,. A wiesz dlaczego bo tacy jak Ty Stefan nic z tego nie rozumieją. A ja nie mam zamiaru ciebie doksztalcać. I nie dziwi mnie że Ty nic nie rozumiesz a tej strony www.jow.pl. Moze nie te szkoly kończyłes co ja. I razem nam nie podrodze. Ale ja do tej pory przez tyle lat zyłem w kraju rzadzonym przez takich co mnie nie odpowiadali bo dla mnie byli i sa czubami. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Ordynacja wiekszosciowa w JOW zweryfikuje 13.04.04, 17:13 2XL: > Ty Stefan to szukasz tylko wad. Czyli nic nie robić a najlepiej krytykować. Nie zaperzaj się, nie musimy robić czegokolwiek na chybcika, możemy spokojnie przedyskutować, bo zmiana konstytucji i tak może się udać dopiero w przyszłym sejmie, a więc najbliższe wybory będą wg starej ordynacji. Nie mówię, że system większościowy jest gorszy od proporcjonalnego. Mówię, żę o sprawach systemu ustrojowego kraju nie można dyskutować na poziomie gładkich haseł. Jeden i drugi system ma zalety i wady, i trzeba mówić o jednych i o drugich. Nie pozwalać, żeby słuszne postulaty stawały się hasłami po których niczego nierozumiejący bojownicy odróżniają swoich od wrogów. To się niestety przytrafiło projektowi JOW. 2XL: > Doskonały to jesteś Eugeniusz. Jaki znowu Eugeniusz? Czy to ktoś z telewizora? Przepraszam Ci jeśli nie, ale ja nie mam telewizora i przywykłem, że kiedy tylko ludzie powołują się na nieznane mi autorytety, to mają na myśli kolejną irreality game w telewizorze. 2XL: > I nie dziwi mnie że Ty nic nie rozumiesz a tej strony www.jow.pl. Żartujesz chyba. Jak można nie rozumieć tak prymitywnej agitki? Nie tylko rozumiem to, co tam tkwi jawnie, ale również to, co między wierszami. JOW mają swój sens, ale wymagają doprecyzowania wielu szczegółów. Zarówno technicznych związanych z ordynacją, jak sposobu wprowadzenia zmian, a także wyjaśnienia wyborcom, jak mają realizować swój interes w tym innym układzie. Inaczej ten projekt się skompromituje jak wiele innych równie sensownych, I to jest pewnie celem autorów tej Twojej witrynki. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosomak Re: Ordynacja wiekszosciowa w JOW zweryfikuje IP: 157.25.139.* 13.04.04, 12:21 A ja to widzę trochę inaczej. Przyznaje, że myśl jest trafna, każdy widzi że jedni i Ci sami od lat siedzą na krzesełkach i nic nie robią, co najwyżej przesiadają się na inne równie intratne. Sposób tej ordynacji oczywiście musi być liczony na okręgi wg ilości ludzi tam zamieszkujących. Głosować powinien tylko Polak ze stałym zameldowaniem w Polsce. Moim zdaniem jeszcze lepszy efekt uzyskać by można gdyby ilość posłów została zmniejszona do 150, a okręg równałby się województwu gdzie w przeliczeniu na województwo przypisana byłaby ilość Posłów oraz jeden Senator. W województwie byłyby dopiero okręgi wyborcze. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tron Re: Ordynacją w Leppera IP: *.compromis.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.04, 12:20 Panie Tusk ,a co zrobić z szleńcami i złodziejami którzy zasiadaja w obecnym sejmie .Czyżby mogli nadal piastować swoje funkcje ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adx Re: Ordynacją w Leppera IP: *.infotel.wroc.pl / *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 13.04.04, 13:16 Zadziwia wypowiedź profesora prawa, który chyba nie rozumie na czym polega ordynacja wiekszościowa z JOW i broni starego systemu. Pewnie jest jego autorem. To, że jakaś partia ma wiekszość nie oznacza wygrania. Poniewaz pozostałe partie tworzą koalicję i mogą zawsze wygrać. W systemie JOW posła można odwołać czego nie można zrobić w istniejącej ordynacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: Ordynacją w Leppera IP: *.net.autocom.pl 13.04.04, 12:27 Pan Tusk czyje widzi pod lasem, a swojej Gilowskiej nie widzi vis a' vis. Z KULu jest, a gdzie etyka, moralność jako nauka kościoła na KUL. Do tego jeszcze tak słaba ekonomicznie-finansowo. Leppera nikt dzisiaj nie zamieni na Rokite. To słuszna decyzja bo to oszust konkordatowy. Odpowiedz Link Zgłoś