Dodaj do ulubionych

uczony z Katowic wyjasnil przyczyny drozyzny!

28.03.11, 13:26
"Mam wrażenie, że polski przedsiębiorca już tak ma. Szuka każdego pretekstu, by podnieść cenę. Dla mnie to zwykłe, niczym nieuzasadnione spekulacje "

wyborcza.biz/biznes/1,100896,9331359,Na_Slasku_i_w_Zaglebiu_drozej_niz_w_Niemczech.html
Obserwuj wątek
    • srul Re: uczony z Katowic wyjasnil przyczyny drozyzny! 28.03.11, 13:30
      BINGO!
      Towarzysz Jaruzelski też tak uzasadniał wzrost cen, wszystkiemu winni byli spekulanci, wichrzyciele i ekstremisci. To oni podkopywali fundamenty socjalistycznego dobrobytu i rozkładali zdrowa tkankę społeczną.
    • yost2 A poza tym to złodziej i pijak. Jak widać 28.03.11, 13:30
      Towarzysz Premier swoją nieubłaganą walkę z terrorem spekulacyjnym oparł na profesjonalnych, naukowych ekspertyzach, hłe, hłe.
    • obraza.uczuc.religijnych Re: uczony z Katowic wyjasnil przyczyny drozyzny! 28.03.11, 13:31
      Chrońmy małe, osiedlowe sklepiki-kupujmy cukier za 7 złotych choć można w markecie kupić za 4,50. No i wprowadźmy zakaz handlu w niedziele.
      • nazimno Za 4,50! 28.03.11, 13:59
        W zachodniej czesci Europy jest po ok 3 PLN
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Za 4,50! 28.03.11, 14:06
          To dlatego że Tusk pozamykał cukiernie.
          • nazimno Niech powie teraz jeszcze: "jedzcie ciastka"... 28.03.11, 14:34
            I bedzie git.
    • w111mil podejrzewam, iz ów uczony sądzi 28.03.11, 13:54
      że podwyzka Vat o 1% powoduje podwyzke cen o 1%

"Mam wrażenie, że polski przedsiębiorca już tak ma. Szuka każdego pretekstu, by
      podnieść cenę. Dla mnie to zwykłe, niczym nieuzasadnione spekulacje
      • mietowe_loczki Re: podejrzewam, iz ów uczony sądzi 28.03.11, 13:58
        Ostatnia podwyżka VAT nie była o 1 proc. Jezu, co za naród... :/
      • turbo-dymo-man Ja "uczonym" nie jestem, ale... 28.03.11, 15:10
        ...liczę to tak:

jeżeli wartość jakiegoś towaru wynosi np. 100 zł. to po doliczeniu do tego 22% vat, razem daje nam cenę końcową - 122 zł.
        Po podwyżce vatu z 22, na 23% końcowa cena, powinna wynosić 123 zł,
        czyli mniej niż 1 %. (ok 0,82%)

Czy byłbyś łaskaw i znalazł mi towar, który właśnie tyle zdrożał?

w111mil napisał:

> że podwyzka Vat o 1% powoduje podwyzke cen o 1%
        • w111mil podwyzka VAT dotyka czynnosci, surowca niez 28.03.11, 15:48
          bednego do wytworzenia towaru
          chleb: sol drozdze maka,
          maka - opryskiwanie pola zboze mlyn
          itd itd
    • tomek.54321 Re: uczony z Katowic wyjasnil przyczyny drozyzny! 28.03.11, 14:04
      w111mil napisał:

> "Mam wrażenie, że polski przedsiębiorca już tak ma. Szuka każdego pretekstu, by
      > podnieść cenę. Dla mnie to zwykłe, niczym nieuzasadnione spekulacje "
      >

Nic nowego. Przeciez wszem i wobec wiadomo, że polski przedsiebiorca chce sie "nachapac" jak najszybciej dlatego wykorzystuje kazdy pretekst zeby podniesc ceny. Niestety u nas panuje moda na mysle nie krotkoterminowe czyli ile moge zarobic jak najszybciej i nikt nie zastanawia sie co bedzie z jego interesem jak przesadzi. Oby zgarnac jak najwiecej teraz z pozniej to niech sie inni martwia...

pozdr,
      • w111mil wszem i wobec wiadomo, że Ryśki to fajne chłopaki 28.03.11, 14:08
        tomek.54321 napisał:
        > Nic nowego. Przeciez wszem i wobec wiadomo, że polski przedsiebiorca chce sie "

• w111mil wybacz, ale to wnioskowanie na poziomie p. Gross 28.03.11, 14:12
        a, równiez uczonego

tomek.54321 napisał:
        > Nic nowego. Przeciez wszem i wobec wiadomo, że polski przedsiebiorca
        • srul Re: wybacz, ale to wnioskowanie na poziomie p. Gr 28.03.11, 14:16
          Powszechnie wiadomo(na całym świecie), że Lech wałęsa skaczac przez płot, przy okazji,niejako mimochodem "obalył komunem". Aż dziw, ze płotu nie obalił
          • yost2 Teraz mądrość etapu jest taka, że owszem obalał, 28.03.11, 14:21
            ale nie sam, ino z Henią Krzywonos.
            • mietowe_loczki Re: Teraz mądrość etapu jest taka, że owszem obal 28.03.11, 14:24
              A fakty są przecież bezlitosne - komunę obalił Jarosław Kaczyński.
              • srul Re: Teraz mądrość etapu jest taka, że owszem obal 28.03.11, 14:33
                mietowe_loczki napisała:

> A fakty są przecież bezlitosne - komunę obalił Jarosław Kaczyński.

Nie jesteś na bieżąco, Kaczyński w ogóle nie był w żadnej opozycji, cały czas upajał się z bratem ukradzionym księżycem i molestował osiedlowe koty.
                • mietowe_loczki Re: Teraz mądrość etapu jest taka, że owszem obal 28.03.11, 14:37
                  Masz rację. Ostatnio utknęłam na "internowaniu [J. Kaczyńskiego] w stanie wojennym".
                  • srul Re: Teraz mądrość etapu jest taka, że owszem obal 28.03.11, 14:45
                    I nie utknęłaś oczywiscie na internowaniu Edwarda Gierka, Piotra Jaroszewicza i Edwarda Babiucha, bardzo aktywnych opozycjonistów
                    • mietowe_loczki Re: Teraz mądrość etapu jest taka, że owszem obal 28.03.11, 14:53
                      Nie, bo w życiu nie przyszłoby mi do głowy, żeby zestawiać obok siebie ich i najdzielniejszego z dzielnych.
                      • srul Re: Teraz mądrość etapu jest taka, że owszem obal 28.03.11, 15:14
                        No widzisz, Jaruzelskiemu też nie przyszło. Internowanie, jak widzisz, nie jest certyfikatem poświadczajacym bohaterska kartę opozycjonisty. Często miało uwiarygodnic konfidentów w środowisku opzycjonistów.
                        • mietowe_loczki Re: Teraz mądrość etapu jest taka, że owszem obal 28.03.11, 16:04
                          srul napisał:

> No widzisz, Jaruzelskiemu też nie przyszło. Internowanie, jak widzisz, nie jest
                          > certyfikatem poświadczajacym bohaterska kartę opozycjonisty.

To co nim jest w przypadku Jarosława Kaczyńskiego?

Często miało uwia
                          > rygodnic konfidentów w środowisku opzycjonistów.

Uważaj, stąpasz po cienkim lodzie. Internowany był Lech Kaczyński. Oczywiście wiemy, że internowanie nie jest certyfikatem poświadczającym bohaterską kartę opozycjonisty, ale to drugie stwierdzenie jest naprawdę mocne.
            • srul Re: Teraz mądrość etapu jest taka, że owszem obal 28.03.11, 14:30
              yost2 napisał:

> ale nie sam, ino z Henią Krzywonos.
              >

Tak, ale to "wiedza" nieco świeższa. Niedawno spłodzona przez macherów od tworzenia historii na nowo. Do 1995 roku nawet w GW-lansującej Krzywyryj na heroinę- próżno by szukać wzmianek na jej temat. A prawdziwą "legendą opozycji" stała się dopiero po bluzgnięciu na Kaczora. Tak ingnoranckiemu historycznie narodowi niebawem uda się wcisnąć, że to Urban był opozycjonistą a Kaczor rzecznikiem rządu PRL
    • po.gnidy Brawo Jarek. W końcu temat ruszył. 28.03.11, 14:45

• pies_na_czarnych A na Okeciu to dopiero sa ceny, ze hoho :p 28.03.11, 15:56
      Jaki ma sens porownywanie cen w DELIKATESACH z cenami w ALDI?
      Po drugie zobaczcie jakie tabuny ludzi pracuja w polskich sklepach. W Niemczech poza kasjerkami malo kogo z pracownikow w sklepie spotkasz.?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka