Dodaj do ulubionych

Piekarze: chleb zdrożeje

IP: *.itma.pwr.wroc.pl 04.05.04, 14:43
"W Berlinie najtańszy bochenek chleba kosztuje kilkakrotnie więcej niż u
nas" - tego typu argumenty mnie jakoś nie przekonują. Niemcy zarabiają
również kilka razy więcej niż my więc ich ceny pieczywa pewnie nie przerażają.

Obserwuj wątek
    • Gość: triarius Piekarze: chleb zdrożeje IP: *.netten.pl 04.05.04, 14:43
      Nie ma się co martwić - MIchnika z Geremkiem to nie dotknie.
      • Gość: piekarek Re: Piekarze: chleb zdrożeje IP: *.litewska.edu.pl 04.05.04, 15:46
        to nie jest kwestia michnika z geremkiem bo de facto o cenach pieczywa decydują
        piekarze a nie geremek z kimkolwiek, piekarze oraz to co faktycznie wpływa na
        ceny (paliwo itp) tylko że to nie jest zależne od Geremka, a moim zdaniem ceny
        wzrosną żeby dorównać tamtym nie tylko dlatego ze energia itp drozeje ale
        dlatego że to jest WYGODNY PRETEKST
        • Gość: PLURALIZM WOLNOŚCI GOSPODARCZEJ TU TRZEBA a nie URZĘDNIKÓW IP: *.chello.pl 04.05.04, 17:24
          gospdarka takiego państwa jak Polska ŁAKNIE WOLNOŚCI
          biedna Polska jaest na takim poziomie, że potrzebuje SZYBKIEGO WZROSTU dzięki
          LIBERALNYM rozwiązaniom - a nie URZĘDNICZEGO KAGAŃCA UE

To co UE nam naznaczyło to, że (przy wzroście możliwym w UE) Polska dogoni
          obecny) poziom UE za 60 lat!

• Gość: KOŁODKO BIS DOGONIMY UE ZA 60 LAT - czyli na "ŚWIĘTE NIGDY" IP: *.chello.pl 04.05.04, 17:26
            Ilosc lat potrzebnych nowym czlonkom EU do osiagniecia SREDNIEJ GDP krajow
            zachodnich 15-ki EU.
            (zrodlo: The Economist, Apr 30th 2004)

Cypus - 21
            Malta - 29
            Estonia - 31
            Slovenia - 31
            Hungary - 34
            Slovakia - 38
            Czech Republic - 39
            Lithuania - 53
            Latvia - 58
            Poland - 59
            • Gość: Lidka Czechy, Slowacja, Litwa - gdzie taniej, tam zakupy IP: *.cybernet.ch 04.05.04, 17:35
              ...do "przygranicznych":

jechac i gdzie taniej - tam kupowac !

Nie ma juz ograniczen !
              • Gość: ESmeralda Re: Czechy, Slowacja, Litwa - gdzie taniej, tam z IP: *.onlink.net 04.05.04, 17:51
                Trudno po codzienne zakupy np chleb jezdzic na SLowacje,Litwe lub do Czech.Czy
                ludziom z Mazur lib Lubbina tez polecisz te kraje?Jesli tak to ja zalecam
                odrobine zdrowego rozsadku.
                • Gość: Lidka Re: Czechy, Slowacja, Litwa - gdzie taniej, tam z IP: *.cybernet.ch 04.05.04, 18:01
                  czytac nie umiesz !

napisalam: dla "przygranicznych"

typu: Bogatynia, Kudowa, Lubawka, Cieszyn itp. itd...

• Gość: ja Re: Czechy, Slowacja, Litwa - gdzie taniej, tam z IP: *.pool.mediaWays.net 04.05.04, 21:12
                    U nas i tak wszystko jest tansze niz wNiemczech czy Czechach
              • Gość: AP Re: Czechy, Slowacja, Litwa - gdzie taniej, tam z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.04, 07:58
                ale relatywnie czy taki wyjazd się opłaca bo koszty podróżt też jakieś się
                ponosi. Mamy unię a coraz bardziej odczuwam wrażnie, że nie bardzo różni się
                ona do komunizmu - jeśli chodzi o mechanizm ustalania cen. Musimy tak jak
                wszyscy to oki ale zarobki niech będą takie jak w innych krajach.
              • Gość: andrzej Re: Czechy, Slowacja, Litwa - gdzie taniej, tam z IP: *.client.comcast.net 05.05.04, 10:11
                nie masz racji!--zapomnialas litr benzyny-4zl + stracony czas jesli umiesz
                liczyc?-wychodzi duzo drozej
            • suco Re: DOGONIMY UE ZA 60 LAT - czyli na "ŚWIĘTE NIGD 04.05.04, 18:01
              60 lat, to dokładnie tyle ile mamy "zacofania" od Jałty. Podczas gdy na
              Zachodzie działał plan Marschala i wolny rynek, który stymulował szybka odbudowę
              i rozwój gospodarczy, u nas budowano egalitarny komunizm a na dodatek nieźle
              jeszcze nas strzyżono...
              Jeśli ktoś się łudził że osiągnięcie pułapu państw Europy zachodniej nastąpi w
              Polsce w przeciągu 5 lat, nadawał sie na wydział psychiatryczny dla paranoików.
              Gdybyśmy jednak dalej odkładali decyzję o wstąpiniu do Unii, przepaść między
              nami a nimi nadal by się pogłębiała. Teraz mamy mechanizmy które pomogą nam
              niwelować różnice, ale "czarna robota" należy do nas.
              A co do cen, to nie pozostaje nic innego jak poświęcić więcej czasu na zakupy i
              szukać gdzie taniej i meldować o podwyżkach monopolowych czy korporacyjnych. Z
              czasem wolna konkurencja uspokoi to wariactwo cenowe.
              Trzeba podziękować Lepperowi i Giertychowi za to że tak krakali o wzroście cen,
              że sklepikarze przekonali się że rzeczywiście coś takiego można zrobic pod
              płaszczykiem wstapienia do Unii. Handlarz zawsze będzie handlarzem i za wszelka
              cenę będzie szukał jak największego zysku :(
              • Gość: CUD GOSPODARCZY WOJNY tu nie było a Niemcy w 1950 JUŻ MIAŁY CUD !! IP: *.chello.pl 04.05.04, 18:35
                > 60 lat, to dokładnie tyle ile mamy "zacofania" od Jałty.

Nie przesadzaj, ŻADNEJ WOJNY tutaj ostatnio nie było!
                A w 15 lat po II Wojnie Światowej Francja czy Niemcy JUŻ MIAŁY kilka razy
                WIĘKSZY GDP niż teraz Polska (czyli TEŻ 15 lat po walnięciu "Żelaznej Kurtyny")!

> Podczas gdy na Zachodzie działał plan Marschala i wolny rynek

No WŁASNIE! A u nas DO TEJ PORY TEGO NIE MA!
                DLACZEGO nie zrobić TU LIBERALNEJ GOSPODARKI i OBNIŻYĆ PODATKI?
                Bo to "SPRAWA POLITYCZNA" :(

> u nas budowano egalitarny komunizm a na dodatek nieźle
                > jeszcze nas strzyżono...

I ROBIĄ TO DALEJ - więc ja przypuszczam, że nawet i ZA 60 LAT, KIEDY LUDZKOŚĆ
                BĘDZIE ZAKŁADAĆ OSIEDLA NA MARSIE !!! - Polacy nadal będą zapieprzać jako
                SŁOWIAŃSCY NIEWOLNICY dla swych NIEMIECKICH PANÓW!
                • suco Re: WOJNY tu nie było a Niemcy w 1950 JUŻ MIAŁY C 04.05.04, 20:44
                  Nie popadaj w anachronizm i nie porównuj łatwości rozwoju w latach 40-tych do
                  lat 90-tych zeszłego wieku.

Co do strzyżenia, myślałem o nożycach zza Buga. Teraz mamy zaś krajowych
                  fryzjerów, których trzeba jak najszybciej wysłąć na emeryturę...
            • Gość: SYTY Re: DOGONIMY UE ZA 60 LAT - czyli na "ŚWIĘTE NIGD IP: *.proxy.aol.com 05.05.04, 01:20
              CHCIELISCIE UE TO MACIE MOZE JAK WAM PRZYSCHNA PLECY DO SCIAN TO ZMADRZEJECIE
          • Gość: PLURALIZM WOLNOŚCI GOSPODARCZEJ nie Urzędów Antymonopolowych IP: *.chello.pl 04.05.04, 17:31
            > potrzebuje SZYBKIEGO WZROSTU dzięki LIBERALNYM rozwiązaniom

tak, a tutaj w tym RAJU DLA MONOPOLI jedynym mechanizmem regulacyjnym nadal
            będzie Urząd (Anty)Monopolowy którego ŚMIESZNYCH "kar" żadna ukarana "firma"
            (bp. TPSA) jeszcze NIGDY NIE ZAPŁACIŁA (a jakby nawet zapłaciła to jest
            zazwyczaj nie więcej niż JEDNODNIOWY UTARG)
            • Gość: tak Re: WOLNOŚCI GOSPODARCZEJ nie Urzędów Antymonopol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.04, 17:40
              Gość portalu: PLURALIZM napisał(a):

> > potrzebuje SZYBKIEGO WZROSTU dzięki LIBERALNYM rozwiązaniom
              >
              > tak, a tutaj w tym RAJU DLA MONOPOLI jedynym mechanizmem regulacyjnym nadal
              > będzie Urząd (Anty)Monopolowy którego ŚMIESZNYCH "kar" żadna ukarana "firma"
              > (bp. TPSA) jeszcze NIGDY NIE ZAPŁACIŁA (a jakby nawet zapłaciła to jest
              > zazwyczaj nie więcej niż JEDNODNIOWY UTARG)

Udalo ci sie zgodzic samemu ze soba? GRATULUJE!!!!!! wydaje sie to byc dla
              ciebie wielkim osiagnieciem.
              • Gość: PLURALIZM Re: WOLNOŚCI GOSPODARCZEJ nie Urzędów Antymonopol IP: *.chello.pl 04.05.04, 17:58
                > Udalo ci sie zgodzic samemu ze soba? GRATULUJE!!!!!! wydaje sie to byc dla
                > ciebie wielkim osiagnieciem.

Tak, bo przecież z tą tezą nikt oprócz mnie się już nie zgadza - jestem tu taki
                osamotniony w tych obawach, że 95% Polaków chętnie natychmiast wyrzuciłoby
                rząda Belki na sam śmietnik

To ja tobie gratuluję!

PS. A skąd wiesz że nas jest "jeden"? Mieszka nas w tu skąd piszę w tej samej
                kanciapie więcej luda i sobie piszemy z tego samego komputerka, soł fakju!
          • Gość: Roman Re: WOLNOŚCI GOSPODARCZEJ TU TRZEBA a nie URZĘDNI IP: 80.121.231.* 05.05.04, 13:51
            Zgoda co do potrzeby wolnosci.
            Bledem jest sadzic, ze nasi politycy sa w stanie taka wolnosc gospodarce
            zapewnic. Oni tylko ze strachem licza czas do dnia kiedy ich wyrzuca i gotowi
            zrobic kazda populistyczna glupote, ktora da im tydzien dluzej na stolku.
            "Kaganiec" UE jest w praktyce wiekszym gwarantem liberalnego rynku niz Sld-
            owsko-lepperowskie sterowanie ("wolnosc"?).
            To naszym politykom potrzebny jest kaganiec, tu rola EU najwieksza.
            Pozdrawiam
            R.
        • Gość: Marelv Re: Piekarze: chleb zdrożeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.04, 18:17
          Sam mam sklep ale jakichs ruchów dotyczących wzrostu cen u siebie nie
          zauważyłem, a co do różnic cen między berlinem a Polską - to czemu piekarze nie
          liczą na klientów z Niemiec ?? przecież mając tańszy produkt powinni go
          sprzedawać w dużo większych ilośc iach, to by wpłyneło na pokrywanie kosztów
          stałych.--> a może przeraża ich kwestia transportu :) bo z ceną paliwa to mocno
          przesadzili ! ale cuż duzi mogą nawet taki orlen może zadzwonić na odpowiednim
          szczeblu do zdzisia z lotos a i ustalić małą nie znaczącą podwyżkę cen paliwa -
          bo co to dla nas polaczków dodatkowe 10 gr ...................
          rzygać sie chce :(
        • Gość: PAX Re: Piekarze: chleb zdrożeje IP: *.cable.ubr05.stav.blueyonder.co.uk 04.05.04, 19:21
          Mylisz sie - o cenach pieczywa (i wszystkiego innego) decyduje popyt. Jezeli
          cos jest za drogie, to sie tego nie kupuje. Jesli wystarczajaco duzo ludzi
          przestanie kupowac, to producent zauwazy obizony zysk. Natychmiast potem sie
          okaze, ze cene mozna obnizyc na przyklad poprzez usprawnienie produkcji,
          obnizke wydatkow itp. Wiem, wiem... juz was slysze "to co, mamy chleba nie
          jesc?" Moze wlasnie tak.
          • losiu4 Re: Piekarze: chleb zdrożeje 04.05.04, 19:56
            Gość portalu: PAX napisał(a):

> Mylisz sie - o cenach pieczywa (i wszystkiego innego) decyduje popyt.

otóż nie do końca. Po prostu nie da sie zejść z ceną poniżej kosztów produkcji.
            A na tą, prócz płac pracowniczych, składają sie inne koszty: m.in. cena energii
            i różnorakie podatki. A te wzrosną.

> Jezeli
            > cos jest za drogie, to sie tego nie kupuje. Jesli wystarczajaco duzo ludzi
            > przestanie kupowac, to producent zauwazy obizony zysk. Natychmiast potem sie
            > okaze, ze cene mozna obnizyc na przyklad poprzez usprawnienie produkcji,
            > obnizke wydatkow itp. Wiem, wiem... juz was slysze "to co, mamy chleba nie
            > jesc?" Moze wlasnie tak.

hmmm, byłoby pięknie-ładnie, gdyby chodziło o rzeczy, bez których człowiek może
            sie obejść. Bez żywności jakos nie potrafi. A gdy głód zajrzy człowiekowi w
            oczy, kończy się to jakąś rewoltą.

Pozdrawiam

Losiu
          • Gość: jomart Re: Piekarze: chleb zdrożeje IP: *.icpnet.pl 04.05.04, 22:05
            jak długo wytrzymasz bez chleba?
            • Gość: PAX Re: Piekarze: chleb zdrożeje IP: *.cable.ubr05.stav.blueyonder.co.uk 04.05.04, 22:25
              Nie wiem, nie probowalem. A moze bym sobie kupil maki i upiekl sam. Moze bym
              zjadl ryz zamiast chleba. Moze bym zrobil cos innego. Nie wiem. Cos bym
              wymyslil.
      • Gość: mar Re: Piekarze: chleb zdrożeje IP: 80.51.254.* 05.05.04, 10:40
        Lucjan ma rację. Byliśmy kilkakrotnie w Austrii. Tam też pieczywo i wszystko
        inne jest dużo droższe niż u nas, ale też ich płace są nieporównywalnie wyższe.
        Dlaczego u nas przelicza sie ceny na euro a nie na realne dochody.
    • Gość: Zygi Piekarze: chleb zdrożeje IP: *.wolsztyn.sdi.tpnet.pl 04.05.04, 14:44
      Juz sie zaczeło!!!!!!!!!111
      • Gość: Lykos Re: Piekarze: chleb zdrożeje IP: 150.254.85.* 04.05.04, 15:33
        A jeszcze parę dni temu przekonywano nas, że pieczywo stanieje. I był to
        praktycznie jeden jedyny rodzaj produktów, które normalny człowiek kupuje i
        który miał potanieć.

Ale najważniejsze, że nam wzrasta produkcja. Hurra!
        • Gość: saper Re: Piekarze: chleb zdrożeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.04, 17:07
          i lokomotywy potanieją
    • Gość: mms Na i mamy Unię. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.04, 14:46
      Kiedy rownanie do Unii obejmie tez place?
      • Gość: czas Re: Na i mamy Unię. IP: *.coxfiber.net 04.05.04, 15:09
        W momencie kiedy wydajnosc i wartosc pracy wykonanej przez Polaka bedzie taka
        jak w Niemczech. Najprosciej jest postawic bezpodstawne rzadania o 'wiecej'!!!!,
        kazdy osiol tak potrafi. Druga rzecz to smak chleba, dobrze on smakuje jak sie
        na niego pracuje.
        • Gość: as Re: Na i mamy Unię. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.04, 15:25
          dziękujmy tym, którzy głosowali na Tak. :((
          • Gość: ironlord Re: Na i mamy Unię. IP: *.lodz.gazeta.pl 04.05.04, 15:37
            jedz na bialorus tam twoje miejsce :)
            • Gość: mms Re: Na i mamy Unię. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.04, 16:56
              W przeciwienstwie do ciebie chce zarabiac wiecej w Polsce, a nie na Bialorusi::
          • Gość: kasia To nie UE poniosła ceny tylko polskie pazerne swin IP: *.olnet.com.pl / *.olnet.com.pl 04.05.04, 16:20
            ie, które mysla, ze sie dorobia naszym kosztem pod przykrywka Unii. I nie
            dziekuj, ze głosowałam na tak, jestem z tego dumna. Wkurza mnie tylko to, ze
            Polacy nie potrafią zachować fasonu i perfidnie wykorzustują sytuację po to, by
            Giertych i Lepper mogli potem triumfować. A bedą triumfować, lecz nad polską
            głupotą...
            • suco święta prawda!!! 04.05.04, 18:07
            • Gość: http://pamietamy.t Re: glupia babo glosowalas za wspolnym rynkiem IP: 207.96.180.* 05.05.04, 07:25
              dotarlo teraz ze to sa wspolne ceny
              zgodzilas sie aby nie bylo tylko wspolnej ceny
              za taka sama prace
              polak przed szkoda jak i po szkodzie glupi
              i chce nadal glupio wybierac

pamietamy.tripod.com

• Gość: Valhala Ja w sprawie wydajności Polaków IP: *.net 04.05.04, 17:39
          Napisłeś:"...W momencie kiedy wydajnosc i wartosc pracy wykonanej przez Polaka
          bedzie taka jak w Niemczech..." Nie raz słyszę ten argument i szlak mnie
          trafia. Co to oznacza, że Niemiec, Norweg itd. jest siedem razy bardziej
          wydajny od Polaka ? Pracuje siedem razy szybciej, albo rozkłada ergonomicznie
          narzędzia itp. ? Widziałem "na własne oczy" jak pracują Niemcy i Norwedzy.

W Polsce kiedy trzeba wykopać 20 metrowy rów, to robi to 2 gości przez tydzień.
          W Norwegii koszt robocizny jest tak duży, że to się po prostu nie opłaca.
          Wynajmujesz na godzinę koparkę i część. Jeżeli będziemy w ten sposób mierzyć
          wydajność to Polak nie ma szans dogonić Europę.

Byłem z kumplami w Norwegii na budowie, ludzie ich tempo pracy i sposób jej
          wykonywania to był szok. Jak gość nie dostanie projektu na tiptop i wszystkich
          koniecznych narzędzi to palcem w bucie nie ruszy.

W Polsce robisz po dwanaście godzin za tysiaka, a jak nie masz potrzebnych
          narzędzi to masz je sobie naruchać. Przy takich założeniach opłaca się kopać
          rów przez tydzień.
      • Gość: RS Re: Na i mamy Unię. IP: *.proxy.aol.com 04.05.04, 15:22
        Mysle , ze z tym bedzie najgorzej.
    • Gość: normalny Piekarze: chleb zdrożeje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.04, 14:48
      surowce już zdrożały, i nie jest to wynikiem wstąpienia do Unii Europejskiej
      tylko zachłanności handlowców, można ich KARAĆ i to skutecznie kupując u
      tych, którzy zarabiają OBROTEM, a nie CENĄ. To tyle o "ruchach cenowych",
      jeszcze słówko do właścicieli WORTALU, poprawcie jakość tekstów, bo nie od
      rosnących cen, a od ilości błędów ortograficznych, stylistycznych itp. może
      internautę przysłowiowy SZLAG TRAFIĆ jak wchodzi na GAZETĘ.
    • Gość: DOmel kolejna ściema IP: *.icpnet.pl 04.05.04, 14:57
      jasne, i znowu wszystko przez UE. Mam przyjaciół w narymberdze. Jak w nich
      wchodziło euro to też wszystko drożało i sklepikarze mówili ze to przez euro a
      tak naprawde napychali sobie kabze. Tak somo jest teraz u nas, w polsce.
      Piekarzemówią że ceny powinny się zrównać z europejskimi, to niech pierwsi
      zrównaja wypłaty swoich pracowników z wypłatami w UE!!! Jaki mamy poziom PKB
      takie mamy ceny. Nikt w Polsce, bedący przy zdrowych zmysłach nie kupi chleba
      za 2 Euro. predzej splądruje jakąś piekarnie.
      • Gość: Maga Populizm doskonaly! IP: 149.156.213.* 04.05.04, 15:40
        Zaplac za chleb tyle co w Unii, to i pieniadze dla piekarzy sie znajda!
        • Gość: DOmel Re: Populizm doskonaly! IP: *.icpnet.pl 04.05.04, 16:12
          w takim razie mnie skredytój, jak wyłozysz sianko za mnie przez powiedzmy...pół
          roku do czasu aż pieniądze zatocza koło i dostanę podwyżkę to jestem w stanie
          się z Tobą zgodzić. I nie cedz mi tu o populiźmie, zanim uzyjesz jakiegoś słowa
          to poczytaj troche w słowniku i jak zaczynasz analizę tekstu to też proszę zrób
          to sumiennie. Tymczasem pozdrawiam
    • Gość: tom Re: Piekarze: chleb zdrożeje IP: *.mofnet.gov.pl 04.05.04, 14:58
      Chciało sie Unii to się ma.
      • Gość: NOGA STĘKACIE JAK STARE CIOTY a macie ម IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.04, 15:39
      • Gość: PAX Re: Piekarze: chleb zdrożeje IP: *.cable.ubr05.stav.blueyonder.co.uk 04.05.04, 19:34
        A nie chcialo sie? To po co byl 1980? Po co byl 1989? Po co bylo referendum?
        Ile ty masz lat? Albo jestes gowniarz albo starzec ze skleroza. Moze drogi ale
        zawsze ten chleb bedzie. Ja pamietam czasy, kiedy pod koniec lat 70 trzeba bylo
        po kazda glupote wystac w kolejce.

Myslisz ze jak by bylo w Polsce, gdyby do Unii nie weszla? Gdzie bylibysmy za
        5 - 10 lat? Bez rozwoju, wiekszosc europejskich rynkow zbytu zamknieta dla
        naszych produktow. Czy ty masz pojecie o czym ty mowisz?
    • Gość: wacio Re: Piekarze: chleb zdrożeje IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.05.04, 15:16
      jeszcze chwila i jakiś spec powie w mediach, że bruksela każe podnieść cenę
      np.guzików bo u nich są droższe
      • Gość: `````````````````` Re: Piekarze: chleb zdrożeje IP: *.proxy.aol.com 04.05.04, 15:27
        Ha ha ha....wyobraz sobie , ze guziki na Zachodzie sa naprawde drogie!
    • Gość: Smardzew Re: Piekarze: chleb zdrożeje IP: 193.59.91.* 04.05.04, 15:17
      A czemu 10tys piekarni ma przynosic zyski? Wole jak bedzie 100 i chleb dzieki
      temu tanszy.
      • Gość: Maga Re: Piekarze: chleb zdrożeje IP: 149.156.213.* 04.05.04, 15:26
        Proponuje zostawic 1 w Smardzewie, to szybko poczujesz co to konkurencja!
        Gość portalu: Smardzew napisał(a):

> A czemu 10tys piekarni ma przynosic zyski? Wole jak bedzie 100 i chleb dzieki
        > temu tanszy.

Debilne wywody!
    • Gość: heniek Re: Piekarze: chleb zdrożeje IP: 217.97.134.* 04.05.04, 15:17
      No tak ,weszliśmy na kolanach do Unii i już się zaczyna !Przeciez to bylo do
      przewidzenia ...co mi z tego że stanieja bilety lotnicze ? Codziennie latamy
      samolotami ???? Teraz jedyny ratunek w tym aby nie przystapić do strefy euro i
      tak jak Szwedzi i Brytyjczycy utrzymać złotego !!!Chyba ,że zarobki nam wrosna
      conajmniej -najniższe wynagrodzenie do kwoty 500 euro.!!!! A to jest przecież
      utopia!!!
      • Gość: TruePepe Niemiecki chleb za niemiecka pensje IP: *.nencki.gov.pl 04.05.04, 15:27
        Ceny kochani zaleza nie tylko od cen materiałów, paliwa czy energii ale również
        płac pracowników czy czynszów za lokale. A te są w Berlinie odpowiednio wyższe,
        niech pan Piekarz nie porównuje. Oczywiście kiedyś sie to mniej więcej wyrówna,
        ale zarówno zarobki piekarza jak i ceny chleba.
        Tu mała dygresja z pobytu w USA. Tam własciciel małego sklepu czy piekarni ma
        życie godziwe ale nie jest żadnym bogaczem, a u nas od razu by chciał sobie
        gargamela pod miastem stawiać. To też jest element cen które płacimy. Spójżcie
        państwo na różnice cen w restauracjach w Polsce i na Słowacje: tam są cudotwórcy
        czy co? Cena obiadu w restauracji jest o jakieś 50% wyższa od tego co byśmy
        wydali robiąc go w domu. A u nas kilka razy. Nawet między Krakowem a Warszawa
        jest duża róznica.
        Podsumowójąc: głosujmy nogami na takie sklepy jakie nam odpowiadają!
        • Gość: RS Re: Niemiecki chleb za niemiecka pensje IP: *.proxy.aol.com 04.05.04, 15:33
          Prawda.Handel w USA wyglada zupelnie inaczej , niz handel w Polsce.Ludzie do
          majatku dochodza latami.Mysle, ze wazniejsze od tego ,ile ludzie zarabiaja,
          jest ile ludzie wydaja.Tutaj przeceny siegaja nawet do 80% i sa to czesto
          przeceny na rzeczy markowe i dobre.Tu sie oplaca,a w Polsce nie.
    • Gość: w Dlaczego nie mielibyśmy na tym zarobić? IP: *.autocom.pl 04.05.04, 15:23
      Nie za bardzo się orientuję w sprawach gospodarczych - dlatego mam pytanie - dlaczego nie możemy swoim tanim pieczywem zalać rynku UE - dlaczego musi u nas drożeć, a nie może tanieć w innych krajach? Czemu nie możemy skorzystać choć raz na tym, że jesteśmy póki co krajem rolniczym?
      • Gość: Maga Re: Dlaczego nie mielibyśmy na tym zarobić? IP: 149.156.213.* 04.05.04, 15:33
        Bo chleb musi byc swiezy!
        Kazdy narod ma swoj smak i upodobania.
        Nie wszyscy lubia ,,kwasny'' chleb.
        Nie mozemy zalac rynku, bo cena chleba wynika z wielu czynnikow. Surowce
        kosztuja tyle co w Unii albo niewiele mniej, maszyny tyle co w Unii. Jedynie co
        jest tansze to praca ludzi, ale chleb i tak w Polsce ma zanizona cene.
        Zdrozeje tez bulka tarta! Bo teraz trzeba palic chleb i bulki ze zwrotow.
        Wiec na bulke tarta trzeba bedzie piec specjalnie bulki. Oprocz kosztow
        mielenia i paczkowania dojdzie surowiec ekstra.
        • Gość: w Re: Dlaczego nie mielibyśmy na tym zarobić? IP: *.autocom.pl 04.05.04, 15:47
          ok
          nie każdy rodzaj pieczywa się szybko psuje, ale dobra,
          czemu nie możemy sprzedawać "niewiele tańszych surowców"? - chyba nie psują się tak samo szybko?
          co do cen maszyn - nie orientuję się w kwestii, ale rozumiem z tonu Twojej wypowiedzi że znasz temat doskonale (albo nie znasz, tylko udajesz) - ale maszyny kosztują tylko raz i można na nie wziąść kredyt
          najważniejsze czynniki to - praca, która jest tańsza, i "niewiele tańsze surowce"
          Ale to wszystko tak naprawdę jest o wiele mniej ważne niż odpowiedź na jeszcze jedno moje pytanie:
          A co by było, gdyby pieczywo u nas było droższe niż w UE i od 1 maja musiałoby tanieć do np 1zł??? (myślę tu także o surowcach, płacy za pracę itd.)
          Co by się musiało stać, żebyśmy byli zadowoleni?
          • Gość: Jerry Re: Dlaczego nie mielibyśmy na tym zarobić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.04, 17:19
            Ty durny gościu; piekarze zasililiby armię bezrobotnych, którzy też musieli
            zamknąć swoje małe biznesy bo nie mogli dopłacać do interesu, a nie stać ich
            było na opłacenie podatków i ZUS-u
            • Gość: w Re: Dlaczego nie mielibyśmy na tym zarobić? IP: *.autocom.pl 04.05.04, 18:34
              wiesz co... nawet nie skomentuje twojej wypowiedzi... po prostu - przeczytaj jeszcze raz to co napisalem, a potem się zastanów co chciałem przez to powiedzieć - albo... daj sobie spokój lepiej, nieważne, zapomnij o sprawie
      • Gość: kate Re: Dlaczego nie mielibyśmy na tym zarobić? IP: *.sympatico.ca 04.05.04, 16:02
        W, czy mozesz przyslac latwiejszy zestaw pytan?
        • Gość: w Re: Dlaczego nie mielibyśmy na tym zarobić? IP: *.autocom.pl 04.05.04, 16:10
          :) spróbuję...
          czy bylibyśmy zadowoleni, gdyby Unia dała dam dużo, dużo pieniędzy, rzeki miodem płynące, góry złota, darmową rozrywkę przez całą dobę, małe ceny, duże zarobki - i to absolutnie bez naszego minimalnego wkładu - no bo przecież nam sie należy skoro łaskawie sie zgodziliśmy na to że mogą nas przyjąć, jak już tak im na tym zależy
          bylibyśmy wtedy zadowoleni?
          • Gość: srolek Re: Dlaczego nie mielibyśmy na tym zarobić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.04, 17:22
            a skąd Ty durniu Unia miałaby te góry złota wziąć? Unia już jest bankrutem
            dlatego wciągnęła w siebie 10 dodatkowych durniów aby ich skubać. Oczywiście
            przekupując naszych złodziejskich czerwonych. Tym wlos z głowy nie spadnie
      • Gość: bedka Re: Dlaczego nie mielibyśmy na tym zarobić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.04, 17:15
        bo to jest Unia Socjalistyczna i jest zakaz przewożenia chleba określanego jako
        produkt szybko psujący się. Cleb który nie zostanie sprzedany zostanie
        przeznaczony na kompost i już nigdy w Polsce biedacy nie będą jeść czerstwego
        chleba
    • Gość: Polak Re: Piekarze: chleb zdrożeje IP: *.chello.pl 04.05.04, 15:28
      Nie przesadzajmy energia, benzyna, płace nie pójdą aż tak w górę, by można było
      uzasadnić tym kilkukrotne podwyżki cen pieczywa. Mówienie o wyrównywaniu cen
      pieczywa w Unii to czysta demagogia lobby sprzedawców pieczywa, którzy pragną
      się dorobić w krótkim czasie.
    • Gość: aaa Re: Piekarze: chleb zdrożeje IP: 217.153.29.* 04.05.04, 15:31
      Pan przewodniczący związku piekarzy może swojemu wnuczkowi takie bajki
      opowiadać, nie ma możliwości, aby 10tys piekarzy podnioslo na raz ceny chleba.
      Jesli tak się stanie, ludzie będą kupowali więcej w supermarketach, a piekarze
      będą mogli pójść na emeryturę.
      • Gość: kate Re: Piekarze: chleb zdrożeje IP: *.sympatico.ca 04.05.04, 16:08
        Ja moze czegos nie rozumiem w twojej wypowiedzi.Skoro ludzie obraza sie na
        piekarzy i beda kupowac w supermarketach chleb to powiedz mi skad ten chleb w
        supermarketach pochodzi jak nie z jednej z tych 10tys piekarni.
        • Gość: ikar Re: Piekarze: chleb zdrożeje IP: *.ssk.com.pl 04.05.04, 17:08
          Oczywiscie w Supermarketach w wiekszosci chleb pochodzi z produkcji wlasnej.
    • Gość: aaa Re: Piekarze: chleb zdrożeje IP: 217.153.29.* 04.05.04, 15:35
      jak ktoś był ciekawy, na czym polega kreowanie oczekiwań inflacyjnych, to to
      jest przykład podręcznikowy. Tylko niech ci piekarze później nie krzyczą na
      Radę Polityki Pieniężnej, że kredytu nie mogą wziąć, bo za drogi.
    • Gość: D cena chleba w Holandii - a jak jest indziej ? IP: *.wtb.tue.nl 04.05.04, 15:35
      Cena zwyklego chleba* w Holandii waha sie
      w granicach 0,70-1,10 euro za kg.
      Jesli chleb nie jest sprzedany tego samego dnia
      jest on wystawiany po za lady i rozdawany bezplatne

* chleb tostowy lub przypominajacy nasz graham
      • Gość: bułeczka Re: cena chleba w Holandii - a jak jest indziej ? IP: 80.51.255.* 04.05.04, 15:42
        W tej cholernej,KATOLICKIEJ Polsce w dupie ma się biednych i uczciwych ludzi.
        Tylko topór i to bez pnia!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: Sceptyk Unia wam da.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.04, 15:52
          Pozdrawiam wszystkich biedakow ,ktorzy glosowali na Unie.Ch...wam w d...
        • Gość: gosc Re: cena chleba w Holandii - a jak jest indziej ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.05.04, 17:49
          towarzysze, którzy nas sprzedali Unii nie są KATOLIKAMI więc to porównanie jest
          bez sensu. władza w tym kraju nie tylko NIE jest katolicka ale wręcz jest
          ANTYKATOLICKA. i jako taka ma spoleczństwo katolickie głęboko w ...
        • Gość: ok Re: cena chleba w Holandii - a jak jest indziej ? IP: *.do.pl / *.generacja.pl 04.05.04, 18:09
          Katolicyzm to akurat ni mniej, ni więcej gwóźdź do trumny duszy, umysłowości,
          kultury i obyczaju polskiego. Jeszcze w Polsce międzywojennej polskość nie była
          wcalwe utożsamiana z katolicyzmem. To wynik idei - idei ludowego, masowego
          katolicyzmu - propagowanej przez Wyszyńskiego, polityki (negatywnej) uprawianej
          przez PZPR - w ten sposób narodził się kilkadziesiąt lat temu mit i potworne
          kłamstwo historyczne, iż Polak = Katolik. To moim zdaniem coś w rodzaju klęski
          naszej narodowej.
      • Gość: vvolf Re: cena chleba w Holandii - a jak jest indziej ? IP: *.landg.com 04.05.04, 15:58
        Gość portalu: D napisał(a):

> Cena zwyklego chleba* w Holandii waha sie
        > w granicach 0,70-1,10 euro za kg.
        > Jesli chleb nie jest sprzedany tego samego dnia
        > jest on wystawiany po za lady i rozdawany bezplatne
        >
        > * chleb tostowy lub przypominajacy nasz graham

w londynie paczka chleba tostowego kosztuje tak srednio 60-70 pensow, co
        stanowi jakies 7% (sredniej) stawki godzinowej. zakladajac ze w polsce ta
        srednia wynosi 12 zl, to chleb powinien kosztowac jakies 80-90 gr. nie wiem
        ile teraz kosztuje w polsce chleb, ale jak wyjezdzalem wydaje mi sie ze
        kosztowal wiecej, taka paczka tostowego stala po 3 zl, przynajmniej w
        warszawie. wiec co oni tu pier***la, ci piekarze?
    • Gość: Jerry Re: Sam pieke chleb IP: 195.252.14.* 04.05.04, 15:55
      Wystarczy raz upiec zeby juz nigdy nie kupowac.No powiedzmy jak ten pierwszy
      chlebus nie wyjdzie to wyjdzie drugi lub trzeci.Potrzebna maka woda drozdze sol
      i piekarnik.Powodzenia!!
      • Gość: w Zna ktoś jakieś fikuśne przepisy na chleb? :) IP: *.autocom.pl 04.05.04, 16:02
        dzięki!!
        chyba spróbuję zrobić - od przybytku umiejętności nic mi nie ubędzie - a może się przydać
      • losiu4 Re: Sam pieke chleb 04.05.04, 20:48
        Gość portalu: Jerry napisał(a):

> Wystarczy raz upiec zeby juz nigdy nie kupowac.No powiedzmy jak ten pierwszy
        > chlebus nie wyjdzie to wyjdzie drugi lub trzeci.Potrzebna maka woda drozdze
        > sol i piekarnik.Powodzenia!!

i energia, która drożeje (prócz oczywiście mąki, która też dziwnym trafem
        kosztować będzie więcej) ;)

Pozdrawiam

Losiu
    • Gość: Kurna Re: Piekarze: chleb zdrożeje IP: *.airlan.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.04, 16:02
      W piekarnii T. Charciarka na starym ZWM-ie w Opolu jedyne co można kupić po
      południu w tej piekarnii to zwykła bułka i chleb. Weź się charciarek do roboty
      kurna!
    • Gość: moskwicz Mamaj, sprzedawaj chleb w Berlinie IP: 81.210.25.* 04.05.04, 16:05
      a nie pitol tu głupot. Tam tez kilka razy wiecej zarabiają, buraku!
    • Gość: kasia nie UE poz...a nam kraj TYLKO MY SAMI!!!! IP: *.olnet.com.pl / *.olnet.com.pl 04.05.04, 16:12
      Kto jeszcze zamierza wykorzystac nas pod płaszczykiem Unii Europejskiej??? Bo
      cholera mnie bierze, gdy widze to, co sie dzieje!! To nie UE nam narzuca ceny,
      to nie UE podnosi nam podatki, to nie UE pozpierdala nam kraj TYLKO MY SAMI,
      PAZERNE POLSKIE CHAMY!!! taka jest prawda I nie ma co zwalac na UE, tylko
      uderzyc sie w piers
      • Gość: Czarny ;-) "W kraju mamy 10 tysięcy piekarni"! IP: *.kabel.telenet.be 04.05.04, 16:16
        Cos mi sie nie chce wierzyc, no chyba, ze ten facet mial na mysli swoje
        piekarnie.
      • Gość: bedka Re: nie UE poz...a nam kraj TYLKO MY SAMI!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.04, 17:29
        Kasia, Ty jedna sprawiedliwa. Weź sie do roboty, napiec tego chleba i
        sprzedawaj po 0,50 zł
    • Gość: kasia nie UE rozpier... nam kraj TYLKO MY SAMI!!!! IP: *.olnet.com.pl / *.olnet.com.pl 04.05.04, 16:13
      Kto jeszcze zamierza wykorzystac nas pod płaszczykiem Unii Europejskiej??? Bo
      cholera mnie bierze, gdy widze to, co sie dzieje!! To nie UE nam narzuca ceny,
      to nie UE podnosi nam podatki, to nie UE rozpier... nam kraj TYLKO MY SAMI,
      PAZERNE POLSKIE CHAMY!!! taka jest prawda I nie ma co zwalac na UE, tylko
      uderzyc sie w piers
      • Gość: Czarny ;-) Re: nie UE rozpier... nam kraj TYLKO MY SAMI!!!! IP: *.kabel.telenet.be 04.05.04, 16:19
        Gość portalu: kasia napisał(a):
        > PAZERNE POLSKIE...

Tu sie zgodze. Ostatnio bedac w kraju co krok napotykalem sie na pazernosc,
        zawyzanie cen, nie profesjonalna obsluge. :o(
    • Gość: Grzesiek Re: Piekarze: chleb zdrożeje IP: *.iel.waw.pl 04.05.04, 16:19
      a dlaczego nie podadza ze gdzies chleb jest tanszy i ceny spadna???
    • Gość: Rybinka Re: No kurrrrrr..........aaa.... co to za argument IP: *.aster.pl / *.acn.pl 04.05.04, 16:34
      No kurrrrrr..........aaa.... co to za argument ze w Berlinie to czy tamto...

W Berlinie byle kasjerka w supermarkecie zarabia 6000 złotych polskich...

Więc i za bochenek chleba może zapłacić więcej, a tymczasem jakaś babcia którą
      widziałem dziś w sklepie cofnęła się od kasy, aby odłożyć 2 bułki na półkę, bo
      w piątek 1 kosztowała 30 groszy, a dziś 1 kosztowała 40 groszy i najwidoczniej
      babci zabrakło paru groszy...

Lepper - w TOBIE CAŁA NADZIEJA - DOJDŹ DO WŁADZY I WYPROWADŹ POLSKĘ Z UNII
      EUROPEJSKIEJ I JESZCZE ZAMKNIJ GAZETĘ WYBORCZĄ A ZLODZIEJSKICH PIEKARZY
      POWSADZAJ DO WIĘZIEŃ!!!!

• Gość: kali Re: No kurrrrrr..........aaa.... co to za argumen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.04, 17:35
        ciekawe czemu ludzie nie narzekają jak kupują auta po takiej samej cenie jak na
        zachodzie mimo,że zarabiają kilka razy mniej, a za chleb nie chcą płacić 20
        groszy więcej?
        • Gość: Rybinka Re: Pomyśl chwilę to nie boli..................... IP: *.aster.pl / *.acn.pl 04.05.04, 18:05
          Przecież to nie babcie emerytki na państwowej emeryturze kupują samochody po
          zachodnich cenach... To nie emeryci kupują sobie sprzęt RTV stereo co pół roku
          nowy model....

Taka babcia ma 500 zł na wszystko, tymczasem jedna bułka + 10 gr to np 3bułki x
          10 = 30 gr x 30 dni = 9 zł miesięcznie.

Do tego inne produkty żywnościowe tu parę groszy, tam parę groszy i zbierze
          się kilkadziesąt złotych więcej - i babci nie stać na bułkę z masłem pod
          koniec miesiąca.

Albo jesteś głupi, albo myślisz jak Miller, albo po prostu nie widzisz jak żyją
          miliony ludzi w Polsce.

Ok, dla nas to wszystko jedno parę groszy tu czy tam, ale to był przykry widok
          gdy patrzyło się na starą osobę liczącą te grosze i odkładającą 2 bułki na
          pólkę, bo nie starczyło...

I nie była to osoba z jakiejś wsi czy prowincji gdzie bezrobocie siega 50% ale
          z Warszawy, gdzie niby tak się wszystkim żyje dobrze ;-)
      • Gość: Nath Re: No kurrrrrr..........aaa.... co to za argumen IP: *.124-203-24.mc.videotron.ca 04.05.04, 17:48
        To w koncu dlaczego ceny rosna? Dlatego ze unia czy dlatego ze piekarze to
        "zlodzieje"?

> Lepper - w TOBIE CAŁA NADZIEJA - DOJDŹ DO WŁADZY I WYPROWADŹ POLSKĘ Z UNII
        > EUROPEJSKIEJ I JESZCZE ZAMKNIJ GAZETĘ WYBORCZĄ A ZLODZIEJSKICH PIEKARZY
        > POWSADZAJ DO WIĘZIEŃ!!!!

Paranoja...Przy takim rozmachu najbardziej rozpowszechnionym zawodem za Leppera
        bedzie dozorca wiezienny. Co zreszta bedzie po mysli zwolennikow Leppera bo do
        innych zawodow zapewne nie maja kwalifikacji...
        • Gość: Rybinka Re: Lepper RULEZ!!!!!!!!!! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 04.05.04, 18:14
          A najfajniejsza byłą zapowiedź w dzienniku:

"W rządzie Belki 9 nowych twarzy: "
          1. Ryszard Kalisz
          2... itd...

Z tym Leppererm to trochę śmiechy, ale wiesz sporo ludzi tak właśnie myśli, bo
          skoro złodzieje rozkradają Polskę, międzynarodowym "sukcesem" jest wybudowanie
          4,5 km autostrady itp. to kuźwa ludzie już mają tego wszystkiego dość....

A większość myśli - "już te mordy widziałem w TV" - niech przyjdzie ktoś nowy.
          Taka jest psychika społeczeństwa... Niech przyjdzie ktoś nowy.
          Jak ktoś cię okrada raz, drugi trzeci, to zrobisz wszystko aby zaczął rządzić
          ktoś nowy... itp... itd...

Poważniej mówiąc, mam nadzieję, że Lepper NIE będzie rządził Polską, ale
          szczerze mówiąc nie widzę dla niego alternatywy dzisiaj 4 maja 2004...
          Może przez rok coś się zmieni, ale wątpię w to...

• Gość: Kiepski Re: Lepper RULEZ!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.04, 20:44
            Kalisz Nowa twarz w rzadzie???Niezle wypasiony swinski ryj.Przekreciarz z
            palestry SLD .Absolwenci prawa z nominacji ZSP i SZSP.Nie musieli sie uczyc
            bo...dzialali.Kwasniewska Kalisz mlody zdolny (???)wiceminister kultury (Tobler
            Michail).Oto palestra SLD.Jakie prawo taka i palestra.
          • Gość: Nath przeciw a nawet za... IP: *.124-203-24.mc.videotron.ca 04.05.04, 21:40
            Ty nie mysl o spoleczenstwie tylko o sobie. Mowisz, ze nie chcesz Leppera a
            piszesz "Lepper Rulez" - to jak to w koncu jest? Nie stac cie na to zeby miec
            wlasna opinie czy tylko zaslaniasz sie spoleczenstwem bo ci wstyd przyznac sie
            ze jestes za Lepperem?
            • Gość: Rybinka Re: To jest zawołanie w stylu: Havel na Wawel..... IP: *.aster.pl / *.acn.pl 31.05.04, 06:08
              To jest zawołanie w stylu: Havel na Wawel..... Nikt nie wierzył ,że Havel
              będzie rządził na Wawelu...
              Poza tym fajnie będzie jak wszyscy beda deklarowali poparcie dla lepera -
              politycznego hochsztaplera, a w dniu wyborow zagłosuja na kogoś innego...
              hihi...

Albo coś jak:
              Jaruzelski - smok wawelski...
              Lech Wałęsa - kawał mięsa...
              AWS - kleru pies...

Itd.

"Aktorów tych powiedzonek przepraszam, ale tak się mówi", hihi...

Ja w każdym razie będę głosować przeciw leperowi i jego partyi... , że się
              wypowiem jednoznacznie...

• Gość: euroentuzjasta Re: Piekarze: chleb zdrożeje IP: *.retsat1.com.pl 04.05.04, 16:35
      Brawo UE !
    • elfhelm z tym paleniem chleba to bzdura GAZETO!! 04.05.04, 16:42
      powielasz lprowskolepperowskie fobie?? chleb należy zniszczyć jeśli nie został
      sprzedany w sklepie i sprzedawca zwrócił go piekarni. jeżeli sklep nie
      sprzedał, to sprzedawca śmiało może zawieźć go do ośrodka opieki społecznej czy
      dać innym instytucjom pomocy. podobnie piekarz, jeżeli nie wydał sklepom
      pieczywa, może je przekazać dalej. chodzi o to by chleb nie wędrował przez
      piekarnię, sklep, piekarnię, ośrodek pomocy. i tylko w tym wypadku należy go
      kompostować
    • Gość: Przemo Swietna akcja marketingowa piekarzy! IP: *.magma-net.pl 04.05.04, 16:49
      Niech jeszcze wypowiedz przedstawiciela piekarzy pojawi sie w paru serwisach
      informacyjnych i sukces gwarantowany. Naszych dzielnych rodakow ogarnie panika
      i zaczna szturmowac sklepy,by kupic 50 bochenkow chleba,czym skutecznie nabija
      kabze piekarzom,ktorzy -rzecz jasna- podwyzsza ceny pieczywa. Sadze,ze akcja
      marketingowa firm piekarskich powinna sie w pelni udac,skoro powiodl sie
      podobny manewr z cukrem.
      • Gość: Aku-Aku Re: Swietna akcja marketingowa piekarzy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.04, 17:46
        z tym cukrem trafiłeś w sedno, Przemo. Niewątpliwie komunikaty w mediach były
        sponsorowane. Znowu powstało kilku nowych miliarderów. Myślicie,że zgoda wydana
        przez Millera w przedostatnim dniu urzędowania na wybudowanie odcinka
        autostrady 4,3 km w rogu czesko-niemieckim była za darmo? Tak samo było z
        podpisaniem kontraktu wielomilionowej wartości w ostatnim dniu urzędowania za
        poprzedniej kadencji przez min. Kaczmarka z izraelską firmą na ppk NT-D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka