Dodaj do ulubionych

Zwrot polskosci

21.09.08, 20:05
zdecydowalem sie pisac to na tym forum, bo jest tu wielu polskich Zydow.

Mialem dalekiego kolege w liceum we Wroclawiu, ktory mi jakos zniknal z oczu.
Niewiele sie nad tym zastanawialem az niedawno spotkalem go znow na
naszejklasie. Okazal sie byc Zydem, ktory po 68 roku wyjechal do Stanow i tam zyl.

Zadziwilo mnie jak pieczolowicie opisal na portalu swoje zycie. Kazdy detal,
kazdy zakret, kazdy wazny moment moglismy na zalaczonych zdjeciach przesledzic.

I mysle, ze go zrozumialem. On byl przez te 40 lat bez kolegow, bez
prawdziwych przyjaciol. Ich wszystkich musial zostawic w Polsce. 40
lat...polowa zycie ludzkiego i, jesli go dobrze rozumiem, 40 lat nieszczescia.

Nie wiem czy to go ucieszy, ze polski rzad zwroci polskosc tym, ktorym je
komuna zabrala:

tinyurl.com/48xfnv
Mnie sie to, w kazdym razie, wydaje gestem porzadnych ludzi.

PF
Obserwuj wątek
    • dajan.jr Re: Zwrot polskosci 21.09.08, 20:27
      To nie jest gest , to imperatyw moralno-polityczny ..
      Mówiąc kolokwialnie : bez łachy ..
      teraz tylko jeszcze trzeba , żeby Davidy w akcie szarmancji
      składali podziękowania temu reżimowi ..
      Ale jak znam Davidów , Davidy to dumny , dzielny i inteligentny
      naród ...

Dalej piszsz : „ I myślę, ze go zrozumiałem. On był przez te 40 lat
      bez kolegów, bez
      prawdziwych przyjaciół. Ich wszystkich musiał zostawić w Polsce.
      40 lat...polowa zycie ludzkiego i, jeśli go dobrze rozumiem, 40 lat
      nieszczęścia”.

Stop !!
      Zbyteczny patos i polska pycha przemawia przez ciebie , tam miał
      dopiero prawdziwych , lepszych bo bardziej szczerych
      bezinteresownych przyjaciół.

Jakiego nieszczęścia ? Tyle tylko , że go polska sponiewierała . Z
      resztą to sobie na pewno poradził. Uniknął wiele goryczy i nerwów
      nie będąc 40 lat w tym kraju obłędnie głupich polityków.
      Hipotetycznie założyć można , że uniknął zawału serca z powodu
      stresów .

szalom
      • polski_francuz Re: Zwrot polskosci 21.09.08, 20:30
        "Zbyteczny patos i polska pycha przemawia przez ciebie"

Bez przesady. Dla mnie polskosc jest wazna i potrafie zrozumiec, ze i dla kogos
        innego tez.

"Zresztą to sobie na pewno poradził"

Na to wyglada. Jesli wierzyc nk to mial smykalke do interesow. Ale ja nie o tym...

PF

• dana33 Re: Zwrot polskosci 21.09.08, 20:40
          ty peef, jak zawsze..... nic, ale to nic nie rozumiesz.... nie
          zabrali nikomu polskosci, bo do dzisiaj mowia po polsku, spiewaja po
          polsku i rozumuja po polsku. odebrano im, bezprawnie, bezczelnie,
          obywatelstwo polskie i odebrano im tozsamosc. i zaden zwrot paszportu
          nie zwroci im tego wyrzucenia i tych 40 lat.
          nie badz ty i inni tobie podobni, dumni z tego, ze rzad polski
          zwraca cos, czego w pierwszej linii nie mial PRAWA odebrac!!!! to
          nie zydzi powinni dziekowac, tylko polski rzad przeprosic. zrobili to
          i na tym koniec. zwrocic tych 40 lat nie mozna ani przeprosinami,
          ani niczym innym.
          • aaki łojejku,jejku 21.09.08, 21:42
            z racji rządów komunistycznych ucierpiało kilka pokoleń polaków-stracili wiele i stracili bezpowrotnie.
            i co? i nic!
            • polski_francuz Re: łojejku,jejku 21.09.08, 21:44
              Masz pewnie racje, ze ten gest niewiele znaczy. Ale wlasnie jest gestem ludzi,
              ktorzy postepuja w porzadku. I to jest dla mnie wazne.

PF
              • aaki Re: łojejku,jejku 21.09.08, 21:48
                nie widze powodu do wyrywania sobie włosów z głowy na myśl o cierpieniach jednej nacji.
                komunizm to kilkadziesiąt bezpowrotnie straconych lat dla całego narodu.
                "tych lat nie odda nikt"
          • sz0k ojwawoj co oni mu zrobili... 21.09.08, 21:46
            W '68 "wygnali" go z PRL-u do USA... no nic tylko załamać ręce nad jego ciężkim
            losem...
            • polski_francuz Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 21.09.08, 21:49
              Nie jego, jego ojca pewnie z matka. Losu ciezkiego nie mial i materialnie
              osignal sukces, jesli nk wierzyc. Ale emocjonalnie, jesli prawidlowo odczuwam,
              zrobiono mu krzywde.

Ktora polski rzad teraz naprawia.

I bardzo dobrze.

PF
              • sz0k Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 21.09.08, 21:52
                Ciekawe ilu by chciało aby w '68 ich rodzicom taką "krzywdę" zrobili...
                • grzegorz1948 Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 30.09.08, 00:04
                  Ciekawe ilu by chciało aby w '68 ich rodzicom taką "krzywdę"
                  zrobili...
                  Sa dwie emigracje:polityczna i ekonomiczna.Zebys ty synek wiedzial
                  jak ciezko jest wyjezdzac z Kraju bos komus /moze i nie
                  chcacy/nadepnal na nagniotki,lub stanales w obronie prawa,to bys
                  takich glupstw nie pisal.
                  • pozarski Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 30.09.08, 00:18
                    grzegorz1948 napisał:

G.owno, za przeproszeniem, wiesz o emigracji 68. Gdybys wiedzial, nie pisalbys
                    takich idiotyzmow.
                    • vicky17 Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 30.09.08, 00:32
                      pozarski napisał:

> grzegorz1948 napisał:
                      >
                      > G.owno, za przeproszeniem, wiesz o emigracji 68. Gdybys wiedzial, nie pisalbys
                      > takich idiotyzmow.

raczej ty sprzedajesz g..o emigracji z 68 roku,bo wiekszosc z pokolenia moich
                      rodzicow pamieta te niekonczace sie kolejki po paszport w jedna strone. paru z
                      was nie chcialo uciekac ale reszta wybacz pozarski,ale nie wciskaj kitow. lata
                      komunizmu to byly lata niewoli skad wielu z nas modlilo sie o ucieczke,a wiec
                      nie powiesz ,ze nagle kazdy zyd zostal wypedzony a nie chcial. nie bajeruj tylko
                      powiedz czemu uciekaliscie do szwecji,danii a nie do izraela?
                      • pozarski Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 30.09.08, 00:37
                        vik napisala:

Pieprzysz od rzeczy,ale to tylko dlatego,ze nic nie rozumiesz,a nie
                        rozumiesz,bos kompletna cymbala.
                        • vicky17 Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 30.09.08, 01:39
                          pozarski napisał:

> vik napisala:
                          >
                          > Pieprzysz od rzeczy,ale to tylko dlatego,ze nic nie rozumiesz,a nie
                          > rozumiesz,bos kompletna cymbala.

kotus wywijasz sie jak piskorz..znam wielu zydow w szwecji,danii i usa,ktorzy
                          nie mogli sie doczekac wyjazdu,bo w koncu wyjechali z calym majdanem z piekla
                          komunistycznej Polski. ty chciales tam siedziec w zamordyzmie i byc bity przez
                          milicje..no nie sadze,ze jestes az tak glupi,sadze,ze jestes po prostu zaklamany
                          i pokrecony ze zgryzot niespelnionych marzen,ale i tak nie odpowiedziales na
                          zasadnicze pytanie..panie cymbale glowny..dlaczego nie do izraela? dalej zreszta
                          tam nie siedzisz jako zyd..za cieplo by ci tam bylo wsrod swoich jak ..danasmile
                      • dana33 Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 30.09.08, 00:39
                        jasne, jasne..... stali w niekonczacych sie kolejkach po paszport...
                        jak im odebrano prace, mieszkanie, prawo do nauki dzieci, wywalono z
                        uniwersytetow i nazwano 5 kolumna....

przeciez napisalam wyzej, ze nie chcecie widziec prawdy, bo inaczej
                        stracicie raison d'etre..... jak nie wiesz co to znaczy, rochellino,
                        to poszukaj w googlu....
                        • vicky17 Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 30.09.08, 01:58
                          dana33 napisała:

> jasne, jasne..... stali w niekonczacych sie kolejkach po paszport...
                          > jak im odebrano prace, mieszkanie, prawo do nauki dzieci, wywalono z
                          > uniwersytetow i nazwano 5 kolumna....
                          >
                          >

no a w tym czasie polacy jezdzili na wyspy kanaryjskie rozkoszowac sie cieplym
                          sloncem. komu ty to badziewie chcesz sprzedac..moze pozarskiemu..bo ja w tym
                          czasie zylam a ciebie juz tam dawno nie bylo. chcesz powiedziec,ze ty wiesz
                          lepiej jak wygladalo zycie w komunizmie..chcesz mi powiedziec oszustko,ze
                          polakow nie wywalano z pracy,nie zabierano im majatkow,ze ich dzieci nie byly
                          wywalane z uniewersytetow..czy wiezione i torturowane,a moze chcesz
                          powiedziec,ze nas nikt nie przesladowal dlatego wyjechalismy tylko dla naszej
                          fanaberii.
                          juz raz ci powiedzialam,ze sprzedjaesz kity w ktore nikt kto zna fakty nie
                          wierzy, w koncu bylam tam i widzialam kto z czym mogl wyjezdzac a komu nie bylo
                          to dane wiec sie nie wysilaj megafonie za 3 grosze.
                          • dana33 Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 30.09.08, 10:25
                            rochellino..... wyjechalas ty za forsa..... nikt cie nie
                            przesladowal, nikt cie nie torturowal i nikt nie wyrzucil twojej
                            rodziny z pracy. pochodzisz z biednej, prostej rodziny, bez
                            wyksztalcenia, brak ci inteligencji, wiedzy, oglady.... wyjechalas
                            zwyczajnie za forsa i ta forsa to wlasnie to, czym sie chelpisz i na
                            forach i jak przyjezdzasz do tej swojej "warsiawki"... pochodzisz z
                            peryferii spolecznosci i widac to w kazdym twoim poscie...
                            to co ja wiem, to ja wiem.... nie mam zamiaru ci udawadniac....
                            polakow wieziono za cos innego.... polakom nie odbierano bezprawnie
                            obywatelstwa.... nie, nie odbierano polakom majatkow i jesli ich
                            dzieci byly wywalane z uniwersytetow, to z powodow politycznych, a
                            nie pochodzeniowych. i to tez bylo dlugo po marcu 68. tak ze wlasnie
                            ty oszustko nie probuj tutj sprzedawac nikomu lokszn, nie lzyj, jak
                            to masz w zwyczaju, lepiej zajmij sie twoimi inwestycjami, ktore
                            leca na leb na szyje i nie daj bog, ta twoja sakiewka zacznie sie
                            dopinac....
                            • emergency_dla_dana33 [...] 01.10.08, 12:05
                              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                              • pozarski Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 01.10.08, 12:53
                                emergency_dla_dana33 napisał:

A co za roznica,dlaczego Dana wyjechala? Pojechala do Izraela,bo w Polsce jest
                                za duzo takich typow jak ty, wszedzie weszacych za wiecznym Zydem. To dzieki
                                tobie z Polski wyjechali wszyscy Zydzi.
                                • ariadna-enta Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 01.10.08, 13:14
                                  emergency
                                  mały wredny sfrustrowany polaczek
                                  tak można skomentować te wypociny.
                                  • wikul Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 01.10.08, 23:32
                                    ariadna-enta napisała:

> emergency
                                    > mały wredny sfrustrowany polaczek
                                    > tak można skomentować te wypociny.

To takie ścierwa zamieszczają na Naszej Klasie takie zdjecia i
                                    komentarze.

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,5755034,Jak_sie_w_internecie_komentuje_zdjecie_z_Oswiecimia.html
                                    Skąd toto sie bierze, kto to wychował ?
                                    • rycho7 mlodziencza przekora wobec "poprawnosci polityczne 02.10.08, 09:02
                                      wikul napisał:

> Skąd toto sie bierze, kto to wychował ?

Prostowanie sciezek Pana zawiodlo Cie na bagna.
                                • dana33 Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 01.10.08, 13:26
                                  zdazylam przeczytac i odpowiedziec i juz tego "cuda" nie ma... smile
                                  ale posmialam sie, pozarski, posmialam sie... smile
                                  • pozarski Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 01.10.08, 13:42
                                    Nie ma sie z czego smiac, Dana. Nie na polskim forum. Dla nich to sa zarciki,
                                    dla mnie nie. Ja go nie tylko wyklikalem,ale poslalem link do abuse.
                                    • off_nick Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 01.10.08, 13:53
                                      Mnie też nie jest do śmiechu jak czytam takie sq****ńskie posty,również wyklikuję bo to naprawdę jest nie w porządku,żeby coś takiego wisiało ku uciesze gawiedzi i na wstyd ludzki.

pozarski napisał:
                                      • pozarski Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 01.10.08, 13:57
                                        Moje glowne pretensje zglosilem do nicku. Tresc - z tym Dana sobie doskonale
                                        radzi. Jesli mu zostawia ten debilny nick...A zreszta, ta administracja,to
                                        wszyscy wiemy,co.wink
                                        • dana33 Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 01.10.08, 14:11
                                          ta administracja pozarski, nie jest taka zla... ja ciebie cos
                                          powiem... denerwowali mnie tez okropnie... ale jak sam musisz
                                          administrowac jedno forum tylko, to juz jest urwanie glowy, a mowie
                                          to z doswiadczenia.... jak sie ma pare tysiecy forow, to ja wogole
                                          nie rozumiem, ze administracja ma nawet najmniejsza kontrole nad tym.
                                          ale jak widac, mimo wszystkich pretensji, to zglaszanie i
                                          wyklikiwanie dziala.... moze nie w 100%, ale i w 50% jest git... smile
                                          chcialbys byc aesem np na aqua???? bys nie mial czasu kawy raz
                                          dziennie sie napic... smile
                                          • pozarski Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 01.10.08, 14:27
                                            Prawde powiedziawszy nie znosze tej administracji nie dlatego,ze niesprawna,ale
                                            dlatego,ze jest. Po prostu puscilbym wodze i niech sie dzieje wola boska.
                                            Najlepsza cenzura sa wygaszacze nickow. Czlowiek po paru sesjach na aqua
                                            zapomina o istnieniu tych spittow i tigerow. A fakt istnienia administracji (w
                                            sensie cenzury) dopuszcza wszelkiego rodzaju, czesto wynikajace z osobistych
                                            sympatii politycznych, manipulacje. Wladza,jak wiesz, korumpuje, a wladza
                                            absolutna (jaka maja zarowno spoleczni,jak i zawodowi admini) korumpuje
                                            absolutnie.wink
                                            • dana33 Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 01.10.08, 14:49
                                              mysle, ze sa potrzebni, bo my tym rochellinskim i perlowatym tylko
                                              wyklikiwaniem buzi nie zamkniemy...
                                              natomiast z doswiadczenia wiem, ze zadne osobiste sympatie nie
                                              dzialaja: mimo krzykow rochelliny prawie w kazdym jej poscie, ze
                                              administracja mnie faworyzuje, bo niby jestem przyjaciolka ich, to
                                              ta moja przyjacielska administracja slicznie mnie zabanowala do
                                              pisania i otwierania watkow na bw, do otwierania watkow na fs, no i
                                              wycina mnie za slowo "holotka" tez.... a co do poplitycznych
                                              sympatii.... oj pozarski... jak ja bym chciala, zeby administracja
                                              miala moj polityczny kierunek.... ale ona, ta administracja, to
                                              raczej lewacka, przynajmniej wg mnie.... nawet bardzo lewacka....
                                              nie daj bog napisze cos ostrzejszego przeciwko terrorystom.... lece
                                              z mlota, jak mi to powiedzieli... smile
                                              • pozarski Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 01.10.08, 14:55
                                                Sama przyznajesz mi racje. Administracja jest lewacka i twoje antyterrorystyczne
                                                posty leca z mlota. Potrzebujesz wiecej argumentow?wink))
                                                • dana33 Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 01.10.08, 15:02
                                                  alez moj drogi..... wiesz ilu moich znajomych i przyjaciol ma
                                                  lewackie poglady???? niekorzy to nawet nie zdaja sobie z tego
                                                  sprawy... ale nicha znajomi i przyjaciele.... we wlasnym domu,
                                                  wlasna piersia jak to sie mowi, wykarmilam jedna taka.. smile nasza
                                                  najmlodsza tez ma takie poglady i musze z tym zyc.... ale moze
                                                  dlatego, ze ona jako jedyna w wojsku nie byla i nie zobaczyla na
                                                  wlasne oczy to, co pozostala dwojka widziala....
                                                  • pozarski Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 01.10.08, 15:11
                                                    No ty chcesz z ta administracja zyc; ja nie. Oni nie sa moimi przyjaciolmi,ani
                                                    tym bardziej dziecmi.Jestesmy tu wszyscy incognito, Dana.wink
                                                  • dana33 Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 01.10.08, 15:29
                                                    ja to bym chciala ze wszystkim dobrze zyc, pozarski... z arabami to
                                                    bym chciala zyc dobrze jeszcze zanim z administracja chcialabym..
                                                    problem polega na tym, ze arabowie nie chca ze mna zyc dobrze, a
                                                    administracji to wisi, czy ja z nimi dobrze czy zle... smile
                                                    jak sie poumizgam do wlasnego, to moze wytrzyma ze mna jeszcze pare
                                                    lat... smile
                                                  • grzegorz1948 Re: Ojej Danus 01.10.08, 22:32
                                                    alez moj drogi..... wiesz ilu moich znajomych i przyjaciol ma
                                                    > lewackie poglady???? niekorzy to nawet nie zdaja sobie z tego
                                                    > sprawy... ale nicha znajomi i przyjaciele.... we wlasnym domu,
                                                    > wlasna piersia jak to sie mowi, wykarmilam jedna taka.. smile nasza
                                                    > najmlodsza tez ma takie poglady i musze z tym zyc.... ale moze
                                                    > dlatego, ze ona jako jedyna w wojsku nie byla i nie zobaczyla na
                                                    > wlasne oczy to, co pozostala dwojka widziala....
                                                    I co tez trudni sie donosami tak jak mamusia?Reszta dzieci po
                                                    Rostschildach sa lepsze?
                                                  • dana33 Re: Ojej Danus 01.10.08, 22:51
                                                    przyniosles ta twoja glupote i na aqua, grzesiu der germanski?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=85173030&a=85346682
                                                    a moze zaprezentujesz na aqua te moje odyseje, o ktorych piszesz od
                                                    lat i ktore miales natychmiast zeskEnowac i zaprezentowac na fs?
                                                    mowisz, ze nie wystarcza ci jus pokazywac na fs wlasna glupote i
                                                    lgarstwo, wiec chcesz ja zaprezentowac tutaj? nu, be my guest....
                                                    moje nazwisko pisze sie poprawnie rothschild....
                                                    z niemieckim tez na bakier jestes, nie tylko z polskim, ale to juz
                                                    ci tez pisalam wiele razy...
                                                  • pozarski Re: Ojej Danus 01.10.08, 22:55
                                                    Dana,nie rozumiem,jak mozesz gadac z tymi bucami. Niech gadaja miedzy soba; w
                                                    koncu sie im znudzi towarzystwo idiotow.wink
                                                  • dana33 Re: Ojej Danus 01.10.08, 22:58
                                                    ale skad..... juz nie gadalam na forach przez 3 miesiace pare
                                                    razy... dopiero sobie folgowali.... smile tak to jeszcze czasem
                                                    zamilkna na pare tygodni, jak cep naprzyklad... smile
                                                  • absztyfikant Re: Ojej Danus 02.10.08, 11:05
                                                    https://jbg.webpark.pl/images/cep.jpg
                                    • ariadna-enta Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 01.10.08, 14:03
                                      nie ma się z czego śmiać na internecie jest wiecej takich
                                      "dowcipnipnisiów"
                                      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,5755034,Jak_sie_w_internecie_komentuje_zdjecie_z_Oswiecimia.html
                                      • pozarski Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 01.10.08, 14:08
                                        Wiem,juz sie rozeszlo na FK.
                                        • dana33 Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 01.10.08, 14:42
                                          niektorzy powinni sobie wyciac i powiesic na scianie to zdanie:
                                          "Zgodnie z Kodeksem Karnym za propagowanie treści faszystowskich lub
                                          nawoływanie do nienawiści na tle różnic narodowościowych,
                                          etnicznych, rasowych, wyznaniowych grozi nawet do dwóch lat
                                          więzienia" i zastanowic sie, co napisali, zanim klikna na "wyslij"...

i niech taka rochellina nie mysli, ze jak napisze "brodaci" to ja
                                          pomysle, ze to deszcz....
                                          • pozarski Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 01.10.08, 14:46
                                            Pewnie,ze powinni,ale oni uwazaja,ze spelniaja obywatelski obowiazek, napadajac
                                            na Zydow. Wygrzebac sie z kolein historii nie jest takie proste,a oni nawet nie
                                            chca dupa ruszyc.wink
                              • dana33 Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 01.10.08, 13:25
                                strasznie nieudolna imitacja mojego wpisu...
                                nu, ale was na oryginalnosc nie stac.... wiec imituj dalej... smile
                    • grzegorz1948 Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 30.09.08, 23:59
                      G.owno, za przeproszeniem, wiesz o emigracji 68. Gdybys wiedzial,
                      nie pisalbys
                      > takich idiotyzmow.
                      A co ja o emigracji z 68 pisalem?!Wspomnialem tylko ze
                      nasza "Kochana Danusia" zmiotla przed zezwoleniem Gomulki!
                      A tak na marginesie czy znasz jeden jedyny przypadek ze w 1968 komus
                      wciskano paszport/dokument podrozy do reki , czy tez musial kazdy z
                      osobna skladac wniosek o paszport.
                      Jezeli pozarci nie znasz faktow to lepiej siedziec cicho w kaciku
                      lub gdzies tam walic glowa ....!
                      • pozarski Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 01.10.08, 00:15
                        Cos ci powiem,debilu. Przede wszystkim nikt z nas nie wyjezdzal z paszportem.
                        Dostalismy Dokument Podrozy z wydrukowana destynacja (Izrael) i 15 dni na
                        spakowanie manatkow. Ty se kucnij.
                        • dana33 Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 01.10.08, 14:53
                          malo tego, pozarski....
                          moja mama wyjezdzala pozniej niz ja. juz dawali wtedy tylko te
                          dokumenty podrozy. kiedy powiedziala w ministerstwie, ze chce
                          paszport, bo urodzila sie w polsce i jest obywatelka polska, to jej
                          ten urzedniczyna powiedzial: prosze pani... z wrony nie mozna zrobic
                          orla.
                          a cep tutaj gada, ze nikogo nie wyrzucano...
                          nu, dla takiego wyrzucenie oznacza tylko i wylacznie fizyczne
                          zlapanie za kolnierz i odstawienie na dworzec.... facio nikak nie
                          rozumie, ze wyrzucac mozna inaczej tez. ale tak juz ma....
                          • pozarski Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 01.10.08, 14:57
                            Nic mu Dana nie tlumacz. On klepie te antysemicka mantre dla wygody swojego
                            parszywego, malostkowego, ducha. Co mu bedziesz ulatwiac zycie? Wygas debila
                            (jak ja go wygasilem).
                            • dana33 Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 01.10.08, 15:05
                              cepa wygasic????? toz to pilpel wszystkich forumow... smile
                              ma glowne zrodlo informacji: counterpunch... smile jako jedyny na
                              forumach dazy rzetelnie do prawdy i objektywizmu, co zreszta
                              pokazuje tutaj od lat.... znaczy sie ta jego rzetelnosc....
                              oprocz tego mam dziwna, niezrozumiala zupelnie slabosc do faceta.. smile
                              z jednej strony to z przyjemnoscia bym mu nogi z d wyrwala i to
                              powoli, a z drugiej to mnie smieszy strasznie... smile
                              • pozarski Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 01.10.08, 15:13
                                No widzisz. Ty go potrzebujesz,bo ci przypieprza twoja duchowa strawe. Ja mam
                                inne pilple, ktore mi sluza w tych celach.wink A teraz biegne na spotkanie.
                                • dana33 Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 01.10.08, 15:31
                                  ale skad..... ja go nie potrzebuje do moich duchowych lub innych
                                  straw.... ale wlasnie z nim zyc musze na forach, bo go wypieprzyc
                                  nie moge... smile z innymi tez musze.... smile
                                  ale najlepsze, ze oni musza ze mna.... smile
              • spitt Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 21.09.08, 21:56

Szkoda ze nie naprawia tym ktorzy z roznych powodow i nie z wlasnej
                winy znalezli sie po wschodniej stronie Buga ,...

Cześć osób, którym w czasie PRL zabrano obywatelstwa, już dziś może
                uzyskać poświadczenie, że są pełnoprawnymi obywatelami RP. MSWiA
                przyjęło bowiem wykładnię, że decyzja, na mocy której obywatelstwa
                utracili emigranci z marca 1968 roku, była nielegalna ,...

===================================================================

Ktora polski rzad teraz naprawia.
                • polski_francuz Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 21.09.08, 21:59
                  Masz racje. Ale o ile wiem to i na Bialorusi jest tez akcja szukania Polakow.

I bardzo dobrze.

PF
              • dana33 Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 22.09.08, 11:35
                polski rzad moze i cos naprawia.
                tylko forumowicze typu felczerka, francuza, sz0ka, perlistego,
                zerowca, rochelliny i tej calej reszty dalej pluja, dalej oskarzaja,
                dalej klamia i dalej nie widza, ze tamta nagonka na zydow i
                bezprawie, jakim ich potraktowane, sprawilo takim owczesnym
                felczerom duzo radosci. i sprawia dalej...
                rzad i ustroj moze sie zmienily w polsce, wy nie.
                • dana33 Re: ojwawoj co oni mu zrobili... 22.09.08, 11:37
                  ach, ach, ach..... jak moglam zapomniec zamiescic splita na tej
                  liscie powyzej..... niewybaczalne.....
                • perla ty dane to sama wyjechałaś 22.09.08, 11:49
                  bez wyganiania. O ile pamiętam twoje wspomnienia na forum tym, to
                  1967 roku wyjechałaś.
                  Swoją drogą to ciekawe jak ci się udało paszport uzyskać w tamtych
                  czasach... Musiałaś wejścia w partii mieć, tej samej partii co potem
                  Żydów wygnała z Polski.
                  Gratuluję współtowarzyszy właśnie.
                  • melord Re: ty dane to sama wyjechałaś 22.09.08, 12:54
                    ale do wygnanych sie podlacza(na odszkodowanie pewnie liczy)..lubi
                    byc "wypedzana"(nawet z forum)
                    podtrzymuje tradycje pewnego ludu ktory ciagle byl pedzony z kraju
                    do kraju
                    Polska jej sie marzy siedzac na walizkach w glebokim schronie
                    tlustymi paluchami walac w klawiature komp....too late
                    Azjaci niech zostana w Azji i zaczna rozmawiac jak semita z semita...
                    • dana33 Re: ty dane to sama wyjechałaś 22.09.08, 13:23
                      znowu pustak piszczy i skrzeczy....
                  • dana33 Re: ty dane to sama wyjechałaś 22.09.08, 13:12
                    ty to wybiorcza pamiec masz, perliczkowaty.... raz ucieklam z
                    polski, raz wyjechalam, raz musze sie starac o paszport ktory mi
                    zabrali, raz musialam miec wejscia do partii....
                    jako ze juz "wiesz", ze zbieram rodzinne papiery, zeby uzyskac
                    stracone mienie po moich dziadkach, pradziadkach i prapradziadkach,
                    to w czasie tych poszukiwan ogromnego majatku mojej rodziny,
                    znalazlam rowniez dokumenty z polskiego ministerstwa spraw
                    wewnetrznych, odmawiajacych moim rodzicom paszportu na wyjazd z
                    polski. od roku 1960 do roku 1966. no i oczywiscie dokument z roku
                    1967, przyznajacy po 7 latach paszporty dla calej rodziny.

wlasnie sie zastanawiam, czy oprocz zadania zwrotu majatku rodzinnego
                    nie powinnam rowniez zazadac jakiegos odszkodowania za 7 lat czekania
                    na paszport. napewno ci rowniez wiadomo, ze moja rodzina byla jedyna
                    w calej polsce, ktora mogla wyjechac z paszportami w calej historii
                    komunistycznej polski. bylismy oczywiscie jedyna rodzina z dostepem
                    do partii... nie rozumiem, ze nie jestem wymieniana na jakiejs
                    liscie pobicia rekordow.....
                    • perla Re: ty dane to sama wyjechałaś 22.09.08, 13:53
                      dana33 napisała:

> przyznajacy po 7 latach paszporty dla calej rodziny.

no, to dla takich jak ty, marzec 68 to manna z nieba była.
                      7 lat starałaś się o wyjazd z Polski, a tu proszę, można było potem
                      w mig wyjechać.
                      I w ogóle, skoro wyjechałaś 41 lat temu na własne życzenie i poprzez
                      własne starania to głosu nie zabieraj.
                      Czemu tak nachalnie pchasz się na polskie fora? Idź na israelskie,
                      czyli twoje właśnie.
                      • pan.scan Nie uważasz, Perła, że to samo 22.09.08, 13:55
                        dotyczy Twych funfli z zieleniaka?

perla napisał:

w ogóle, skoro wyjechałaś 41 lat temu na własne życzenie i poprzez
                        własne starania to głosu nie zabieraj
                        • perla nie 22.09.08, 14:06
                          bo nikt z tych emigrantów nie płacze jaka to Polska zła dla nich
                          była. Wyjechali za kasą i nie dorabiają do tego zbędnej ideologii
                          właśnie.
                          • pan.scan Przeciwnie, 22.09.08, 15:15
                            wyjechali za kasą - pełnoletnio,samodzielnie i świadomie, co nie
                            przeszkadza im z oddali pouczać i strofować tu żyjących. Co wiecej,
                            mają prawo wyborcze, a nie płacąc w PL podatków i będąc oderwanymi
                            zupełnie od rzeczywistości, na nią wpływają. (trochę poza tematem)

Ty próbujesz opluskwiać tych, którzy w 1968 nie mieli dowodu
                            osobistego.
                            • melord Re: Przeciwnie, 22.09.08, 23:37
                              scan...etatowy propagandzisto
                              Polakiem to trzeba BYC..do tego nie potrzebny jest dowod osobisty
                              nawet paszport
                              Od wielu lat do Polski mozna przyjezdzac na kazdym paszporcie.
                              Ktos kto zdecydowal sie zostac za granica ma tam rodzine ,prace wiec
                              nie moze glugo przebywac poza domem ale jesli ma czs i pieniadze
                              mogl/moze przyjzdzac ile tylko chce.
                              Kolega ktory wyjechal (w/g ciebie i innych wypedzony)w 68r do Szwecji
                              juz w polowie 70 lat przyjezdzal regularnie do Polski(p.szwedzki)
                              Fakt..pomagal mu w tym ruch bezwizowy miedzy P i Sz

PF
                              Problemy mogli miec ci ktorzy uciekli przez "zielona granice" lub
                              pozostali tam majac paszporty sluzbowe lub dyplomatyczne.

Nigdy nie slyszalem by nie wypuscili(komuna) posiadacza paszportu
                              amerykanskiego skoro dali mu wize...mogli co najwyzej zatrzymac na
                              chwile i przesluchac bez wzgledu czy byl obywatelem polskim czy nie
                              (szpiegow oczywiscie pomijam)..trzeba bylo tylko chciec
                          • 3nd Re: nie 29.09.08, 10:45
                            Perła, jesteś osobą, ale nie człowiekiem ! W sławnym 68 roku mojego
                            ojca wyrzucili z pracy ( z podkreśleniem powodu- jesteś Żydem ).
                            Zmusili nas ( i wielu innych ) na wyjazd z Polski .Zmuszono nas zwrócić
                            obywatelstwo. Zostawiliśmy za sobą nasze życie ( ja studia ) i wyjechaliśmy w
                            nieznane do Izraela. Mieliśmy szczęście , że mieliśmy
                            tutaj rodzinę . Tak że rodzice mogli śię do kogoś zwrócić o poradę .
                            Ja byłem sam. Dobrze , że miałem zawód . Mogłem pójść do pracy i pomóc
                            rodzicom. Oni się rozchorowali i zmarli przedwcześnie.
                            Jak widzisz, mam powody nienawidzieć Polskę . Ale nie, bo w Polsce
                            zostawiłem przyjaciół , którzy mnie szukali i znależli po 40 latach .
                            Przykro, że są tacy jak ty .
                            • dana33 Re: nie 29.09.08, 12:12
                              nikt z nas, polskich zydow w israelu, ktorzy pisza na tych forach,
                              nie nienawidzi polski.... kazdy z nas odwiedza stary kraj czesciej,
                              lub rzadziej, ale odwiedza... nikt nie pluje, nie pogardza,
                              natomiast wspomina tamto, pierwsze zycie...
                              ale 3nd.... tacy jak perla, a jest ich tutaj duza grupka, tych
                              perliczkowatych, wola uwazac, i pisac oczywiscie, cos innego... bo
                              im to wtedy pasuje w obraz tego zyda, ktorego "przyjeli i goscili"
                              (to taki popularny zwrot antysemitow tutejszych) przez ponad 800
                              lat, a ten zyd teraz im "odplaca" wlasnie nienawiscia i pluciem...
                              nie jestes w stanie tego zmienic... inaczej zawali im sie ich raison
                              d'etre....
                              chag sameach i shana tova... smile
                              • rycho7 jedynie sprawiacie takie wrazenie 29.09.08, 13:08
                                dana33 napisała:

> nikt z nas, polskich zydow w israelu, ktorzy pisza na tych forach,
                                > nie nienawidzi polski....

Jednak gdy Was czytam odnosze wrazenie, ze wlasnie po to pisujecie aby wyrazic
                                swoja nienawisc. Moze nie go ulic Nalewek lecz do przechodniw spoza getta.

Moim hobby jest historia mojej rodziny. Moi przodkowie "goscili" w wielu krajach
                                Europy. Problem polega na tym, ze moi przodkowie sie asymilowali. Totez
                                "goszczenie" jest pojeciem wielce problematycznym w tej sytuacji. Oni byli u
                                siebie w wielu krajach, wsrod wielu etnosow (nacjonalizm to wynalazek dopieri
                                XIX wieczny. Mowili w wielu jezykach.

Zydzi sie nie asymilowali i starali sie nie uczyc miejscowych jezykow.

> zyd teraz im "odplaca" wlasnie nienawiscia i pluciem...

Zyd domaga sie nienaleznego. Ja nie domagam sie od panstw, w ktorych zyli moi
                                przodkowie zwrotu ich majatku sprzed wiekow. Ja szanuje prawo spadkowe moich
                                malych ojczyzn.

> nie jestes w stanie tego zmienic...

Zydowskiego plucia? Faktycznie nie jestem w stanie. Ale sie staram. Mam czyste
                                sumienie.

> chag sameach i shana tova...

Z pelna wzajemnoscia. Do najskrytszej mysli.
                    • melord Re: ty dane to sama wyjechałaś 22.09.08, 23:09
                      dana33 napisala:

>raz ucieklam z polski, raz wyjechalam....

wiadomo...sama napisalas,wyjechalas legalnie w 67r. a uciekalas
                      ostatnio...
                      po awanturze w knajpie gdzie oprocz swoich dwoch large pizza
                      zjadlas nastepna sasiadowi i zaplacic nie chcialas

gruba ty czytaj czasami bzdety ktore sama wypocisz
                      • dana33 Re: ty dane to sama wyjechałaś 23.09.08, 12:10
                        bambus..... nigdy z nikad nie uciekalam i nigdzie tez tego nie
                        napisalam.... nu i nie zaczynaj od poczatku z bredniami
                        perliczkowatego o pizzy, bo juz to przerabialismy i facio szybko
                        zwinal ogon miedzy nogi wlasnie....
                        ty to moze czytaj twoje bzdety zanim klikniesz na "wyslij"....
                  • vicky17 Re: ty dane to sama wyjechałaś 22.09.08, 15:36
                    perla napisał:

> bez wyganiania. O ile pamiętam twoje wspomnienia na forum tym, to
                    > 1967 roku wyjechałaś.
                    > Swoją drogą to ciekawe jak ci się udało paszport uzyskać w tamtych
                    > czasach... Musiałaś wejścia w partii mieć, tej samej partii co potem
                    > Żydów wygnała z Polski.
                    > Gratuluję współtowarzyszy właśnie.
                    >
                    >

no wlasnie kto wtedy dostawal paszporty konsularne..chyba wiadomo,bo to
                    tajemnica poliszynela jest.
                    sami pokrzywdzeni w kolejkach po te paszporty stali i je dostawali..inni nie
                    mieli takiego szczescia by byc wypedzonym z raju wlasnie.
      • opornik4 Re: tu sie wtrace 22.09.08, 02:45
        dajan.jr napisał:
        > nie będąc 40 lat w tym kraju obłędnie głupich polityków.
        > Hipotetycznie założyć można , że uniknął zawału serca z powodu
        > stresów .

W tym miejscu nieco przegiales.
        W Izraelu rowniez nie brakuje "oblednie glupich politykow"
        - z kolei w USA cynicznych, ktorzy b.czesto rowniez
        rozczarowuja swoich wyborcow.
        Z przyjaciolmi tez roznie bywa.
        Na ogol przyjaznie zawiazuja sie w wieku mlodzienczym,
        pozniej juz trafiaja sie tylko dobrzy znajomi.
    • absztyfikant wsciekla SSfora 21.09.08, 22:16
      puste a zatechle lby:

https://www.polonica.net/imag/jude.jpg
      • hiperrealizm wiedziałem że eskimosi to 21.09.08, 22:19
        najwięksi antysemici na świecie.
      • aaki Re: wsciekla SSfora 21.09.08, 23:03
        rzeczywiście-trochę podobny do ciebie
        • vicky17 Re: wsciekla SSfora 21.09.08, 23:08
          o jak ladnie przeczyscili jak lecismile widze ,ze to juz zupelnie prywatne forum
          pani siwejsmile
          • spitt Re: wsciekla SSfora 22.09.08, 00:35

I nie wazne czy tna z pobudek etno-ideologicznych czy za pieniadze ,
            to na ich miejscu wolal bym zyc z puszek po sodzie ,...
            widze , ze to juz zupelnie prywatne forum pani siwej ,...
    • cyniol Re: Zwrot polskosci 22.09.08, 02:31
      Znalem wielu etnicznych Polakow, ktorym przez lata omawiano paszportow na wyjazd
      na Zachod. Co ciekawe, niektorzy chcieli wyjechac, aby polaczyc sie z rodzina
      juz tam zamieszkala. Chetnie zamieniliby sie z poszkodowanymi Zydamismile)
      • patience Ty masz swieta racje, cyniol 22.09.08, 04:06
        cyniol napisał:

> Znalem wielu etnicznych Polakow, ktorym przez lata omawiano paszportow na wyjaz
        > d
        > na Zachod. Co ciekawe, niektorzy chcieli wyjechac, aby polaczyc sie z rodzina
        > juz tam zamieszkala. Chetnie zamieniliby sie z poszkodowanymi Zydamismile)

ja nawzajem znam paru poszkodowanych Zydow, ktorzy by sie chetnie zamienili z
        poszkodowanymi Polakami. A jaki z tego wniosek? - że najlepiej smakuje to, co
        zabronione. Jednym zabraniano wjeżdżać, drugim wyjeżdżać. A zemsta Gomulki zza
        grobu jest to, ze jego ofiary, zamiaast wyrażać pretensje pod jego adresem,
        tłukli się przez całe lata między sobą o to, kto jest bardziej poszkodowany.
        Nareszcie to mamy za sobą, nonie?

wink
        • pozarski Re: Ty masz swieta racje, cyniol 24.09.08, 12:14
          patience napisała:

> cyniol napisał:

Ohohoho. A jeszcze stosunkowo (tak wlasnie!) niedawno chcialas
          zakladac wraz z sanatorium_psychiatryczne aka drf organizacje, ktorej
          celem mialy byc roznego rodzaju "zydowskie"(daje cudzyslow,bo tylko
          twoje i drf'a) rewindykacje i to nie pod adresem Gomuly,a wlasnie
          owczesnie nam panujacym Kaczkom. Lzesz wiec,jak zwykle, zsypkowa
          Helgo-pejszns.
    • mamzerek Re: Zwrot polskosci 22.09.08, 05:14
      z tym polskim obywatelstwem to wbrew tego co sie czyta w prasie nie jest takie
      proste. narazie wysmiali mnie w konsulacie polskim w nowym jorku kiedy staralem
      sie dowiedziec co mam robic zeby mi zwrocili polskie obywatelstwo.
      • patience Re: Zwrot polskosci 22.09.08, 05:27
        Skargi na niewlasciwe zachowanie pracownikow konsulatu trzeba zglaszac do
        radoslawa sikorskiego

Sekretariat Ministra:
        sekretariat.ministra@msz.gov.pl
        tel. (+48-22) 5239201

oraz kopie tu:

Departament Konsularny i Polonii/ Department of Consular and the Polish Diaspora
        Affairs
        msz_konsul@ikp.pl
        tel. (+48-22) 5239444
        fax (+48-22) 5238029, 523887

Radze taka skarge zlozyc. Jak nie pomoze za pierwszym razem, to na biurokracje
        najlepszym sposobem jest postraszenie prasa, czyli zalaczenie grzecznego
        zapytania, czy to jest konieczne, zeby Polonia sie porozumiewala z urzedami RP
        za pomoca prasy polskiej i zagranicznej. Jak znam zycie, to zapytanie bardzo
        pomoze w naprostowaniu danego urzedasa.

powodzenia.
        • mamzerek Re: Zwrot polskosci 22.09.08, 17:01
          smile moze ma pani racje. trochy nie chce mi sie bawic w don kiszota
          i walczyc z wiatrakami. no a pozatym polonia amerykanska patrzy na
          mnie raczej krzywo. ja dla nich polakiem nie jestem i juz.
          • patience Re: Zwrot polskosci 24.09.08, 01:46
            Ok. Skoro Pan nie chce walczyc z wiatrakami... Ale chicagowska wioska ma
            niewiele do powiedze w sprawie kogo Rzeczpospolita Polska uwaza za Polonie.
            Aktualnie RP owaza za Polonie kazdego, kto ma na to chec, i kto sie czuje
            zwiazany z Polska, obojetnie, czy wyjechal 40 olat temu czy rok temu,
            niezaleznie od pochodzenia etnicznego. Jesli jakiemus urzednikowi sie pracowac
            nie chce, to nie musi, ale niekoniecznie musi nie pracowac na placowce
            konsularnej, bo rownie dobrze moze nie pracowac jako bezrobotny w Polsce.

Informacja dla Pana, ktorej urzedas z konsulatu nie raczyl zglosic. Musi sie Pan
            zglosic do wojewody z wojewodztwa, z ktorego Pan wyjechal. Przy czymj nie chodzi
            o zwrot Polskosci, bo wyrokiem NSA ustawy gomulkowskie zostaly zniesione i w
            swietle prawa demokratycznej Polski Pan nigdy nie stracil obywatelstwa. Ale musi
            pan dostac urzedowy kwit potwierdzajacy obywatelstwo, na podstawie ktorego
            bedzie sie pan w stosownych urzedach męczył z wyrabianiem paszportu etc. Niech
            pan napisze emaila do swojego wojewody. W razie problemow, niech pan tu zglosi
            na forum, choc nie sadze, zeby jakies problemy byly.
            • pozarski Re: Zwrot polskosci 24.09.08, 07:45
              praw(n)iczka pejszns napisala:

Wiec mi przyznajesz racje: do wojewody musi sie zglosic. Nie do
              urzedasa w konsulacie (jak to jest w prawie o obywatelstwie
              napisane). W Polsce nic nie jest tak, jak sobie prawodawca
              wymyslil,bo Polska to jest...nigdzie.wink
    • perla a to prokurator ucieszy się 22.09.08, 11:53
      większość z tych co wyjechała to komunistyczni przestępcy.
      Ci co nie mieli niczego na sumieniu, zostali.
      Prokurator czeka z niecierpliwością na powrót do Polski właśnie.
      • snajper55 Re: a to prokurator ucieszy się 22.09.08, 11:58
        perla napisał:

> większość z tych co wyjechała to komunistyczni przestępcy.
        > Ci co nie mieli niczego na sumieniu, zostali.
        > Prokurator czeka z niecierpliwością na powrót do Polski właśnie.

Tak, tak, oczywiście. A w Katyniu Rosjanie przestępców zabili, których sąd i tak
        by skazał na karę śmierci.

S.
        • perla Re: a to prokurator ucieszy się 22.09.08, 12:05
          a ilu tych wygnanych Żydów w PZPR było, hę?
          I nie przesadzajmy. Uciekli od zamożnych wtedy krajów. Niejeden
          Polak preparował sobie żydowskich przodków w metryce, co by tylko
          wygonionym zostać.
          Dziś o paru tych wygnanych bandytów, dobijamy się z nakazam
          aresztowania do rządów różnych właśnie.
          • snajper55 Re: a to prokurator ucieszy się 22.09.08, 13:21
            perla napisał:

> a ilu tych wygnanych Żydów w PZPR było, hę?

No ile, napisz. I to są ci "komunistyczni przestępcy" ?

> I nie przesadzajmy. Uciekli od zamożnych wtedy krajów.

Nie uciekli, tylko zostali wygnani.

> Niejeden Polak preparował sobie żydowskich przodków w metryce, co by tylko
            > wygonionym zostać.

O, tu już nie piszesz, "aby tylko uciec" ? No tak, bo Żyd uciekał, a Polak był
            wyganiany ? Piękny przykład antysemickiego rozumowania.

S.
            • ariadna-enta Re: a to prokurator ucieszy się 22.09.08, 13:33
              nigdy nie dogodzisz
              jak Zydom dali do zrozumienia,że nic tu po nich i potem sobie
              świetnie (w większości) poradzili,nie połozyli uszu po sobie
              tylko umieli się na zachodzie odnależc to zle,bo im tam świetnie
              bylo,a Polacy tak tęskniacy do Zachodu nie mogli wyjeżdzać i
              musieli zyć w siermiężnej Polsce.
              powinni ich wywalić na pustynię ,albo do dżungli z dala od
              cywilizacji wtedy byłaby sprawiedlowośc dziejowa.
              • snajper55 Re: a to prokurator ucieszy się 22.09.08, 14:17
                ariadna-enta napisała:

> powinni ich wywalić na pustynię ,albo do dżungli z dala od
                > cywilizacji wtedy byłaby sprawiedlowośc dziejowa.

Dla kilku tu piszących sprawiedliwość dziejowa powinna polegać na ponownym
                uruchomieniu obozów zagłady.

S.
                • ariadna-enta Re: a to prokurator ucieszy się 22.09.08, 14:31
                  na przykład dla kogo tu z piszących perła powinno się otworzyć
                  ponownie obozy zagłady?
                  jakby co to piszesz się na strażnika ,albo na kapo?
                  • snajper55 Re: a to prokurator ucieszy się 22.09.08, 20:43
                    ariadna-enta napisała:

> na przykład dla kogo tu z piszących perła powinno się otworzyć
                    > ponownie obozy zagłady?
                    > jakby co to piszesz się na strażnika ,albo na kapo?

Źle mnie zrozumiałaś. Napisałem, że niektórych tu piszących zadowoliłaby tylko
                    sprawiedliwość dziejowa, która by polegała na ponownym uruchomieniu obozów.

S.
                    • ariadna-enta Re: a to prokurator ucieszy się 22.09.08, 21:03
                      snajper przepraszam
                      miałam chyba chwilowe zaćmienie i wydawało mi się,że to perła napisał
                      u Ciebie zrozumiałabym ironię
            • perla Re: a to prokurator ucieszy się 22.09.08, 13:48
              snajper55 napisał:

> O, tu już nie piszesz, "aby tylko uciec" ? No tak, bo Żyd uciekał,
              a Polak był
              > wyganiany ? Piękny przykład antysemickiego rozumowania.

a Ty ironii nie łapiesz.
              A co do antysemityzmu jest. Ty się lepiej martw o swój rasistowski
              fiolosemityzm właśnie.
              • patience Re: a to prokurator ucieszy się 24.09.08, 02:17
                Jakby tu elegancko, Perla. Przestepcy sie nie dziela na pochodzenie etniczne. Na
                ogol dzialaja zdroworozsadkowo. Twoja uciecha, ze sie przetepcy masowo zwroca o
                obywatelstwo kraju, ktory ich sciga, jest troche przedwczesna... i na wyrost wink

Innymi slowy, nie licz na to, ze przyslowiowa Wolinska zechce potwierdzic swoje
                obywatelstwo i kurcgalopkiem przybiegnie sie stawic przed sadem. To samo zreszta
                dotyczy przestepcow etnicznie polskich, ktorzy w tych samych czasach
                organizowali napady na jubilerow w Berlinie. Są dzisiaj obywatelami innych
                panstw i się bardzo z tego cieszą, jak sądzęwink
        • rusek11 troche sie nie zgadza,hm 22.09.08, 16:31
          >... A w Katyniu Rosjanie przestępców zabili...

nie rosjanie tylko obywatele zwiazku radzieckiego lub sowieci,
          zalezy jak kto woli,((wsrod ktorych jak najbardziej bylo wielu
          rosjan, ale, i mocno dzis kochani, ukraincy, gruzini (na czele z
          dziugaszwilim), lotyszy, litowcy, lotysze, i mniej kochani,
          kazachowi, tadzycy, azery, turkmeni, bialorusini i ponad 100 innych
          narodowosci zamieszkalych w zsrr))
          to tak jak by wszystkich amerykanow wyzywac od anglikow (jezyk
          angielski a i wiekszosc bialych angielskie pochodzenie maja) i wtedy
          moze byc urazona duma latynosow, murzynow czy chinczykow.

p.s.narodowosci to nie pierogi,he

• snajper55 Re: troche sie nie zgadza,hm 22.09.08, 20:48
            rusek11 napisał:

> >... A w Katyniu Rosjanie przestępców zabili...
            >
            > nie rosjanie tylko obywatele zwiazku radzieckiego lub sowieci,
            > zalezy jak kto woli,((wsrod ktorych jak najbardziej bylo wielu
            > rosjan, ale, i mocno dzis kochani, ukraincy, gruzini (na czele z
            > dziugaszwilim), lotyszy, litowcy, lotysze, i mniej kochani,
            > kazachowi, tadzycy, azery, turkmeni, bialorusini i ponad 100 innych
            > narodowosci zamieszkalych w zsrr))
            > to tak jak by wszystkich amerykanow wyzywac od anglikow (jezyk
            > angielski a i wiekszosc bialych angielskie pochodzenie maja) i wtedy
            > moze byc urazona duma latynosow, murzynow czy chinczykow.

Masz 100 procent racji. Niechcący zastosowałem skrót myślowy, który inni stosują
            rozmyślnie pisząc na przykład, że gdzieś tam mordowali Żydzi, gdy naprawdę wśród
            mordujących partyzantów bolszewickich Żydzi stanowili mniejszość.

S.
          • patience Re: troche sie nie zgadza,hm 24.09.08, 02:21
            rusek11 napisał:

> p.s.narodowosci to nie pierogi,he
            >

Gieniaaaalne smile)))))
      • pan.scan Doprawdy? Skąd Ty masz takie informacje, 22.09.08, 12:06
        z zieleniaka?
        Perla napisał:

większość z tych co wyjechała to komunistyczni przestępcy.
        Ci co nie mieli niczego na sumieniu, zostali.

...Liczną i godną uwagi grupę emigrantów stanowiło ponad 520 byłych urzędników centralnej administracji państwowej. Wśród nich było 176 byłych pracowników Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Ministerstwa Bezpieczeństwa Publicznego, w tym 12 zajmowało w przeszłości stanowiska dyrektorów departamentów lub Wojewódzkich Urzędów Bezpieczeństwa. 28 emigrantów zajmowało wcześniej odpowiedzialne stanowiska w MSZ. Spośród 998 emigrantów-rencistów aż 204 otrzymywało przed wyjazdem renty specjalne za szczególne zasługi dla PRL.

bo może jednak to jest ważniejsze:

...Na tle całości emigracji z PRL lub ogółu ludności Polski emigranci pomarcowi byli grupą niezwykłą. Przede wszystkim rzuca się w oczy bardzo wysoki poziom wykształcenia: odsetek osób z wykształceniem wyższym i studentów był wśród nich 8 razy większy (!) niż wśród ogółu mieszkańców Polski. Najliczniej byli reprezentowani inżynierowie, lekarze, osoby z wykształceniem ekonomicznym i humanistycznym. Do jesieni 1969 r. podania o zgodę na wyjazd złożyło blisko 500 wykładowców i naukowców-badaczy, w tym wybitne i znane postaci nauki. Wśród emigrantów było też 200 dziennikarzy i redaktorów w tym 15 redaktorów naczelnych lub ich zastępców, ponad 60 pracowników radia i telewizji, blisko 100 muzyków, aktorów i plastyków ,w tym 23 aktorów i reżyserów Teatru Żydowskiego z jego dyrektorką, słynną Idą Kamińską na czele, oraz 26 filmowców.

Tak wysoki udział inteligencji był skutkiem nie tylko wysokiego jej odsetka wśród polskich Żydów ale i wybitnie antyinteligenckiego tonu kampanii marcowej. Trudno jest przecenić straty jakie Polska poniosła w skutek tak znacznego odpływu kapitału ludzkiego, do którego jak najbardziej adekwatny jest termin ucieczka mózgów....

czytelnia.onet.pl/0,388,0,1,nowosci.html
        • perla Re: Doprawdy? Skąd Ty masz takie informacje, 22.09.08, 12:14
          pan.scan napisał:

> Przede wszystkim rzuca się w oczy bardzo wysoki poziom w
          > ykształcenia: odsetek osób z wykształceniem wyższym i studentów
          był wśród nich
          > 8 razy większy (!) niż wśród ogółu mieszkańców Polski. Najliczniej
          byli repreze
          > ntowani inżynierowie, lekarze, osoby z wykształceniem ekonomicznym
          i humanistyc
          > znym.

a mówią, że Żyd studiować w Polsce nie mógł...
          Niemniej zgadzam się, że polskie katedry potraciły naukowców. Z tym,
          że większość z nich to marksistowcy naukowcy byli.

> Do jesieni 1969 r. podania o zgodę na wyjazd złożyło blisko 500
          wykładowc
          > ów i naukowców-badaczy,

zaraz, przecież ich wyrzucono. A Ty o jakiś podaniach na wyjazd
          piszesz...
          Ja myślałem, że otrzymywali dokumenty w jedną stronę i szlus. A tu
          podania o zgodę na wyjazd... Eleminuje to pojęcie wyrzucenia.

I poza tym Scan. Z czynami partii Polacy mieli tyle wspólnego co Ty
          z napadem na Czechosłowację właśnie.

> czytelnia.onet.pl/0,388,0,1,nowosci.html
          • dana33 Re: Doprawdy? Skąd Ty masz takie informacje, 22.09.08, 13:21
            ty po prostu jestes glupi, perliczkowaty... zwyczajnie glupi.
            • snajper55 Re: Doprawdy? Skąd Ty masz takie informacje, 22.09.08, 13:24
              dana33 napisała:

> ty po prostu jestes glupi, perliczkowaty... zwyczajnie glupi.

Nie, to prowokator. Ale ostatnio jakoś całkowicie bez formy.

S.
              • dana33 Re: Doprawdy? Skąd Ty masz takie informacje, 22.09.08, 19:42
                mozna prowokowac madrze, nie?
                ty jestes po prostu uprzejmy czlowiek, snajper i glupote nazywasz
                "bes formy"... smile)))
          • snajper55 Re: Doprawdy? Skąd Ty masz takie informacje, 22.09.08, 13:23
            perla napisał:

> I poza tym Scan. Z czynami partii Polacy mieli tyle wspólnego co Ty
            > z napadem na Czechosłowację właśnie.

To w takim razie z czynami partii Żydzi też mieli tyle wspólnego co Ty. Więc
            albo wypada przestać pisać o żydokomunie, albo zacząć pisać także o polakokomunie.

S.
          • cyniol Re: Doprawdy? Skąd Ty masz takie informacje, 22.09.08, 15:04
            perla napisał:

>
            > > Do jesieni 1969 r. podania o zgodę na wyjazd złożyło blisko 500
            > wykładowc
            > > ów i naukowców-badaczy,
            >
            > zaraz, przecież ich wyrzucono. A Ty o jakiś podaniach na wyjazd
            > piszesz...
            > Ja myślałem, że otrzymywali dokumenty w jedną stronę i szlus. A tu
            > podania o zgodę na wyjazd... Eleminuje to pojęcie wyrzucenia.
            >
            > I poza tym Scan. Z czynami partii Polacy mieli tyle wspólnego co Ty
            >
            To znaczy, ze jesli nie zlozyliby podan to nigdzie nie wyjechaliby, ciekawa
            forma wygnaniasmile)) Nalezalo zlozyc podanie, aby zostac wyrzuconym, hehehe

>
            • opornik4 Re: Doprawdy? Skąd Ty masz takie informacje, 22.09.08, 20:25
              cyniol napisał:

> To znaczy, ze jesli nie zlozyliby podan to nigdzie nie
              wyjechaliby, ciekawa
              > forma wygnaniasmile)) Nalezalo zlozyc podanie, aby zostac wyrzuconym,
              hehehe

Dokladnie tak. W bydlecych wagonach to tylko Niemcow
              z tzw.Ziem Odzyskanych wywozono.
              • matelot Re: Doprawdy? Skąd Ty masz takie informacje, 22.09.08, 20:54
                opornik4 napisała:
                . W bydlecych wagonach to tylko Niemcow
                > z tzw.Ziem Odzyskanych wywozono.

I bardzo dobrze. Bydlęce wagony najlepszym srodkiem lokomocji dla rasy panów.

• wikul Re: Doprawdy? Skąd Ty masz takie informacje, 22.09.08, 21:17
                opornik4 napisała:

> Dokladnie tak. W bydlecych wagonach to tylko Niemcow
                > z tzw.Ziem Odzyskanych wywozono.

Oczywiście. A Sowieci i Niemcy do swoich obozów wozili w 1 kl
                poc.pospiesznych.

P.S. Tak zwane "bydlęce wagony" czyli towosy kursowały w Polsce na
                wyposażeniu PKP, jeszcze w końcu lat pięćdziesiatych. Coś w tym
                rodzaju :

homepages.fh-giessen.de/~hg14078/301105.htm
          • opornik4 Re: Doprawdy? Skąd Ty masz takie informacje, 22.09.08, 20:14
            perla napisał:

> zaraz, przecież ich wyrzucono. A Ty o jakiś podaniach na wyjazd
            > piszesz...
            > Ja myślałem, że otrzymywali dokumenty w jedną stronę i szlus. A tu
            > podania o zgodę na wyjazd... Eleminuje to pojęcie wyrzucenia.

To bardzo malo wiesz o tamtych czasach.
            WSZYSCY, ktorzy (po roku 1960)opuszczali Polske
            z "biletem w jedna strone",
            musieli ZAWSZE podanie napisac i zrzec sie nie tylko obywatelstwa
            polskiego, ale i swojego mienia.
            Pozwalano im zabrac tylko okreslona ilosc bagazu.
          • opornik4 Re: Doprawdy? Skąd Ty masz takie informacje, 22.09.08, 20:18
            perla napisał:
            >
            > I poza tym Scan. Z czynami partii Polacy mieli tyle wspólnego co
            Ty

Wyglada wiec na to, ze tych "Polakow", to naprawde
            niewielu bylo, na caly kraj, jakies 5 mln.
            wliczajac w to dziecismile))
      • dana33 Re: a to prokurator ucieszy się 22.09.08, 13:18
        ty perliczkowaty, to jednak musisz byc masochista..... pomyslalam o
        tym juz dawno, nawet ci napisalam, ze chyba jestes, jak masz zydowke
        za zone, jak to kiedys napisales.... nu, w szczegoly zapisow nie
        bede wnikac, ale zydowka jest.... natomiast teraz to juz pewna
        jestem, bo tylko masochista moze wypisywac takie glupoty i robic z
        siebie idiote, wiedzac dobrze, ze buja.... nu, ale ty przeciez nie
        umiesz napisac prawdy, to tez znane....
        • perla brak agrumentów 22.09.08, 13:50
          powoduje u ciebie wulgarną wściekłość właśnie.
          • dana33 Re: brak agrumentów 22.09.08, 19:47
            ja sie nie wsciekam perliczkowaty..... wywolujesz u mnie najwyzej
            politowanie i ironiczny usmieszek.... i nie pisz mi tu o braku
            argumentow.... na te twoje idiotyzmy nawet nie ma sie co wysilac na
            odpowiedz....
      • pan.scan Perła jak pisior Brudzińsk - demagogia i kłamstwo: 22.09.08, 13:53
        ..Przy okazji tych wyjazdów w 1968 roku wyjechało też wielu byłych
        zbrodniarzy komunistycznych, którzy do dzisiaj pobierają wysokie
        emerytury, renty, byłych prokuratorów wojskowych, sędziów
        wojskowych, oprawców stalinowskich, i tutaj trzeba być ostrożnym -
        podkreślił sekretarz generalny PiS Joachim Brudziński.

Antoni Dudek, historyk PRL i doradca prezesa Instytutu Pamięci
        Narodowej, stwierdził, że te osoby stanowią margines marcowej
        emigracji, a poza tym - w jego ocenie - trudno przypuszczać, żeby
        chciały odzyskać obywatelstwo polskie.. - to za IPNem.

Wolińska, Bik-Bukar i Stefan Michnik. Ten ostatni to pionek, o
        którego nikt, poza Prawdziwymi Polakami, sie nie upomina. Są jeszcze
        inni, Perła, może coś u Nowaka znajdziesz?

perla napisał:

> większość z tych co wyjechała to komunistyczni przestępcy.
        • perla Re: Perła jak pisior Brudzińsk - demagogia i kłam 22.09.08, 14:04
          pan.scan napisał:

> ..Przy okazji tych wyjazdów w 1968 roku wyjechało też wielu byłych
          > zbrodniarzy komunistycznych, którzy do dzisiaj pobierają wysokie
          > emerytury, renty, byłych prokuratorów wojskowych, sędziów
          > wojskowych, oprawców stalinowskich, i tutaj trzeba być ostrożnym -
          > podkreślił sekretarz generalny PiS Joachim Brudziński.

to może i niewygodna dla niektórych prawda jest, ale prawda.
          I nie chodzi tylko o ubowców ale i o aktywistów co jedyną słuszną
          ideologię instalowali tu.
          Patrząc na późniejszy rozwój sytuacji, marzec68 był dla nich
          niespodziewanym prezentem od pzpr.

> Antoni Dudek, historyk PRL i doradca prezesa Instytutu Pamięci
          > Narodowej, stwierdził, że te osoby stanowią margines marcowej
          > emigracji, a poza tym - w jego ocenie - trudno przypuszczać, żeby
          > chciały odzyskać obywatelstwo polskie.. - to za IPNem.

Ty Scan zdecyduj się kiedy to IPN dobry jest, a kiedy zły.

> Wolińska, Bik-Bukar i Stefan Michnik. Ten ostatni to pionek, o
          > którego nikt, poza Prawdziwymi Polakami, sie nie upomina. Są
          jeszcze
          > inni, Perła, może coś u Nowaka znajdziesz?

ja Scan prokuratorem nie jestem i nikogo nie poszukuję. A
          obywatelstwo radzę oddać hurtowo.
          Natomiast Scan, ja proponuję co by zastanowić się. Np. czemu nie
          wszyscy Żydzi wyjechali. Przecież nikt ich nie ukrywał w szafie.
          I czy to nie dziwna "kara" umożliwić im wyjazd tam gdzie 99% Polaków
          marzyło wtedy właśnie?
          • dana33 Re: Perła jak pisior Brudzińsk - demagogia i kłam 22.09.08, 19:49
            sami sie ukrywali, perliczkowaty i ukrywaja sie i do dzisiaj. ze
            strachu przed takimi jak ty.
            • opornik4 Re: Perła jak pisior Brudzińsk - demagogia i kłam 22.09.08, 20:35
              @dana33

Blagam - nie przyrownuj -perly- do Brudzinskiego.
              Ten ostatni na tle "naszego" matolka,
              to wzorem cnot jestsmile
              • perla opornik, nie podlizuj się tak danie 22.09.08, 20:45
                i pamiętaj, im bardziej będziesz podlizywać dane33 się, tym bardziej
                dane33 szanować nie będzie cię właśnie.
                • opornik4 Re: opornik, nie podlizuj się tak danie 24.09.08, 02:25
                  perla napisał:

> i pamiętaj, im bardziej będziesz podlizywać dane33 się, tym
                  bardziej
                  > dane33 szanować nie będzie cię właśnie.

Nie mam potrzeby podlizywania sie komukolwiek.
                  Juz od dziecka draznil mnie wszelki szowinizm
                  i zawsze stawalam po stronie prawdy.

Perlisty - jezeli masz faktycznie zydowke za zone,
                  to jej z calego serca wspolczuje.
                  Nie potrafie tez zrozumiec - dlaczego z takim szuja siedzi.
                  Masochistka?
        • aaki Re: Perła jak pisior Brudzińsk - demagogia i kłam 22.09.08, 18:22
          moze i pionek ale niejedno ma(?) na sumieniu
          • dana33 Re: Perła jak pisior Brudzińsk - demagogia i kłam 22.09.08, 19:50
            nu felczerek.... ty tez pionek i tez masz niejedno na sumieniu, nie?
            jak cie nikt nie poszukuje, to zyj sobie spokojnie i nie wsadzaj
            nosa w sprawy innych pionkow. skrzetnie ukrywaj dalej swoje
            wybryczki....
            • perla ale czumu dane33 bronisz komunistycznego 22.09.08, 20:04
              zbrodniarza?
              Czy dlatego, że Żyd czy też lojalność ideologiczna w tobie odezwała
              się właśnie?

dana33 napisała:

> i nie wsadzaj
              > nosa w sprawy innych pionkow.
              • dana33 Re: ale czumu dane33 bronisz komunistycznego 22.09.08, 20:13
                zbrodniarza? zamordowal kogos? nikogo nie bronie.... tylko zwracam
                uprzejmie uwage felczerkowi, ze kazdy ma cos na sumieniu, i zeby
                zajal sie wlasnym, a nie ciagle szukal brudow u innych....
                nu, ale kombinuj dalej, perliczkowaty.... w kombinacjach to ty
                jestes dobry, widze....
                • vicky17 Re: ale czumu dane33 bronisz komunistycznego 22.09.08, 20:17
                  dana33 napisała:

> zbrodniarza? zamordowal kogos? nikogo nie bronie.... tylko zwracam
                  > uprzejmie uwage felczerkowi, ze kazdy ma cos na sumieniu

kazdy jak kazdy..mow za siebie skoro masz wiele na sumieniu. wsadzanie
                  bandziorow komunistycznych do tego samego wora co my to juz dosc odwazny
                  przeskok myslowy nawet na takiego tytana intelektu jak ty. tomciowa lata ze
                  scierka,ze jadem ktos szczyka..chyba myslala o tobie..bo faktycznie tego typu
                  zagrania to juz patologia.
                  poruszaj sie troche po poietrzu dobrze zrobi ci na twoj kregoslup a ten zapewnie
                  trzeszczy w szwach od nadmiaru grzechow i ciezaru jaki musi nosic dzien w dzien
                  od dziesiatkow lat.
                  • dana33 Re: ale czumu dane33 bronisz komunistycznego 22.09.08, 20:21
                    nu, faktycznie.... na twoim przykladzie widac dokladnie, jak wyglada
                    babsko z "warsiawki" mieszkajace w usa i robiace "inwestycje"...
                    szczegolnie w jaskrawych lakierach do paznokci.....
                    jak mowi elegancko felczerek, wychowany dokladnie jak ty: wal sie
                    rochellino....
                    • aaki Re: ale czumu dane33 bronisz komunistycznego 22.09.08, 21:34
                      twoją "kindersztubą" to by ze trzy fora obdzielił
                • aaki relatywizacja naszej danusi 22.09.08, 21:32
                  to są akurat nie" brudy u innych" tylko zbrodnie stalinowskie wobec narodu
                  polskiego do dzis nie osądzone.
                  a na sumieniu tez cos mam: co prawda nie wyroki smierci wydane w latach 50-tych
                  tylko jazdę bez biletu w czasach studeckich.
                  ale zawsze toz cos.
            • aaki mała róznica 22.09.08, 21:19
              pl.wikipedia.org/wiki/Stefan_Michnik
              nie byłem sędzią,który w czsach stalinowkich wydawał wyroki smierci.
    • perla to wszystko to pic na wodę, fotomontaż 22.09.08, 14:18
      chyba nikt nie sądzi, że po 40 latach komuś potrzebne polskie
      obywatelstwo jest. Ci ludzie są po 60-tce i raczej interesuje ich
      wysokość remerytury a nie polski paszport. Tym bardziej, że część z
      nich ma inne doskonałe paszporty, np. USA.
      Na dodatek, ludzie z takimi paszportami nie mają problemów z
      osiedleniem się w Polsce.
      To czemu to zamiszanie jest? Ano dlatego, że sporo z nich w Israelu
      wylądowało. A teraz nieciekawie tam jest, i na wszelki wypadek
      przydałby się polski paszport dla rodziny, w szczególności dla
      wnuków. Polaka ambasada w Israelu oblegana jest podaniami o
      obywatelstwo. Nagle wszyscy przypomnieli sobie, że przodków z Polski
      mają.
      Ale ja to rozumiem, znaczy się tą chęć zabezpieczenia ucieczki z
      Israela. Tylko po co ta cała ideologia jest właśnie?
      • perla ja tam dokładnie nie wiem o co 22.09.08, 15:05
        pokłócili się w marcu68 polscy komuniści z żydowskimi komunistami,
        ale kombinuję sobie tak:
        albo
        - polscy komuniści mieli dość świecenia oczami za zbrodnie
        żydowskich komunistów, licząc, że przy okazji oda im się ukryć
        własne zbrodnie,
        albo
        - żydowscy komuniści popierali Israel w wojnie z Arabami, a to
        odczytane jako zdrada ideologii było, bo Arabowie dostali w dupę a
        przecież Arabowie posługiwali się sowieckim sprzetem, podczas gdy
        Żydzi mieli amerykański sprzęt. Należy pamietać, że w tamtych
        czasach wyrzucano z pracy inżyniera, który dowodził zgodnie z
        prawda, iż amerykańskie samoloty szybsze od radzieckich są.

No i Żydzi wyjechali. Dla jasności, zmuszanie dowolnymi metodami
        wtedy Żydów do wyjazdu barbarzyństwem było ze strony polskich
        komunistów.
        Ale to nie Żydzi tak naprawdę ponieśli z tego powodu wymierne
        straty. Oni znaleźli się w dość wtedy zamożnych krajach, i wolnych
        na dodatek.
        Straty to ponieśli Polacy. Scan słusznie zauważył, iż wyjechało
        sporo naukowców, inżynierów, artystów, kształconych za pieniądze
        polskie. Oni zasilili obce katedry, instytuty, sceny, etc.
        W sumie, należy nam się zwrot za koszty kształcenia...
        Z drugiej strony, wyjechali też bandyci żydowscy, a ponieważ Polska
        nie porywa ani nie morduje skrycie, to dożywają sobie w spokoju.
        Tylko polskie ofiary niespokojne są.
        I jeszcze jeden aspekt jest. Po okresie anormalnego zażydzenia
        Polski w okresie międzywojennym, po 68 roku nastąpiło przegięcie w
        drugą stronę. Polska została bez Żydów, co musiało niekorzystnie
        odbić się na polskim społeczeństwie, bo już nie było u kogo kupić, i
        zrzucić wszystkie klęski nie było na kogo.
        Słowem, to Polacy a nie Żydzi poszkodowani przez marzec68 są właśnie.
        • spitt Re: ja tam dokładnie nie wiem o co 22.09.08, 18:11

W roku 1968 w kierownictwie PZPR trwała decydująca bitwa
          między "Żydami" i "chamami". Walka o władzę. Wielu "bohaterów"
          utrwalających system sowiecki w Polsce wyjechało wtedy w glorii
          męczenników prześladowanych przez polskich antysemitów na Zachód.
          Tam jako ofiary "prześladowań" znakomicie się urządzali. Nikt nie
          pisał o nich, że są ofiarami walk frakcyjnych w partii
          komunistycznej. Byli ofiarami Polaków, którzy - jak wiadomo -
          wysysają antysemityzm z mlekiem matki...

www.iap.pl/index.html?id=wiadomosci&nrwiad=93128

pokłócili się w marcu68 polscy komuniści z żydowskimi komunistami ,.
          • falafel11 Re: ja tam powem wam polaki...ze ta wolnosc 22.09.08, 18:18
            wam podarowali nie wywalczyliscie ja..nie rozwalajac przez rosjan
            Z.S.R.R..bylibyscie dalej na smyczu...uczyc sie trzeba od zydow
            milosci do ojczyzny w swoim czasie powstali przeciw najwekszej
            imperji wedzac ze zadnej szansy nie maja placac za to wygnaniem ze
            swojej oczyzny..nie..nie lizali dupy okupantom...
        • dana33 Re: ja tam dokładnie nie wiem o co 22.09.08, 19:57
          w 67, perliczkowaty, zydzi mieli francuski sprzet.
          ale kombinuj dalej.... zawsze to lepsze, niz dlubanie w nosie.
          • perla Re: ja tam dokładnie nie wiem o co 22.09.08, 20:01
            dana33 napisała:

> w 67, perliczkowaty, zydzi mieli francuski sprzet.

aha, skoro punkt 2 odpada to pozostaje punkt 1 właśnie.
            • dana33 Re: ja tam dokładnie nie wiem o co 22.09.08, 20:06
              wszystkie twoje punkty, perliczkowaty, sa tak samo dokladne, jak ten
              ze sprzetem "amerykanskim" w 67 roku. kombinuj dalej.
      • dana33 Re: to wszystko to pic na wodę, fotomontaż 22.09.08, 19:54
        hm..... byles perliczkowaty napewno pare razy w israelu i wiesz jak
        tutaj nieciekawie... dopoki rzad israela nie zaczal gonic czarnych
        pracownikow, to w tym nieciekawym kraju kupa polakow pracowala i
        zarabiala pare razy wiecej niz w polsce...
        juz pare razy pisalam, ze polskie paszporty chca tylko i wylacznie
        po to, zeby ich dzieci, jesli zechca, mogly studiowac w eu na takich
        samych prawach, jak inni obywatele europy. nikt z nich nie ma
        zamiaru osiedlic sie znow w polsce... jak komus zle w israelu, to
        jedzie do usa, kanady, anglii.... ale napewno nie do polski....
        ale ostatecznie to co ja wiem... ty wiesz przeciez lepiej....
        bzdura goni bzdure..... prowokatorku dla biednych.... naprawde
        masochista jestes....
        • perla Re: to wszystko to pic na wodę, fotomontaż 22.09.08, 19:59
          dana33 napisała:

> nikt z nich nie ma
          > zamiaru osiedlic sie znow w polsce... jak komus zle w israelu, to
          > jedzie do usa, kanady, anglii.... ale napewno nie do polski....

a ci których ja widzę w Polsce jako import z Israela to kto niby,
          kosmici właśnie?
          • dana33 Re: to wszystko to pic na wodę, fotomontaż 22.09.08, 20:04
            ty widzisz? nu, ja widze paru businessmenow, co to mieszkaja troche
            tu i troche tam i interesy robia.... ale nie przeprowadzaja sie na
            stale do polski. moze tu i tam ktos, kto ostatnie lata chce spedzic
            w polsce, bo napewno finansowo mu wygodniej, ale tez robi to z
            israelskim obywatelstwem, a nie z polskim... znam takich 2....
            ale ty oczywiscie wiesz lepiej... nu.... opowiadaj nam tu wiecej
            tych bajeczek... zawsze to interesujace bardziej, niz wypociny
            niegramatyczne zerowca....
            • perla Re: to wszystko to pic na wodę, fotomontaż 22.09.08, 20:26