maksimum 11.05.04, 22:33 I po ich wyksztalceniu ,przyslijcie ich do USA. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: paton Bezrobocie a kapłaństwo IP: *.proxy.aol.com 11.05.04, 22:39 polska jest fabryka ksiezy,tego nie ma na zachodzie!!!w polsce ksieza robia duza kase,i to sie tylko liczy!!!na zachodzie ksiadz wiele nie zarabia i jest z powolania,i sluzy ludziom!!!ksieza w polsce musza sie zmienic,zeby niesc dobro ludziom.nie moze dluzej tak byc,ze pod przykrywka religi,wykorzystuja ciemnych ludzi zeby osiagnac ich kase!!!chrystus zyl i nauczal w biedzie,unas duza ilosc ksiezy zyje w luksusie,a narod gloduje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x A ty nieudaczniku akurat wiesz to najlepiej IP: *.acn.waw.pl 11.05.04, 22:51 wykorzystali cię "ciemny ludziu", czy tak masz od urodzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Bezrobocie a kapłaństwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.04, 23:02 Fabryką??? > polsce ksieza robia > duza kase,i to sie tylko liczy!!! Może dla ciebie... Ale niech ci będzie - powiedzmy, że wierzę ci na słowo. > na zachodzie ksiadz wiele nie zarabia i jest > z powolania,i sluzy ludziom!!! Wow! A toś mnie zaskoczył... Poważnie, tego się nie spdziewałem, bo z reguły ludzie bijący pianę na forum gazety prócz masy ideologicznych sloganów i siania demagogii charakteryzują się jeszcze pokładami nienawiści do wszystkich - niezależnie od miejsca zamieszkania. Ty gonisz tylko miejscowych... Polaków czy ogólnie słowian? > ksieza w polsce musza sie zmienic,zeby niesc > dobro ludziom. Zgadzam się, ale nie tylko w odniesieniu do księży. Rzekłbym raczej: MY musimy się zmienić, by nieść ludziom dobro! > nie moze dluzej tak byc,ze pod przykrywka religi,wykorzystuja > ciemnych ludzi zeby osiagnac ich kase!!! Jestem przeciwko każdej przykrywce, wykorzystywaniu ludzi w ogóle, nie mówiąc już o uciskaniu "ciemnych". Problem tylko jest szerszy i nie ograniczałbym go tylko do księży. > chrystus zyl i nauczal w biedzie,unas > duza ilosc ksiezy zyje w luksusie,a narod gloduje!!! To zdanie zadecydowało, bym napisał ten tekścik, bo rzuca mnie, gdy ktoś pisze Chrystus z małej litery. Mam nadzieję, że nie było to celowe, tylko efekt analfabetyzmu, dysgrafii czy czegoś podobnego... Co do drugiej części twojej wypowiedzi to zgadzam się stukrotnie pod warunkiem, w miejsce księży wpiszesz że za każdym razem coś innego. Zaczynając od: politycy, dziennikarze, biznesmeni, taksówkarze, sklepikarze, złodzieje, prawnicy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakis tam Re: Bezrobocie a kapłaństwo IP: *.gdynia.mm.pl 12.05.04, 01:02 może i masz rację,ale jest właśnie jedno"ale".Kapłaństwo to cos więcej niż zawód.Nie jestem człowiekiem zawistnym,ale mam problem :gdy słucham kazania ,pełnego pasji,żarliwego,którego przesłaniem jest pomoc'naszym braciom i siostrom w biedzie" to mimochodem zerkam na zaparkowany samochod kaznodziei- BMW .Kropka.Wiem,ze sluby ubóstwa dotyczą zakonnikow,ale cos mi nie tu nie gra.p.s. doskonale rozumiem ,ze posiadanie samochodu jest czymś,w obecnych czasach normalnym,ale akurat,wartosc tegoBMW to plus minus cena rocznego przezycia paru radzin.I jeszcze na koniec: coraz mnie wiernych w kosciołach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le_lutki Re: Bezrobocie a kapłaństwo IP: *.net.external.hp.com 12.05.04, 10:38 Witam, mnie rowniez takie zestawienie kaplanstwa z luksusem nieco mierzi jesli nie wrecz dziwi, bo w koncu to ten biedny narod sponsoruje proboszczowi czy biskupowi limuzyny. I zachodze w glowe jak to jest, ze we Francji (gdzie mieszkam) nie dosc, ze jeden ksiadz obsluguje kilka parafii w ciagu jednej niedzieli, i to parafii nieraz bardzo od siebie odleglych, to w dodatku objezdza je jakims renault 5 albo inna "puszka", ktora na codzien stoi sobie pod golym niebem i spokojnie rdzewieje. A ludzie na tace jesli daja, to dawniej 1 franka, a teraz wcale niekoniecznie 1 euro.... Poza tym zgadzam sie rowniez z tym, ze kaplanstwo to nie zawod jak kazdy inny, skoro wiaze sie z powolaniem (przynajmniej z zalozenia) i niestety ale zwlaszcza od strony moralnej od duchownych mamy prawo wymagac wiecej niz od innych (wiecej pomocy, wiecej pokory, wiecej dobroci itd) mimo, ze sa "tylko ludzmi" jak my wszyscy. Do fryzjera (przynajmniej z zalozenia) nie idziemy zwracac sie od pomoc czy rade w trudnej chwili zyciowej, i nie ma on byc nam przewodnikiem w zyciu doczesnym. Duchowny to przeciez "duszpasterz" a to (po raz kolejny - z zalozenia) cos oznacza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życzliwy Re: Bezrobocie a kapłaństwo IP: *.swidnica.sdi.tpnet.pl 12.05.04, 00:54 Proponuję każdemu klerykowi ufundować kościół w ramach konkordatu. Jestem przekonany, iz doczekam chwili, gdy czarne sutanny będą stać na ulicy "po żebrach". Zjawiska takie powtórzyły się już kilkakrotnie w historii kk. Historia lubi sie powtarzać. Oby! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waga Re: Bezrobocie a kapłaństwo IP: *.pool.mediaWays.net 12.05.04, 15:07 Gość portalu: życzliwy napisał(a): > Proponuję każdemu klerykowi ufundować kościół w ramach konkordatu. Jestem > przekonany, iz doczekam chwili, gdy czarne sutanny będą stać na ulicy "po > żebrach". Zjawiska takie powtórzyły się już kilkakrotnie w historii kk. > Historia lubi sie powtarzać. Oby! Nie doczekasz sie ,oni tak tak oblowili przez ostatnie lata i czesza ludzi dalej , ze predzej chudy umrze zanim gruby schudnie. -------------------------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryslis Re: Bezrobocie a kapłaństwo IP: *.cvx.algx.net 12.05.04, 01:43 W dzisiejszym skomercjalizowanym swiecie chetnych na zycie lekkie praktycznie bez pracy-bedzie coraz wiecej.Praktycznie zadna odpowiedzialnosc,nawet za przestepstwa,dodatkowo dominacja nad otoczeniem kusi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK1 Re: Bezrobocie a kapłaństwo IP: 62.17.253.* 12.05.04, 12:04 Gość portalu: ryslis napisał(a): > W dzisiejszym skomercjalizowanym swiecie chetnych na zycie lekkie praktycznie > bez pracy-bedzie coraz wiecej.Praktycznie zadna odpowiedzialnosc,nawet za > przestepstwa,dodatkowo dominacja nad otoczeniem kusi. A ja w tym momencie nie zgodze sie Twoja wpowiedzia - chetnych na takie zycie mozesz spotkac wylacznie w Polsce, w innych krajach Europy bycie "batmanem" wcale nie jest az tak bardzo oplacalne..., wskazuje na to chocby liczba powolan na zachodzie a w Polsce. takiej Irlandii na przyklad jest ich kilka roczniealbo i wogole, pamietamjeszcze kilka lat temu KK wrecz "oglaszam nabory" i reklamowal sie aby tylko ktos wstepowal do seminarium (teraz nawet nie wiem czy jest jakies w Irlandii) - gdyz normalna, uczciwa praca jest tutaj lepiej oplacalnym zawodem niz bycie "zolnierzem Watykanu" - noi oczywiscie mozna z panienkami poszalec bez zadnych wyrzutow sumienia..::)) w Polsce niestety jest to norma, ze gostek idzie do seminarium , a pozniej jezdzi sobie na kurewki do innego miasta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys52 Podali klamczuchy lata 80-te, ale za komuny IP: *.proxy.aol.com 12.05.04, 15:25 dochodzil czynnik opozycji wobec systemu, przy czym i tak dla wielu mlodych ludzi byla to przy okazji droga do calkiem niezle kariery, wobec wyboru... zadnej. Zapomnieli Nygusy wspomniec o latach 1991-1998, kiedy to w warunkach galopujacej inflacji, strukturalnego bezrobocia, masowego upadania firm, wielkiej niepewnosci i szoku spowodowanego tymi nowymi zjawiskami, seminaria przezywaly zalew kandydatow do profesji. Zwiazek tzw. "powolan" ze stopa bezrobocia byl wtedy oczywisty. Teraz takze jest, niemniej dla jednoznacznego orzeczenia o nim nalezy poczekac na poprawe ekonomii i mozliwosci zarobkowania dla mlodych ludzi. . K.P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys52 PS...Kto ponosi koszty tej eksportowej produkcji IP: *.proxy.aol.com 12.05.04, 15:31 takze jest wazne - bez wzgledu na motywacje kandydatow na Pasozytow. A koszty ponosi podatnik (nie parafianin) ktory finansuje te cala grande, ktorej wiekszosc liczy na sponsorowany wyjazd na saksy (np. do Stanow). Gdy podatnik finansuje edukacje inzyniera to jest duza szansa, ze ow inzynier zwroci koszty swym wkladem do ekonomii. W przypadku produkcji Pasozytow sa to wyrzucone pieniadze, przyczym w przypadku ich pozostania jest to inwestowanie w dalsze oglupianie Polaka. . K.P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babariba w moim miasteczku - ca' 20 tys. mieszkańców... IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 12.05.04, 15:44 ...wszystkie klechy - i katolickie i prawosławne mają pełne etaty NAUCZYCIELSKIE opłacane przez podatnika. A oprócz tego mają wszystkie inne przywileje zagwarantowane konkordatem i cykorem rządzących przed sukienkowymi. Odpowiedz Link Zgłoś