Dodaj do ulubionych

Magdalena Środa - luki w życiorysie

30.06.11, 18:33
Pani tyczka internetowa (czyli e-tyczka) kilka lat temu udzieliła wywiadu gdzie znalazły się taki fragment:

-Jakie przekonania polityczne mieli Pani rodzice?
-Każde z nich należało do partii.
-Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej?
-Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Ale nie byli aktywistami. Ani opozycjonistami. Nawet "wewnętrznymi".
-A Pani o PZPR się nie otarła?
-Nie to pokolenie. Ja nawet nie podpisałam oświadczenia, które podpisywali wszyscy świeżo upieczeni studenci, w sprawie wierności socjalistycznej ojczyźnie czy socjalistycznym wartościom (było coś takiego przy otrzymywaniu indeksu). Oczywiście proponowano mi wstąpienie do partii.
-To znaczy?
-W Instytucie Filozofii jakiś gorliwy działacz zachęcał do upartyjnienia. Ówczesna pani dyrektor ds. studenckich zmartwiona też była naszą niechęcią do marksizmu i Związku Radzieckiego. Pamiętam że zwołała specjalne zebranie, by wykryć, kto w męskiej toalecie napisał na drzwiach: "Kabina Karola Marksa" i "Kabina Lenina". Pysznie się wtedy ubawiliśmy! Wie pan, ja już jestem to pokolenie, które uczestniczyło w wykładach Uniwersytetu Latającego. Stan wojenny to był nasz bojowy chrzest.
-Jak Pani przeżyła stan wojenny?
-Byłam wtedy w "Solidarności". W poniedziałek wymyśliliśmy, że rozchodzimy się po mieście i, korzystając z kontaktów z robotnikami z huty, zbieramy informacje, co i gdzie się dzieje. Spisujemy od najbardziej prawdziwej do niepewnej i wieczorem rozwieszamy po mieście. Prawdziwa, że "huta strajkuje", a "zakłady jakieś głodują", "Bujak jest na wolności" albo "ktoś jest internowany". Złapano trójkę studentów. Pierwsze, najbardziej obrzydliwe procesy pokazowe, gdzie za rozwieszenie kilku ulotek napisanych ręcznie prokurator zażyczył sobie siedmiu lat. "Za rozpowszechnianie nieprawdziwych informacji". Przeżyłam kompletną traumę. Chłopcy dostali po kilka lat. Dla jednego z nich skończyło się to tragicznie. Obrońcą studentów był wtedy Dubois, świetny adwokat, ale do prokuratora nie trafiał żaden argument. Do tej pory mam gdzieś notatki z tego procesu i nazwiska prokuratorów. To był sąd wojskowy. Na końcu każdej ulotki pisaliśmy hasło: "Solidarność zwycięży". Prokurator mówił, że na pewno jedna informacja jest nieprawdziwa, a mianowicie: "Solidarność zwycięży".
-Podobno uczyła Pani filozofii w więzieniach?
-Prof. Barbara Stanosz, która była w tym okresie dyrektorem ds. studenckich, wpadła na pomysł, że skoro mamy studentów zaaresztowanych, możemy wykazać, że aresztowanie i wyrok nie zamykają im drogi do edukacji zapewnionej w konstytucji. Zaproponowaliśmy władzom więziennictwa, aby pozwoliły tym studentom kontynuować naukę filozofii. I ku naszemu zdziwieniu - zgodziły się. Jeździłam po zakładach karnych niby z nauczaniem filozofii, a tak naprawdę woziłam jedzenie i listy, i Kanta z sobą brałam.
-W 1981 roku skończyła Pani studia, a na stypendia Pani wyjechała jeszcze w stanie wojennym?
-Na zagraniczne? A nie, to w latach 90. Skąd, paszportu nie miałam.
-Po przeczytaniu prasy prawicowej miałem wrażenie, że na stypendia wyjeżdżała Pani w latach 80.
-Ależ skąd! Kto wtedy wyjeżdżał za granicę! Pierwsze stypendium było w latach 90. do Paryża, w uznaniu za "podziemne" zasługi filozoficzne (wtedy w podziemiu drukowało się również książki filozoficzne i organizowało "podziemne" seminaria). Potem pojechałam do Leuven w Belgii, w 1994 roku. Nikt z moich przyjaciół nie miał szans wyjeżdżania w latach 80. Prawdziwy wyjazd to była jednak Ameryka. Pod koniec lat 90."

Czyli piękna karta młodej buntowniczki.
Tyle że w 1985 r. nakręcono film "Fala" o festiwalu w Jarocinie. P. Magdalena pojawia się tam wśród działaczy Związku Socjalistycznej Młodzieży Polskiej krytykujących festiwal. Oczywiście twórcy filmu nie wiedzieli, że za 20 lat to bedzie ogólnie szanowana "ideolożka" oczywiście słusznego światopoglądu.
Albo więc p. Magdalena troszeczkę podrasowała życiorys albo ktoś pomylił ją z inną osobą. Pytanie dlaczego nie próbowała sprostować tego faktu. Bądź co bądź gazeta, która ją lansuje składa się w większości z opozycjonistów dla których ZSMP było totalnym obciachem.

Obserwuj wątek
    • remez2 Kto za młodu nie 30.06.11, 18:42
      był socjalistą, ten na starość będzie łajdakiem.
      • bard333 a kto pozostanie nim na starość 30.06.11, 21:39
        ten jest idiotą...

jak już cytujesz, to cytuj całość
        • remez2 Nie próbuj poprawiać na siłę 30.06.11, 22:05
          bard333 napisał:

> jak już cytujesz, to cytuj całość
          Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość będzie łajdakiem
          Raymond Poincaré
          • bard333 ja...? 30.06.11, 22:12
            "Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość będzie sku...synem, ale kto na starość socjalistą pozostał, ten jest po prostu głupi."

to mądrzejsi ode mnie...

pl.wikiquote.org/wiki/Otto_von_Bismarck
            • ayran Re: ja...? 30.06.11, 22:18
              A rozumiesz imiesłów bierny "przypisywane"?
              Oczywiście jest możliwe, ze ten kto przypisał tę cokolwiek pokraczną wypowiedź Bismarckowi jest mądrzejszy od ciebie, ale to nie wydaje się być specjalnie trudne.
              • bard333 Re: ja...? 30.06.11, 22:21
                jednak takich jak ty trzeba by przynajmniej kilku...
                • ayran Re: ja...? 30.06.11, 22:26
                  Innymi słowy - albo nie rozumiesz, co to znaczy "przypisywane", albo rozumiesz, ale zamiast przyznać się, że chlapnąłeś głupotę, wybrałeś ripostę wujka Staszka.
                  • bard333 [...] 30.06.11, 22:37
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • ayran Re: ja...? 30.06.11, 22:47
                      Obawiam się jednakowoż, że problem z imiesłowem to twój problem. Z całokształtu nie odnoszę wrażenia, byś był w stanie pojąć dlaczego.
                      • bard333 Re: ja...? 30.06.11, 22:50
                        zacytuj
                        • ayran Re: ja...? 30.06.11, 23:00
                          Co ci mam zacytować? "Cytat" z Bismarcka, czy twoje późniejsze wywody na ten temat? A może definicję imiesłowu?
                    • remez2 Re: ja...? 30.06.11, 22:53
                      > i zadaj pytanie...
                      Pozwól, że ja to zrobię. Uważasz, że taka forma zwracania się do rozmówcy wzmacnia wagę argumentów? Że próba obrażenia rozmówcy podnosi Twoją wartość w oczach potencjalnych czytelników?
                      • mors22 Re: ja...? 30.06.11, 22:59
                        ale delikutaśny...jednostronnie delikutaśny...
                        • remez2 Re: ja...? 30.06.11, 23:02
                          Nudzisz. A to gorsze od tego co wyżej opisałem. :- (
                      • bard333 Re: ja...? 30.06.11, 23:02
                        odpowiadam zawsze w języku interlokutora...
              • bard333 Re: ja...? 30.06.11, 23:03
                udowodnij, że strona która przypisuje cytat się myli
    • wojtekwojtek44 Re: Magdalena Środa - luki w życiorysie 30.06.11, 18:43
      no to mamy już drugi egzemplarz podrasowanego opozycjonisty, po Jarku K. będzie ich coraz więcej, nauka nie idzie w las :))
    • ewalongoria Re: Magdalena Środa - luki w życiorysie 30.06.11, 18:43
      Poglądy tej pani wskazują, że jest ona lewaczką. A korzenie PZPR-owskie (rodzice) tłumaczyłyby te jej poglądy. To przerażające, że takie osoby jak ona zajmują się etyką. To całkowita porażka.
      • baabeczka Re: Magdalena Środa - luki w życiorysie 30.06.11, 18:50
        Odkrycie Ameryki?
    • ponte_aronte albo ty ją z kimś pomyliłeś 30.06.11, 18:50
      myślisz, że do tej pory i przy nienawiści, która ją darzy "prawica", to by jeszcze nie wyszło?
    • ave.duce Poproszę link do "luki" bt. 30.06.11, 18:55
      • ponte_aronte myślę, że Środa nie ukrywałaby tego 30.06.11, 19:52
        i mnóstwo ludzi musiałoby o tym wiedzieć
        • ayran Re: myślę, że Środa nie ukrywałaby tego 30.06.11, 19:59
          Autor wątku nie jest od tego, żeby udowadniać swoje oszczerstwa. Ot napisze, obryzga i schowa się w mysią dziurę. Nie pierwszy raz i nie ostatni. Zwykły pisiacki łgarz i opluwacz. jak nie przepadam za Środą i kompletnie nie podzielam znaczącej części jej poglądów, tak za skrajne chamstwo uważam wrzucanie takich smrodliwych insynuacji przez schowanego za kilkoma cyferkami anonimowego oszczercę.
          • mors22 Re: myślę, że Środa nie ukrywałaby tego 30.06.11, 20:04
            ale ona jest na filmie,...oszczerco.
            • ayran Re: myślę, że Środa nie ukrywałaby tego 30.06.11, 20:27
              jakiś link do tego filmu, z obrazem, z którego jasno wynika, że rzekoma Środa to Środa? Podrzucisz łgarzu?
              • mors22 Re: myślę, że Środa nie ukrywałaby tego 30.06.11, 20:29
                już tutaj podrzucili. i miarkuj się, oszczerco, nie jesteś wśród swoich.
                • ave.duce Nie podrzucili... 30.06.11, 20:41
                  • yoma Re: Nie podrzucili... 30.06.11, 20:50
                    Przy całej sympatii do p. Środy, ciężko ją podrzucić...
                    • ave.duce Re: Nie podrzucili... 30.06.11, 20:59
                      Sama sobie znalazłam ;)

Ale nie wiem, która to ;)
                • ayran Re: myślę, że Środa nie ukrywałaby tego 30.06.11, 21:03
                  No i co, łgarzu, w którym miejscu i momencie pokazuje się Środa? Widziałeś w ogóle ten filmik, czy tak po swojemu bezmyślnie klepiesz?
                  • mors22 Re: myślę, że Środa nie ukrywałaby tego 30.06.11, 21:08
                    ty lepiej piotra przeproś, bezczelny oszczerco.
                    • ayran Re: myślę, że Środa nie ukrywałaby tego 30.06.11, 21:12
                      Innymi słowy, filmiku nie widziałeś, nie wiesz gdzir i kiedy miałaby się tam pojawić Środa, ale będziesz szedł w zaparte jak na pisiaka przystało.
      • off_nick Jest w necie owa luka... 30.06.11, 20:07
        ave.duce napisała:
        Poproszę link do "luki" bt.

Tekst linka
        • ave.duce Pani Off_nick - tyle to i ja potrafię... 30.06.11, 20:34
          Nie interesuje mnie aż tak ten film, żeby oglądać go w całości, wypatrując Środy (we czwartek!).
          Dzięki jednak za dobre chęci.
          Poczekam na "pomocną dłoń" autora wątku.
        • sclavus Re: Jest w necie owa luka... 30.06.11, 21:38
          Fala Falą ale w której Fali jest Magdalena?
          Dałaś (ha!) linka na szeroki wyrost...
          A skoro tak, to obejrzyj wszystkie Fale i anturaż z nimi związany i daj linka jeszcze raz... ale z konkretem...
          PeeS - wiesz na pewno, jak wyglądała Magdalena 25 lat temu z okładem???
    • mobii.lizator ciekawe co ta e-tyczna mysli o dzisiejszej 30.06.11, 18:58
      manifestacji glodujacych robotnikow. czy ich popiera, czy tylko popierala tamta S (komunistyczno-ubecka), ktora obalila prawa czlowieka i robotnika do godnego zycia?
      • yoma Re: ciekawe co ta e-tyczna mysli o dzisiejszej 30.06.11, 20:02
        Głodujących? Mordy jak szafy trzydrzwiowe, ledwie się w ten telewizor mieszczą...
        • mobi-lizator Re: ciekawe co ta e-tyczna mysli o dzisiejszej 30.06.11, 20:16
          widzialem wielu zasuszonych glodujacych demonstrantow.
          • yoma Re: ciekawe co ta e-tyczna mysli o dzisiejszej 30.06.11, 20:48
            I mieli siłę demonstrować?
    • etta2 Re: Magdalena Środa - luki w życiorysie 30.06.11, 19:59
      No i co z tego? Rodzice kaczek też byli komuchami, tatulo nawet willę na Żoliborzu dostal za zasługi aktywisty PZPR, a matula - TW Albina.
      • yoma Re: Magdalena Środa - luki w życiorysie 30.06.11, 20:03
        Ciekawe, co pani Środa dzisiaj powiedziała, że przyszło na nią zlecenie.
        • ave.duce Re: Magdalena Środa - luki w życiorysie 30.06.11, 20:34
          Jak to co > ... Środa o projekcie ws. aborcji: Cieszę się, że ten bubel trafił do Sejmu ...
          • yoma Re: Magdalena Środa - luki w życiorysie 30.06.11, 20:40
            I wszystko jasne.
      • piotr7777 jest cośtakiego jak wikipedia 30.06.11, 20:04
        ...a tam można przeczytać:
        "Fala - Jarocin '85 – polski film rockowy dokumentujący Festiwal Muzyków Rockowych w 1985 r.
        Film miał prezentować festiwal w oczach biorącej w nim udział młodzieży i ówczesnych władz miasta oraz przedstawicieli organizacji społecznych - i pokazywać dwa punkty widzenia, dwie wizje świata[1].
        Fala zawiera fragmenty występów ówczesnych gwiazd Jarocina, m.in. Madame z Robertem Gawlińskim jako wokalistą i Aya RL z Pawłem Kukizem. Są Tilt, Moskwa, Dzieci Kapitana Klossa. Muzyka jest przeplatana wypowiedziami mieszkańców Jarocina, m.in. Jana Jajora, I sekretarza PZPR w Jarocinie, przewodniczącego ZSMP, milicjantów, sekretarza Ligi Kobiet w Jarocinie. W filmie, wśród młodzieży ZSMP dyskutującej na tematy ideologiczne pojawiła się m.in. Magdalena Środa, późniejsza minister III RP.
        Według Roberta Sankowskiego:
        "Falę" można postrzegać przede wszystkim jako manifestację siły tamtej muzyki. Nieocenzurowana wersja filmu pokazana po raz pierwszy na festiwalu w Jarocinie w 2005 roku wzbudziła ogromny entuzjazm widzów. [...] Ale jest jeszcze co najmniej jeden poziom, na którym można odczytywać "Falę". To kapitalny portret tamtej rzeczywistości. Energia muzyki konfrontowana jest z ponurymi obrazami obdrapanych kamieniczek i szarych polskich ulic.
        W latach 80. film pojawił się w kinach w wersji okrojonej przez cenzurę (przede wszystkim z brzmiących groteskowo wypowiedzi władz miasta), mimo to otrzymał m.in. nagrodę w kategorii filmu dokumentalnego na festiwalu Młode Kino Polskie w Gdańsku (1987).
        W 2005 film w wersji nieocenzurowanej i uzupełnionej w dodatki ukazał się na DVD."

A kto chce może zobaczyć rzeczony film na youtube.
        • etta2 [...] 30.06.11, 20:08
        • ave.duce I co? Ja też się pojawiałam "wśród młodzieży" 30.06.11, 20:38
          ZSMP.

piotr7777 napisał:

> wśród młodzieży ZSMP dyskutującej na tematy ideologiczne pojawiła się m.in. Magdalena Środa...
          • ave.duce Daj link do konkretnego odcinka filmu. 30.06.11, 20:39
            Proszę.
    • wariant_b Co Pani robiła w Czwartek? 30.06.11, 20:10
      Magdaleny Środy luki w życiorysie - wykrył piotr7777
    • wojciech6j Re: Magdalena Środa - luki w życiorysie 30.06.11, 20:26
      To nie luki tylko jakieś czarne dziury.
      Okazuje się, że nie ma skutku (fiozofowa środzina dzisiaj) baz przyczyny (filozofowa srodzina za minionej epoki)
    • woda_woda Brawo, co za rewolucyjna czujność ! 30.06.11, 20:32
      > Tyle że w 1985 r. nakręcono film "Fala" o festiwalu w Jarocinie. P. Magdalena p
      > ojawia się tam wśród działaczy Związku Socjalistycznej Młodzieży Polskiej kryty
      > kujących festiwal.

Są razem w jednym kadrze? No coś podobneo, skandal!
      • piotr7777 na youtube Środa pojawia się w 7 części filmu 30.06.11, 20:37
        ...z 10.
        Niewiele mówi natomiast siedzi razem z młodymi przeciwnikami festiwalu i muzyki rockowej.
        Myślę, że np. szwagierka reżysera Agnieszka Holland wie jak to wtedy było.
        • remez2 Re: na youtube Środa pojawia się w 7 części filmu 30.06.11, 20:40
          piotr7777 napisał:

> ...z 10.
          > Niewiele mówi natomiast siedzi razem z młodymi przeciwnikami festiwalu i muzyki
          > rockowej.
          > Myślę, że np. szwagierka reżysera Agnieszka Holland wie jak to wtedy było.
          Nie byłeś w młodości socjalistą.
        • ave.duce Jechałam kiedyś JEDNYM pociągiem z Urbanem. 30.06.11, 20:40
          Co Ty na to?!
          • woda_woda Jesteś zdrajczyni, ave! 30.06.11, 20:44
            ave.duce napisała:

> Co Ty na to?!

Trzeba było natychmiast wysiąść!
            • ave.duce Re: Jesteś zdrajczyni, ave! 30.06.11, 20:57
              Nie, to byłoby pójście na łatwiznę - powinnam odczepić tę salonkę!
        • woda_woda Aaaa, usiadła obok przeciwników. 30.06.11, 20:43
          piotr7777 napisał:

> ...z 10.
          > Niewiele mówi natomiast siedzi razem z młodymi przeciwnikami festiwalu i muzyki
          > rockowej.

No jak ona mogła, bezczelna baba.
          • piotr7777 oto co mówi Środa w filmie 30.06.11, 20:49
            www.youtube.com/watch?v=_lX_2FGqu-E&feature=related
            • ave.duce Która to Środa? 30.06.11, 20:59
              W latach 1982–1991 pracowała jako asystent, następnie zaś jako adiunkt w Zakładzie Etyki Instytutu Filozofii UW.
              • piotr7777 ZSMP nie był organizacja wyłącznie studencką 30.06.11, 21:01
                ...można było tam należeć do 35 roku życia. Środa w 1985 r. miała 28 lat.
                • ayran Re: ZSMP nie był organizacja wyłącznie studencką 30.06.11, 21:04
                  Taki dowód jest nie do zbicia. Można było do 35 roku, ona miała 28, a więc musiała należeć.
                  • piotr7777 Re: ZSMP nie był organizacja wyłącznie studencką 30.06.11, 21:09
                    ayran napisał:

> Taki dowód jest nie do zbicia. Można było do 35 roku, ona miała 28, a więc musi
                    > ała należeć.

Po pierwsze - podałem dowód w postaci linka, oczekuję przeprosin.
                    Po drugie- każdy może zobaczyć i ocenić sam.
                    Po trzecie - wszystkie wypowiedzi rzeczonej osoby są po linii ideologicznej.
                    Po czwarte - nie wiem czy należała czy nie, wiem że w tym momencie wyrażała takie same poglądy jak obecni w Jarocinie ZSMP-owcy. Czyli, że punk to przemoc, śpiewanie o śmierci i syfie jest złe etc.
                    Po piąte - nie jestem pierwszym, który o tym fakcie napisał.
                    • woda_woda Przeszedłeś samego siebie, piotr7777 :))) 30.06.11, 21:14
                      > Czyli, że punk to przemoc, ś
                      > piewanie o śmierci i syfie jest złe etc.

Ja też byłam sympatyczką ZSMP, skoro uważam, że punk to przemoc a śpiewanie o śmierci i syfie jest złe? :)
                      • piotr7777 Re: Przeszedłeś samego siebie, piotr7777 :))) 30.06.11, 21:16
                        woda_woda napisała:

> Ja też byłam sympatyczką ZSMP, skoro uważam, że punk to przemoc a śpiewanie o ś
                        > mierci i syfie jest złe? :)

Czyli chcesz powiedzieć, że owa wygadana dziewoja i jej koledzy to nie byli ZSMP-owcy? To dlaczego wszystkie dostępne źródła tak ich określają?
                        • woda_woda Re: Przeszedłeś samego siebie, piotr7777 :))) 30.06.11, 21:17
                          piotr7777 napisał:

> Czyli chcesz powiedzieć, że owa wygadana dziewoja i jej koledzy to nie byli ZSM
                          > P-owcy?

Zrozumiałeś, o co pytam, czy drukowanymi muszę?
                    • ayran Re: ZSMP nie był organizacja wyłącznie studencką 30.06.11, 21:18
                      No to jeszcze raz - w którym momencie pokazuje się Środa?
                      Oczywiście, że nie jesteś pierwszym - najwyraźniej trwa jakaś akcja pisiackich wolontariuszy.
                • ave.duce Ale ja nie o to pytałam. 30.06.11, 21:10
                  • piotr7777 to się przyjrzyj 30.06.11, 21:12
                    Ja rozpoznałem bez trudu.
                    • ayran Re: to się przyjrzyj 30.06.11, 21:17
                      Podaj więc minutę i wskaż na konkretną osobę.
                      • ave.duce Tak, właśnie tak > oto i ja proszę. 30.06.11, 21:22
                      • piotr7777 Re: to się przyjrzyj 30.06.11, 21:24
                        Minuty 2:36-241, 3:46-3:51 i 5:31-5:38.
                        Osobę łatwo poznać.

I słowa guru grupy: "reprezentujemy studencką grupę aktywności z Poznania działającą przy ZSP".
                        • ave.duce Re: to się przyjrzyj 30.06.11, 21:26
                          Środa była z Poznania?
                          • ayran Re: to się przyjrzyj 30.06.11, 21:31
                            Jest coś takiego jak Środa Wielkopolska.
                            • ave.duce Re: to się przyjrzyj 30.06.11, 21:41
                              Ale tam TEJ Środy Wlkp. też nie widzę :(
                            • adamszem Re: to się przyjrzyj 26.08.14, 22:33
                              Niesamowite. Znasz się na geografii? To w szkole KGB-owskiej uczą geografii Polski?
                              • kolter Re: to się przyjrzyj 26.08.14, 22:54
                                adamszem napisał:

> Niesamowite. Znasz się na geografii? To w szkole KGB-owskiej uczą geografii Polski?

Oni tam lepiej znają ten kraj niż niejeden wolak
                        • ayran Re: to się przyjrzyj 30.06.11, 21:28
                          A nie budzi twoich wątpliwości, dlaczego pracowniczka naukowa Uniwersytetu Warszawskiego, mieszkająca w Warszawie od urodzenia, reprezentuje "grupę aktywności" z Poznania? Pewnie nie, bo tak trzeba.
                          • piotr7777 to zgłoście na wikipedii błąd 30.06.11, 21:31
                            ...tam się takie rzeczy kontroluje.
                            • ayran Re: to zgłoście na wikipedii błąd 30.06.11, 21:34
                              Naprawdę myślisz, że nie mam nic lepszego do roboty jak zgłaszanie, że pisiaccy wolontariusze akcyjnie kompromitują się dopisując jakieś fragmenty życiorysu osobie, której sam specjalnie nie poważam?
                            • woda_woda Sam zgłoś, leniu, 30.06.11, 21:35
                              który chce wysługiwac się innymi. W końcu to ty rozpuszczasz te brednie publicznie. Masz szansę się zrehabilitować.

Choć nie wierzę, że skorzystasz.
                              • piotr7777 Re: Sam zgłoś, leniu, 30.06.11, 21:40

> który chce wysługiwac się innymi. W końcu to ty rozpuszczasz te brednie publicz
                                > nie. Masz szansę się zrehabilitować.

A skąd dowód, że to "brednie"?
                                Ostatecznie na tego typu imprezach wiele różnych grup się integruje.
                                Ciekawe, że to samo wrażenie miał ten oto bloger:
                                natoolyn.blogspot.com/2010/09/czas-na-dokument-fala-jarocin-85.html
                                który jednocześnie pisał tak o katastrofie smoleńskiej:
                                natoolyn.blogspot.com/2010_04_01_archive.html
                                więc trudno podejrzewać go o propisowskie sympatie.
                                • ponte_aronte a nie lepiej zapytać Środę? 30.06.11, 21:46
                                  tylko że gołym okiem widać, a zwłaszcza gołym uchem słychać, że to nie ona
                                • woda_woda Dlaczego brednie? 30.06.11, 21:48
                                  Bo tak.

Sorry, ale to rozmowa jak gęś z pisięciem.
                                • ave.duce Re: Sam zgłoś, leniu, 30.06.11, 21:51
                                  A co mają do rzeczy "sympatie"?

ps. Olo też wie to z Wiki?
                                • mors22 [...] 30.06.11, 22:07
                                  • mors22 doprawdy, giwi, przesadzasz zdecydowanie 30.06.11, 22:24
                                    szkoda że nie na działce. nic nie było wbrew regulaminowi.

powtarzam w skrócie - nie przejmuj się platfusimi klakierami widzącymi wszędzie pisiackich woluntariuszy.

za Srodą przemawia podobieństwo fizyczne, wiek, zamiłowanie do czerwieni, mnogość niezależnych czasowo i personalnie źródeł w necie. przeciwko - np. ten Poznań.

szkoda, że nikt jej o to nie zapytał.
                                    • ave.duce Zapytałam. Czekam na odpowiedź. 30.06.11, 22:34
            • sclavus Re: oto co mówi Środa w filmie 30.06.11, 22:05
              właśnie! Co mówi Środa w tym filmie???
              Jak dla mnie, pomyliłeś aktywistkę w białej bluzce i czerwonej spódnicy ze Środą - ta, rzeczywiście mówi ideolo...
              A Środa, przewinęła się jedynie z jednym zdaniem i paroma słowami....
              PeeS - jesteś zwykłym parobkiem pisięcim, brudnym od jadu i chyba tylko dlatego, że Środa ucieszyła się, że ten bubel trafił do sejmu... (projekt ustawy antyaborcyjnej)
              I wszystko jasne!!
    • mike.recz Mam coś lepszego. Pospieszalski lustruje 30.06.11, 20:46
      Sikorskiego i jego domniemaną styczność z Turowskim we Włoszech:

www.youtube.com/watch?v=SL5sJ0JBI_8
      Księgarnia Gazety Polskiej - "Warto Rozmawiać?"
    • yoma Re: Magdalena Środa - luki w życiorysie 30.06.11, 20:49
      > Pani tyczka internetowa (czyli e-tyczka)

Ach, cóż za dowcip wyrafinowany i subtelny.
    • woda_woda Za co nie lubi się pisiąt. 30.06.11, 21:11
      Za bolszewickie matody grzebania w życiorysach czy w przodkach, za insynujacje i pomówienia, za tę całą bolszewicką mentalność, która w połączeniu z fanatyzmem daje mieszankę zwaną PiS :)
      • piotr7777 Re: Za co nie lubi się pisiąt. 30.06.11, 21:13
        > Za bolszewickie matody grzebania w życiorysach czy w przodkach, za insynujacje
        > i pomówienia, za tę całą bolszewicką mentalność, która w połączeniu z fanatyzme
        > m daje mieszankę zwaną PiS :)

Wyżej jest link. Jest również sporo w necie na ten temat z wikipedią włącznie.
        • ave.duce Re: Za co nie lubi się pisiąt. 30.06.11, 21:25
          A! Wikipedia...

ps. która to Środa? Bo jedna taka "wyszczekana" to gada jak kaczystka. Facet jeden też. Jakbym kogoś z Pi$u slyszała.
      • mors22 bardzo pisięta w wyborczej w zyciorysie giertycha 30.06.11, 21:26
        grzebały swego czasu. ohyda, nie?
      • bard333 [...] 30.06.11, 21:58
    • ponte_aronte Dno 30.06.11, 21:27
      to nie jest żadna Środa
      a grupa to studenci z Poznania (ZSP), wyznająca poglądy zblliżone do endeckich
      Chciałeś zrobić dowcip?
      • woda_woda Dno ? 30.06.11, 21:28
        ponte_aronte napisał:

> to nie jest żadna Środa
        > a grupa to studenci z Poznania (ZSP), wyznająca poglądy zblliżone do endeckich
        > Chciałeś zrobić dowcip?

Oj, obawiam się, że pisięta stać na jeszcze gorsze rzeczy.
      • ave.duce Re: Dno 30.06.11, 21:29
        Kaczysta i dowcip? Żartujesz :)
    • ponte_aronte rzceczywiście, to zupełnie jak z Białą księgą 30.06.11, 21:51
      baardzo pisowski wątek
      coś gdzieś zadzwoniło, komuś się coś skojarzyło i mamy sensację, zwaną w pewnych kręgachfaktem
    • smolantyfaszystarokugw Tacy ludzie sa podporą tego reżimu 30.06.11, 22:24
      z furią atakuja to co powoduje ,że na złodzieju czapka gore.
      • joannabarska do piotr 7777 01.07.11, 00:17
        Nie masz co robic? Wez sie za języki zaiast wypisywac o p.Srodzie...
    • indeed4 No to p. Środa 01.07.11, 00:18
      ma wszelkie referencje ku temu, żeby się zapisać do PiS.

"Pan Karski wywodzi się ze środowiska Stowarzyszenia Ordynacka. Był w radzie uczelnianej ZSP (Zrzeszenia Studentów Polskich) Uniwersytetu Warszawskiego, następnie był szefem Głównej Komisji Rewizyjnej ZSP, a więc zajmował bardzo wysoką funkcję i w związku z tym wywodzi się z tego środowiska."

www.pardon.pl/artykul/3197//3

A jakby tak głębiej pogrzebać, to może by i się okazało, że w czasach studenckich była anarchistką, jak niektóre autorytety prawicy.

Próbuj - powodzenia.
      • sclavus Re: No to p. Środa 26.08.14, 23:12
        uFielbiam cię :D:D:D
        Magdalena Środa urodziła się w 1957 roku... myślisz, że ta miła i ładna studentka z Jarocina ma ... 28 lat?
        ... śnij słodko ... o tej miłej i ładnej studentce z Jarocina, która nie mogła być Magdaleną... :D:D:D:D:D
    • mike.recz piotr7777: "Magdalena Środa - luki w życiorysie" 25.08.14, 16:04
      magdasroda.natemat.pl/114551,kogo-tak-naprawde-widzimy-na-filmie-magdalena-sroda-w-jarocinie-1985
      "Rzadko zajmuje się własną osobą we własnej publicystyce, ale dziś muszę, bo już jestem zdenerwowana licznymi, kąśliwymi pytaniami prawicowych dziennikarzy o mój pobyt w Jarocinie w 1985 roku. Na youtubie, krąży filmik „Magdalena Środa w Jarocinie 1985”. Wielce zdziwiona – obejrzałam go. Rzeczywiście, pośród zarośniętych kontestatorów, bywalców koncertów rockowych, znajduje się miła dziewczyna, której rysy twarzy, przy bardzo bogatej wyobraźni, mogą przypominać moje. Prawica – jak się okazuje – ma bardzo bogatą wyobraźnię pobudzaną zapewne przez fakt, że dziewczyna z filmu jest członkinią dawnego SZSP i zupełnie nie rozumie kontestującej rzeczywistość jarocinowej młodzieży. A nic przecież bardziej nie pasuje do stereotypu mojej osoby (feministki, ateistki, demokratki, socliberałki) jak komunistyczna przeszłość. Prawicy nie przeszkadza nawet fakt, że dziewczyna z filmu jest po prostu bardzo ładna (w przeciwieństwie do mnie), grunt, że jest z SZSP! Czarownice muszą mieć przecież komunistyczną przeszłość."
    • religijnych.uczuc.obraza Re: Magdalena Środa - luki w życiorysie 25.08.14, 23:23
      Luki niczym w życiorysie Cieszewskiego, leśnika.
      • spokojny.zenek Re: Magdalena Środa - luki w życiorysie 26.08.14, 22:56
        O pewnym doktorze Tadeuszu nie wspominając.
    • adamszem Re: Magdalena Środa - luki w życiorysie 26.08.14, 00:20
      Matka Zofia pochodzi z Poznańskiego, a ojciec Edward Ciupak (prof. socjologii na UW) z Lubelskiego. Wychowana od dziecka w duchu ateistycznym. Rodzice rozeszli się, gdy Magdalena była jeszcze uczennicą. Ona urodziła się w Warszawie i mieszkała (mieszka?) przy ulicy Świętojańskiej, prawie naprzeciwko katedry. Ojciec tuż przed śmiecią nawrócił się i miał katolicki pogrzeb na Wojskowych Powązkach.
      • kolter Re: Magdalena Środa - luki w życiorysie 26.08.14, 22:54
        adamszem napisał:

Ojciec tuż przed śmiecią nawrócił się i miał katolicki pogrzeb na Wojskowych Powązkach.

Na Islam ?
        • spokojny.zenek Re: Magdalena Środa - luki w życiorysie 26.08.14, 22:56
          Tak. Katolicki pogrzeb jasno pokazuje, że na islam.
          • kolter Re: Magdalena Środa - luki w życiorysie 26.08.14, 23:00
            spokojny.zenek napisał:

> Tak. Katolicki pogrzeb jasno pokazuje, że na islam.

No to mnie cieszy ze Allah przyjął jego dusze
    • sclavus Jakie to miłe - przemiłe nawet! 26.08.14, 23:07
      podniecać się plotami aż po orgazm... ejakulację przedwczesną... (rozgrzeszenia nie dostaniesz - zniszczyłeś połowę życia do poczęcia)
      Prof. Środa odpowiada tak: w 1985 nie mogłam być w SZSP - miałam już dwuletnią córeczkę a w 1982 ukończyłam studia doktoranckie... w 1985 była już adiunktem (chyba)
      ... a wystarczyło zajrzeć do Wiki, żeby zobaczyć, że urodziła się w 1957... :D:D:D
      uFielbiam tÓmaństFo!!
    • pani_lovett Re: Magdalena Środa - zdjęcie z córką z 1983 roku 26.08.14, 23:12
      piotr7777 napisał:

To teraz porównaj sobie Piotrze zdjęcie "Magdaleny Środy" z 1985 roku z filmu "Fala" (np. 5:36)

www.youtube.com/watch?v=_lX_2FGqu-E&feature=related

ze zdjęciem Magdaleny Środy z córeczką z roku 1983 -/ czyli dwa lata wcześniejsze/ zamieszczone w Wysokich Obcasach w artykule Katarzyny Bielas z 06.03.2010.

www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/51,96856,7628110.html?i=4

Jesteś przekonany, że to ta sama osoba?

> Tyle że w 1985 r. nakręcono film "Fala" o festiwalu w Jarocinie. P. Magdalena p
      > ojawia się tam wśród działaczy Związku Socjalistycznej Młodzieży Polskiej kryty
      > kujących festiwal.
      • spokojny.zenek Re: Magdalena Środa - zdjęcie z córką z 1983 roku 26.08.14, 23:20
        Nie żebym sie czepiał, ale kompromitacja piotra7777 jest już wiadoma od trzech lat :-))))
    • mateus-z123456 Re: Magdalena Środa - luki w życiorysie 26.08.14, 23:13
      Można ją lubić albo nie, ale na pewno zwraca uwagę na kwestie, które są ważne i nad którymi trzeba się poważnie zastanowić
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka