kzet69 30.08.11, 14:53 Ruch Palikota startuje z list w całym kraju, 20 okręgów zarejestrowane! wybory2011.pkw.gov.pl/kom/pl/5bb286139e8634992626d98f3ec0f2f8.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lump-1 Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 15:00 Gratuluję. Myślę, że zdobyte doświadczenia, wysiłek organizacyjny i finansowy nie pójdzie na marne i zaprocentuje w kolejnych wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 15:02 Dzięki. Ja też tak sądzę, myślimy o następnych wyborach samorządowych, ale myślę że nasze 5 % jest realne już w 2011, okaże się 10.X pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
lump-1 Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 15:15 kzet69 napisał: > Dzięki. Ja też tak sądzę, myślimy o następnych wyborach samorządowych, ale myśl > ę że nasze 5 % jest realne już w 2011, okaże się 10.X pzdr. I słusznie ale czy ruch tyle wytrwa, czy Palikot się nie znudzi i czy nie zostawi Was - ludzi, którzy włożyliście teraz tyle wysiłku na lodzie ? Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 16:02 A czy ktoś tutaj posiada dar przepowiadania przyszłości? Ale sądząc z dotychczasowych moich doświadczeń z Palikotem to nie sądzę... Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 22:42 A ja bym wolał, żeby istniejące w Polsce partie, w tym RPP miały do zaoferowania konkretne programy niż tylko wysiłek organizacyjny przy rejestrowaniu kandydatów. Odpowiedz Link Zgłoś
wilsberg Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 22:59 strikemaster, masz racje, ale racja, zwlaszcza twoja, niczego nie zmieni- z tego co widze (czytajac od 10 mint ogloszenia wyborcze)- bz. pocieszjace sa jednak informacje z fabryki samochodow w gliwicach (dla ciebie na otarcie lez:))). slyszalem, podobno to prawda, nowa linia porsche produkowanego u was (u nas juz od dawna) ma szanse stac sie polskim przebojem eksportowym. uszy do gory. szansa jeszcze jest:))))) oby tak dalej! dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 31.08.11, 07:24 strikemaster napisał: > A ja bym wolał, żeby istniejące w Polsce partie, w tym RPP miały do zaoferowani > a konkretne programy A nie ma? www.ruchpalikota.org.pl/wiadomosci/prezentacja-program-ruchu-palikota Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 31.08.11, 07:32 Z Palikotem jest pewien problem, gość się właśnie z Platformy urwał, miał jakies przyjazne państwo niedawno robic ale stwierdził, ze mu się to nie opłaca itd. Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 15:47 Brawo igratulacje. A z innej beczki. Rozumiem, że jako świeży gracz na rynku politycznym macie pewne niedostatki, ale gdyby PO zdecydowało się na debatę z RPP to kogo dalibyście jako partnera dla: 1. Grabarczyka 2. Rostowskiego 3. Hall 4. Pawlaka? Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 15:52 chateau napisał: > gdyby PO zdecydowało się na debatę z RPP to kogo dalibyście jako partnera dla: 1. Palikota. 2. Palikota. 3. Palikota. 4. nie mam pojęcia, bo Palikot pewnie musiałby odpocząć. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 16:01 Błąd w punkcie 4 byłby Palikot, jako że odpocząłby przy pkt.3 tam by debatowała prof. Magdalena Środa nasza kandydatka na MEN. A na poważnie nie jesteśmy partią, która ma wygrać te wybory tylko alternatywnym i lepszym niż PSL koalicjantem dla PO. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 16:22 kzet69 napisał: > A na poważnie nie jesteśmy partią, która ma wygrać te wybory tylko alternatywnym > i lepszym niż PSL koalicjantem dla PO. Koalicjanta nie wybierają wyborcy, choć mogą się oni do tego przyczynić. Skąd przekonanie, że RPP byłoby dla PO atrakcyjniejsze od ludowców? Istniejąca ordynacja wyborcza nawet w przypadku przekroczenia progu 5% nie gwarantuje partiom miejsc w parlamencie. Dopiero wynik rzędu 9-10% w okręgu daje takie gwarancje. PSL ma okręgi, w których przeważa ludność wiejska i trudniejsze dla niego jest uzyskanie progowych 5%. RPP może mieć elektorat rozproszony bardziej równomiernie, co akurat jest wyborczo gorsze. Więc nawet wynik zbliżony do PSL może dać RPP mniej mandatów poselskich. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 17:12 wariant_b napisał: > Skąd przekonanie, że RPP byłoby dla PO atrakcyjniejsze od ludowców? Nie wiem czy atrakcyjniejsze, bo trudno oceniać preferencje PO, ale na pewno tańsze. Przynajmniej można by coś zrobić z KRUS i systemem ubezpieczeń i opodatkowania ludności wiejskiej, a i w RP nie ma tysięcy lokalnych działaczy, którym trzeba zapewnić posadki w samorządowych instytucjach i kompletnie nieużytecznych rządowych agencjach. PSL jest strasznie kosztownym koalicjantem. Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 17:55 To na jakie resorty jesteście przygotowani? Przy czym pomysł ze Środą jako dyskutantką nie jest zły, ale jako kandydatką na MEN - nie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 18:26 chateau napisał: > To na jakie resorty jesteście przygotowani? > > Przy czym pomysł ze Środą jako dyskutantką nie jest zły, ale jako kandydatką na > MEN - nie bardzo. > Nie wiem, czy Prof. Magdalena Środa chciałaby być ministrem EN. Ale tak z czystej ciekawości zapytam, dlaczego kwestionujesz jej kwalifikacje do objęcia tego stanowiska? Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 22:36 Bo ministrem EN powinien być po długiej przerwie ktoś bezbarwny. Neutralny, dobry administrator, a nie przeciwwaga dla Hall czy Giertycha. Kwestia obecności (bądź nie) katechetów w szkołach publicznych i tak wykracza poza kompetencje MEN. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 31.08.11, 07:25 Na resort gospodarki, edukacji i kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 16:46 Powodzenia życzę. Na jakie zmiany realnie liczysz? Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 17:06 Żeby cokolwiek realnie zrobić musielibyśmy być w koalicji rządzącej, a na razie to dzielenie skóry na niedźwiedziu. Ale popuszczając wodze fantazji: wyrzucenie katechetów z państwowego garnuszka(wystarczy rozporządzenie MEN), redukcja liczby radnych i likwidacja powiatów (duże oszczędności i temat nośny dla opinii publicznej), zbudowanie przedszkoli i żłobków, głównie na terenach wiejskich ( na podobieństwo orlików, współfinansowanych przez samorządy), wycofanie wojsk z Afganistanu, redukcja biurokracji poprzez wprowadzenie w życie projektów "Przyjaznego Państwa" i ewentualnie, choć to dużo trudniej przeforsować zmiana finansowania partii politycznych (dobrowolny, 2.5% odpis z PIT zamiast finansowanie z budżetu). Odpowiedz Link Zgłoś
adamsky1972 Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 17:08 A kto miałby przejąć zadania powiatów ? Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 17:13 Gminy. Powiaty sa całkowicie niepotrzebnym i kosztownym stopniem administracji publicznej. Województwo i gmina całkowicie wystarczą. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 17:12 A wycofanie z Afganistanu to nie jest już zaplanowane? Coś mi się chyba obiło o uszy... ale może się mylę. Co do likwidacji powiatów, chciałbym wiedzieć skąd wziął Palikot szacunki oszczędności i kto miałby się zająć na przykład nadzorem budowlanym. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 17:22 humbak napisał: > A wycofanie z Afganistanu to nie jest już zaplanowane? Jak na razie to jedynie luźne obietnice, konkretnych deklaracji, uzgodnionych z dowództwem NATO nie ma. > Co do likwidacji powiatów, chciałbym wiedzieć skąd wziął Palikot szacunki oszcz > ędności i kto miałby się zająć na przykład nadzorem budowlanym. Nadzór budowlany może być samodzielna instytucją, podlegającą w skali województwa Urzędowi Wojewódzkiemu. Właśnie stąd się wezmą oszczędności, poprzez redukcję czapy administracyjnej, w wielu dziedzinach dublującej swoje kompetencje ( i przy okazji koszty). Odpowiedz Link Zgłoś
adamsky1972 Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 17:28 Nadzór Budowlany jest w strukturach centralnych. To WOJEWODA, przy pomocy wojewódzkiego inspektoratu i powiatowych inspektoratów wykonuje zadania na terenie województwa określone w ustawie Prawo budowlane. W powiecie przyjęła się nazwa "Powiatowy Inspektor...", prawidłowo powinno być "Inspektor Nadzoru Budowlanego w powiecie .... . Merytorycznie podlegają pod struktury wojewódzkie, czyli te przy pomocy których wojewoda sprawuje swój nadzór. Więc likwidacja powiatu minimalnie wpłynie na sprawy nadzoru budowlanego. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 17:34 Dzięki za info nie wiedziałem szczegółów. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 17:38 Bom się przeklawiaturzył haniebnie. Miałem na myśli administracje... jakieś takie zwyczajowe powiedzonko mi się wkradło:/ Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 17:37 Mało realne bez placówek terenowych, a jeśli weźmiemy jeszcze pod uwagę administrację arch-bud. kompletnie awykonalne bez nich. Takie wydzielenie będzie zaś generowało dodatkowe koszty, nie oszczędności. Odpowiedz Link Zgłoś
adamsky1972 Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 17:52 A niby dlaczego, coraz więcej mienia gminnego( lokale mieszkalne i użytkowe) jest po prostu sprzedawana. A wydziały Infrastruktury urzędów miejskich w obecnym stanie zatrudnienia powinny bez przeszkód przejąć zadania starosty powiatowego w temacie zadań służb arch.- bud. Oczywiście przy założeniu, że w końcu obywatel nie będzie musiał uzyskać sześciu pozwoleń, opinii, projektów żeby WBIĆ GWOŹDZIA. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 17:56 Kazet pisał o wydzieleniu, nie przekazaniu do gmin. Obawiam się że gminy wiejskie mogłyby sobie z tematem słabiej radzić. Poza tym powiatów jest mniej, więc po przekazaniu do gmin urzędników by wyłącznie przybyło. Odpowiedz Link Zgłoś
adamsky1972 Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 17:14 A finansowania partii z PiT niekoniecznie chcieliby obywatele. Niektórzy nie chcą chwalić się zaangażowaniem politycznym, a Wasza propozycja wymaga jednoznacznej deklaracji w US, tak samo jak finansowanie w ten sposób związków wyznaniowych. Co to ma być, taki przymus opowiedzenia się oficjalnie po którejś ze stron ? Będę chciał wspomóc jakąś partię to wpłacę, ale żeby od razu lądowało to w moich danych w US ? Jak sądzisz, ile osób , jaki procent społeczeństwa zadeklaruje tak jawnie swoje preferencje polityczne ? Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 17:19 adamsky1972 napisał: A finansowania partii z PiT niekoniecznie chcieliby obywatele. Niektórzy nie ch > cą chwalić się zaangażowaniem politycznym, a Wasza propozycja wymaga jednoznacz > nej deklaracji w US, tak samo jak finansowanie w ten sposób związków wyznaniowy > ch. Jak sądzisz, ile osób , jaki procent społeczeństwa zadeklaruj > e tak jawnie swoje preferencje polityczne ?" W społeczeństwie prawdziwie obywatelskim, o dużym potencjale wzajemnego zaufania to nie będzie stanowiło problemu, dzisiaj i tak twoje pieniądze z podatków idą na partie polityczne, a ty nie masz żadnego wpływu na jakie... Odpowiedz Link Zgłoś
adamsky1972 Re: A co chcesz zmienić ? 30.08.11, 17:20 Likwidacja powiatu brzmi sensownie. Odpowiednie Urzędy Gmin i Urzędy Miejskie mogą przejąć zadania powiatu. Tu temat wydaje się być realny, szczególnie przy wprowadzeniu nowych ID kart z podpisem elektronicznym w miejsce dowodów os. . Ale to tak szybko nie nastąpi, więc potrzebna będzie pani Zosia z okienka. A nawet dwie Zosie. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: A co chcesz zmienić ? 30.08.11, 17:23 Nic się nie dzieje od razu. 30 czy 50 posłów z RP też Polski nie zmieni w 4 lata, ale od czegoś trzeba zacząc, a my działamy na razie 8 miesięcy i NAPRAWDĘ mamy nowych ludzi a nie spady z innych partii... Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: A co chcesz zmienić ? 30.08.11, 17:30 Tylko co to za ludzie? Jakie mają kompetencje by dać im możliwość zmieniania kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: A co chcesz zmienić ? 30.08.11, 17:37 Nowi ludzie.... sporo drobnych i średnich przedsiębiorców, ludzi wolnych zawodów, trochę samorządowców, trochę budżetówki i dużo młodzieży, zwłaszcza studentów no i oczywiście przedstawiciele Racji i KPEiR i kilku "celebrytów". Mnie się wydaje że te listy ogólnie są naprawdę niezłe. Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: A co chcesz zmienić ? 30.08.11, 17:39 kzet69 napisał: > dużo młodzieży, zwłaszcza studentów Ja wcale nie chcę, aby rządziły krajem dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: A co chcesz zmienić ? 30.08.11, 17:46 woda_woda napisała: > Ja wcale nie chcę, aby rządziły krajem dzieci. Raz że te dzieci, wykształcone już po integracji z UE mają większe pojęcie o nowoczesnej Europie niż ich rodzice, , na dodatek są wolne od wewnętrznego mentalnego bagażu PRL, a dwa że gdzieś się muszą uczyć. Te "dzieci" nie są od rządzenia tylko od nauki rządzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: A co chcesz zmienić ? 30.08.11, 17:48 kzet69 napisał: > woda_woda napisała: > Raz że te dzieci, wykształcone już po integracji z UE mają większe pojęcie o no > woczesnej Europie niż ich rodzice, , na dodatek są wolne od wewnętrznego mental > nego bagażu PRL, a dwa że gdzieś się muszą uczyć. Te "dzieci" nie są od rządzen > ia tylko od nauki rządzenia. "a dwa że gdzieś się muszą uczyć." Oczywiście. Niech najpierw pozakładają firmy, rodziny i pokażą nam jak sobie radzą w życiu. Potem dopiero niech rządzą innymi. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: A co chcesz zmienić ? 30.08.11, 17:44 Czyli - opowiedz jej bajeczkę gdy strzyżesz owieczkę. Co potrafi Palikot już wiemy, najlepiej potrafi błaznować i urządzać happeningi. Wiesz co? Obraz partii Palikota nawet sama nazwa zniechęca mnie do tego ugrupowania. Już prędzej zagłosuję na "Krasnoludki i Gamonie". kzet69 napisał: > Nowi ludzie.... sporo drobnych i średnich przedsiębiorców, ludzi wolnych zawodó > w, trochę samorządowców, trochę budżetówki i dużo młodzieży, zwłaszcza studentó > w no i oczywiście przedstawiciele Racji i KPEiR i kilku "celebrytów". Mnie się > wydaje że te listy ogólnie są naprawdę niezłe. Odpowiedz Link Zgłoś
honeyr Re: A co chcesz zmienić ? 30.08.11, 17:38 Za likwidacją przynajmniej połowy powiatów się podpisuję oburącz. To mega-narośl stworzona przez POPiS, wówczas jako AWS, w celu obsadzenia Polski lokalnej kolesiami. Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: A co chcesz zmienić ? 30.08.11, 17:24 Aha. "wyrzucenie katechetów z państwowego garnuszka(wystarczy rozporządzenie MEN), redukcja liczby radnych i likwidacja powiatów (duże oszczędności i temat nośny dla opinii publicznej), zbudowanie przedszkoli i żłobków, głównie na terenach wiejskich ( na podobieństwo orlików, współfinansowanych przez samorządy), wycofanie wojsk z Afganistanu, redukcja biurokracji poprzez wprowadzenie w życie projektów "Przyjaznego Państwa" i ewentualnie, choć to dużo trudniej przeforsować zmiana finansowania partii politycznych (dobrowolny, 2.5% odpis z PIT zamiast finansowanie z budżetu)." - zbudowanie przedszkoli i żłobków, głównie na terenach wiejskich ( na podobieństwo orlików, współfinansowanych przez samorządy), wycofanie wojsk z Afganistanu Żłolbki i przedszkola każdy może otowrzyć. Wojska z Afganistanu zapowiedziano, że wyjdą. - trudniej przeforsować zmiana finansowania partii politycznych Jak wiesz, propozycja PO padła w sejsmie. Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Pozostaje: 30.08.11, 17:29 - wyrzucenie katechetów z państwowego garnuszka Tu zgoda - redukcja biurokracji poprzez wprowadzenie w życie proje > któw "Przyjaznego Państwa" a tu musiałbyś pokazać te projekty, na czym one polegają Zniesienie powiatów można rozważyć. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: Pozostaje: 30.08.11, 17:54 woda_woda napisała: > a tu musiałbyś pokazać te projekty, na czym one polegają A to juz chyba przekracza możliwości dyskusji na FK, odsyłam do programu RP. Skrótowo biurokrację możemy zredukować jeśli to urząd będzie dla obywatela a nie obywatel dla urzędu. Proponujemy zasadę zgody domniemanej, czyli obywatel przychodzi ze swoją sprawą do Urzędu i nie interesuje go ile pieczątek i ile wydziałów sprawa będzie musiała zaliczyć. Po prostu to urząd ma 30/60 dni (do dyskusji) czasu na załatwienie sprawy, jeśli nie zdąży to sprawę uznajemy za załatwioną po myśli wnioskującego obywatela. Wtedy szybko się okaże że nie potrzeba 3 wydziałów i 5 referatów... Druga rzecz wprowadzenia realnej odpowiedzialności (także finansowej) urzędników za efekty ich decyzji. ps. będę wieczorkiem, to możemy kontynuować. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: A co chcesz zmienić ? 30.08.11, 17:43 woda_woda napisała: > Jak wiesz, propozycja PO padła w sejsmie. Miło że PO głosi poglądy tożsame z RP, łatwiejsza będzie koalicja :) Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: A co chcesz zmienić ? 30.08.11, 17:45 kzet69 napisał: > Miło że PO głosi poglądy tożsame z RP, łatwiejsza będzie koalicja :) RP zgadza się z PO z kwestii zmian w finansowaniu partii :) Odpowiedz Link Zgłoś
honeyr Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 17:32 Chociaz w innym wątku wytykam to co bardzo mi się dziś nie podobało w wystąpieniu Palikota, to propozycja Hausner na premiera to niezły pomysł - o ile w rządzie tak liberalnego premiera znaleźliby się też przedstawiciele realnej lewicy. Odpowiedz Link Zgłoś
adamsky1972 Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 17:35 Janusz Palikot nie chce być Premierem. Tak zrozumiałem z w wywodów w tym wątku. On chce być KOALICJANTEM albo SOLIDNĄ OPOZYCJĄ. Już gdzieś to czytałem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
honeyr Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 17:39 I dobrze to o nim świadczy, że nie chce. Z naszych przywódców partyjnych żaden się na premiera nie nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
woda_woda Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 17:41 honeyr napisał: > I dobrze to o nim świadczy, że nie chce. Przeciwnie. Jeśli nie chce być premierem, to znaczy, że nie chce brac odpowiedzialności. Odpowiedz Link Zgłoś
honeyr Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 17:45 > Jeśli nie chce być premierem, to znaczy, że nie chce brac odpowiedzialności. Frazes. Znamy takich, co bardzo chcą być premierem, a nawet nim są lub byli - i stronią od odpowiedzialności, jak tylko mogą. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 17:39 Z jego własnych ust słyszałem że w ewentualnym koalicyjnym rządzie Palikot chciałby być wicepremierem i ministrem gospodarki (przemianowanym na ministerstwo przedsiębiorczości), chce także MEN dla prof. Magdaleny Środy. Odpowiedz Link Zgłoś
honeyr Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 17:44 > Z jego własnych ust słyszałem że w ewentualnym koalicyjnym rządzie Palikot chci > ałby być wicepremierem i ministrem gospodarki (przemianowanym na ministerstwo p > rzedsiębiorczości), chce także MEN dla prof. Magdaleny Środy. Drugie to pomysł niezły, ale Palikot negocjujący kontrakty gazowe i zajmujący się łupkami i ochrona gospodarki - no nie żartujmy :) Poza tym, na przedsiębiorcach Polska ani społeczeństwo się nie kończy. Więcej powinien czytać socjologii, mniej autystycznej filozofii! A już na pewno nie neoliberałów. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 17:49 Tyle że pakiet demograficzny proponowany przez Palikota jest znacznie bardziej lewicowy od tego co proponuje np. SLD. Na przedsiębiorcach Polska oczywiście się nie kończy, ale to jednak oni wypracowują 75% PKB i zapewniają prawie 70% miejsc pracy. Ogólna myśl RP jest taka: "więcej wędki, mniej ryby". Odpowiedz Link Zgłoś
adamsky1972 Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 17:55 A łowić gdzie, jak po akwenie pływają grupy trzymające kutry ?? Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 31.08.11, 07:35 Mniej biurokracji, mniej koncesji, pozwoleń, licencji. Więcej społecznego zaufania i społeczeństwa obywatelskiego. Wolny rynek i jawność działań urzędów, up[roszczenie przepisów, oraz kadencyjność urzędników. Od czegoś trzeba zacząć. Odpowiedz Link Zgłoś
haen2010 Trochę dziegciu 30.08.11, 17:56 Myślałem, że pójdzie sprawniej i więcej. Ale w tych wyborach wszyscy mieli pod górę, tak ludzie polityków nie cierpią. JKM chyba nie da rady. Ma już 16 list i sześć godzin czasu. Nie ma się z czego cieszyć, ale to dla Palikota parę jego procentów więcej. Oni na bandę czworga na pewno nie zagłosują. A Marek Jurek na bank przepadł. Będzie siedem partii w wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 18:18 kzet69 napisał: > Ruch Palikota startuje z list w całym kraju, 20 okręgów zarejestrowane! > > wybory2011.pkw.gov.pl/kom/pl/5bb286139e8634992626d98f3ec0f2f8.html Gratuluję, cieszę się. Dobrze, że w tym wątku piszesz o realnych 5%, a nie - jak haen - o kilkunastu, a nawet 20-tu kilku procentach. Nikt tak jak haen nie zniechęca do głosowania na Palikota. Chwilami, niestety, idziesz jego drogą. Odpowiedz Link Zgłoś
adamsky1972 Re: No to spróbujmy zmienić Polskę ! 30.08.11, 18:20 Nikt tak jak sam Janusz Palikot. Mimo merytorycznych argumentów potrafi wizerunkowo spalić , nazwijmy to "osiągnięcia" swojego "Ruchu". Odpowiedz Link Zgłoś