Gość: kl IP: *.gorn.polsl.gliwice.pl 31.05.04, 13:55 "Obejżeć" czy "obejrzeć"? Oj, korektoży! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jacek Re: "Meatrix" w obronie zwierząt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.04, 14:01 W adresie należy się poprawka (zakradł sie znaczek "]" na koniec linka). I tak dużo tu błędów. Odpowiedz Link Zgłoś
lolyta Re: "Meatrix" w obronie zwierząt 01.06.04, 02:23 wlasciwy linek jest w tym artykule: www.pinezka.pl/content/view/232// (na samym dole) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldek JESC SIE ODECHCIEWA IP: *.ght.iadfw.net 01.06.04, 03:59 Ja kiedys obejrzalem taki film o maltretowaniu zwierzat w Europie Zach. w rzezniach. No to bylo cos gorszego niz horror, nie moglem na mieso spojrzec przez kilka miesiecy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: "Meatrix" w obronie zwierząt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.04, 14:05 Link chyba nie dziala do filmu przynajmniej nie w Polskiej wersji jezycznej!! natomiast po angielsku tez jest swietny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matrix Re: "Meatrix" w obronie zwierząt IP: *.gdynia.mm.pl 31.05.04, 14:20 z adresu który się pojawia trzeba usunąć na końcu "]" przez pomyłkę tam umieszczony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xeno Dlaczego "amerykańskich firm"? A czym niby się one IP: 213.134.140.* 31.05.04, 14:27 różnią od francuskich, polskich albo austarlijskich? We wszystkich stosuje się podobne metody - w jednych bardziej, w innych mniej. I wszystkie są niebezpieczne dla środowiska. Np. skażenie wód gruntowych fosforanami w Polsce to głównie "zasługa" producentów wieprzowiny. A 40% metanu w atmosferze (który jest gazem cieplarnianym) pochodzi z żołądków krów - zarówno amerykańskich, jak i afrykańskich lub chińskich. Oj, coś z daleka mi to wszystko pachnie kolejną propagandową hucpą dla lewicujących kanapowych "ekologów". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kemar Re: Dlaczego "amerykańskich firm"? A czym niby si IP: *.ne.client2.attbi.com 31.05.04, 15:59 Nie moglbym sie bardziej zgodzic. Mozna, oczywiscie, zrezygnowac z hodowli przemyslowej i nowoczesnego rolnictwa. Dobrostan zwierzat sie poprawi, szynka bedzie znacznie lepsza i czesc "professionals" wroci do pluga, od ktorego nigdy nie powinna byc odcieta. Ale wtedy ci sami ludzie, ktorzy dzis narzekaja na traktowanie zwierzat beda narzekac na ceny miesa, chleba i glod w Afryce. Bardzo stary nie jestem, ale w czasie mojego bytu poulacja swiatowa sie podwoila. Powierzchnia gruntow rolnych spadla, a ludzie jedza lepiej. Jakim cudem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Dlaczego "amerykańskich firm"? A czym niby si IP: *.fas.harvard.edu 01.06.04, 06:16 Kemar, Nie prawda. Ci co narzekaja na to jak sie traktuje zwierzeta jedza mieso hodowane w sposob humanitarny i bez hormonow i antybiotykow, jest ono drozsze i nikt nie narzeka. Glodu w Afryce nie zwalczysz technologia. Gdyby postep mial pomoc Afryce to powinno byc tam coraz lepiej, w koncu z roku na rok mamy postep. Tak nie jest. Mamy nadprodukcje zywnosci, ale ona nie trafia do Afryki. Co innego jest problem hodowli w USA a co innego jest samowystarczalnosc trzeciego swiata. Wiazanie jednego z drugim jest czysta propaganda agrobiznesu. Trzeba sie nauczyc odrozniac propagande od faktow. Adam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Dlaczego "amerykańskich firm"? A czym niby si IP: *.wireless.ubc.ca 31.05.04, 23:06 >A 40% metanu w atmosferze (który > jest gazem cieplarnianym) pochodzi z żołądków krów - zarówno amerykańskich,> > jak i afrykańskich lub chińskich. a przede wszystkim argentynskich. Wydaje mi sie, ze chodzi o to, ze polski firmy jeszcze nie przestawily sie na taka masowa produkcje, a te ktore sie przestawily, sa w rekach amerykanow. Ma sie rozumiec, jestem pewien, ze nie tylko amerykanie stosuja takie metody Pozdro J Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezalezny Re: Dlaczego "amerykańskich firm"? A czym niby si IP: 61.83.132.* 01.06.04, 05:38 Amerykanie maja znacznie gorsze warunki dla zwierzat hodowlanych, niz w Europie mozesz to sprawdzic w dokumentacjach lub zobaczyc na wlasne oczy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Dlaczego "amerykańskich firm"? A czym niby si IP: *.fas.harvard.edu 01.06.04, 06:17 Rozumiem ze ty zas jestes kanapowym zatruwaczem srodowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xeno Nie. Ale nie jestem hipokrytą. IP: 213.134.140.* 01.06.04, 10:08 Jem mięso zwierząt, i wiem, że muszą być w tym celu zabite, a wcześniej odchowane. Wiem, że krówka poświęciła życie dla moich rękawiczek, a inna dla paska. Ale wiem też, jakie z tego wynikają koszty dla środowiska. Dlatego mięso staram się jeść rzadko i nie z wielkoprzemysłowych hodowli. Nie unikam podrobów i nie boję się białego paska tłuszczyku. Wbrew pozorom taka taktyka (mięso "gorszej" jakości) skutecznie eliminuje wielkoprzemysłową hodowlę - która obejmuje rasy mięsne - "ładne i chude" szyneczki. Poza tym zjadam bardzo dużo ryb i owoców morza. No i zawsze zgniatam plastikowe butelki lub inne opakowania przed wyrzuceniem (20% objętości wysypisk śmieci to powietrze w pustych opakowaniach; gdyby wszyscy robili tak jak ja, to wysypisko w Warszawie zapełniłoby się za 20, a nie za 16 lat). Zakręcam wodę w czasie mycia zębów. Kupuję sok w szklanej butelce, a nie w kartonie. Z kolei kefir w kartonie, a nie w plastiku (w szkle niestety w polsce nie sprzedają). Bardzo dużo poruszam się pieszo lub komunikacją publiczną (i raczej kolejką elektryczną, a nie autobusem). I mam w domu stosik zużytych baterii z ostatnich dwóch lat, bo nie mam ich gdzie wyrzucić (czekam, aż będą dostępne specjalne pojemniki; na razie coś mówią o wprowadzaniu ich w niektórych szkołach). Mam energooszczędne żarówki w pokojach gdzie palą się długo, i zwykłe tam, gdzie są często zapalane i gaszone. Korzystam z papierowych lub płuciennych toreb na zakupy, choć trzeba je kupować, podczas gdy foliówki można brać garściami za darmo. Mógłbym wymieniać jeszcze długo. Rzecz w tym, że łatwiej jest gardłować o dręczeniu zwierząt i wycinaniu lasów amazońskich niż zrobić coś samemu. "Myśl globalnie, działaj lokalnie" - to dobre hasło. Tylko zbyt często w praktyce wychodzi "Myśl globalnie, myślenie lokalne jest nudne". Odpowiedz Link Zgłoś
penelopa.pitstop Re: Nie. Ale nie jestem hipokrytą. 02.06.04, 09:43 Popieram kolege w dzialaniach. Co prawda ciagle jezdze samochodem i za to naleza mi sie baty, ale przerobie go niedlugo na gaz jak sie skonczy gwarancja. I nie z powodu oszczednosci zl, tylko wlasnie srodowiska. Mysle sobie, ze gdyby kazdy choc troche ruszyl palcem byloby odrobine lepiej. Penelopa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wujek dobra rada Fakt IP: *.TKK.net.pl / *.tkk.net.pl 31.05.04, 21:09 Wczoraj wybałem się na wycieczkę rowerową po okolicy, jade sobie jade a tu nagle przy wyjeździe z lasu i niedaleko wioski dopadł mnie taki smród że mało z roweru nie spadłem, tak waliło g...em że na wymioty się zbierało. Po przejechaniu jeszcze pół kilometra patrze a tu stoji 5 budynków hodowli świnek. Fakt, wszystko ładnie, odnowione żółte budynki nowoczesne instalacje wentylacyjne, ale ten smród zabija. Fuuuuuuuu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SS Ludzie wpisujcie gdzie są te fermy IP: *.TKK.net.pl / *.tkk.net.pl 31.05.04, 21:16 Nacław koło Koszalina - smród jak z szamba Odpowiedz Link Zgłoś
yorik nie w obronie zwierząt, tylko przeciw tuczowi prz 31.05.04, 22:13 emysłowemu - a tak w przypomnieniu - link do tego flasha był ok 4 m0ce temu na stronie sammobrony (która występuje m/in przeciw takim chlewniom) yorik -- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu Re: nie w obronie zwierząt, tylko przeciw tuczowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.04, 23:26 > emysłowemu - a tak w przypomnieniu - link do tego flasha był ok 4 m0ce temu na > stronie sammobrony (która występuje m/in przeciw takim chlewniom) Wcinaj dalej niebieskie pigułki od Samoobrony.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz ten filmik ma brode jak swiety mikolaj.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.04, 23:27 teraz go nagle odkryli?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: ten filmik ma brode jak swiety mikolaj.. IP: *.komputerowe.com 01.06.04, 03:59 dłuższą ma:) ja go widziałem rok temu, pewnie jest znacznie starszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldek ja nie slyszalem o tym filmie przedtem IP: *.ght.iadfw.net 01.06.04, 04:01 Dobrze ze napisali o tym filmie, ja o nim nie slyszalem a bez tego artykulu w GW to malo ludzi by wiedzialo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kabotyn nie w polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.04, 08:34 Rolnictwo uprzemysłowione to oczywiste zło, nie tylko dla zwierząt ale i dla ludzi i środowiska. Ale oprócz takich filmików i nawolywania do bojkotu produktów rolnictwa uprzemysł. trzeba stworzyć warunki dla gospodarstw rodzinnych. Póki co, dzieci chłopskie uciekaja do miast, co znaczy, że w gospodarstwie praca jest mniej opłacalna i znacznie cięższa. Na dodatek, mieszkancy wsi są lekceważeni i wyśmiewani (wiocha,wieśniaki - to nie są w Polsce komplementy) a to nie sprzyja decyzji o pozostaniu na wsi w rodzinnym gospodarstwie. Polacy, ogólnie rzecz biorąc, są zbyt sztuczni i upozowani, aby zrozumieć na czym polega prawdziwe rolnictwo Odpowiedz Link Zgłoś