Dodaj do ulubionych

Tusk odpływa

10.02.12, 10:37
tak to jest jak się zapomina kto głosował na PO i dlaczego głosował na PO.Platforma swoich wyborców kompletnie olała.Zapomniała,że głosowali na nia ludzie młodzi,wykształceni,mający okreslone poglądy i nadzieję,że PO zajmie się zreformowaniem państwa nie tylko w gospodarce i administracji ale również w sferze ideologicznej.nic takiego sie nie stało w żadnej dziedzinie.dziadostwo jak było tak jest a obyczaj kucania przed proboszczami trwa.
no to macie rezultaty.
Obserwuj wątek
    • zapijaczony_ryj I jedyna nadzeja w tym, ze na czele PiS stoi i 10.02.12, 10:39
      będzie stał do końca PST
      • uu5.59 [...] 10.02.12, 10:43
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • wachmistrz_soroka Re: Tusk odpływa 10.02.12, 10:40
      Nie mój cyrk,nie moje małpy.
      Nie będę płakał,nie będę łkał.
    • uu5.59 "mający okreslone poglądy" - hahahaha:) 10.02.12, 10:41
      po za tym prawda - tusk odplywa, po to partia wladzy i ogolne dziadostwo.

zreszta nieszczesciem polski jest, ze wszyscy politycy (niewazne czy sld, pis czy inna palikociarnia) maja ten kraj gleboko w dupie
    • haen2010 Errare humanum est 10.02.12, 10:44
      Zwłaszcza, kiedy famę wokół siebie tworzą cyniczni łajdacy politykami zwani. Mnie się przejrzało na oczęta dość dawno, pora na resztę.
      • wachmistrz_soroka Re: Errare humanum est 10.02.12, 10:46
        haen2010 napisał:

> Zwłaszcza, kiedy famę wokół siebie tworzą cyniczni łajdacy politykami zwani. Mn
        > ie się przejrzało na oczęta dość dawno, pora na resztę.

Dość dawno? kiedy przejrzałeś na oczy?
        • haen2010 Re: Errare humanum est 10.02.12, 10:54
          Po Smoleńsku, przedtem była jeszcze nadzieja. Kiedy Tusk postanowił zaprząć Smoleńsk do swojego politycznego rydwanu i zwiał przed odpowiedzialnością za dokładne wyjaśnienie tej katastrofy. Okazał się być politycznym szczylem w krótkich spodenkach.

Była ona zresztą dla mnie symboliczną katastrofą układu zwanego Okrągłym Stołem. Ale to naszło mnie trochę później.
          • uu5.59 haen - skoro o smolensku, to co powiesz o 10.02.12, 10:57
            smierci palikota 10.04.2010?

wiadomosci.wp.pl/title,Janusz-Palikot-umarl-10-kwietnia,wid,12270170,wiadomosc.html
            "Janusz Palikot, którego państwo znacie, umarł z Lechem Kaczyńskim 10 kwietnia. Teraz jest nowy Janusz Palikot, który od poniedziałku będzie aktywny w kampanii prezydenckiej"
      • uu5.59 niestety palikot bije w cynizmie wszystkich pozos 10.02.12, 10:47
        talych.
        przykro mi, ale nie do konca przejrzales
        • haen2010 Re: niestety palikot bije w cynizmie wszystkich p 10.02.12, 10:56
          Być może, ale to się dopiero okaże. Platfusy swoją prawdę już pokazali. Niech płyną.
      • platfusy.do.paki Re: Errare humanum est 10.02.12, 10:56
        Ty przejrzałeś na oczy jako jeden z ostatnich.

Ja co do Tusia nie mam złudzeń od jakichś 20 lat.
        • lika78 Re: Errare humanum est 10.02.12, 11:04
          Jak już partia dorwie się do władzy, to koncentruje się głównie na stołkowaniu: kogo i gdzie obsadzić, i pociotków, i kolesi, by wszystko grało i buczało... I najlepsze ideały czezną. Jednak w PO bawiło mnie od początku totalne napuszenie na prawość, na obywatelskość, na przejrzystość. Znałam jednak paru gości z tej partii. Wiedziałam, że od środka, to żadne tam wartości i przesłania, ale raczej szukanie wygodnego zaczepienia: ty pójdziesz do Dużego Pałaca, ja do Ministerstwa Zdrowia, a Czesio do biura wojewody... Tak więc im więcej patosu i ojczyźnianych kwestii, tym mój dystans rośnie.
          Nawet to kpiarstwo z Jarka i jego bandy, choć nie moja gromadka, w pewnym momencie przyjęło żenujący obrót. Byle tylko elektorat miał na uwadze, albo my, albo oni...
          • wachmistrz_soroka Re: Errare humanum est 10.02.12, 11:56
            lika78 napisała:

> Jak już partia dorwie się do władzy, to koncentruje się głównie na stołkowaniu:
            > kogo i gdzie obsadzić, i pociotków, i kolesi, by wszystko grało i buczało... I
            > najlepsze ideały czezną. Jednak w PO bawiło mnie od początku totalne napuszeni
            > e na prawość, na obywatelskość, na przejrzystość. Znałam jednak paru gości z te
            > j partii. Wiedziałam, że od środka, to żadne tam wartości i przesłania, ale rac
            > zej szukanie wygodnego zaczepienia: ty pójdziesz do Dużego Pałaca, ja do Minist
            > erstwa Zdrowia, a Czesio do biura wojewody... Tak więc im więcej patosu i ojczy
            > źnianych kwestii, tym mój dystans rośnie.
            > Nawet to kpiarstwo z Jarka i jego bandy, choć nie moja gromadka, w pewnym momen
            > cie przyjęło żenujący obrót. Byle tylko elektorat miał na uwadze, albo my, albo
            > oni...

Tak,dokładnie tak. Lepiej tego nie mógłbym sam wyrazić.
          • remez2 Re: Errare humanum est 10.02.12, 11:58
            Cieszę się, że wróciłaś. :-)
            --------------
          • lewy_andy Re: Errare humanum est 10.02.12, 15:10
            @lika78
            Doprawdy myślisz że cechy całej klasy (powtarzam - całej) skupiły się w PO ???
            imho - ani ona gorza ani lepsza (znam gorszą - nawet się z tym nie kryje)
            A napuszenie na " prawość, na obywatelskość, na przejrzystość" takie samo dobre jak na Ojczyznę, Patriotyzm, Wartości......lub inne. A i napuszenia widzę też dużo większe. Nasi "politycy" serwują to czego my wyborcy oczekujemy (a oczekiwania są różne, różniste ) a my/oni to kupujemy/ują.
            Zwróć uwagę ilu chętnych do uwalenia tej władzy, i zajęcia jej miejsca, a potem........

A generalnie zgadzam się z Tobą całkowicie, myśląc o całej klasie politycznej, tylko powstrzymuję się od uprzedzeń do PO, ponieważ głosowałem i będę konsekwentnie głosował na PO, pomimo jej wielu wad. To mój świadomy, przemyślany wybór.
            Pozdrawiam
            Zacznij używać aktualnej, współczesnej wersji mózgu :-)
      • zoil44elwer Re: Errare humanum est 10.02.12, 15:53
        Coryto ergo sum!
    • zabieocko Re: Tusk odpływa 10.02.12, 10:58
      raczej spływa

z góry gówna po krórej się dotychczas wspinał
      • green_feldkurat_katz No, to czas spuścić wodę - używając przenośni 10.02.12, 11:02
        hydraulicznych, zapoczątkowanych przez założyciela wątku...
      • zoil44elwer Re: Tusk odpływa 16.02.12, 05:21
        Panowie,lody ruszyły!
    • bo98 Wybacz, 10.02.12, 11:09
      Wybacz,
      ale po pierwszej kadencji PO mogli na ni ą głosować tylko oczadziali i cudem odratowani
    • inna57 Re: Tusk odpływa 10.02.12, 11:47
      Bardzo trafna diagnoza stanu obecnego.

Kapitał polityczny buduje się latami, stracić go można w jednej chwili. To co obserwujemy przypomina chocholi taniec na poprawinach. Zamiast zabrać się radykalnie za zreformowanie i zracjonalizowanie wydatków państwa funduje się nam festiwal pomysłów jak wyrwać kasę z kieszeni obywatela.

Wszystkie reformy będą bolesne dla pewnych grup ale bez ich przeprowadzenia będziemy gonili Grecję.

Pomysły typu, zwielokrotnienie składek ZUS od prywatnych przedsiębiorców z jednoczesnym zaniechaniem zreformowania KRUS, emerytur branżowych, funduszu kościelnego są próbą zarżnięcia ostatniej kury w kurniku.

Jeszcze ciągle jest szansa na naprawę, ale do tego potrzeba realnych działań.
      1. Zerwać konkordat, zaprzestać finansowania nauki wiary z budżetu, jeśli taka będzie wola wiernych aby nauka religii odbywała się w szkołach wynajmować kościołom powierzchnię na zasadach komercyjnych.
      2. Wycofać się z zagranicznych misji militarnych zwłaszcza z Afganistanu. Nie bredźmy że są to misje pokojowe.
      3. Zawiesić na czas "po kryzysie" wydatki na fanaberie typu zapas bomb
      4. Zreformować (zlikwidować) KRUS
      5. Zlikwidować wypłacanie 13,14 pensji. Rok ma tylko 12 miesięcy i tylko za tyle należy się wypłata wynagrodzenia.
      6. Zlikwidować dopłat, deputaty i inne przywileje branżowe.
      7. Zredukować administrację państwową i samorządową o minimum 50%. Zamrozić etaty bo to hydra której łby odrastają w dwójnasób.
      8. Zlikwidować emerytalne przywileje branżowe.
      9. Zaprzestać finansowania ZZ z budżetu. ZZ w obecnej formie są tworem który można określić jedynie jako mega CRZZ bis. Niech członkowie ZZ sami finansują swoje związki.
      10. Zredukować do niezbędnego minimum obowiązujące akty prawne. Zaprzestać radosnej twórczości nowego prawa. Przy okazji zredukować drastycznie liczbę parlamentarzystów.
      11. Zredukować do niezbędnego minimum sprawozdawczość i tak nikt nigdy tego nie czyta.
      12. Zaprzestać finansowania partii z budżetu niech się chłopcy i dziewczęta bawią za swoje.
      13. Zakazać ciągłego majstrowania przy podatkach. Podatki mają być jasne proste i przejrzyste bez możliwości interpretacji urzędniczej.
      14. Wycofać swój podpis pod ACTA a w wypadku gdyby przyjęła tą umowę UE ogłosić swoje zdanie odrębne tak jak ma to miejsce z KPP.
      15. Przywrócić korpus służby cywilnej co ograniczy nepotyzm, kolesiostwo i wypadki typu "fryzjerczyk".
      16. Wprowadzić zasadę materialnej odpowiedzialności urzędniczej za szkody wyrządzone obywatelowi.
      17. Zaprzestać umarzania należności do budżetu i ZUS uzasadnionych jedynie tym że jak zakład upadnie "wyjdą na ulicę". Dotychczas głównymi beneficjentami wszelkich ulg i umorzeń w Polsce są górnictwo, służba zdrowia, podmioty zagraniczne.
      • wachmistrz_soroka Re: Tusk odpływa 10.02.12, 11:59
        inna57 napisała:

> Bardzo trafna diagnoza stanu obecnego.

>
        > Jeszcze ciągle jest szansa na naprawę, ale do tego potrzeba realnych działań.

> .

Szanowna forumowiczko inna57 ...Donald już odpłynął dawno.Tylko ślepcy tego nie zauważyli.
      • remez2 Re: Tusk odpływa 10.02.12, 12:00
        Z wyłączeniem, pkt. 12 - chapeau bas!
        ---------------
        • inna57 Re: Tusk odpływa 10.02.12, 12:44
          Możesz uzasadnić dlaczego mamy utrzymywać z naszych kieszeni partie polityczne.
          • remez2 Re: Tusk odpływa 10.02.12, 13:37
            inna57 napisała:

> Możesz uzasadnić dlaczego mamy utrzymywać z naszych kieszeni partie polityczne.
            Aby nie mieć w Sejmie 240 a w Senacie 75 Stokłosów i Palikotów. O rękodajnych np. Kulczyka nie wspominając.

-----------------
            • inna57 Re: Tusk odpływa 10.02.12, 14:02
              Lepiej mieć u władzy tych którym się udało niż stado nieudaczników i gołodupców którzy nastawieni są wyłącznie na dojenie państwowej kasy.

Etyka polskich biznesmenów to odrębny temat wart niejednego doktoratu.
              • remez2 Re: Tusk odpływa 10.02.12, 14:25
                inna57 napisała:

> Lepiej mieć u władzy tych którym się udało niż stado nieudaczników i gołodupców
                > którzy nastawieni są wyłącznie na dojenie państwowej kasy.
                Od 99 % z nich nie kupiłbym używanego samochodu.
                > Etyka polskich biznesmenów to odrębny temat wart niejednego doktoratu.
                Zanim doczekamy się tych wiekopomnych opracowań, trzymajmy ich z dala od rządzenia krajem. Ze wszystkimi niedogodnościami stąd płynącymi.

------------------
              • chateau Re: Tusk odpływa 10.02.12, 14:42
                Można się zżymać na finansowanie partii z budżetu ale to w naszych warunkach najlepsze rozwiązanie. Remez ma rację, populistyczne odebranie subwencji to skazanie partii politycznych na zależność od nie tyle nawet biznesu, ile od ludzi gotowych wyłożyć pieniądze w zamian za profity. Makabra.

Jeśli mamy iść w kierunku finansowania partii przez wyborców, to IMHO najpierw odpis podatkowy, później chwila, żeby się przyjrzeć jak to działa i dopiero wtedy skasowanie subwencji.
            • l_zaraza_l Re: Tusk odpływa 10.02.12, 14:52
              remez2 napisał:

> inna57 napisała:
              >
              > > Możesz uzasadnić dlaczego mamy utrzymywać z naszych kieszeni partie polit
              > yczne.
              > Aby nie mieć w Sejmie 240 a w Senacie 75 Stokłosów i Palikotów. O rękodajnych n
              > p. Kulczyka nie wspominając.
              >

Uważam, że zaproponowany przez Palikota odpis (1%) od podatku to bardzo dobre rozwiązanie. Tym lepsze, że tego rodzaju "biznesmeni", których wpływu, zresztą bardzo słusznie, się obawiasz, nie płaca raczej podatków w Polsce (jeśli już nawet, to jakieś śmieszne grosze).
              • remez2 Re: Tusk odpływa 10.02.12, 15:00
                l_zaraza_l napisała:

> Uważam, że zaproponowany przez Palikota odpis (1%) od podatku to bardzo dobre r
                > ozwiązanie.
                Ok. Ale jak napisał Chateau - najpierw należy sprawdzić jak taki pomysł zadziała w praktyce aby nie wylać dziecka z kąpielą.

------------
                "Lis o Palikocie: Guzik mnie obchodzi, czy zapali. Gówniarstwo i dziecinada. Czas się wziąć do roboty"
                • l_zaraza_l Re: Tusk odpływa 10.02.12, 21:09
                  remez2 napisał:

> l_zaraza_l napisała:
                  >
                  > > Uważam, że zaproponowany przez Palikota odpis (1%) od podatku to bardzo d
                  > obre r
                  > > ozwiązanie.
                  > Ok. Ale jak napisał Chateau - najpierw należy sprawdzić jak taki pomysł zadział
                  > a w praktyce aby nie wylać dziecka z kąpielą.
                  >
                  Zgadzam się.
          • erte2 Re: Tusk odpływa 10.02.12, 14:16
            inna57 napisała:

.... Możesz uzasadnić dlaczego mamy utrzymywać z naszych kieszeni partie polityczne.

Z bardzo prostej przyczyny - bo partie polityczne są integralną częścią demokracji parlamentarnej, a taki właśnie ustrój mamy w Polsce. Ma on oczywiście swoje wady, czasami jest wręcz wku...ający, ale jak dotąd niczego lepszego nie wymyślono.
            No i niestety - partia polityczna aby mogła funkcjonować musi dysponować funduszami. A jeśli ich nie będzie miała to w parlamencie zaroi się od Stokłosów, Misztalów i innych takich szemranych "biznesmenów" - lub kaczyńskich budujących swoją pozycję polityczną przy pomocy "dotacji" z FOZ-u lub Telegrafu.
            • inna57 Re: Tusk odpływa 10.02.12, 14:23
              A składki członkowskie to pies ?

Jak widać nie ustrzegliśmy się od Stokłosów i innych, o kapitale finansowym pc/pis nawet nie ma co wspominać bo na srebrną, foz i telegraf powinniśmy w porę znaleźć paragrafy a nie teraz rozpaczać że nic już się nie da zrobić. To był przewał stulecia i tyle. W czasach gdy PC była u władzy nawet ustawy miały swoją cenę, wszyscy o tym wiedzieli i nikt nic nie robił.
              • l_zaraza_l Re: Tusk odpływa 10.02.12, 14:54
                inna57 napisała:

> A składki członkowskie to pies ?
                >
                > Jak widać nie ustrzegliśmy się od Stokłosów i innych, o kapitale finansowym pc
                > /pis nawet nie ma co wspominać bo na srebrną, foz i telegraf powinniśmy w por
                > ę znaleźć paragrafy a nie teraz rozpaczać że nic już się nie da zrobić. To był
                > przewał stulecia i tyle. W czasach gdy PC była u władzy nawet ustawy miały swoj
                > ą cenę, wszyscy o tym wiedzieli i nikt nic nie robił.

Dokładnie.
              • sowietolog Re: Tusk odpływa 10.02.12, 23:05
                W czasach gdy PC była u władzy nawet ustawy miały swoj
                > ą cenę, wszyscy o tym wiedzieli i nikt nic nie robił.

Co masz na myśli? Kiedy to "PC była u władzy"? Czy Rycho, Micho i Zbycho przenieśli się z PO do PC, co przegapiłem?
      • venus99 Re: Tusk odpływa 10.02.12, 13:28
        no to teraz już wiesz dlaczego nic się nie zmieni-z powodu twoich punktów od 1 do 17.amen.
        • inna57 Re: Tusk odpływa 10.02.12, 14:00
          A to niby dlaczego ?

Mamy dwa wyjścia. Albo wybierzemy wariant islandzki, olejemy wszystko i wszystkich i w następnych wyborach wybierzemy na wiodącą siłę jajcarza (już się skrada) i lepiej nie będzie ale za to wesoło, albo wariant łotewski gdzie rząd przeprowadził odważnie bolesne reformy, kraj wyszedł z zapaści a partia która te reformy przeprowadziła wygrała kolejne wybory.

Te garby kiedyś trzeba zrzucić bo z nimi na grzbiecie daleko nie zajdziemy.
          • erte2 Re: Tusk odpływa 10.02.12, 14:25
            inna57 napisała:
            ....albo wariant łotewski gdzie rząd przeprowadził odważnie bolesne reformy, kraj wyszedł z zapaści a partia która te reformy przeprowadziła wygrała kolejne wybory.

No właśnie. Może na Łotwie to się udało, ale jak widzisz przy pierwszej próbie wprowadzenia reform (choćby refundacyjnej czy zapowiedzi emerytalnej) masz wrzask pod niebiosa, zapowiedzi strajków i spadek notowań na łeb.
            Mam jedynie nadzieję że tym razem Tusk się nie przestraszy i doprowadzi wszystko do końca, bo inaczej czeka nas wariant grecki albo jeszcze coś gorszego.
            • l_zaraza_l Re: Tusk odpływa 10.02.12, 14:58
              erte2 napisał:

> inna57 napisała:
              > ....albo wariant łotewski gdzie rząd przeprowadził odważnie bolesne reformy,
              > kraj wyszedł z zapaści a partia która te reformy przeprowadziła wygrała kolejn
              > e wybory.

>
              > No właśnie. Może na Łotwie to się udało, ale jak widzisz przy pierwszej próbie
              > wprowadzenia reform (choćby refundacyjnej czy zapowiedzi emerytalnej) masz wrza
              > sk pod niebiosa, zapowiedzi strajków i spadek notowań na łeb.
              > Mam jedynie nadzieję że tym razem Tusk się nie przestraszy i doprowadzi wszystk
              > o do końca, bo inaczej czeka nas wariant grecki albo jeszcze coś gorszego.

Wrzask nie był o wprowadzenie reform a o to, że usiłowano te reformy wprowadzać poprzez buble legislacyjne bez przygotowania infrastruktury (p. system ubezpieczonych).
              Mam nadzieję, że Tusk przestanie słuchać takich buców, którzy zalecają nieuleganie a nastawi się na słuchanie ze zrozumieniem kompetentnych doradców.
            • inna57 Re: Tusk odpływa 10.02.12, 15:02
              Nie mam nic przeciw reformie emerytalnej bo w chwili obecnej dotychczasowy system może tylko się zawalić. Jestem jednak przeciwna przerzuceniu kosztów reformy na drobnych przedsiębiorców. To jest jedyna grupa która wytwarza realne wpływy do budżetu i jedyna świadoma która inwestuje w indywidualne ubezpieczenia emerytalne.

Co do reformy refundacyjnej to mam zastrzeżenie nie do niej samej bo była niezbędna ale do sposobu jej wprowadzenia. To że nie istnieje w Polsce prawdziwy rejestr ubezpieczonych jest skandalem. NFZ pobiera olbrzymie pieniądze za nic, są to jedne z najidiotyczniej wydawane środki.
    • extremeconcept.pl Re: Tusk odpływa 10.02.12, 11:51
      venus99 napisał:

> tak to jest jak się zapomina kto głosował na PO i dlaczego głosował na PO.Platf
      > orma swoich wyborców kompletnie olała.Zapomniała,że głosowali na nia ludzie mło
      > dzi,wykształceni,mający okreslone poglądy i nadzieję

Nie wiem, czy próbujesz się skompromitować, czy usprawiedliwiać - jednak efektywnie sprawiasz, że się uśmiecham - a raczej szczerzę zęby ;) Na PO nie głosowali ludzie wykształceni - a już na pewno nie ludzie posiadający własne poglądy. Głosowała zmanipulowana banda oszołomów, która pomimo wszelkich znaków na niebie i ziemi - pchała się do urn, jak ćmy do ognia. Wyborcami byli "obywatele" głosujący według sondaży preparowanych przez media - i to media wybrały rząd - zanim jeszcze doszło do wyborów. Tyle na temat socjologii i dowartościowywania się złudzeniem posiadania zdolności dokonywania "wyborów".

Ciekawostka: PO za poprzedniej kadencji zrobiło prawie 350 miliardów długu publicznego - to ponad 1/3 całości od czasów gierka i tyle samo, co PIĘĆ poprzednich kadencji od czasów Solidarności. Zapewne tego nie zasmakowałeś w kiełbasie wyborczej? Poczekajmy i zobaczmy ile długu zrobią w kadencji obecnej. W międzyczasie przestań pisać głupoty i obrażać "ludzi,wykształconych, mających określone poglądy i nadzieje"
      • venus99 Re: Tusk odpływa 10.02.12, 13:35
        piszesz o sobie:
        "Trafiłeś na stronę młodego człowieka wyposażonego w system analityczny zwany mózgiem."
        nie przesadzaj.
      • ave.duce Tusk odpływa, ale - jak widać z postu 10.02.12, 14:56
        "extremeconcept.pl" - nie sam.
    • dupetek Re: Tusk odpływa 10.02.12, 14:02
      Pochopna teza, zwłaszcza 3 miesiące po wyborach.
      • inna57 Re: Tusk odpływa 10.02.12, 14:16
        Jesteś usprawiedliwiony, ale realia wokół przeczą pochopności tezy. Sytuacja jest dynamiczna.

Nic nie wskazuje aby rząd zamierzał podjąć jakiekolwiek kroki mające na celu ograniczenie wydatków budżetowych. Wiele natomiast słyszymy o tym skąd jeszcze wyszarpnąć trochę kasy byleby tylko zatkać gęby tym którzy mogliby wyjść na ulicę i protestować.

To już nawet nie jest asekuranctwo, to jest głupota. Na poważne reformy każda partia rządząca ma 1-2 lata od wyborów. My już zmarnowaliśmy 3 miesiące. Obecnie dyskutowane pomysły (nawet nie projekty) nie przewidują żadnych cięć choćby tylko w tych dziedzinach które wykazałam.
        • dupetek Re: Tusk odpływa 10.02.12, 14:20
          PO dostała mandat na podstawie programu/obietnic wyborczych i wszystko wskazuje na to, że zapowiedzi realizuje!
          • remez2 Re: Tusk odpływa 10.02.12, 14:29
            Błogosławieni naiwni albowiem zejdą z tego świata w nieświadomości - mówi Księga.
            ----------------
            • dupetek Re: Tusk odpływa 10.02.12, 14:32
              Również radośnie widzę Twoją błogosławioność:)
              • remez2 Re: Tusk odpływa 10.02.12, 14:42
                dupetek napisał:

> Również radośnie widzę Twoją błogosławioność:)
                Jako przeciwieństwo nieświadomości? Ciekawe.

-----------
                • dupetek Re: Tusk odpływa 10.02.12, 14:59
                  remez2 napisał:
                  >Błogosławieni naiwni albowiem zejdą z tego świata w nieświadomości - mówi Księga. <
          • inna57 Re: Tusk odpływa 10.02.12, 14:30
            Które zapowiedzi ? Te że weźmie nas wszystkich za twarz i pogna do roboty za bóg zapłać do usranej śmierci ?
            • dupetek Re: Tusk odpływa 10.02.12, 14:36
              W ogóle Donek, to skubany jest i namówił kraje skandynawskie żeby wprowadzały u siebie 75 lat jako wiek emerytalny!! Ciekawe dlaczego Polakom tylko 67 lat od 2030 oferuje? Pewnie znowu chce nas oszukać:)
              • l_zaraza_l Re: Tusk odpływa 10.02.12, 21:19
                dupetek napisał:

> W ogóle Donek, to skubany jest i namówił kraje skandynawskie żeby wprowadzały u
                > siebie 75 lat jako wiek emerytalny!! Ciekawe dlaczego Polakom tylko 67 lat od
                > 2030 oferuje? Pewnie znowu chce nas oszukać:)

Udajesz, że nie rozumiesz czy wypierasz to, co nie wygodne? Inna i wielu z nas, tłumaczymy, że nie jest problemem wydłużenie czasu pracy ale brak miejsc pracy. Brak miejsc, których deficyt, dzięki tępemu uporowi Tuska i jego wzorowej odporności, na kierowane w jego stronę głosy rozsądku, będzie wzrastał. Facet rozwala polską przedsiębiorczość. Ale nie tę "magnacką, wyprowadzającą zyski na zewnątrz lecz drobną i średnia, czyli 90% miejsc pracy (poza urzędasami).
                • dupetek Re: Tusk odpływa 10.02.12, 21:28
                  A czy Ty rozumiesz, że reforma ma być wprowadzana sukcesywnie? 67-latek/tka na emeryturę przechodziłby w 2030!!! Do 2030 wiek emerytalny przedłużałby się o 3 m-ce rocznie.

A powyższy przykład przytoczyłem żeby Inna, Ty i pozostali krytykanci zrozumieli, że przedłużenie wieku emerytalnego nie jest fanaberią, tylko koniecznością!!!
                  • l_zaraza_l Re: Tusk odpływa 10.02.12, 21:36
                    dupetek napisał:

> A czy Ty rozumiesz, że reforma ma być wprowadzana sukcesywnie? 67-latek/tka na
                    > emeryturę przechodziłby w 2030!!! Do 2030 wiek emerytalny przedłużałby się o 3
                    > m-ce rocznie.
                    >
                    > A powyższy przykład przytoczyłem żeby Inna, Ty i pozostali krytykanci zrozumiel
                    > i, że przedłużenie wieku emerytalnego nie jest fanaberią, tylko koniecznością!!
                    > !

A czy Ty rozumiesz, że nic w czynach Tuska nie wskazuje na to, by czas, w jakim stopniowo będą się rozkładały skutki tej reformy, nie będzie działał na naszą korzyść?
                    Mój tata pracował do 70. roku życia. I, gdyby mógł, pracowałby dłużej. Ja też, od pewnego czasu, robię tylko to, co faktycznie lubię, więc moja praca męczy jak dobra zabawa - człowiek jest zasapany ale szczęśliwy. Ja mogę do usranej ale gdzie maja pracować Ci ludzie jak Tusk ładuje kasę w KK, w urzędasów, w chore zakupy bom....
                    • dupetek Re: Tusk odpływa 10.02.12, 21:43
                      Możesz tę myśl rozwinąć:
                      >A czy Ty rozumiesz, że nic w czynach Tuska nie wskazuje na to, by czas, w jakim stopniowo będą się rozkładały skutki tej reformy, nie będzie działał na naszą korzyść? <

Używasz uogólnień na poziomie PiSdziactwa, tak żeby każdy frustrat w tej ogólności się odnalazł, ale mnie interesuje konkretność zarzutów, nie ogólne popluwanie!!
                      • l_zaraza_l Re: Tusk odpływa 10.02.12, 22:38
                        dupetek napisał:

> Możesz tę myśl rozwinąć:
                        > >A czy Ty rozumiesz, że nic w czynach Tuska nie wskazuje na to, by czas, w
                        > jakim stopniowo będą się rozkładały skutki tej reformy, nie będzie działał na n
                        > aszą korzyść? <
                        >
                        > Używasz uogólnień na poziomie PiSdziactwa, tak żeby każdy frustrat w tej ogólno
                        > ści się odnalazł, ale mnie interesuje konkretność zarzutów, nie ogólne popluwan
                        > ie!!

1.Bubel Kopaczowej i szantażowanie lekarzy jak będą niegrzeczni to cośtam cośtam. Tylko częściowe poprawienie tego bubla - przeniesienie kar z lekarzy a pozostawienie ich aptekarzom. Nie ma usprawiedliwienia dla Tuska, że przez 4 poprzednie lata, nie mógł zorganizować narzędzi w postać jednolitego systemu informatycznego, który dawałby informacje o pacjencie i pozwalał drukować recepty idealnie odpowiadające rozmiarami tym, wyznaczonym przepisami (na dzień dzisiejszy to aptekarz beknie jak zrealizuje receptę zbyt długą, zbyt krótką i w ogóle nie w sam raz).
                        2. Narastający przerost zatrudnienia w administracji (w sensie urzędników wszelkiej maści). To Tusk klepnął ustawę umożliwiającą tworzenie biur politycznych w gminach,
                        3. Brak koszyka usług medycznych i wykazu procedur.
                        4. Forsowanie chorego budżetu na 2012, gdzie wydatki na KK wzrosły, podobnie jak zrastają obciążenia obywateli.
                        oraz wiele innych ale przecież wystarczy, że poczytasz prasę.

Tusk prze... przetraci pieniądze oszczędzone na tym, że zamiast emerytury (800/1000 zł) ludzie będą dostawali 450 z MOPSu.
                        Ale co ja tak będę klikać po próżnicy. Teraz Ty, wykaż mi proszę, co zrobił Tusk, by pobudzić przedsiębiorczość (bez skazywania pracobiorców na wegetację) i zapewnić miejsca pracy tym, którzy będą przechodzili na emeryturę w wieku 67 lat. Wskaż mi działania, które już teraz zapobiegają bezrobociu, pozwalają na przekwalifikowanie się ludzi lub ich dokształcenie się. Chodzi mi o działania rzeczywiste a nie o wyprowadzanie unijnej kasy.

Ten system trzyma cię za jaja - George Carlin
                        Spisek żarówkowy - nieznana historia zaplanowanej nieprzydatności
                        • dupetek Re: Tusk odpływa 10.02.12, 22:57
                          Spokojnie! Buble prawne zdarzają się najlepszym rządom - mam na myśli ustawę refundacyjną. Skąd Ci się wzięło, że ludzie 1000/800 zł zamienią na 450 z MOPS? Histeria?
                          Problem walki z kryzysem jest problemem globalnym i aktywizacja przedsiębiorczości nie jest tylko polskim problemem, spójrz szerzej! Rynek rządzi kryzysem, a rządy mogą tylko przyklejać plastry na najbardziej obolałe miejsca. Czy masz jakiś przykład rządu lepiej radzącego sobie z kryzysem niż polski?
                          • l_zaraza_l Re: Tusk odpływa 10.02.12, 23:50
                            dupetek napisał:

> Spokojnie! Buble prawne zdarzają się najlepszym rządom - mam na myśli ustawę re
                            > fundacyjną. Skąd Ci się wzięło, że ludzie 1000/800 zł zamienią na 450 z MOPS? H
                            > isteria?
                            > Problem walki z kryzysem jest problemem globalnym i aktywizacja przedsiębiorczo
                            > ści nie jest tylko polskim problemem, spójrz szerzej! Rynek rządzi kryzysem, a
                            > rządy mogą tylko przyklejać plastry na najbardziej obolałe miejsca. Czy masz ja
                            > kiś przykład rządu lepiej radzącego sobie z kryzysem niż polski?

Inaczej.

Świat się zmienia. Od roku 1929 wiadomo, że jest nadpodaż pracy. Sztucznie utrzymuje się przy życiu coś, co jest chore i wpędza w nędzę miliony ludzi na świecie.
                            Kryzysy nie są problemem. Problemem jest tresura poprzez użycie kryzysu. Obawiam się, że akurat tę wiadomość przegapiłeś, gdy Ameryka pilnie oczekiwała od Europy skutecznych rozwiązań, zapominając, że kryzys 2008 roku, podobnie jak żaden inny wielki kryzys w dziejach współczesnego świata, nie wziął swojego początku, w Europie (ostatni był upadek cesarstwa rzymskiego).
                            Ja podziwiam ludzi, którzy z pełna powagą podchodzą do systemu ekonomicznego, w którym istnienie firmy nie wynika z fatycznego stanu posiadania (nieruchomości, środki produkcji, myśl techniczna czy kapitał ludzki) ale od tego jak "rynki" zareagują na newsa o tym, że prezes firmy przespał się z aligatorem. Oczywiście wielu ufających temu systemowi, straci dorobek życia, nim ukaże się sprostowanie mówiące o tym, że chodziło o banalny zakup topowej torebki ze skóry aligatora.
                            itd. itd.

Nie mniej, jesteśmy w tym systemie uwięzieni długami, których nie sposób spłacić.
                            Ale nawet w tej rzeczywistości są mechanizmy pozwalające tworzyć miejsca pracy zamiast je likwidować. Sztuka w gospodarowaniu środkami jakie na pozostają ze spłaty odsetek od odsetek. Zwiększanie obciążeń dla średnich i małych firm - zmniejsza ilość miejsc pracy. Zmiana na system wynagradzania osób zajmujących się zmiana bezrobotnych w "robotnych" na prowizyjny (im dłużej bezrobotny "uaktywniony" przez dana osobę pracuje tym większa nagroda) - zwiększa ilość miejsc pracy poprzez minimalizowanie wyłączenia w wyniku długotrwałego bezrobocia. Zmniejszenie akcyzy na paliwo dla samochodów dostawczych kosztem ograniczenia liczby parlamentarzystów do tych kilku sztuk, które biorą udział w obradach i głosowaniach i w tym czasie nie gadają przez telefon - zwiększa ilość miejsc pracy.
                            Jestem przeciwniczką nadmiernego namnażania się gatunku ludzkiego, a już szczególnym wstrętem napawa mnie produkcja płatników składek (kiedyś nazywana chęcią posiadania potomstwa) ale dostępność mieszkań czynszowych, które nie wymuszają dożywotniego zakredytowania się i pozwalają przyjąć pracę niżej opłacana czy na świadczenie jej w oparciu o umowę "śmieciową" - zwiększa poczucie bezpieczeństwa, zachęca do posiadania dzieci oraz większa ilość miejsc pracy (meble, zasłony, garnki, śpioszki).
                            Jasne prawo podatkowe i mądre wydawanie środków pozyskanych z podatków zachęca płacenia a te środki umożliwiają inwestowanie w żłobki, przedszkola, dobrą edukację itd. Trwonienie pieniędzy na bzdety, zniechęca oddawania choremu państwu nawet drobniaków.

Które z działań rządu Tuska na przestrzeni tych ponad czterech lat, były działaniami wspomagającymi rozwój gospodarczy, tworzenie nowych miejsc pracy (wyłączając rozrost administracji)?
                            • dupetek Re: Tusk odpływa 10.02.12, 23:53
                              Pytanie postawiłaś na głowie! Może odpowiedz pierw: które z działań rządu zaszkodziło krajowi w walce z kryzysem?
                              • l_zaraza_l Re: Tusk odpływa 11.02.12, 00:04
                                dupetek napisał:

> Pytanie postawiłaś na głowie! Może odpowiedz pierw: które z działań rządu zaszk
                                > odziło krajowi w walce z kryzysem?

Łatwiej mi będzie wyszukać takie, które nie zaszkodziło ale muszę się zastanowić bo tak na szybko, nic nie przychodzi mi na myśl.
                              • inna57 Re: Tusk odpływa 11.02.12, 08:40
                                Ja mogę Ci odpowiedzieć prosto na to pytanie. Najbardziej walce z kryzysem zaszkodziło zaniechanie wszelkich działań mających na celu zracjonalizowanie wydatków z budżetu i skupienie się wyłącznie na doraźnych "wyrywkach" kasy od tych którzy i tak płacą ogromne daniny na rzecz niewydolnego państwa.

Nie mam nic przeciwko wydłużeniu wieku emerytalnego bo przy dzisiejszym systemie i gwałtownym wydłużeniu życia dotychczasowe, odziedziczone po przodkach zasady prowadzą do zapaści systemu.

Co trzeba zracjonalizować, na początek popatrz na moje 17 punktów, no może z wyjątkiem pkt 12 który może faktycznie można by zamienić na dobrowolny 1% odpis od zwolenników.
        • l_zaraza_l Re: Tusk odpływa 10.02.12, 21:11
          inna57 napisała:

> Jesteś usprawiedliwiony, ale realia wokół przeczą pochopności tezy. Sytuacja je
          > st dynamiczna.
          >
          > Nic nie wskazuje aby rząd zamierzał podjąć jakiekolwiek kroki mające na celu og
          > raniczenie wydatków budżetowych. Wiele natomiast słyszymy o tym skąd jeszcze wy
          > szarpnąć trochę kasy byleby tylko zatkać gęby tym którzy mogliby wyjść na ulicę
          > i protestować.
          >
          > To już nawet nie jest asekuranctwo, to jest głupota. Na poważne reformy każda p
          > artia rządząca ma 1-2 lata od wyborów. My już zmarnowaliśmy 3 miesiące. Obecnie
          > dyskutowane pomysły (nawet nie projekty) nie przewidują żadnych cięć choćby ty
          > lko w tych dziedzinach które wykazałam.

Budżet na ten rok już pogrzebali.
          • dupetek Re: Tusk odpływa 10.02.12, 21:29
            Wyjaśnij na czym ten pogrzeb budżetu polega.
            • l_zaraza_l Re: Tusk odpływa 10.02.12, 21:38
              dupetek napisał:

> Wyjaśnij na czym ten pogrzeb budżetu polega.

Obawiam się, że także i tego mojego wytłumaczenia nie przyjmiesz, więc pozwól, że nie będę wytracała energii.
              • dupetek Re: Tusk odpływa 10.02.12, 21:44
                Dzięki za wiarę w moje możliwości:)
    • zoil44elwer Re: Tusk odpływa i odlatuje w .... 10.02.12, 14:40
      opary absurdu?
      • l_zaraza_l Re: Tusk odpływa i odlatuje w .... 10.02.12, 21:22
        zoil44elwer napisał:

> opary absurdu?

Wiesz co? Jak patrzę na zaciśnięte szczęki Tuska i zielonkawą cerę Sikorskiego, to trudno mi nie domniemywać, że regularnie śmigają po białej łące.
    • lewy_andy Re: Tusk odpływa ???????? 10.02.12, 14:45
      "zajmie się zreformowaniem państwa nie tylko w gospodarce i administracji ale również w sferze ideologicznej?????
      imho - Każda próba reformowania czegokolwiek w czymkolwiek kończy się natychmiastowym wrzaskiem protestujących.Wszak zawsze ktoś traci by zyskać mógł ogół. Każdy protest jest natychmiast nagłaśniany i wyolbrzymiany przez żądną newsów prasę. O opozycji nie wspomnę - ci opluwają wszystko - cokolwiek robią rządzący - żle, nie robią - jeszcze gorzej!!!!
      Wniosek - im więcej zmian (reform) tym więcej niezadowolonych, vide - wszystkiemu winny Tusk.
      A na samobójcę, p Tusk mi nie wygląda :)) więc co i jak robić ?
      Więc jak to jest, chcemy reform, do cholery, czy nie????? (Mówię o większości społeczeństwa)
      A sfera ideologiczna - we współczesnych państwach (XXI wieku) ???????
      A już reforma emerytalna - to będzie jatka.....
      btw - a zmiany są niezbędne.....
      • erte2 Re: Tusk odpływa ???????? 10.02.12, 15:52
        . Pan i Pies.

Pies szczekał na złodzieja, całą noc się trudził,
        Obili go nazajutrz, że pana obudził.
        Spał smaczno drugiej nocy, złodzieja nie czekał;
        Ten dom skradł; psa obili za to, że nie szczekał.

Napisał Ignacy Krasicki, człek mądry chociaż biskup
        • l_zaraza_l Re: Tusk odpływa ???????? 10.02.12, 21:31
          erte2 napisał:

> . Pan i Pies.
          >
          >
          > Pies szczekał na złodzieja, całą noc się trudził,
          > Obili go nazajutrz, że pana obudził.
          > Spał smaczno drugiej nocy, złodzieja nie czekał;
          > Ten dom skradł; psa obili za to, że nie szczekał.

>
          > Napisał Ignacy Krasicki, człek mądry chociaż biskup

PIES I WILK - Adam MIckiewicz, człek mądry, chociaż nie klecha.

[...]
          — «Lecz w tej służbie co robić?» — wilk znowu zapyta.
          — «Co robić? — dziecko jesteś - służba wyśmienita —
          Ot jedno z drugim nic a nic!
          Dziedzińca pilnować granic,
          Przybycie gości szczekaniem głosić,
          Na dziada warknąć, Żyda potarmosić,
          Panom pochlebiać ukłonem,
          Sługom wachlować ogonem.
          A za toż, bracie, niczego nie braknie:
          Od panów, paniątek, dziewek,
          Okruszyn, kostek, poliwek,
          Słowem, czego dusza łaknie».
          Pies mówił, a wilk słuchał: uchem, gębą, nosem,
          Nie stracił słówka; połknął dyskurs cały
          I nad smacznej przyszłości medytując losem,
          Już obiecane wietrzył specyjały!
          Wtem patrzy... «A to co?» — «Gdzie?» — «Ot tu, na karku».
          — «Eh, błazeństwo!...» — «Cóż przecie?» — Oto, widzisz, troszkę
          Przyczesano, — bo na noc kładą mi obróżkę,
          Ażebym lepiej pilnował folwarku!»
          [...]
      • zoil44elwer Re: Tusk odpływa ???????? 10.02.12, 15:56
        "Elity rządzące powinny mieć odwagę i siłę by zmieniać,nawet wbrew interesom większości społeczeństwa"(D Tusk)
    • zbysio45 Re: Tusk odpływa -oby jak najszybciej !!! 10.02.12, 21:03
      Teraz dopiro Pani zrozumiala ale lepiej niz NIGDY.Jednak byli tacy ,ktorzy to przewidzieli przed wyborami i nie głosowali na PO.
    • hordol do młodych i wykształconych 10.02.12, 21:29
      www.facebook.com/photo.php?fbid=162023087157478&set=a.162023080490812.42365.162022950490825&type=3
    • contrana Re: Tusk odpływa 10.02.12, 22:09
      Poprostu są niedouczeni i nie potrafią czytac umów. Przykre
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka