Dodaj do ulubionych

Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA]

10.02.12, 18:50
A świat według ACTA wygląda tak:

olgierd.bblog.pl/wpis,swiat;wg;acta;ptasie;mleczko;tango;down,67947.html
Laska prowadzi bloga o kulinariach, zamieściła przepis na ptasie mleczko i dostała maila od Lotte Wedel, że ptasie mleczko jest zastrzeżone.

Wobec powyższego, w imieniu Lotte Wedel, zwracam się do Państwa z prośbą o uszanowanie praw mojego Mocodawcy i niezwłoczne zamieszczenie przy przepisach kulinarnych umieszczonych na Państwa stronie i posługujących się znakiem "PTASIE MLECZKO®" notki o następującej treści: "Oznaczenie słowne "PTASIE MLECZKO®" stanowi zarejestrowany znak towarowy chroniony na rzecz Lotte Wedel sp. z o.o." oraz symbolu ® przy nazwie PTASIE MLECZKO lub, alternatywnie, niezwłoczne usunięcie przepisów kulinarnych posługujących się znakiem towarowym "PTASIE MLECZKO®" z Państwa strony.
Obserwuj wątek
    • l_zaraza_l Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 10.02.12, 18:59
      agnostic5 napisał:

> A świat według ACTA wygląda tak:
      >
      > olgierd.bblog.pl/wpis,swiat;wg;acta;ptasie;mleczko;tango;down,67947.html
      > Laska prowadzi bloga o kulinariach, zamieściła przepis na ptasie mleczko i dost
      > ała maila od Lotte Wedel, że ptasie mleczko jest zastrzeżone.
      >
      > Wobec powyższego, w imieniu Lotte Wedel, zwracam się do Państwa z prośbą o usza
      > nowanie praw mojego Mocodawcy i niezwłoczne zamieszczenie przy przepisach kulin
      > arnych umieszczonych na Państwa stronie i posługujących się znakiem "PTASIE MLE
      > CZKO®" notki o następującej treści: "Oznaczenie słowne "PTASIE MLECZKO
      > 4;" stanowi zarejestrowany znak towarowy chroniony na rzecz Lotte Wedel sp. z o
      > .o." oraz symbolu ® przy nazwie PTASIE MLECZKO lub, alternatywnie, niezwło
      > czne usunięcie przepisów kulinarnych posługujących się znakiem towarowym "PTASI
      > E MLECZKO®" z Państwa strony.
      >
      >
      Ten, kto pierwszy zastrzeże słowo "k.u.r.w.a" będzie bogatszy od Billa G.
    • woda_woda Ale o co chodzi? 10.02.12, 19:08
      "Marka Ptasie Mleczko ® została wymyślona przez Jana Wedla w latach 30-tych XX-wieku i od 1936 roku jest chroniona jako zarejestrowany znak. Od wielu lat Lotte Wedel i jej poprzednicy prawni dbają o ochronę marki Ptasie Mleczko , między innymi po to, aby konsumenci, kupując Ptasie Mleczko , mieli pewność, że właśnie ten produkt znajdą w pudełku."
      wyborcza.biz/biznes/1,100896,11121973.html
      A jak ktoś chce sobie zarabiać na sprzedaży czegoś, co jest do do Ptasiego Mleczka podobne, niech sobie wymyśli własną nazwę.
      • l_zaraza_l Re: Ale o co chodzi? 10.02.12, 19:13
        woda_woda napisała:

> "Marka Ptasie Mleczko ® została wymyślona przez Jana Wedla w latach 30-tyc
        > h XX-wieku i od 1936 roku jest chroniona jako zarejestrowany znak. Od wielu lat
        > Lotte Wedel i jej poprzednicy prawni dbają o ochronę marki Ptasie Mleczko , mi
        > ędzy innymi po to, aby konsumenci, kupując Ptasie Mleczko , mieli pewność, że w
        > łaśnie ten produkt znajdą w pudełku."
        > wyborcza.biz/biznes/1,100896,11121973.html
        > A jak ktoś chce sobie zarabiać na sprzedaży czegoś, co jest do do Ptasiego Mle
        > czka podobne, niech sobie wymyśli własną nazwę.

Ta dziewczyna niczego nie sprzedawała. Podała przepis na to jak zrobić ptasie mleczko (R w kółku + stosowna notka). Tobie babcia czy mama nigdy nie robiły takiej pychoty?
        • agnostic5 Re: Ale o co chodzi? 10.02.12, 19:16
          Ta pani podała przepis, a nie opylała swój produkt.
          • ploniekocica Re: Ale o co chodzi? 10.02.12, 19:21
            agnostic5 napisał:

> Ta pani podała przepis, a nie opylała swój produkt.
            >

Podawała przepis na ciasto, a nie czekoladki. Patrz mój post niżej.
        • woda_woda Re: Ale o co chodzi? 10.02.12, 19:24
          l_zaraza_l napisała:

> Ta dziewczyna niczego nie sprzedawała. Podała przepis na to jak zrobić ptasie m
          > leczko

A skąd maiał recepturę starego Wedla?
          • l_zaraza_l Re: Ale o co chodzi? 10.02.12, 20:30
            woda_woda napisała:

> l_zaraza_l napisała:
            >
            >
            > > Ta dziewczyna niczego nie sprzedawała. Podała przepis na to jak zrobić pt
            > asie m
            > > leczko
            >
            > A skąd maiał recepturę starego Wedla?

Tu masz link i powiedz mi, w którym miejscu przepisu na ciasto widzisz oryginalną recepturę Wedla na pianki w polewie czekoladowej.
            Nie o recepturę a o nazwę.
      • ploniekocica Re: Ale o co chodzi? 10.02.12, 19:19
        Chodzi o to, że tak jak istnieje Ptasie Mleczko jako słodycz marki Wedel, to tk samo pewnie długo istnieją najrozmaitsze ciasta i ciastka domowego wyboru zwane pod roboczą nazwą ptasie mleczko, bo...
        tu masz wytłumaczenie
        Wszyscy autorzy tych zdjęć mogą być pociągnięci do odpowiedzialności, bo opisana afera nie jest pierwszą w PT w necie. Uważasz, że autorzy tych zdjęć i przepisów zarabiają na podróbach wedlowskiego Ptasiego Mleczka?
        Pojęcie ptasie mleczko funkcjonuje w polskiej kuchni tak jak nadzienie krówkowe, krem o smaku toffi, domowe sezamki, czy chociażby cola.
        • woda_woda Re: Ale o co chodzi? 10.02.12, 19:26
          ploniekocica napisała:

> Pojęcie ptasie mleczko funkcjonuje w polskiej kuchni tak jak nadzienie krów
          > kowe
          , krem o smaku toffi, domowe sezamki, czy chociażby co
          > la
          .

Pierwsze słyszę :)
          • ploniekocica Re: Ale o co chodzi? 10.02.12, 19:31
            Ty pierwsze słyszysz, ale podejrzewam, że większość zna od dzieciństwa. Kliknęłaś na link podany przeze mnie?
            To jest deser przeważnie na bazie mleka skondensowanego pomieszanego z galaretką rożnych smaków. Ma podobna konsystencję jak PT, ale smak najczęściej bardziej owocowy.
            • woda_woda Re: Ale o co chodzi? 10.02.12, 19:34
              ploniekocica napisała:

> Ty pierwsze słyszysz, ale podejrzewam, że większość zna od dzieciństwa. Kliknęł
              > aś na link podany przeze mnie?
              > To jest deser przeważnie na bazie mleka skondensowanego pomieszanego z galaretk
              > ą rożnych smaków. Ma podobna konsystencję jak PT, ale smak najczęściej bardziej
              > owocowy.

Kliknęłam. To jest deser z pianką a nazwa Ptasie Mleczko pewnie kiedyś została "pożyczona" z oryginalnego Ptasiego Mleczko z uwagi na podobieństwo.

Taki wyrób ptasiomleczkowopodobny :)
              • ploniekocica Re: Ale o co chodzi? 10.02.12, 19:40
                Nawet niespecjalnie podobny chociaż często bardzo dobry. Afera oburza dużą część gawiedzi, bo ptasie mleczko z małych liter stało się rzeczownikiem pospolitym pokolenia temu. Na rynku istnieją także autentyczne "podróby" PT pod innymi nazwami np. Mleczko Alpejskie, Rajska Pianka itd., ale i tak niemal każdy mówi kupiłem "ptasie mleczko Milki" albo "ptasie mleczko na wagę".
                Prawdopodobnie Trufle i Michałki to tez nazwy zastrzeżone Wawela, a niemal każda gospodyni zna przepis na domowe trufle, które w niczym niemal nie przypominają tych w sreberkach, bo sa np z mascarpone. Że o grzybach nie wspomnę :)
                • woda_woda Re: Ale o co chodzi? 10.02.12, 19:43
                  ploniekocica napisała:

> Nawet niespecjalnie podobny chociaż często bardzo dobry.

Myślę, że bardzo podobny - myślę też, że dlatego własnie tak się nazywa, bo jest podobny.
                  "Ptasie Mleczko – mleczne pianki o łagodnym smaku, najczęściej waniliowym, śmietankowym, cytrynowym, pomarańczowym lub czekoladowym w polewie czekoladowej"
                  pl.wikipedia.org/wiki/Ptasie_mleczko_(cukiernictwo)
                  Deser znam ale pod nazwą "deser z pianką".

No i nie jest to żadna afera a tylko przyczynek do tego, aby wreszcie może nazywać rzeczy tak, jak one naprawdę się nazywają?

• ploniekocica Re: Ale o co chodzi? 10.02.12, 19:50
                    Rozumiem, że proponujesz daleko idącą reformę języka, bo mnóstwo nazw własnych stało sie przez lata rzeczownikami pospolitymi i często nawet nie zdajemy sobie sprawy.

Na szczęście Wedel się zreflektował i nie brnie w idiotyzm.
                    [[url=http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,11121973,Ptasie_mleczko_bylo_bez__reg___Prawnicy_wystraszyli.html]i]"W nawiązaniu do wpisu, zamieszczonego na jednym z blogów chcielibyśmy wyjaśnić całą sytuację. Marka Ptasie Mleczko ? została wymyślona przez Jana Wedla w latach 30-tych XX-wieku i od 1936 roku jest chroniona jako zarejestrowany znak. Od wielu lat Lotte Wedel i jej poprzednicy prawni dbają o ochronę marki Ptasie Mleczko , między innymi po to, aby konsumenci, kupując Ptasie Mleczko , mieli pewność, że właśnie ten produkt znajdą w pudełku. Rzeczywiście wysyłanie pism, w ramach tych działań, z prośbą o zamieszczenie informacji na temat ochrony marki do właścicieli platform w Internecie mogło zostać odebrane co najmniej jako zbyt za daleko posunięta gorliwość z naszej strony. Nigdy nie wysyłaliśmy takich pism do osób prywatnych (blogerów). Biorąc pod uwagę Wasze głosy zrewidujemy nasz sposób komunikacji w tym względzie, skupiając się przede wszystkim na podmiotach komercyjnych zajmujących się produkcją i handlem słodyczami. Pragniemy wszystkich serdecznie przeprosić za wszelkie negatywne emocje, które się pojawiły".[/i]
                    • ploniekocica Link 10.02.12, 19:50
                      gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,11121973,Ptasie_mleczko_bylo_bez__reg___Prawnicy_wystraszyli.html
                    • woda_woda Re: Ale o co chodzi? 10.02.12, 19:52
                      ploniekocica napisała:

> Rozumiem, że proponujesz daleko idącą reformę języka, bo mnóstwo nazw własnych
                      > stało sie przez lata rzeczownikami pospolitymi i często nawet nie zdajemy sobie
                      > sprawy.

Nie, proponuję dokładnie to, co napisałam.

Dla przykładu: gdybym poprosiła kogoś o kupno Ptasiego Mleczka a otrzymałabym deser z pianką, czułabym sie oszukana.
                      • ploniekocica Re: Ale o co chodzi? 10.02.12, 20:16
                        a co z tym?
                        pl.wikipedia.org/wiki/Ptasie_mleczko_(ornitologia)
    • zoil44elwer Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 10.02.12, 19:27
      A jak Araby zastrzegą cyfry arabskie a Włosi rzymskie?
      • agnostic5 Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 10.02.12, 19:30
        A Wietnamczycy sajgonki, Żydzi śledzia po żydowsku, a miasto Koło zastrzeże koło?
      • l_zaraza_l Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 10.02.12, 20:35
        zoil44elwer napisał:

> A jak Araby zastrzegą cyfry arabskie a Włosi rzymskie?

Oby nie zastrzegli "zera".
      • piglowacki Cyfry ‘arabskie’ wymyślono w Indiach … 10.02.12, 21:06

zoil44elwer napisał:

> A jak Araby zastrzegą cyfry arabskie a Włosi rzymskie?

… gdzieś w V-VI wieku p.n.e. czyli w czasach jak europejczycy po drzewach chodzili.

Circa w IV wieku naszej ery cyfry ‘arabskie’ trafiły na Półwysep Arabski i nastąpił tam niesamowity rozwój matematyki.

W Europie (Rzymie) cyfry arabskie pojawiły się na początku XII w. (jakiś rzymski kupiec handlujący w Afryce z arabami napisał o nich traktat) i od razu na CENZURZE KK się znalazły.

Jeszcze w XVI w. na STOSACH PALONO bankierów posługujących się tym DIABELSKIM wynalazkiem.

PS. bez cyfr 'arabskich' NIE MA matematyki ...

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

„Opowieść zwolenników IV Rzeczypospolitej to polityczny thriller, w części już przetestowany za rządów Jana Olszewskiego. Może być kontynuowany, jeżeli jego konstruktorzy zdołają opanować język debaty publicznej, zburzyć dotychczasową hierarchię społecznych wartości, czyli znieść panowanie w sferze symbolicznej zwolenników III RP. Trzeba na to trochę czasu. Elity wyruszyły więc na wojnę.” - Prof. J.Raciborski (11.02.2005)

• bimota Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 10.02.12, 19:38
      Co ma do tego ACTA ? Moim zdaniem moze normalnie pisac "ptasie mleczko" bez zadnych zanczkow. To jest oznaczenie rodzaju produktu (typu), a nie zadna nazwa handlowa. Elektroluks zamiast odkurzacz tez nie wolno mowic ?
      • woda_woda Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 10.02.12, 19:46
        bimota napisał:

> Elektroluks zamiast odkurzacz tez nie wolno mowic ?

Jeśli na odkurzacz marki Elektrolux mówisz "odkurzacz", jest OK, ale jeśli na odkurzacz marki Zelmer mówisz "elektrolux" to jest to po prostu głupie :)
        • l_zaraza_l Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 10.02.12, 20:37
          woda_woda napisała:

> bimota napisał:
          >
          > > Elektroluks zamiast odkurzacz tez nie wolno mowic ?
          >
          > Jeśli na odkurzacz marki Elektrolux mówisz "odkurzacz", jest OK, ale jeśli na o
          > dkurzacz marki Zelmer mówisz "elektrolux" to jest to po prostu głupie :)

To nie jest głupie a wynika z pewnej tradycji i zależności historycznych.
      • mariner4 Albo rower? 10.02.12, 20:40
        Bo przed wojną sprowadzano te pojazdy marki Rover?
        M>
    • 8macek Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 10.02.12, 19:44
      ale z drugiej strony teraz producenci podróbek ptasiego mleczka? będą mogli zgodnie z prawem ACTA zamieszczać napis małymi literami i drobnym druczkiem: w tym pudełku nie znajduje się PTASIE MLECZKO? - dużymi literami i tłustym drukiem.
      :-D
      • zoil44elwer Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 10.02.12, 19:48
        Spadkobiercy praw autorskich W Disneya nie pozwolą bezpłatnie napisać na FK Kaczor Donald(T)?
    • agnostic5 Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 10.02.12, 19:53
      Powiedzenie - "brakuje mu jeszcze tylko ptasiego mleczka" też wymyślił Wedel?

A w ogóle można jeszcze tak mówić, czy trzeba zapłacić Wedlowi za prawa?
      • zoil44elwer Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 10.02.12, 19:58
        Na świecie nie było jeszcze Wedla a było już ptasie mleczko,a to powiedzenie znane jest od czasów Galla Anonima.
    • szmul.bender Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 10.02.12, 19:57
      To i tak nic w porownaniu z klopotamo jakie miala w Canadzie firma sprzedajaca okna. Lokalny szef majkrosoftu chcial podac ich do sadu za uzywanie slowa "windows".
      • agnostic5 Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 10.02.12, 20:00
        Co ma do tego ACTA? Ano to, że taka strona w razie ratyfikacji ACTA może zostać zamknięta na wezwanie Wedla,a pani blogerka może zostać pozbawiona dostępu do internetu.
        Wolność? A po ch... wam wolność?
        • yoma Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 10.02.12, 20:07
          Na wezwanie Wedla rozpatrzone przez sąd po uprawdopodobnieniu roszczenia Wedla wobec blogerki.
          • agnostic5 Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 10.02.12, 20:10
            yoma napisała:

> Na wezwanie Wedla rozpatrzone przez sąd po uprawdopodobnieniu roszczenia Wedla
            > wobec blogerki.

Nie, kochanie. "Planowana dyrektywa daje spółkom możliwości policji". Spółka zgłasza, strona jest zamykana i dopiero potem sąd. ACTA to odwrócenie prawa rzymskiego. Nie ma domniemania niewinności. Strona blogerki Kasi T. też by była zamknięta, bo są tam foty z innych portali używane bez ich pisemnej zgody.
            • yoma Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 10.02.12, 20:21
              A gdzie to masz napisane, słońce moich oczu? Bo ja czytałam dokument i przeczytałam w nim to, co ja napisałam, a nie to, co ty.

Policja, owszem, może wpaść i skonfiskowac ci partię przygotowanych do wysyłki torebek Coco Chanel, ale to mogła i przed ACTA.
            • yoma Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 10.02.12, 20:21
              > bo są tam foty z innych portali używane bez ich pisemnej zgody.

I słusznie!
    • etta2 Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 10.02.12, 20:01
      Nie popadajmy w paranoję. Jeśli ktoś w domowych warunkach upichci cos podobnego do Ptasiego Mleczka, może nawet lepszego niz wzorzec i poczęstuje swoich gości tym rarytasem, to nikt nie będzie go ścigał, nawet gdy nazwie swój produkt "ptasim...". Ale jeśli wstawi do sklepu opakowany i podpisany "ptasie...", to juz popełni przestępstwo. I słusznie dobiorą mu się do doopy, bo nie ma prawa nazywać swojego produktu nazwą zastrzeżoną. Ja nie mam ochoty kupować domowych "ptasich...", wolę oryginały.
      • yoma Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 10.02.12, 20:05
        Była onego czasu podobna "afera" z delicjami. Parę lat temu, kiedy się jeszcze nikomu nie śniło o ACTA. Po długich długich bojach sąd uznał, że "delicje" stały się rzeczownikiem pospolitym i jako znaku towarowego używać ich nie można.
        • etta2 Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 10.02.12, 20:16
          No to teraz sprawa będzie jasna: albo Delicje, albo niby_delicje. I mnie to odpowiada, chcę kupowac "delicje" autentyczne, a nie robione w garażu przez ciocię Klarę.
          • ploniekocica Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 10.02.12, 20:23
            etta2 napisała:

> No to teraz sprawa będzie jasna: albo Delicje, albo niby_delicje. I mnie to odp
            > owiada, chcę kupowac "delicje" autentyczne, a nie robione w garażu przez ciocię
            > Klarę.

Wybacz, ale delicje to nie jest nazwa ciasteczek z galaretką tylko określenie na coś pysznego, delikatesy.
            A a propos ptasiego mleczka polecam lekturę szczególnie jeśli chodzi o część legendarną w wielu językach i kulturach
            en.wikipedia.org/wiki/Ptasie_mleczko
          • yoma Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 10.02.12, 20:24
            Jeszcze inaczej. Bo teraz każdy może robić delicje, z tym że jeśli chce nazwę zastrzec, to nie zastrzeże nazwy Delicje(R). Muszą być Delicje Autentyczne, Delicje Augustowskie, Delicje Piankowe, Delicje Wyborne, co bądź, ale jakoś się ta nazwa musi odróżniać od zwykłych delicji. Bo na tym polega idea znaku towarowego.
            • etta2 Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 10.02.12, 20:39
              Jasne i o to mi chodziło. Niech sobie będą "delicje kaszubskie", "delicje krakowskie" i.t.d, ale niech się ostaną DELICJE, które znam, lubie i chcę kupić...na tę markę pracowało kilka pokoleń i należy się z tym liczyć.
              • bimota Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 11.02.12, 18:15
                A kto jest producentem nie umiesz sobie sprawdzic?
    • yoma Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 10.02.12, 20:19
      > A świat według ACTA wygląda tak:

Nie według ACTA, tylko według Prawa własności przemysłowej, a blogerka powinna odpisać, żeby się Lotte Wedel cmoknęło gdziekolwiek, bo ani produkt podobny, ani ona na nim nie zarabia.
    • agnostic5 Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 10.02.12, 20:35
      To nie koniec. Dziewczę z innego bloga kulinarnego porównało konsystencję sernika do ptasiego mleczka (R) i też dostało list z kancelarii prawniczej. Aż strach zajrzeć do skrzynki mailowej.
      • mariner4 A można opatentować Wielki Słownik Języka 10.02.12, 20:38
        Polskiego? To dopiero kopalnia szmalu!
        M.
      • chateau Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 10.02.12, 20:43
        Niektórzy prawnicy z tej kancelarii mają mózgi o konsystencji podobnej do ptasiego mleczka ®.
        Rzecz jasna mogą mnie pozwać albo pocałować w dupę ®.

Oczywiście powyższe idiotyzmy nie wynikają z ACTA, ale pokazują jak należy być wyjątkowo ostrożnym przy dawaniu kretynom kolejnego ostrego narzędzia do ręki.
      • yoma Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 10.02.12, 20:43
        Super. Zacznę pisać odpowiedzi na takie listy. Za pieniądze :)

Tylko nadal nie rozumiem jednego, co u licha sraczka właściciela znaku towarowego ma wspólnego z ACTA?
        • 8macek Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 10.02.12, 21:23
          > Tylko nadal nie rozumiem jednego, co u licha sraczka właściciela znaku towarowe
          > go ma wspólnego z ACTA?

może np. to, że jednemu z drugim kretynowi może się wydawać, że na podstawie ACTA będzie mógł zupełnie niewinnej osobie zniszczyć życie?
          i zanim nasze sądy (w których kretynów z uprawnieniami sędziów -celowa konstrukcja słowna- nie brakuje, o czym ty powinnaś dobrze wiedzieć z autopsji) uznają, że jednak nie może, to będzie już za późno.
          • yoma Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 10.02.12, 21:30
            No i właśnie widać. Różni typu Agnostica sieją niczym nieuprawnioną panikę, hieny z wielkich kancelarii węszą żer, a zastraszona panienka zamyka blog. Ergo: gdyby różni typu Agnostica nie siali paniki, hieny z wielkich kancelarii nie zwęszyłyby żeru....

Ale dobrze, dobrze. Widzę tu lukę rynkową, którą będzie można wprawnie wykorzystać. Te odpowiedzi na pisma hien, rozumiesz.
            • 8macek Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 10.02.12, 21:41
              nikuta nie zarobisz :-D bo na jedną taką jak ty pazerną, znajdzie się dziewięciu oraz ja jako dziesiąty, którzy to co ty za pieniądze zrobią darmo dla czystej przyjemności.
              :-P
              • bimota Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 11.02.12, 18:17
                Jak cos jest za darmo to nie moze byc dobre.. :P
            • chateau Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 10.02.12, 22:08
              W pewnych sytuacjach histeria jest wręcz wskazana. Po to, żebyśmy się nie obudzili z ręką ® w nocniku ® z ptasim mleczkiem ®.

IMHO każdy urzędnik maczający choćby mały palec u lewej nogi w stanowieniu prawa powinien przeczytać ze zrozumieniem jedną książkę antyutopistyczną. Ewentualnie obejrzeć film. I obligatoryjnie zdać test sprawdzający, czy dotarło.
        • agnostic5 Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 10.02.12, 21:24
          yoma napisała:

> Super. Zacznę pisać odpowiedzi na takie listy. Za pieniądze :)
          >
          > Tylko nadal nie rozumiem jednego, co u licha sraczka właściciela znaku towarowe
          > go ma wspólnego z ACTA?

ACTA to kolejne narzędzie w braniu nas za ryja przez korporację. To ostrzeżenie.
          • yoma Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 10.02.12, 21:31
            Eeee.... ale Prawo własności przemysłowej było jednak pierwsze...
            • agnostic5 Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 10.02.12, 21:36
              yoma napisała:

> Eeee.... ale Prawo własności przemysłowej było jednak pierwsze...

Dajmy im jeszcze ACTA do ręki, to skończymy jak u Orwella.

Niemcy nie podpisały, nasz rząd owszem.
    • agnostic5 Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 10.02.12, 20:39
      POdkabluje Wedlowi innych złodziei:

www.gotowaniebezstresu.pl/przepis/sernik-ptasie-mleczko
      www.maluchy.pl/przepisy_kulinarne/ciasta/sernik_puszysty_jak_ptasie_mleczko.html
      www.wielkiezarcie.com/recipe8593.html
      notatnikkulinarnyodkrywcow.blogspot.com/2012/02/sernik-lekki-jak-ptasie-mleczko.html
      • kum.z.antalowki Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 10.02.12, 21:34
        agnostic5 napisał:

> POdkabluje Wedlowi innych złodziei:

Ja też:

przestępcy w sklepach sprzedają i kupują takie coś bez "R w kółku"
        bi.gazeta.pl/im/8/6066/z6066018X,Ptasie-Mleczko.jpgSkandal!
        To coś (znak towarowy chroniony na rzecz Lotte Wedel sp. z o.o) powinno być rozjechane walcami drogowymi
    • swinka_morska_net Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 10.02.12, 23:20
      Tyle hałasu o nic. Zaczynamy się robić krajem podobnym do innych ,gdzie rządzą prawnicy i tyle. Pazernie i gorliwie wykonują swoją robotę i fakturują biednego zleceniodawcę bez zmrużenia oka. Poza tym na całym świecie znak towarowy to rzecz ważna ,także dla konsumentów, bo daje gwarancję wyjątkowości,to normalne. Po co ta histeria i obrażanie się na wyroby,nie rozumiem.Czy tej blogującej panience coś się stało ? życie i karierę jej ktoś zniszczył? Uogólnianie i twierdzenie ,że to jest odsłona ACTA to przesada.
    • jeziorly więc pełen bojkot na Ptasie Mleczko 10.02.12, 23:23
      i na calego Wedla. Zreszta ich wyroby to juz globalne badziewie.
      • zoil44elwer Re: więc pełen bojkot na Ptasie Mleczko 10.02.12, 23:29
        Tak jak i pączki od Fukiera smażone na importowanym(tanim) maśle z Chin.
        • jeziorly Re: więc pełen bojkot na Ptasie Mleczko 10.02.12, 23:31
          tylko domowe mleczko ptaszkow jest oK.
    • prawdziwy-patriota Czy zwolennici ACTA zagłosują świadomie ? 11.02.12, 11:10
      Czy oddając głos na swojego kandydata zawsze masz pewność, że wiesz o nim wszystko i (co najważniejsze) o sobie?

Poniższa ankieta jest anonimowa i może pomóc Ci zadać sobie trudne pytania i być może dokładniej określić, jakie są Twoje poglądy polityczne.

Ankieta jest 4-stronicowa - wystarczy przeczytać instrukcję znajdującą się na każdej stronie.
      Dodatkowo ankieta ocenia spostrzegawczość i pamięć.

Jeśli chcesz wypełnić ankietę - kliknij na poniższy link:

moje-ankiety.pl/respond-10069.html

Ważne jest, aby wypełnić ankietę do końca, mimo że niektóre pytania mogą zaskoczyć.

Głosujmy zgodnie z naszym sumieniem a nie tak jak dyktują nam inni !
      • kum.z.antalowki Prawdziwi Patrioci uzywają Kaczego Mleczka 11.02.12, 17:38
        a oznaczenie słowne KACZE MLECZKO nie stanowi zarejestrowanego znaku towarowego chronionego na rzecz Lotte Wedel sp. z o.o.
    • zgred-zisko Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 11.02.12, 17:51
      A co na to sam mistrz Mleczko?
      • chateau Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 11.02.12, 18:04
        Takie rzeczy to po 22 proszę ;-)
    • porannakawa01 Re: Ptasie Mleczko zastrzeżone [ACTA] 11.02.12, 18:01
      W Chicago facet chciał zastrzec słowa - Polski Paszport do używania tylko przez niego i jego firmę.
      Wyśmiano go i porównano z próbą zastrzeżenia wyrażenia - Paszport amerykański lub próbą zastrzeżenia flagi amerykańskiej lub polskiej.
      A juz zaczął podobno rozsyłać listy z groźbami do innych firm załatwiających polskie paszporty.
      Durni na tym świecie nie brakuje.
    • indeed4 Niech jeszcze zastrzegą adidasy 11.02.12, 18:12
      "Color Pack - tak nazywa się letnia kolekcja damskich adidasów firmy Nike".

... i dżinsy

pl.wikipedia.org/wiki/Levi_Strauss_%28przedsi%C4%99biorca%29
      • porannakawa01 Re: Niech jeszcze zastrzegą adidasy 11.02.12, 18:23
        Wystarczy, że zastrzegą słowo Kolor lub słowo - pack.
        Wtedy wszystkie piwka będą sprzedawane w six kartonkach, nosidełkach. Do czasu gdy komuś do głowy nie przyjdzie zastrzec słowo kartonik lub nosidełko.
        Durni na świecie nie brakuje.
        • konrad_dk Re: Niech jeszcze zastrzegą adidasy 12.02.12, 12:12
          8macek napisał:

> ale z drugiej strony teraz producenci podróbek ptasiego mleczka? będą mo
          > gli zgodnie z prawem ACTA zamieszczać napis małymi literami i drobnym druczk
          > iem
          : w tym pudełku nie znajduje się PTASIE MLECZKO? - dużymi lite
          > rami i tłustym drukiem
          .
          > :-

Nie nie będą mogli.
          Tym samym "Ptasie Mleczko" jest zastrzeżonym produktem, do którego wyłączność ma tylko Wedel. Podejrzewam, że zastrzeżona jest nie tylko nazwa i ale pewnie logo, etc.

Jeżeli ktoś chciałby, załóżmy, we własnej website, dawać przepisy na temat "Ptasiego Mleczka" albo zająć się np dystrybucją tego produktu, powinien zwrócić się do Wedla.
          Względnie podając przepis na Ptasie Mleczko (chodzi oczywiście o przepis kulinarny a nie synonim ornitologiczny), musi umieścić symbol, że oryginalne plus recepta musi być analogiczna do tej wedlowskiej.
          W innym wypadku, jest to naruszenie praw autorskich.

Jestem na codzień konfrontowany z tym tematem, zagadnieniem, jego problematyką, jak i ogólnie ze spektrum e-commerce, w którym ochrona praw autorskich jest jednym z jego istotnych elementów.
          • 8macek Re: Niech jeszcze zastrzegą adidasy 12.02.12, 19:06
            pomijając fakt, że był to z mojej strony żart ? to teraz na poważnie wytłumacz mi i innym zainteresowanym jak firma wedel dochodziłaby przed sądem swoich praw domagając się wycofania z rynku produktu, który nie jest ptasim mleczkiem (o czym producent uczciwie informuje na wierzchu pudełka)?
        • konrad_dk Re: Niech jeszcze zastrzegą adidasy 12.02.12, 12:38
          porannakawa01 napisała:

> Wystarczy, że zastrzegą słowo Kolor lub słowo - pack.
          > Wtedy wszystkie piwka będą sprzedawane w six kartonkach, nosidełkach. Do czasu
          > gdy komuś do głowy nie przyjdzie zastrzec słowo kartonik lub nosidełko.

Nie, nazw własnych zastrzegać nie wolno. Nie ma takiej możliwości.

Ale np firma "Adidas" może zaooponować prawnie, jeżeli np w twoim blogu zamieścisz fotkę z jakiegoś wypadku w plener w butach np " Puma" a opiszesz, że uwielbiasz biegać właśnie w tych adidasach, które zamieszczone są na zdjęciu. (tak na marginesie, to firma "Puma" również może być zniesmaczona, że dajesz błędny opis. Już nie chcę dodawać, że każda osoba prywatna, organizacja; niekoniecznie prawna, mogłaby oponować... gdyż wyżej wymieniona przykładowa sytuacja nie odpowiadałaby prawdzie i byłaby dezinformująca)

Chapete to?:)

> Durni na świecie nie brakuje.

Nie w tym rzecz.
          Po prostu przemysł, w tym showbusiness nie ma zamiaru tracić dziesiątek miliardów dolarów rocznie
          • bimota Re: Niech jeszcze zastrzegą adidasy 12.02.12, 16:14
            PTASIE MLECZKO I adidasy to sa wlasnie nazwy wlasne.
    • mietowe_loczki Bardzo dobrze 12.02.12, 17:28
      że taka sytuacja w końcu się zdarzyła, bo naocznie pokazała korporacjom, że za głupotę trzeba płacić, i to bardzo wysoką cenę. To raz. Dwa - dla innych korpopajaców jest to bardzo ważne ostrzeżenie, że w internecie nie ma żartów, i że z ludźmi, a zwłaszcza internautami, nie pograją sobie tak, jak by sobie tego życzyli. Najpierw boleśnie przekonał się o tym rząd, Hołdys, teraz przekonują się oni, czego dowodem jest ogrom krytykujących ich postów na ich Facebooku. Im prędzej takie zapędy zostaną im wytknięte i wyszydzone, tym lepiej dla nas.
      • swinka_morska_net Re: Bardzo dobrze 12.02.12, 18:00
        Ok masz rację, pograli głupio i teraz jest pasztet. Najważniejsze ,że można jak widać wyjść z tej sytuacji fair, przepraszając i przyznając się do błędu. To ,że metoda ochrony własnego znaku towarowego była groteskowa, nie wynika jeszcze, że firma nie ma prawa go w ogóle chronić.To, co się działo ostatnio w internecie przypominało raczej kopanie leżącego.Dawniej ludzie zbierali się na placach i w tłumie wykrzykiwali "zabić ,zabić", "krwi' itp itd. Dzisiaj tylko zmieniła się forma, zamiast tłumu na placu jest internet .To nie jest mądra siła.
        • mietowe_loczki Re: Bardzo dobrze 12.02.12, 18:20
          swinka_morska_net napisała:

> Ok masz rację, pograli głupio i teraz jest pasztet. Najważniejsze ,że można jak
          > widać wyjść z tej sytuacji fair, przepraszając i przyznając się do błędu. To ,
          > że metoda ochrony własnego znaku towarowego była groteskowa, nie wynika jeszcze
          > , że firma nie ma prawa go w ogóle chronić.

No tego raczej nikt nie powiedział, chociaż są poważne zastrzeżenia co do tego, jak Wedel ten znak zarejestrował.

To, co się działo ostatnio w inte
          > rnecie przypominało raczej kopanie leżącego.

Nie. Korporacja, która wysyła listy z pogróżkami do osób prywatnych, nie znajduje się na miejscu "leżącego".

Dawniej ludzie zbierali się na plac
          > ach i w tłumie wykrzykiwali "zabić ,zabić", "krwi' itp itd. Dzisiaj tylko zmien
          > iła się forma, zamiast tłumu na placu jest internet .To nie jest mądra siła.

Można różnie oceniać deklaracje typu "nigdy więcej nie kupię już waszych produktów", ale internet to na szczęście potężna broń w walce przeciwko skrajnej głupocie i możliwym nadużyciom władzy/korporacji, itp. Wedel tylko zebrał plony tego, co sam zasiał.
          • konrad_dk Re: Bardzo dobrze 12.02.12, 18:30
            bimota napisał:

> PTASIE MLECZKO I adidasy to sa wlasnie nazwy wlasne.
            Przepraszam. Miałem na myśli, nazwy tzw.pospolite i imiona. Tych nie wolno zastrzegać.
            PTASIE MLECZKO JAK0 PRODUKT CUKIERNICZY wolno zastrzegać (gdyż jest nazwą własną)
            PTASIE MLECZKO JAKO POJECIE ORNITOLOGICZNE nie może być zastrzegane.

Zastanawiam się tylko, czy np Związek Ochrony Zwierząt mógłby zwrócić się do Wedla, jakim prawem przywłaszcza się synonim ornotologiczny wyrobowi cukierniczemu?

Adidasy nie są nazwą własną, tylko potoczną pospolitą nazwą obuwia sportowego w Polsce.
            Ale firma "Adidas" jest już nazwą własną.
            Uważam, że blogger-turysta, który umieszcza swoją fotkę w obuwiu "Puma" i opisuje, że są to super adidasy może mieć problemy. Może do niego zwrócić się firma "Puma" i "Adidas" o sprostowanie/sprecyzowanie.
    • modrzewik3 więc całkowity bojkot ptasiego mleczka 12.02.12, 18:46
      zreszta jest ono teraz wstrętne i pełne tokycznego dziadostwa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka