Dodaj do ulubionych

Miliardy wyciągneli z publicznej kasy

17.03.12, 17:53
Tym razem dorabiali się na informatyzacji urzędów publicznych. Zawyżali ceny w kontraktach z firmami informatycznymi, tak iż w ciągu kilku lat Polacy stracili na tym kilka miliardów złotych...

Jaki był dokładnie mechanizm? Pisała o tym "Rz":

"Kontrakty tak konstruowano, że niemożliwe było ich zerwanie - firmy sprzedawały oprogramowanie, nie przekazując praw autorskich i tzw. kodów źródłowych. „To generowało duże koszty ich obsługi. Firma mogła dowolnie żądać dodatkowych pieniędzy za aktualizację programu. (…) CBA i pion ds. przestępczości zorganizowanej warszawskiej Prokuratury Apelacyjnej ustaliły, że podobne reguły stosowano od lat. W procederze brały udział duże firmy działające na polskim rynku. Kontrakty były podpisywane na niewielką część całej kwoty zlecenia, a następnie „pompowane” (podpisywano aneksy, dorabiano dodatkowe aktualizacje itp.) przez skorumpowanych urzędników”.

Czy tą największą aferą w polskiej administracji publicznej zajęły się media? Czy Wy cokolwiek o tym słyszeliście?

Więcej: www.gazetapolska.pl/15846-najwieksza-afera-korupcyjna-w-administracji-panstwowej
Obserwuj wątek
    • anwad Takich jak Wy się okrada 17.03.12, 18:00
      Bo i tak jeszcze złodziei następnym razem wybierzecie.
      • m.c.hrabia Re: Takich jak Wy się okrada 17.03.12, 18:04
        lubimy się dzielić:)
    • zbysio45 Re: Miliardy wyciągneli z publicznej kasy to prawd 17.03.12, 18:05
      Przecztałem to w RZEPIE i nie mogłem uwierzyc jak ten mechanizm działal bez jakiej kolwiek kontroli w tak rozbudowanej biurokracji rzadowej.Chyba musimy odchudzuc administracje centralna bo rozkradna nam kase panstwową.
      • anwad Re: Miliardy wyciągneli z publicznej kasy to praw 17.03.12, 18:14
        Zauważ, że chorym zabierają dotacje do leków, przyszłym emerytom - emerytury, zmniejszają nawet zasiłki pogrzebowe, a sami... nie ustają w napychaniu swoich kieszeni naszymi pieniędzmi.
        • cillian1 Re: Miliardy wyciągneli z publicznej kasy to praw 17.03.12, 18:20
          najsmutniejsze jest to, że tak działa to od 22 lat!
          Nie dojdziesz do wydatków, nawet PiS nie chce pokazać swoich prawych i solidarnych przetargów!
          I chyba czas na to spojrzeć równo - bez dzielenie na partię!
          • anwad Re: Miliardy wyciągneli z publicznej kasy to praw 17.03.12, 18:28
            Nie porównujmy. Gdyby za rządów Jarosława Kaczyńskiego tym złodziejom i innej maści złoczyńcom było tak dobrze, nie wiliby się tak i trudzili, żeby usunąć go ze stanowiska. Zagroził ich interesom. Nie zbaczaj z tematu. I przeczytaj dokładnie artykuł Zybertowicza.
            • cillian1 Re: Miliardy wyciągneli z publicznej kasy to praw 17.03.12, 18:32
              problem w tym, że on sam się usuną!
              mogą być dwie przyczyny:
              - nie martwił się marnowaniem kasy, bo jest debilem
              - jest debilem, i nie martwił się o marnowaną kasę
              w zasadzie obie przyczyną są sensowne, a i tak nie martwił się o marnowanie kasy. Bo nie słyszałem, aby przetargi na obsługę były do wglądu.
              :)
              • anwad Re: Miliardy wyciągneli z publicznej kasy to praw 17.03.12, 18:36
                Słuchaj, nie gadam z kretynami. Człowiek, który wątpi w uczciwość Kaczyńskiego, jest skończonym idiotą. Nie dziwię się, że jesteś u mnie wyszarzony.
                • ave.duce Człowiek, który nie wątpi w uczciwość 17.03.12, 19:04
                  Kaczyńskiego, jest skończonym idiotą.
                • cillian1 Re: Miliardy wyciągneli z publicznej kasy to praw 17.03.12, 19:07
                  > Słuchaj, nie gadam z kretynami. Człowiek, który wątpi w uczciwość Kaczyńskiego,
                  > jest skończonym idiotą. Nie dziwię się, że jesteś u mnie wyszarzony.

człowiek który wierzy w uczciwość polityka (w Polsce i na świecie) - jest FRAJEREM!
                  wiedziałem, że do ciebie nie dotrze prawda! Ty choćbyś złapał JK za rękę, sama powiesz, że to nie jego ręka!
                  I przez takich właśnie debili w Polsce mamy to co mamy!
                  Co do szarości - możesz mnie nawet czarność przypisać. Olewam to, ważne abyś zaczęła patrzeć wszystkim na ręce! Zwłaszcza politykom!
                • mike.recz Re: Miliardy wyciągneli z publicznej kasy to praw 17.03.12, 21:06
                  Autor: anwad 17.03.12, 18:36 "Słuchaj, nie gadam z kretynami. Człowiek, który wątpi
                  w uczciwość Kaczyńskiego, jest skończonym idiotą
                  ."

Anwad, kocham cię niczym Karnowskich...
                • hal9000 :)) 17.03.12, 21:27
                  Człowiek, który wątpi w uczciwość Kaczyńskiego, jest skończonym idiotą.

To się nazywa credo. Jasno widać, że koleżanka anwad ma do Kaczyńskiego stosunek religijny - ona po prostu w niego wierzy!! :) Niestety, to chyba wyklucza jakąkolwiek dyskusję na argumenty, bo trudno jest podważać prawdy wiary - one nie muszą mieć logicznego uzasadnienia :))
    • wanda43 Re: Miliardy wyciągneli z publicznej kasy 17.03.12, 18:17
      a juz myslalm, ze ty o polskim klerze katolickim.
      • anwad Re: Miliardy wyciągneli z publicznej kasy 17.03.12, 18:25
        Takim jak Wy wystarczy wskazać wroga, by samemu móc kraść bezkarnie. Dobrze jest, gdy obywatele są idiotami.
        • kontestatorbg Re: Miliardy wyciągneli z publicznej kasy 17.03.12, 18:27
          Proponowałbym wieksza aferę czyli żeby się CBA przyjrzało jakie zaległości dużym firmom umarzano w ZUSie i Skarbówce
          • anwad Re: Miliardy wyciągneli z publicznej kasy 17.03.12, 18:30
            Nikt się temu nie przyjrzy, bo po to ci, którzy na tym korzystają, utrzymują PO przy władzy.
            • cillian1 Re: Miliardy wyciągneli z publicznej kasy 17.03.12, 18:34
              ty dalej nie kumasz, że rozpoczęłaś wątek - który też dotyczy pisuaru!? Oni nie lepsi - tylko nie mamy jak tego sprawdzić - bo nie można ot tak z ulicy wejść i zapytać o wydatki (dokumenty).
              Kogo chcesz urabiać? Siebie?
              • kontestatorbg Re: Miliardy wyciągneli z publicznej kasy 17.03.12, 19:16
                Dotyczy wszystkich. Nie ważne kto akurat był przy korycie proceder jest od zawsze taki sam
        • hal9000 Re: Miliardy wyciągneli z publicznej kasy 17.03.12, 21:29
          Dobrze jest, gdy obywatele są idiotami.

I kto to mówi :)))
      • 5kama Re: Miliardy wyciągneli z publicznej kasy 17.03.12, 18:36
        Brzmi jak żart, tacy głupi, że umów czytać nie umieją, czy tacy głupi, że umiaru w okradaniu nie mają! Niech zgadnę, że winnych nie będzie, albo raczej będzie ich tylu, że lepiej tego nie ujawniać dla dobra publicznego. A w publice/wyborcach coraz gorzej, starszych osób na niewiele stać już, moi rodzice ręce załamują, leki droższe, pieniędzy mniej: chcieli sobie remont w łazience zrobić, prysznic zrobić, żeby łatwiej im było, i co i nie stać ich, zrobili "wannę w wannie". Płaczą mi ciągle do słuchawki, że mi jeszcze pomóc nie mogą finansowo, a ja muszę pracować na dwa etaty, żeby koniec z końcem związać, czy to nie jakaś paranoja!
        • anwad Re: Miliardy wyciągneli z publicznej kasy 17.03.12, 18:39
          Na tym to polega. Ludzie mają pracować od rana do wieczora, żeby związać koniec z końcem i niczym się nie interesować. Kraść musi się spokojnie.
          • cillian1 Re: Miliardy wyciągneli z publicznej kasy 17.03.12, 19:26
            Ja bym się ucieszył - gdybyś zaczęła szczekać o wgląd w dokumenty. Każdego polityka i na każde wydatki - każdej partii! A ty jak jednooki pies - szczekasz na to, co aktualnie widzisz jednym okiem!
    • mike.recz Nie qrwa, tylko ty słyszałaś jak zwykle. 17.03.12, 18:27
      www.rmf24.pl/fakty/news-cba-zatrzymalo-szesc-osob-w-tym-dwoch-oficerow-policji,nId,370063
      wyborcza.pl/1,76842,10539772,CBA_wkracza_do_MSWiA_i_policji.html
      wyborcza.pl/1,76842,10957947,Kolejne_areszty_w_MSWiA.html
      www.tvn24.pl/1,1737318,druk.html
      "Szef MSW Jacek Cichocki i Paweł Wojtunik, szef CBA, są zgodni: mamy do czynienia z największą aferą korupcyjną w administracji publicznej.

- Osoby, które się do nas zgłoszą, zanim my zgłosimy się do nich, mają szansę skorzystać z klauzuli niekaralności pod warunkiem, że wyjawią wszystkie okoliczności związane z korupcyjnym procederem - mówi "Rz" szef CBA."

• anwad Bo to ludzie od Schetyny? 17.03.12, 18:31
        I dlatego tak się nagle CBA pojawiło?
        • mike.recz I dlatego Cyngiel Gmyz w niego strzela 17.03.12, 18:38
          kłamiąc tym samym wraz ze swymi wspólnikami iż to on coś "ujawnił" bądź "odkrył"?

Sugerujesz, że cyngiel Gmyz biega na pasku Tuska?
        • erte2 Re: Bo to ludzie od Schetyny? 17.03.12, 19:01
          anwad
          Żabciu - od dawna wiemy że jesteś głupia jak grochówka, ale jednak spróbuję cię przekonać logiką.

Poniżej cytat z Zybertowicza:
          ...Mariusz Kamiński, b. szef CBA, mówi: „Niektóre firmy informatyczne zatrudniały członków rodzin wysokich urzędników państwowych i polityków. (…) Gdyby przyjrzeć się członkom rodzin oraz niektórym posłom, którzy po odejściu z Sejmu byli zatrudniani w bardzo ważnych firmach informatycznych, to widać, że jest to całe spektrum sceny politycznej – od UW przez lewicę, prawicę i PSL. Skala tego zjawiska przeraża” („Super Express”, 8 marca br.).

Jasno z tego wynika że nawet Mariusz Kamiński którego trudno posądzać o sprzyjanie PO albo zwalczanie prawicy mówi o tym że działo się to od lat, a przecież gdyby złapał choć cień podejrzenia nie omieszkałby wymienić PO na miejscu pierwszym. Poza tym - ani jarosława kaczyński ze swoim supeziobrą, ani święczkowski czy dorn nie ruszyli tej afery. Zrobili to dopiero Wojtunik z Cichockim działający w ramach rządu Donalda Tuska i PO, więc cały "misterny" wywód i twój, i zybertowicza można o dupę potłuc gdyż dopiero teraz aferę wykryto i ogłoszono. Więc jaka jest twoja logika i argumenty ? Sami sobie wykryli aferę ?
          Cała "antykorupcyjność" braci kaczyńskich sprowadziła się do żigolaka kaczmarka, zniszczenia polskiej transplantologii i śmierci Barbary Blidy.
          Ale najbardziej mnie ubawiłaś ową "nieposzlakowaną" uczciwością bliźniaków - że wspomnę tylko FOZ, Art-B, Telegraf, SOLO, Srebrną, RSW Prasa, "nieposzlakowanego" glapińskiego itd....
          • ave.duce Re: Bo to ludzie od Schetyny? 17.03.12, 19:12
            Logika logiką, ale dlaczego jak grochówka?!
            • cillian1 Re: Bo to ludzie od Schetyny? 17.03.12, 19:23
              Fakt :)
              erte przegiął - pisząc to, naraził nasze siły zbrojne na wyrzucenie grochówki z menu!
              • ave.duce Re: Bo to ludzie od Schetyny? 17.03.12, 19:41
                Siły zbrojne mi wiszą, ale wojskowa grochówka przy trasie Warszawa - Białystok - nie.
                • cillian1 Re: Bo to ludzie od Schetyny? 17.03.12, 20:04
                  :) ale to nie wojskowe - więc pewnie zostanie. Choć przyznam szczerze - że zawsze chciałem tam zajechać, i sprawdzić jak ona smakuje (trasa Warszawa - Białystok)
                  • ave.duce Re: Bo to ludzie od Schetyny? 17.03.12, 20:25
                    Wyrosło wiele innych "grochówek wojskowych", ale z przyzwyczajenia zatrzymuje się tam. Tylko nie pytaj o adres - jeżdżę na pamięć. Byłam tam ostatnio dwa lata z hakiem temu ;)
                    • cillian1 Re: Bo to ludzie od Schetyny? 17.03.12, 21:01
                      Ja byłem kilka razy na trasie Lublin - Warszawa. Trasa białostocka rzadko. Ale....
                      nic tak nie przyciąga jak tradycyjna kuchnia.
                      Ale dajmy wykazać się idiotce anwad!
                • damakier1 Re: Bo to ludzie od Schetyny? 18.03.12, 11:11
                  ave.duce napisała:

> Siły zbrojne mi wiszą, ale wojskowa grochówka przy trasie Warszawa - Białystok
                  > - nie.

Prawdziwa miłośniczka grochówki nie zdaje się na trasę Warszawa - Białystok, tylko gotuje sama: na wędzonce, z grzybkiem, z dużo czosnku i majeranku.
                  Jest przepyszna. I rzeczywiście potwornie głupia.
                  • ave.duce Re: Bo to ludzie od Schetyny? 18.03.12, 18:13
                    Nie zgadzam się. Grochówka przy trasie Warszawa-Białystok oznacza podróż, a niektórzy kochają wojaże.

A zamiast postponowania grochówki, proponuję szargać "zupę nic".
    • fiu-bzdziu2010 Re: Miliardy wyciągneli z publicznej kasy 18.03.12, 00:17
      no i zobacz takie asy w CBA, jak Kamiński i Ajent Tomcio nic nie wykryli.??? Konferencji prasowych z Panem Zero nie zrobili???
    • snajper55 Re: Miliardy wyciągneli z publicznej kasy 18.03.12, 03:01
      anwad napisała:

> "Kontrakty tak konstruowano, że niemożliwe było ich zerwanie - firmy sprzedawał
      > y oprogramowanie, nie przekazując praw autorskich i tzw. kodów źródłowych.

No właśnie. Gdy ja kupiłem sobie Windows 7, to dostałem kod źródłowy i prawa autorskie do tego programu.

S.
    • andrzej.sawa Re: Miliardy wyciągneli z publicznej kasy 18.03.12, 03:13
      Zawsze tak może być przy wydawaniu cudzych,czyli naszych,publicznych pieniędzy.Jedynym lekarstwem jest maksymalne ograniczenie obszaru publicznych pieniędzy.
      • se-neszal Re: Miliardy wyciągneli z publicznej kasy 18.03.12, 11:04
        Komus "zaszli za skóre" ,to ich "skasowali"....

Tam gdzie sa duże pieniadze do wzięcia ,tam zawsze będzie bagno....

Kiedyś w tv "swiadek koronny" w sprawie mafii paliwowo-weglowej wypowiedzial sie ,że skorumpowanych "polityków" zasiadajacych w rządzie jest ok.80-90 %,bez wzgledu na ugrupowanie polityczne ... :((, co wcale mnie nie zaskakuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka