pan_ryj_zapijaczony_banow_26 04.05.12, 10:50 I sapie i dyszy i ciągnie z mozołem...miłej zabawy: kaczoland.pl/wrzuta/1551/wierszyki-dla-wyrosnietych-dzieci Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zoil44elwer Re: III RP wg Tuwima 05.05.12, 07:26 Od 2007 do 2011 :hulali po polu i pili kakao(JT).A w 2011 i tak wygrali. Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj Re: III RP wg Tuwima 05.05.12, 11:32 zoil44elwer napisał: > Od 2007 do 2011 :hulali po polu i pili kakao(JT).A w 2011 i tak wygrali. bo nie mieli z kim przegrać. I nadal nie mają Odpowiedz Link Zgłoś
niezdeprawowany6 ryju, nie jestem taki pewien, czy to twój poziom 05.05.12, 23:54 ryju, nie jestem taki pewien, czy to twój poziom, ale przeczytaj z uwagą i bardzo powoli z utworu Tuwima "Kwiaty Polskie" fragment pt. "Modlitwa" może ci coś kliknie w tej zaczadzonej propagandą łepetynie... pan_ryj_zapijaczony_banow_26 napisał: > I sapie i dyszy i ciągnie z mozołem...miłej zabawy: > kaczoland.pl/wrzuta/1551/wierszyki-dla-wyrosnietych-dzieci > Odpowiedz Link Zgłoś
fury11 Re: ryju, nie jestem taki pewien, czy to twój po 06.05.12, 08:57 Ze szczególnym podkreśleniem niektórych fragmentów, np: "A kiedy lud na nogi stanie, Niechaj podniesie pięść żylastą: Daj pracującym we władanie Plon pracy ich we wsi i miastach, Bankierstwo rozpędź - i spraw, Panie, By pieniądz w pieniądz nie porastał.' No i oczywiście to : "Wtłoczonym między dzicz niemiecką I nowy naród stu narodów - Na wschód granicę daj sąsiedzką, A wieczną przepaść od zachodu." Nie zapomnij też polecić lektury rozdziału IX "Kwiatów" ze szczególnym uwzględnieniem proroczej charakterystyki niektórych... 'Kiedy ministrom wystraszonym Na murach pisał epitafium wódz, młokos, gó...arz 'prześwietlony" Z mistyczną misją wprost z Monachium, Gdy panowali na ulicy Drobnomieszczańscy drobni dranie, już znakomici "katolicy", Tylko że jeszcze nie chrześcijanie: Gdy się szczycili krzepą pustą, A we łbie grochem i kapustą (...) "Kwiaty" rzeczywiście należy czytać całe i powoli. A już zwłaszcza ze zrozumieniem. Nie tylko "Modlitwę" ograniczoną do dwuwiersza "Niech prawo zawsze prawo znaczy, a sprawiedliwość - sprawiedliwość". Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj A na czele niech stanie on 06.05.12, 10:33 img844.imageshack.us/img844/2334/bezzebnakaczka.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
fury11 Re: A na czele niech stanie on 06.05.12, 12:23 Otóż "Kwiaty polskie" - skoro się już do poematu odwołuje - należy powoli i uważnie czytać W CAŁOŚCI. To piękne i mądre wiersze. Szkoda, że niektórzy, innych pouczając i zachęcając do lektury, sami tego nie zrobili. No, ale to przekracza ich możliwości intelektualne... Odpowiedz Link Zgłoś
gat45 Prawo i sprawiedliwość 06.05.12, 13:12 Ta dwoistość zawsze mnie niepokoiła. Ideałem byłoby sprawiedliwe prawo, a nie każde sobie, osobno - nawet jeżeli ze spójnikiem "i". Odpowiedz Link Zgłoś