Dodaj do ulubionych

Politycznych katolików i antyklerykałów pojednanie

17.08.12, 12:02

Kto za pojednaniem z Rosją, ten zdrajca? "Obóz smoleński zawył" na wieść o wizycie Cyryla I w Polsce
Wystarczyło, by arcybiskup Józef Michalik zaprosił do polski zwierzchnika rosyjskiej cerkwi i zaproponował apel o polsko-rosyjskie pojednanie, a z miejsca z sojusznika prawicy stał się jej wrogiem. Teraz "Gazeta Polska" wypomina mu związki z SB, a poseł PiS pisze, że żadnego pojednania z "putinowską barbarią" mimo wysiłku arcybiskupa nie będzie.
/.../
Dla prawicowych komentatorów taki apel / abp Michalika o pojednanie / to zdrada, a wizyta Cyryla w Polsce w ogóle nie powinna się odbyć. Powód? Katastrofa smoleńska. "Przyczyny katastrofy w Smoleńsku są niewyjaśnione, ale matactwa władz Rosji oczywiste, dlatego zaproszenie Cyryla do Polski jest błędem" - napisał na Twitterze socjolog Zdzisław
Krasnodębski.

etc.,etc., etc.

natemat.pl/27481,kto-za-pojednaniem-z-rosja-ten-zdrajca-oboz-smolenski-zawyl-na-wiesc-o-wizycie-cyryla-i-w-polsce

no i myk, myk, rachu ciach i abp Michalik już nie jest pieszczoszkiem tzw. prawicy.
skandalicznie zanegował oskarżenia Rosjan o mord i PO udział w zbrodni.
tzw. prawica pojednania z Rosjanami nie chce i już, a gdy kto, jak abp Michalik go chce, to zdrajca - koniec, kropka.

trafnego określenia używa J. Żakowski mówiąc o "politycznych katolikach".
bo tacy z nich "katolicy" co to nawet tchnienia nauk chrześcijańskich w swych zachowaniach nie prezentują.
widać to i na tym forum - katolik, np. , który, jak onegdaj pan Kukiz śpiewający antyklerykalne słowa do melodii religijnej pieśni, prezentuje na FK "poemat" antyPOwski w rytmie modlitwy "Ojcze nasz" czy pełne nienawiści, obraźliwe wpisy innych zwolenników PiS.

co ciekawe, wizyta patriarchy Moskwy i Rusi połączyła politycznych katolików z tzw. prawicy i
politycznych antyklerykałów - tacy oni upolitycznieni, a razem przeciwko tej wizycie protestują, nie dostrzegają jej ważnego, politycznego tła, a co za tym idzie, wskazanego wręcz zaangażowania władz państwa w wizytę tę.

i PiSu zwolenników wielu, i palikotowców, i SLDowców odzywa się w sprawie tej głosem gromkim i brzmiącym jednako : Cyryla podejmować można co najwyżej na schodach jakiej cerkwi w Przemyślu, dać mu tam żuru, kawał chleba na drogę i pa, pa, a najlepiej nie podejmować wcale.

Obserwuj wątek
    • hordol a rebours można wykazać że 17.08.12, 12:13
      ów abp michalik do niedawna był ostro zwalczany przez lewicę.
      • sclavus Re: a rebours można wykazać że 17.08.12, 12:34
        tylko krowa i hordol, nie zmieniają zdania...
        PeeS - kościół jest znany z tego, że raz tak, a raz tak - tym razem wybrał dobre raz tak...
        PeeS2 - hordol szanowna, wiesz ty cóś o pojednaniu francusko-niemieckim i dlaczego ono???
      • indeed4 Ja bym tutaj nic jeszcze nie przesądzał. 17.08.12, 14:38
        Abp Michalik przed wizytą Cyryla wykonał taką woltę, bo musiał, zwłaszcza, że w spotkaniach uczestniczył również prezydent Komorowski - a co będzie dalej, to się dopiero zobaczy. Nikt nie zmienia swoich poglądów w tydzień, Michalik nie jest wyjątkiem.
    • hordol ps 17.08.12, 12:15
      a jakież to wielkie przewiny wobec rosji ma polska aby się jednac i prosic rosjan o wybaczenie?
      • sclavus Re: ps 17.08.12, 12:37
        ... historia (przez duże H) ci się kłania...
        Forum, to ani podstawówka, ani średnia, ani - tym bardziej - uniwersytet :>:>:>
        A ja - nauczycielem akademickim nie jestem....
        • hordol [...] 17.08.12, 12:39
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • sclavus Re: ps 17.08.12, 12:46
            A czy ja z tobą rozmawiam??
            A wpie...lam się, jak to nazywasz bo to jest forum publiczne i mogę... OK?
            No i jeszcze, kiedy akurat nie hordolisz ;)
            • sclavus Re: ps do ps... 17.08.12, 12:49
              ... do zrozumienia mi dałaś, że o pojednaniu francusko-niemieckim i po co ono, nie wiesz absolutnie nic...
              I nic się nie zmieni do końca... (niech Maryla mi wybaczy, że akurat do hordol)
              • hordol Re: ps do ps... 17.08.12, 12:54
                było nie było ale francja nie miała 150 lat niemieckiego zaboru i kolejnych 50 lat bratniej pomocy znad renu.zresztą i vice versa
                • sclavus Re: ps do ps... 17.08.12, 14:04
                  No i musiałaś hordolnąć... (kurcze, że to takie łatwe dla ciebie)
                  Miała za to niekończące się wojny, w których z reguły brała w doopę (w ogólnym rozrachunku bo dzięki Napoleonowi, ten bilans nie jest porażający dla Francji)
                  Tym niemniej, część ziem na południowym zachodzie Niemiec a na północnym wschodzie Francji, dzieliła los naszych zaborów, o tyle gorszy, że - zależnie od losów danej wojny - raz była u tych, a raz u tamtych a tambycza ludność, była traktowana mniej więcej tak, jak w Polsce Ślązacy, Kaszubi i Mazurzy...
                  Jak widzisz - Polska nie jest pępkiem świata, przedmurzem, chrystusem narodów z królem jezusem i królową maryją niebieską
                  Żeby to podeprzeć, mógłbym ci jeszcze przypomnieć historię relacji anglo-hispano-niderlando- francuskich... ale nie mam zamiaru, tym nauczycielem akademickim, ani podstawówkowym być (choć po części - jak widać - mi się nie udało)
                  Polecam jednak, wiedzieć więcej niż, co się dzieje przed domem ;)
                  • hordol Re: ps do ps... 17.08.12, 14:12
                    alzacja i lotaryngia to tylko niewielki obszar francji/niemiec
                    • hordol Re: ps do ps... 17.08.12, 14:16
                      dzis ustrój francji/niemiec, raczej jego praktyka nieco się rózni od tej w rosji putinowskiej
                      • sclavus Re: ps do ps... 17.08.12, 15:49
                        Różni się - to prawda.... ale ... czy Rosja putinowska chce nas napaść? może zabrać nam tylko - ?? - Bieszczszady... - nonieno, tera toje Ukraina...
                        ... to może Mierzeję??? całą???
                        Fobie i obsesje wywołują demony i jakieś złe duchy - tylko i wyłącznie... a licytacja, czy Alzacja i Lotaryngia (Prusy chciały też ładny kawał Burgundii) to duży kawałek, czy mały kawałek, nie ma najmniejszego sensu - ważne jest, co przechodziła społeczność tych obszarów, wpadając raz w jeden system raz drugi....
                        Wiesz ty, że właśnie Alzacja i Lotaryngia mają duży kawałek praw specjalnych, nie przylegających do całości systemu francuskiego????
    • kzet69 Re: Politycznych katolików i antyklerykałów pojed 17.08.12, 12:34
      1. Cyryla mogą sobie podejmować ci co kogo zaprosili i z jakimi honorami chcą, nie widzę powodu by partycypowało w tym państwo.
      2. Dlaczego porozumienie pomiędzy dwoma obcymi związkami wyznaniowymi nazywamy "pojednaniem polsko-rosyjskim" ? Co ma do tego Polska i dlaczego związek wyznaniowy ma cos podpisywać także w imieniu niewierzących?
      3. Ja potrzeby pojednania z Rosją nie odczuwam, bo sie z nimi nie kłóciłem, niech się jednają jak chcą ci co sie skonfliktowali, Kaczyński, Macierewicz i spółka...
      • olga_w_ogrodzie Re: Politycznych katolików i antyklerykałów pojed 17.08.12, 12:41
        zacytuję Sclavusa, który przed chwilą pani Hordol odpowiedział :

Forum, to ani podstawówka, ani średnia, ani - tym bardziej - uniwersytet :>:>:>
        A ja - nauczycielem akademickim nie jestem....
      • sclavus Re: Politycznych katolików i antyklerykałów pojed 17.08.12, 12:44
        kzet69!!!!
        Nie wygłupiaj się!!! OK?
        Gdzieś ty wyczytał/usłyszał, że to, co oni robią, to jest jakiekolwiek pojednanie?
        W jaki sposób partycypuje w tym państwo???
        Ty, jako ty, jesteś pyłkiem i twoje prywatne uczucia, w globalnym interesie nie mogą być brane pod uwagę... :D:D:D
        PeeS1 - oni podpiszą (zaledwie, ale to i tak dużo) apel o pojednanie... Rozumiesz - APEL!
        PeeS2 - zadam ci to samo pytanie (muszę choć się różnicie), które tu zadałem hordolównie: co wiesz o francusko-niemieckim pojednaniu i po co ono????
        • kzet69 Re: Politycznych katolików i antyklerykałów pojed 17.08.12, 12:56
          Nie chodzi o nomenklaturę tego co podpisują, tylko kto podpisuje, a podpisują Watykan i Moskwa, Polska nie ma z tym nic wspólnego. Państwo oczywiście nie partycypuje, a kompania honorowa WP na lotnisku, spotkanie z Prezydentem, impra w Zamku to fatamorgana..
          "> Ty, jako ty, jesteś pyłkiem i twoje prywatne uczucia, w globalnym interesie nie
          > mogą być brane pod uwagę... :D:D:D"
          I to mnie właśnie przeraza w KrK :)))
          Droga do francusko - niemieckiego pojednania wiodła przez EWG, UE i budowanie świadomego, obywatelskiego społeczeństwa a nie religijne pokazówki...
          • sclavus Re: Politycznych katolików i antyklerykałów pojed 17.08.12, 14:07
            Yeeeeepsiesam bo pirdoliszniemiłosiernie...
            EOD&EOT plus wszystko co najgorsze... :>:>:>
            :D:D:D:D:D
            • kzet69 Re: Politycznych katolików i antyklerykałów pojed 17.08.12, 18:46
              Putin już apel o pojednanie poparł!!!
              annadryjanska.natemat.pl/27621,pussy-riot-i-cyryl-i
              :)))))
    • life.form "Polityczny katolik" to taki islamista ? 17.08.12, 13:20
      Może się ten termin przyjmie w PO, tym bardziej, że jest nietrafiony. Sekta smoleńska składa się nie tylko z katolików. Po drugie, termin jest politycznie bardzo niepoprawny. To tak, jakby Talibów nazywać "politycznymi muzułmanami". Too much, jakem zatwardziały ateusz i palikocię.

W uproszczeniu: czym innym jest atakować instytucję sukienkowych i jej wielce negatywny (na ogół) wpływ na społeczeństwo i państwo, a czym innym insynuować to, co sugeruje termin "katolik polityczny" użyty w kontekście smoleńskiej sekty. Gdybyś podobnie znieważała muzułmanów, mogliby cię podać do sądu za rasizm albo coś w tym guście.
      • olga_w_ogrodzie Re: "Polityczny katolik" to taki islamista ? 17.08.12, 13:39
        life.form napisał(a):

> Może się ten termin przyjmie w PO, tym bardziej, że jest nietrafiony. Sekta smo
        > leńska składa się nie tylko z katolików.

jak już uznałam, IMO, określenie trafne bardzo.
        nie wiem do kogo ograniczał ten termin J. Żakowski.
        ja, posługując się nim, nie miałam na myśli ściśle określonej grupy, np. "smoleńczyków", ale pewien rodzaj myślenia : posługiwanie się religią, gdy tak naprawdę ona ważna o tyle, o ile się przydaje jako polityczne narzędzie.

Po drugie, termin jest politycznie
        > bardzo
        niepoprawny. To tak, jakby Talibów nazywać "politycznymi muzułmanam
        > i". Too much, jakem zatwardziały ateusz i palikocię.
        >

to Twoja ocena.
        moja jest inna.

> W uproszczeniu: czym innym jest atakować instytucję sukienkowych i jej wielce n
        > egatywny (na ogół) wpływ na społeczeństwo i państwo, a czym innym insynuować to
        > , co sugeruje termin "katolik polityczny" użyty w kontekście smoleńskiej sekty.

co insynuuje ten termin niby ?
        jak wyżej powiedziałam : jak dla mnie, określa sposób myślenia i działania sporej grupy ludzi.

> Gdybyś podobnie znieważała muzułmanów, mogliby cię podać do sądu za rasizm alb
        > o coś w tym guście.

za rasizm ?!
        co Ty opowiadasz ?
        co niby wspólnego ma to z islamem i znieważaniem ?
        po pierwsze, terminem tym, jak powiedziałam, posłużył się J. Żakowski, a ja uznaję go za trafny i używam.
        za to się podaje do sądu ?!
        dziwaczne rzeczy prawisz.
        bo uważam, że można rozróżnić katolików opierających swą wiarę o zasady chrześcijańskie i starających się zachowywać jak chrześcijanie od katolików politycznych ?

/OT - ciekawe, że za to do sądu, a, np., za nawoływanie do powieszenia premiera i prezydenta RP nikt nikogo w kraju tym pięknym nie oskarża./
        • life.form Re: "Polityczny katolik" to taki islamista ? 17.08.12, 13:45
          No dobrze, to zostaniemy każde przy swoim zdaniu. Myślę, że każdemu publicyście zdarza się słabszy dzień. Tym razem słabszy dzień się przytrafił Żakowskiemu. Nie szkodzi, jutro będzie lepiej. Myślę też, że za dużo piszesz, a za mało myślisz. A już na pewno nie do końca rozumiesz, czym się różni antyklerykalizm od poniżania katolików in total :)
          • olga_w_ogrodzie Re: "Polityczny katolik" to taki islamista ? 17.08.12, 19:56
            life.form napisał(a):

Myślę też, że za dużo piszesz, a za mało myśl
            > isz. A już na pewno nie do końca rozumiesz, czym się różni antyklerykalizm od p
            > oniżania katolików in total :)

najbardziej prostaccy użytkownicy forów to tacy, IMO, którzy, gdy nie mają sensownych argumentów, imają się a te pędy obrażania personalnie rozmówcy.
            plus - uważają się za tych, którzy zawsze mają rację i nie dają innym prawa do własnych opinii => gdy kto ma inne zdanie, to znaczy, że to nic nie rozumiejący głupek.
            gratuluję dołączenia do grona tego rodzaju userów.
            EOT
      • sclavus Re: "Polityczny katolik" to taki islamista ? 17.08.12, 14:11
        Jak ci się to podoba, moje ty palikocią?
        forum.gazeta.pl/forum/w,28,138256258,138257712,Re_Politycznych_katolikow_i_antyklerykalow_pojed.html
        ... co rusz, to któryś w hijenusia się przemienia :D
        Tobie daleko jeszcze????
        • kzet69 Re: "Polityczny katolik" to taki islamista ? 17.08.12, 18:50
          www.wprost.pl/ar/339986/Nowicka-niech-Koscioly-zajma-sie-Bogiem-a-nie-ograniczaniem-wolnosci/
          annadryjanska.natemat.pl/27621,pussy-riot-i-cyryl-i
          No bo widzisz ja nadal twierdzę że to 'pojednanie" dotyczy funkcjonariuszy dwóch zamordystycznych organizacji łupiących naiwne baranki, walczacych z prawami człowieka i wolnością.
          • sclavus Re: "Polityczny katolik" to taki islamista ? 17.08.12, 19:54
            forum.gazeta.pl/forum/w,28,138256258,138259630,Re_Politycznych_katolikow_i_antyklerykalow_pojed.html
    • zapijaczony_ryj E tam, prezesPan i jego sekta nigdy się z nikim 17.08.12, 13:33
      nie pojedna, ani z Ruskimi , ani z Polakami z nizsej półki kulturowej.
      U niego nienawiść na pierwszym miejscu jest!
    • humbak Re: Politycznych katolików i antyklerykałów pojed 17.08.12, 13:58
      Nie przesadzaj Olgo z oceną znaczenia tej wizyty i tego apelu. Role Michalika i Cyryla w społeczeństwach Polski i Rosji nie są na tyle duże, a i sprawa niechęci narodowych nie jest teraz pierwszorzędna... choć oczywiście chciałoby się by one zniknęły.
      • olga_w_ogrodzie Re: Politycznych katolików i antyklerykałów pojed 17.08.12, 19:59
        nie uważam, bym przesadzała.
        gdy jest tak silna wzajemna niechęć podsycana mocno dodatkowo od czasu katastrofy, to dobrą rzeczą jest zrobić i jeden krok, choćby był on małym.
        to lepsze, niż nie robić nic.
    • adams96 Re: Politycznych katolików i antyklerykałów pojed 17.08.12, 14:14
      Ciekaw jestem REAKCJI piewcow nienawisci do katolikow i chyba prawosławnych ktorzy sa w jednosci przeciwko chrzescijanskich zasadom moralnym podwazanych przez naszych pseudo ateistow i POLIKOCIARNI.Czekam na konkretne działanie naszego rzadu oraz reakcje administracji PUTINOWSKIEJ NA TEMAT ZASADNICZYCH SPRAW NIEZAŁATWIOINYCH PRZEZ STRONE ROSUJSKA KTORE NIE SŁUZA POJEDNANIU DWOCH NARODOW.DO najwazniejszycg spraw nalezy ZBRODNIA W KATYNIU i ostateczne załatwienie ciagnacych sie spraw podniesionych przez nasza prokurature ktore nie zostały załatwione przez władze rosyjskie.Rowniez szybki zwrot polskiego samolotu ktory nadal lezy w Smolensku moze byc symptomem checi pojednania narodow.Polacy oraz polski koscoł katolicki popiera jednoznacznie postulaty moralne i chrzescijanskie jakie głosi patriarcha CYRYL .
      • remez2 Re: Politycznych katolików i antyklerykałów pojed 17.08.12, 14:33
        .Rowniez szybki zwrot polskiego samolotu ktory nadal le
        > zy w Smolensku .Rowniez szybki zwrot polskiego samolotu ktory nadal le
        > zy w Smolensku moze byc symptomem checi pojednania narodow.

Przepiękne.
        Polacy oraz polski koscoł katolicki popiera jednoznacznie postulaty moralne i chrzescijanskie jakie głosi patriarcha CYRYL .
        Aby wypowiadać się w cudzym imieniu należy przedstawić pisemne pełnomocnictwo.
    • damakier1 Re: Politycznych katolików i antyklerykałów pojed 17.08.12, 16:28
      olga_w_ogrodzie napisała:
      i PiSu zwolenników wielu, i palikotowców, i SLDowców odzywa się w sprawie tej głosem gromkim i brzmiącym jednako

I nic dziwnego, że głosy te brzmią jednakowo, bo jedni i drudzy to ludzie o identycznej mentalności: zafiksowani na jednej sprawie, węszący we wszystkim spisek i zamach, w każdym, kto świat postrzega inaczej, niz oni sami, widzący wroga. Tak, jak kapralowi ze starego dowcipu wszystko się z dupą kojarzyło, tak jedni we wszystkim widzą zamach smoleński, a drudzy podporządkowanie państwa kościołowi. Na żadną sprawę nie są w stanie spojrzeć racjonalnie i z dystansem.
      • zzarda32 Re: Politycznych katolików i antyklerykałów pojed 17.08.12, 16:35
        To jest zdumiewające i pisze to jako głosujący na Palikota!
        • life.form Re: Zzarda - wątpię :D 17.08.12, 16:44
          zzarda32 napisał:

> To jest zdumiewające i pisze to jako głosujący na Palikota!

Wątpię w tą część z głosowaniem na Palikota :D
          • marcelpsl Re: Zzarda - wątpię :D 17.08.12, 16:47
            Czemu wątpisz? Idealny głupek zzadra.Prawdziwy wyborca matoła z Biłgoraja.
            • zzarda32 Re: Zzarda - wątpię :D 17.08.12, 19:06
              marcelpsl napisał:

> Czemu wątpisz? Idealny głupek zzadra.Prawdziwy wyborca matoła z Biłgoraja.

Nie jesteś w stanie mnie obrazić. Jednak - zwolenniku wiadomej opcji - to jest wasz znak rozpoznawczy - nie masz nic do powiedzenia, nie masz żadnego przekazu, nie masz żadnych przemyśleń - stoisz w gnoju i pryskasz dookoła.
          • zzarda32 Re: Zzarda - wątpię :D 17.08.12, 19:02
            Wątpisz bo?
          • kzet69 Re: Zzarda - wątpię :D 17.08.12, 20:07
            W RP każdy ma prawo do własnego zdania, przynajmniej jak dotąd się to udaje. Ja np. kompletnie nie zgadzam się z potępianiem energii atomowej, a Zzarda z oceną "apelu" ale nie będziemy się w związku z tym targać po szczękach ani siebie obrazać :)
            • zzarda32 Re: Zzarda - wątpię :D 18.08.12, 07:42
              natemat.pl/27667,polska-prawica-zachwycona-putinowskim-wymiarem-sprawiedliwosci
              Popatrz co im się marzy?
              • olga_w_ogrodzie Re: Zzarda - wątpię :D 18.08.12, 11:12
                zzarda32 napisał:

> rel="nofollow">natemat.pl/27667,polska-prawica-zachwycona-putinowskim-wymiarem-sprawiedliwosci
                > Popatrz co im się marzy?

ci państwo mają kłopot teraz : z jednej strony pan Putin to wszak, pospołu z panami Tuskiem i Komorowskim, mordercy, zaś Rosjanie to odwieczni gnębiciele.
                z drugiej : jacy prawi i sprawiedliwi - za piosnkę w Soborze Chrystusa dziewczęta na 2 lata do obozu.
                ujęli też w Rosji niebezpiecznego swego mistrza w szachach i zaimponowali tzw. prawicy w Polsce zakazem marszów homoseksualistów w Moskwie na lat aż sto.

tzw. prawica w RP krzyczy i krzyczy o wolności słowa.
                oczywiście wolność musi być wtedy, gdy nie reaguje się na nawoływanie do powieszenia premiera i prezydenta.
                ale za nic nie powinno jej być już, gdy piosenkarka Doda wyraża swoją opinię n/t autorów Biblii.

co do homoseksualistów, to znów punkt wspólny sympatyków tzw. prawicy i wielu zwolenników SLD na tym forum, którzy okazują ludziom innych orientacji, a także osobom transseksualnym najwyższą nienawiść i pogardę, zatem pewno przyklasną decyzji moskiewskiego sądu.
      • life.form To ładnie 17.08.12, 16:38
        - że się tak fiksujesz na dystansowaniu od niewystarczająco zdystansowanych. Nareszcie wiem, na czym polega Prawdziwe Pojednanie :D
      • remez2 Re: Politycznych katolików i antyklerykałów pojed 18.08.12, 15:42
        Obawiam się, że z żartu Tojajurka wyprowadziłaś błędne wnioski. :- (
        ----------------------
    • marcelpsl Re: Politycznych katolików i antyklerykałów pojed 17.08.12, 16:36
      "Wystarczyło jednak, że prawosławny patriarcha, przyjechał z zaprzyjaźnionej Rosji jednoczyć się z „katolami”, a jakieś prawicowe łajzy opluły duchownego, kagiebowską przeszłością i już ma lewicowe środowisko swojego świętego, swojego papieża, swojego duchowego przywódcę w ornacie KGB. Pierwsza pielgrzymka kapelana KGB i od razu spektakularne nawrócenie lewicy na łono kościoła"
      Postępowa lewica której kościół przeszkadza doznała "objawienia".Żakowski a za nim rzesza lemingów prawie popuściła bo przyjechał "tata" z Moskwy.
    • life.form Wątek się zestarzał. 17.08.12, 19:01
      Raptem się okazało, że na rzeczy jest pojednanie niepolitycznych katolików z proklerykałami w sprawie świętości Władymira Putina:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,12323116,Pussy_Riot_winne_chuliganstwa.html
      • kzet69 Re: Wątek się zestarzał. 17.08.12, 20:13
        "Dziś po podpisaniu aktu pojednania jasne już jest, że kościoły prawosławny i katolicki łączą siły, a ich wspólne plany na przyszłość dotyczą głównie: przeciwstawienia się fali laicyzmu i liberalizmu, zwalczania aborcji, praw kobiet, mniejszości seksualnych oraz wszystkich innych swobód obywatelskich, krytykowanych przez chrześcijaństwo.

Bizantyjski rytuał z jakim podejmowany jest w Warszawie prawosławny patriarcha wywołał nawet zdziwienie rosyjskich mediów, prześmiewczo komentujących nad wyraz podniosły charakter i bogatą oprawę wizyty, przygotowane przez gospodarzy. W Polsce nikt nie zwraca uwagi na fakt, że osoba Cyryla I nawet w Rosji budzi ogromne kontrowersje. Ortodoksyjny konserwatysta o biznesowym zacięciu, upodobaniu do przesadnego luksusu, dysponujący ogromną fortuną i niejasnymi kontaktami z władzą był wielokrotnie krytykowany nawet przez wiernych kościoła, któremu przewodzi. Cyryl I szczególnie ostro przeciwstawia się wszelkim formom działalności wolnościowej, jaka pojawia się w Rosji. Trudno więc było się spodziewać głosu pobłażliwości skierowanego z jego ust pod adresem członkiń zespołu Pussy Riot. "
        www.wandanowicka.eu/moim-zdaniem/318-koscioly-lacza-sily-w-walce-z-laicyzmem.html
        Kapitalna zbitka wyszła w TVN 24 : najpierw informacja że Cyryl osobiście domagał się ukarania Pussy Riot a następna informacja o apelu tegoż Cyryla o "pojednanie" i przebaczenie.... hipokryzja na żywo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka