Dodaj do ulubionych

Polityka jest głupia

01.10.12, 22:56
mój Ś.P. Tato bardzo interesował się polityką.
Dziennika Telewizyjnego nie odpuszczał.
gazety czytał i czytał różne, się mi zdawało, iż bardzo poważne.
i że w ogóle cała ta polityka też poważną bardzo sprawą jest, dla mnie najpewniej nigdy nie dostępną, w sensie, tak trudną i dla prawdziwych mędrców męskich, że swym rozumkiem nie ogarnę.
ale, gdy słyszę jak z całą powagą pan P. Gliński - kandydat PiS na kandydata na premiera mówi, że podjął się był misji zaproponowanej przez PiS, to widzę dokładne politykę tę => wielką banię nadmuchaną manipulacją, pychą, gierkami głupszymi, niż gra w Chińczyka, prostackim udawaniem, że jest się orłem, gdy w rzeczywistości można co najwyżej krótkimi łapkami pomachać jako nielot.

a lud roboczy wytrzeszcza oczy i robi to, czego nieloty oczekują : komentuje głupoty ulegając manipulacji.

trzeba jednak przyznać, iż w kategorii " największe głupoty polityczne lat ostatnich", to propozycja PiS i przyjęcie misji przez pana Glińskiego, jawi się mi jako zwycięzca.
Obserwuj wątek
    • douglasmclloyd Re: Polityka jest głupia 01.10.12, 22:59
      olga_w_ogrodzie napisała:

> trzeba jednak przyznać, iż w kategorii " największe głupoty polityczne lat osta
      > tnich", to propozycja PiS i przyjęcie misji przez pana Glińskieg
      > o, jawi się mi jako zwycięzca.

Googliński premier na 4 tygodnie, to znaczy do czasu kiedy jego nierząd padnie w Sejmie na pysk.
      • olga_w_ogrodzie Re: Polityka jest głupia 01.10.12, 23:01
        przed chwilą dopiero zobaczyłam byłam pana profesora jak z patosem jedzie o misji i padłam byłam.
        babka z piasku jest poważniejsza bardziej realna, niż MISJA ta.
        • sclavus Re: Polityka jest głupia 01.10.12, 23:13
          Zaskoczyło było chłopisko, samego siebie najbardziej... ;)
          A polityka wcale nie jest głupia... - to największa qrva wszechczasów, to znaczy od czasu, kiedy tylko zaczęła być polityką...
          I nie ja to mówię pierwszy :)
          • olga_w_ogrodzie Re: Polityka jest głupia 01.10.12, 23:39
            złe prowadzenie się nie wyklucza głupoty.
            • sclavus Re: Polityka jest głupia 02.10.12, 19:58
              wręcz przeciwnie, olgo w ogrodzie.... Najczęściej, złe prowadzenie się jest pochodną głupoty ;)
    • chwala_panu_prezydentu A Wolnej Europy tatuś słuchał ... 01.10.12, 23:14
      czy tylko w Urbanowi wierzył ? Pewnie głosował na Kwacha , SLD, UW ....A może wolnej POlski biedny nie dożył ?
      Jak to teraz się mówi : Byłeś w ZOMO , byłeś w ORMO teraz jesteś za PlatforMO. Córcia poglądy ma po tatusiu ?
      • douglasmclloyd Tego w Wolnej Europie nie usłyszysz 01.10.12, 23:22
        Znane postacie w szeregach PiCu:

"Andrzej Kryże, wiceminister sprawiedliwości - był członkiem PZPR do jej końca (1990 r). Skazywał w stanie wojennym. Skazał między innymi Bronisława Komorowskiego z PO za udział w demonstracjach antykomunistycznych.

Wojciech Jasiński, minister skarbu - członek PZPR w latach 1976 - 1981, szef Wydziału Spraw Wewnętrznych w Płockim Urzędzie Miasta, przybudówki SB, co ciekawe, w czasie debaty sejmowej, indagowany na okoliczność przynależności do PZPR, Jasiński nie przyznał się do tego, a w jego życiorysie zaprezentowanym posłom nie było na ten temat ani słowa.

Andrzej Aumiller, powołany 03.11.2006 na stanowisko ministra budownictwa - zasłużony komunista, wieloletni członek PZPR, a następnie i Unii Pracy.

Anna Kalata od 06.05.2005 ministerka Pracy i Polityki Społecznej. Członkini PZPR, jak i SLD.

Marek Grabowski - wiceminister zdrowia (członek PZPR i SLD) dzięki rekomendacji SLD był zastępcą głównego inspektora sanitarnego w rządach Leszka Millera i Marka Belki. Premier powołał go na stanowisko wbrew wcześniejszym zapowiedziom polityków PiS, że w rządzie nie będzie osób rekomendowanych na publiczne funkcje przez SLD

Ewa Sowińska od 07.04.2006 Rzeczniczka Praw Dziecka z ramienia LPR. W latach 1977-1980 należała do Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Dzisiaj już nawrócona w "najlepszym rządzie od 17 lat" odpowiada za prawa dzieci.

Krzysztof Zaręba, wiceminister środowiska, były członek PZPR, a w rządzie Leszka Millera główny inspektor ochrony danych osobowych. Premier powołał go na stanowisko wbrew wcześniejszym zapowiedziom polityków PiS, że w rządzie nie będzie osób rekomendowanych na publiczne funkcje przez SLD

Maciej Łopiński, rzecznik prezydenta RP - w okresie 1975 - grudzień 1981 należał do PZPR i pracował na nomenklaturowym stanowisku sekretarza redakcji gdańskiego tygodnika "Czas", klasycznego pisma partyjnego "po linii i na bazie" (szefostwo z PZPR-owskiej nomenklatury, cenzura, wytyczne z KW itd.).

Ryszard Siewierski, zastępca komendanta głównego policji - członek PZPR do końca (1990).

Stanisław Kostrzewski, od 25.02.2006 skarbnik PiS - był aktywnym członkiem PZPR do końca jej działalności. żeby było ciekawiej - od 31.12.2005 jest wiceprezesem Banku Ochrony Środowiska i nie ma tu żadnego konfliktu interesów lub niejasności.

Henryk Biegalski, nominowany i odwołany z funkcji szefa Centralnego Zarządu Służby Więziennej, od 1969 r. do końca lat 80. był członkiem PZPR. Od marca 1982 r. należał do Komisji Bezpieczeństwa i ładu Publicznego KW PZPR w Gdańsku.

Bogdan Socha, od 05.05.2006 nowy wiceminister pracy - był do samego końca członkiem PZPR. Pracował w Komitecie ds. Młodzieży i Kultury Fizycznej, kierowanym przez Aleksandra Kwaśniewskiego.

Jerzy Bahr, 19.05.2006 mianowany ambasadorem RP w Moskwie - w latach 1976 - 1980 w randze I sekretarza pracował w Ambasadzie PRL w Bukareszcie (sekretarz ds. prasowych). Do stanu wojennego był członkiem PZPR. Za prezydentury Kwaśniewskiego był po Siwcu (od marca 2005) szefem BBN i członkiem RBN.

Krzysztof Czabański, mianowany 01.07.2006 na prezesa Polskiego Radia SA - były dziennikarz m.in. "Sztandaru Młodych" i "Zarzewia". W latach 1967 - 1980 należał do PZPR.

Stanisław Podlewski, mianowany 17.07.2006 dyrektorem departamentu rybołówstwa w ministerstwie rolnictwa - należał do PZPR do końca jej istnienia.

Marcin Wolski, 21.07.2006 mianowany został dyrektorem I programu PR - od 1975 roku do końca był w PZPR, będąc m.in. sekretarzem POP w PR.

Tomasz Gąska, mianowany 25.07.2006 nowym wiceprezesem Radia PiK z nadania PiS - były PZPR-owski aparatczyk, który strzegł linii partii i bronił stanu wojennego. Był członkiem PZPR, sekretarzem Podstawowej Organizacji Partyjnej w tygodniku "Fakty" i zastępcą redaktora naczelnego tej gazety od 1979 roku, przez stan wojenny, aż do upadku komunizmu, odznaczony medalem im. Janka Krasickiego. Używając pseudonimu Tomasz Hellen pisał m.in. peany na temat WRON, a w tekście "Jaka może byc' partia" nawoływał do odrodzenia w PZPR "ducha leninowskich zasad".

Romuald Poliński, mianowany 07.08.2006 przez premiera wiceministrem pracy, był przez wiele lat członkiem PZPR, a w rządach SLD doradcą ministrów Kołodki i Belki. Premier powołał go na stanowisko wbrew wcześniejszym zapowiedziom polityków PiS, że w rządzie nie będzie osób rekomendowanych na publiczne funkcje przez SLD

Jan Sulmicki, kandydat na prezesa Narodowego Banku Polskiego, zgłoszony 11.12.2006 przez Kaczyńskiego - były aktywista PZPR w SGPiS (obecnie SGH), także w stanie wojennym. 14.12.2006 zrezygnował z kandydowania z "powodów rodzinnych".

Zbigniew Graczyk, 09.01.2007 mianowany wiceministrem gospodarki morskiej - przez 20 lat należał do PZPR, będąc między innymi
        członkiem jej Komitetu Wojewódzkiego w Szczecinie. Był również w kierownictwie nomenklaturowej spółki Interster, która była folwarkiem partyjnych dygnitarzy, m.in. Sekuły i Rakowskiego".

Zbigniew Wasserman - Minister Koordynator ds. Służb Specjalnych, PRL-owski prokurator od lat 70. ub. wieku.
        • chwala_panu_prezydentu :)))))) Dyżurny gotowiec ? :)))))) 01.10.12, 23:39
          Myślisz ,że mi to przeszkadza skoro zrozumieli swój błąd i są teraz po mojej stronie ? Masz coś podobnego na członków i wyznawców PO , bo mi się szukać nie chce. Ciekawe która lista dłuższa. :)))))
          • douglasmclloyd To nie gotowiec to gorzka PRAWDA 01.10.12, 23:42
            Która pisiorów boli.

P.S.
            Dawaj swoją listę.
            • wiosnaludzikow Re: To nie gotowiec to gorzka PRAWDA 03.10.12, 08:01
              douglasmclloyd napisał:
              > Która pisiorów boli.
              > P.S.
              > Dawaj swoją listę.
              I PISiorów boli i Was POkemonów jak widać boli. Zdradziliście ideały solidarnościowe, zamieniliście je na limuzyny, domy, lekkie i wygodne życie i ustawiańie dzieci i wnuków .....
              Niszczycie Polskę skundleńi zdrajcy Solidarności.
              Główny zdrajca to Wałęsa.
              • snajper55 Re: To nie gotowiec to gorzka PRAWDA 03.10.12, 10:28
                wiosnaludzikow napisał:

> I PISiorów boli i Was POkemonów jak widać boli. Zdradziliście ideały solidarnoś
                > ciowe, zamieniliście je na limuzyny, domy, lekkie i wygodne życie i ustawiańie
                > dzieci i wnuków .....
                > Niszczycie Polskę skundleńi zdrajcy Solidarności.
                > Główny zdrajca to Wałęsa.

Wszyscy rządzący odeszli od socjalistycznych ideałów Solidarności, która nie wyobrażała sobie czego innego niż socjalizm. Która chciała socjalizmu z ludzką twarzą. Wiesz dlaczego odeszli? Bo socjalizmu nie ma kto nam finansować.

S.
          • wujaszek_joe Re: :)))))) Dyżurny gotowiec ? :)))))) 02.10.12, 07:11
            jakie słodziutkie wyjaśnienie. Zrozumieli swój błąd :)
          • lionold [...] 02.10.12, 09:33
            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
          • lionold Re: I co glisto? Zamiast 02.10.12, 18:07
            udzielić mi merytorycznej odpowiedzi i pokazać mi tę drugą listę wyklikałeś mój post do kosza. To jest wasza zapisdzialska mentalność - i formuła dyskusji.
          • lionold Re: Wracam do wyklikanego pytania. 02.10.12, 18:08
            gdzie ta deuga lista?
        • olga_w_ogrodzie Re: Tego w Wolnej Europie nie usłyszysz 01.10.12, 23:39
          no i nic dodać.
        • volupte Re: Tego w Wolnej Europie nie usłyszysz 02.10.12, 09:35
          A premier Glonski?
          • douglasmclloyd Re: Tego w Wolnej Europie nie usłyszysz 02.10.12, 19:59
            volupte napisał:

> A premier Glonski?

Trzeba uaktualnić listę, bo gdy była sporządzana nikt o Googlińskim nie słyszał.
      • olga_w_ogrodzie Re: A Wolnej Europy tatuś słuchał ... 01.10.12, 23:23
        chwala_panu_prezydentu napisał:

wyraźnie nie zrozumiałeś - wątek, wbrew pozorom nie jest o Tacie i córce.
        EOT
    • bard333 [...] 01.10.12, 23:24
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • wariant_b Jest głupia 01.10.12, 23:26
      Powinniśmy wybierać Rząd w określonym składzie i z jasno sformułowanym
      programem, a nie jakąś większość parlamentarną, która wyłoni taki rząd
      jaki jej się uda i który będzie realizował taki program, jak mu wygodnie.
      I to ta większość parlamentarna będzie go rozliczała (z posiadania większości
      oczywiście, bo nie z realizacji jakiegoś nieistniejącego programu).
    • bryt.bryt DT sprzed 20 lat 01.10.12, 23:33
      Troche obok tematu ... fajnie sie oglada "Dziennik Telewizyjny" sprzed 20 lat. Regularnie pokazuja na TVP Historia. Akurat leci kolejne wydanie.
      • olga_w_ogrodzie Re: DT sprzed 20 lat 01.10.12, 23:38
        a ja też chętnie i często to oglądam, Bryt. :)
        zwykle z zaciekawieniem - trzeba przyznać, iż od tamtego czasu politycy się manipulacyjnie usprawnili.
        to chyba wymóg czasów.
        wtedy nie musieli wciskać ciemnoty sprawnie, bo i tak było założenie, że lud ma ją przyjąć i koniec, kropka.
        zatem mogli pierniczyć byle co i byle jak.
    • damakier1 Re: Polityka jest głupia 02.10.12, 00:25

gdy słyszę jak z całą powagą pan P. Gliński - kandydat PiS na kandydata na premiera mówi, że podjął się był misji zaproponowanej przez PiS, to widzę dokładne politykę tę => wielką banię nadmuchaną manipulacją, pychą, gierkami głupszymi, niż gra w Chińczyka, prostackim udawaniem, że jest się orłem, gdy w rzeczywistości można co najwyżej krótkimi łapkami pomachać jako nielot.

Polityka nie jest głupia. Tylko to, co wyprawia ostatnio JaroZbaw - te nibydebaty, tworzenie pozaparlamentarnych rządów na niby z premierem na niby - to nie jest polityka, a gra w bambuko.
      • olga_w_ogrodzie Re: Polityka jest głupia 02.10.12, 00:37
        damakier1 napisała:

> Polityka nie jest głupia. Tylko to, co wyprawia ostatnio JaroZbaw - te nibydeba
        > ty, tworzenie pozaparlamentarnych rządów na niby z premierem na niby - to nie j
        > est polityka, a gra w bambuko.

a jednak pozostanę przy swoim stanowisku - polityka jest taką właśnie głupią grą - głownie dużych bardzo panów, ale i panie lubią pograć.
        gra polega na tym, by linę przeciągać na swoją stronę mamiąc ludzi, robiąc PR i inne takie.
        jedni grają super polityczne - tylko na siebie i swoją władzę.
        inni mniej - trochę na siebie, trochę dla ludu.
        w tym niektórzy lecą w totalne, prymitywne bambuko, a inni subtelniej, inteligentniej.

bardzo rzadko, ale zdarzają się i tacy, którzy naprawdę nie grają na siebie, ale dla ludu / np. Jacek Kuroń/ - lecz wtedy to oni już nie są politykami w ścisłym słowa tego znaczeniu.
        • damakier1 Re: Polityka jest głupia 02.10.12, 09:44
          A ja pozostanę przy swoim. Polityka nie jest głupia. Jest fascynująca i bardzo trudna. Jej istotą jest zdobycie odpowiedniej siły, władzy, poparcia po to, by zrobić coś pożytecznego dla ogółu, zapewnić mu bezpieczeństwo i rozwój w wielu dziedzinach. Niestety, ogromną większość tych, którzy idą do polityki fascynuje i interesuje tylko samo zdobycie władzy. Dlatego to, co widzimy w większości jest karykaturą polityki. Nieszczęście polega na tym, że wielu ludzi łatwo daje się nabrać na populistyczne obietnice, pseudopatriotyczne hasła i wszelaką tandetę. I dlatego w życiu politycznym w tak dużej liczbie mamy różne podróby.

Napisałaś: bardzo rzadko, ale zdarzają się i tacy, którzy naprawdę nie grają na siebie, ale dla ludu / np. Jacek Kuroń/ - lecz wtedy to oni już nie są politykami w ścisłym słowa tego znaczeniu. A ja Ci odpowiem, że to właśnie są politycy w ścisłym tego słowa zanczeniu.

-
          "Dama ma - jak zwykle rację. I nie może być inaczej, skoro jest Damą."
          (aut.: ToJaJurek)

wwwtrembil.blox.pl/html
          • olga_w_ogrodzie Re: Polityka jest głupia 02.10.12, 10:08
            damakier1 napisała:

> Napisałaś: bardzo rzadko, ale zdarzają się i tacy, którzy naprawdę nie grają
            > na siebie, ale dla ludu / np. Jacek Kuroń/ - lecz wtedy to oni już nie są poli
            > tykami w ścisłym słowa tego znaczeniu.
            A ja Ci odpowiem, że to właśnie są p
            > olitycy w ścisłym tego słowa zanczeniu.

a jak dla mnie, Jacek Kuroń, to jednak społecznik dużo bardziej, niż polityk.
            • damakier1 Re: Polityka jest głupia 02.10.12, 19:59
              Jedno nie wyklucza drugiego. Bronisz się przed nazwaniem Jacka Kuronia politykiem, bo dla Ciebie "polityka" ma znaczenie pejoratywne. Ale jeśli posła na sejm i ministra nie nazwiemy politykiem, to już nie wiem, kogo by można tak nazwać. Inna sprawa, jak się Jacek Kuroń w skórze polityka czuł. I tu się z Tobą zgodzę, że z pewnością bliższe mu było społecznikostwo niż politykowanie.
      • olga_w_ogrodzie Re: Polityka jest głupia 02.10.12, 09:38
        IMO, najbardziej głupie w polityce, jest to, że ze strony polityków są zachowania i wypowiedzi durne czasem do potęgi, warte może jedynie splunięcia, a ludzie komentują do bólu.
        z tym specjalistami, to też głupie.
        może nie z fachowcami - np. w dziedzinie ekonomii, ale już socjolodzy, psycholodzy, ktorzy tak świetnie "wiedzą" co polityk miał na myśli, po co jakie efekty osiągnie ...- eee tam.

dziwię się czasem sobie i innym, jak można dawać się wciągać w te bzdury, słuchać tego, co mają do powiedzenia w mediach ci, tzw. specjaliści, o jakichś dwóch słowach polityka, międlić toto i przeżuwać do bólu.

pan JarosławZbaw też wykonuje teatrzyk z premierem Glińskim jako czystą politykę i manipulację.
        ta akurat jest wyjątkowo głupawą.
        ale już marsz i spotkanie z ekonomistami, bez względu na ocenę samej treści, to, propagandowo były dobre chwyty - czyli politycznie głupawe nie były.

w sumie to PiS ma pecha z tą zamianą ciał Ofiar katastrofy - już, już zbaczał celowo na drogę dalej nieco od Smoleńska, bo prezes pan zauważył był, że nurzane się w katastrofie profitów nie przynosi.
        no ale za sprawą wykrycia zamiany ciał, wrócił Smoleńsk.
        lecz zainteresowanie panem profesorem Glińskim i jego premierowaniem poza parlamentem jest tak duże, że pewno jednak ten Smoleńsk zagłuszy.
        przynajmniej do następnej ekshumacji.

swoją drogą PiS stał się partią najbardziej w premierów bogatą : ma premiera przeszłego, ale nieustająco teraźniejszego oraz drugiego premiera teraźniejszego lecz bez przyszłości.

• damakier1 Re: Polityka jest głupia 02.10.12, 09:48
          swoją drogą PiS stał się partią najbardziej w premierów bogatą : ma premiera przeszłego, ale nieustająco teraźniejszego oraz drugiego premiera teraźniejszego lecz bez przyszłości.

Tą nadzwyczaj trafną i dowcipną uwagą wprawiłaś mnie, Olgo, w dobry humor na cały dzień.
    • haen2010 Polityka nie jest głupia 02.10.12, 06:30
      Bo polityka to władza, władza to mamona, mamona z kolei daje całym grupom ludzi wygodne i dobre życie na koszt podatnika.

Równie dobrze można napisać, że praca to też zajęcie głupiego. Ale jej głównym celem jest również zarabianie pieniędzy.
      • olga_w_ogrodzie Re: Polityka nie jest głupia 02.10.12, 09:19
        by władzę zdobyć i utrzymać politycy mówią, robią różne rzeczy rozglądając się pilnie czy ich zachowania wywołały takie reakcje, na jakie liczyli.
        krotko mówiąc idealne wpasowują się w definicję manipulacji.
        w miarę etycznym zatem staje się ten polityk, który manipulację stara się minimalizować, który próbuje jednak mówić prawdę, a nie to, co może przynieść jemu jego partii korzyści.
        tyle, że im mniej manipulacji, tym mniej polityka w polityku i szans na władzę.

manipulacja z pracą może mieć, ale, na szczęście, często nie miewa nic wspólnego.
        można oczywiście "pracować" tak, by tylko robić wrażenie na zwierzchnikach, współpracownikach, by pracę utrzymać, dostać podwyżkę, awans, a rzetelnej roboty nie odwalać.
        ale na dłuższą metę, to niemożliwie, bo, jaki zwierzchnik będzie płacił za nic nierobienie, sprawianie tylko wrażenia czy kłamstwa ?

• olga_w_ogrodzie Re: Polityka nie jest głupia 02.10.12, 09:20
        za to politycy np. w Sejmie, mogą tylko chcieć robić wrażenie za którym nie kryje się nic.
        wystarczy spojrzeć na wystąpienia sejmowe, na to, jak parte dają szansę pokazać się różnym posłom, by sobie chwilę pogadali do mikrofonu - nie dlatego, że mają coś mądrego do przekazania, ale po to, by ich wyborcy zobaczyli w telewizorze jakich to aktywnych posłów wybrali.

• haen2010 Re: Polityka nie jest głupia 02.10.12, 09:36
          Ale to ich praca, bo ona kiepsko wykonywana może spowodować jej utratę. Więc głoszą Arystotelesa w gębie, a w główce tylko jak zarobić i dorobić się.

To po prostu zderzenie realu z ideałem. Np praktyczni Amerykanie nigdy nie zagłosują na gołodupca. U nas gołodupiec to towar chodliwy, bo gwarantuje lojalność i posłuszeństwo wobec tego, co go wybrał i dał dobrze płatną robotę. Jak widać, niezbyt wymagającą.
          • olga_w_ogrodzie Re: Polityka nie jest głupia 02.10.12, 10:18
            haen2010 napisał:

> Ale to ich praca, bo ona kiepsko wykonywana może spowodować jej utratę. Więc gł
            > oszą Arystotelesa w gębie, a w główce tylko jak zarobić i dorobić się.
            >

czy to zatem nie jest zabawne ?
            płacimy podatki i głosujemy na ludzi po to, by byli politykami i nami manipulowali.

> To po prostu zderzenie realu z ideałem. Np praktyczni Amerykanie nigdy nie zagł
            > osują na gołodupca. U nas gołodupiec to towar chodliwy, bo gwarantuje lojalność
            > i posłuszeństwo wobec tego, co go wybrał i dał dobrze płatną robotę. Jak widać
            > , niezbyt wymagającą.

a casus pana Tymińskiego ?
            nie był gołodupcem, a też był chodliwy - wygrał z panem Mazowieckim.
            no ale on miał też czarną teczkę.
            co prawda g.... w niej było, ale swoje zrobiła teka ta i politycznie zagrała.
          • olga_w_ogrodzie Re: Polityka nie jest głupia 02.10.12, 11:02
            haen2010 napisał:

Np praktyczni Amerykanie nigdy nie zagł
            > osują na gołodupca. U nas gołodupiec to towar chodliwy, bo gwarantuje lojalność
            > i posłuszeństwo wobec tego, co go wybrał i dał dobrze płatną robotę.

to Gruzini już jak Amerykanie ?
    • dupetek Re: Polityka jest głupia 02.10.12, 09:56
      Polityka jest taka, jacy ludzie ją kreują! Polską politykę od 2005 zdominował medialnie paranoik Kaczyński, więc i polityka paranoicznie wygląda w ostatnich latach.
    • wojciech.2345 Re: Polityka jest głupia 02.10.12, 20:31
      Olgo,
      z bólem mojego ciemnogrodzkiego serducha
      stwierdzam, że masz rację.
      Nie zgadzam się z rozkładaniem akcentów jakie
      nam serwujesz, ale racja to racja.

Ten pomysł Jarkacza przypomina jako żywo vist
      z Kaziem Marcinkiewiczem.
    • remik.bz Polityka jest głupia-podziękuj PO 02.10.12, 20:38

>>
      > trzeba jednak przyznać, iż w kategorii " największe głupoty polityczne lat osta

He, he- największą głupote to zrobili obywatele RP (lemingostwo) dając w demokratycznych procedurach władzę specjalistom od przekretów i kręcenia lodów .

A teraz zacytuję (niezbyt dokładnie) Doupteka:
      Polityka jest taka, jacy ludzie ją kreują! Polską politykę od 2007 zdominował medialnie Superspec od kreownia wizerunku ( i tylko od tego spec) - Pan Donald Tusk i korzystając z niezamierzonej pomocy Pana Jarosława Kaczyńskiego, łupi Polskę na wszelkie mozliwe sposoby. Więc i polityka paranoicznie wygląda w ostatnich latach- bo sami chcemy , aby nas łupiono i dojono (przynajmniej wyborcy PO tak chcą a rozsadni obywatele sa niestety w mniejszości)
      • damakier1 Re: Polityka jest głupia-podziękuj PO 02.10.12, 21:53
        A co takiego złupił premier Tusk?
        • ave.duce Re: Polityka jest głupia-podziękuj PO 03.10.12, 19:13
          damakier1 napisała:

> A co takiego złupił premier Tusk?

Już sam Tusk wie, co złupił! ;)
    • manddia Re: Polityka jest głupia 03.10.12, 02:45

> (...) to widzę dokładne politykę tę => wielką banię nadmuchaną manipulacją, pyc
      > hą, gierkami głupszymi, niż gra w Chińczyka, prostackim udawaniem, że jest się
      > orłem, gdy w rzeczywistości można co najwyżej krótkimi łapkami pomachać jako ni
      > elot.
      >
      > a lud roboczy wytrzeszcza oczy i robi to, czego nieloty oczekują : komentuje gł
      > upoty ulegając manipulacji.
      >

Wielkie brawa ode mnie za wpis i pozdrowienia!
    • snajper55 Polityka jest niezbędna 03.10.12, 03:15
      Ktoś te decyzje polityczne musi podejmować. Ktoś musi zdecydować, czy pieniądze z podatków podzielić tak, czy inaczej. Czy więcej dać na budowę dróg czy może na budowę wojska. A może lepiej na lecznictwo? Czy obniżyć podatki i zmniejszyć opiekę socjalną czy może na odwrót? Nie ma żadnych ścisłych kryteriów, które by pozwoliły ocenić, która decyzja jest lepsza a która gorsza. To są właśnie decyzje polityczne.

S.
      • olga_w_ogrodzie Re: Polityka jest niezbędna 03.10.12, 10:02
        snajper55 napisał:

> Ktoś te decyzje polityczne musi podejmować. Ktoś musi zdecydować, czy pieniądze
        > z podatków podzielić tak, czy inaczej. Czy więcej dać na budowę dróg czy może
        > na budowę wojska. A może lepiej na lecznictwo? Czy obniżyć podatki i zmniejszyć
        > opiekę socjalną czy może na odwrót?

owszem.
        zgadzam się.
        polityka jest potrzebna.
        jednak decyzjom dotyczącym spraw o jakich mówisz, towarzyszą też gry pt. " Co nawyczyniać mam, by lud z zachwytu piszczał ?".
        oczywiście jest to niezbędny element marszu po władzę czy jej utrzymanie: propaganda, manipulacja, autokreacja, próba trafienia do ludzi tak, by oklaskiwali i głosowali.
        tylko mówię o tym, iż, gdy stanąć nieco dalej od tego wszystkiego, to żałosne się to wydaje i głupie.
        przynajmniej w moim odbiorze.
        i jeszcze pół biedy, gdy te gierki między politykami prowadzone po to, by zachwycać naród, mają charakter intelektualnej gry w szachy.
        ok.
        szachy lubię.
        ale gra panem Glińskim, to żadne szachy.
        to, co najwyżej, zwykła gra w łapki.
        albo to, co pan Pawlak teraz będzie urządzał - teatrzyk : się będzie spotykał z liderami partyjnymi rozprawiał o gospodarce, naprawianiu kraju.
        no niech rozmawia.
        tylko ja jestem przekonana, iż nie o naprawę żadną chodzi, ale o grę w łapki i polityczną demonstrację, a także przygotowanie gruntu dla PSL - że jakby co, to my do wzięcia.
        gdy się chce czerpać z pomysłów opozycji, to nie trzeba wcale ogłaszać oficjalnych spotkań i robić spektakli.
        • snajper55 Re: Polityka jest niezbędna 03.10.12, 10:26

> owszem.
          > zgadzam się.
          > polityka jest potrzebna.
          > jednak decyzjom dotyczącym spraw o jakich mówisz, towarzyszą też gry pt. " Co n
          > awyczyniać mam, by lud z zachwytu piszczał ?".

I bardzo dobrze. Polityk właśnie powinien się starać, aby lud z zachwytu piszczał. Piszczał z zachwytu a nie jęczał nieszczęśliwy. To drugie bardzo łatwiej osiągnąć.

> oczywiście jest to niezbędny element marszu po władzę czy jej utrzymanie: propa
          > ganda, manipulacja, autokreacja, próba trafienia do ludzi tak, by oklaskiwali i
          > głosowali.

Samą propagandą, manipulacją i autokreacją nie osiągniesz piszczenia ludu. No, może przez krótki czas. Pokazała to nieskuteczność propagandy sukcesu. Gdy brak kiełbasy, wódki i papierosów żadna autopromocja rządzącym nie pomoże.

> tylko mówię o tym, iż, gdy stanąć nieco dalej od tego wszystkiego, to żałosne s
          > ię to wydaje i głupie.
          > przynajmniej w moim odbiorze.
          > i jeszcze pół biedy, gdy te gierki między politykami prowadzone po to, by zachw
          > ycać naród, mają charakter intelektualnej gry w szachy.
          > ok.
          > szachy lubię.
          > ale gra panem Glińskim, to żadne szachy.
          > to, co najwyżej, zwykła gra w łapki.
          > albo to, co pan Pawlak teraz będzie urządzał - teatrzyk : się będzie spotykał z
          > liderami partyjnymi rozprawiał o gospodarce, naprawianiu kraju.
          > no niech rozmawia.
          > tylko ja jestem przekonana, iż nie o naprawę żadną chodzi, ale o grę w łapki i
          > polityczną demonstrację, a także przygotowanie gruntu dla PSL - że jakby co, to
          > my do wzięcia.
          > gdy się chce czerpać z pomysłów opozycji, to nie trzeba wcale ogłaszać oficjaln
          > ych spotkań i robić spektakli.

A to jest druga strona medalu. Samą dobrą polityką też piszczenia ludu się nie osiągnie co pokazała już UW. Lud potrzebuje i chleba, i igrzysk, a Ty kręcisz noskiem na igrzyska.

S.
          • olga_w_ogrodzie Re: Polityka jest niezbędna 04.10.12, 00:00
            tak.
            kręcę nosem na igrzyska.
            UW to były jakieś standardy jednak.
            • snajper55 Re: Polityka jest niezbędna 04.10.12, 00:24

> tak.
              > kręcę nosem na igrzyska.
              > UW to były jakieś standardy jednak.

Masz rację, to były standardy o jakich teraz możemy tylko pomarzyć. To był ten Wersal, o którym, za sprawą PiS, kazano nam zapomnieć. Tylko co z tego, skoro tego nudnego Wersalu nikt nie chciał ani słuchać, ani oglądać, ani, w końcu, na niego głosować?

S.
              • olga_w_ogrodzie Re: Polityka jest niezbędna 04.10.12, 00:43
                snajper55 napisał:

>
                > Masz rację, to były standardy o jakich teraz możemy tylko pomarzyć. To był ten
                > Wersal, o którym, za sprawą PiS, kazano nam zapomnieć. Tylko co z tego, skoro t
                > ego nudnego Wersalu nikt nie chciał ani słuchać, ani oglądać, ani, w końcu, na
                > niego głosować?

nie tak, że "nikt".
                ale niewystarczająco wielu, bo powstała PO rozwalając Unię.
                ci sami, którzy przez UW byli uratowani przed niebytem politycznym, potem tę partię zabili.
    • etta2 Re: Polityka jest głupia 03.10.12, 20:22
      To nie polityka jest głupia, Olgo, a jedynie niektórzy politycy. Mam na myśli tych, którzy tak bardzo pragną władzy, że gotowi są zeszmacić się obiecując gruszki na wierzbie, kłamiąc bezczelnie o konkurentach, wywlekając jakieś brudy (np. "dziadek z wehrmachtu", gdyby choć znali losy owego dziadka...) i.t.d. Przyznam, że jestem zdruzdotana obecną sytuacja polityczną: w rok po wyborach opozycyjny PiS aż tak przebiera płetwami, że już wyznacza nowego premiera, wcześniejsze wybory, choć nie ma żadnych szans na przeprowadzenie tej operacji. Wszyscy, co rozsądniejsi, śmieją się, a kaczorek cały dumny i z czego taki dumny? Że wyjątkowo głupi??????
      • olga_w_ogrodzie Re: Polityka jest głupia 04.10.12, 00:06
        polityka to gra.
        w wykonaniu niektórych ludzi, totalnie głupawa.
        o tym już wyżej pisałam - wyznaczenie nowego premiera w rok po wyborach, gdy partia rządząca wciąż ma większość - to I miejsce w kategorii głupot politycznych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka