Dodaj do ulubionych

Platforma Obywatelska to....

IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 21.03.02, 22:29
Platforma Obywatelska powstała niedawno partia zmieniła polską scenę polityczną
(zagospodarowanie centrum).Przynajmniej w pewnym stopniu.
Próbuje lansować model polityki merytorycznej opartej na szeroko rozumianej
wiedzy w uwolnieniu od populizmu.Preferuje obsadzanie stanowisk ze względu
na wiedzę a nie kontakty polityczne (przynajmniej jej liderzy tak twierdzą).
PiS wybiło się dzięki hasłom Lecha Kaczyńskiego o reformie prawa
(skrajny populizm ),LPR lansuje jedynie motywy religijno-patriotyczne,
Samoobrona rzekomo broni praw najbardziej pokrzywdzonych,
SLD wiadomo - lud pracujący miast i wsi ma swoich idoli,
UP walczy głównie o prawo do aborcji gdy tymczasem Platforma
jest święta i nie ma żadnych minusów - oczywiście żart - każda partia
ma jakieś braki ale PO moim zdaniem jest the best i to jest moja orientacja
polityczna.Czy podzielasz moje zdanie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Palme Re: Platforma Obywatelska to.... IP: 172.16.1.* 21.03.02, 22:46
      NIE ! Platforma to taka radykalniejsza wersja skompromitowanej Unii
      Wolnosci.......

Najlepiej obecnie dla Polski byloby ,jakby rzadzla,nie umoczona
      w Komune-PRL,ani w liberalizm Balcerowicza ,jedyna prawdziwa paria Lewicy w
      Polsce czyli UNIA PRACY ! Ich postulaty to nie tylko aborcja,ale i nowoczesna
      gospodarka a la UE. W UE nie ma liberalizmu w gospodarce a la PO,rzadza tam
      Socjalisci,dlaczego wiec PO popiera wejscie do UE ?
      Czyzby niewiara we wlasne idee..?
      • Gość: nomi Re: Platforma Obywatelska to.... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.03.02, 22:51
        Dawno nie slyszalem o tym tworze, jeszcze to istnieje? A poza tym to ladnie tak
        zostawiac przyjaciol w biedzie, tylko dlatego, ze spadly im notowania,
        Platforma to partia sezonowa, zniknie tak jak U.W. i nikt nie bedzie
        plakal :))))
        • Gość: Krzychoo Re: Platforma Obywatelska to.... IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 21.03.02, 22:56
          Gość portalu: nomi napisał(a):

> Dawno nie slyszalem o tym tworze, jeszcze to istnieje? A poza tym to ladnie tak
          >
          > zostawiac przyjaciol w biedzie, tylko dlatego, ze spadly im notowania,
          > Platforma to partia sezonowa, zniknie tak jak U.W. i nikt nie bedzie
          > plakal :))))

No nie wiem.Posiada wprawdzie nie liczny ale jednak dość stały elektorat.
          Że to "primadonna jednego sezonu" to raczej przesada.

• Gość: AndrzejG Re: Platforma Obywatelska to.... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.03.02, 22:54
        Gość portalu: Palme napisał(a):

> NIE ! Platforma to taka radykalniejsza wersja skompromitowanej Unii
        > Wolnosci.......
        >
        >
        >
        > Najlepiej obecnie dla Polski byloby ,jakby rzadzla,nie umoczona
        >
        > w Komune-PRL,ani w liberalizm Balcerowicza ,jedyna prawdziwa paria Lewicy w
        > Polsce czyli UNIA PRACY ! Ich postulaty to nie tylko aborcja,ale i nowoczesna
        > gospodarka a la UE. W UE nie ma liberalizmu w gospodarce a la PO,rzadza tam
        > Socjalisci,dlaczego wiec PO popiera wejscie do UE ?
        > Czyzby niewiara we wlasne idee..?

UP?
        Nie przesadzaj.

Andrzej
      • Gość: Krzychoo Re: Platforma Obywatelska to.... IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 21.03.02, 23:05
        Gość portalu: Palme napisał(a):

> NIE ! Platforma to taka radykalniejsza wersja skompromitowanej Unii
        > Wolnosci.......

A może raczej
        łagodniejsza.
        >
        >
        > Najlepiej obecnie dla Polski byloby ,jakby rzadzla,nie umoczona
        >
        > w Komune-PRL,ani w liberalizm Balcerowicza ,jedyna prawdziwa paria Lewicy w
        > Polsce czyli UNIA PRACY ! Ich postulaty to nie tylko aborcja,ale i nowoczesna
        > gospodarka a la UE. W UE nie ma liberalizmu w gospodarce a la PO,rzadza tam
        > Socjalisci,dlaczego wiec PO popiera wejscie do UE ?
        > Czyzby niewiara we wlasne idee..?

No bez przesady.Fakt socjaldemokracja zdominowała teraz Europę,ale ostatnie
        klęski Schredera (zaniżanie danych dotyczących bezrobocia,pewiem zastój w
        gospodarce) niekoniecznie świadczy,że socjaldemokracja jest the best.
        Możesz wyjaśnić na czym polega ów program gospodarczy UP?
    • charybda Re: Platforma Obywatelska to.... 22.03.02, 11:44
      Gość portalu: Krzychoo napisał(a):

> Platforma Obywatelska powstała niedawno partia zmieniła polską scenę polityczną
      > (zagospodarowanie centrum).Przynajmniej w pewnym stopniu.
      > Próbuje lansować model polityki merytorycznej opartej na szeroko rozumianej
      > wiedzy w uwolnieniu od populizmu.Preferuje obsadzanie stanowisk ze względu
      > na wiedzę a nie kontakty polityczne (przynajmniej jej liderzy tak twierdzą).
      > PiS wybiło się dzięki hasłom Lecha Kaczyńskiego o reformie prawa
      > (skrajny populizm ),LPR lansuje jedynie motywy religijno-patriotyczne,
      > Samoobrona rzekomo broni praw najbardziej pokrzywdzonych,
      > SLD wiadomo - lud pracujący miast i wsi ma swoich idoli,
      > UP walczy głównie o prawo do aborcji gdy tymczasem Platforma
      > jest święta i nie ma żadnych minusów - oczywiście żart - każda partia
      > ma jakieś braki ale PO moim zdaniem jest the best i to jest moja orientacja
      > polityczna.Czy podzielasz moje zdanie?
      Zobacz, co członkowie tej wspaniałej partii robią w Warszawie (np.Wodny Park). PO
      to partia "młodych wilków" - wyodrębnili się z UW aby bez ciężaru "profesorków"
      i "etosowców" robić kasę na lewo. Z tym, że są to ludzie inteligentni,
      wykształceni, oblatani, sprytni i nie da ich się złapać za rękę - na wszystko
      mają kwity, znajomości, układy. To już nie stara gwardia TKM, to kulturalni
      chłopcy w garniturach, dysponujący ogromnymi majątkami, które zdobyli "legalnie i
      uczciwie, ciężką pracą", ale nikt nie wie w jaki sposób tak szybko (a za chwilę
      nie mają nic - za to wzbogacają się ich żony). Najgorsze zaś jest to, że zgadzam
      się często z ich poglądami, głoszonymi publicznie - też jestem w wielu sprawach
      liberałem. Niestety działacze PO pezentują oprócz liberalizmu gospodarczego
      totalny liberalizm moralny (wszystko wolno, byle mieć "podkładkę"). I
      deprecjonują swoim zachowaniem słuszne skądinąd tezy gospodarcze i społeczne. Ja
      tęsknię za UW.
      • Gość: Krzychoo Re: Platforma Obywatelska to.... IP: 212.182.6.* 25.03.02, 14:03
        charybda napisał(a):

> Gość portalu: Krzychoo napisał(a):
        >
        > > Platforma Obywatelska powstała niedawno partia zmieniła polską scenę polit
        > yczną
        > > (zagospodarowanie centrum).Przynajmniej w pewnym stopniu.
        > > Próbuje lansować model polityki merytorycznej opartej na szeroko rozumiane
        > j
        > > wiedzy w uwolnieniu od populizmu.Preferuje obsadzanie stanowisk ze względu
        > > na wiedzę a nie kontakty polityczne (przynajmniej jej liderzy tak twierdzą
        > ).
        > > PiS wybiło się dzięki hasłom Lecha Kaczyńskiego o reformie prawa
        > > (skrajny populizm ),LPR lansuje jedynie motywy religijno-patriotyczne,
        > > Samoobrona rzekomo broni praw najbardziej pokrzywdzonych,
        > > SLD wiadomo - lud pracujący miast i wsi ma swoich idoli,
        > > UP walczy głównie o prawo do aborcji gdy tymczasem Platforma
        > > jest święta i nie ma żadnych minusów - oczywiście żart - każda partia
        > > ma jakieś braki ale PO moim zdaniem jest the best i to jest moja orientacj
        > a
        > > polityczna.Czy podzielasz moje zdanie?
        > Zobacz, co członkowie tej wspaniałej partii robią w Warszawie (np.Wodny Park).
        > PO
        > to partia "młodych wilków" - wyodrębnili się z UW aby bez ciężaru "profesorków"
        >
        > i "etosowców" robić kasę na lewo. Z tym, że są to ludzie inteligentni,
        > wykształceni, oblatani, sprytni i nie da ich się złapać za rękę - na wszystko
        > mają kwity, znajomości, układy. To już nie stara gwardia TKM, to kulturalni
        > chłopcy w garniturach, dysponujący ogromnymi majątkami, które zdobyli "legalnie
        > i
        > uczciwie, ciężką pracą", ale nikt nie wie w jaki sposób tak szybko (a za chwilę
        >
        > nie mają nic - za to wzbogacają się ich żony). Najgorsze zaś jest to, że zgadza
        > m
        > się często z ich poglądami, głoszonymi publicznie - też jestem w wielu sprawach
        >
        > liberałem. Niestety działacze PO pezentują oprócz liberalizmu gospodarczego
        > totalny liberalizm moralny (wszystko wolno, byle mieć "podkładkę"). I
        > deprecjonują swoim zachowaniem słuszne skądinąd tezy gospodarcze i społeczne. J
        > a
        > tęsknię za UW.

Nie przeadzasz troche z ta korupcja z szeregach Platformy.

• Gość: GMR Re: Platforma Obywatelska to....UW i AWS w jednym IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 22.03.02, 11:56
      Oni nie dotrwają do następnych wyborów. Zmienią szyld i znowu bedą mamić
      młaodzież szerokimi persektywami. Oni coraz mniej znaczą. PO się sypie. Już 8
      posłów ją opusciło a został w niej jeszcze rozłamowy weteran Rokita! A spójrz
      na ostatnie głosowania w sejmie. Dwóch platfusów głosowało jak LPR w sprawie
      referendum o sprzedaży ziemi. Na PO jest wielu ludzi skompromitowanych mającyh
      na sumieniu jakieś machloje (Lewandowski, Piskorski). Poza tym wcale nie
      zagospodarowali cenrum. O to będą walczyć z PiSem... na dodatek ich potencjalny
      elektorat drobni przedsiebiorcy woli Samoobronę..
      • Gość: Krzychoo Re: Platforma Obywatelska to....UW i AWS w jednym IP: 212.182.6.* 25.03.02, 14:11
        Gość portalu: GMR napisał(a):

> Oni nie dotrwają do następnych wyborów. Zmienią szyld i znowu bedą mamić
        > młaodzież szerokimi persektywami. Oni coraz mniej znaczą. PO się sypie. Już 8
        > posłów ją opusciło

Z jednej strony to zle bo teraz maja mniej czlonkow i nie sa juz tak silni.
        Z drugiej strony Platforme opuscila grupa kilku swirow ,ktora tylko
        destabilizowala sytuacje w partii.

a został w niej jeszcze rozłamowy weteran Rokita!

No fakt jest zakrecony ale nie zawsze w sensie negatywnym.
        A spójrz
        > na ostatnie głosowania w sejmie. Dwóch platfusów głosowało jak LPR w sprawie
        > referendum o sprzedaży ziemi.

Zdarzaja sie w kazdym klubie parlamentarnym takie "odskoki od normy"

Na PO jest wielu ludzi skompromitowanych mającyh
        > na sumieniu jakieś machloje (Lewandowski, Piskorski).

No na razie to podejrzenia.

Poza tym wcale nie
        > zagospodarowali cenrum. O to będą walczyć z PiSem... na dodatek ich potencjalny
        >
        > elektorat drobni przedsiebiorcy woli Samoobronę..

• kimmjiki Re: Platforma Obywatelska to.... 22.03.02, 12:28
      Nie rozsmieszaj mnie czlowieku - PO to tylko nieudana podrobka UW. Przed
      wyborami faktycznie zapowiadala sie niezle, ale jej gwiazda zgasla zaraz po
      nich. Juz na poczatku PO odmowila SLD udzialu w koalicji, co w
      kategorii "glupota roku" mialoby spore szanse na zwyciestwo, a potem juz tylko
      kontestowala poczynania rzadu, glosujac w wiekszosci spraw podobnie jak LPR. I
      to ma byc ta "nowa jakosc w polskiej polityce"? Smiechu warte! Do tego nalezy
      jeszcze dodac odejscie "grupy Balazsa", co najlepiej pokazuje zdolnosci naszych
      prawicowcow do jakiejkolwiek wspolpracy - trzy miesiace po wyborach juz sie
      zaczelo standardowe jednoczenie przez podzial. Jednym slowem, PO to dla mnie
      najwieksze rozczarowanie tej kadencji - miala byc silna liberalna partia, a
      jest bida z nedza. Pozostaje liczyc na powrot UW...
    • Gość: Konstabl Re: Platforma Obywatelska to.... IP: *.acn.waw.pl 22.03.02, 13:47
      PO to... zawracanie głowy.
      Za dużo tam łapówkarzy poza wszystkim (już w PiS są czystsi).

Jedyną alternatywą dla rządów SLD będzie bezpartyjny blok współpracy z rządem
      (BBWR). Mam nadzieję że tym przyszłym, już po-SLD-owskim rządem, nie będzie
      kierował gentleman o nazwisku A.Lepper.
      • Gość: Konstabl Re: Platforma Obywatelska to.... IP: *.acn.waw.pl 22.03.02, 13:54
        Post Scriptum. Mam nadzieję że PO wejdzie do BBWR...
    • Gość: Biały Re: Platforma Obywatelska to to samo co SLD IP: *.scm.de 22.03.02, 17:00
      SLD chce wejść do UE.
      PO chce wejść do UE.

Po wejściu do UE 90 % naszego prawa będzie musiała być zgodna z prawem UE.

Wytłumacz mi proszę, na czym twoim zdaniem polega te pozostałe 10 % różnicy
      między PO i SLD.
      • Gość: YZX Re: Platforma Obywatelska to to samo co SLD IP: *.client.attbi.com 23.03.02, 00:46
        PO to zlepek karierowiczow oraz aferzystow, ktorzy dla utrzymania stolkow
        pojda w uklady z diablem
        Po przegraniu nastepnych wyborow rozpadna sie i stworza cos nowego aby tylko
        wejsc do Sejmu.
        Polacy powinni juz sie nauczyc i nie glosowac na tych skoczkow, ktorzy
        przenosza sie z jednej partii do drugiej dla wlasnych korzysci.
        Jedyna partia , ktora ma jakis sensowny program to UPR ale Korwin-Mikke nie ma
        wygladu i charyzmy przywodcy (moze gdyby choc ta pedalska muszka wyrzucil)
        Zeby w Polsce bylo lepiej trzeba przeprowadzic radykalne zmiany bo nawet obecne
        zmiany w kodeksie pracy to duzo za malo
        • Gość: Marcin Tylko UPR może uratować Polskę !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.02, 00:57
          Co, zażartować nie można ?

PS
          Janusz Korwin-Mikke znowu dostał od zięcia. Tym razem nie nożem tylko z "dyńki".
          Wygląda teraz jak ten przygłup Michalkiewicz.
      • Gość: Krzychoo Re: Platforma Obywatelska to to samo co SLD IP: 212.182.6.* 25.03.02, 14:27
        Gość portalu: Biały napisał(a):

> SLD chce wejść do UE.
        > PO chce wejść do UE.
        >
        > Po wejściu do UE 90 % naszego prawa będzie musiała być zgodna z prawem UE.
        >
        > Wytłumacz mi proszę, na czym twoim zdaniem polega te pozostałe 10 % różnicy
        > między PO i SLD.

Nie tylko o Unie tu chodzi.Wiekszosc partii w Parlamencie jest za wejsciem do UE.

Roznica polega przykladowo na podatku od osob fizycznych Platforma proponowala
        liniowy (15% niezaleznie od dochodu) SLD natomiast progresywny (taka skale
        podatkowa jaka jest obecnie) - nie wnikam w to ktory jest lepszy ,ale np.tu jest
        roznica o ktora pytasz.
        PLatforma jest tez zwolennikiem mniejszych wydatkow socjalnych i nie
        marnotrawienia pieniedzy panstwowych (przykladowo fikcyjne zwolnienia chorobowe
        pochlaniaja rocznie okolo 3mld zl z buddzetu panstwa)
        SLD stosuje zasade TKM PLatforma twierdzi ze nie dopuscilaby sie tego(czy to
        prawda to juz inna sprawa).
        W glosowaniach sejmowych Platforma raz jest opozycja a raz glosuje tak jak SLD
        bo stara sie podejmowac decyzje mertytoryczne a nie polityczne(przynajmniej mam
        taka nadzieje)

• joolz Re: Platforma Obywatelska to.... 23.03.02, 09:51
      W Platformie sporo jest osob, co do ktorych mozna miec podejrzenia o lepkie rece
      (cala tzw. druzyna Piskorskiego)- to co wyprawiali z inwestycja na Warszawiance
      to przekracza wszystkie normy przyzwoitosci, cala inwestycja miala kosztowac 20
      mln, a kosztowala 120, co sie stalo z tymi pieniedzmi?! I dlaczego po 2 latach
      basen nadawal sie do remontu, ciekawe co? Za tym skandalem stal pan Abgarowicz
      (posel PO), ktory przed wyborami, kiedy juz wyszla na jaw niegospodarnosc przy
      tej inwestycji, przeskoczyl szybciutko z 3 miejsca na liscie warszawskiej
      Platformy na 1 miejsce w Plocku i tak o to stal sie poslem, sorry, ale mi takie
      podejscie do polityki nie odpowiada, dlatego mam silny sentyment do Unii
      Wolnosc. Poza tym to Platforma rozbila centrum, rozdrobnila glosy,, czy nie
      lepiej mimo wszystko bylo startowac z UW?
    • Gość: jacek2 Re: Platforma Obywatelska to.... IP: *.abo.wanadoo.fr 23.03.02, 10:38
      Czy doczekamy sie w koncu w Polsce na prawicowa liberalna i laicka partie? Jak
      na razie tryumfuje wierzaca i nie wierzaca lewica.I do glosu zaczynaja
      dochodzic populisci!! NIestety!!!
    • laki88888 Re: Platforma Obywatelska to.... 24.03.02, 13:22
      druga siła polityczna w kraju, tylko druga...
    • Gość: Nowy A Olechowski? IP: *.torun.dialup.inetia.pl 24.03.02, 13:57
      Nie wnikam jaka jest cała PO, jednak Olechowski
      wzbudził mój szacunek pewną sprawą.
      Otóż na początku lat 90. był ministrem od czegoś tam...
      I w pewnym momencie postawiono mu zarzut, że pracuje
      również w radzie nadzorczej jakiejś tam spółki - co nie
      było sprzeczne z obowiązującym prawem.
      Po pierwszym głosie na ten temat Olechowski przyznał,
      że to rzeczywiscie jest naganne i natychmiast podał się
      do dymisji.
      Ciekawy jestem w ilu spółkach są obecni SLD-scy
      ministrowie. Bo Miller jest na pewno w zarządach
      "dziwnych spółek" co było już rozstrząsane na tym forum.
      Miałbym takie pytanie: czy kiedykolwiek było tyle
      śmieci w rządzie RP jak w tej chwili.
      NowyP.S. Swoją drogą, zastanawiam się KOGO DOKŁADNIE
      REPREZENTUJE "PLATFORMA OBYWATELSKA". Zlepek różnych
      postaci, jednak oprócz ewnetualnie korzyści z
      politykowania nie widzę powodu dlaczego nie mogliby oni
      być w zupełnie różnych polskich partiach - chwilowa zabawa?
    • Gość: $imon Re: Platforma Obywatelska to.... IP: *.saturn.pl 25.03.02, 15:03
      ... Zgraja obłudnych oszustów próbująca dorobić się na idiotach-ich wyborcach.
      Zaciekle popierany przez nich 15% podatek liniowy jest totalnie nieralny,
      naprawdę nigdzie nie mówią komu wzięliby pieniądze by wogóle było coś takiego w
      Polsce jak budżet. Na liniowy podatek mogła pozwolić sobie Rosja która swój
      budżet może zfinansować z eksportu surowców min. ropy. W Polsce doprowadziłoby
      to do kompletnej zapaści kraju, a najbogatsi i koledzy PO zarobiliby jeszcze
      więcej a potem wyjechali na Mauritiusa albo Belice.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka