99venus 02.04.13, 20:23 forum.gazeta.pl/forum/w,48782,143625685,143625685,Wolyn_1943_Jak_Ukraincy_zaplanowali_uroczystosci.html to nie kpiny,to sku...syństwo.jaka będzie reakcja polskich władz? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
99venus Re: program pojednania z Ukrainą????? 02.04.13, 20:26 errata:"pojednanie" a nie pojednanie Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: program pojednania z Ukrainą????? 02.04.13, 20:37 Nie znajduję słów komentarza. :- ( PS - trzeba zapamiętać polskich polityków, którzy wezmą udział w tym fałszerstwie historii. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: program pojednania z Ukrainą????? 02.04.13, 20:41 mimo tego wszystkiego co się dzieje oficjalnie wokół tej rocznicy i przedziwnych manewrów władz mam nadzieje,że na tych uroczystościach żaden Polak się nie pojawi. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: program pojednania z Ukrainą????? 02.04.13, 20:46 99venus napisał: > mimo tego wszystkiego co się dzieje oficjalnie wokół tej rocznicy i przedziwnyc > h manewrów władz mam nadzieje,że na tych uroczystościach żaden Polak się nie pojawi. Chciałbym bardzo abyś miał rację. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: program pojednania z Ukrainą????? 02.04.13, 20:49 bardzo proszę o rozpowszechnianie tej sprawy. dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: program pojednania z Ukrainą????? 02.04.13, 23:12 remez2 napisał: > Chciałbym bardzo abyś miał rację. A ja nie, jakem Polka, serio. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: program pojednania z Ukrainą????? 02.04.13, 23:16 jola.iza1 napisała: > remez2 napisał: > > Chciałbym bardzo abyś miał rację. > A ja nie, jakem Polka, serio. Też jest Polakiem. Ale to co opisał Venus99 to po prostu upokorzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: program pojednania z Ukrainą????? 02.04.13, 23:23 Odwróć spojrzenie, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: program pojednania z Ukrainą????? 02.04.13, 23:30 jola.iza1 napisała: > Odwróć spojrzenie, proszę. Znane są rozwiązania konfliktów, w wyniku których obie strony wygrywają. Po czymś takim podpisałbym się oburącz. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: program pojednania z Ukrainą????? 03.04.13, 18:43 remez2 napisał: > jola.iza1 napisała: > > > Odwróć spojrzenie, proszę. > Znane są rozwiązania konfliktów, w wyniku których obie strony wygrywają. Po czy > mś takim podpisałbym się oburącz. Problem w tym, że to obywatele polscy. Potocznie zwani Polakami. Nie było migracji Ukraińców z USRR by mordować żegnających się inaczej. To tak jakby gruchnęło na Śląsku. Hanysi są u siebie z dziada pradziada. Mają obywatelstwo polskie. Niby Polacy ale II kategorii. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: program pojednania z Ukrainą????? 03.04.13, 18:50 Co właściwie chciałeś powiedzieć/napisać? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: program pojednania z Ukrainą????? 03.04.13, 18:53 remez2 napisał: > Co właściwie chciałeś powiedzieć/napisać? Dlaczego obywatel polski zabił obywatela polskiego? Na to musisz sobie odpowiedzieć, albo rozdrapuj rany, jak jakiś PiSior. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: program pojednania z Ukrainą????? 03.04.13, 20:34 uważasz,że bestialskie wymordowanie 100 tysięcy polskich obywateli-od niemowląt do starców powinno zostać przemilczane a mordercy rozgrzeszeni? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: program pojednania z Ukrainą????? 07.04.13, 18:34 99venus napisał: > uważasz,że bestialskie wymordowanie 100 tysięcy polskich obywateli-od niemowląt > do starców powinno zostać przemilczane a mordercy rozgrzeszeni? Mordercy już dawno leżą w grobie. Mordercy również byli obywatelami polskimi. Co chcesz osiągnąć kilkadziesiąt lat później, waśniąc dwa suwerenne państwa? Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: program pojednania z Ukrainą????? 07.04.13, 18:48 hummer napisał: > Mordercy już dawno leżą w grobie. Chwała Bogu. > Mordercy również byli obywatelami polskimi. Przede wszystkim byli rezunami. > Co chcesz osiągnąć kilkadziesiąt lat później, waśniąc dwa suwerenne państwa? To właśnie jedno z tych suwerennych państw usiłuje się wykpić od odpowiedzialności, próbując zrównać ofiary z katami. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: program pojednania z Ukrainą????? 07.04.13, 19:06 remez2 napisał: > To właśnie jedno z tych suwerennych państw usiłuje się wykpić od odpowiedzialno > ści, próbując zrównać ofiary z katami. I co im zrobimy? Nakryjemy czapkami? :) Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: program pojednania z Ukrainą????? 07.04.13, 19:11 hummer napisał: > remez2 napisał: > > > To właśnie jedno z tych suwerennych państw usiłuje się wykpić od odpowied > zialno > > ści, próbując zrównać ofiary z katami. > > I co im zrobimy? Nakryjemy czapkami? :) Nie. Należy złożyć protest i jednocześnie nie brać udziału w uroczystościach organizowanych przez stronę ukraińską. Tylko tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: program pojednania z Ukrainą????? 07.04.13, 19:16 remez2 napisał: > hummer napisał: > > > remez2 napisał: > > > > > To właśnie jedno z tych suwerennych państw usiłuje się wykpić od od > powied > > zialno > > > ści, próbując zrównać ofiary z katami. > > > > I co im zrobimy? Nakryjemy czapkami? :) > Nie. Należy złożyć protest i jednocześnie nie brać udziału w uroczystościach or > ganizowanych przez stronę ukraińską. Tylko tyle. To RP Tuska może zrobić. Ale świat to nie RP Tuska. A inne narody mają w d....... polski stosunek do Ukrainy. Francja, czy Anglia straciły więcej kolonii. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: program pojednania z Ukrainą????? 07.04.13, 19:20 A inne narody mają w d....... polski stosunek do Ukrainy. Francja, czy Anglia straciły więcej kolonii. POPiSujesz się. Bez sensu. Bronisz bestialskich morderców. Haniebne. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: program pojednania z Ukrainą????? 07.04.13, 19:24 remez2 napisał: > A inne narody mają w d....... polski stosunek do Ukrainy. > Francja, czy Anglia straciły więcej kolonii. > POPiSujesz się. Bez sensu. Bronisz bestialskich morderców. Haniebne. Historia zaczęła się od bestialskiego gwałtu, Bolka na Księżnej. Jakie widzisz tego rozwianie? Ekshumację ? Przeszłości nie jesteśmy w stanie zmienić, możemy zmienić przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: program pojednania z Ukrainą????? 07.04.13, 19:31 Przeszłości nie jesteśmy w stanie zmienić, możemy zmienić przyszłość. Bardzo słusznie - jestem za. Na zasadzie symetrii. A zwłaszcza elementarnej przyzwoitości. Tyle tylko, że to co próbuje zrobić strona ukraińska idzie w przeciwnym kierunku. I o ile się orientują o to chodzi autorowi wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: program pojednania z Ukrainą????? 07.04.13, 19:35 Dwa razy tego samego nie będę pisał. Już napisałem na innym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: program pojednania z Ukrainą????? 07.04.13, 21:01 czy sugerujesz,że wymordowanie w XX wieku przeszło 100 tysięcy Polaków było rewanżem za gwałt Bolesława? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: program pojednania z Ukrainą????? 07.04.13, 21:05 99venus napisał: > czy sugerujesz,że wymordowanie w XX wieku przeszło 100 tysięcy Polaków było rew > anżem za gwałt Bolesława? Życie staniało w XX wieku. Ty się licytujesz ze 100 tysiącami. Ukraińców zginęło 7 -10 mln w ciągu jednej zimy. Ale wiadomo. Lechita cenniejszym jest. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: program pojednania z Ukrainą????? 07.04.13, 21:11 masz jakiś cennik narodów? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: program pojednania z Ukrainą????? 07.04.13, 21:14 99venus napisał: > masz jakiś cennik narodów? Każdy jest bezcenny. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: program pojednania z Ukrainą????? 07.04.13, 21:20 Ty się licytujesz ze 100 tysiącami. Ukraińców zginęło 7 -10 mln w ciągu jednej zimy. Ale wiadomo. Lechita cenniejszym jest. -jak widać każdy bezcenny ale niektóre bardziej bezcenne. ps. te 7-10 milionów zmarłych jednej zimy-to czego dotyczy? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: program pojednania z Ukrainą????? 07.04.13, 21:21 99venus napisał: > Ty się licytujesz ze 100 tysiącami. Ukraińców zginęło 7 -10 mln w ciągu jednej > zimy. Ale wiadomo. Lechita cenniejszym jest. > -jak widać każdy bezcenny ale niektóre bardziej bezcenne. > ps. > te 7-10 milionów zmarłych jednej zimy-to czego dotyczy? Ukrainy. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: program pojednania z Ukrainą????? 07.04.13, 21:30 ponieważ nie jest mi znany ten fakt,czy możesz szerzej? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: program pojednania z Ukrainą????? 07.04.13, 21:32 99venus napisał: > ponieważ nie jest mi znany ten fakt,czy możesz szerzej? Żywności. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: program pojednania z Ukrainą????? 07.04.13, 21:39 odpowiedzi dosyć enigmatyczne ale jeżeli chodzi o Wielki Głód to:Według różnych szacunków spowodował śmierć od co najmniej 3,3[2] do 6-7 milionów[3][4][5]. Ogółem, w latach 1921–1947, wskutek trzech klęsk głodu (w 1921–1923, 1932–1933 i 1946–1947) na Ukrainie, życie straciło około 10 milionów ludzi[ wydaje się,ze twoje liczby są więc nieco przesadzone (do 10 milionów jednej zimy) co nie zmienia faktu,że moim zdaniem było to ludobójstwo.tym bardziej dziwi,że dzisiaj stosunek do kraju winnego śmierci kilku milionów Ukraińców jest lepszy niż do Polski ale może jest to kwestia wrażliwości-w dniu upamiętniającym tę tragedię ulicami Kijowa przeszło - 2 tysiące ludzi.dla mnie tylko 2 tysiące. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: program pojednania z Ukrainą????? 07.04.13, 21:46 O 7 mln mówi Davis. Sowiecka historia (2008) Tylko w 32 roku. Nie dziw się potem, że każde ograniczenie swobód było tak przyjmowane. Kiedy 5 mln Ukraińców mogło w II RP załatwiać sprawy w języku ukraińskim? A wieści się przenosiły, poza tym była wojna. Źle się stało. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: program pojednania z Ukrainą????? 07.04.13, 21:50 mam świadectwo szkolne z 1927 roku z rubryką:język rusiński. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: program pojednania z Ukrainą????? 07.04.13, 21:56 99venus napisał: > mam świadectwo szkolne z 1927 roku z rubryką:język rusiński. Pogratulować długowieczności. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: program pojednania z Ukrainą????? 07.04.13, 20:59 Ukraina nigdy nie była polską kolonią. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: program pojednania z Ukrainą????? 07.04.13, 18:59 nie wiedziałem,że obywatelstwo polskie zapewnia mordercom bezkarność. nie wszyscy mordercy leżą w grobach,zdążyli spłodzić i wychować następców. uważasz,że upowcy reprezentują Ukrainę?przypominanie zbrodni i upominanie się o pamięć jest powodem waśni? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Cały początek XX wieku był chory 07.04.13, 19:03 Sowiecka historia (2008) Rozważ też, że gdyby powstała RP Trojga Narodów. Historia mogłaby potoczyć się inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: Cały początek XX wieku był chory 07.04.13, 20:57 ale to nie jest powód żeby początek XXI też był chory. nie jestem zwolennikiem rozważania:co by było gdyby,to jest całkowicie jałowe. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Ukraina nie musi się z Polską jednać 07.04.13, 21:01 99venus napisał: > ale to nie jest powód żeby początek XXI też był chory. > nie jestem zwolennikiem rozważania:co by było gdyby,to jest całkowicie jałowe. Zły temat zarzuciłeś na początku. Porzuć to kolonialne myślenie. Było, minęło. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: Ukraina nie musi się z Polską jednać 07.04.13, 21:05 było,nie minęło.pomników Banderze i Szuchewyczowi przybywa. powtarzam uparcie:nie widzę żadnego uzasadnienia do mówienia i podejmowania działań w imię fałszywego,zakłamanego pojednania.niczego od Ukraińców nie chcę i niczego nie oczekuję.jest to dla mnie ciało obce. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Podobnie traktują Lechitów 07.04.13, 21:10 Europa + i jednanie się z Ukrainą. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: Podobnie traktują Lechitów 07.04.13, 21:12 jaka Europa?Europa kończy się na Bugu. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Podobnie traktują Lechitów 07.04.13, 21:15 99venus napisał: > jaka Europa?Europa kończy się na Bugu. Szowinista, czy Faszysta? Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: Podobnie traktują Lechitów 07.04.13, 21:23 trudno zaliczyć do Europy kraj aprobujący ludobójstwo.to nie jest kwestia ideologii tylko moralności.aczkolwiek warto pamiętać o gorliwcach zgłaszających się na ochotnika do dywizji SS Hałyczyna.to bym zakwalifikował jako nazizm.z małej litery. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Podobnie traktują Lechitów 07.04.13, 21:27 99venus napisał: > trudno zaliczyć do Europy kraj aprobujący ludobójstwo.to nie jest kwestia ideol > ogii tylko moralności.aczkolwiek warto pamiętać o gorliwcach zgłaszających się > na ochotnika do dywizji SS Hałyczyna.to bym zakwalifikował jako nazizm.z małej > litery. Haiti, za wolność Naszą i Waszą. By Napoleon miał cukier trzcinowy. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: Podobnie traktują Lechitów 07.04.13, 21:40 jestem zdumiony,że przykład z tak niedawnej przeszłości.nic starszego nie miałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Podobnie traktują Lechitów 07.04.13, 21:52 99venus napisał: > jestem zdumiony,że przykład z tak niedawnej przeszłości.nic starszego nie miałe > ś? Haiti spłaciło wolność wobec Francji w 1947 roku. 140 mln franków w złocie. Dla porównania. Cały stan Luizjana sprzedano za 60 mln. Mamy swoją zasługę. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: program pojednania z Ukrainą????? 03.04.13, 20:41 hummer napisał: > remez2 napisał: > > > Co właściwie chciałeś powiedzieć/napisać? > > Dlaczego obywatel polski zabił obywatela polskiego? Na to musisz sobie odpowied > zieć, albo rozdrapuj rany, jak jakiś PiSior. Ja rozdrapuję rany? A nie ci, którzy próbują gloryfikować bestialskie morderstwa dokonane przez rezunów i dorabiać do nich ideologię? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Będę ostani za karą śmierci. 07.04.13, 19:45 A historia wyglądała mniej więcej tak Sowiecka historia (2008) Sami sobie ukuliśmy to kowadło. Wystarczyła RP III narodów. Ale gdzie, tam Lechita się będzie bratał z Rusinem. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: Będę ostani za karą śmierci. 07.04.13, 21:09 można się zastanowić kiedy i gdzie Rusini chcieli się bratać z Lechitami.do dzisiaj specjalnie nie przeszkadza Ukraińcom kilka milionów zagłodzonych na śmierć przez kraj będący poprzednikiem dzisiejszej Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Przy żywej pamięci Hołodomoru 07.04.13, 21:21 Wujek przybity do desek jest tylko teatralnym rekwizytem. Trzeba bedzie następnych 30 lat by nim przestał byc. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: Przy żywej pamięci Hołodomoru 07.04.13, 21:49 ta wypowiedź uniemożliwia dalszą dyskusję. wykracza poza granice europejskiej cywilizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
bard333 jak ma obrocić spojrzenie? 02.04.13, 23:47 znaczy to Polacy wymordowali 100 tys ukraińców? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: jak ma obrocić spojrzenie? 03.04.13, 18:46 bard333 napisał: > znaczy to Polacy wymordowali 100 tys ukraińców? Polacy wymordowali Polaków. Chyba nie uważasz, że Polak narodowości śląskiej czy ukraińskiej jest gorszy od Polaka co ma korzenie pod Gnieznem. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: jak ma obrocić spojrzenie? 03.04.13, 20:39 mordercy nie uznawali państwa polskiego,walczyli z nim i wreszcie wymordowali 100 tysięcy Polaków.taka jest prawda. Polak narodowości ukraińskiej jest tak samo oceniany jak każdy inny polski obywatel.dlatego też obywatele polscy działający w ramach band UPA,uprawiający ludobójstwo winni być osądzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: program pojednania z Ukrainą????? 03.04.13, 09:37 mamy patrzeć oczyma morderców?wyjątkowo bestialskich morderców. Odpowiedz Link Zgłoś
kiemlicz88 Re: program pojednania z Ukrainą????? 03.04.13, 16:30 99venus napisał: > mamy patrzeć oczyma morderców?wyjątkowo bestialskich morderców. To właśnie jest chore. Zwyrodnialcy, których nienawidzą nawet na Ukrainie, we wschodniej części. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: program pojednania z Ukrainą????? 04.04.13, 09:39 Pamiętaj że na Ukrainie też są głębokie podziały. Niechętni UPA OUN to najczęściej komuniści z tego co zdołałem zaobsrewować (poprzez media). Ludzie niekoniecznie dający się utożsamiać z dziedzictwem walki o niepodległe państwo ukraińskie. Większość ludzi ma do Rzezi Wołyńskiej stosunek obojętny, albo wręcz nie znają tego zagadanienia. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: program pojednania z Ukrainą????? 04.04.13, 12:19 gdyby komuniści popierali UPA i OUN to byliby dobrzy?a jak nie popierają to są źli? ponieważ ludzie(jacy?) mają stosunek do ludobójstwa obojetny lub nie znaja tego zagadnienia to trzeba o tym mówic,pisać,nagłaśniać. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: program pojednania z Ukrainą????? 04.04.13, 13:43 > gdyby komuniści popierali UPA i OUN to byliby dobrzy?a jak nie popierają to są > źli? Nie wiem gdzie wyczytałeś coś takiego w mojej wypowiedzi. > ponieważ ludzie(jacy?) mają stosunek do ludobójstwa obojetny lub nie znaja tego > zagadnienia to trzeba o tym mówic,pisać,nagłaśniać. Owszem, ale trzeba się zastanowić jak to zrobić by uzyskać zamierzony cel. Skutkiem może być bowiem antagonizacja, której jak sądzę nie potrzebujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: program pojednania z Ukrainą????? 04.04.13, 16:51 jola.iza1 napisała: > remez2 napisał: > > Chciałbym bardzo abyś miał rację. > A ja nie, jakem Polka, serio. A ja tak. Serio.serio. Odpowiedz Link Zgłoś
rozkoszny_bobasek Re: program pojednania z Ukrainą????? 04.04.13, 15:12 Twój idol się pojawi, bo to jego polityka - "pojednanie".. Mówię oczywiście o Michniku, którego już ojciec walczył w organizacji ukraińskiej chcącej oderwać "zachodnią" Ukrainę od Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
kiemlicz88 Re: program pojednania z Ukrainą????? 02.04.13, 20:59 Rezuny znowu nam naplują w twarz? Jesteśmy już winni Holocaustu, teraz się okazuje, że to Polacy mordowali na Wołyniu. Niedługo Tusk przeprosi Niemców za sprowokowanie II wojny światowej. Odpowiedz Link Zgłoś
kiemlicz88 Re: program pojednania z Ukrainą????? 02.04.13, 21:03 Przeczytajcie ten wywiad z Bulem: Próba przeniesienia odpowiedzialności za nieszczęścia polskich Kresów z Sowietów na Ukraińców skłania mnie do zastanowienia, czy nie mamy do czynienia z długimi rękoma Rosji – mówi marszałek Sejmu Bronisław Komorowski w rozmowie z Cezarym Gmyzem www.rp.pl/artykul/9160,166748_Za_Wolyn_odpowiadaja_Sowieci.html Odpowiedz Link Zgłoś
kiemlicz88 Re: program pojednania z Ukrainą????? 02.04.13, 21:04 Pytanie - co robi IPN w sprawie rocznicy?! Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: program pojednania z Ukrainą????? 02.04.13, 21:07 ten pan pobierał naukę historii na akademii smorgońskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: program pojednania z Ukrainą????? 02.04.13, 21:07 Rosjanie mają powiedzenie; "asioł astanietsja asłam chotja absypiosz go zwiozdami" Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: program pojednania z Ukrainą????? 02.04.13, 21:52 9 lutego 1943 r. we wsi Kolonia Parośla na Wołyniu, w ciągu kilku godzin, zostało bestialsko zamordowanych 150 Polaków. Domy zostały splądrowane, wszystko co miało jakąś wartość zrabowane. To był początek rzezi na Kresach Wschodnich. RIP. Odpowiedz Link Zgłoś
kiemlicz88 Re: program pojednania z Ukrainą????? 02.04.13, 22:39 Stalin - 150 000 Polaków UPA - 100 000 Polaków Pamiętamy tylko o tych pierwszych zbrodniach. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: program pojednania z Ukrainą????? 02.04.13, 22:45 kiemlicz88 napisał: > Stalin - 150 000 Polaków > UPA - 100 000 Polaków > > Pamiętamy tylko o tych pierwszych zbrodniach. Słynny relatywizm moralny katolickiego narodu, co to przedmurze i ... bezmóżdże. Odpowiedz Link Zgłoś
kiemlicz88 Re: program pojednania z Ukrainą????? 02.04.13, 22:56 akurat z katolicyzmem bym tego nie łączył. Vide ks. Isakowicz-Zaleski. Gdyby nie on - niewielu by pamiętało o Wołyniu. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: program pojednania z Ukrainą????? 02.04.13, 23:01 kiemlicz88 napisał: > akurat z katolicyzmem bym tego nie łączył. Vide ks. Isakowicz-Zaleski. Gdyby ni > e on - niewielu by pamiętało o Wołyniu. Ks. Isakowicz-Zaleski to chlubny wyjątek. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: program pojednania z Ukrainą????? 04.04.13, 09:46 Temat jest o tyle trudny do porównania że stalinizm za zbrodniczy był zasadniczo uznany już za ZSRR o ile dobrze kojarzę (choć resentymenty zdaje się są). Aparat państwa zamordował swoich więcej niż obcych. UPA na Ukrainie nie jest tak kojarzone. Zwróćmy też uwagę że Ukraińcy na swoje państwo czekali więcej niż 125 lat. Nieporównanie. Nie piszę tego oczywiście by stwierdzić że o należy o sprawie zapomnieć. Chodzi jednak o rozróżnienie odcieni i wyczucie jaki ton należy przyjąć w dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: program pojednania z Ukrainą????? 04.04.13, 12:22 to,że Ukraińcy swojego państwa do 1991 roku nigdy nie mieli-częściowo na własne zyczenie nie jest chyba usprawiedliwieniem dla bestialskiego zamordowania przeszło 100 tysięcy ludzi.co im zresztą w powstaniu państwa w niczym nie pomogło. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: program pojednania z Ukrainą????? 04.04.13, 13:56 No mam się powtarzać? Odpowiedz Link Zgłoś
dystans4 Re: program pojednania z Ukrainą????? 02.04.13, 22:37 Przede wszystkim powinna być rozumna, nie emocjonalna. Przeciwstawiać się tym ludziom trzeba przy użyciu najbardziej skutecznych środków, jakie są dostępne, niekoniecznie przy pomocy najbardziej spektakularnych. -- buldog. Odpowiedz Link Zgłoś
bard333 masz swojego mini sterka bezradeczka.... 02.04.13, 23:45 jedyne co potrafi, to chwali sie na twiterze, że w tesco kupuje jajka taniej niż w biedronce, baran! Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: masz swojego mini sterka bezradeczka.... 02.04.13, 23:48 bard333 napisał: > jedyne co potrafi, to chwali sie na twiterze, że w tesco kupuje jajka taniej niż w biedronce, baran! To rzeczywiście kupa nieszczęścia. Z przewagą kupy. Odpowiedz Link Zgłoś
bard333 Niemcy kręca film o swoich biednych matkach 02.04.13, 23:55 i ojcach bestialsko mordowanych przez tych wstrętnych i brudnych bandytów z AK, sowieci negują Katyń, rezuni siedzą w polskim sejmie, organizują święta z okazji pomordowanych ukraińców przez Polaków i sie dobrze mają, Litwini zakazują pisowni polskich nazwisk, a bezradek bredzi, najlepszych stosunkach z sąsiadami w historii i o sukcesach swoich i tej ryżej łajzy... no ale lemingi zadowolone, jeszcze hurmem lezą do kin oglądać brednie o palonych stodołach... żałosny kraj... Odpowiedz Link Zgłoś
kiemlicz88 Re: Niemcy kręca film o swoich biednych matkach 03.04.13, 07:42 Polska polityka historyczna to totalne nieporozumienie. Okazuje się, że w XX-leciu międzywojennym okupowaliśmy Wileńszczyznę, miejsce, gdzie było może z 3% Litwinów, odpowiadamy za Holocaust, a nawet za mordy na Wołyniu, bo Ukraińcy nie mieli wyjścia, a AKowcy w czasie Powstania Warszawskiego nie walczyli z Niemcami, tylko mordowali Żydów. Wykrzywiona wizja dziejów napisana na Czerskiej wygrywa z prawdą historyczną. Odpowiedz Link Zgłoś
kiemlicz88 Re: program pojednania z Ukrainą????? 03.04.13, 17:38 Pojednanie może być oparte tylko na prawdzie. Ukraińcy tej prawdy nie chcą i jej unikają. Tak więc pojednanie MUSI poczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer O co Ci chodzi? 03.04.13, 18:37 99venus napisał: > forum.gazeta.pl/forum/w,48782,143625685,143625685,Wolyn_1943_Jak_Ukraincy_zaplanowali_uroczystosci.html > to nie kpiny,to sku...syństwo.jaka będzie reakcja polskich władz? Nikt z Ukrainy nie mordował obywateli polskich. Obywatele polscy wyrżnęli się na wzajem. A poszło o różnice kulturowe. Tak jak Wisła naparza się z Cracovią. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: O co Ci chodzi? 03.04.13, 20:44 mordowali obywatele polscy narodowości ukraińskiej,którzy państwa polskiego nie uznawali. to dziwne,że jak im było tak źle w Polsce,że nie przeniesli się do sąsiedniej USRR gdzie czekała ich wolność,ukraińska kultura,oświata,praca,dobrobyt,chleb i szeroko otwarte kościoły. rzeczywiście różnice kulturowe występowały i tak już pozostało do dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
kiemlicz88 Re: O co Ci chodzi? 03.04.13, 21:34 Ich hasło - Lachy za San. Do Sanu miały być ziemie czysto ukraińskie, bez Żydów i Lachów. Dlatego jednych i drugich mordowali. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: O co Ci chodzi? 03.04.13, 23:08 podobno Kraków to staroukraińskie miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 A jest inne wyjście? 04.04.13, 13:46 Jak pojednanie? Trudne na pewno jest, ale to konieczność. M. Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium Jest... 04.04.13, 14:00 ... wystarczy nie zadawać się z szumowinami typu Ołeha Tiahnyboka czy Juszczenki... A to "pojednanie", to można sobie wsadzić. Od polityków oczekuję, że dobrze kasę publiczną będą liczyć, a nie "jednać" się w moim imieniu z nazistami... mariner4 napisał: > Jak pojednanie? Trudne na pewno jest, ale to konieczność. > M. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 To są emocje 04.04.13, 14:04 Ale na dłuższą metę porozumienie jest potrzebne. Co proponujesz? Kolejną rzeź? M. Odpowiedz Link Zgłoś
gate.of.delirium To są kalkulacje 04.04.13, 14:36 mariner4 napisał: > Ale na dłuższą metę porozumienie jest potrzebne. > Co proponujesz? > Kolejną rzeź? > M. Nie, napisałem wyraźnie - nie należy zadawać się z szumowinami. Zostawić sprawę "pojednania" ad acta - czyli niech Ukraina robi swoje upamiętnienia, a Polska swoje. W stosunkach międzynarodowych liczą się interesy a nie czcze, puste gesty. Należy uregulować kwestię ruchu granicznego z Ukrainą, wymiany handlowej, dokończyć rurociąg Odessa-Brody. I za cholerę nie wpier..lać się do cudzych spraw, czyli niech Piękna Julija radzi sobie sama, a kto wygra następne wybory - Janukowycz czy Juszczenko to naprawdę ich wewnętrzna sprawa... Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: To są kalkulacje 04.04.13, 16:36 gate.of.delirium napisał: Nie, napisałem wyraźnie - nie należy zadawać się z szumowinami. Zostawić sprawę "pojednania" ad acta - czyli niech Ukraina robi swoje upamiętnienia, a Polska swoje. i z tym bym się zgodził gdyby nie fakt,że nasza mozliwość upamietnienia ofiar ludobójstwa pochowanych na terenie dzisiejszej Ukrainy jest utrudniona a czasami wręcz niemozliwa.prawda musi ich bardzo boleć. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: A jest inne wyjście? 04.04.13, 16:33 dlaczego konieczność? komu potrzebne jest pojednanie,którego nie chcą mordercy i ich potomkowie? w imię czego ja mam się z nimi jednać i po co?niczego od nich nie oczekuję. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 A czym się oni róznią 04.04.13, 17:01 od naszych "prawdziwych patriotów". Na Ukrainie są oni tak samo głośni i bezczelni jak u nas. Pracowałem z Ukraińcami. Normalnymi Ukraińcami, a nie ukraińskimi moherami. M. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: A czym się oni róznią 04.04.13, 18:38 a na czym ta głosność i bezczelność polega? ludzie są różni.ja się spotykałem z normalnymi Ukraińcami ale i z dziczą nacjonalistyczną. nie odpowiada mi ta dzicz w polskim wydaniu,nie odpowiada w ukraińskim. nasza może różni sie tym,że jednak nie mordowała na taką skalę jak ukraińska. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Brak okazji to jeszcze nie cnota. 06.04.13, 10:19 A za co Ukraińcy mają nas niby lubić? Walczyli po naszej stronie w 1920, a my ich Rosji sprzedaliśmy. (Piszę w uproszczeniu) Potem Wielki Głód i tak dalej. Przedtem polska szlachta traktowała ukraińskich chłopów jak bydło. A kto wepchnął Chmielnickiego w objęcia Rosji? "Królewski szczep piastowy" ma też sporo za uszami. Moim zdaniem naszym priorytetem powinno być wyrwanie Ukrainy z objęć Rosji. Rosja bez Ukrainy, to nie taka sama Rosja. Polityka nie ma serca, ma głowę. Warto o tym pamiętać. M. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Brak okazji to jeszcze nie cnota. 06.04.13, 10:54 > Moim zdaniem naszym priorytetem powinno być wyrwanie Ukrainy z objęć Rosji. Rosja bez Ukrainy, to nie taka sama Rosja. Dzięki takim pomysłom lubią nas i cenią na wschodzie i na zachodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 To zależy od metody, a nie 06.04.13, 11:02 od samej zasady. Po prostu wspierać Ukrainę mądrze. I nie koniecznie musi to być prowokowanie Rosji. Polityka to sztuka osiągania celów długofalowych. Nie doraźnych. M. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: To zależy od metody, a nie 06.04.13, 11:23 mariner4 napisał: > od samej zasady. > Po prostu wspierać Ukrainę mądrze. I nie koniecznie musi to być prowokowanie Ro > sji. > Polityka to sztuka osiągania celów długofalowych. Nie doraźnych. Anglicy mają powiedzenie w rodzaju - "Pan Bóg pomaga tym, którzy sami sobie pomagają". Nie bawmy się w pana B. Ukraina politycznie nie jest monolitem i zawsze komuś swoimi praktykami się narażamy. Jak mówił Jerzy Giedroyc - przyjaciół szukajmy blisko a wrogów daleko. I porzućmy śmieszne, mocarstwowe mrzonki - Polska od morza do morza. Bo z przedmurza zbyt często wychodzi bezmóżdże. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: To zależy od metody, a nie 06.04.13, 15:16 Ukraina nie jest warta aby w imię jej mętnych interesów podejmować działania,które niczego nam nie dają a mogą spowodować komplikacje. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Nie wiem jak Ty, ale ja 06.04.13, 15:31 wolę, żeby Ukraina nie była w jednym państwie z Rosją. Poza tym wszystko się zmienia. Ludzie też. Na ile stuleci proponujesz jeszcze wrogość polsko - ukraińska? Na to, że posypią głowy popiołem nie licz. My też tego nie lubimy robić... M. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: Nie wiem jak Ty, ale ja 06.04.13, 17:36 patrzmy realnie:Ukraina jest w rosyjskiej strefie wpływów czy nam się to podoba czy nie.tym bardziej,że co to znaczy Ukraina? wschodnia jest całkowicie inna niż Zachodnia. jeżeli Ukraina będzie miała wątpliwości gdzie im bliżej topo zakręceniu kurka z gazem i ropą szybko otrzeźwieją. ja nie jestem wrogo nastawiony do Ukrainy bo nie mam takiego powodu.ja tylko pamietam i nie widzę żadnego powodu żeby zapomnieć o nieprawdopodobnych zbrodniach ukraińskich nacjonalistów z band UPA. niczego od morderców z UPA i ich potomków nie oczekuję.tym bardziej zakłamanego posypywania głów popiołem.dobrze,że tego nie robią ponieważ przynajmniej nie ma żadnych wątpliwości z kim i z czym mamy do czynienia. nie lubić a nie robić to jest różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
veglie Re: Nie wiem jak Ty, ale ja 07.04.13, 09:43 remez2 napisał: > Popieram. I ja popieram! Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Nie wiem i nie śmiem pytać 06.04.13, 18:00 Ale wydaje mi się, że Twoja rodzina musiała mieć przykre doświadczenia. Ale ja uważam, ze nie mamy wyboru i te sprawy muszą się ułożyć. Tak samo z Niemcami. Nie można cały czas wojować. Ja to rozumiem i wiem co było, ale mój syn zwyczajnie to olewa. Mam nadzieje, że ta sprawa umrze razem z nami. M. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: Nie wiem i nie śmiem pytać 06.04.13, 18:12 to przykre,że twój syn olewa sprawę ludobójstwa przeszło 100 tysięcy ludzi.nieszczęścia narodów zaczynają się od obojetności poszczególnych ludzi. Nie obawiajcie się wrogów, Wrogowie mogą was tylko zabić. Nie obawiajcie się przyjaciół, Przyjaciele mogą was tylko zdradzić. Obawiajcie się ludzi obojętnych, Bo za ich milczącą zgodą Istnieje zbrodnia i zdrada. przeczytaj mu to. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 To nie dokładnie tak. 06.04.13, 19:05 Mój syn po prostu nie rozumie tych spraw.a ja w nim tego świadomie nie rozbudzam. M. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: Nie wiem jak Ty, ale ja 08.04.13, 11:05 skąd podejrzenie o wrogość do Ukrainy u mnie?wyłącznie negatywny stosunek do ukraińskich nacjonalistów.do polskich nacjonalistów stosunek mam podobny(mimo,ze nie wymordowai przeszło 100 tysięcy osób). a nacjonaliści ukraińscy się nie zmienili:nominacja Bandery i Szuchewycza na bohaterów Ukrainy,liczna pomniki... Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: Brak okazji to jeszcze nie cnota. 06.04.13, 18:19 proponowałbym żeby jednak opierać się na faktach a fakty mówia,że nasi ukraińscy sojusznicy w roku 1920 specjalnej woli walki nie mieli.wielki głód dotyczy radzieckiej Ukrainy i Polska nie miała z tym nic wspólnego. a wogóle to w 980 roku piastowy kmieć Maciej krzywym okiem popatrzył na sąsiada Ihora.i od tego się zaczęło.... Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 To nie tak. 06.04.13, 19:10 Gdyby nie oddano Ukraińców w ręce Sowietów, to sprawy zupełnie inaczej by się potoczyły. Petlura był naszym sojusznikiem, czy nie? Został wystawiony do wiatru, czy nie? Odrobina samokrytycyzmu z pewnością nam nie zaszkodzi. "Nigdy w dziejach konfliktów międzyludzkich nie było tak klarownej sytuacji, żeby cała wina była tylko po jednej stronie" Przemyśl to. M. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: To nie tak. 06.04.13, 19:14 "Nigdy w dziejach konfliktów międzyludzkich nie było tak klarownej sytuacji, żeby cała wina była tylko po jednej stronie" 1 września 1939 r. Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz.4 Re: To nie tak. 06.04.13, 23:47 remez2 napisał: > "Nigdy w dziejach konfliktów międzyludzkich nie było tak klarownej sytuacji, > żeby cała wina była tylko po jednej stronie" > 1 września 1939 r. Wg kandydata na ołtarze, Sługi Bożego Eugenia Pacellego, Ojca Świętego Piusa XII, wina wcale nie była po jednej stronie: Przed napisaniem pierwszej encykliki, E. Pacelli, starał się być mediatorem pomiędzy stronami konfliktu, „celem Watykanu w sytuacji międzynarodowej roku 1939 było przede wszystkim dążenie do zmontowania porozumienia między mocarstwami zachodnimi a państwami faszystowskimi. Nazywano to »ratowaniem pokoju«. Hasło to należy jednak pojmować w znaczeniu bardzo specyficznym, dalekim od rozumienia sprawy pokoju w sensie właściwym”. E. Pacelli mówił, że „Nic nie jest stracone dzięki pokojowi. Wszystko może być stracone przez wojnę”. Niestety pokój Piusa XII zakładał jednostronne ustępstwa, do których próbował nakłonić Polskę, „Pius XII zmobilizował nadaremnie dyplomację watykańską, aby wywrzeć nacisk na wojskowy rząd polski, by ten zgodził się na ustępstwa wobec Niemiec w sprawie Gdańska”, a na to polski rząd nie mógł pozwolić”. Jednak odrzucenie tych warunków de facto oznaczało wojnę. W ciekawy sposób pisze o tym Kazimierz Sidor: „Pacelli stawiał na jednaj płaszczyźnie ofiarę agresji – Polskę, i agresora – hitlerowskie Niemcy. Ani jednym słowem nie wezwał Niemiec, by powstrzymały się od napaści na Polskę. Także później nigdy nie napiętnował hitlerowskiej agresji, wielokrotnie natomiast podkreślał, że zachowa neutralność, dopóki konflikt będzie trwał”. papiestwo.wordpress.com/2013/02/10/milczenie-piusa-xii-w-czasie-ii-wojny-swiatowej/ Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: To nie tak. 07.04.13, 00:02 Podczas mszy w Domu Świętej Marty w Watykanie papież Franciszek powiedział, że by znaleźć męczenników nie trzeba iść do rzymskich katakumb czy do Koloseum. - Męczennicy żyją teraz, w tak wielu krajach - mówił papież. Ze strony urzędników pana B. raczej nic mnie nie zdziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Tak, napisałem to gdzieś na FK 07.04.13, 09:34 mariner4 napisał: > Bo to prawda. Prawdą jest, że Polska była współwinna wybuchu II WŚ? Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: To nie tak. 07.04.13, 10:20 ja twierdzę,że sami oddali się w ręce sowietów.ta miłość zreszta trwa w znacznej części Ukrainy do dzisiaj.bardziej ich boli burzenie cerkwi przez Polaków niż zagłodzenie kilku milionów Ukraińców przez bolszewików.można i tak. nigdy nie twierdziłem,że cała wina za konflikt obciąża stronę ukraińską.zawsze mówiłem,że od odpowiedzialności za ludobójstwo nie uwolni ich nikt i nigdy. a ja będę o tym przypominał zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
bard333 venus... rozmawiasz z tym bydlakiem marinerem 07.04.13, 00:16 który pyta się, czym różnią się rezuny od dzisiejszych patriotów, w tym ma na myśli pewnie również mnie... i co...? dalej mu będziesz klaskać? Cała moja Rodzina pochodzi z Kresów, część ze Lwowa, część z okolic Rafałówki powiat Sarny, tu masz historie wielu Rodzin zwiazanych z moją... i ta nadal ten ubek, podający sie za marynarza będzie ci opowiadał o historii...? ja tam byłem, byłem w miejscu kaźni moich Dziadów, przebaczylem... Odpowiedz Link Zgłoś
bard333 link 07.04.13, 00:20 wolyn.ovh.org/opisy/haly-09.html cała moja Rodzina... do dzisiaj wszyscy są blisko Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: venus... rozmawiasz z tym bydlakiem marinerem 07.04.13, 00:39 bard333 napisał: > ja tam byłem, byłem w miejscu kaźni moich Dziadów, przebaczylem... I to jest właśnie odwracanie spojrzenia. Liczy się tu, teraz. Będziesz mi wrogiem, albo ja Tobie? Bo Dziadowie nasi, kiedyś tam? Jeśli tak, to ja sama sobie musiałabym plunąć w twarz, i niekoniecznie wiem z której strony, od kogo bardziej powinnam. A stron mam wiele, minimum 12. Tak tak, a to narodowość, a to pochodzenie, a to poglądy polityczne :) Odpowiedz Link Zgłoś
bard333 holocaust to też dotyczy...? 07.04.13, 00:51 Z denuncjacji żyda, który miał konkurencyjną firmę do mojego dziadka, brat mojego dziadka skończył na syberii, jak zresztą większość mojej rodziny ze Lwowa, Byłem w Sarnach niejednokrotnie, piłem z nimi, jadłem i nie mam żadnych problemów, mimo że tam ojca mego dziadka rozerwali konno, a jego siostre przecieli piła... ale wiem, wiem... to i tak nic w porównaniu z tym, jacy to źli jesteśmy my Polacy... Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: holocaust to też dotyczy...? 07.04.13, 01:06 A to Twoja rodzina zrobiła holocaust? Ja chcę, muszę nauczyć moje wnuczęta, wszystko w w ich rękach, to tylko historia, taka sama jak Mieszko , i następni :) Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Znam uwarunkowania kistoryczne 07.04.13, 08:52 Polska przede wszystkim nie miała ani sił, ani środków do kontynuowania wojny. I tak wojna 1920 to był ponadludzki niemal wysiłek. Ale spójrz na to subiektywnymi oczami chłopa ukraińskiego. Polska podpisała traktat z Rosją Sowiecką i ono wpadli w ręce bolszewików. Z wszystkimi późniejszymi konsekwencjami. My też mamy pretensje do mocarstw zachodnich o zdradę naszych interesów po 2 wojnie. I też wielu Polaków nie bierze pod uwagę, że społeczeństwa zachodnie już dalej nie chciały walczyć. Już nie wspomnę o starszych zaszłościach pomiędzy Polakami, a Ukraińcami. A bywało różnie. I moje pytanie brzmi, czy warto tą wrogość podtrzymywać? Moim zdaniem jesteśmy skazani na dogadanie się. To będzie proces długotrwały. Z czasem pamięć o zbrodniach wyblaknie. Przyjdą nowe pokolenia. I nie politycy, ani naukowcy, ani jakieś komisje i podobne o tym zadecydują, tylko zwykłe kontakty między ludźmi. Biznes, handel, praca. M. Odpowiedz Link Zgłoś
kiemlicz88 Re: program pojednania z Ukrainą????? 04.04.13, 17:39 Nikt nic nie ma do Ukraińców, tylko do faszystów spod znaku UPA i ich wyznawców. Oni są rzeczywiście groźni i dla Ukrainy i dla Polaków. Ukraińcy to fajni i przyjaźni ludzie, w większości. Ale miłośnikom Bandery trzeba powiedzieć stanowcze nie! Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Wyjątkowo zgadzam się z Toba 04.04.13, 18:32 Pracowałem z nimi i mam podobne odczucia. A nacjonaliści wszędzie są obrzydliwi. W Polsce też. M. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: Wyjątkowo zgadzam się z Toba 04.04.13, 18:39 czyli jesteśmy zgodni.zawsze odróżniałem Ukraińców od ukraińskich nacjonalistów. Odpowiedz Link Zgłoś
kiemlicz88 Re: Wyjątkowo zgadzam się z Toba 04.04.13, 21:42 mariner4 napisał: > Pracowałem z nimi i mam podobne odczucia. A nacjonaliści wszędzie są obrzydliwi > . W Polsce też. > M. Tak jest. Ale też należy odróżniać nacjonalizm od patriotyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Wyjątkowo zgadzam się z Toba 04.04.13, 22:04 kiemlicz88 napisał: > mariner4 napisał: > > > Pracowałem z nimi i mam podobne odczucia. A nacjonaliści wszędzie są obrz > ydliwi > > . W Polsce też. > > M. > > Tak jest. Ale też należy odróżniać nacjonalizm od patriotyzmu. Wydaje się, że istnieje sprzężenie zwrotne. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 A patriotyzm nalezy odrózniać 06.04.13, 10:21 od solidarności plemiennej. M. Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Apel Ukraińców ws. rzezi na Wołyniu 05.04.13, 17:53 Członkowie ukraińskiego Społecznego Komitetu „Pojednanie między Narodami”, w którego skład wchodzą duchowni oraz intelektualiści z Ukrainy wystosowali apel związany z 70. Rocznicą rzezi na Wołyniu. "Wyrażamy szczere współczucie dla narodu polskiego - potomkom tych, którzy cierpieli i zginęli z rąk Ukraińców na Wołyniu 70 lat temu, oraz Ukraińcom - potomkom tych, którzy cierpieli lub zginęli z rąk Polaków" – czytamy w apelu. "Chylimy głowy nad pamięcią o wszystkich ofiarach i zapraszamy do modlitwy za nich! Prosimy Ukraińców oraz polskich braci, aby popatrzyli w przeszłość przez pryzmat współczesności i zauważyli, że obecny stan dobrosąsiedztwa został ciężko wywalczony wieki temu, a konflikty w przeszłości nigdy nie były podstawą naszego życia" – dodali członkowie komitetu. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: Apel Ukraińców ws. rzezi na Wołyniu 05.04.13, 18:03 obłuda i zakłamanie. ofiary i katów zrównano. Odpowiedz Link Zgłoś
kiemlicz88 Re: Apel Ukraińców ws. rzezi na Wołyniu 06.04.13, 18:27 Bez pokory i słów prawdy nie ma mowy o żadnym pojednaniu Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: a gdzie "przepraszamy"...? 07.04.13, 11:25 daj spokój.czy naprawdę zależy ci na przeprosinach od oprawców i ich potomków?przyjęcie przeprosin to forma rozgrzeszenia a oni nigdy nie powinni być rozgrzeszeni.osądzeni tak,rozgrzeszeni nie. Odpowiedz Link Zgłoś
veglie Re: Apel Ukraińców ws. rzezi na Wołyniu 07.04.13, 11:22 Papier wszystko przyjmie. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: Apel Ukraińców ws. rzezi na Wołyniu 07.04.13, 11:25 1 apel i 10 pomników Bandery lub Szuchewycza. Odpowiedz Link Zgłoś
az43 Re: Apel Ukraińców ws. rzezi na Wołyniu 07.04.13, 18:22 Na murach polskiej szkoły we Lwowie wmurowano tablicę ku czci Romana Szuchewycza odpowiedzialnego za wymordowanie przeszło 100 tysięcy Polaków. To chyba jest najlepsze świadectwo przekonań Ukraińców i ich stosunku do ofiar ludobójstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
podmiot_faktu Pozwolić Rosji na rurę z pominięciem Ukrainy ! 05.04.13, 18:05 Ot co ! Odpowiedz Link Zgłoś
kiemlicz88 Re: program pojednania z Ukrainą????? 20.04.13, 09:34 Sejm może nie ustanowić Dnia Pamięci Męczeństwa Kresowian, bo PO obawia się zgrzytu w relacjach z Ukrainą. www.rp.pl/artykul/153227,1001606-Trudna-pamiec-o-zbrodni-UPA.html Naszej tzw. kaście politycznej nie przeszkadzają pomniki UPA i Bandery na Ukrainie. Boją się reakcji Ukrainy na uczczenie pamięci 100.000 Polaków zabitych przez ukraińskich rezunów. Odpowiedz Link Zgłoś