Dodaj do ulubionych

Przenieśmy groby komunistycznych zbrodniarzy z

23.08.13, 17:02
Alei Zasłużonych, na tym miejscu pochowajmy ich ofiary.
Trudno się z tym nie zgodzić, gdybym był mściwy, tobym proponował wrzucenie do bezimiennego grobu morderców komunistycznych, ale .... niech im ziemia lekką będzie.

A jeszcze zdarza mi się czytać, jak to dobrze było za "komuny", no i to bardzo dobrze, zastrzelić mogli, wywieźć na biaqłe niedźwiedzie, z biletem w jedną stronę, też mogli, połamać kości przesłuchując, też mogli. Czyli "komuna" to był kraj wielu "możliwości".

natemat.pl/72445,saramonowicz-przeniesmy-groby-komunistycznych-zbrodniarzy-z-alei-zasluzonych-na-tym-miejscu-pochowajmy-ich-ofiary
Obserwuj wątek
    • giwi Re: Przenieśmy groby komunistycznych zbrodniarzy 23.08.13, 17:15
      Nie ma najmniejszego sensu przerzucanie się trumnami. Już pare lat temu był taki pomysł.

Wszyscy zidentyfikowani (co jeszcze potrwa) powinni byc pochowani w imiennych grobach na Łączce a pozostali w zbiorowej mogile. Powinien tam też powstać pomnik ze stosownym, większym napisem, zeby wszyscy wiedzieli, co sie tutaj działo. To bedzie bardziej wymowne.
      Zaskoczyła mnie informacja, ze tam tez wrzucono ciało zamordowanego Łupaszki. Akurat jego się nie spodziewałąm tutaj. Może wreszcie znajdą ciało generała Fieldorfa.
      • zapijaczony_ryj Wykopmy z Wawelu najgorszego prezydenta w historii 23.08.13, 17:21
        Co za radą brata wykończył 95 niewinnych Polaków!
        • zuzkazuzka111 A idź i kop, kto ci broni? 23.08.13, 17:24
          masz potrzebę? bierz szpadel.
          I nie marudź.
          • zapijaczony_ryj Re: A idź i kop, kto ci broni? 23.08.13, 17:25
            zuzkazuzka111 napisała:

> masz potrzebę? bierz szpadel.
            > I nie marudź.

Wykopmy oficjalnie zgodnie z prawem po podsumowaniu jego spuścizny i zła jakie wyrządził Polsce i POlakom
            • zuzkazuzka111 Re: A idź i kop, kto ci broni? 23.08.13, 17:33
              > Wykopmy oficjalnie zgodnie z prawem po podsumowaniu jego spuścizny i zła jakie
              > wyrządził Polsce i POlakom

To wykop oficjalnie jak tak ci na tym zależy.
              Zgromadź sobie podobnych oszołomów, napiszcie protest, wniosek czy co tam chcesz i idź kop.
              Przekonasz się jak wielu jest takich jak ty.
              Działaj, a nie tylko plujesz na tym forum człowieku bez życia.
          • zoil44elwer Re: A idź i kop, kto ci broni? 24.08.13, 15:22
            Minister Ewa Kopacz:Kopano na METR w...."głąb" Ziemi Smoleńskiej(dawne woj Rzplitej),po wojnie kopano np na terenach b obozu w Treblince,kopią w piłkę-charatają w gałę(kulają bal)/POLSKIE KOPACZE,po śląsku KOPIDOŁY(grabarze)
        • lackzadek Re: Wykopmy z Wawelu najgorszego prezydenta w his 23.08.13, 17:32
          zapijaczony_ryj napisał:

> Co za radą brata wykończył 95 niewinnych Polaków!
          Odnośnie wykopków jestem za,
          ale o Bolku Bierucie nie mam najlepszego zdania mimo, że gorliwym katolikiem był.
          Pytanie tylko który był gorszy?
      • anwad Re: Przenieśmy groby komunistycznych zbrodniarzy 23.08.13, 17:40
        A co na to Adam Michnik, brat Stefana?
        • giwi Re: Przenieśmy groby komunistycznych zbrodniarzy 23.08.13, 17:43
          Zapytaj go o to bezpośrednio, adres mailowy znajdziesz na portalu.
        • czan-dra Re: Przenieśmy groby komunistycznych zbrodniarzy 23.08.13, 17:57
          anwad napisała:

> A co na to Adam Michnik, brat Stefana?

Postaraj się trzymać jakiś poziom, bo ten wpis jest żałosny.
          Żenada.
          • anwad Re: Przenieśmy groby komunistycznych zbrodniarzy 23.08.13, 18:04
            Wasza umiejętność myślenia równoległego zadziwia mnie.
            • czan-dra Re: Przenieśmy groby komunistycznych zbrodniarzy 23.08.13, 18:11
              Mam pytanie, piszesz to do mnie, czy jak to w WASZYM zwyczaju jest do mnie wielu?
              • anwad Re: Przenieśmy groby komunistycznych zbrodniarzy 23.08.13, 18:13
                Przez "Was" rozumiem "lemingi", inaczej "młodych, wykształconych z dużych miast".
                • 1zzarda Re: Przenieśmy groby komunistycznych zbrodniarzy 24.08.13, 06:29
                  Leming - to znaczy, że jak ktoś ciężko pracuje to jest to postawa zła, niepatriotyczna? Czy aby być Polskim Prawdziwym Patriotą, to trzeba wierzyć w brednie smoleńskie i nie mieć przodków wśród nomenklatury PRL, czy też jeszcze jakieś warunki?
        • purchawkapuknieta Re: Przenieśmy groby komunistycznych zbrodniarzy 24.08.13, 06:54
          Anwad, już ci daje odpowiedź (i co, ze z Pudelka ;P)

www.pudelek.pl/artykul/58237/saramonowicz_przeniesmy_groby_komunistycznych_zbrodniarzy/
          nie mam konta na fejsbuku, więc linku do źródła nie podam :)
      • zoil44elwer Re: Przenieśmy groby komunistycznych zbrodniarzy 23.08.13, 23:18
        Nihil nowi! Mariusz Kamiński ze swoją Ligą Republikańską na początku lat 90 zrobili spis "czerwonych" nieboszczyków na Powązkach.By ICH ekshumować i eksmitować do Wólki Węglowej!Takie hieny nawet martwym nie popuszczą
    • taziuta Ja tam bym ich wykopał i rozstrzelał, a co?! 23.08.13, 17:20
      czan-dra napisał:
      Re: Przenieśmy groby komunistycznych zbrodniarzy

Jasne, a jeszcze lepiej wykopać tych zbrodniarzy i rozstrzelać szczątki. To by było tak po naszemu, tak po chrześcijańsku...
      • czan-dra Re: Ja tam bym ich wykopał i rozstrzelał, a co?! 23.08.13, 17:54
        taziuta napisał:

> Jasne, a jeszcze lepiej wykopać tych zbrodniarzy i rozstrzelać szczątki. To by
        > było tak po naszemu, tak po chrześcijańsku...

Dlaczego rozstrzelać? Po prostu zamienić miejsca pochówku, to wszystko.
        • taziuta Re: Ja tam bym ich wykopał i rozstrzelał, a co?! 23.08.13, 20:15
          czan-dra napisał:

> Dlaczego rozstrzelać? Po prostu zamienić miejsca pochówku, to wszystko.

I przy okazji wymazać lata 44-89 z historii Polski.
          • czan-dra Re: Ja tam bym ich wykopał i rozstrzelał, a co?! 23.08.13, 20:21
            Znowu nadinterpretujesz, wcale nie wymazać, tylko ZAMIENIĆ miejsca pochówku, niech ci "utrwalacze władzy ludowej" spoczną gdzieś w bocznej alejce, a ich ofiary na ich miejsce, proste to i sprawiedliwe, prawda?
            • giwi Re: Ja tam bym ich wykopał i rozstrzelał, a co?! 23.08.13, 22:33
              Wiesz, nie na darmo mówi się o grobach, że to miejsca wiecznego spoczynku i niech tak zostanie.

Nie wiem czy Ty bywasz na Wojskowym ale tam juz od kilku lat jest tworzona nowa Aleja Zasłużonych, własnie jako odpowiedź na starą. Zaczyna sie zaraz przy bramie.

Bierut leży schowany za tujami i chodza tam tylko wyznawcy, nie jest widoczny jego grób. Gomułka i reszta leżą bardzo daleko. Jednego grobu chyba juz nie ma. Pojecia nie mam czyj on był.

Historii nie oszukasz. Niech leżą tam gdzie są. A co bedzie jesli w przyszłosci dojda u nas do władzy jakieś swiry i znów beda chciały zamieniać groby? Jesli mozna raz to dlaczego drugi raz nie.
              • ave.duce Podpisuję się pod tym bez zastrzeżeń bt. 24.08.13, 07:03
              • czan-dra Re: Ja tam bym ich wykopał i rozstrzelał, a co?! 24.08.13, 11:36
                Zgadzam się z Tobą, choć z bólem serca, wg mnie powinno być jakieś zadośćuczynienie, niekoniecznie oko za oko, ale ...
            • jourgiel Re: Ja tam bym ich wykopał i rozstrzelał, a co?! 24.08.13, 16:11
              czan-dra napisał:
              > niech ci "utrwalacze władzy ludowej" spoczną gdzieś w bocznej alejce,
              > a ich ofiary na ich miejsce, proste to i sprawiedliwe, prawda?

Widzisz, czan-dra, nie ma jedynie słusznej sprawiedliwości. Sprawiedliwość to pojęcie względne, zależy jaki system wartości się respektuje, do jakiego ideału zmierza.
              Bolesław Prus, wielki pisarz i polski patriota, witał w Warszawie cara Mikołaja II, bo uważał, że Polacy powinni najpierw stworzyć sobie dobrobyt (stąd Wokulski), górować nad Rosjanami we wszystkich dziedzinach i tą drogą wybijać się na niepodległość, a nie beznadziejnymi, wyniszczającymi powstaniami. Czy przez to należy odmówić mu patriotyzmu, uznać go za zdrajcę ojczyzny i potępić? Po prostu miał inne poglądy niż rewolucjoniści z SDKPiL czy PPS.
              Tacy Bierut i Gomułka też realizowali swoją koncepcję Polski, w warunkach, jakie powstały niezależnie od nich. Osobiście nikogo nie mordowali, choć niewątpliwie wiedzieli, że rozprawy z przeciwnikami politycznymi są brutalne i krwawe. W tamtych czasach zupełnie inna była jednak wartość życia ludzkiego; toczyła się bezpardonowa walka "na śmierć i życie", w której nie było specjalnie miejsca na sentymentalne rozterki. I to po żadnej ze stron. Zresztą sami przywódcy też byli zagrożeni mogąc w każdej chwili zostać oskarżonymi o zdradę, szpiegostwo i zginąć, czy to na Rakowieckiej czy na Łubiance. Gomułka nie tylko przed wojną siedział w więzieniu, ale po wojnie, na przełomie lat 40. i 50. - także.
              Oczywiście, nie sposób popierać czy choćby usprawiedliwiać czyny oprawców z UB, zaspokajających swoje sadystyczne instynkty na bezbronnych ofiarach. Ale ci, bezpośredni oprawcy, akurat nie leżą w Alei Zasłużonych na Powązkach. Są tam niektórzy z ich mocodawców, którzy też zasługują na potępienie, niemniej takich moralnych przewartościowań nie powinno się dokonywać rozkopując groby i biorąc rewanż na kościach i prochach. Istnieje dostatecznie duży repertuar środków wynoszenia bohaterów na piedestał i deprecjonowania ludzi niegodnych, aby porzucić zakusy dyktowane chęcią zemsty.
        • sclavus To powinno ci co nieco pomóc... 23.08.13, 20:16
          Szukajcie prawdy jasnego płomienia!
          Szukajcie nowych, nie odkrytych dróg...
          Za każdym krokiem w tajniki stworzenia
          Coraz się dusza ludzka rozprzestrzenia,
          I większym staje się Bóg!

Choć otrząśniecie kwiaty barwnych mitów,
          Choć rozproszycie legendowy mrok,
          Choć mgłę urojeń zedrzecie z błękitów,
          Ludziom niebiańskich nie zbraknie zachwytów,
          Lecz dalej sięgnie ich wzrok.

Każda epoka ma swe własne cele
          I zapomina o wczorajszych snach...
          Nieście więc wiedzy pochodnię na czele
          I nowy udział bierzcie w wieków dziele,
          Przyszłości podnoście gmach!

Ale nie depczcie przeszłości ołtarzy,
          Choć macie sami doskonalsze wznieść;
          Na nich się jeszcze święty ogień żarzy,
          I miłość ludzka stoi tam na straży,
          I wy winniście im cześć!

Ze światem, który w ciemność już zachodzi
          Wraz z całą tęczą idealnych snów,
          Prawdziwa mądrość niechaj was pogodzi -
          I wasze gwiazdy, o zdobywcy młodzi,
          W ciemnościach pogasną znów!

... nie posądziłbym cię o to...
    • wojciech.2345 Re: Przenieśmy groby komunistycznych zbrodniarzy 23.08.13, 17:21
      Myślę, że Jaruzelski powinien być pochowany niedaleko
      Kremla. Zasłużył sobie na to.

Co o tym myślisz?
      • zapijaczony_ryj To podsumuj całe zycie Jaruzelskiego! 23.08.13, 17:24
        wojciech.2345 napisał:

> Myślę, że Jaruzelski powinien być pochowany niedaleko
        > Kremla. Zasłużył sobie na to.
        >
        > Co o tym myślisz?

Postaw to na szali dobra i zła i zobaczysz co ci wyjdzie.
        Na pewno zrobił więcej dla Polski niz NAczelny Idiota, który skłócił i podzielił nas na lata
        • wojciech.2345 Re: To podsumuj całe zycie Jaruzelskiego! 23.08.13, 17:31
          A te lufy czołgów, które jeździły w grudniu 1982 r.
          to mierzyły w kogo?
          Niektórzy to pamiętają.

Niech Jaruzelski spada do Moskwy.
          • zapijaczony_ryj Te słowa nienaiści i kłamstwa jakie padły w Gdańsk 23.08.13, 17:59
            wojciech.2345 napisał:

> A te lufy czołgów, które jeździły w grudniu 1982 r.
            > to mierzyły w kogo?
            > Niektórzy to pamiętają.
            >
            > Niech Jaruzelski spada do Moskwy.

Kłamał, bo go wtedy tam nie było, ale to nienawistne bydle kłamstwo wyssało z mlekiem matki:
            www.youtube.com/watch?v=MYbNcd0LyU4
            Frasyniuk to bydlakowi wytknął:
            www.youtube.com/watch?v=Boj-yKeahvw
            • wojciech.2345 Re: Te słowa nienaiści i kłamstwa jakie padły w G 23.08.13, 18:06
              Daj spokój.
              Jaruzelski był u władzy dzięki rosyjskim czołgom.

Powinien go teraz utrzymywać Putin, a nie polski podatnik.
              • jourgiel Re: Te słowa nienaiści i kłamstwa jakie padły w G 24.08.13, 16:15
                wojciech.2345 napisał:
                > Jaruzelski był u władzy dzięki rosyjskim czołgom.

Bo polskie czołgi nie dałyby ci rady, bohaterze?
        • zuzkazuzka111 Bandyta! nt 23.08.13, 17:33
          • lackzadek Re: Bandyta! nt 23.08.13, 18:54
            To Twoje zdanie, jednak niezależnie od punktu widzenia jako człowiek znacznie większego formatu niż niejaki łupaszko.
        • wiosnaludzikow Re: To podsumuj całe zycie Jaruzelskiego! 23.08.13, 18:03
          Na pewno zrobił więcej dla Polski niz NAczelny Idiota, który skłócił i podzieli
          > ł
          Zrobił więcej ....zła.
          • wojciech.2345 Re: To podsumuj całe zycie Jaruzelskiego! 23.08.13, 18:07
            wiosnaludzikow napisał:
            > Na pewno zrobił więcej dla Polski niz NAczelny Idiota, który skłócił i podziel
            > i
            > > ł
            > Zrobił więcej ....zła.
            -------------
            Nie wiem o kim piszesz.
            Ja pamiętam czołgi Jaruzelskiego.
            • jourgiel Re: To podsumuj całe zycie Jaruzelskiego! 24.08.13, 16:32
              wojciech.2345 napisał:

> Ja pamiętam czołgi Jaruzelskiego.

Być może pamiętasz, ale guzik rozumiałeś z tego, co się działo.
              Te czołgi akurat wtedy były potrzebne, żeby Polacy nie zaczęli się mordować nawzajem, bo dramatyczne podziały były nawet pomiędzy najbliższymi członkami rodzin.
              Nie popieram w całości rządów Jaruzelskiego, nie usprawiedliwiam dyktatury opartej na przemocy, ale akurat wtedy, zimą 1981 r. polskie czołgi ocaliły prawdopodobnie nasze społeczeństwo od totalnej zawieruchy i zupełnej klęski cywilizacyjnej, jaką w połowie lat 90. widzieliśmy na Bałkanach.
      • zuzkazuzka111 Re: Przenieśmy groby komunistycznych zbrodniarzy 23.08.13, 17:25
        > Myślę, że Jaruzelski powinien być pochowany niedaleko
        > Kremla. Zasłużył sobie na to.

Zaraz obok Lenina. Jako podobna Leninowi woskowa figurka.
    • warka_strong Pomysł ma jedną wadę... 23.08.13, 17:27
      Owa "komunistyczna" przeszłość Polski jest jednak elementem naszej historii. Czy dobrym pomysłem na jej "uporządkowanie" jest czyszczenie grobów? Należy edukować, wyjaśniać młodym pokoleniom naszą historię. Czy jednak zwalnianie miejsc grzebalnych ma byc częścią tejże edukacji?
      • douglasmclloyd Re: Pomysł ma jedną wadę... 23.08.13, 18:24
        warka_strong napisał:

> Owa "komunistyczna" przeszłość Polski jest jednak elementem naszej historii. Cz
        > y dobrym pomysłem na jej "uporządkowanie" jest czyszczenie grobów? Należy eduko
        > wać, wyjaśniać młodym pokoleniom naszą historię. Czy jednak zwalnianie miejsc g
        > rzebalnych ma byc częścią tejże edukacji?

Najlepiej edukuje urban, czego tornson jest przykładem.
    • alistair-p Re: Przenieśmy groby komunistycznych zbrodniarzy 23.08.13, 18:04
      Daj spokój nieboszczykom,chcesz być lepszy od Jarosława K ? Przecież to bez sensu.Ciekawe jak byś weryfikował tych zbrodniarzy?.Od porucznika wzwyż czy może od majora?A co z cywilami?
    • wojciech.2345 Re: A Na czelny Idiota z bratem dzieki Wałęsie, 23.08.13, 18:45
      Nadal nie wiem o czym piszesz.
      Jaruzelski powinien być utrzymywany przez rosyjskiego
      podatnika.

To ich janczar.
    • ave.duce Re: Przenieśmy groby komunistycznych zbrodniarzy 23.08.13, 19:14
      czan-dra napisał:

> z Alei Zasłużonych, na tym miejscu pochowajmy ich ofiary.

Ofiary czyli konkretnie - imiennie - kogo?
      • czan-dra Re: Przenieśmy groby komunistycznych zbrodniarzy 23.08.13, 19:20
        Tych na przykład:
        tiny.pl/hzpv3
        • ave.duce Re: Przenieśmy groby komunistycznych zbrodniarzy 23.08.13, 19:29
          Aleja Zasłużonych to miejsce szczególne.
          Łupaszka ma już grób symboliczny "na Łączce" - można tam zlożyć jego szczątki.
          • ave.duce ps. 24.08.13, 07:47
            Posluchaj, Czan-dro, rozmowy na ten temat we wczorajszym programie "Piwo" w Tok fm
            (znajdziesz w podcastach).
            • czan-dra Re: ps. 24.08.13, 11:47
              Nie mogę znaleźć, przeszukałe wg mnie wszystko i nic.
              • ave.duce Re: ps. 24.08.13, 11:57
                www.tokfm.pl/Tokfm/0,130515.html#TRNavSST
                23-08-2013 21:17
                U Mikołaja Lizuta na PIWIE: Agnieszka Szulim, Jarek Mikołajewski, Radek Skubas.
    • x2468 Re: Przenieśmy groby komunistycznych zbrodniarzy 23.08.13, 22:41
      Czyli tak po katolicku?
    • indris Nekrokretynizm... 24.08.13, 00:16
      ...jest najwyższym stadium antykomunizmu ?
    • remez2 Re: Przenieśmy groby komunistycznych zbrodniarzy 24.08.13, 00:36
      Z zasady unikam ostrych określeń. Tym razem zrobię wyjątek.
      Jesteś po prostu bydlę.
      • czan-dra Re: Przenieśmy groby komunistycznych zbrodniarzy 24.08.13, 06:05
        Jesteś pewien tego co napisałeś?
        Ja tylko zgodziłem się ze słowami Saramonowicza, a to że Ty nie przeczytałeś zalinkowanego srtykułu, to świadczy o Twojej głupocie.
        Jestem bydlę ,dlatego bo zgodziłbym się zamienić miejsca ofiar z oprawcami?
        Wiesz, nawet ślepa wiara w komunę powinna mieć jakieś granicę.
        • remez2 Re: Przenieśmy groby komunistycznych zbrodniarzy 24.08.13, 11:05
          czan-dra napisał:

> Jesteś pewien tego co napisałeś?
          Oczywiście.
          > Ja tylko zgodziłem się ze słowami Saramonowicza, a to że Ty nie przeczytałeś z
          > alinkowanego srtykułu, to świadczy o Twojej głupocie.
          To, że stawiasz tak bzdurny zarzut potwierdza moje słowa.
          > Jestem bydlę ,dlatego bo zgodziłbym się zamienić miejsca ofiar z oprawcami?
          Bo nie masz szacunku dla zmarłych.
          > Wiesz, nawet ślepa wiara w komunę powinna mieć jakieś granicę.
          Co ma do rzeczy wiara/niewiara w komunę to tylko Ty wiesz.
          • czan-dra Re: Przenieśmy groby komunistycznych zbrodniarzy 24.08.13, 11:41
            remez2 napisał:

> Bo nie masz szacunku dla zmarłych.

Twoi idole mieli szacunek dla zamordowanych w głębokim poważaniu, ale to ja jestem bydlę, nie ci co to zrobili, tylko ja.
            • remez2 Re: Przenieśmy groby komunistycznych zbrodniarzy 24.08.13, 11:51
              Nie ma takiej podłości, dla której usprawiedliwienia nie można by znaleźć jakiegoś wzniosłego albo świętobliwego uzasadnienia.
              • czan-dra Re: Przenieśmy groby komunistycznych zbrodniarzy 24.08.13, 11:57
                Masz na myśli mordy komunistyczne?
                • remez2 Re: Przenieśmy groby komunistycznych zbrodniarzy 24.08.13, 12:12
                  czan-dra napisał:

> Masz na myśli mordy komunistyczne?
                  Mam na myśli wszelkie morderstwa. Potrafisz to zrozumieć?
                  • czan-dra Re: Przenieśmy groby komunistycznych zbrodniarzy 24.08.13, 12:22
                    Ale bydlęciem zostałem ja, tylko dlatego że chcę w jakiś godny sposób zadośćuczynić ofiarom?
                    • remez2 Re: Przenieśmy groby komunistycznych zbrodniarzy 24.08.13, 12:29
                      czan-dra napisał:

> Ale bydlęciem zostałem ja, tylko dlatego że chcę w jakiś godny sposób zadośćucz
                      > ynić ofiarom?
                      W niegodny.
    • corakacza czy to PiSior czy NSDAPowiec? 24.08.13, 02:12
      niszcyc, ponizac. takie to lekcje prezesapana dla Polakow? Ja mu mowie: Spadaj Dziadu!
      • czan-dra Re: czy to PiSior czy NSDAPowiec? 24.08.13, 06:11
        Q...a następny nieuk, kogo poniżyć, tych których wrzucili do bezimiennych grobów?
        Tych bardziej się nie da.
        • romad2447 Re: prosty sposob 24.08.13, 07:37
          zmienic nazwe aleji na "niezasluzonych" i po klopocie.
    • x2468 Re: Przenieśmy groby komunistycznych zbrodniarzy 24.08.13, 08:03
      Chcecie pochować ofiary w zhańbionej ziemi?
      To przypomina postępowanie ludożerców którzy zjadali swoje ofiary. Czy to jest zgodne z naukami Chrystusa? Może podeprzesz się Pismem Świętym?
    • sclavus W Kaczyńskiego się bawisz! 24.08.13, 10:12
      ... nekrofilia polityczna!!
    • tornson Ciebie to trzeba by przenieść do jakiegoś 24.08.13, 11:00
      oddziału zamkniętego.
    • gat45 Nie, Czan-dro, proszę nie ! 24.08.13, 11:15
      Ofiary trzeba oczywiście zidentyfikować i godnie pochować.
      Ale zmarłym dajmy spokój. Cmentarze z ich konfiguracją czasowo-przestrzenną to też świadectwo historii.
      • czan-dra Re: Nie, Czan-dro, proszę nie ! 24.08.13, 11:38
        Masz rację, dajmy im spokój, chociaż serce mówi co innego.
        Pokręcone to wszystko.
        • joannabarska Re: Nie, Czan-dro, proszę nie ! 24.08.13, 12:07
          Ten urodzony w 1965 r. reżyser dał tu c i a ł a (vide:jego film pod tym tytułem). A poważnie to wyjątkowa menda.
          • remez2 Re: Nie, Czan-dro, proszę nie ! 24.08.13, 12:14
            joannabarska napisała:

> Ten urodzony w 1965 r. reżyser dał tu c i a ł a (vide:jego film pod tym tytułe
            > m). A poważnie to wyjątkowa menda.
            Ale jak się okazuje może być autorytetem. :- (
            • czan-dra Re: Nie, Czan-dro, proszę nie ! 24.08.13, 12:18
              Ależ Ty manipulujesz, kiedy napisałem że Saramonowicz jest moim autorytetem?
              Jeśli napiszę coś pozytywnego o Millerze, to z automatu staje się moim autorytetem?
              Napisałbym coś jeszcze, ale wyląduję na Ośle.
              • remez2 Re: Nie, Czan-dro, proszę nie ! 24.08.13, 12:31
                czan-dra napisał:

> Ależ Ty manipulujesz, kiedy napisałem że Saramonowicz jest moim autorytetem?
                Czy to Twój tekst?
                Ja tylko zgodziłem się ze słowami Saramonowicza
                • czan-dra Re: Nie, Czan-dro, proszę nie ! 24.08.13, 13:10
                  Tak mój, i to czyni z niego autorytet? Wiesz ile razy cytowałem Millera lub
                  Palikota? Nawet zdarzało mi się cytować Kaczyńskiego i Kwaśniewskiego.
                  Albo ja fiksuję, albo ten wątek zamienia się w groteskę.
                  • remez2 Re: Nie, Czan-dro, proszę nie ! 24.08.13, 13:17
                    czan-dra napisał:

> Tak mój, i to czyni z niego autorytet? Wiesz ile razy cytowałem Millera lub
                    > Palikota? Nawet zdarzało mi się cytować Kaczyńskiego i Kwaśniewskiego.
                    > Albo ja fiksuję, albo ten wątek zamienia się w groteskę.
                    Tak wielu cytujesz a wg słów jednego postępujesz - JKM.
                    "ja tylko zgodziłem się" - to nie jest cytat.
          • joannabarska Ten reżyser potrafi napisać i tak.Normalny facet? 24.08.13, 12:17
            Ten reżyser wg."Faktu" pisał i tak:
            "Prawdziwe poważne śledztwo powinno zbadać wszystkie, nawet bardzo mało prawdopodobne hipotezy" - mówi Jarosław Kaczyński.- No, dobra, to ja postawię jedną z tych mało prawdopodobnych: a może to brat zabił brata, żeby zająć jego miejsce? Wszak nawet Biblia zna takie przypadki. To co, badamy to jakoś, panie Jarku?...
            Potem reżyser dodał: "Myślę, że ten ch... nawet nie chce władzy. On chce rekompensaty za upokorzenie, że jej nie zdobył. Niestety, przymus kompensacji kompleksów, które go rozsadzają od środka, robią w mózgu nieustanny zamęt i nie pozwalają odpuścić, przemyśleć ani zrobić pół kroku w tył, popycha go do czegoś zaiste niewybaczalnego: nadania rynsztokowym bandytom (którym do tej pory wystarczały kibolskie ustawki) wyższego wymiaru - Obrońców Wartości. Z tym gównem będziemy się musieli teraz użerać przez lata" - napisał Saramonowicz na Facebooku.

"Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga, powinni pokazać listy uwierzytelniające." (JULIAN TUWIM)
          • chateau Re: Nie, Czan-dro, proszę nie ! 24.08.13, 12:17
            Ja też jestem "urodzony 20 lat po wojnie."
            Źle się koleś bawi. Niech sobie wehikuł czasu załatwi, bo widocznie bardzo mu potrzebny.
            • sclavus Re: Nie, Czan-dro, proszę nie ! 24.08.13, 18:07
              ... ale zacytowane przez joannabarska jego słowa o Kaczyńskim, jakże prawdziwe są!! ;)
    • chateau Re: Przenieśmy groby komunistycznych zbrodniarzy 24.08.13, 12:15
      Z Saramonowicza wylazło prostactwo.

Żyjemy w Europie w XXI wieku i nie widzę powodu, żebyśmy mieli naśladować zacieranie śladów po poprzednikach znane z innych czasów w Europie lub z innych rejonów świata współcześnie.
      • czan-dra Re: Przenieśmy groby komunistycznych zbrodniarzy 24.08.13, 12:21
        A kto chce zacierać ślady?
        Wy naprawdę czytacie to, czego nikt nie napisał.
        • chateau Re: Przenieśmy groby komunistycznych zbrodniarzy 24.08.13, 12:29
          Jak to "nie napisał", jak napisał?
          Wtedy byli zasłużeni, a teraz nie są, bo okazali się mordercami. No to wykopmy ich, a na ich miejsce pochowajmy ich ofiary. Ani jedni, ani drudzy nie żyją, ale my żyjemy i możemy to zrobić.

Tak jest łatwiej niż tłumaczyć dzieciom na przykładzie Alei Zasłużonych złożoność i tragizm polskiej historii. Bo po co sobie dupę zawracać wyjaśnieniami, jak można mieć zrobione wg. nowych standardów. A dzieci będą rosnąć w przeświadczeniu, że mamy historię prostą jak unijny ogórek, a co złe, to obcy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka