anwad 29.08.13, 15:08 Radni SLD i PO właśnie nie zgodzili się, by pomnik Rotmistrza Witolda Pileckiego stanął na miejscu komunistycznego pomnika Czterech Śpiących na Placu Wileńskim w Warszawie. Komu oni służą? Kogo reprezentują? Kto ich wybrał? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m.c.hrabia Re: A Tobie kto płaci za obrażanie ludzi? 29.08.13, 15:11 1zzarda napisał(a): > Co? jak to co ,zapomniała prochów. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: A Tobie kto płaci za obrażanie ludzi? 29.08.13, 15:18 Ludzi o mentalności niewolnika nie da się obrazić. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: A Tobie kto płaci za obrażanie ludzi? 29.08.13, 15:23 Dlatego jesteś jak skała. Można ci napluć w twarz a ty nic. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: A Tobie kto płaci za obrażanie ludzi? 29.08.13, 20:10 sądząc po tobie jest to twierdzenie prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: A Tobie kto płaci za obrażanie ludzi? 29.08.13, 20:24 1zzarda napisał(a): > Co? No przecież ze Moskwa ,a nie zmartwychwstały Adolf . Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 15:12 Mogę poprosić o jakieś nazwiska? Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 15:18 Nie znam nazwisk radnych PO. Tylko jeden się wyłamał. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 15:30 Czyli ukrywają się? Wstydzą się? Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 15:33 A Ty na kogo głosowałeś? Zadaj sobie takie pytanie. Uświadomienie sobie tego może być przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 15:38 Nie na kogo a na co.... Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 15:50 No właśnie, na co? Na barachło... Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 15:54 Nie Skarbeńku - na mniejsze zło. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 16:03 No to masz mniejsze zło - reprezentują Cię sługusy Moskwy. To ambasada rosyjska nie zgodziła się (pytali o to) na przeniesienie pomnika Czterech Śpiących. Przeniesienie, nawet nie zburzenie. To kto tu rządzi? Na kogo pośrednio zagłosowałeś? Przemyśl to. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 16:38 A masz jakiś link do tych rewelacji? Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 16:44 wpolityce.pl/wydarzenia/61299-radni-postkomunistyczni-i-z-po-odrzucili-wniosek-o-wprowadzenie-do-porzadku-obrad-sprawy-pomnika-rtm-pileckiego-walka-jednak-dopiero-sie-zaczyna Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 16:48 Tak, dzięki już znalazłem. Jestem w trakcie czytania. Później nastąpi proces zwany weryfikacja wiec na wnioski trzeba chwilkę poczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 16:55 A w którym miejscu w owym artykule mowa jest o tym że radni głosowali zgodnie z wytycznymi ambasady rosyjskiej? Widziesz Anwad, a może oni po prostu nie chcą awantury i kierują się wolą mieszkanców? tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,warszawiacy-chca-czterech-spiacych-na-pradze,73892.html Co do mnie to uważam że akurat ten pomnik należałoby przenieść w inne miejsce, ale jest to moje prywatne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 16:59 "Obecnie usunięty nie ze względu na odzyskanie przez nas niepodległości, ale ze względu na budowę metra ma niestety wrócić prawie dokładnie na swoje dawne miejsce. Ambasada rosyjska nie zgodziła się na przeniesienie go na cmentarz żołnierzy Armii Czerwonej. Ambasada obcego państwa zdecydowała o tym, gdzie co ma stanąć w Warszawie !! To tak, jakby Marszałek J. Piłsudski pytał się Kremla, czy może wyburzać carskie pomniki…". wpolityce.pl/artykuly/61292-uczmy-sie-od-ii-rp-wszystkie-obce-pomniki-zostaly-natychmiast-zburzone-pomnik-pileckiego-w-miejsce-czterech-spiacych Naprawdę uważasz, że chodziło jednak o wolę mieszkańców? O Święta Naiwności!... Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 17:06 To tylko insynuacja, którą posługuje się dziennikarz. Jeżeli kogoś nazywm sowieckim pachołkiem to musze mieć niezbite dowody na to że mam ku temu podstawy. Dla przykłądu nie mam problemu żeby torsona nazwać komunistycznym pryszczem. Dopuszczam taką możlwiość, iż radni kierują się wolą mieszkańców jak również dopuszczam taką możliwość iż nie chcę wywoływać awantury politycznej, ku temu prą posłowi PiS ( wystarczy posłuchać ich argumentacji). Moje zdanie na temat umiejscowienia pomnika 4sleepersów znasz. Pomniki to symbole, a symbol polsko-rosyjskiego braterstwa broni to tryumf komunistycznej propagandy. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 17:12 Przez takich jak Ty ufnych misiów, normalni ludzie muszą płacić. I to w sensie dosłownym - w czasie, gdy na wszystko brakuje pieniędzy, 2 miliony na odnowę sowieckiego pomnika się znajdą. Czy w II RP też wywoływano awanturę polityczną, burząc carskie pomniki? Może sympatycy bolszewików się burzyli. Ktoś na to zwracał uwagę? Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 17:21 Widzisz... Poruszamy sie po bardzo delikatnej ścieżce. Nie należy deptać cudzej wrażliwości i koniecznie trzeba oddzielić bieżącą politykę od sfery pamięci. Wielu sowiekich żołnierzy zgineło na ziemiach polskich. Wielu Polaków walczyło w I i II armii WP u boku swoich radzieckich towarzyszy. Nie walczyli za Stalina, nie walczyli o taką Polskę jaką po wojnie zbudowali komuniści. Czy Twoim zdaniem Rosjanie powinni odmówić zbudowania pomnika upamiętniającego polskiego prezydenta w Smoleńsku np. pod pretekstem tego, że w czasie wojny rosyjsko - gruzińskiej opowiedział się po stronie Gruzji? Także więcej delikatności i empatii. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 20:24 > To tylko insynuacja, którą posługuje się dziennikarz. Jeżeli kogoś nazywm sowie > ckim pachołkiem to musze mieć niezbite dowody na to że mam ku temu podstawy. Taka i insynuacja, ufny misiu... "Platforma zachowuje dyplomatyczny dystans. - Przygotowujemy plan zagospodarowania dla tego terenu, który ostatecznie przesądzi o losie monumentu. Poprosiliśmy Radę Ochrony Miejsc Pamięci Walk i Męczeństwa o konsultacje z ambasadą Rosji. Dużo zależy od jej zdania - mówi wiceprezydent miasta Jacek Wojciechowicz (PO)". warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,7607694,PiS_chce_wysadzic_w_powietrze_pomnik__czterech_spiacych_.html Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 21:01 > -radni-postkomunistyczni-i-z-po-odrzucili-wniosek-o-wprowadzenie-do-porzadku-obrad-sprawy-pomnika-rtm-pileckieg Zaraz zaraz Łądziu. To zabronili stawiania pomnika czy zdecydowali nie rozpatrywać sprawy? Hę? Odpowiedz Link Zgłoś
psole Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 15:13 Zaprzaństwo polsko języczne, które jest tutaj notorycznie większością. Sprytny Stalin Polaków wysłał na Syberię, a jako repatriantów przysłał komsomolców. Trzy dni Huta w Irkucku klepała krzyżyki dla kretów. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 15:17 Ale że nawet nie zachowują pozorów nawet w sferze symbolicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
psole Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 15:21 Stalin trochę piany bił. Michnika rodzicieli puścił z Andersem naokoło. Później ten uwiarygodniony, uwiarygadniał tamtych, mówił , że to polskie polaki, no to śmielej sobie poczynają. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 15:13 Olek Ścios jest warszawskim radnym? Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 15:28 A co na to mieszkańcy Pragi? Moze referendum w tej sprawie. Miałoby wiekszy sens niz to odwoławcze. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 15:32 Jakie referendum? Ta sprawa jest oczywista - jeśli żyjemy w Polsce niepodległej. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 15:54 60 lat ludzie na Pradze pod tym pomnikie się umawiali , nie jest wcale brzydki , a napis jesli jest ,jaki był, to mozna zmienić. Dla rotmistrza mozna znaleźć jeszcze bardziej eksponowane miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
erte2 Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 18:34 anwad napisała: Jakie referendum? Ta sprawa jest oczywista Żabciu - referendum jako najwyższa forma demokracji. Jakoś w tym przypadku ci nie pasuje ? Bo byłoby niezgodne z linią wytyczona przez KC PiS i jej genseka tow. Kaczyńskiego ? Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj Odwalić się PiS_dzielce od pomników, których nie 29.08.13, 15:29 nie wybudowaliście. Burzcie sobie to co wybudowaliście sami, np pomniki kartofla, a od "Czterech Śpiących" wara, bo są częścią historii Warszawy i nie czczą armii radzieckiej jako takiej , tylko upamietniają jej żołnierzy, którzy w bitwie o Warszawę polegli. A to, ze polegli, to nie ma żadnej watpliwosci, bo to nie była szalona wycieczka do smoleńska tylko prawdziwa bitwa z hitlerowcami. Całą resztę pozostawiam ocenie historyków Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 15:33 anwad napisała: > Radni SLD i PO właśnie nie zgodzili się, by pomnik Rotmistrza Witolda Pileckieg > o stanął na miejscu komunistycznego pomnika Czterech Śpiących na Placu Wileński > m w Warszawie. > > Komu oni służą? Kogo reprezentują? Kto ich wybrał? Rozumiem, że chodziło o miejsce. Tutaj ich popieram. Panu Rotmistrzowi należy oddać cześć również pomnikiem ale w miejscu "wolnym" bez prowokacji. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 15:35 Jakim wolnym? Przecież to miejsce będzie wolne, bo sowiecki pomnik - wybudowany na miejscu, w którym przed opanowaniem Polski przez Sowietów planowany był pomnik księdza Ignacego Skorupki - już tam stać nie będzie. Jeśli żyjemy w Polsce niepodległej. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 15:44 anwad napisała: > Jakim wolnym? Przecież to miejsce będzie wolne, bo sowiecki pomnik - wybudowany > na miejscu, w którym przed opanowaniem Polski przez Sowietów planowany był pom > nik księdza Ignacego Skorupki - już tam stać nie będzie. Jeśli żyjemy w Polsce > niepodległej. ....czyli prochy pana Rotmistrza też są wykorzystywane do prowokacji politycznych i rozróby politycznej :( Niestety ! Niemcy to też wolny kraj a chociażby w centrum Berlina stoi wielki pomnik postawiony sowietom. Toż to historia. Po śmierci nie ma PO i PiS ani też sowietów i demokratów. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 15:49 Rany, a Ty w kółko: "nie drażnić cara, nie drażnić cara". Sowieci nie byli polskimi wyzwolicielami, więc nie ma żadnego powodu, by stał w Polsce ich pomnik. Może jedynie dziwić, że w wolnej Polsce ktokolwiek może postrzegać rozebranie pomnika okupanta jako prowokację. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 15:54 anwad napisała: > Rany, a Ty w kółko: "nie drażnić cara, nie drażnić cara". Co innego pogląd a co innego pomnik Rotmistrza. Po co mieszać w rozróbę pamięć Pileckiego ? Po co ? Nie odniosłeś się do wolnego kraju Niemcy gdzie dla przykładu stoi sowiecki nie tyle pomnik ale wilki plac z pomnikami i czołgiem, artylerią. Wpisz w gogle : Berlin, Sowjetisches Ehrenmal Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 15:59 Niemcy to zły przykład. Przecież ten naród też częściowo jest zsowietyzowany. I Ty nadal nie rozumiesz - o jakiej rozróbie mowa? Jej w ogóle by nie było, gdyby Polska była wolnym krajem! Kończę, bo nie chce mi się gadać z człowiekiem bez honoru, o mentalności usłużnego, koncyliacyjnego niewolnika... Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 16:23 anwad napisała: > Niemcy to zły przykład. Przecież ten naród też częściowo jest zsowietyzowany. Czy podać Ci przykłady z innych krajów. Niemcy zsowietyzowane ?! Oszalałaś ?! > Kończę, bo nie chce mi się gadać z człowiekiem bez honoru, o mentalności usłużn > ego, koncyliacyjnego niewolnika... No ładnie. ...i czym Ty się różnisz od leminżego hrabiego, który nie mając argumentów określa mnie moherem a Ty w takiej samej sytuacji sowieckim niewolnikiem :) Oszołomy ! Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 16:29 Zamiast biadolić, poświęć czas na przykład na naukę historii. Odpowiedz Link Zgłoś
superspec Jestem zawodowym historykiem. 29.08.13, 16:35 Przegraliśmy wojnę z Rosją.A czy w następnej wygramy? To pytanie do polityków polskich i rosyjskich.A nie historyków! Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: Jestem zawodowym historykiem. 29.08.13, 16:37 superspec napisał: > Przegraliśmy wojnę z Rosją.A czy w następnej wygramy? To pytanie do polityków p > olskich i rosyjskich.A nie historyków! Ja bym jeszcze zapytał historyków : Tuska, Komorowskiego, Nałęcza :)) Odpowiedz Link Zgłoś
superspec Re: Jestem zawodowym historykiem. 29.08.13, 16:40 Oni się sprzeniewierzyli zawodowi historyka i stali się politykami. A skutki są opłakane dla Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
samantha.1 Re: Jestem zawodowym historykiem. 29.08.13, 16:53 superspec napisał: > Oni się sprzeniewierzyli zawodowi historyka i stali się politykami. A skutki są > opłakane dla Polski. Może jednak byłoby lepiej gdyby się historią zajmowali,nie polityka? Odpowiedz Link Zgłoś
superspec Re: Jestem zawodowym historykiem. 29.08.13, 16:58 Zgadzam się. Aczkolwiek uważam, że Tusk i Komorowski byliby bezrobotni albo musieliby się przekwalifikować. Odpowiedz Link Zgłoś
erte2 Re: Jestem zawodowym historykiem. 29.08.13, 18:39 superspec napisał: Aczkolwiek uważam, że Tusk i Komorowski byliby bezrobotni albo musieliby się przekwalifikować. No to właśnie się przekwalifikowali. Jeden jest Premierem, a drugi Prezydentem. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 16:52 anwad napisała: > Zamiast biadolić, poświęć czas na przykład na naukę historii. Nie biadolę tylko się zadziwiam stopniem oszołomstwa z mojej lewej i prawej strony. Nauka historii nie ma nic wspólnego z tym co napisałem. Powtórzę: nie powinno się uprawiać polityki na nieboszczykach ! Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Masz link 29.08.13, 15:58 pl.wikipedia.org/wiki/Pomnik_%C5%BBo%C5%82nierzy_Radzieckich_w_Berlinie_(Tiergarten) ..i takich miejsc w Berlinie jest wiele. Prawie non stop palą się tam świeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus A ja mam propozycję kompromisową. 29.08.13, 15:42 Niech w tym miejscu stanie pomnik Generała T. Rozwadowskiego. Przy trasie na Radzymin. To dobre miejsce. Miejsce zacne i z oczu warszawiaków niech znikną Ci obsrani przez gołębie ruscy żołnierze, którzy spali na prawym brzegu Wisły w chwili gdy wykrwawiała się Warszawa. wiosnaludzikow napisał: > anwad napisała: > > > Radni SLD i PO właśnie nie zgodzili się, by pomnik Rotmistrza Witolda Pil > eckieg > > o stanął na miejscu komunistycznego pomnika Czterech Śpiących na Placu Wi > leński > > m w Warszawie. > > > > Komu oni służą? Kogo reprezentują? Kto ich wybrał? > Rozumiem, że chodziło o miejsce. Tutaj ich popieram. Panu Rotmistrzowi należy o > ddać cześć również pomnikiem ale w miejscu "wolnym" bez prowokacji. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 15:57 Lepiej nie kombinować. Pilecki zasługuje na upamiętnienie. Nie zasłużył na burzenie innych pomników i stawianie na tym miejscu jego byłoby poniżej jego godności. To instrumentalne potraktowanie go i nasuwa podejrzenie że nie chodzi o upamiętnienie go a o politykę. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 16:00 Ale tu chodzi o symboliczne zwycięstwo nad sowieckim okupantem. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 16:05 I musisz robić to akurat Pileckim? Nie można go upamiętnić osobno? To żołnierz był. I z pewnością doceniał żołnierską krew. Kiedyś było coś takiego jak rycerskość. Rycerz szanował przeciwnika bo pokonanie wielkiego przeciwnika świadczyło też dobrze o nim. Może wart wrócić do tych zasad? Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 16:15 Nie rozróżniasz dwóch rzeczy - co innego grób, a co innego pomnik. Wiesz, co w II RP robiono z symbolami rosyjskiego panowania w Polsce - wysadzano w powietrze, w tym cerkwie. "Poświęciłem tyle miejsca na wymienienie tych wszystkich symboli carskiego panowania, żeby uzmysłowić, jak bardzo ważnym elementem propagandowym w utrwalaniu rosyjskiej władzy były stawiane przez zaborców pomniki. Co stało się z nimi po odzyskaniu przez Polskę niepodległości? Rzecz jasna, wszystkie obce pomniki zostały natychmiast zburzone, cytadela po usunięciu symbolów obcego panowania zamieniona na polskie koszary. Z ok. dwudziestu cerkwi zostawiono tylko dwie! (tę przy Dworcu Wileńskim i na cmentarzu prawosławnym). Resztę wyburzono, jako symbole znienawidzonych zaborców. Najwięcej problemów było z rozebraniem Soboru Aleksandryjskiego. Trzeba było do tego użyć aż ok. 15 tysięcy kontrolowanych wybuchów. Demontowano go 2 lata (1924-26). Pomimo, że była to jeszcze prawie nowa cerkiew, nikt się nie zastanawiał, czy ją zachować. Były to siłą narzucone Warszawie obce elementy rusyfikacji i jako takie musiały zniknąć! Nie pytaliśmy się żadnego innego państwa o to, czy możemy zmieniać wygląd swojej stolicy…". wpolityce.pl/artykuly/61292-uczmy-sie-od-ii-rp-wszystkie-obce-pomniki-zostaly-natychmiast-zburzone-pomnik-pileckiego-w-miejsce-czterech-spiacych Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 16:12 Ale tu chodzi o symboliczne zwycięstwo nad sowieckim okupantem. naaasr... na groby ,rozwalić pomniki tylko na takie zwycięstwo was stać posrań cy. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 propozycja nowego święta narodowego 29.08.13, 15:57 18 wrzesień. Tego dnia w 1993r. ostatni żołnierz wojsk okupacyjnych opuścił Polskę. Może to otrzeźwi co poniektórych. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: propozycja nowego święta narodowego 29.08.13, 16:57 wojciech.2345 napisał: > 18 wrzesień. > Tego dnia w 1993r. ostatni żołnierz > wojsk okupacyjnych opuścił Polskę. > > Może to otrzeźwi co poniektórych. A co to ma wspólnego z pomnikiem Rotmistrza i jego lokalizacją ? Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: propozycja nowego święta narodowego 29.08.13, 21:16 wiosnaludzikow napisał: > A co to ma wspólnego z pomnikiem Rotmistrza i jego lokalizacją ? ------------ Niewyspanych "przenieść" do Kozłówki, a tam postawić np. pomnik Rotmistrza lub skasować to miejsce pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś
superspec Trzeba na złość zrobić homofobowi Putinowi?:) 29.08.13, 16:14 Czyż nie tak?:) Odpowiedz Link Zgłoś
gat45 Biedny pan Rotmistrz 29.08.13, 16:20 Nie zasłużył sobie na bycie maczugą. Ani łomem :( Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: Biedny pan Rotmistrz 29.08.13, 16:59 gat45 napisała: > Nie zasłużył sobie na bycie maczugą. Ani łomem :( Doprecyzuj. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Biedny pan Rotmistrz 29.08.13, 17:23 A czego nie rozumiesz? Postać wielkiego Polaka, a takim był rotmistrz Pilecki, nie powinna być wykorzystywana do bieżących rozgrywek politycznych i do utarcia nosa rosyjskim kombatantom. Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Pomnik Czterech Śpiących ma zostać !! 29.08.13, 16:35 Nikomu w Warszawie nie kojarzy się sowiecką okupajcą.Chyba tylko chorym z nienawiści pisiorom.Gdyby nawet teoretycznie miał zniknąć i tak wszyscy będą sie spotykac koło "czterech śpiących" A gdybyś widziała ten pomnik to byś zobaczyła,że są tam również żołnierze polscy.Odwal się od spraw warszawskich,chyba,że chcesz w ten pomnik wkomponować Lecha Kaczyńskiego zamiast jednego z sowietów. Odpowiedz Link Zgłoś
jacekm22 Re: Pomnik Czterech Śpiących ma zostać !! 29.08.13, 16:41 Pislamistko !! Autorko watku ... Polska jet juz zas...na pomnikami , trza by se w koncu dac spokoj z ta pomnikowa mania ...!! Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: Pomnik Czterech Śpiących ma zostać !! 29.08.13, 17:00 alistair-p napisał: > Nikomu w Warszawie nie kojarzy się sowiecką okupajcą. To nieprawda. Wielu kojarzy się z okupacją ale ...powinien zostać. To historia. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Pomnik Czterech Śpiących ma zostać !! 29.08.13, 17:15 Nikomu w Warszawie nie kojarzy się sowiecką okupajcą po pierwsze z jaką okupacją ? a po drugie niektórym wszystko się kojarzy z............ Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Pomnik Czterech Śpiących ma zostać !! 29.08.13, 17:38 "Pomnik Braterstwa Broni, zwany "pomnikiem czterech śpiących", został wybudowany w 1945 r. na placu Wileńskim na warszawskiej Pradze Północ. Autorstwo projektu pomnika przypisuje się radzieckiemu majorowi A. Nieńko, który jest także autorem Pomnika Wdzięczności Armii Radzieckiej (Sic!) w warszawskim Parku Skaryszewskim. Projekt zrealizowali architekci i rzeźbiarze pracujący w Biurze Odbudowy Stolicy. Początkowo rzeźby były jedynie gipsowymi odlewami, które w 1947 r. zastąpiono odlewami w brązie, uzyskanym z przetopienia niemieckiej amunicji. Na cokole pomnika umieszczono napis: "Chwała bohaterom Armii Radzickiej, towarzyszom broni, którzy oddali swe życie za wolność i niepodległość narodu polskiego (Sic! po raz wtóry). Pomnik ten wznieśli mieszkańcy Warszawy 1945". W 2011 r., w związku z budową drugiej linii metra w Warszawie, pomnik przeniesiono i oddano do renowacji. W 2013 r. warszawski Sąd Rejonowy orzekł, że obiekt nie spełnia wymogów bycia pomnikiem. - W obecnych realiach politycznych z krajobrazu naszego kraju zniknęło wiele pomników, dokumentujących poprzednią epokę - stwierdziła sędzia Ewa Grabowska. Sąd uznał, że pomnik należy rozebrać. Przeciwko ponownemu instalowaniu pomnika na Pradze protestują mieszkańcy okolicznych wspólnot mieszkaniowych." Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Pomnik Czterech Śpiących ma zostać !! 29.08.13, 17:45 Sąd uznał, że pomnik należy rozebrać. o czym bredzisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Pomnik Czterech Śpiących ma zostać !! 29.08.13, 17:49 Słowem : "bredzisz" - obrażasz niezależny konstytucyjny organ. Ja tylko cytowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Pomnik Czterech Śpiących ma zostać !! 29.08.13, 17:54 Ja tylko cytowałem nie, zmyśliłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Umiesz szczekać? 29.08.13, 18:01 Wierz mi, że w tym wypadku to żadna zaczepka. www.polskatimes.pl/artykul/979743,warszawa-pomnik-rotm-pileckiego-na-placu-wilenskim-sld-mieszkancy-chca-tam-czterech-spiacych,2,id,t,sa.html Bo chyba jednak będziesz musiał spróbować odszczekać, ku mojej nieokiełznanej radości. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Umiesz szczekać? 29.08.13, 18:17 odszczekam jak wskażesz wyrok sądu ,który mówi o rozebraniu pomnika. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Umiesz szczekać? 29.08.13, 18:22 Masz wskazówkę: tvp.info/magazyn/po-godzinach/sad-nad-pomnikami/11746433 Poleć do sąd u rejonowego i poszukaj akt sprawy. A Teraz szczekaj dotąd aż powiem już!... Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Umiesz szczekać? 29.08.13, 18:29 sędzia Grabowska kategorycznie stwierdziła, że oba „pomniki” powinny zostać rozebrane. twierdzenie to nakaz ,czy prywatna opinia jak np.andzi. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Czy ja powiedziałem - już? 29.08.13, 18:43 sugerowałeś wprost pisząc sąd uznał, że pomnik należy rozebrać. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Czy ja powiedziałem - już? 29.08.13, 18:45 Cytowałem. Wiesz co to jest cytat, czy w tej kwestii również oczekujsz bratniej pomocy? Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Czy ja powiedziałem - już? 29.08.13, 19:03 tw_wielgus napisał: > Cytowałem. Wiesz co to jest cytat, czy w tej kwestii również oczekujsz bratniej > pomocy? OK ,nic nie sugerowałeś tylko cytowałeś . Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Pomnik Czterech Śpiących ma zostać !! 29.08.13, 17:50 Najbardziej interesuje mnie wyrok sądu.Skąd takie informacje?Jako warszawiak,zamieszkały do tego na Pradze jestem cholernie ciekaw. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Pomnik Czterech Śpiących ma zostać !! 29.08.13, 18:00 > Najbardziej interesuje mnie wyrok sądu.Skąd takie informacje? W "Wybiórczej" i TVN24 nie podali? niezalezna.pl/43550-sad-czterech-spiacych-i-inne-komunistyczne-symbole-nie-pomniki-nalezy-je-rozebrac Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Pomnik Czterech Śpiących ma zostać !! 29.08.13, 18:25 Pewnie zaraz tu podasz treść decyzji o zniszczeniu tego obiektu.Wyrok dotyczył dwóch chuliganów i to wszystko.Uzasadnienie,to co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Pomnik Czterech Śpiących ma zostać !! 29.08.13, 18:03 Ale czy ja Ci zabraniam własnej interpretacji dzieł sztuki uzdolnionego majora sowieckiej armii. Mnie się sam pomnik jako taki podoba. Jego wymowa i symbolika mniej. Link do informacji podałem powyżej ( w odpowiedzi hrabiemu) A propos nie jestem za zburzeniem PKiN. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Pomnik Czterech Śpiących ma zostać !! 29.08.13, 18:11 Te symbole to ,,rybka". Należy rozebrać PKIN i Plac Konstytucji ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
aniechto.only Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 18:54 Ciekawy głos z prawej strony: - Czy radni PiS, którzy podjęli opisane działania, zdają sobie sprawę, że zmierzają one do ustawienia Polski w pozycji państwa, które przegrało II wojnę światową razem z III Rzeszą? Czy nie chcą przyjąć prostego faktu, że Polska przez całą wojnę była członkiem koalicji antyhitlerowskiej, razem z USA, Anglią i ZSRR? - Czy działacze PiS mają świadomość, że ich inicjatywa idzie w sukurs tezom historiografii niemieckiej? - Czy działacze PiS wiedzą, że nawet w Wiedniu znajduje się pomnik Żołnierzy Radzieckich (monumentalna kolumna przy Schwarzenbergerplatz), i że politycy austriaccy nie czynią na pomnik podobnych, jak w Polsce, zamachów, pomimo że Austria po wcieleniu w 1938 r. do III Rzeszy ewidentnie była państwem pokonanym w wyniku ostatniej wojny? - Czy PiS nie chce pamiętać, że zwycięstwo III Rzeszy w tej wojnie oznaczałoby zagładę narodu polskiego (Generalplan Ost) w całości? I że tylko klęska Niemiec na Wschodzie uratowała nas przed tą hekatombą? - Czy PiS ma świadomość, że nie szanując pamięci zwykłych żołnierzy radzieckich (Rosjan, Ukraińców, Białorusinów, Gruzinów, Ormian, Kazachów itp.), którzy ginęli i przelewali krew na polskiej ziemi, nie w imię ideologii, ale dla wyzwolenia Polski spod niemieckiego jarzma – naraża po raz kolejny stosunki polsko-rosyjskie na zaognienie i narastanie niechęci a nawet nienawiść ze strony milionów Rosjan, dla których II wojna światowa to świętość? Czy nie wiedzą, że ci prości żołnierze walczący u boku Polaków na pierwszej linii frontu nie byli enkawudzistami, i tak samo byli narażeni na aresztowanie (na przykład kpt. Aleksander Sołżenicyn)? - I wreszcie, czy politycy i działacze PiS-u mają świadomość, że podjętymi działaniami obrażają również pamięć setek i tysięcy żołnierzy Armii Krajowej, którzy walczyli w szeregach 1. i 2. Armii Wojska Polskiego? Nie chcą pamiętać, że razem z żołnierzami rosyjskimi zdobywali oni Kołobrzeg, forsowali Odrę i szturmowali Berlin, a byli wśród nich tacy choćby jak gen. Stanisław Nałęcz-Komornicki, powstaniec warszawski, żołnierz AK, a potem 1. Armii Wojska Polskiego? Maciej Motas www.konserwatyzm.pl/artykul/3560/pis-u-walka-z-pomnikami-i-polska-pamiecia-historyczna Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 19:27 Z prawej, bo publikuje na stronie, która nazywa się konserwatyzm.pl? Aha. Odpowiedz Link Zgłoś
aniechto.only Re: Moskiewskie pachołki w akcji 30.08.13, 07:48 Bardziej na prawo niż Antoś z Jarkiem i z twoim guru, który was srtarannie ociosuje. Odpowiedz Link Zgłoś
7o7o7 Czy na temat Pomnika Czterech Śpiących coś wiesz 29.08.13, 19:55 czy kompletnie nic? Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Nie ma innego miejsca dla Pileckiego? 29.08.13, 19:58 anwad napisała: > Radni SLD i PO właśnie nie zgodzili się, by pomnik Rotmistrza Witolda Pileckieg > o stanął na miejscu komunistycznego pomnika Czterech Śpiących na Placu Wileński > m w Warszawie. Pilecki miałby być popłuczyną po komuszym obelisku? Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 19:58 Tak, tak, wondziu, skoro TY sie pojawiasz, to znaczy się: pachołki moskiewskie w akcji. Przecież jesteś takim pachołkiem, prawda????? Odpowiedz Link Zgłoś
iq-ok Kolejna głupawa hucpa, durne granie na emocjach 29.08.13, 20:01 Postawmy pomnik Pileckiego akurat w tym miejscu, otwórzmy kolejny front walki o prawdziwą "polskość", sprawdźmy "patriotyzm" oponentów politycznych. Rozpalmy spory o wszystko co tylko możliwe. To jest "polityka historyczna" PiSolubnych. Nic z tego nie wynika poza okazją do wyzwania oponentów od "pachołków" i "zaprzańców". Powiedz mi anwad jedno. Skoro ten komunistyczny symbol tak upokarza i upokarzał Polaków co zrobił w sprawie jego usunięcia Lech Kaczyński i PiS gdy rządził Warszawą przez cztery lata. Nie przypominam sobie najmniejszej jego inicjatywy w tym względzie. To utwierdza mnie jedynie w przekonaniu, że cały ten zgiełk nie z potrzeby serca i troski o godność narodową wynika a jest jedynie polityczną hucpą, na którą jak zwykle nabierają się egzaltowane panienki. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Kolejna głupawa hucpa, durne granie na emocja 29.08.13, 20:29 Powiedziano "sprawdzam". I okazało się. Odpowiedz Link Zgłoś
iq-ok Re: Kolejna głupawa hucpa, durne granie na emocja 29.08.13, 20:42 Pusta retoryka :). Równie dobrze można powiedzieć, że już sprawdzono PiS. Gdy miał realną władzę "Czterej śpiący" go nie interesowali. Pewnie też "moskiewskie pachołki" :):):). Odpowiedz Link Zgłoś
aniechto.only Re: Kolejna głupawa hucpa, durne granie na emocja 30.08.13, 07:51 Najlepszy w dziejach prezydent Warszawy okazał się być moskiewskim pacholkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: Kolejna głupawa hucpa, durne granie na emocja 30.08.13, 07:56 Odpowiadasz na: aniechto.only napisała: > Najlepszy w dziejach prezydent Warszawy okazał się być moskiewskim pacholkiem? " najlepszy prezydent w dIejach Warszawy" jest tak samo prawdą jak " moskiewski pachołek", Jeden świr z tej a srugi świr z drugiej strony :) Odpowiedz Link Zgłoś
iq-ok Ależ wiosenko :):) 30.08.13, 09:28 Ja tylko próbuję uświadomić anwad do jakich konsekwencji logicznych i semantycznych możemy dojść stosując jej (powiedzmy szczerze dość grubiańską) retorykę. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Kolejna głupawa hucpa, durne granie na emocja 29.08.13, 21:51 Dokladnie,dawno hupcy nie bylo, muszOm nadrobic Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 20:09 anwad napisała: > Radni SLD i PO właśnie nie zgodzili się, by pomnik Rotmistrza Witolda Pileckieg > o stanął na miejscu komunistycznego pomnika Czterech Śpiących na Placu Wileński > m w Warszawie. > > Komu oni służą? Kogo reprezentują? Kto ich wybrał? i słusznie! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Moskiewskie pachołki w akcji 29.08.13, 20:20 anwad napisała: > Radni SLD i PO właśnie nie zgodzili się, by pomnik Rotmistrza Witolda Pileckieg > o stanął na miejscu komunistycznego pomnika Czterech Śpiących na Placu Wileński > m w Warszawie. E myślałem ze temat dotyczy nadajników z Rosji obsługujących tatę z Torunia Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Moskiewskie pachołki w akcji 30.08.13, 15:19 zapijaczony_ryj 29.08.13, 15:29 Odpowiedz nie wybudowaliście. Burzcie sobie to co wybudowaliście sami, np pomniki kartofla, a od "Czterech Śpiących" wara, bo są częścią historii Warszawy i nie czczą armii radzieckiej jako takiej , tylko upamietniają jej żołnierzy, którzy w bitwie o Warszawę polegli. A to, ze polegli, to nie ma żadnej watpliwosci, bo to nie była szalona wycieczka do smoleńska tylko prawdziwa bitwa z hitlerowcami. Całą resztę pozostawiam ocenie historyków Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykano wy, to słoiki 30.08.13, 17:03 z ogórami możecie sobie przestawiać w podziemnych garażach różnych "park residence" a nie warszawskie pomniki. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Lista wstydu 30.08.13, 18:25 Oni głosowali przeciw wprowadzeniu do porządku dziennego postawienia pomnika rotmistrza Witolda Pileckiego na miejsce czczącego Armię Czerwoną monumentu „Czterech śpiących”: Izabela Chmielewska PO, Adam Cieciura SLD, Magdalena Czerwosz PO, Andrzej Golimont SLD, Jolanta Gruszka PO, Marcin Hoffman PO, Agnieszka Jakowicka PO, Lech Jaworski PO, Marta Jezierska PO, Paweł Lech PO, Dorota Lutomirska PO, Maria Łukaszewicz PO, Agnieszka Makles PO, Ewa Malinowska-Grupińska PO, Ewa Masny PO, Piotr Mazurek PO, Anna Pabisiak PO, Paulina Piechna-Więckiewicz SLD, Mariola Rabczon PO, Aleksandra Sheybal-Rostek PO, Tomasz Sybilski SLD, Jarosław Szostakowski SLD, Maria Szreder PO, Zofia Trębicka SLD, Sebastian Wierzbicki SLD, Joanna Wiśniewska-Najgebauer PO, Iwona Wujastyk PO, Małgorzata Zakrzewska PO, Dorota Zbińkowska PO, Bogdan Żuber SLD, Małgorzata Żuber-Zielicz PO. A ci wstrzymali się od głosu (też lista wstydu): Zbigniew Dubiel PO, Waldemar Marszałek SLD, Marcin Rzońca niezrzeszony, Maciej Wyszyński PO Nieobecni podczas głosowania: Maciej Maciejowski – niezrzeszony. Anna Byszewska-Nehrebecka PO, Alicja Tysiąc SLD Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Lista wstydu 30.08.13, 19:42 dzięki ańdżka ,wiem na kogo glosować za rok. Odpowiedz Link Zgłoś