Dodaj do ulubionych

Kosciol sie wymiga

IP: *.ipt.aol.com 27.03.02, 16:39
Kosciol sie wymiga w/s Paetza. On sam zrezygnuje ale nie uchroni to kosciola od
dalszej utraty autorytetu i zaufania.
Obserwuj wątek
    • Gość: Palme Re: Kosciol sie wymiga IP: 172.16.1.* 27.03.02, 17:35
      ..... oczywiscie ,ze nie . Przeciez KK to jak carat w 1918 roku ,albo ZSRR
      1989 roku, czyli : Kolos na glinianych nogach.....wszedzie na Zachodzie sie ta
      firma zawalila ,to i w Polsce sie zawali. A zobaczycie jak szybko, jak wejdzie
      Polska do UE ! Jak Papa zdechnie ,to wszystko ruszy na calego z gorki......
      • Gość: Ryszard Re: Kosciol sie wymiga IP: *.abo.wanadoo.fr 27.03.02, 18:41
        O tym , ze KK sie wymiga pisalem juz wczesniej, zaraz po rozpetaniu dyskusji nt
        w forum. Jest to wariant na wscchodnia europe lub wiedenski - czyli na
        spoleczenstwa silnie tradycjonalne i kato. Uwazam jednak palme, ze twoj watek z
        knurem w tytule jest nie na miejscu. Sam mam bardzo krytyczny stosunek do
        instytucji ale , chocby z racji wieku czlowieka, jakiegokolwiek, nie
        szafowalbym tego rodzaju odzywkami. jesli masz okazje to obejrzyj film AMEN
        Costy Gavrasa o pozycji KK w czasie wojny i roli slawetnego Pisa 12. Jesli to
        zobaczysz to nie wiem czy dospisz do rana spokojnie. Cos mi sie zreszta
        wydaje ; ze toto nie wejdzie na polskie ekrany.... Obym sie mylil. R.
        • Gość: Jaceq Re: Kosciol sie wymiga IP: *.ppp.szeptel.net.pl 27.03.02, 19:48
          Gość portalu: Ryszard napisał(a):
          > . jesli masz okazje to obejrzyj film AMEN
          > Costy Gavrasa o pozycji KK w czasie wojny i roli slawetnego Pisa 12. Jesli to
          > zobaczysz to nie wiem czy dospisz do rana spokojnie. Cos mi sie zreszta
          > wydaje ; ze toto nie wejdzie na polskie ekrany.... Obym sie mylil. R.

Myślę, że się nie mylisz. Niestety. Podziemie divx-owe też niestety (to mi znane) nie wyczuwa koniunktury.
          Podobnie z "Ostatnim kuszeniem Chrystusa". Ciekawa sprawa, że ktoś za mnie próbuje zdecydować, czy to
          arcydzieło, czy chała. Jak komuś uraża uczucia, to jego sprawa. Moich nie i chcę obejrzeć i obejrzę. W międzyczasie
          dodam, że choć z reguły szanuję cudze uczucia religijne i staram się ich nie obrażać, ale uczucia osób, które
          uważają, że mogą mi zabronić obejrzenia czegokolwiek, mam generalnie w dupie i osobami tymi głęboko gardzę.
          • Gość: Arek Kosciol to najgorszy cenzor swiata IP: *.ipt.aol.com 27.03.02, 20:29
            Oni tylko marza o tym, zeby zabronic wszystkiego co nie jest zgodne z linia
            kosciola. Kto tepil jak pies od IVw. wszelki przejaw wolnej mysli, obkladal
            zakazami dziela najwiekszych pisarzy. Zaczynaja od filmu z gola d... , a
            skoncza na dyskryminacji najwiekszych intelektualistow, jezeli ich dopuscic do
            koryta.
          • j#m Re: Kosciol sie wymiga ---- do Jaceq 28.03.02, 00:13
            Gość portalu: Jaceq napisał(a):

> Myślę, że się nie mylisz. Niestety. Podziemie divx-owe też niestety (to mi znan
            > e) nie wyczuwa koniunktury.
            > Podobnie z "Ostatnim kuszeniem Chrystusa". Ciekawa sprawa, że ktoś za mnie prób
            > uje zdecydować, czy to
            > arcydzieło, czy chała. Jak komuś uraża uczucia, to jego sprawa. Moich nie i chc
            > ę obejrzeć i obejrzę. W międzyczasie
            > dodam, że choć z reguły szanuję cudze uczucia religijne i staram się ich nie ob
            > rażać, ale uczucia osób, które
            > uważają, że mogą mi zabronić obejrzenia czegokolwiek, mam generalnie w dupie i
            > osobami tymi głęboko gardzę.

"Ostatnie kuszenie Chrystusa" było już emitowane w Polsce na Canal+.
            Interesujący, ale trochę mnie rozczarował - na tę wrzawę, którą wokół niego
            rozpętano...
            Odnośnie innyych filmów: był "Ksiądz", "Dogma", "Stygmaty", to i "Amen"
            wyświetlą. Za 10 lat może... ;-)). Pozdrawiam!

• Gość: Osa Re: Kosciol sie wymiga ---- do Jaceq IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 28.03.02, 00:37
              Zastanawiam sie skad ta patologiczna nienawisc do instytucji z ktora nic
              was nie wiaze.

Oczywiscie to nic nowego. Chrystus zostal ukrzyzowany, Szczepan
              ukamieniowany, za Nerona chrzescijanie byli wydawani na pozarcie przez
              zwierzeta, Luter nienawidzil i kosciola i Zydow (zreszta poczytajcie sami),
              rewolucja francuska zainstalowala naga prostytutke na oltarzu w Notre
              Dame, sowieci oglosili smierc wszelkiej religii i kutas kontynuuje ten
              watek z innymi na tym forum.

Tymczasem: sowieci zostali zmieceni z powierzchni ziemi, luteranizm
              rozpadl sie na miliony sekt albo zamienil sie w ateizm, Europa odrzucajac
              chrzescijanstwo przesuwa sie w obrecz islamu i dekadencji a tzw. "trzeci
              swiat" podaza masowo za Chrystusem. Przez 2 tysiace lat rozne pieski
              szczekaja (nie mowiac juz o ataku na Piusa 12 ktory uratowal tylu Zydow i
              po wojnie dostawal tysiace listow z podziekowaniami). Jak tylko wymarli ci
              co sie uratowali, na scene wkroczyli "zmieniacze historii". Tymczasem
              Kosciol trwa bo nie jest tworem ludzi (ktorzy go czesto korumpuja) ale
              tworem Chrystusa.
              • j#m Re: Kosciol sie wymiga ---- do Jaceq 28.03.02, 00:53
                Gość portalu: Osa napisał(a):

> Zastanawiam sie skad ta patologiczna nienawisc do instytucji z ktora nic
                > was nie wiaze.

Patologiczna nienawiść? A cóż mają filmy wspólnego z nienawiścią? Widziałaś/eś
                chociaż jeden z nich?
                Regularnie chodzę do kościoła ale nie przeszkadza mi to w chodzeniu do kina.
                A Luter był księdzem katolickim nim odszedł z koścoła...
              • kaszper Do Osa; tylko kwestia formalna 28.03.02, 01:24

Przez 2 tysiace lat rozne pieski
                > szczekaja (nie mowiac juz o ataku na Piusa 12 ktory uratowal tylu Zydow i
                > po wojnie dostawal tysiace listow z podziekowaniami). Jak tylko wymarli ci
                > co sie uratowali, na scene wkroczyli "zmieniacze historii". Tymczasem
                > Kosciol trwa bo nie jest tworem ludzi (ktorzy go czesto korumpuja) ale
                > tworem Chrystusa.
                --------------Ja nie chce obrazac uczuc religijnych, ale sie tak zaszanawiam,
                jesli Jezus przepowiadal nadejscie Krolestwa Bozego ("nie przeminie to pokolenie,
                az sie wszystko dokona") to po co zakladal Kosciol, ktory ma trwac ju 2 tysiace
                lat? Czy Jezus sie mylil, czy tez przekaz o Kosciele nie pochodzi od Niego.
                Osobiscie uwazam, ze Jezus sie nie mylil, zatem ....
                Zauwaz, ze o Kosciele nic nie wie ani Lukasz, ani Marek, ani Jan. Tylko u
                Mateusza ten wyraz spotkasz w 16 rozdziale. Jakie stad wnioski? Odpowiedz.
                • Gość: Osa Re: Do Osa; tylko kwestia formalna IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 28.03.02, 01:34
                  Chrystus mowil o zburzeniu Jerozolimy w ciagu zycia tego samego
                  pokolenia. A o czasie nadejscia konca czasow wg. niego wie "tylko Ojciec" i
                  najpierw Dobra Nowina musi byc gloszona calemu swiatu. Bez
                  zorganizownej instytucji jest to niewykonalne.

kaszper napisa?(a):

> Gos´c´ portalu: Osa napisa?(a):
                  >
                  >
                  > Przez 2 tysiace lat rozne pieski
                  > > szczekaja (nie mowiac juz o ataku na Piusa 12 ktory uratowal tylu Zydow
                  i
                  > > po wojnie dostawal tysiace listow z podziekowaniami). Jak tylko wymarli
                  ci
                  >
                  > > co sie uratowali, na scene wkroczyli "zmieniacze historii". Tymczasem
                  > > Kosciol trwa bo nie jest tworem ludzi (ktorzy go czesto korumpuja) ale
                  > > tworem Chrystusa.
                  > --------------Ja nie chce obrazac uczuc religijnych, ale sie tak zaszanawiam,
                  > jesli Jezus przepowiadal nadejscie Krolestwa Bozego ("nie przeminie to
                  pokoleni
                  > e,
                  > az sie wszystko dokona") to po co zakladal Kosciol, ktory ma trwac ju 2
                  tysiace
                  >
                  > lat? Czy Jezus sie mylil, czy tez przekaz o Kosciele nie pochodzi od Niego.
                  > Osobiscie uwazam, ze Jezus sie nie mylil, zatem ....
                  > Zauwaz, ze o Kosciele nic nie wie ani Lukasz, ani Marek, ani Jan. Tylko u
                  > Mateusza ten wyraz spotkasz w 16 rozdziale. Jakie stad wnioski?
                  Odpowiedz.

• kaszper Re: Do Osa; druga kwestia formalna 28.03.02, 01:49

> Chrystus mowil o zburzeniu Jerozolimy w ciagu zycia tego samego
                    > pokolenia. A o czasie nadejscia konca czasow wg. niego wie "tylko Ojciec" i
                    > najpierw Dobra Nowina musi byc gloszona calemu swiatu. Bez
                    > zorganizownej instytucji jest to niewykonalne.

---------Zgadzam sie bez zorganizowanej instytucji jest to niemozliwe, masz
                    racje. Ale dlaczego o Kosciele Jezus czesciej nie mowil? Tylko u Mt. Kwestia
                    formalna: przed zmartwychwstaniem mamy do czynienia z Jezusem, po zmartwychstaniu
                    bedzie to Chrystus. Teraz to nie rozumiem: Obok siebie istnieja dwie instytucje:
                    Kosciol i Krolestwo Boze? - Jesli mamy juz Krolestwo Boze, to po co jest Kosciol?-
                    Gdy Kosciol bedzie trwal do konca swiata, to szybciej sami zamkniemy oczy, niz
                    ujrzymy Krolestwo Boze. Albo jedno, albo drugie, ale moze sie myle, ja bym nie
                    utozsamial Krolestwa Bozego ze smiercia (PrzyjdzKr. Tw.) ...
                    • Gość: Osa Re: Do Osa; druga kwestia formalna IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 28.03.02, 17:45
                      "Krolestwo Boze" nie jest z tego swiata. Po zmartwychwstaniu "ten swiat"
                      ciagle istnieje ale dostal nowa perspektywe i zapewnienie ze zlo zostanie
                      ostatecznie zwyciezone przy drugim przyjsciu Chrystusa. Tyle ortodoksja....

kaszper napisa?(a):

> Gos´c´ portalu: Osa napisa?(a):
                      >
                      > > Chrystus mowil o zburzeniu Jerozolimy w ciagu zycia tego samego
                      > > pokolenia. A o czasie nadejscia konca czasow wg. niego wie "tylko
                      Ojciec"
                      > i
                      > > najpierw Dobra Nowina musi byc gloszona calemu swiatu. Bez
                      > > zorganizownej instytucji jest to niewykonalne.
                      >
                      > ---------Zgadzam sie bez zorganizowanej instytucji jest to niemozliwe,
                      masz
                      > racje. Ale dlaczego o Kosciele Jezus czesciej nie mowil? Tylko u Mt.
                      Kwestia
                      > formalna: przed zmartwychwstaniem mamy do czynienia z Jezusem, po
                      zmartwychstan
                      > iu
                      > bedzie to Chrystus. Teraz to nie rozumiem: Obok siebie istnieja dwie
                      instytucje
                      > :
                      > Kosciol i Krolestwo Boze? - Jesli mamy juz Krolestwo Boze, to po co jest
                      Koscio
                      > l?-
                      > Gdy Kosciol bedzie trwal do konca swiata, to szybciej sami zamkniemy
                      oczy, niz
                      >
                      > ujrzymy Krolestwo Boze. Albo jedno, albo drugie, ale moze sie myle, ja
                      bym nie
                      > utozsamial Krolestwa Bozego ze smiercia (PrzyjdzKr. Tw.) ...

• kaszper Re: Do Osa; trzecia kwestia formalna 29.03.02, 01:00

> "Krolestwo Boze" nie jest z tego swiata. Po zmartwychwstaniu "ten swiat"
                        > ciagle istnieje ale dostal nowa perspektywe i zapewnienie ze zlo zostanie
                        > ostatecznie zwyciezone przy drugim przyjsciu Chrystusa. Tyle ortodoksja....

----------"nowa Perspektywa"- brzmi enigmatycznie, pominmy; "zapewnienie ze zlo
                        zostanie ostatecznie zwyciezone przy drugim przyjsciu" Jezusa-------czyli
                        obietnica, ze kiedys bedzie lepiej, oczywiscie upraszczam, ale zanim Jezus
                        przyjdzie my zamkniemy oczy i to na wieki, nie rozwiaze to naszych, ludzkich,
                        problemow. Zlo zatem nie jest zwyciezone ostatecznie, czy Jezus cos przeoczyl,
                        gdy nas zbawial?-------Zbawic to znaczy ocalic, znowu upraszczam, mysle, ze Jezus
                        doskonale dopelnil swego dziela trzymajac sie ortodoksji, ale potrzeba
                        ostatecznego dopelnienia na koncu czasow, sugeruje mankament dziela zbawienia, a
                        to juz nie jest ortodoksyjne. Jak to mzna wytlumaczyc???
              • Gość: Ernest Do Osy IP: *.ipt.aol.com 28.03.02, 14:31
                Najwiekszymi wrogami kosciola sa ci, ktorzy nie widza jego bledow i nie mowwia
                o nich.Robiacy bledy, zadufani w sobie, grzezna w nich jak w bagnie bez dna.Nie
                powiesz chyba, ze rodzice zwracajacy dzieciom uwage sa ich wrogami, podobnie
                jak obcy patrzacy obiektywnie z pewnego dystansu. Dumni i zarozumiali nie
                przyjmuja zadnych uwag i traca na tym predzej czy pozniej.Dzieki krystyce
                postepowych ludzi kosciol zprzestal, o ile mi wiadomo, obkladania "indexem"
                czyli ordynarna cenzura niewygodnych pisarzy. Czy ty wiesz kobieto, ze
                wszystkie dziela Voltaire'a, Zoli, Georges Sand, Rabelais byly na
                indeksie.Podobnie dziela Hugo (Nedznicy, dzwonnik z Notre Dame). Nie musze
                mowic jk uboga bylaby kultura tego swiata, gdyby wciaz tylko przyklaskiwac
                wszelkim poczynaniom kosciola. Mysle, ze robia to jego wrogowie, czesto nie
                tylko z powodu intelektualnego ubostwa ale i z checi doczesnych korzysci.
                • Gość: Osa Re: Do Osy IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 28.03.02, 17:55
                  Indeks koscielny istnial jeszcze dlugo po tym jak "postympowi" ludzie (cytuje
                  tow. Dycembra), obrocili sie w proch. Sam pamietam jak czytalam
                  "Pszczoly" Maeterlinka podrzucone mi przez karmelitow z zaznaczeniem ze
                  ta ksiazka wtedy (lata 70-te), byla na indeksie i w zwiazku z tym nie nalezy jej
                  akceptowac bezkrytycznie. Indeks byl dla mnie i tego ksiedza instrumentem
                  doradczym a nie nakazowo-zakazowym (pomyliles z cenzura PRL). Do dzis
                  szukam koscielnych "indeksow" zalecajacych jakas literature albo filmy bo
                  trudno sie znalezc w tym chlamie rynkowym a siedzac w swojej dziedzinie
                  nie mam czasu czytac wszystkich recenzji. Indeks nie jest pomyslem
                  koscielnym (wylacznie). Od wielu lat chcialam zobaczyc co to sa "protokoly
                  medrcow syjonu" i inna tego typu literatura, ale nigdy jej nie znalazlam w
                  bibliotekach. Ktos jednak za mnie decyduje, tylko ten "ktos" to ludzie
                  "postympowi" ktorzy maja prawo atakowac innych ale nie siebie samych.

Gos´c´ portalu: Ernest napisa?(a):

> Najwiekszymi wrogami kosciola sa ci, ktorzy nie widza jego bledow i nie
                  mowwia
                  > o nich.Robiacy bledy, zadufani w sobie, grzezna w nich jak w bagnie bez
                  dna.Nie
                  >
                  > powiesz chyba, ze rodzice zwracajacy dzieciom uwage sa ich wrogami,
                  podobnie
                  > jak obcy patrzacy obiektywnie z pewnego dystansu. Dumni i zarozumiali
                  nie
                  > przyjmuja zadnych uwag i traca na tym predzej czy pozniej.Dzieki krystyce
                  > postepowych ludzi kosciol zprzestal, o ile mi wiadomo, obkladania
                  "indexem"
                  > czyli ordynarna cenzura niewygodnych pisarzy. Czy ty wiesz kobieto, ze
                  > wszystkie dziela Voltaire'a, Zoli, Georges Sand, Rabelais byly na
                  > indeksie.Podobnie dziela Hugo (Nedznicy, dzwonnik z Notre Dame). Nie
                  musze
                  > mowic jk uboga bylaby kultura tego swiata, gdyby wciaz tylko
                  przyklaskiwac
                  > wszelkim poczynaniom kosciola. Mysle, ze robia to jego wrogowie, czesto
                  nie
                  > tylko z powodu intelektualnego ubostwa ale i z checi doczesnych korzysci.

• dixi13 Re: Do Osy 28.03.02, 18:10

> Indeks koscielny istnial jeszcze dlugo po tym jak "postympowi" ludzie (cytuje
                    > tow. Dycembra), obrocili sie w proch. Sam pamietam jak czytalam
                    > "Pszczoly" Maeterlinka podrzucone mi przez karmelitow z zaznaczeniem ze
                    > ta ksiazka wtedy (lata 70-te), byla na indeksie i w zwiazku z tym nie nalezy je
                    > j
                    > akceptowac bezkrytycznie. Indeks byl dla mnie i tego ksiedza instrumentem
                    > doradczym a nie nakazowo-zakazowym (pomyliles z cenzura PRL). Do dzis
                    > szukam koscielnych "indeksow" zalecajacych jakas literature albo filmy bo
                    > trudno sie znalezc w tym chlamie rynkowym a siedzac w swojej dziedzinie
                    > nie mam czasu czytac wszystkich recenzji. Indeks nie jest pomyslem
                    > koscielnym (wylacznie). Od wielu lat chcialam zobaczyc co to sa "protokoly
                    > medrcow syjonu" i inna tego typu literatura, ale nigdy jej nie znalazlam w
                    > bibliotekach. Ktos jednak za mnie decyduje, tylko ten "ktos" to ludzie
                    > "postympowi" ktorzy maja prawo atakowac innych ale nie siebie samych.
                    >
                    >
                    > Gos´c´ portalu: Ernest napisa?(a):
                    >
                    > > Najwiekszymi wrogami kosciola sa ci, ktorzy nie widza jego bledow i nie
                    > mowwia
                    > > o nich.Robiacy bledy, zadufani w sobie, grzezna w nich jak w bagnie bez
                    > dna.Nie
                    > >
                    > > powiesz chyba, ze rodzice zwracajacy dzieciom uwage sa ich wrogami,
                    > podobnie
                    > > jak obcy patrzacy obiektywnie z pewnego dystansu. Dumni i zarozumiali
                    > nie
                    > > przyjmuja zadnych uwag i traca na tym predzej czy pozniej.Dzieki krystyce
                    > > postepowych ludzi kosciol zprzestal, o ile mi wiadomo, obkladania
                    > "indexem"
                    > > czyli ordynarna cenzura niewygodnych pisarzy. Czy ty wiesz kobieto, ze
                    > > wszystkie dziela Voltaire'a, Zoli, Georges Sand, Rabelais byly na
                    > > indeksie.Podobnie dziela Hugo (Nedznicy, dzwonnik z Notre Dame). Nie
                    > musze
                    > > mowic jk uboga bylaby kultura tego swiata, gdyby wciaz tylko
                    > przyklaskiwac
                    > > wszelkim poczynaniom kosciola. Mysle, ze robia to jego wrogowie, czesto
                    > nie
                    > > tylko z powodu intelektualnego ubostwa ale i z checi doczesnych korzysci.
                    >
                    ================================================================

Jeśli szukasz drogowskazów to i znajdziesz. Polecam pozycję Boya: "Nasi
                    okupanci", "Dziewice konsystorskie".
                  • Gość: Ernest Re: Do Osy IP: *.ipt.aol.com 28.03.02, 22:00
                    Nie przesadzaj. Mam nadzieje, ze brak mozliwosci odnalezienia w ksiegarniach
                    wszystkiego co chcialoby sie znalezc jest podyktowane zwyklym prawem popytu-
                    podazy.Pokaz mi kraj, w ktorym moglabys znalezc bez problemu w ksiegarniach
                    ksiazki, na ktore nie ma powszechnego popytu.Wydawcami specyficznych dziel sa
                    czesto ich autorzy, ktorzy poswiecaja na to caly majatek. Bankructwo albo zysk.
                    Nikt nie doplaca do tego z budzetu. Mozesz sprobowac, jezeli masz konto w
                    powaznym banku i znasz jezyki, szukac ksiazek w internecie.
                  • Gość: Ernest Re: Do Osy IP: *.ipt.aol.com 28.03.02, 22:08
                    Nie wiem dlaczego udzielasz tak pokretnej odpowiedzi w/s indexu koscielnego
                    Index to byla po prostu cenzura, za przekroczenie ktorej grozil ciezki grzech,
                    a ludzie kiedys bali sie tego i to byla metoda na unicestwianie autorow i ich
                    dziel. Zadne doradztwo. Komunisci, jako tepi z natury ludzie skorzystali z
                    doswiadczen, przeksztalcili je na wlasne potrzeby i tyle. Nie mogli grozic
                    pieklem, wiec grozili gulagiem, rozstrzelaniem itd. Krytyka i prawda grozila
                    jednym jak i drugim.
                    • Gość: Zosia Re: Do Osy IP: *.cvx21-bradley.dialup.earthlink.net 29.03.02, 05:57
                      Przepraszam ze sie wtracam, ale indeks koscielny dotyczyl tylko katolikow.
                      Usuwanie ksiazek z bibliotek i cenzura komunistyczna dotyczyla wszystkich.

Gość portalu: Ernest napisał(a):

> Nie wiem dlaczego udzielasz tak pokretnej odpowiedzi w/s indexu koscielnego
                      > Index to byla po prostu cenzura, za przekroczenie ktorej grozil ciezki grzech,
                      > a ludzie kiedys bali sie tego i to byla metoda na unicestwianie autorow i ich
                      > dziel. Zadne doradztwo. Komunisci, jako tepi z natury ludzie skorzystali z
                      > doswiadczen, przeksztalcili je na wlasne potrzeby i tyle. Nie mogli grozic
                      > pieklem, wiec grozili gulagiem, rozstrzelaniem itd. Krytyka i prawda grozila
                      > jednym jak i drugim.

• Gość: zoon Re: Kosciol sie wymiga IP: 62.179.0.* 28.03.02, 18:00
        ty zkretynialy idioto,proroku naiwnych!
        co masz do powiedzenia tym debilnym rozumem,powiedz mamusi,tylko ona synusia
        glupka moze wysluchac!
        Korzystasz z anonimowosci.Chetnie bym cie poznal i dokopal do dupy ile by
        wlazlo,abys nie parchal ludzkiego plemienia.
        Sral ci na pysk tobie i rodzinie ktora pozwolila ci zyc i obrazac uczucia
        normalnych.
        Czesc idioto do n-tej!!!
        • Gość: Jezus Re: Kosciol sie wymiga IP: 172.16.1.* 28.03.02, 18:13
          Gość portalu: zoon napisał(a):

> ty zkretynialy idioto,proroku naiwnych!
          > co masz do powiedzenia tym debilnym rozumem,powiedz mamusi,tylko ona synusia
          > glupka moze wysluchac!
          > Korzystasz z anonimowosci.Chetnie bym cie poznal i dokopal do dupy ile by
          > wlazlo,abys nie parchal ludzkiego plemienia.
          > Sral ci na pysk tobie i rodzinie ktora pozwolila ci zyc i obrazac uczucia
          > normalnych.
          > Czesc idioto do n-tej!!!

BRAVO ! To przeciez prawdziwa oparta na opanowaniu,milosci
          blizniego ,przebaczaniu i dobrotliwej zachety do wiary w religie,wypowiedz
          katolicka ! Tak trzymac katolicy ! Dzieki temu juz za pare lat bedzie w Polsce
          tyle tego katolicyzmu co w Zachodniej Europie ...! Wierze w wasza zajadlosc !
          Robcie tak dalej,zreszta co tu was powstrzymywac ,zacznijcie zabijac tak jak
          przez wiekszosc historii tej religii katolickiej......w imie boga i dobra
          oczywiscie.......Wszak to Ignacy Loyola wymyslil to powiedzenie,ze : CEL USWIECA
          SRODKI ! Bijcie ludzi niewierzacych i watpiacych oraz inteligencje wszak wasz
          bozek tez bil ludzi kijem na rynkach jak sie wkurzal ( az ,w koncu policja
          rzymska zgarnela bandziora....). ALLELUJA i do
          przodu !!!!!!

Nie dajcie sie otumanic miazmatom Humanizmu,Oswiecenia i Liberalizmu !
          Tylko miecz i krzyz w rekach ,a na ustach Miriam......
    • Gość: G'day Re: Kosciol sie wymiga IP: *.prem.tmns.net.au 28.03.02, 06:38
      Albo (na migi) pokazuje droge!
    • Gość: brzytwa Re: Kosciol sie wymiga IP: *.pcz.czest.pl 28.03.02, 17:49
      Gość portalu: Fan napisał(a):

> Kosciol sie wymiga w/s Paetza. On sam zrezygnuje ale nie uchroni to kosciola od
      >
      > dalszej utraty autorytetu i zaufania.

Czytam i czytam i nijak nie moge zrozumiec tego zdania. No bo jak,
      "Kosciol sie wymiga" ale "nie uchroni to kosciola..." :-?
      • Gość: Zon Re: Kosciol sie wymiga IP: 62.179.0.* 28.03.02, 18:05
        Odpowiedz moja dotycczy "Palmego"
        • Gość: ania Re: Do Osy IP: *.upc.chello.be 28.03.02, 22:18
          Wymienilas tylu swietych meczennikow,ze az mi sie plakac chce to moze wymien
          tych ,ktorych torturowala i mordowala swieta inkwizycja .
          • Gość: Zosia Re: Do Osy IP: *.cvx21-bradley.dialup.earthlink.net 29.03.02, 06:08
            Poczytaj troche o inkwizycji, bylo troche dobrych postow. To byl jedyny system prawny
            zreszta dosyc nowoczesny, do skazywania rozmaitych gagatkow. A zaczelo sie od skazywania
            kolaborantow z islamem w Hiszpanii. Jest kilku ludzi ktorych mi zal (np Jana Husa). Faktem pozostaje
            ze "krwawa" Inkwizycja jest odpowiedzialna za ok. 10% wyrokow smierci. Pozostale 90%
            to wyroki z rak "postympowych" protestantow. Nie wspomne o "postympowej" rewolucji francuskiej
            stalinizmie-leninizmie-trockizmie. Moge powiedziec ze w swietle epoki Kosciol wyglada na
            instytucje lagodna...

Gość portalu: ania napisał(a):

> Wymienilas tylu swietych meczennikow,ze az mi sie plakac chce to moze wymien
            > tych ,ktorych torturowala i mordowala swieta inkwizycja .

• Gość: ania Re: Do Zosi IP: *.upc.chello.be 29.03.02, 08:47
              Tak masz racje ktos juz mi nawet napisal ,ze inkwizycja dobrze karmila swoich
              wiezniow i polecil ksiazke pana Bialego .Zakon krzyzacki to tez rycerze bez
              skazy a ,ze wymordowali tyle niewinnych ludzi zrobili to w imie wiary ,wiec nie
              ma sprawy..A nawet te 10% torturowanych i spalonych na stosach niewinnych ludzi
              to drobnostka?Pogratulowac dobrego samopoczucia .
              • Gość: brzytwa Re: Do Zosi IP: *.pcz.czest.pl 29.03.02, 10:19

> ma sprawy..A nawet te 10% torturowanych i spalonych na stosach niewinnych ludzi
                > to drobnostka?Pogratulowac dobrego samopoczucia .

Inkwizycja w ciagu 277 lat swojego istnienia wydala 37 wyrokow smierci (sic!).
                W porownaniu do liczby ofiar "bojownikow o postep" roznej masci, po prostu
                nie ma o czym mowic. I jeszcze sprostowanie, tylko 1% a nie 10% wyrokow
                inkwizycji to byly wyroki smierci.

• Gość: Palme Re: Do Zosi IP: 172.16.1.* 29.03.02, 10:25
                  Gość portalu: brzytwa napisał(a):

> Gość portalu: ania napisał(a):
                  >
                  > > ma sprawy..A nawet te 10% torturowanych i spalonych na stosach niewinnych
                  > ludzi
                  > > to drobnostka?Pogratulowac dobrego samopoczucia .
                  >
                  > Inkwizycja w ciagu 277 lat swojego istnienia wydala 37 wyrokow smierci (sic!).
                  > W porownaniu do liczby ofiar "bojownikow o postep" roznej masci, po prostu
                  > nie ma o czym mowic. I jeszcze sprostowanie, tylko 1% a nie 10% wyrokow
                  > inkwizycji to byly wyroki smierci.
                  >

No prosze, a taki G.Bruno nikogo nie zabil i tez musial splonac......
                  • Gość: brzytwa Re: Do Zosi IP: *.pcz.czest.pl 29.03.02, 10:31
                    Gość portalu: Palme napisał(a):

> No prosze, a taki G.Bruno nikogo nie zabil i tez musial splonac......

Zacznij od liczenia ofiar komuchow, czerwony wieprzu.
                    • Gość: Palme fakty IP: 172.16.1.* 29.03.02, 10:48
                      Ofiary Komuchow byly niewielkie
                      ( kilka tysiecy,glownie w wojnie w Hiszpanii )......za to Reakcja wymordowala
                      miliony ludzi i zniewalala miliony ludzi ( feudalizm ). W ZSRR nie bylo
                      komunizmu tylko Hierarhiczny ( czyli anty-lewicowy ),Reakcyjny na wzor
                      Monarchii rezim Stalina.Podobnie bylo w CHRL.
                      Te rezimy o Prawicowej strukturze spolecznej czyli Hierarchcznej ,niszczyly
                      Lewice np. Kierenskiego ( socjaliste ) lub Trockiego ( komuniste ). Lewica :
                      socjalisci ( rzadzacy zreszta w UE lub Partia Demokratyczna w USA ) nigdy nie
                      mordowali,podonie jak prawie wogole nie zabijali prawdziwi Komunisci ( raczej
                      oni padli ofiara Prawicowych-hierarchicznych rezimow typu: ZSRR i
                      CHRL).
                      Zabijanie i mordowanie oraz zniewalanie to domena Prawicy
                      ( vide historia I RP ).A domena Liberalow sympatykow Kapitalizmu jest glodzenie
                      pracownikow najemnych....dlatego Kapitalizm np. w USA
                      zdechl.

ps. jak brzytwa chce zobaczyc swinie to niech sie przejrzy w
                      lustrze,chociaz moze w nim tez zobaczyc glupiego osla.......))))))
                  • Gość: Zosia Re: Do Zosi IP: *.dialsprint.net 29.03.02, 15:52
                    Bruno szulak guza. Porzucil sutanne, pojechal do Genewy i zostal kalwinista.
                    Niestety Kalwin wkrotce chcial go spalic za dzikie ataki. Uciekl wiec z Genewy i pojechal
                    do Rzymu zrobic to samo. Wszyscy mieli bol glowy, wiec trzeba cos bylo zrobic.
                    Facet mial pysk i rozum "palmego" i uzywal duzo epitetow w stylu "bialego knura".
                    J abym chetnie skazala "palmego" na srakobicie.

Gość portalu: Palme napisał(a):

> Gość portalu: brzytwa napisał(a):
                    >
                    > > Gość portalu: ania napisał(a):
                    > >
                    > > > ma sprawy..A nawet te 10% torturowanych i spalonych na stosach niewin
                    > nych
                    > > ludzi
                    > > > to drobnostka?Pogratulowac dobrego samopoczucia .
                    > >
                    > > Inkwizycja w ciagu 277 lat swojego istnienia wydala 37 wyrokow smierci (si
                    > c!).
                    > > W porownaniu do liczby ofiar "bojownikow o postep" roznej masci, po prostu
                    > > nie ma o czym mowic. I jeszcze sprostowanie, tylko 1% a nie 10% wyrokow
                    > > inkwizycji to byly wyroki smierci.
                    > >
                    >
                    > No prosze, a taki G.Bruno nikogo nie zabil i tez musial splonac......

• Gość: ania Re: Do Brzytwy IP: *.upc.chello.be 29.03.02, 10:30
                  Czy mozesz podac zrodlo,z ktorego zaczerpnales te dane?No i dopisz cos na
                  pochwale Zakonu Krzyzackiego.A gdzie sie podzial t co on Cie tak samego dzis
                  zostawil?Czyzby Go zmeczyla wczorajsza dyskusja o lekturach ?
                  • Gość: ania Re: Do Brzytwy IP: *.upc.chello.be 29.03.02, 10:40
                    Wiem skad wziales dane Rafal Ziemkiewicz .
                  • Gość: brzytwa Re: Do Brzytwy IP: *.pcz.czest.pl 29.03.02, 10:41

> Czy mozesz podac zrodlo,z ktorego zaczerpnales te dane?No i dopisz cos na
                    > pochwale Zakonu Krzyzackiego.A gdzie sie podzial t co on Cie tak samego dzis
                    > zostawil?Czyzby Go zmeczyla wczorajsza dyskusja o lekturach ?

Sa takie zrodla. Sa to powazne historyczne publikacje. Nie te popularne
                    z pisemek, i nie filmy z Hollywood. Przepraszam, ze nie mam przy sobie spisu
                    literatury na ten temat, ale podawal je niedawno w trojce prof. historii
                    z UW, w audycji H.M. Gizy. Co do zakonu nie bede sie wypowiadal. Dla kazdego
                    rozsadnego czlowieka jest oczywiste, ze byla to przede wszystkim organizacja
                    polityczna a nie religijna i w tych kategoriach nalezy oceniac jej dzialanie.
                    Poza tym, w tej chwili nie mowi sie juz zle o zakonie w Polsce, poniewaz mogloby
                    to zaklocic nasz proces integracji z UE. Nawet o bitwie pod Grunwaldem juz sie
                    nie wspomina, co ja zreszta mowie, to byl jakis Grunwald, przeciez to tylko
                    propaganda Rydzyka.

• Gość: Zosia Re: Do Brzytwy IP: *.dialsprint.net 29.03.02, 15:47
                  Dzieki za sprostowanie. Te 37 wyrokow to nawet nie 1% ale 0.1% (1 promil).

Gość portalu: brzytwa napisał(a):

> Gość portalu: ania napisał(a):
                  >
                  > > ma sprawy..A nawet te 10% torturowanych i spalonych na stosach niewinnych
                  > ludzi
                  > > to drobnostka?Pogratulowac dobrego samopoczucia .
                  >
                  > Inkwizycja w ciagu 277 lat swojego istnienia wydala 37 wyrokow smierci (sic!).
                  > W porownaniu do liczby ofiar "bojownikow o postep" roznej masci, po prostu
                  > nie ma o czym mowic. I jeszcze sprostowanie, tylko 1% a nie 10% wyrokow
                  > inkwizycji to byly wyroki smierci.
                  >

• Gość: XY Do Zona IP: *.ipt.aol.com 28.03.02, 23:51
          Obojetnie komu odpowiadasz, najpierw trzeba sobie otrzec obornik z geby.
          • Gość: Ryszard Re: Do dyskutantow IP: *.abo.wanadoo.fr 29.03.02, 11:08
            Nie chce mi sie cytowac poszczegolnych wypowiedzi (to cytowanie zreszta to
            istna plaga forum) ale po kolei:
            Osa - Pius 12 moze dostawal jakies listy. Najpewniej z Argentyny od
            uratowanych, przezuconych przez Watykan hitlerowskich bandytow. W czasie wojny
            nie zrobil NIC. A mogl bardzo duzo. Mogl np w noworocznym oredziu radiowym
            upomniec sie o zabijany masowo narod. ten message, gdyby byl wypowiedziany
            jeszcze przed wojna, w epoce dachau i likwidowania na mal skale ulomnych
            umyslowo i po cichu Zydow moglby pokrzyzowac plany Hitlera . On tego nie zrobil
            ani przed, ani w czasie wojny. slabiutko zakwilil przed ambasadorem rzeszy gdy
            niemcy doslownie pod oknami Watykanu organizowali lapanki. jedyny plus to to ,
            ze klasztory zostaly otwarte i uchowalo sie troche Zydow rzymskich. No i to ,
            ze zaczeto "masowo" chrzcic Zydow. Masowo, bo od 200 do max 450 osob
            miesziecznie to pestka w porownaniu z wydajnoscia Zyklonu B (nawiasem mowiac, z
            tym tez SS mialo klopoty gdyz jak za duzo osob upchano do lazni to Zyklon sie
            nie rozpuszczal z braku powietrza, cykl sie wydluzal do 1 godziny zamiast 20
            min.).

Co do ofiar inkwizycji - 37 wyrokow to kpina. Skazywano masowo, palono na
            stosach tzw. czarownice, torturowano namietnie i codziennie. W samej francji
            nie ma miasta zeby tego nie uprawiano. sa kroniki i archiwa, sa opracowania nt
            temat
            Tak wiec inkwizycja plus przywileje kleru zaowocowaly wybuchem rewolucyjnym
            skierowanym rowniez przeciwko kk. Do dzisiaj sa jeszcze koscioly z figurami
            swietych z kamienia i z ucietymi glowami. To sie nie wzielo z niczego. na to KK
            dobrze sobie zapracowal a i teraz ma dzielnych kontynuatorow w osobach rydzyka
            czy pieknego Jula-czerwone-majtki! pozdr. R
            • Gość: brzytwa Re: Do dyskutantow IP: *.pcz.czest.pl 29.03.02, 11:32
              Gość portalu: Ryszard napisał(a):

> Co do ofiar inkwizycji - 37 wyrokow to kpina. Skazywano masowo, palono na
              > stosach tzw. czarownice, torturowano namietnie i codziennie. W samej francji
              > nie ma miasta zeby tego nie uprawiano. sa kroniki i archiwa, sa opracowania nt
              > temat

Sa, owszem. Prof historii, twierdzi ze je zbadano i takie sa wnioski. Co do tortur
              zas, to w tamtych czasach rzeczywiscie byly codziennoscia. Mysle tutaj o ich
              stosowaniu przez wladze swieckie. Zreszta ocena wydarzen sprzed 5 ciu wiekow
              oczyma dzisiejszego czlowieka jest bez sensu.
            • Gość: HIFI LUDZIE SPOD ZNKU LPR IP: *.ipt.aol.com 29.03.02, 13:13
              Z wypowiedzi propagandystow LPR na tym forum oraz z publicznych jej wysttapien
              jasno wynika, ze ci ludzie zmierzaja do wprowadzenia w tym kraju
              sredniowiecznej cenzury. Pojecie demokracji jest im calkowicie obce, nie mowiac
              juz o zwyklej chrzescijanskiej milosci.
              • Gość: Zosia Re: LUDZIE SPOD ZNKU LPR IP: *.dialsprint.net 29.03.02, 15:59
                Ja widze ze czerwoni chcieliby wrocic do cenzury, dyktatury i kroczenia jedynie sluszna droga
                w jedynie slusznym kierunku. Niestety, to nie bylo w sredniowieczu ale w XX wieku!!!!!

Gość portalu: HIFI napisał(a):

> Z wypowiedzi propagandystow LPR na tym forum oraz z publicznych jej wysttapien
                > jasno wynika, ze ci ludzie zmierzaja do wprowadzenia w tym kraju
                > sredniowiecznej cenzury. Pojecie demokracji jest im calkowicie obce, nie mowiac
                >
                > juz o zwyklej chrzescijanskiej milosci.

• Gość: Edmund Do Zosi IP: *.ipt.aol.com 29.03.02, 17:03
                  Masz moja Zosiu duze braki w wyksztalceniu, podobnie jak czerwoni. Oni wiernie
                  nasladowali to co zostalo wymyslone bardzo dawno przed ich nadejsciem - a wiec
                  totalitarne zasady wladzy, jak w kosciele oraz cenzure dla ochrony wlasnych
                  interesow. Nie bylo jeszcze czerwonych na swiecie kiedy kosciol kazal palic na
                  stosach ludzi chociazby za szerzenie teorii naszego rodaka Kopernika.Slyszalas
                  tez zapewne o "indexie" koscielnym. A coz to bylo, moje dziecko, jezeli nie
                  cenzura? Slyszalas pewnie o Darwinie. Tez byl na indexie. Moglbym ci
                  wyrecytowac kilka stron dziel na indexie, czyli ocenzurowanych. Pojdz do
                  jakiejs biblioteki, to znajdziesz wykaz.
                  • Gość: Osa Re: Do Zosi IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 29.03.02, 18:17
                    Edmund, nie czepiaj sie. Juz pisalam ze index ciebie nie dotyczy. Czemu nie
                    czepiasz sie Zydow ze robia iles tam krokow w szabat. Wyobraz sobie ze
                    slyszalam o Darwinie i Koperniku (ale jeste erudyta!!!). Slyszalam tez ze
                    Kosciol popieral nie tylko Kopernika ale i Galileusza. Sprawy sie pokrzywily
                    dopiero kiedy Galileusz wyzwal naukowcow ktorzy sie z nim nie zgadzali od
                    glupcow, a teoria Kopernika zostala uzyta jako instrument do walki z
                    Kosciolem. Przy okazji: nikogo nie spalili za teorie Kopernika ani za
                    Darwina!!!!!!!! Bruno zostal spalony za agresywna glupote. Dzisiaj takim
                    odmawia sie tenury i publikowania spekulacji. A czy czytales ze Kosciol
                    zawsze byl otwarty na teorie Darwina (inaczej niz kreacjonisci ktorzy
                    oczywiscie, w przeciwienstwie do Kosciola ci nie przeszkadzaja).

Gos´c´ portalu: Edmund napisa?(a):

> Masz moja Zosiu duze braki w wyksztalceniu, podobnie jak czerwoni. Oni
                    wiernie
                    > nasladowali to co zostalo wymyslone bardzo dawno przed ich nadejsciem
                    - a wiec
                    > totalitarne zasady wladzy, jak w kosciele oraz cenzure dla ochrony
                    wlasnych
                    > interesow. Nie bylo jeszcze czerwonych na swiecie kiedy kosciol kazal
                    palic na
                    > stosach ludzi chociazby za szerzenie teorii naszego rodaka
                    Kopernika.Slyszalas
                    > tez zapewne o "indexie" koscielnym. A coz to bylo, moje dziecko, jezeli nie
                    > cenzura? Slyszalas pewnie o Darwinie. Tez byl na indexie. Moglbym ci
                    > wyrecytowac kilka stron dziel na indexie, czyli ocenzurowanych. Pojdz do
                    > jakiejs biblioteki, to znajdziesz wykaz.

• Gość: Edmund Do Osy IP: *.ipt.aol.com 29.03.02, 20:37
                      Kto ci takich glupot o Giordano Bruno naopowiadal A slyszalas, ze Erazm z
                      Rotterdamu byl synem ksiedza i, ze na polecenie kosciola spalono jego dziela.
                      Slyszalas o Gallileuszu, tez mial problemy z cenzura koscielna. Sprawa cenzury
                      koscielnej jest tak samo moja sprawa jak i twoja. jestem katolikiem i nie
                      toleruje zaklamania w zadnym wydaniu.Tak samo jak nie toleruje rasizmu i innych
                      zwyrodnialych teorii.
                      • Gość: Osa Re: Do Osy IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 29.03.02, 22:36
                        Czytalam jego biografie 2 miesiace temu. Czytalam tez historie procesu
                        Galileusza. Sila rzeczy dyskusje na tym forum sa uproszczone, ale poczytaj
                        z szerszymi horyzontami. Co do tego ksiedza co splodzil Erazma to
                        pogratulowac. Nie wiem co nazywasz "zwyrodnialymi teoriami" ja uwazam
                        ze to co wypisujesz jest nie na miejscu bo za malo w tym intelektu a za duzo
                        piany....

Wesolych Swiat,

Osa

Gos´c´ portalu: Edmund napisa?(a):

> Kto ci takich glupot o Giordano Bruno naopowiadal A slyszalas, ze Erazm
                        z
                        > Rotterdamu byl synem ksiedza i, ze na polecenie kosciola spalono jego
                        dziela.
                        > Slyszalas o Gallileuszu, tez mial problemy z cenzura koscielna. Sprawa
                        cenzury
                        > koscielnej jest tak samo moja sprawa jak i twoja. jestem katolikiem i nie
                        > toleruje zaklamania w zadnym wydaniu.Tak samo jak nie toleruje rasizmu
                        i innych
                        >
                        > zwyrodnialych teorii.

• Gość: Edmund Re: Do Osy IP: *.ipt.aol.com 29.03.02, 23:31
                          Powiedz tylko czy ty jestes Zosia w przebraniu Osy, czy Osa w przebraniu Zosi.
                          Przyjemnych swiat i milej lektury.
    • Gość: mr.bond Tylko komu na tym na prawde zalezalo? IP: *.riz.pl 29.03.02, 17:30
      • Gość: Piast Zajrzeć w lochy Watykanu! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.02, 23:07
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka