Dodaj do ulubionych

Dominika Wielowieyska i finanse kościoła

24.12.13, 14:22
czyli kolejne łgarstwo.
kończą sie prace nad ustawą o 0.5% dobrowolnym odpisie na rzecz kosciołów.w związku z tym Wielowieyska pisze:"Bo do Kościoła katolickiego prawdopodobnie budżet nie będzie MUSIAŁ dopłacać.."
otóż warto przypomnieć p.Wielowieyskiej,że te 0.5% to odpis z naszych podatków czyli kwota odpisu zmniejszy wpływy budżetu czyli wpłynie na jego ZMNIEJSZENIE. nie ma sensu wypisywać głupoty skoro prawda jest prosta.
dalej Wielowieyska pisze,że ze wszelkich analiz wynika,że już w pierwszym roku obowiązywania nowych zasad Kościół katolicki zbierze więcej niż dostawał z Funduszu Kościelnego.
wypłaty z Funduszu kościelnego po akcji grabienia państwa dokonanej przez kościół katolicki są całkowicie bezzasadne i bezprawne.im się nic nie należy. mam nadzieję,że nadejdzie dzień kiedy winni tolerowaniu okradania państwa zasiądą na ławie oskarżonych.
Obserwuj wątek
    • jacekm22 Re: Dominika Wielowieyska i finanse kościoła 24.12.13, 14:28
      Niestety w wiekszosci polskich mediow obowiazuje zasada religijnej poprawnosci .... Nie pisze ( mowi ) niec zlego co ma zwiazek z KRK..... !!!
      • 99venus Re: Dominika Wielowieyska i finanse kościoła 24.12.13, 14:43
        czy religijna poprawność ma polegać na kłamaniu i na zgodzie na okradanie państwa?
        • jacekm22 Re: Dominika Wielowieyska i finanse kościoła 24.12.13, 15:05
          czy religijna poprawność ma polegać na kłamaniu i na zgodzie na okradanie państwa?

Wychodzi na to , ze niestety TAK .... :-(
    • tanebo Re: Dominika Wielowieyska i finanse kościoła 24.12.13, 14:31
      99venus napisał:

> mam nadzieję,że nadejdzie dzień kiedy winni tolerowaniu okradania państwa zasi
      > ądą na ławie oskarżonych.
      Też mam taką nadzieję. Łącznie z papieżem.
    • x2468 Re: Dominika Wielowieyska i finanse kościoła 24.12.13, 14:56
      Ty lzesz lub jestes durnowaty.Odpis jest bobrowolny jesli nie rozumiesz o co chodzi to sie dopytaj.
      • 99venus Re: Dominika Wielowieyska i finanse kościoła 24.12.13, 15:16
        wigilia nie zwalnia od myślenia.dobrowolny ale kosztem budżetu.tego nie jesteś w stanie pojąć?
        • x2468 Re: Dominika Wielowieyska i finanse kościoła 24.12.13, 15:33
          Dobrowolny odpis to oznacza ze odpiszesz na kosciol lub np na zoo.Co bedzie jak 9/10 osob przekaze swje 1/2 % na kosciol? Dlatego Wielowiejska napisala"mozliwe",I pamietaj "wigilia nie zwalnia od myslenia".
          • 99venus Re: Dominika Wielowieyska i finanse kościoła 24.12.13, 15:40
            i od braku wiedzy też nie zwalnia.
            dopuszczalne jest przekazywanie 1% podatku na cel dobroczynny.teraz chcą wprowadzić dodatkowe 0,5% na kościół.i jedno i drugie jest odpisem od podatku a więc nasza dobroczynność zmniejsza wpływy podatkowe czyli zmniejsza budżet.tego nie jesteś w stanie pojąć?
      • adam111115 Re: Dominika Wielowieyska i finanse kościoła 24.12.13, 15:30
        Dobrowolny to jest wtedy kiedy oddajesz od pensji netto czyli z własnej kieszeni jak w RFN, te pół proc to coś co idzie z pensji brutto. Verstehen?
        • 99venus Re: Dominika Wielowieyska i finanse kościoła 24.12.13, 15:41
          nie.jestem przekonany,że nie zrozumiał.to zbyt trudne dla niego.
        • x2468 Re: Dominika Wielowieyska i finanse kościoła 24.12.13, 16:50
          Nie z netto lecz brutto
          kirchensteuer.biz/
          • adam111115 Re: Dominika Wielowieyska i finanse kościoła 24.12.13, 18:44
            Proponuję lekcje niemieckiego, ten podatek jest podobny do kosztów pomniejszajacych opodatkowanie ogólne ale to oznacza że państwo traci mały procent z tego, generalnie co do zasady państwo niemieckie nie dopłaca do kościoła. Płaci wierny
            • wiosnaludzikow Re: Dominika Wielowieyska i finanse kościoła 25.12.13, 09:11
              adam111115 napisał:

> Proponuję lekcje niemieckiego, ten podatek jest podobny do kosztów pomniejszaja
              > cych opodatkowanie ogólne ale to oznacza że państwo traci mały procent z tego,
              > generalnie co do zasady państwo niemieckie nie dopłaca do kościoła. Płaci wiern
              > y
              Znam dobrze Niemcy.
              Tu jest Polska i proponuję kompromis. Inaczej jeszcze 100 lat będziemy o tym rozmawiać.
              • 99venus Re: Dominika Wielowieyska i finanse kościoła 25.12.13, 14:03
                tu nie chodzi o znajomość Niemiec tylko niemieckiego języka i prawa.
                za 100 lat nie będzie w Polsce ciemnoty i głupoty parafialnej.
                • wiosnaludzikow Re: Dominika Wielowieyska i finanse kościoła 25.12.13, 14:15
                  99venus napisał:

> tu nie chodzi o znajomość Niemiec tylko niemieckiego języka i prawa.
                  > za 100 lat nie będzie w Polsce ciemnoty i głupoty parafialnej.
                  Dzięki takim nawiedzonym jak Ty, z przeciwnej strony np prof. Pawłowicz będziemy na to czekać dłużej niż 100 lat :(
    • haen2010 Dominika Wielowieyska 24.12.13, 15:01
      To zwyczajna dewota. Gorsze słowa się cisną. One wszystkie takie kościelne prostytutki.
      • wiosnaludzikow Re: Dominika Wielowieyska 25.12.13, 04:47
        haen2010 napisał:

> To zwyczajna dewota. Gorsze słowa się cisną. One wszystkie takie kościelne pros
        > tytutki.
        Robisz ten sam błąd co palikociarnia i pis.
        nie uznajesz w ogóle kompromisów i rozłożenia planów politycznych w czasie. Tu , teraz , wszystko.
        Jeżeli masz do wyboru obecny system finansowania kk, moim zdaniem niejasny i szkodliwy społecznie a tę propozycję zakładającą nie finansowanie w innych sposób kk to nie warto tego projektu poprzeć?
        • taziuta Re: Dominika Wielowieyska 25.12.13, 07:40
          wiosnaludzikow napisał:

> Robisz ten sam błąd co palikociarnia i pis.
          > nie uznajesz w ogóle kompromisów i rozłożenia planów politycznych w czasie. Tu , teraz ,
          > wszystko.
          > Jeżeli masz do wyboru obecny system finansowania kk, moim zdaniem niejasny i szkodliwy
          > społecznie a tę propozycję zakładającą nie finansowanie w innych sposób kk to nie warto
          > tego projektu poprzeć?

Trudno nazwać kompromisem projekt, który przedłuża finansowanie strat kościoła już zrekompensowanych przez likwidowany Fundusz. I założyciel wątku słusznie zwraca uwagę, że chodzi o 0,5% z podatków, które winny trafić do budżetu, czyli zabraknie tych pieniędzy na inny cel, no i wiara w gusła będzie nadal finansowana również z podatków niewierzących. Co innego, gdyby te 0,5% to była dodatkowa składka/podatek. Dobrowolna. Wówczas rzeczywiście byłby to jakiś kompromis.
          • wiosnaludzikow Re: Dominika Wielowieyska 25.12.13, 07:49
            taziuta napisał:
            > Trudno nazwać kompromisem projekt, który przedłuża finansowanie strat kościoła
            > już zrekompensowanych przez likwidowany Fundusz. I założyciel wątku słusznie zw
            > raca uwagę, że chodzi o 0,5% z podatków, które winny trafić do budżetu, czyli z
            > abraknie tych pieniędzy na inny cel, no i wiara w gusła będzie nadal finansowan
            > a również z podatków niewierzących. Co innego, gdyby te 0,5% to była dodatkowa
            > składka/podatek. Dobrowolna. Wówczas rzeczywiście byłby to jakiś kompromis.
            Przecież to jest odpis dobrowolny.
            • adam111115 Re: Dominika Wielowieyska 25.12.13, 08:00
              Podobnie jak jeden procent na opp jest dobrowolny:) rozumiesz wiosna dobrowolny? Płacisz z własnej kieszeni, z tego co masz netto, owszem, jak w RFN mógłbyś to odpisać jako koszt ale nadal to twoja kasa a nie kasa która i tak jest przeznaczona do budżetu
              • wiosnaludzikow Re: Dominika Wielowieyska 25.12.13, 08:09
                adam111115 napisał:

> Podobnie jak jeden procent na opp jest dobrowolny:) rozumiesz wiosna dobrowolny
                > ? Płacisz z własnej kieszeni, z tego co masz netto, owszem, jak w RFN mógłbyś t
                > o odpisać jako koszt ale nadal to twoja kasa a nie kasa która i tak jest przezn
                > aczona do budżetu
                Jestem zwolennikiem kompromisu i ewolucyjnych zmian. Uważam, że przy takim uporze (pardon) g...z tego będzie. Pozostanie to co jest czyli bez zmian i frustracje.
                • adam111115 Re: Dominika Wielowieyska 25.12.13, 09:01
                  Patrzymy na niemcy jacy oni ę i ą, ale zrobienie u nas takiego samego porządku nazywamy rewolucją
                • 99venus Re: Dominika Wielowieyska 25.12.13, 14:08
                  a dlaczego ma pozostawać dotowanie kościoła przez państwo?im się nie należą żadne pieniądze.
            • taziuta Re: Dominika Wielowieyska 25.12.13, 08:07
              wiosnaludzikow napisał:

> Przecież to jest odpis dobrowolny.

Jest to odpis z podatku, który MUSISZ płacić. Gdzie tu dobrowolność?
              Dobrowolny byłby wówczas, gdyby mowa była o dodatkowej składce, ponad to co każdy musi i tak odprowadzić do US.
              • wiosnaludzikow Re: Dominika Wielowieyska 25.12.13, 08:10
                taziuta napisał:

> wiosnaludzikow napisał:
                >
                > > Przecież to jest odpis dobrowolny.
                >
                > Jest to odpis z podatku, który MUSISZ płacić. Gdzie tu dobrowolność?
                Jak to muszę ? Nie mogę nie korzystać z tego odpisu ? No co Ty ? Może czegoś nie wiem . Wyjasnij.
                • taziuta Re: Dominika Wielowieyska 25.12.13, 08:14
                  wiosnaludzikow napisał:

> Jak to muszę ? Nie mogę nie korzystać z tego odpisu ? No co Ty ? Może czegoś nie wiem .
                  > Wyjasnij.

Płacę 19% podatku, który dzisiaj w całości trafia do budżetu. W projekcie w/w ustawy mowa o tym, że będę mógł z tych 19% przeznaczyć 0,5% dla kościoła, czyli do budżetu trafi 18,5%. Gdybym zamiast 19% miał/mógł dodatkowo płacić 0,5% z przeznaczeniem na kościół, wówczas można by mówić o dobrowolności odpisu.
                  • taziuta Re: Dominika Wielowieyska 25.12.13, 08:18
                    I jeszcze jedno. Jeśli wierzący 'dobrowolnie' zadeklarują przeznaczenie na kościół 0,5% z płaconych przez siebie 19%, to do budżetu trafi od nich 18,5%, podczas gdy ode mnie do budżetu trafi 19%. Innymi słowy na cele ogólnospołeczne, z których korzystają tak wierzący jak i niewierzący, ci drudzy będą płacić więcej niż wierzący. I gdzie tu równość wobec prawa?
                  • wiosnaludzikow Re: Dominika Wielowieyska 25.12.13, 08:18
                    taziuta napisał:
                    > Płacę 19% podatku, który dzisiaj w całości trafia do budżetu. W projekcie w/w u
                    > stawy mowa o tym, że będę mógł z tych 19% przeznaczyć 0,5% dla kościoła, czyli
                    > do budżetu trafi 18,5%. Gdybym zamiast 19% miał/mógł dodatkowo płacić 0,5% z pr
                    > zeznaczeniem na kościół, wówczas można by mówić o dobrowolności odpisu.
                    To kwestia czyim kosztem ale dobrowolność jest bo mogę całość odprowadzić do państwa i nie odprowadzać na KK.
                    • taziuta Re: Dominika Wielowieyska 25.12.13, 08:52
                      wiosnaludzikow napisał:

> To kwestia czyim kosztem ale dobrowolność jest bo mogę całość odprowadzić do państwa i
                      > nie odprowadzać na KK.

Podatki musisz płacić, a nie możesz. Innymi słowy trudno tu mówić o dobrowolności. Dobrowolna byłaby by dodatkowa składka. No i pozwól, że powtórzę argument z postu wyżej. Ktoś, kto będzie decydował o przekazaniu na kościół 0,5% z płaconych przez siebie 19%, odprowadzi do budżetu tylko 18,5%, podczas gdy ja będę musiał odprowadzić 19%. Innymi słowy w różnym stopniu będziemy łożyć na wspólne cele...
                      • wiosnaludzikow Re: Dominika Wielowieyska 25.12.13, 09:00
                        taziuta napisał:
                        > Podatki musisz płacić, a nie możesz. Innymi słowy trudno tu mówić
                        > o dobrowolności.
                        Jasne, że podatki muszę płacić. Nie jestem Hofman :)
                        Jednak mogę zapłacić całość do państwa lub odliczyć i przekazać KK. To jest dobrowolne.
                        • taziuta Re: Dominika Wielowieyska 25.12.13, 09:09
                          wiosnaludzikow napisał:

/.../
                          > Jednak mogę zapłacić całość do państwa lub odliczyć i przekazać KK. To jest dobrowolne.

Czyli dobrowolnie możesz odprowadzać do budżetu niższe podatki niż ja.
                          • wiosnaludzikow Re: Dominika Wielowieyska 25.12.13, 09:14
                            taziuta napisał:

>
                            > /.../
                            > > Jednak mogę zapłacić całość do państwa lub odliczyć i przekazać KK. To je
                            > st dobrowolne.
                            >
                            > Czyli dobrowolnie możesz odprowadzać do budżetu niższe podatki ni
                            > ż ja.
                            Tak ! ...ale w ten sposób Ty już nie finansujesz wydatków KK.
                            Zresztą ja akurat bym nie korzystał z tej możliwości dla KK :)
                            • taziuta Re: Dominika Wielowieyska 25.12.13, 09:17
                              wiosnaludzikow napisał:

> > Czyli dobrowolnie możesz odprowadzać do budżetu niższe podatki niż ja.

> Tak ! ...ale w ten sposób Ty już nie finansujesz wydatków KK.
                              > Zresztą ja akurat bym nie korzystał z tej możliwości dla KK :)

Nie finansuję wydatków KK, ale w większym stopniu niż ci, którzy odprowadzą 0,5% na kościół będę finansował służbę zdrowia czy edukację.
                              • wiosnaludzikow Re: Dominika Wielowieyska 25.12.13, 11:17
                                taziuta napisał:

>
                                > > > Czyli dobrowolnie możesz odprowadzać do budżetu niższ
                                > e podatki niż ja.
                                >
                                > > Tak ! ...ale w ten sposób Ty już nie finansujesz wydatków KK.
                                > > Zresztą ja akurat bym nie korzystał z tej możliwości dla KK :)
                                >
                                > Nie finansuję wydatków KK, ale w większym stopniu niż ci, którzy odprowadzą 0,5
                                > % na kościół będę finansował służbę zdrowia czy edukację.
                                Nie, na edukację i służbę zdrowia zostaną te pieniądze z budżetu, które teraz są przekazywane KK.
                                Odpowiedz sobie na pytanie czy ten projekt 0.5 dla KK poprawia obecny stan czy pogarsza, a może nie zmienia.
                                • taziuta Re: Dominika Wielowieyska 25.12.13, 14:13
                                  wiosnaludzikow napisał:

> Nie, na edukację i służbę zdrowia zostaną te pieniądze z budżetu, które teraz są
                                  > przekazywane KK.

Tyle, że mowa o tym, że kościołowi już zwrócono to co mu komuna zabrała. Innymi słowy nie ma podstaw do dalszego przekazywania z budżetu jakichkolwiek kwot na KK.

> Odpowiedz sobie na pytanie czy ten projekt 0.5 dla KK poprawia obecny stan czy
                                  > pogarsza, a może nie zmienia.

Przekazywanie 0,5% dla KK pomniejsza pulę na cele ogólnospołeczne. Jeśli wierzący chcą coś przekazywać na KK to niech to robią w ramach dodatkowych środków.
                                  • wiosnaludzikow Re: Dominika Wielowieyska 25.12.13, 14:18
                                    taziuta napisał:

> Tyle, że mowa o tym, że kościołowi już zwrócono to co mu komuna zabrała. Innymi
                                    > słowy nie ma podstaw do dalszego przekazywania z budżetu jakichkolwiek kwot na
                                    > KK.
                                    Powiedz to Tuskowi.
                                    dzięki takim jak Ty, Venus99 ...KK będzie dalej czerpał garściami.
                                • 99venus Re: Dominika Wielowieyska 25.12.13, 14:17
                                  kościołowi nie należą się żadne pieniądze.kościół żeruje na państwie czyli na społeczeństwie
                          • 99venus Re: Dominika Wielowieyska 25.12.13, 14:14
                            ja cię podziwiam.
                            pierwszy raz spotkałem się z takim betonem wiosennym.
                    • 99venus Re: Dominika Wielowieyska 25.12.13, 14:11
                      teraz wiem na czym polega skamielina katolickiego myślenia i parafialnej ciemnoty.chwała ci za to.
                • 99venus Re: Dominika Wielowieyska 25.12.13, 14:09
                  no nie,jak to czytam to czlowiekowi ręce opadaja.
            • 99venus Re: Dominika Wielowieyska 25.12.13, 14:06
              wiosenko,to jest niemożliwe żebyś był taki tępy.ten dobrowolny odpis zmniejsza budżet państwa o wysokość odpisu-naprawdę tego nie rozumiesz?
        • 99venus Re: Dominika Wielowieyska 25.12.13, 14:04
          a dlaczego mamy wszyscy finansować kościół?niech finansują jego wyznawcy.
    • 2kecaw Re: No i macie - 99 Venus 24.12.13, 16:19
      Wg mojej wiedzy państwo komunistyczne okradło Kościół z miliardów. Najprościej było by to wszystko zwrócić- lecz cóż ......... typowy katolofob ma swoją teorię

pozdrawiam kecaw
      • barabara6 Re: No i macie - 99 Venus 24.12.13, 18:59
        Bo, jak powszechnie wiadomo, KK jest to firma mająca na celu zarabianie pieniędzy. Jak najwięcej i jak najszybciej. Tak więc, w 1945 roku były to juz miliardy - tylko nie wiem - dolarów czy funtów?
        Potem powstało państwo komunistyczne, które tą instytucję okradło z tychchże miliardów. Tyle, że to państwo juz od 20 lat nie istnieje - a my nadal mamy spłacac te miliardy.
        Heniek zarobił miliardy, Zbyszek mu je ukradł a Tomek ma oddać. Oto logika KK

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka