Dodaj do ulubionych

Czesław Miłosz nie żyje

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 12:16
O Boże...
Obserwuj wątek
    • Gość: pawo Przykro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 12:16
      • Gość: Powstaniec Szkoda chłopaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 12:19
        • Gość: user Re: Szkoda chłopaka IP: *.mtnet.com.pl / *.mt.pl 14.08.04, 12:26
          facet weź się zastanów co Ty wpisujesz?? Chłoptasiu tem "chłopakowi" nie jesteś
          nawet godzien butów czyścić !!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: Wlochaty Re: Szkoda chłopaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 12:30
            chciales napisac butow jego butow nie jest godzien czyscic...
            • Gość: Powstaniec Już bez przesady, chłopcy! Ludzie są tacy sami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 12:39
              nie ważne czy Miłosz czy czarnoskóra sprzątaczka w luksusowym hotelu w RPA
              • Gość: qwert Już bez przesady Ludzie nie są tacy sami! IP: 217.97.144.* 15.08.04, 13:07
                Ten człowiek wniósł coś do polskiego i światowego dorobku kulturowego.
                Większość ludzi nie może się szczycić takimi osiągnięciami.
        • Gość: [']['][']['][']['] [']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 12:29
          ['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']
          • Gość: Zabiera_miejsce ADMINA POPROSZĘ O KASOWANIE TEJ MACEWY ][']['][' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 12:34
            ..
            • Gość: Smutny Kolego, to chyba ktos wyrazil swoj zal..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 12:45
              dlaczego ma to byc kasowane. jestem przeciwny kasowaniu tego
              • Gość: Żal_ZostanieJakBył SKRÓĆ MACEWĘ ADMIN ! w metrach - żal jej autora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 12:51
                Zostaw, aby kogoś nie urazić, ale skróć do rozsądnych rozmiarów.
          • Gość: motylek Re: ['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['] IP: *.jasien.net 14.08.04, 13:15
            ['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']
        • leszek.sopot "Wiersz na koniec stulecia" 14.08.04, 12:44
          Czesław Miłosz, "Wiersz na koniec stulecia"

"Kiedy już bylo dobrze
          I znikło pojęcie grzechu
          I ziemia byla gotowa
          W powszechnym pokoju
          Spożywać i weselić się
          Bez wiar i utopii,
          Ja, nie wiadomo czemu,
          Obłożony księgam
          iProroków i teologów,
          Filozofów, poetów,
          Szukałem odpowiedzi
          Marszcząc się, wykrzywiając, budząc się w środku nocy
          Wykrzykując nad ranem. Co mnie tak pognębiało,
          Bylo zawstydzające.
          Brak taktu i rozwagi
          Byłby w mówieniu o tym,
          A nawet jakby zamach
          Na zdrowie ludzkości. Niestety moja pamięć
          Nie chciała mnie opuścić,
          A w niej żywe istoty
          Każda z jej własnym bólem,
          Każda z jej własną śmiercią,
          Z jej własnym przerażeniem. I skąd by tam niewinność
          Na plażach ziemskiego raju,
          Niepokalane niebo
          Nad kościołem higieny?
          Czy dlatego, że Tamto
          Było już bardzo dawno? Do mędrca świątobliwego
          --Glosi arabska przypowieść--
          Bóg rzekł nieco złośliwie:
          "Gdybym ludziom wyjawił,
          Jakim jesteś grzesznikiem,
          Nie chwaliliby ciebie."
          "A ja, gdybym im odkrył,
          Jak jesteś miłosierny
          --Odparł mąż świątobliwy--
          Pogardzaliby Tobą."
          Do kogo mam się zwrócić
          z tą całkiem ciemną sprawą
          Bólu i razem winy
          W architekturze świata,
          Jeżeli tutaj nisko
          Nie tam w górze wysoko
          Żadna moc nie obali
          Przyczyny i skutku? Nie myśleć, nie wspominać
          O śmierci na krzyżu,
          chociaż co dzień umiera
          Jedyny miłujący,
          Który bez żadnej potrzeby
          Zgodził się i zezwolił,
          Żeby co jest, istniało
          Razem z narzędaiem tortur. Całkiem enigmatycznie.
          Niepojęcie zawiłe.
          Lepiej mowy zaprzestać.
          Ten język nie dla ludzi.
          Błogosławiona radość.
          Winobranie i żniwo.
          Choćby nie na każdego
          Przyszlo uspokojenie".

Przeszedl czas by Cie mistrzu zegnac. Jestem przekonany, ze przyjdzie
          uspokojenie...
          • Gość: tzw "Piosenka o końcu świata" IP: *.acn.pl 14.08.04, 12:55
            W dzień końca świata
            Pszczoła krąży nad kwiatem nasturcji,
            Rybak naprawia błyszczącą sieć.
            Skaczą w morzu wesołe delfiny,
            Młode wróble czepiają się rynny
            I wąż ma złotą skórę, jak powinien mieć.

W dzień końca świata
            Kobiety idą polem pod parasolkami,
            Pijak zasypia na brzegu trawnika,
            Nawołują na ulicy sprzedawcy warzywa
            I łódka z żółtym żaglem do wyspy podpływa,
            Dźwięk skrzypiec w powietrzu trwa
            I noc gwiaździstą odmyka.

A którzy czekali błyskawic i gromów,
            Są zawiedzeni.
            A którzy czekali znaków i archanielskich trąb,
            Nie wierzą, że staje się już.
            Dopóki słońce i księżyc są w górze,
            Dopóki trzmiel nawiedza różę,
            Dopóki dzieci różowe się rodzą,
            Nikt nie wierzy, że staje się już.

Tylko siwy staruszek, który byłby prorokiem,
            Ale nie jest prorokiem, bo ma inne zajęcie,
            Powiada przewiązując pomidory:
            Innego końca świata nie będzie,
            Innego końca świata nie będzie.

• leszek.sopot "No tak, trzeba umierać" 14.08.04, 13:03
              Czesław Miłosz, "No tak, trzeba umierać"

No tak, trzeba umierać.
              Śmierć jest ogromna i niezrozumiała.
              Na próżno w Dzień Zaduszny chcemy usłyszeć głosy
              z ciemnych podziemnych krain, Szeolu, Hadesu.
              Jesteśmy igrające króliczki, nieświadome, że pójdą pod nóż.
              Kiedy zatrzyma się serce, następuje nic,
              mówią moi współcześni wzruszając ramionami.

Chrześcijanie stracili wiarę w surowego Sędziego,
              który skazuje grzeszników na kotły z wrzącą smołą.

Ja odniosłem korzyści z czytania Swedenborga,
              U którego żaden wyrok nie spada z wysoka,
              I dusze umarłych ciągnie jak magnes do dusz
              podobnych
              Ich karma, jak u buddystów.

Czuję w sobie tyle nie wyjawionego zła, że nie
              wykluczam mego pójścia do Piekła.

Byłoby to zapewne Piekło artystów,
              To znaczy ludzi, którzy doskonałość dzieła
              Stawiali wyżej niż swoje obowiązki małżonków, ojców,
              braci i współobywateli.
              • leszek.sopot Miłosz o sobie samym satyrycznie.... 14.08.04, 13:49
                CZESŁAW MIŁOSZ "WIEK NOWY"

Ciało nie chce słuchać moich rozkazów.
                Przewraca się na równej drodze, trudno mu wejść na schody.
                Mam do niego stosunek satyryczny. Wyśmiewam
                Sflaczałość mięśni, powłóczenie nogami, ślepotę,
                Wszystkie parametry głębokiej starości.

Na szczęście dalej w nocy układam wiersze.
                Choć kiedy zapiszę rano, nie mogę później odczytać.
                Wspomagają mnie powiększone litery komputera,
                Którego doczekałem, co już jest zaletą.
                • leszek.sopot "Jaki będę, Ty wiedziałeś od początku..." 14.08.04, 14:09
                  Miłosz Czesław, "Alkoholik wstepuje w brame niebios"

Jaki będę, Ty wiedziałeś od początku.
                  I od początku każdego żywego stworzenia.

To musi być okropne, mieć taką świadomość,
                  w której są równoczesne
                  jest, będzie i było.

Żyć zaczynałem ufny i szczęśliwy,
                  pewny, że dla mnie co dzień wschodzi słońce,
                  i dla mnie otwierają się poranne kwiaty.
                  Od rana do wieczora biegałem w zaczarowanym ogrodzie.

Nic a nic nie wiedząc, że Ty z Księgi Genów
                  wybierasz mnie na nowy eksperyment,
                  jakbyś nie dosyć miał na to dowodów,
                  że tak zwana wolna wola
                  nic nie poradzi wbrew przeznaczeniu.

Pod twoim ubawionym spojrzeniem cierpiałem
                  jak liszka żywcem wbita na kolec tarniny.
                  Otwierała się przede mną straszność tego świata.

Czyż mogłem nie uciekać od niej w urojenie?
                  w trunek, po którym ustaje szczękanie zębami,
                  topnieje gniotąca pierś rozpalona kula
                  i można myśleć, że jeszcze będę żyć jak inni?
                  Aż zrozumiałem, że tylko błądzę od nadziei do nadziei
                  i zapytałem Ciebie, Wszechwiedzący, czemu
                  udręczasz mnie. Czy to próba, jak u Hioba,
                  aż uznam moją wiarę za ułudę
                  i powiem: nie ma Ciebie ni twoich wyroków,
                  a rządzi tu na ziemi tylko przypadek?
                  Jak możesz patrzeć
                  na równoczesny, miliardokrotny ból?

Myślę, że ludzie, jeżeli z tego powodu nie mogą uwierzyć,
                  że jesteś, zasługują w Twoich oczach na pochwałę.

Ale może dlatego, że litowałeś się bez miary, zstąpiłeś na ziemię,
                  żeby doznać tego, co czują śmiertelne istoty.
                  Znosząc ból ukrzyżowania za grzech, ale czyj?
                  Oto ja modlę się do Ciebie, ponieważ nie modlić się nie umiem.
                  Bo moje serce Ciebie pożąda, choć wiem, że nie uleczysz mnie.
                  I tak ma być, żeby ci, którzy cierpią, dalej cierpieli, wysławiając
                  Twoje Imię.
                  • zbig44 "Wędrowcze, masz towarzysza" - mp3 15.08.04, 00:23
                    czyta Czesław Miłosz 01:43 1,57MB
                    bi.gazeta.pl/im/1372/m1372210.mp3
                    • zbig44 "We mgle nie słychać kroków... " - mp3 15.08.04, 00:24
                      czyta Czesław Miłosz 01:21 1,24MB
                      bi.gazeta.pl/im/1372/m1372208.mp3
                      • zbig44 "Czarodziejska góra" - mp3 15.08.04, 02:13
                        www.milosz.pl/mp3/mp3-czarodziejskagora.mp3
                        • zbig44 "Wyznanie" - mp3 15.08.04, 02:15
                          www.milosz.pl/mp3/mp3-wyznanie.mp3
                          • zbig44 "Sens" - mp3 15.08.04, 02:17
                            www.milosz.pl/mp3/mp3-sens.mp3
            • Gość: magdziorek Potężna strata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 14:23
              Nie wiem,co mam powiedzieć...A wydawało się, że Oni wszyscy - artyści są
              nieśmiertelni. Teraz Orfeusz jest już z Eurydyką; razem w "drugiej
              przestrzeni"...Został żal i wspaniała poezja na otarcie łez.
              Bardzo, bardzo mi przykro...
            • Gość: Magdalena Re: "Piosenka o końcu świata" IP: *.168. / *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 16:14
              Mam nadzieje, ze Jego koniec swiata byl rownie pogodny jak ten piekny wiersz...
              zegnaj, Poeto...
        • Gość: KKK NO I CO Z TEGO? STARY JUZ BYŁ! IP: 5.2.* / *.chello.pl 15.08.04, 21:31
          Odbierał przestrzeń zyciowa młodym!.Juz dawno trzeba było pryka zeutanazjować!
          Jeżeli admin równięz skasuje i ten post to znaczy że jest niepostepowy! Wiadomo
          że aborcja i eutanazja są cool!
      • Gość: Polak [...] IP: *.pobiedziska.sdi.tpnet.pl 14.08.04, 12:19
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • tak_zwany Przestańcie!!! 14.08.04, 12:26
          Szkoda słów i nie wypada...
          • Gość: ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 13:34
            ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] [']
            ['] [']
            • Gość: Worm.Lepper Re: ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] [ IP: *.menta.net 14.08.04, 14:29
              • zbig44 Myśli poety ważne dla was 14.08.04, 23:39
                a którymi chcielibyście się podzielić - jeśli przychodzi wam coś do głowy,
                wpisujcie - chociażby po jednej linijce, po jednym wierszu - niech jego słów
                nie zabraknie w tym wątku - wszak on niecałkiem umarł...
                a oto jedne z tych ważnych dla mnie (z którymi zetknąłem się dopiero dzisiaj):

"Jeżeli Boga nie ma,
                to nie wszystko człowiekowi wolno.
                Jest stróżem brata swego
                i nie wolno mu brata swego zasmucać
                opowiadając, że Boga nie ma."

• zbig44 Mieszkał na Ziemi długo - epitafium 14.08.04, 23:52
                piękne słowa homosovieticusa o wspaniałym poecie,
                z którego wszyscy możemy być dumni:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=14907539&a=14910425
          • Gość: moboj Czesław Miłosz ['][']['] IP: *.magma / *.magma-net.pl 14.08.04, 14:07
            nie wierzę, że to się stało [']['][']...
            szkoda, że w takim momencie pojawiają się tu wpisy niedouczonych
            zakompleksionych ludzików....
          • Gość: Sad girl Fatum...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 14:32
            Nad polską kulturą ciąży jakieś fatum.
            Tyle cennych dla polskiej kultury ludzi umiera.
            To jest straszne.
            Czemu tak jest?
            Nie znam na to odpowiedzi, choć chciałabym ją znać.
            Jest mi naprawdę przykro.
            Zapalmy znicze za wspaniałych ludzi, którzy zmarli:
            Waldemar Milewicz,
            Daria Trafankowska,
            Jacek Kaczmarski,
            [*]Czesław Miłosz.
            • Gość: Qt Wspaniali ludzie IP: *.icpnet.pl 14.08.04, 16:00
              > Zapalmy znicze za wspaniałych ludzi, którzy zmarli:
              > Waldemar Milewicz,
              > Daria Trafankowska,
              > Jacek Kaczmarski,
              > [*]Czesław Miłosz.

Bez przesady, Milewicz i Miłosz coś reprezentowali sobą, ale zostawmy miano
              "wspaniałych ludzi" dla nieco lepszej kategorii. Dla przykładu, obok
              Kaczmarskiego dopisałbym Niemena i koniecznie Ciechowskiego (to zbieg
              okoliczności, że obaj mają związek z muzyką).

Miłosz naprawdę nie zasługuje na miano człowieka wspaniałego. Będąc postacią
              trochę pozytywną i trochę negatywną nie można chyba zasłużyć sobie na takie miano.
              • Gość: pawo Re: Wspaniali ludzie - Nie ma ludzi-ideałów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 16:03
                >>>>>
                Miłosz naprawdę nie zasługuje na miano człowieka wspaniałego. Będąc postacią
                trochę pozytywną i trochę negatywną nie można chyba zasłużyć sobie na takie miano.>>>>>>>>

BO nie ma ludzi idealnych...
                • Gość: Qt to _tylko_ poeta... IP: *.icpnet.pl 29.08.04, 12:33
                  > Miłosz naprawdę nie zasługuje na miano człowieka wspaniałego. Będąc postacią
                  > trochę pozytywną i trochę negatywną

Ależ ja naprawdę nie wiem czym Miłosz sobie zasłużył na negatywne opninie. Moim
                  zdaniem ta cała dyskusja jest niepotrzebna, bo Miłoszowi trafił się polityczny
                  nobel (jak Wajdzie oskar, ale Wajda dlaodmiany to przyznał). Poza tym to _tylko_
                  poeta... Jak Balcerowicz umrze, to będziemy go chować na Panteonie.
              • wlodekbar Re: Wspaniali ludzie 14.08.04, 18:08
                Niemen jest poza dyskusją...
              • garstka Re: Wspaniali ludzie 14.08.04, 19:01
                Gość portalu: Qt napisał(a):

> > Zapalmy znicze za wspaniałych ludzi, którzy zmarli:
                > > Waldemar Milewicz,
                > > Daria Trafankowska,
                > > Jacek Kaczmarski,
                > > [*]Czesław Miłosz.
                >
                > Bez przesady, Milewicz i Miłosz coś reprezentowali sobą, ale zostawmy miano
                > "wspaniałych ludzi" dla nieco lepszej kategorii. Dla przykładu, obok
                > Kaczmarskiego dopisałbym Niemena i koniecznie Ciechowskiego (to zbieg
                > okoliczności, że obaj mają związek z muzyką).
                >
                > Miłosz naprawdę nie zasługuje na miano człowieka wspaniałego. Będąc postacią
                > trochę pozytywną i trochę negatywną nie można chyba zasłużyć sobie na takie
                mia
                > no.

Dziękuję, QT za przywołanie GC...
                A skoro o ŚP Czesławie Miłoszu...Odejście każdego człowieka, który postawił na
                ziemi swój niezatarty ślad (a trudno o bardziej znamienny niż poezja, czy
                szerzej pojęta literatura i sztuka właśnie..)jest wielką stratą... Chylę czoła
                przed Wielkim POETĄ, staram się nie myśleć o niektórych aspektach Jego
                życiorysu, ale był również myślicielem i publicystą...Wierzę, że odszedł
                świadom słabości swojego człowieczeństwa, podobnie jak my wszyscy, był tylko
                człowiekiem... Kondolencje dla Najbliższych... Panie Czesławie, pomyślnych
                łowów słów, myśli, refleksji...w tej Krainie Wiecznych Łowów...
                (Warszawa)
                • Gość: LMB Re: Wspaniali ludzie IP: *.icpnet.pl 29.08.04, 12:38
                  > Odejście każdego człowieka, który postawił na
                  > ziemi swój niezatarty ślad (a trudno o bardziej znamienny niż poezja,

Żartujesz czy nie zastanowiłeś się dwa razy? Kto zostawił bardziej znamienny
                  ślad na nas, Miłosz czy Grabski? (Może żeby było bardziej współcześnie: Balcerowicz)

Moim zdaniem za dużo hałasu robi się wokół sztuki w Polsce, zaniedbując kulturę
                  przez małe 'k'. Skandalem jest to, że przeciętny Polak wie więcej o Mickiewiczu,
                  niż o Wawrzyniaku czy Cegielskim. Ci ostatni pozostawili po sobie coś
                  namacalnego. Mickiewicz i Miłosz to rozrywka.
              • monikaya Re: Wspaniali ludzie 14.08.04, 23:42
                Musisz się pogodzic z tym, że Miłosz to na prawdę wspaniała osoba, jak wiele
                innych, którzy juz odeszli. Całe szczęście, że do Ciebie nie
                nalezy "przypisywanie plakietki" czy ktos jest wspaniały, badź nie!!! Byłaby to
                wielka tragedia dla wielu WSPANIAŁYCH OSÓB!!!! A jeśli uważasz, że MIłosz nie
                nalezy do takich osób, to podaj jakieś SENSOWNE WYJAŚNIENIE!!!!!! BO Twojego
                nie rozumiem!!!!!!
                • Gość: LMB Re: Wspaniali ludzie IP: *.icpnet.pl 29.08.04, 12:48
                  > Musisz się pogodzic z tym, że Miłosz to na prawdę wspaniała osoba

Nie muszę. Mam prawo głosu. Poza tym zwróć uwagę, że nie wytaczam jakiś
                  idotycznych narodowych argumentów przeciw Miłoszowi, on po prostu dla mnie nic
                  nie znaczy.

> A jeśli uważasz, że MIłosz nie
                  > nalezy do takich osób, to podaj jakieś SENSOWNE WYJAŚNIENIE!!!!!!

Podałem powyżej. Było poetą (czyli kim?). Dla polskiej kultury zrobił... trochę.
                  Znała go garstka osób. Reasumując, był kimś znanym, ale nie na tyle, żeby robić
                  taki szum wokół niego. Rest in peace. Now we get back to life.

> BO Twojego nie rozumiem!!!!!!

To zamień caps lock i wykrzykniki na pragmatyzm. Miłosz jest też za bardzo znany
                  za granicą, więc nie zwiększa wartości polskiej kiltury (znacznie). Ergo "do
                  widzenia, Panie Miłosz, pana czas się skończył". Za dużo szumu wokół nie aż tak
                  istotnej osoby.

Znamienne, że biedny naród, zamiast martwić się o pieniądze, cały czas się bawi.
                  Nazywa się imieniem grafomana uniwersytet (Mickiewicz), a Grabski nawet nie
                  mapomnika czy ulicy.
            • zbig44 2004 rok nieszczęść - lista tych, którzy odeszli 15.08.04, 00:07
              wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,55670,2229447.html
            • Gość: al Re: Fatum...? IP: 5.5R* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 15.08.04, 06:06
              jeszcze Jeremi Przybora
              i Dorota Terakowska [*]

myslalam ze tylko mi sie wydaje, ze to dziwne. miejmy nadzieje, ze znajda sie
              godni nastepcy.
        • Gość: ł [...] IP: *.softpro2.pl 14.08.04, 12:28
          • Gość: Polak Szanuję śp. Czesława Miłosza za poezję IP: *.pobiedziska.sdi.tpnet.pl 14.08.04, 12:33
            Po prostu pamiętajmy o pewnych rzeczach z przeszłości... Nawet, jeśli są
            niewygodne.
            • Gość: DarioB Re: Szanuję śp. Czesława Miłosza za poezję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 12:37
              Tak bardzo kochał stalinizm że mu odebrali paszport...
              (`) (`) (`) (`) (`) (`)(`) (`) (`) (`) (`) (`)(`) (`) (`)
              • nefil Re: Szanuję śp. Czesława Miłosza za poezję 14.08.04, 15:53
                Znowu umiera Ktoś Wielki i znowu różni szczuropolacy mają wiele do powiedzenia.

Cześć Jego pamięci...
                [^]
        • Gość: aswan Re: Zmarł Wielki Europejczyk, Piewca Stalinizmu.. IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 14.08.04, 12:48
          Dzieki takim jak ty wstyd jest byc Polakiem. Idz lepiej porzucac sobie
          kamieniami do ludzi ktorzy sa od ciebie choc troche inni, zamiast sie wypowiadac
          na temat Czesława Miłosza.
          • Gość: aga Re: Zmarł Wielki Europejczyk, Piewca Stalinizmu.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 13:15
            No i zaczyna się - polskie piekiełko. :(
            • Gość: aswan Re: Zmarł Wielki Europejczyk, Piewca Stalinizmu.. IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 14.08.04, 13:20
              dlaczego pod moim postem? to nie ja obrzuciwszy najpierw kamieniami grupe ludzi,
              zaczalem bluzgac na temat zmarlego. ja stoje w jego obronie.
          • Gość: krk kolejny największy w tym roku IP: *.autocom.pl 14.08.04, 14:06
            tak jakoś się składa, że w 2004 odchodzą najwięksi w tym, co robili. Po
            Czesławie Niemenie i Jacku Kaczmarskim i Jacku Kuroniu, On. Przykro i trochę
            strach, kto jeszcze...
            Tylko tam na górze teraz, nowe, doborowe towarzystwo.
      • Gość: Litwin Litwo Ojczyzno Moja..czyli to byl Polak?hue hue IP: *.qld.bigpond.net.au 14.08.04, 12:25
        Polak to taka nacja ze jak ktos ma troszke oleju w glowie to od razu swojak
        hue hue hue Milosz to byl Litwin i wara polaczkom od niego !!!!!!!!!!!!!
        Kopernik byl Niemcem..... a Kochanowski ?? no coz.... "Litwo ojczyzno ty
        moja..." wiec nie trzeba juz komentowac niczego hahahahaha oj Polaczki,
        polaczki.....
        • Gość: Polak Katolik Re: Litwo etc... IP: *.net, / *.icm.edu.pl 14.08.04, 13:01
          Jassssne Misssju... W swojej zapieklej pogardzie troszke Ci sie fakty pomerdały:) MOże spróbuj się skompromitować jeszcze raz? Mickiewicz z Miłoszem, no w sumie...obaj na M %-)
          • Gość: Kiszka [...] IP: *.qld.bigpond.net.au 14.08.04, 13:08
            • Gość: mi Miłosza szkoda..... IP: *.local.pl / 195.117.123.* 14.08.04, 22:56
              Ojej....taki welki cowiek umarl.....ojej !
              Jak ja teras.... Jak my teras ---
        • Gość: zbenek Re: Litwo Ojczyzno Moja..czyli to byl Polak?hue h IP: *.levels.unisa.edu.au 14.08.04, 13:07
          Gość portalu: Litwin napisał(a):

> Polak to taka nacja ze jak ktos ma troszke oleju w glowie to od razu swojak
          > hue hue hue Milosz to byl Litwin i wara polaczkom od niego !!!!!!!!!!!!!
          > Kopernik byl Niemcem..... a Kochanowski ?? no coz.... "Litwo ojczyzno ty
          > moja..." wiec nie trzeba juz komentowac niczego hahahahaha oj Polaczki,
          > polaczki.....
          Wymieszany jestes narodowosciowo koles. Byles juz na tym forum Niemcem,Zydem,
          Ukraincem a teraz jestes Litwinem. Moze tak walniesz posta w ktoryms z tych
          jezykow.

• Gość: Z boku Re: Litwo Ojczyzno Moja..czyli to byl Polak?hue h IP: *.client.comcast.net 14.08.04, 13:16
          a Kochanowski ?? no coz.... "Litwo ojczyzno ty
          > moja..." wiec nie trzeba juz komentowac niczego hahahahaha oj Polaczki,
          > polaczki.....
          Moze w Australii nie wiedza, ze "Litwo, Ojczyzno moja" (nie "Litwo ojczyzno ty
          moja"), napisal ADAM MICKIEWICZ, urodzony w NOWOGRODKU. No, coz, w Australii
          ludzie chodza do gory nogami, to i mozg bywa przekrwiony.
          PS: Slowo "OJCZYZNA" pisze sie z Duzej Litery.
          • Gość: agnes Re: Litwo Ojczyzno Moja..czyli to byl Polak?hue h IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 14:24
            a dlaczego slowo ojczyzna pisze sie niby z wielkiej litery?? nierozumiem.
            • Gość: Paweł Re: Litwo Ojczyzno Moja..czyli to byl Polak?hue h IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 15:10
              Słownik dopuszcza pisownię z dużej i z małej, zależnie od kontekstu. Z dużej
              jest podniośle.
            • Gość: Łókasz Re: Litwo Ojczyzno Moja..czyli to byl Polak?hue h IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 16:14
              "a dlaczego slowo ojczyzna pisze sie niby z wielkiej litery?? nierozumiem."
              Na tym właśnie polega Twój problem
              a wielkich zawsze żal
              • Gość: agnes Re: Litwo Ojczyzno Moja..czyli to byl Polak?hue h IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 16:59
                ??? mozesz mi wyjasnic na czym polega moj problem, poniewaz nie rozumiem.
                • wlodekbar Re: Litwo Ojczyzno Moja..czyli to byl Polak?hue h 14.08.04, 18:19
                  Wymiencie sie mailami, i na mailach sie przekomarzajcie - nie tu.
                  Jesli chodzi o sprawy narodowosciowe, to w zulach wielu wielkich Polakow
                  plynela krew zydowska, niemiecka, czeska...
                  Tyle, ze jakie to dla nam ma znaczenie...
                  • wlodekbar Re: Litwo Ojczyzno Moja..czyli to byl Polak?hue h 14.08.04, 18:20
                    Przepraszam za literowki.
              • Gość: ukk98 Re: Litwo Ojczyzno Moja..czyli to byl Polak?hue h IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 18:16
                [*]
        • Gość: aswan Re: Litwo Ojczyzno Moja..czyli to byl Polak?hue h IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 14.08.04, 13:29
          nie zaszkodziloby pouczesczas troche do szkoly. pan od "Litwo Ojczyzno" to
          Mickiewicz, Kochanowski urodzil sie w Sycynie (w radomskim), ktora nalezala do
          Litwy tylko za czasow Wielkiego Cesarstwa Wszechlitewskiego, a i to tylko za
          panowania Vytautasa Groznego (II w. p. n. e.)
        • Gość: wojtek Re: Litwo Ojczyzno Moja..czyli to byl Polak?hue h IP: 213.199.192.* 14.08.04, 13:58
          kopernik była kobietą :)
        • Gość: lol Re: Litwo Ojczyzno Moja..czyli to byl Polak?hue h IP: *.osiedle.net.pl 14.08.04, 14:06
          Gość portalu: Litwin napisał(a):
          > a Kochanowski ?? no coz.... "Litwo ojczyzno ty
          > moja..." wiec nie trzeba juz komentowac niczego hahahahaha

Masz racje nie trzeba niczego komentowac, hahaha, wroc do szkoly
          • Gość: Kiszka Janosik tez byl Polakiem ???? hue hue hue IP: *.qld.bigpond.net.au 14.08.04, 14:57
            Cala lista ludzi ktorzy sa "przywlaszczani "przez polakow..... Marie Curie-
            Sklodowska ktora wrecz wypierala sie polskosci i polakow, Kopernika -Niemiec a
            raczej Prusak, Milosza,Kochanowskiego,Mickiewicz to Litwini.... no wlasnie ...
            z "wielkich polaczkow" to ja znam Walense, bialego Pape z Wadowic, i ostatnio
            macie Lidera ze sloma w butach..nieocenionego Andriusze Leppera hue hue hue hue
            hue.... powiedzcie jeszcze ze Janosik byl polakiem z nie Slowakiem to skonam ze
            smiechu hue hue
            • Gość: tzw Re: Janosik tez byl Polakiem ???? hue hue hue IP: *.acn.pl 14.08.04, 15:26
              Proszę się nie przejmować tym indywduum. Kojarzę jego IP z innych forów - to
              typowy prowokator, karmiący się rekacjami na bzdury, które wypisuje. Jeżeli
              pozostawi się go bez reakcji, skończy jak ryba bez wody...
            • Gość: Łókasz Re: Janosik tez byl Polakiem ???? hue hue hue IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 16:22
              "Marie Curie-Sklodowska ktora wrecz wypierala sie polskosci i polakow,"
              Oczywiście. nazwę dla odkrytego pierwiastka Polon zaproponowała na cześć Wysp
              Bahama, Rad przywiozła do Polski w ramach usuwania odpadków radioaktywnych z
              Francji itd. Gratuluje wiadomości i oczytania. Nie Podawaj tylko jaką szkołę
              konczyłeś bo się nauczyciele powieszą z rozpaczy
        • Gość: LMB polski był językiem wyższej klasy IP: *.icpnet.pl 14.08.04, 15:51
          > Polak to taka nacja ze jak ktos ma troszke oleju w glowie to od razu swojak
          > hue hue hue Milosz to byl Litwin i wara polaczkom od niego

Zwróć uwagę tylko na to, że Miłosz przeszedł z jidysz na polski, a nie na litewski.
      • Gość: iwonka Re: Przykro IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 14.08.04, 12:29
        gdy ujrzałam na stronie wiadomosc o śmierci serce mi zamarło, bardzo szkoda
        wyrazy współczucia dla rodziny
      • Gość: knur ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] IP: *.pobiedziska.sdi.tpnet.pl 14.08.04, 13:14
        j.w.
        • Gość: mtok Re: ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 13:35
          [']['][']['][']
      • Gość: Ja Śmierć IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 14.08.04, 13:18
        Miłosz swoim piórem uczynił śmierć mniej smutną - przynajmniej w moim odczuciu.
        I za to mu dziękuję.
      • Gość: Ozzy Re: Przykro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 15:42
        [']
      • Gość: issa żal, IP: *.crowley.pl 15.08.04, 00:43
        tak szybko odchodzą,za szybko,żal.
    • Gość: Mistrz Foo Re: Czesław Miłosz nie żyje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 12:17
      Świeć Panie nad Jego Duszą.
    • Gość: Smutny Czesław Miłosz nie żyje IP: *.icpnet.pl 14.08.04, 12:17
      Odszedł wielki człowiek. Wpisujcie miasta, które składają kondolencje:
      Poznań. Ten rok jest szczególny odchodzą wielcy ludzie. Aż boje się myśleć
      kto następny...
      • Gość: bulwa Re: Czesław Miłosz nie żyje IP: *.icpnet.pl 14.08.04, 14:15
        I tak sobie pożył...
        Bardziej mną wstrząsnęła śmierć Kaczmarskiego i paru innych jeszcze.
        Powiecie, że jestem okrutna? nie... miesiąc temu zginął mój brat, miał 21 lat,
        więc kiedy umiera 93-latek to jakoś trudno mi rozpaczać.
        z całym szacunkiem
        SIT TIBI TERRA LEVIS
      • Gość: kasia Re: Czesław Miłosz nie żyje IP: *.clk.net / *.jgora.dialog.net.pl 14.08.04, 15:43
        [`][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']['][']
      • Gość: NIX Re: Czesław Miłosz nie żyje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 17:24
        Dołączam głos z Poznania. A kto następny?... Z tego pokolenia wśród nas jest
        jeszcze Papież... A i tak, choć To spodziewane - przyniesie ból, poczucie
        pustki.
        • Gość: asia Re: Czesław Miłosz nie żyje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 20:56
          dołączam kondolencje z Poznania. :((("A i tak, choć To spodziewane - przyniesie
          ból, poczucie
          > pustki. " - nawet na najbardziej oczekiwaną śmierć nie jesteśmy w stanie się
          przygotować...
          Ogromny smutek,ogromny żal,ogromna strata...Tracimy Was coraz więcej, kochani
          Wielcy...Bóg jest troche samolubny-chce Was mieć już tam, przy sobie...i
          pozostaje tylko nadzieja,ze kiedys sie jeszcze spotkamy...
    • Gość: Achu i Pati-Poznań Czesław Miłosz nie żyje ['] IP: *.icpnet.pl 14.08.04, 12:17
      śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą
      • Gość: wrocek Re: Czesław Miłosz nie żyje ['] IP: *.media4.pl 14.08.04, 12:19
        ['] :(
    • Gość: Paweł Odchodzą najwięksi intelektualiści. Kto zostanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 12:18
      W ostatnich miesiącach odchodzą najwięksi polscy intelektualiści. Kto ich
      zastąpi?
      • Gość: Arahia Re: Odchodzą najwięksi intelektualiści. Kto zosta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 13:00
        my?
      • Gość: Alex Re: Odchodzą najwięksi intelektualiści. Kto zosta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 14:14
        zostanie młodzież która nie szanuje starszych.zostanie młodzież która nie
        docenia polskiej literatury.zostanie młodzież która nie docenia tego jakie mają
        szczęście żyjąc we współczesnym świecie.Odejdą ludzie którzy są godni szacunku
        i pamięć o nich będzie trwała wiecznie.nawet jeśli młodzi ludzie nie będą o
        nich pamiętać
        • Gość: Paweł Stereotypy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 15:04
          Panie Alexie, dlaczego patrzy Pan przez stereotypy na młodzież? Czyżbyśmy byli
          z góry skazani na niemożność ciężkiej pracy, by wzbudzać szacunek?

Polska literatura? Współczesna literatura to dwa całkowicie odrębne bieguny.
          Krószący się obóz, do którego należał Czesław Miłosz, do którego należy także
          Wisława Szymborska. Na drugim biegunie przejaw komercji, tak jak chociażby
          Dorota Masłowska (tak jej było?). A gdzież są współcześni artyści, z którymi
          młodzież mogłaby się utożsamiać? Nie ma. Powoli do pamięci odchodzi pokolenie
          Wielkich Ludzi. Niech żyją jak najdłużej ci, co jeszcze zostali, bo po nich
          pozostanie tylko pustka. Będzie nam, Polakom, przewodzić telewizor. PRL zdusił
          przejawy artyzmu, kultury w Polakach. Mamy wolną Polskę, mamy to o co
          walczyliśmy przez lata. Ale to już nie jest ta sama wolna Polska z okresu
          Stanisława Augusta Poniatowskiego, czy później z okresu dwudziestolecia
          międzywojennego. Odzyskaliśmy polską ziemię, odzyskaliśmy w pełni suwerenne
          polskie władzy, ale nie odzyskaliśmy naszej narodowej duszy. Zamiast
          literatury, prozy, poezji, stanowiącej kolebkę narodowej świadomości mamy
          kosmopolityzm i komercję.
          • Gość: Paweł Re: Stereotypy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 15:06
            Przepraszam za ortografa, miało być kruszący, a nie krószący.
      • Gość: sg_mt Takie miernoty jak Michnik zostaną. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 22:04
        Z resztą nie ma co tak kadzić śp. Cz. Miłoszowi, który w idiotyczny sposób
        popierał najbardziej (nie)intelektualne lewactwo i sodomitów.
        • Gość: al Re: Takie miernoty jak Michnik zostaną. IP: 5.5R* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 15.08.04, 06:18
          Gość portalu: sg_mt napisał(a):

> Z resztą nie ma co tak kadzić śp. Cz. Miłoszowi, który w idiotyczny sposób
          > popierał najbardziej (nie)intelektualne lewactwo i sodomitów.

Nie za poglady polityczne, przeszlosc itp sie go chwali, ale za to, co napisal.
          wiec nie mow, ze to mu sie nie nalezy.
    • Gość: Prote Hyle Re: Czesław Miłosz nie żyje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 12:18
      Co za rok... Kuroń, teraz Miłosz... Znowu straciliśmy kogoś ważnego...
      • Gość: Znaj_Proporcjum ! O Kuroniu możesz zapomnieć przy postaci Miłosza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 12:46
        Nachalne wpychanie Kuronia w krąg ludzi naprawdę wielkich.
        • Gość: Prote Hyle Re: O Kuroniu możesz zapomnieć przy postaci Mił IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 14:57
          Bez komentarza...
    • pkalamajski Re: Czesław Miłosz nie żyje 14.08.04, 12:18
      Odszedł kolejny Wielki Człowiek, Wielki Polak, Wielki Poeta...
      • akut Re: Czesław Miłosz nie żyje 14.08.04, 12:27
        Wielka strata, tak niewielu Wielkich pozostało...Przyzwyczailiśmy się,że Miłosz
        jest zawsze
      • Gość: CzyWiedziałKimJest [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 12:41
        • Gość: puszka-pandory [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 12:56
        • Gość: aswan [...] IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 14.08.04, 12:57
          • Gość: Uparty Re: ty nie bedziesz mial problemu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 13:05
            Miłosz miał problem z narodową identyfikacją. Czy wiadomo jaką narodowość
            wybrał z długiej listy? Kim był sam dla siebie, Litwinem, Żydem, czy innym?
            Może Amerykanin?
    • Gość: Rudi RIP ['] ['] ['] IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.08.04, 12:19
      • Gość: maniek Re: RIP ['] ['] ['] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 12:20
        [']
    • Gość: U. Re: Czesław Miłosz nie żyje IP: *.dip.t-dialin.net 14.08.04, 12:20
      Spieszmy sie kochac ludzi, tak szybko odchodza... ['] odszedl wielki poeta,
      wielki czlowiek.
      • Gość: nov Re: Czesław Miłosz nie żyje IP: *.pasztet / *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 12:23
    • Gość: Alek Re: Czesław Miłosz nie żyje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 12:20
      Cześć Jego Pamięci.

Gdy się dowiedziałem, przestałem myśleć na parę minut. Zmarł naprawdę Ktoś
      Wielki obecny w polskiej kulturze przez cały XX wiek, będzie mi Go brakowało.
    • elfhelm Odszedł Mistrz... 14.08.04, 12:21
      Nie wszystke umarł. My żyjemy by o Nim pamiętać!
    • Gość: xxx ogry nie zyja dlugo i szczesliwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 12:21
      jak to mowila wrozka ze shreka ogry nie zyja dlugo. milosz i tak stanowil
      wyjatek od tej zasady
      • Gość: Ogier Miłosz ogrem? Nie wiedziałem IP: *.pobiedziska.sdi.tpnet.pl 14.08.04, 12:24
        Miłosz był ogrem?
    • quentin389 Re: Czesław Miłosz nie żyje 14.08.04, 12:23
      [`]['][`]
    • Gość: Adam__________ [`] [`] [`] [`] [`] [`] [`] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 12:24
      Zapalmy świeczkę
      [`] [`] [`] [`] [`] [`] [`]
      • Gość: knoa Re: [`] [`] [`] [`] [`] [`] [`] IP: 62.233.185.* 14.08.04, 14:33
        [`] [`] [`] [`] [] [`] [`]
        chwila ciszy ...
    • Gość: ziom Re: Czesław Miłosz nie żyje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 12:24
      nie chce się wierzyć. następny wielki Polak. :( nic więcej nie można
      powiedzieć. smutno.
    • tak_zwany [`] 14.08.04, 12:25
      Kolejny wielki Polak odszedł... Smutek i żal... Jego poezja jednak trwać
      będzie... Póki pamięć Polaków o tym kim są nie przeminie...
    • Gość: Kriss Re: Czesław Miłosz nie żyje IP: *.chello.pl 14.08.04, 12:26
      [`]
    • Gość: Zbyszewski Wielki Polak odszedł ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 12:27
      Strata nie tylko dla rodziny,
      Strata dla nas wszystkich.
      Cześć Jego pamieci!
      • Gość: MożeKtośWie? Re: Wielki Polak odszedł ...CZY NAPEWNO POLAK ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 13:01
        Może ktoś wie jak na ten temat wypowiedział się sam Czesław Miłosz.
        Trzeba to szybko podać do wiadomości, bo zaraz zacznie się dorabianie korzeni.
        Ze strony Litwinów i Żydów napewno.
        Chciałbym, aby ta sprawa była zgodna z życzeniem samego Wielkiego Poety.
    • teufel Re: Czesław Miłosz nie żyje 14.08.04, 12:27
      Pokój jego duszy ['][']
    • Gość: migx ['] ['] ['] ['] ['] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 12:28
      Wielka szkoda, że odchodzi kolejny wielki Polak.
    • Gość: drake78 Re: Czesław Miłosz nie żyje IP: 5.2.* / *.chello.pl 14.08.04, 12:28
      [i][i][i][i][i][i][i][i][i]i][i] Zmarł Wielki Człowiek. Wielki żal.
    • Gość: L3 [ ' ] [NT] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 12:29
    • Gość: oranje Reklama GW IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 14.08.04, 12:29
      Jak można w informacji o śmierci Miłosza dawać reklamę większą, niż jego
      zdjęcie????? O co tu chodzi???
      • Gość: STAR CHODZI O PIENIĄDZE IP: *.radom.pl 14.08.04, 12:36
        ŻYJEMY W CZASACH W KTÓRYCH WSYSTKO JEST TOWAREM NA SPRZEDAŻ NAWET LUDZKA ŚMIERĆ
        • Gość: Sceptyk Re: Milosz i forum IP: *.k441.webspeed.dk 14.08.04, 12:45
          Napisal inny wielki Litwin-Polak "Klatwa ludom co wlasne morduja proroki".
          Wstyd tym komentatorom, ktorzy nie umieja uszanowac nawet majestatu smierci
          wielkiego rodaka.
        • Gość: elo Re: CHODZI O PIENIĄDZE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 12:58
          nie przesadzaj. to są media, które służa do przekazywania informacji. a co?
          mają to ukrywać, czy o co konkretnie ci chodzi..
      • tak_zwany Re: Reklama GW 14.08.04, 12:40
        Podejrzewam, ze nie człowiek zawinił, ale automat - reklamy są
        najprawdopodobniej automatycznie doklejane do każdego artykułu. Co nie zmienia
        faktu, że jest to, mówiąc bardzo delikatnie, niesmaczne...
    • freewolf ['] 14.08.04, 12:29
      Nie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka