Dodaj do ulubionych

żal nad maturzystami

01.07.14, 10:25
dzisiaj w Trójce minister edukacju musiała odpowiadać na debilne pytania dziennikarza zmartwionego wielce faktem,ze 29% maturzystów oblało ten egzamin.najsmieszniejsza była propozycja żeby zlikwidowac egzamin z matematyki.jak wiadomo dojrzałość bez matematyki jest bardziej dojrzała.wszyscy są winni:matematyka na egzaminie,trudne zadania,plamy na słońcu tylko niewinni są maturzyści,którzy sie nie uczyli.
czy wszyscy muszą zdać maturę?dlaczego muszą?
szeregi niedouczonych ćwierćinteligentów rosną.nie potrafią pisać,mówic,liczyc-ale mają matury.
Obserwuj wątek
    • mariner4 Powinno być odwrotnie. 01.07.14, 10:29
      30% zdaje, 70 % nie.
      Dziennikarzom się nie dziw. oni też nie mieli "zdolności do matematyki".
      M.
    • zapijaczony-ryj Jak 30% uczniów nie zdaje matmy, to na pewno 01.07.14, 10:30
      nie jest to wina uczniów, ani nauczycieli, tylko kretynów, autorów zadań, czy testów z tejże matematyki.
      Moze tak samo skretynieli jak autorzy testów na prawo jazdy, które są praktycznie nie do zdania dla kierowcy z kilkuletnim stażem.
      A dla tych z kilkudziesięcioletnim są niczym Mount Everest do zdobycia dla ludzi bez kończyn
      • snajper55 Re: Jak 30% uczniów nie zdaje matmy, to na pewno 01.07.14, 10:36
        zapijaczony-ryj napisał:

> nie jest to wina uczniów, ani nauczycieli, tylko kretynów, autorów zadań, czy t
        > estów z tejże matematyki.

No fakt. Tylko idiota dałby dzieciakom tak trudne zadania:

[matura 08.05.2014]

Zadanie 2. (1 pkt)
        Jeżeli liczba 78 jest o 50% większa od liczby c, to
        A. c=39
        B. c=48
        C. c=52
        D. c=60

Zadanie 11. (1 pkt)
        Liczby 2,−1,−4 są trzema początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego (an) określonego dla liczb naturalnych n≥1. Wzór ogólny tego ciągu ma postać
        A. an=−3n+5

B. an=n−3
        C. an=−n+3
        D. an=3n−5

www.matemaks.pl/matura.php?id=349
        S.
        • zapijaczony-ryj Re: Jak 30% uczniów nie zdaje matmy, to na pewno 01.07.14, 10:42
          snajper55 napisał:

> zapijaczony-ryj napisał:
          >
          > > nie jest to wina uczniów, ani nauczycieli, tylko kretynów, autorów zadań,
          > czy t
          > > estów z tejże matematyki.
          >
          > No fakt. Tylko idiota dałby dzieciakom tak trudne zadania:
          >
          > [matura 08.05.2014]
          >
          > www.matemaks.pl/matura.php?id=349
          > S.

Nie musisz mnie ich zytować, bo ja maturę robiłem w latach 60 tych i w tej chwila dla mnie te zadania są takie jak by były pisane po chińsku, albo arabsku.
          Jako były nauczyciel wiem z praktyki, ze jak uczniowie w większości mają gorsze wyniki z jednego przedmioty, to jest to wina nauczyciela, a nie uczniów.
          Natomiast jak 30% ogółu uczniów nie zdaje jakiegoś egzaminu, to jest ta raczej wina zadań egzaminacyjnych,
          • 99venus Re: Jak 30% uczniów nie zdaje matmy, to na pewno 01.07.14, 10:55
            ZAWSZE niezdany egzamin jest wynikiem NIEUCTWA!najczęściej jest to spowodowane lenistwem.przestańmy opowiadać głupoty o zbyt trudnych zadaniach.znaczna część dzisiejszych maturzystów to po prostu analfabeci.mamy stosunkowo wąską grupę osób,które chciały sie uczyć i mają tego efekty a reszta tęskniła jedynie za świadectwem maturalnym a ich oczy tęskniły za rozumem.
            polskie szkoły opuszczają miernoty.
            • m.c.hrabia Re: Jak 30% uczniów nie zdaje matmy, to na pewno 01.07.14, 11:02
              ZAWSZE niezdany egzamin jest wynikiem NIEUCTWA!

przesadzasz ,
              ja np. żebym do usranej.. się uczył, to do szkoły muzycznej za chiny bym i tak nie zdał.
              • sverir Re: Jak 30% uczniów nie zdaje matmy, to na pewno 01.07.14, 11:07
                > ja np. żebym do usranej.. się uczył, to do szkoły muzycznej za chiny bym i tak nie zdał.

Gdybyś uczył się od 5 roku życia, to miałbyś szanse i bez Chin. Gdyby maturzyści uczyli się matematyki dłużej, niż od miesiąca przed maturą, też mieliby większe szanse.
                • m.c.hrabia Re: Jak 30% uczniów nie zdaje matmy, to na pewno 01.07.14, 11:13
                  Gdybyś uczył się od 5 roku życia, to miałbyś szanse i bez Chin.

wątpię , a raczej pewien jestem ,że nie.
                  Gdyby maturzyśc i uczyli się matematyki dłużej,...

część pewnie tak , ale pewne osobniki nie ,matematyka to jednak nie wiersz, który nawet nie znając
                  języka może obryć , bez elementarnego zrozumienia problemu nie da rady.
                  • sverir Re: Jak 30% uczniów nie zdaje matmy, to na pewno 01.07.14, 12:45
                    > wątpię , a raczej pewien jestem ,że nie.

Ok, może jesteś głuchy, może nie masz rąk, może masz zbyt niskie IQ, by opanować nuty. Jeżeli jednak nie dotyczy Ciebie żaden z tych problemów, to jest to kwestia wyrobienia sobie słuchu. Wirtuozem może byś nie został nigdy, ale nie jest powiedziane, że nie nauczyłbyś się grać.

> języka może obryć , bez elementarnego zrozumienia problemu nie da rady.

Teraz zdajesz się sugerować, że w ogóle nauka jest zbędna, bo wiedzę posiada się wrodzoną. Nie jest tak. Umysł też można ćwiczyć.
                    • m.c.hrabia Re: Jak 30% uczniów nie zdaje matmy, to na pewno 01.07.14, 17:23
                      ale nie jest powiedziane, że nie nauczyłbyś się grać.

tak jak ,nie jest powiedziane ,że nie można się nauczyć tabliczki mnożenia ,
                      ale znajomość tejże to na maturę trochę za mało .
                      z graniem to samo ,może i bym się nauczył ,ale czy zagrałbym mazurka Chopina ,wątpię.
              • zapijaczony-ryj Dobry przykład 01.07.14, 11:21
                m.c.hrabia napisał:

> ZAWSZE niezdany egzamin jest wynikiem NIEUCTWA!
                >
                > przesadzasz ,
                > ja np. żebym do usranej.. się uczył, to do szkoły muzycznej za chiny bym i ta
                > k nie zdał.

To tak ja do nowicjatu
          • snajper55 Re: Jak 30% uczniów nie zdaje matmy, to na pewno 01.07.14, 11:01
            zapijaczony-ryj napisał:

> Nie musisz mnie ich zytować, bo ja maturę robiłem w latach 60 tych i w tej chwi
            > la dla mnie te zadania są takie jak by były pisane po chińsku, albo arabsku.

Nie znasz procentów???

> Jako były nauczyciel wiem z praktyki, ze jak uczniowie w większości mają gorsze
            > wyniki z jednego przedmioty, to jest to wina nauczyciela, a nie uczniów.

Sugerujesz, że to nauczyciele matematyki są do dupy?

> Natomiast jak 30% ogółu uczniów nie zdaje jakiegoś egzaminu, to jest ta raczej
            > wina zadań egzaminacyjnych,

No to odpowiedz na dwa proste pytania z procentów.
            Ile procent ma zdać, abyś winą nie obarczał zadań egzaminacyjnych?
            Ile procent ma zdać, abyś winą obarczył tych, którzy nie zdali?

S.
            • zapijaczony-ryj Re: Jak 30% uczniów nie zdaje matmy, to na pewno 01.07.14, 11:23
              snajper55 napisał:
              >
              > No to odpowiedz na dwa proste pytania z procentów.
              > Ile procent ma zdać, abyś winą nie obarczał zadań egzaminacyjnych? na pewno więcej niz 70.
              > Ile procent ma zdać, abyś winą obarczył tych, którzy nie zdali? na moje oko tak jak wyzej.
              >
              > S.
        • jola.iza1 Re: Snajper55, 01.07.14, 19:18
          Lecisz tym, co Cię nauczyli w słusznie minionych czasach.
          To nie te czasy Arlekinie, dzisiejsza młodzież maturalna od zerówki nie kumała. logicznie nie myślała. Dalej jesteś pewien, że to ich zasługa?
          • inocom Re: Snajper55, 02.07.14, 13:05
            jola.iza1 napisała:

> Lecisz tym, co Cię nauczyli w słusznie minionych czasach.
            > To nie te czasy Arlekinie, dzisiejsza młodzież maturalna od zerówki nie kum
            > ała. logicznie nie myślała. Dalej jesteś pewien, że to ich zasługa?

Weźmy 2 przykład snajpera. Wartości ciągu są malejące. Tylko jeden ciąg jest malejący. To widać od razu. Dzieciaki nie potrafią zauważyć zależności głównej, a potem ją jeszcze sprawdzić.

Lepiej nie będzie, bo matematykę sprowadzono do liczenia, a nie do szukania uogólnień.
            To jest pokazane na 1 przykładzie snajpera.
            Liczba 78 to 1.5 liczby 52.
    • m.c.hrabia Re: żal nad maturzystami 01.07.14, 10:30
      jakby wszyscy matury z matematyki mieli ,to z czego "abergoldy" by żyły.
      • snajper55 Re: żal nad maturzystami 01.07.14, 10:32
        m.c.hrabia napisał:

> jakby wszyscy matury z matematyki mieli ,to z czego "abergoldy" by żyły.

A co mają "ambergoldy" do matematyki?

S.
        • m.c.hrabia Re: żal nad maturzystami 01.07.14, 10:35
          A co mają "ambergoldy" do matematyki?

pewnie nic .
          4% ,14% ,40% co za różnica wszędzie jest czwórka.
          • snajper55 Re: żal nad maturzystami 01.07.14, 10:39
            m.c.hrabia napisał:

> A co mają "ambergoldy" do matematyki?
            >
            > pewnie nic .
            > 4% ,14% ,40% co za różnica wszędzie jest czwórka.

Oszustwo opierało się na nieznajomości procentów u ludzi?

S.
            • 99venus Re: żal nad maturzystami 01.07.14, 10:56
              na braku rozumu.świadectwo dojrzałości to nie tylko świadectwo wiedzy ale także dojrzałości czyli rozumu,rozwagi i odpowiedzialnosci.
              • snajper55 Re: żal nad maturzystami 01.07.14, 11:03
                99venus napisał:

> na braku rozumu.świadectwo dojrzałości to nie tylko świadectwo wiedzy ale także
                > dojrzałości czyli rozumu,rozwagi i odpowiedzialnosci.

A w jaki sposób za pomocą matury sprawdza się dojrzałość, odpowiedzialność i rozwagę? Matura to tylko sprawdzian wiedzy.

S.
                • 99venus Re: żal nad maturzystami 01.07.14, 11:17
                  jakoś w zamierzchłych czasach szkoły opuszczali ludzie dojrzali.były to czasy kiedy szkoła nie tylko uczyła ale i wychowywała.to niestety minęło.
                  dojrzałość maturzystów to sprawa programów,egzekwowania wiedzy,umiejetności myslenia,pracy zespołowej i odpowiedzialności.czyli to wszystko czego dzisiaj nie ma.
                  • 1tomasz1 Re: żal nad maturzystami 01.07.14, 11:34
                    Te zamierzchłe czasy, to jakie?
                  • wobo1704 Re: żal nad maturzystami 01.07.14, 18:52
                    99venus;

"Rozkład wartości współczynnika inteligencji jest w przybliżeniu rozkładem Gaussa o średniej 100 i wariancji 15, a to znaczy, że ma duże odchylenia od średniej. "

Ok. 2/3 osób w rozkładzie Gaussa ma IQ w przedziale [85,115], a 96% w przedziale [70,130], a wiec 1/6 ma IQ powyżej 115 a 2% powyżej 130.

Czyli 1/3 uczącej się młodzieży jest poza przedziałem 85,115.
                    Proszę wyciągnąć wnioski.

www.is.umk.pl/~duch/Wyklady/Kog1/14-7-inteli.htm

• zapijaczony-ryj Rydzyk i z abiturientami dobrze sobie radzi 01.07.14, 10:37
        m.c.hrabia napisał:

> jakby wszyscy matury z matematyki mieli ,to z czego "abergoldy" by żyły.
    • snajper55 Re: żal nad maturzystami 01.07.14, 10:31
      99venus napisał:

> dzisiaj w Trójce minister edukacju musiała odpowiadać na debilne pytania dzienn
      > ikarza zmartwionego wielce faktem,ze 29% maturzystów oblało ten egzamin.najsmie
      > szniejsza była propozycja żeby zlikwidowac egzamin z matematyki.jak wiadomo doj
      > rzałość bez matematyki jest bardziej dojrzała.wszyscy są winni:matematyka na eg
      > zaminie,trudne zadania,plamy na słońcu tylko niewinni są maturzyści,którzy sie
      > nie uczyli.
      > czy wszyscy muszą zdać maturę?dlaczego muszą?
      > szeregi niedouczonych ćwierćinteligentów rosną.nie potrafią pisać,mówic,liczyc-
      > ale mają matury.

Wszyscy muszą mieć matury, ponieważ wszyscy chcą iść na studia. A gdy je już skończą to narzekają, że z dyplomem obsługują wózki widłowe. A kto ma to robić? Murzyni?

S.
      • szwampuch58 Re: żal nad maturzystami 01.07.14, 10:37
        "Wszyscy muszą mieć matury, ponieważ wszyscy chcą iść na studia." No i studiujOm politologie, przerozniste Hofmany i Czarneckie Waszczykowskie sOm tego efektem.
      • 99venus Re: żal nad maturzystami 01.07.14, 11:01
        tylko to to powiedział,ze MUSZĄ?kto tym nieszczęsnym nieukom wbił do głowy,że jak skończą jakimś cudem "studia"-nawet na "wyższych" uczelniach w Pcimiu najdolniejszym to zostaną zaraz prezesami,dyrektorami i milionerami.
        • snajper55 Re: żal nad maturzystami 01.07.14, 11:09
          99venus napisał:

> tylko to to powiedział,ze MUSZĄ?kto tym nieszczęsnym nieukom wbił do głowy,że j
          > ak skończą jakimś cudem "studia"-nawet na "wyższych" uczelniach w Pcimiu najdol
          > niejszym to zostaną zaraz prezesami,dyrektorami i milionerami.

Całe pokolenia Polaków. "Ucz się, ucz, bo wiedza to potęgi klucz." Że o podziale na pracowników umysłowych i fizycznych nie wspomnę.

S.
          • 99venus Re: żal nad maturzystami 01.07.14, 11:20
            to jest bardzo uproszczona odpowiedź.
            ucz się ucz-tylko dlaczego te głąby się nie uczą,dlaczego nie czytają?dlaczego marzeniem wielu jest dostać 3 i mieć świety spokój?
            powtarzam uparcie-hodujemy ćwierćinteligentów.
            • m.c.hrabia Re: żal nad maturzystami 01.07.14, 11:24
              powtarzam uparcie-hodujemy ćwierćinteligentów.

myślę ,że mocno przesadzasz.

ucz się ucz-tylko dlaczego te głąby się nie uczą,dlaczego nie czytają?dlaczego marzeniem wielu jest dostać 3 i mieć świety spokój

a kiedy inaczej było ,nic nowego.
              • 99venus Re: żal nad maturzystami 01.07.14, 18:40
                zależy u kogo "inaczej było" drogi hrabio.
                • m.c.hrabia Re: żal nad maturzystami 01.07.14, 19:18
                  zależy u kogo..
                  myślałem ,że dyskusja o przeciętnych maturzystach , a nie o elitarnych "pijarach",
                  czy innych "magdalenkach" .
                  nie znam tych "progów" więc nie będę się wypowiadał.
        • zapijaczony-ryj Na pewno beda mieli łatwiejszy start 01.07.14, 11:26
          99venus napisał:

> tylko to to powiedział,ze MUSZĄ?kto tym nieszczęsnym nieukom wbił do głowy,że j
          > ak skończą jakimś cudem "studia"-nawet na "wyższych" uczelniach w Pcimiu najdol
          > niejszym to zostaną zaraz prezesami,dyrektorami i milionerami.

A w firmach państwowych wygryzą starszych i doświadczonych, ale bez studiów
    • man_sapiens Re: żal nad maturzystami 01.07.14, 17:16
      W ciągu nauki w pierwszej klasie podstawówki ilość dzieci, które w badane przez pedagogów są ocenianie jako wybitnie uzdolnione matematycznie maleje z około 25% wśród zaczynających naukę do około 12% po 8 miesiącach nauki w szkole. Potem jest jeszcze gorzej, wśród gimnazjalistów 1-2% ocenia się jako wybitnie uzdolnione matematycznie.
      Szkoła nie uczy matematyki, uczy rozwiązywać testy. Zamiast rozbudzać matematyczne myślenie i zainteresowania - zabija je. Wbijanie do głowy arytmetyki po to, żeby sprawnie rozwiązywać testy nie ma nic wspólnego z matematyka, to jest musztra.
      Inna rzecz, że w liceach i technikach uczy się prawie 100% dzieci. Jeżeli aż 70% z nich zdaje maturę a więc jest uznana za zdolne do podjęcia studiów - to bardzo dużo.
      Tak jak NFZ nie służy do tego, żeby leczyć w Polsce ludzi ale do tego, żeby zapewnić dochody szpitalom i przychodniom, tak system matur i naboru na studia nie służy temu, żeby kształcić ludzi ale temu, żeby zapewnić dochody szkołom i uczelniom.
    • jola.iza1 Re: żal nad ministrami edukacji, serio serio 01.07.14, 19:13
      99venus napisał:

> dzisiaj w Trójce minister edukacju....
      To jeszcze raz, powtórzę z a Tobą:
      "> szeregi niedouczonych ćwierćinteligentów rosną.nie potrafią pisać,mówic,liczyc-.."
      Idiotą jesteś venusie99, czy tylko udajesz?
      Takie mamy Młodzieże, jak Ich kształcenie.
      Co jak co, ale oświata w ' słusznie minionym PRLU" była nas takim poziomie, że nie wstydzą się naszych absolwentów żadne uczelnie , nawet te światowe .
      Chciało się ? No to się ma, nie jesteśmy gorsi od niedouków z USA.
      • 99venus Re: żal nad ministrami edukacji, serio serio 01.07.14, 19:31
        chyba rzeczywiście mam dolegliwość tak subtelnie przez ciebie oznajmioną społeczeństwu skoro nie zdołałem jasno napisać tego co ty napisałaś a ja miałem na myśli.dlatego też zgadzam się z tobą co do kształcenia młodzieży całkowicie.
    • qqazz Ja się zgadzam z Marinerem 01.07.14, 20:06
      Skoro do matury podchodzi niemal 100% rocznika i ma ona o czymś swiadczyć to poziom trudności powinien być taki żeby zdawalność była na poziomie góra 30 %.

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka