remez2 14.07.14, 12:46 czerwca zadłużenie Polaków z tytułu różnych zaległych płatności. Oznacza to, że 2,32 mln osób nie reguluje terminowo swych zobowiązań. Oprócz tego jest słonecznie i fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nowy_anonim Re: 40,9 mld zł - tyle wynosło na koniec 14.07.14, 12:49 chodzą nocami po knajpach żrą i piją na debet Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: 40,9 mld zł - tyle wynosło na koniec 14.07.14, 12:56 niech się martwią banki,które lekką ręką dawały kredyty każdemu. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Bajeczka na dobranoc dla myslacych... 14.07.14, 13:02 pietrasiak.latte24.pl/3436,bajka-o-powstaniu-pieniadza Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: 40,9 mld zł - tyle wynosło na koniec 14.07.14, 13:14 99venus napisał: > niech się martwią banki,które lekką ręką dawały kredyty każdemu. Ciekawe podejście. Ale chodzi nie tylko o banki. Czynsze, światło, gaz, telefony, media. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: 40,9 mld zł - tyle wynosło na koniec 25.07.14, 11:55 99venus napisał: > niech się martwią banki,które lekką ręką dawały kredyty każdemu. Wiesz kto zapłaci za kredytowe szaleństwa SKOKów? Dla ułatwienia napiszę, że nie ci, którzy lekką rąsią dużą kasę ze SKOKów dostawali. S. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Obawiam sie, że też do tego się dorzucisz. 27.07.14, 12:37 Jak my wszyscy. M. Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: 40,9 mld zł - tyle wynosło na koniec 27.07.14, 18:03 99venus napisał: > niech się martwią banki,które lekką ręką dawały kredyty każdemu. > Banki? Banki się nie martwią; e-sąd, komornik, bezdomność... Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno I to tez: 14.07.14, 13:07 wpolityce.pl/polityka/129072-jak-prostytutka-rolnik-rzeznik-i-hotelarz-wspolnie-probuja-wyjasnic-kryzys-strefy-euro Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno A teraz odpowiedz: 14.07.14, 15:16 - ile kosztuje "jeden raz" z dziewczyna? (to kontrola przyswojenia sobie wiedzy) Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Szewczak: w styczniu Polska mogła zbankrutować 14.07.14, 13:20 OPINIA: Gdyby nie ogromna pożyczka, Polska już w styczniu ogłosiłaby bankructwo - stwierdził dr Janusz Szewczak, główny ekonomista SKOK w Gazeta Polska TV. Ekonomista zwrócił uwagę, że rząd zaplanował, iż w 2014 r. pożyczy 132 mld zł, a tymczasem już w styczniu wykonał 50% tego planu. Zdaniem p. Szewczaka świadczy to o katastrofalnej sytuacji finansowej państwa. Jak mówił ekonomista, w styczniu i lutym przypada kumulacja spłat starych długów zaciągniętych przez p. Jana-Vincenta Rostowskiego, byłego ministra finansów. Chodzi o kwotę 52 mld zł. - Żeby nie ogłosić bankructwa, to trzeba było pożyczyć już w styczniu 50% pieniędzy, które są zaplanowane na cały rok. Dług sięga już 1 bln zł. Idziemy absolutnie drogą grecką - podkreślił dr Szewczak. Boże chroń Tuska do końca życia.Niech nas broni przed PIS Odpowiedz Link Zgłoś
lech.junosza Re: I to tez: 25.07.14, 11:36 nazimno napisał: > > wpolityce.pl/polityka/129072-jak-prostytutka-rolnik-rzeznik-i-hotelarz-wspolnie-probuja-wyjasnic-kryzys-strefy-euro POPiS stara się? Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj Najczściej nie reguluja w terminie ci najbogatsi!! 14.07.14, 13:24 remez2 napisał: > czerwca zadłużenie Polaków z tytułu różnych zaległych płatności. Oznacza to, że > 2,32 mln osób nie reguluje terminowo swych zobowiązań. > Oprócz tego jest słonecznie i fajnie. Wiem, bo prowadziłem działalność usługową, biedny ostatni grosz wysupła i zapłaci, a bogaty będzie kombinował i odwlekał, a to, ze przelewu nie dostał, a to urok, a to s_raczka, bedzie zwodził nawet i kilka miesięcy za nim zapłaci. Więc nie PIS_dolcie kolego. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Najczściej nie reguluja w terminie ci najboga 14.07.14, 13:37 Wiem, bo prowadziłem działalność usługową Przecież właśnie teraz taką działalność prowadzisz. Szkoda, że kiepską. > Więc nie PIS_dolcie kolego. Koniecznie chcesz usłyszeć bajkę o wężu, potomku najmłodszego syna Noego? Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj Teraz jestem na emeryturze 14.07.14, 20:43 remez2 napisał: > Wiem, bo prowadziłem działalność usługową > Przecież właśnie teraz taką działalność prowadzisz. Szkoda, że kiepską. > > Więc nie PIS_dolcie kolego. > Koniecznie chcesz usłyszeć bajkę o wężu, potomku najmłodszego syna Noego? i żadnej działalności nie prowadzę. TYlko w3 wolnych chwilach zabawiam się nabijając z takich jak ty Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Teraz jestem na emeryturze 14.07.14, 21:10 Po co w chodzisz w wątki, których nie rozumiesz? Wiesz ilu jest bezrobotnych, ilu na umowach śmieciowych, ilu żyje poniżej minimum socjalnego? Swoje głupkowate komentarze zachowaj dla równie jak Ty inteligentnych. PS - jeżeli Twoi mocodawcy płacą Ci 0,05 zł za post, to przepłacają. Ale to ich strata. EOT Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: 40,9 mld zł - tyle wynosło na koniec 14.07.14, 21:23 remez2 napisał: > czerwca zadłużenie Polaków z tytułu różnych zaległych płatności. Oznacza to, że > 2,32 mln osób nie reguluje terminowo swych zobowiązań. > Oprócz tego jest słonecznie i fajnie. Jest zaye...... Cie fajnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
lech.junosza Jest super, git i ekstra. Zawdzęczmy solidaruchom! 25.07.14, 11:27 Bez Solidarności nie ma dobrobytu !!! Buahahaaha !!! Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: 40,9 mld zł - tyle wynosło na koniec 25.07.14, 14:49 volupte napisał: > Ale płacą ? Płacą i są szczęśliwi, że mają w domu paszporty. Zwłaszcza Pokolenie 1600/1436. Odpowiedz Link Zgłoś
aniechto.only Re: 40,9 mld zł - tyle wynosło na koniec 25.07.14, 15:40 Pokolenie 1600/1436 nie płaci - nie ma szans nawet się zadłużyć. Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: 40,9 mld zł - tyle wynosło na koniec 25.07.14, 16:10 Zakładając, że podane wyżej liczby są zgodne ze stanem faktycznym, średnie zadłużenie na jednego ("złego", czyli zalegającego ze spłatą) dłużnika wynosi 17,5 tys. zł. Czyli więcej, ile wynoszą roczne dochody pracownika otrzymującego płace minimalną. W rzeczywistości na owe złe długi składają się przede wszystkim zobowiązania osób o znacznie wyższych dochodach, które otrzymały kredyty w wysokości przekraczającej ich możliwości. Część z nich to osoby, których warunki życiowe - z różnych powodów - uległy pogorszeniu, ale więcej jest takich, którzy zadłużali się ponad miarę z powodu zwykłego braku roztropności (np. dając się naciągnąć na kredyt hipoteczny w wysokości pozostającej bez żadnego związku z ich możliwymi w dłuższym czasie dochodami). No i są też w tym gronie ludzie zwyczajnie nieuczciwi, którzy uchylają się od spłacania zobowiązań, mimo że dysponują wystarczającymi możliwościami. Powinien wiedzieć o tym każdy, kto mieszka w budynku stanowiącym wielorodzinną wspólnotę mieszkaniową. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: 40,9 mld zł - tyle wynosło na koniec 25.07.14, 16:14 > Pokolenie 1600/1436 nie płaci - nie ma szans nawet się zadłużyć. Ależ ma, np. Provident, poręczone kredyty. Odpowiedz Link Zgłoś
lech.junosza Re: Jest super, git i ekstra. Zawdzęczmy solidaruc 27.07.14, 09:47 remez2 napisał: > > Pokolenie 1600/1436 nie płaci - nie ma szans nawet się zadłużyć. > Ależ ma, np. Provident, poręczone kredyty. Sienkiewicz maił rację. To jest jakaś ...dolina bananowa republika albo inszy bantustan. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 I jaki z tego wniosek? 27.07.14, 10:10 Umorzyć wszystkim? Wszyscy skrzywdzeni przez Tuska? Nie było idiotów" Cwaniaków? I zwykłych złodziei? Zawsze płaciłem swoje rachunki i nie zadłużałem się ponad możliwości spłaty. M. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: I jaki z tego wniosek? 27.07.14, 10:51 mariner4 napisał: > Umorzyć wszystkim? Tak uważasz? Ciekawy pomysł. > Wszyscy skrzywdzeni przez Tuska? Czyżby "uderz w stół ..." > Nie było idiotów" Cwaniaków? I zwykłych złodziei? Ależ byli i są - 2,32 mln takich osób. > Zawsze płaciłem swoje rachunki i nie zadłużałem się ponad możliwości spłaty. Marynarze górscy tak mają. Cecha bardzo pozytywna. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Podziwiam Twój wysiłek inteletkualny 27.07.14, 11:01 przy pisaniu odpowiedzi na mój post. M. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Ja tylko zapytalem co proponujesz 27.07.14, 12:35 bo krytykować każdy potrafi. Ja jestem zwolennikiem wykonywania zobowiązań. I na przykład nie udzielania pomocy np nieubezpieczonym powodzianom, poza jakąś pomagająca przetrwać.. Płacący składki wychodzą na idiotów. A przed wojną było przymusowe ubezpieczanie nieruchomości. Mój sąsiad kupił auto na kredyt ponad stan. Teraz ma kłopoty. Ten to pluje na rząd! Bywa różnie. M. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Podałem do wiadomości FK pewien fakt/stan. 27.07.14, 13:02 mariner4 napisał: > Ja tylko zapytalem co proponujesz bo krytykować każdy potrafi. Niczego nie krytykowałem. Chciałem aby każdy (kogo takie sprawy interesują) ocenił ów stan i zastanowił się nad przyczynami. > Ja jestem zwolennikiem wykonywania zobowiązań. Normalne. > Mój sąsiad kupił auto na kredyt ponad stan. Teraz ma kłopoty. Ten to pluje na rząd! Mądrych inaczej nie brakuje. > Bywa różnie. Oczywiście. Np. istnieje prekariat. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: I jaki z tego wniosek? 27.07.14, 13:13 mariner4 napisał: > Umorzyć wszystkim? > Wszyscy skrzywdzeni przez Tuska? Nie było idiotów" Cwaniaków? I zwykłych złodzi > ei? > Zawsze płaciłem swoje rachunki i nie zadłużałem się ponad możliwości spłaty. Będzie bum. tvn24bis.pl/blog-rafala-hirscha,190/rafal-hirsch-skad-sie-biora-pieniadze,416235.html cały system działa do czasu jak rośnie deficyt budżetowy. Kiedyś ten system musi przestać działać, bo banki generując 1 wymagają spłaty 1+odsetki. To, że nie masz kredytów, nie oznacza, że coś masz. W momencie bum, mienie trwałe traci wartość. Masz tyle, że ile ktoś chce to kupić. Żyjemy w erze życia na kredyt, ale każdy kredyt trzeba kiedyś spłacić. Banki wygenerowały 1, ale chcą już 1+odsetki. A skąd wziąć odsetki (deficyt)? :) To, że ty masz środki oznacza, że ktoś inny jest zadłużony. Obaj działacie w systemie naczyń połączonych, z których zawartość wycieka powoli. Odpowiedz Link Zgłoś
marsaqua IMO,rezim kombinuje, ze jak pozwoli wytłuc 27.07.14, 10:36 wiekszośc Polakow w IIIWS, która planuje z globmafiami, to tych długów nie trzeba bedzie splacac. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: 40,9 mld zł - tyle wynosło na koniec 27.07.14, 11:02 To zmartwienie banków . Nie płaca terminowo , to płacą nieterminowo. Niewielki procent calkiem padnie i banki przejma ich nieruchomosć. Nikt nie zmuszał do brania kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Co zrobią banki z nieruchomościami? 27.07.14, 13:16 volupte napisał: > To zmartwienie banków . Nie płaca terminowo , to płacą nieterminowo. Niewielki > procent calkiem padnie i banki przejma ich nieruchomosć. Nikt nie zmuszał do br > ania kredytu. Nieruchomość jest tyle warta ile ktoś za nią jest w stanie zapłacić i chce zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
lech.junosza Jest dobrze, a będzie jeszcze gorzej .. tj. lepiej 27.07.14, 17:29 A największym szczęściem jest płacenie rachunków za Wuja Sama i robienie mu na wyścigi loda. Z polerką. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Jest dobrze, a będzie jeszcze gorzej .. tj. l 27.07.14, 18:00 jesteś Junosza szczęśliwy? Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Co zrobią banki z nieruchomościami? 27.07.14, 18:47 No właśnie , więc banki rzadko na tym stracą, przeciez jakas cześć długu jest spłacona. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Co zrobią banki z nieruchomościami? 27.07.14, 20:40 volupte napisał: > No właśnie , więc banki rzadko na tym stracą, przeciez jakas cześć długu jest s > płacona. Wszystko trwa od rewolucji do rewolucji :) A potem znów od zera. Historia uczy, że nic nie jest wieczne. Im "zamożniejsze" społeczeństwo, tym niższy wzrost PKB w %. Niższy wzrost, to mniej kredytów na spłatę kredytów i w końcu bum. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: Co zrobią banki z nieruchomościami? 28.07.14, 13:16 > A potem znów od zera. Historia uczy, że nic nie jest wieczne. > Im "zamożniejsze" społeczeństwo, tym niższy wzrost PKB w %. Niższy wzrost, to m > niej kredytów na spłatę kredytów i w końcu bum. Bajki. Zamozniejsze społeczeństwo to rozwój intensywny a nie ekstensywny i wieksze rozdawnictwo , czego efektem jest nizszy wzrost % PKB. Z kredytami nie ma to wiele wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Re: Co zrobią banki z nieruchomościami? 28.07.14, 13:23 volupte napisał: > > > A potem znów od zera. Historia uczy, że nic nie jest wieczne. > > Im "zamożniejsze" społeczeństwo, tym niższy wzrost PKB w %. Niższy wzrost > , to m > > niej kredytów na spłatę kredytów i w końcu bum. > Bajki. Zamozniejsze społeczeństwo to rozwój intensywny a nie ekstensywny i wie > ksze rozdawnictwo , czego efektem jest nizszy wzrost % PKB. Z kredytami nie ma > to wiele wspólnego. Popatrz na deficyty rozwiniętych gospodarek. Są zadłużone ma maksa. Weź np. Włochów. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: 40,9 mld zł - tyle wynosło na koniec 27.07.14, 18:05 remez2 napisał: > czerwca zadłużenie Polaków z tytułu różnych zaległych płatności. Oznacza to, że > 2,32 mln osób nie reguluje terminowo swych zobowiązań. > Oprócz tego jest słonecznie i fajnie. Jeden Solorz Zak wzial kredyt w wysokości ponad 19 miliardow Zlotych.Wzioles to pod uwagę? Odpowiedz Link Zgłoś
lech.junosza Re: 40,9 mld zł - tyle wynosło na koniec 27.07.14, 18:09 x, tu dorośli dyskutują. Niedługo będzie dobranocka więc wypad z forum. Nie przepraszaj. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: 40,9 mld zł - tyle wynosło na koniec 27.07.14, 18:22 Mowisz dorośli? Może i jesteś dorosly lecz niestety osiol który nie dyskutuje lecz jedynie daje glos ex towarzyszu Junosza . Odpowiedz Link Zgłoś
lech.junosza Re: 40,9 mld zł - tyle wynosło na koniec 27.07.14, 18:31 x2468 napisał: > Odpowiedz Link Zgłoś
inocom Solorz nie reguluje swoich płatności? 28.07.14, 00:11 x2468 napisał: > remez2 napisał: > > > czerwca zadłużenie Polaków z tytułu różnych zaległych płatności. Oznacza > to, że > > 2,32 mln osób nie reguluje terminowo swych zobowiązań. > > Oprócz tego jest słonecznie i fajnie. > Jeden Solorz Zak wzial kredyt w wysokości ponad 19 miliardow Zlotych.Wzioles to > pod uwagę? czerwca zadłużenie Polaków z tytułu różnych zaległych płatności. Oznacza to, że 2,32 mln osób nie reguluje terminowo swych zobowiązań. Odpowiedz Link Zgłoś
gerton Jest bardzo słonecznie i bardzo fajnie, 27.07.14, 18:34 a tak nawiasem nie wiem co to jest zadłużenie i z tego tytułu jest mi jeszcze fajniej. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Jest bardzo słonecznie i bardzo fajnie, 27.07.14, 18:49 gerton napisał: > a tak nawiasem nie wiem co to jest zadłużenie i z tego tytułu jest mi jeszcze fajniej. Ponieważ zadłużenie ma dwa oblicza, życzę Ci abyś nie zetknął się z tym drugim. PS - u mnie też piękna pogoda. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gerton Re: Jest bardzo słonecznie i bardzo fajnie, 27.07.14, 19:37 Jak ktoś się zadłuża to niech spłaca. Co mnie to obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Jest bardzo słonecznie i bardzo fajnie, 27.07.14, 19:47 gerton napisał: > Jak ktoś się zadłuża to niech spłaca. > Co mnie to obchodzi. Jak ulegniesz wypadkowi ktoś może powiedzieć - co mnie to obchodzi. ;- ( Odpowiedz Link Zgłoś
wagonetka Ale ci Polacy są nieucziwi. 27.07.14, 18:54 Korzystać ? Tak. Płacić? Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Ale ci Polacy są nieucziwi. 27.07.14, 19:04 wagonetka napisał(a): > Korzystać ? Tak. > Płacić? Nie. Świat nie jest czarno -biały. Odpowiedz Link Zgłoś
wagonetka Re: Ale ci Polacy są nieucziwi. 27.07.14, 19:07 Pewne rzeczy są czarno-białe: jak Cię nie stać, to nie korzystasz. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Ale ci Polacy są nieucziwi. 27.07.14, 19:10 wagonetka napisał(a): > Pewne rzeczy są czarno-białe: jak Cię nie stać, to nie korzystasz. Jesteś obowiązany płacić czynsz + inne opłaty za zajmowane mieszkanie. Tracisz pracę - stajesz się nieuczciwy? Odpowiedz Link Zgłoś
wagonetka Re: Ale ci Polacy są nieucziwi. 27.07.14, 19:15 A kto ma płacić za niewypłacalnych rachunki za czynsz, prąd, telefon, gaz, Internet, wodę i ścieki? Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Ale ci Polacy są nieucziwi. 27.07.14, 19:22 wagonetka napisał(a): > A kto ma płacić za niewypłacalnych rachunki za czynsz, prąd, telefon, gaz, Inte > rnet, wodę i ścieki? Dobre pytanie. Pomyśl jak zmniejszyć skalę tego problemu (zlikwidować się nie da)? Odpowiedz Link Zgłoś
wagonetka Re: Ale ci Polacy są nieucziwi. 27.07.14, 19:28 Tak, to dobre pytanie. Może na nie odpowiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Ale ci Polacy są nieucziwi. 27.07.14, 19:45 wagonetka napisał(a): > Tak, to dobre pytanie. Może na nie odpowiesz? To nie jest odpowiedź mieszcząca się na forum. To potężny program społeczno - gospodarczy, który jakoś naszym kochanym politykom nie spędza snu z powiek. ;- ( Odpowiedz Link Zgłoś
wagonetka Re: Ale ci Polacy są nieucziwi. 27.07.14, 19:50 Najpierw trzeba spytać, co zrobić, żeby ludzie nie żyli ponad stan. To zadłużenie na pewno wynika z kredytów ponad stan, z mieszkań ponad stan, samochodów ponad stan i innej konsumpcji ponad stan. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Ale ci Polacy są nieucziwi. 27.07.14, 19:54 wagonetka napisał(a): > Najpierw trzeba spytać, co zrobić, żeby ludzie nie żyli ponad stan. > To zadłużenie na pewno wynika z kredytów ponad stan, z mieszkań ponad stan, sam > ochodów ponad stan i innej konsumpcji ponad stan. Widzisz, nie trzeba żadnych analiz, programów. Ty po prostu wiesz. miłego wieczoru ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
wagonetka Re: Ale ci Polacy są nieucziwi. 27.07.14, 19:55 A Ty na księżycu żyjesz i tego nie wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: Ale ci Polacy są nieucziwi. 27.07.14, 20:02 wagonetka napisał(a): > Najpierw trzeba spytać, co zrobić, żeby ludzie nie żyli ponad stan. > To zadłużenie na pewno wynika z kredytów ponad stan, z mieszkań ponad stan, sam > ochodów ponad stan i innej konsumpcji ponad stan. > Co to jest "mieszkanie ponad stan"? Odpowiedz Link Zgłoś
wagonetka Re: Ale ci Polacy są nieucziwi. 27.07.14, 20:05 Mieszkanie ponad stan to takie, na które trzeba wziąć wysoki ryzykowny kredyt. Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: Ale ci Polacy są nieucziwi. 27.07.14, 20:09 wagonetka napisał(a): > Mieszkanie ponad stan to takie, na które trzeba wziąć wysoki ryzykowny kredyt. > A spółdzielcze, gdzie czynsz rośnie mimo tego, że ktoś pracę stracił i owego czynszu nie stać go płacić, to do jakich kategorii zaliczysz zwolenniku czarno-białych rozwiązań? Odpowiedz Link Zgłoś
wagonetka Re: Ale ci Polacy są nieucziwi. 27.07.14, 20:14 A Ty jak myślisz? Kto powinien płacić za czynsz Twojego sąsiada, którego nie stać na opłaty? Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: Ale ci Polacy są nieucziwi. 27.07.14, 20:18 wagonetka napisał(a): > A Ty jak myślisz? Kto powinien płacić za czynsz Twojego sąsiada, którego nie st > ać na opłaty? > Starają ci się to wytłumaczyć ludzie na tym forum, ale ty swoje "czarno-białe". Potrzebny jest rządowy program socjalny na takie wypadki i odpowiedź na pytanie; czy lepiej zapobiegać, czy potem leczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
wagonetka Re: Ale ci Polacy są nieucziwi. 27.07.14, 20:25 Nieprawda. /nikt nie stara mi się tego wytłumaczyć włącznie z Tobą. Odpowiedz może na moje pytanie. Zapłacisz za sąsiada? Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: Ale ci Polacy są nieucziwi. 27.07.14, 20:31 wagonetka napisał(a): > Nieprawda. /nikt nie stara mi się tego wytłumaczyć włącznie z Tobą. Odpowiedz m > oże na moje pytanie. Zapłacisz za sąsiada? > Akurat mam własny dom i nie mam tego dylematu, ale spółdzielcy w róznych formach płacą za tych, którzy czynszy nie uiszczaja. Odpowiedz Link Zgłoś
wagonetka Re: Ale ci Polacy są nieucziwi. 27.07.14, 20:34 Porozmawiaj więc z członkami wspólnot mieszkaniowych, jak zarządy muszą borykać się z róznymi cwaniakami, którzy tylko patrzą, żeby inni za nich płacili. Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: Ale ci Polacy są nieucziwi. 27.07.14, 20:36 wagonetka napisał(a): > Porozmawiaj więc z członkami wspólnot mieszkaniowych, jak zarządy muszą borykać > się z róznymi cwaniakami, którzy tylko patrzą, żeby inni za nich płacili. > Rozmawiamy o cwaniakach, czy ludziach, którzy nie z własnej winy popadli w biedę? Mylisz pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
wagonetka Przepraszam, 27.07.14, 20:39 ale kończę z tobą rozmowę. Nie jesteś partnerem do wymiany myśli i doświadczeń, poza tym, jak napisałam, jesteś źle wychowany, Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: Przepraszam, 27.07.14, 20:42 wagonetka napisał(a): > ale kończę z tobą rozmowę. > Nie jesteś partnerem do wymiany myśli i doświadczeń, poza tym, jak napisałam, j > esteś źle wychowany, > No to pa... Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: Ale ci Polacy są nieucziwi. 27.07.14, 20:01 wagonetka napisał(a): > A kto ma płacić za niewypłacalnych rachunki za czynsz, prąd, telefon, gaz, Inte > rnet, wodę i ścieki? > A kto płaci za skutki bezdomności? Może tego nie wiesz, ale ty też.... Odpowiedz Link Zgłoś
wagonetka Re: Ale ci Polacy są nieucziwi. 27.07.14, 20:03 Za skutki bezdomności zgadzam się płacić, za cudze kredyty hipoteczne już niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: Ale ci Polacy są nieucziwi. 27.07.14, 20:10 wagonetka napisał(a): > Za skutki bezdomności zgadzam się płacić, za cudze kredyty hipoteczne już nieko > niecznie. > A nie dostrzegasz korelacji? Odpowiedz Link Zgłoś
wagonetka Re: Ale ci Polacy są nieucziwi. 27.07.14, 20:15 W pewnym sensie. Jeśli ktoś jest tak nieroztropny, że bierze kredyt, na jaki go nie stać i traci mieszkanie, zgadzam się ponosić część kosztów jego utrzymania w lokalu socjalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: Ale ci Polacy są nieucziwi. 27.07.14, 20:19 wagonetka napisał(a): > W pewnym sensie. Jeśli ktoś jest tak nieroztropny, że bierze kredyt, na jaki go > nie stać i traci mieszkanie, zgadzam się ponosić część kosztów jego utrzymania > w lokalu socjalnym. > Bank oczywiście podług ciebie nie ponosi żadnej winy dając kredyt osobie...bez zdolności kredytowej. Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: Ale ci Polacy są nieucziwi. 27.07.14, 20:20 simera16 napisał: > wagonetka napisał(a): > > > W pewnym sensie. Jeśli ktoś jest tak nieroztropny, że bierze kredyt, na j > aki go > > nie stać i traci mieszkanie, zgadzam się ponosić część kosztów jego utrz > ymania > > w lokalu socjalnym. > > > Bank oczywiście podług ciebie nie ponosi żadnej winy dając kredyt osobie...bez > zdolności kredytowej. > No i skąd tych "lokali socjalnych" tyle weźmiesz...? Odpowiedz Link Zgłoś
wagonetka Re: Ale ci Polacy są nieucziwi. 27.07.14, 20:26 Ty powinny zająć się samorządy. Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: Ale ci Polacy są nieucziwi. 27.07.14, 20:33 wagonetka napisał(a): > Ty powinny zająć się samorządy. > Tjaaaa....Mają drukować pieniądze, czy w czynie społecznym ziemianki kopać? Odpowiedz Link Zgłoś
wagonetka Re: Ale ci Polacy są nieucziwi. 27.07.14, 20:35 Nie rozumiem, o co ci chodzi. Pisałam, że w gestii samorządów jest budowa mieszkań socjalnych i komunalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: Ale ci Polacy są nieucziwi. 27.07.14, 20:36 wagonetka napisał(a): > Nie rozumiem, o co ci chodzi. > Pisałam, że w gestii samorządów jest budowa mieszkań socjalnych i komunalnych. > Co nie rozumiesz, ze budżety nie są z gumy? Odpowiedz Link Zgłoś
wagonetka Re: Ale ci Polacy są nieucziwi. 27.07.14, 20:37 to Ty niewiele rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: Ale ci Polacy są nieucziwi. 27.07.14, 20:41 wagonetka napisał(a): > to Ty niewiele rozumiesz. > Wskażesz źródło finansowania? Odpowiedz Link Zgłoś
wagonetka Re: Ale ci Polacy są nieucziwi. 27.07.14, 20:24 To, że bank kieruje się chęcią zysku nie zwalnia nikogo od myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: Ale ci Polacy są nieucziwi. 27.07.14, 20:27 wagonetka napisał(a): > To, że bank kieruje się chęcią zysku nie zwalnia nikogo od myślenia. > A już szczególnie bank, tym bardziej, że zahacza to o wprowadzanie w błąd celem osiągnięcia korzyści. ps Miałeś kiedyś dylemat co zjeść, czy za co ubranie, książki dzieciom kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
wagonetka Re: Ale ci Polacy są nieucziwi. 27.07.14, 20:31 O tak, bywałam bardzo biedna i niejednokrotnie głodna - w PRL-u. Trudno - za naiwność zawsze się płaciło, płaci i płacić będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: Ale ci Polacy są nieucziwi. 27.07.14, 20:34 wagonetka napisał(a): > O tak, bywałam bardzo biedna i niejednokrotnie głodna - w PRL-u. > > Trudno - za naiwność zawsze się płaciło, płaci i płacić będzie. > Tak, zapewne...Rozmwiasz ze starszym facetem i o tym PRL-owskim głodzie, to farmazony opowiadaj tym, którzy tych czasów nie pamiętają. Odpowiedz Link Zgłoś
wagonetka Re: Ale ci Polacy są nieucziwi. 27.07.14, 20:37 Przykro mi, ale jesteś niegrzeczny. Mam 65 lat i zapewniam, że w PRL-u bywałam głodna i byłam uboga prawie do samego końca. Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: Ale ci Polacy są nieucziwi. 27.07.14, 20:40 wagonetka napisał(a): > Przykro mi, ale jesteś niegrzeczny. Mam 65 lat i zapewniam, że w PRL-u bywałam > głodna i byłam uboga prawie do samego końca. > > Lat mam więcej. W PRL byłem zwykłym robolem w fabryce chemicznej. Wywodzę sie z biednej rodziny. Sam mam troje dzieci. Nigdy nie głodowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
wagonetka Dam Ci przykład. 27.07.14, 20:23 Mam ciotę, która samotnie mieszkała w 4-pokojowym mieszkaniu, na które nie było jej stać i nie chciała się zamienić, bo "była przywiązana". Popadła w straszne długi, domagała się pomocy od rodziny. Rodzina jej pomogła dając jej mały pokój w domu jednej z siostrzenic. Za darmo. Mieszkanie zostało sprzedane, żeby spłacić długi. Skutek jest taki, że ciotka śmiertelnie obrażona, bo ona chciała, aby rodzina płaciła jej zobowiązania i takie rozwiązanie jej nie odpowiada. Tą siostrzenicą jestem ja. dlatego piszę, że zgadzam się ponosić skutki bezdomności, ale nie zgadzam się płacić za czyjeś życie ponad stan. Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: Dam Ci przykład. 27.07.14, 20:30 wagonetka napisał(a): > Mam ciotę, która samotnie mieszkała w 4-pokojowym mieszkaniu, na które nie było > jej stać i nie chciała się zamienić, bo "była przywiązana". Popadła w straszne > długi, domagała się pomocy od rodziny. Rodzina jej pomogła dając jej mały pokó > j w domu jednej z siostrzenic. Za darmo. Mieszkanie zostało sprzedane, żeby spł > acić długi. Skutek jest taki, że ciotka śmiertelnie obrażona, bo ona chciała, a > by rodzina płaciła jej zobowiązania i takie rozwiązanie jej nie odpowiada. > Tą siostrzenicą jestem ja. > dlatego piszę, że zgadzam się ponosić skutki bezdomności, ale nie zgadzam się p > łacić za czyjeś życie ponad stan. > To żaden przykład. Moze zapodaj takie z życia bezrobotnych lub tych, którzy nie z własnej winy stracili płynność finansową. Odpowiedz Link Zgłoś
wagonetka Re: Dam Ci przykład. 27.07.14, 20:33 To bardzo dobry przykład na to, co usiłuję Ci wytłumaczyć. A bezrobotni? Ci, którzy nie płacą czynszu a z zasiłku płacą za antenę satelitarną? tych masz na myśli? Odpowiedz Link Zgłoś
simera16 Re: Dam Ci przykład. 27.07.14, 20:38 wagonetka napisał(a): > To bardzo dobry przykład na to, co usiłuję Ci wytłumaczyć. > > A bezrobotni? Ci, którzy nie płacą czynszu a z zasiłku płacą za antenę satelita > rną? tych masz na myśli? > A nie widzisz, że relatywizujesz problem? Czynsz kilkaset złotych, antena sat kilkadziesiąt. Jak bezrobotny, to won od kultury, informacji...Parias? Odpowiedz Link Zgłoś
sibod Re: 40,9 mld zł - tyle wynosło na koniec 28.07.14, 00:19 Jako druga Japonia to i tak niewiele. Ta pierwsza to dopiero ma... Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Bedziemy sie wzorowac czy nie? 28.07.14, 09:52 wyborcza.biz/biznes/1,100896,13272241,Japonia___Starsi_ludzie_powinni_miec_prawo_szybciej.html Odpowiedz Link Zgłoś
derff Re: 40,9 mld zł - tyle wynosło na koniec 28.07.14, 11:40 Jednoczesnie oszczedności Polaków wynoszą coś 600 mld zł. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: 40,9 mld zł - tyle wynosło na koniec 28.07.14, 11:55 derff napisał: > Jednoczesnie oszczedności Polaków wynoszą coś 600 mld zł. Nawet więcej. Kłopot w tym, że w ogromnej większości są to rachunki bieżące i lokaty krótkoterminowe . Ca 20 mln Polaków nie ma żadnych oszczędności. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: 40,9 mld zł - tyle wynosło na koniec 28.07.14, 13:23 Nie maja bo nie oszczedzają. Odpowiedz Link Zgłoś
1klassa Re: 40,9 mld zł - tyle wynosło na koniec 26.08.14, 16:29 Oszczędności nie mam jak większość Polaków, bo parę stówek zainwestowałem i postanowiłem zarobić dzięki nowym obligacjom korporacyjnym zamiast zakładać lokaty. Może i najbezpieczniejsza, ale nie opłaca się lokata. Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: 40,9 mld zł - tyle wynosło na koniec 28.07.14, 13:22 Podobno ok. 1 mld. Nalezy im troche zabrac i spłacic długi tych innych. To by dopiero było sprawiedliwe ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: 40,9 mld zł - tyle wynosło na koniec 26.08.14, 16:46 derff napisał: > Jednoczesnie oszczedności Polaków wynoszą coś 600 mld zł. Widocznie jakichś innych. Odpowiedz Link Zgłoś
lech.junosza Re: 40,9 mld zł - tyle wynosło na koniec 28.07.14, 14:38 remez2 napisał: > czerwca zadłużenie Polaków z tytułu różnych zaległych płatności. Oznacza to, że > 2,32 mln osób nie reguluje terminowo swych zobowiązań. > Oprócz tego jest słonecznie i fajnie. Czyli, że jest w pytę i git. Zwłaszcza bojownikom " o wolnom Polskie " Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: 40,9 mld zł - tyle wynosło na koniec 26.08.14, 23:43 Czy w tej sumie są np. zaległości tych, którzy spóźnili się o kilka dni z zapłaceniem rachunku za gaz? Czy są zaległości płatnicze firm - osób "prowadzących działalność"? Zaległości krótkoterminowe świadczą nie tyle o stanie finansów ile o poczuciu przyzwoitości dłużników. Proste sumowanie zaległości przedsiębiorstw - które także czekają na płatności też daje fałszywy obraz. Jeżeli firma A czeka na 1000zł od firmy C i nie płaci 500zł firmie B firma B czeka na te 500zł od firmy A i nie płaci 500zł firmie C firma C czeka na 500zł od firmy A i nie płaci 1000zł firmie A to prosta suma "nie płaci" wynosi 2000zł Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: 40,9 mld zł - tyle wynosło na koniec 26.08.14, 23:52 Przeczytaj ostatnie zdanie postu otwarcia, pliiiz. Odpowiedz Link Zgłoś