Gość: Staszek IP: *.proxy.aol.com 04.04.02, 15:38 OD POLITYKI PRECZ !!! POLACY WAS TAM NIE CHCA I NIE POTRZEBUJA !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania Re: CZARNE SUKIENKI 6 DO KOSCIOLOW !!!! IP: *.upc.chello.be 04.04.02, 15:53 Polski kosciol nigdy nie miesza sie do polityki wszyscy o tym wiedza.Ty chyba nie sluchasz Radia Maryja ani nie czytasz Naszego Dziennika u nich nawet slowa polityka sie nie wymienia. Odpowiedz Link Zgłoś
siedem7 Re: CZARNE SUKIENKI 6 DO KOSCIOLOW !!!! 04.04.02, 16:00 Gość portalu: ania napisał(a): > Polski kosciol nigdy nie miesza sie do polityki wszyscy o tym wiedza.Ty chyba > nie sluchasz Radia Maryja ani nie czytasz Naszego Dziennika u nich nawet slowa > polityka sie nie wymienia. A na innych postach to co innego pisalas. Jestes poskudna podrzegaczkom jak te mik50, albo inne palme. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: CZARNE SUKIENKI 6 DO KOSCIOLOW !!!! IP: *.upc.chello.be 04.04.02, 16:05 Wiesz kobieta zmienna jest. Odpowiedz Link Zgłoś
siedem7 Re: CZARNE SUKIENKI 6 DO KOSCIOLOW !!!! 04.04.02, 16:08 Zmiany zmianami, ale Ojca Dyrektora do swoich niecnych interesow nie mnieszaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .... Re: CZARNE SUKIENKI 6 DO KOSCIOLOW !!!! IP: *.upc.chello.be 07.04.02, 01:45 Odpowiedz Link Zgłoś
indris Kościół a polityka 04.04.02, 16:10 Mam nadzieję, Aniu, że nie utożsamiasz Kościoła w POlsce z RM i/lub "Naszym Dziennikiem". Nota bene "Nasz Dziennik" NIE JEST pismem ani kościelnym ani nawet "katolickim". Przymiotnika "katolicki" może używać w Polsce TYLKO takie pismo, które ma tzw asystenta kościelnego - a ND go nie ma. A termin "mieszanie się do polityki" też należałoby dobrze zdefiniować. Jeżeli rozumieć przez to ogół spraw publicznych, to jasne jest, że Kościół ma takie same prawo zabierać w nich głos, jak np. Związek Lekarzy. A nikt nie mówi: "lekarze do szpitali". Jeżeli rozumieć przez to zajmowanie stanowisk we władzach cywilnych, to Kościół powszechny w kodeksie prawa kanonicznego explicite zakazuje tego kapłanom czy zakonnikom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Kościół a polityka IP: *.upc.chello.be 04.04.02, 16:24 indris napisał(a): > Mam nadzieję, Aniu, że nie utożsamiasz Kościoła w POlsce z RM i/lub "Naszym > Dziennikiem". Nota bene "Nasz Dziennik" NIE JEST pismem ani kościelnym ani > nawet "katolickim". Przymiotnika "katolicki" może używać w Polsce TYLKO takie > pismo, które ma tzw asystenta kościelnego - a ND go nie ma. > > A termin "mieszanie się do polityki" też należałoby dobrze zdefiniować. Jeżeli > rozumieć przez to ogół spraw publicznych, to jasne jest, że Kościół ma takie > same prawo zabierać w nich głos, jak np. Związek Lekarzy. A nikt nie > mówi: "lekarze do szpitali". > Jeżeli rozumieć przez to zajmowanie stanowisk we władzach cywilnych, to > Kościół powszechny w kodeksie prawa kanonicznego explicite zakazuje tego > kapłanom czy zakonnikom. Indris to wytlumacz mi jeszcze kto to jest ojciec Rydzyk bo osoba swiecka to on chyba nie jest no i Ci wszyscy ksieza,ktorzy u niego pisza i biora udzial w audycjach to tez sa to ksieza i nic dziwnego,ze utozsamia sie je z kosciolem.Sprawa druga zabierac glos w sprawach polityki a wywierac na nia wplyw np.wskazujac wiernym na kogo maja glosowac a pozniej tym wybranym dyktowac jakie maja stanowic prawa to juz inna sprawa.I znowu jest tak jak z inkwizycja od strony formalnej jest wszystko w porzadku ale.... Odpowiedz Link Zgłoś
indris Utożsamianie z Kościołem 04.04.02, 16:44 To, że Rydzyk jest zakonnikiem i księdzem, to NIE jest powód do utożsamiania jego głosu z głosem Kościoła. To samo dotyczy pracujących u niego księży. Abp Życiński tez jest księdzem a mówi zupełnie inaczej. Np. w Wielki Piątek gruntownie skrytykował rydzykowy slogan "tyle wolności ile własności". Zasadą Kościoła (wypowiedzianą jeszcze przez św. Augustyna w IV wieku) jest: "W sprawach zasadniczych - jedność, w pozostałych - wolność, we wszystkim - miłość". A tak przynajmniej być powinno. Jeżeli o. Rydzyk nawołuje do głosowania na LPR a abp Życiński np na UW, to czynią to jako ludzie czy obywatele. Nie mają prawa czynić tego w imieniu Kościoła jako całości. W każdym razie żaden kompeetentny organ kościelny takiego prawa im nie przyznał. Oczywiście niejeden duchowny stara się przedstawiać swój osobisty pogląd jako dyrektywę Kościoła, ale to jest po prostu nadużycie. Nie da się ukryć, że wielu ludzi w Polsce tej manipulacji ulega. Ale nie chciałbym, żebyś jej ulegała Ty, Aniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Utożsamianie z Kościołem IP: *.upc.chello.be 04.04.02, 16:48 Ze mna to najmniejszy problem chodzi o tych wielu innych ,ktorzy sluchaja glosu Rydzyka jako glosu kosciola albo nienawidza kosciola bo utozsamiaja go jedynie z Rydzykiem albo Jankowskim. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Re: Utożsamianie z Kościołem 04.04.02, 19:57 Każdy człowiek jest ważny. A Twoje zdanie, Aniu, mnie obchodzi szczególnie, jako człowieka myślącego i wrażliwego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Namaszczone - nienamaszczone IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 07.04.02, 11:36 Zadziwiasz mnie indris tą swoją interpretacją. To że kościół katolicki dzieli się przynajmniej na dziesiątki różnego rodzalu odłamów podporządkowanych papieżowi (kompilacja systemów zarządzania liniowego ze sztabowym) jest znane od dawna. Nowum jest dla mnie to, że "Przymiotnika "katolicki" może używać w Polsce TYLKO takie pismo, które ma tzw asystenta kościelnego - a ND go nie ma". Jak zatem rozumieć jedność kościoła i asugnaty asystenta kościelnego? Z powyższego mogę się domyślać, że w imieniu kościoła może się wypowiadać tylko posiadacz takiej asygnaty. W tej sytuacji nasuwają mi się następujące wątpliwości: 1) W czyim imieniu wypowiadają się środowiska i ugrupowania katolickie nie posiadające przywileju wynikającego z otrzymania takiej asygnaty? 2) Jeżeli Radio Maryja nie jest radiem katolickim, to czyn jest? Zawsze byłem przekonany - w oparciu o serwowane treści - że jest to prezentacja katolicyzmu w swoim najlepszym wydaniu. 3) Jeżeli Rydzyk jako zakonnik i ksiądz mówi co innego, niż abp. Życimski, to który z nich mówi w imieniu kościoła? Obaj z nich służą przecież koiściołowi katolickiemu. 4) Jeżeli Nasz Dziennik nie jest pismem ani katolickim, ani kościelnym, to czyje interesu w końcu on prezentuje? Treści zawarte w tym dzienniku ni jak nie kojarzą mi się z islamem. 5) Skąd przecitny zjadacz chleba ma wiedzieć, że dana persona zajmuje stanowisko kościoła katolickiego a kiedy są to heretyckie schizmaty? 6) Czy nie chcesz czasem wprowadzić w życie nowego bardziej precyzyjnego pojęcia "spekulacyjnej moralności katolickiej" na zasadzie zwycięstwa, które ma wielu ojców? Jeżeli, jak mówisz: "Zasadą Kościoła (wypowiedzianą jeszcze przez św. Augustyna w IV wieku) jest: "W sprawach zasadniczych - jedność, w pozostałych - wolność, we wszystkim - miłość". A tak przynajmniej być powinno.". To kto i na jakiej podstawie kwalifikuje kościelność lub nie Naszego Dziennika lub Radia Maryja? Jest to bowiem sprzeczne z przytoczoną przez Ciebie zasadą. Prosiłbym również o podanie źródeł wykorzystywanych do zajętego stanowiska, w przeciwnym razie również będę zmuszony do bardzo internetowej - jak podałeś(aś) w innym wątku, oceny. Odpowiedz Link Zgłoś
siedem7 Re: Kościół a polityka 04.04.02, 16:29 indris napisał(a): > Mam nadzieję, Aniu, że nie utożsamiasz Kościoła w POlsce z RM i/lub "Naszym > Dziennikiem". Nota bene "Nasz Dziennik" NIE JEST pismem ani kościelnym ani > nawet "katolickim". Przymiotnika "katolicki" może używać w Polsce TYLKO takie > pismo, które ma tzw asystenta kościelnego - a ND go nie ma. 7: to co, Watykan wydaje pozwolenia prase i mowi co ma byc napisane? > A termin "mieszanie się do polityki" też należałoby dobrze zdefiniować. Jeżeli > rozumieć przez to ogół spraw publicznych, to jasne jest, że Kościół ma takie > same prawo zabierać w nich głos, jak np. Związek Lekarzy. A nikt nie > mówi: "lekarze do szpitali". Oj bedziesz sie leczyl w kosciele > Jeżeli rozumieć przez to zajmowanie stanowisk we władzach cywilnych, to > Kościół powszechny w kodeksie prawa kanonicznego explicite zakazuje tego > kapłanom czy zakonnikom. Kosciol, jako najwieksza koeporacja ponadnarodowa, dyrekcja w Watykanie, nie prawa zabierania glosu w sprawach kraju w ktorym, dzieki takim sprzedawczykom jak Mieszko, rozpanoszyl. Ale juz niedlugo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Kościół a polityka IP: *.upc.chello.be 04.04.02, 16:44 Palme czy to znowu TY? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Kościół a polityka IP: *.upc.chello.be 04.04.02, 16:49 Kompletnie sie zgubilam nie wiem juz kto jest kto na tym forum i zaczynam miec nudnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Kościół a polityka IP: *.chello.pl 04.04.02, 17:20 Kosciół ma prawo, jak każdy, do polityki się wtrącać, mieć nie tylko własne preferencje w sprawach związanych z urządzaniem państwa ziemskiego, ale także popierać pewne partie polityczne i osoby, a zwalczać inne, lecz musi przyjąc do wiadomości, że będzie wtedy oceniany wedle politycznych kryteriów; nie wspomoże też swojej sprawy, lecz raczej wiarygodność utraci, gdy będzie sugerował, że trzeba tak a nie inaczej głosować, bo "Bóg tak chce". Wyniki ostatnich wyborów parlamentarnych nie pokazały, że w Polsce jest tylko 10% katolików / wyborcy LPR / lecz tylko, że lud mało co sobie robi z pouczeń Kościoła w sprawach politycznych. Cała sprawa politycznych wpływów Kościoła streszca się w końcu w sposobie, w jaki odróznia się nauczanie moralne od żądania represji. Kosciół może różne grzechy piętnować jak np. antykoncepcja, sex przedmałżeński, handel w niedziele i.t.d. ale nie może żądać kar doczesnych dla sprawców. Państwo ani prawo nie może rozstrzygać co jest moralnie dobre a co złe a nawet nie może oswiadczać, że pochodzi ono od Boga, tego bowiem prawodawca nie jest w stanie stwierdzić. Jakąs znajomość odróżnienia dobra od zła Pan Bóg w dusze ludzkie wpisał tak, ze możemy je znać niezależnie od wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AU Do Ani ,(samotnej jak Szymborska)... IP: *.dialup.optusnet.com.au 04.04.02, 19:17 Gość portalu: ania napisał(a): > Polski kosciol nigdy nie miesza sie do polityki wszyscy o tym wiedza.Ty chyba > nie sluchasz Radia Maryja ani nie czytasz Naszego Dziennika u nich nawet slowa > polityka sie nie wymienia. Gdyby sie nie mieszali to bys pisala ze Slaska do malutkich zeszycikow a nie ,z Belgii do internautow .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Do Au Jak tam moja biografia? IP: *.upc.chello.be 07.04.02, 12:30 Gdyby moj ojciec nie strajkowal to Jankowski nie jezdzil by dzis mercem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staszek A KTO MOWI KATOLEWICA, PRAWOKATOLICA ?!! IP: *.ipt.aol.com 04.04.02, 17:20 Takie okreslenia juz wrecz wskazuja na ustosunkowanie sie kosciola do pewnych pradow katolickich i wykorzystywanie ambon, szkol religinych spotkan np.pielgrzymek do lansowania postaw politycznych, przy wmawianiu nieswiadomym, ze to Bog tak chce. Jest to podstepna indoktrynacja. Obrzydliwa ze wzgledu na to podpieranie sie Bogiem dla zbicia politycznego kapitalu. To jest koronkowa robota. Biorac pod uwage fakt, ze w Polsce jest ok.50% analfabetow tj. ludzi nie pojmujacych pisanego slow, mowionego tez, a 95% ponoc nalezy do KK, ksieza moga manipulowac jak chca publika, ta ciemna oczywiscie. Narazie osiagneli przeciwne do zamierzonych cele, bo dzieki nim SLD wygralo wybory, prawica sie pozarla i rozbila na grupy. Teraz prowadza podjazdowa walke z wszelkimi przejawami demokracji i sklocaja Polakow miedzy soba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: CZARNE SUKIENKI 6 DO KOSCIOLOW !!!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 04.04.02, 17:23 Księża jak wszyscy mają prawo wypowiadać się o polityce. Nie podoba mi się tylko przenoszenie norm prawa kanonicznego do świeckiego przy pomocy związanych z kościołem polityków. Odpowiedz Link Zgłoś
siedem7 Re: CZARNE SUKIENKI 6 DO KOSCIOLOW !!!! 04.04.02, 17:29 PIEPRZYSZ JAK APOSTOL. KOSCIOL BEDZIE MOGL ZABIERAC GLOS WTEDY I TYLKO WTEDY JAK BEDZIE ROWNY WOBEC PRAWA Z POZOSTALA CZESCIA SPOLECZENSTWA. JAK KSIADZ KRADNIE ALBO SIE DUPCY TO NAPRZOD POTRZENA JEST ZGODA Z WATYKANU, ZEBY Z NIM POROZMAWIAC. JEDYNY SAD PRZED KTORYM ODPOWIADA TO SAD OSTATECZNY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: CZARNE SUKIENKI 6 DO KOSCIOLOW !!!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 04.04.02, 17:33 siedem7 napisał(a): > PIEPRZYSZ JAK APOSTOL. KOSCIOL BEDZIE > MOGL ZABIERAC GLOS WTEDY I TYLKO WTEDY > JAK BEDZIE ROWNY WOBEC PRAWA Z > POZOSTALA CZESCIA SPOLECZENSTWA. JAK > KSIADZ KRADNIE ALBO SIE DUPCY TO NAPRZOD > POTRZENA JEST ZGODA Z WATYKANU, ZEBY Z > NIM POROZMAWIAC. JEDYNY SAD PRZED > KTORYM ODPOWIADA TO SAD OSTATECZNY Według prawa kościół jest równy, a to że w praktyce tak nie jest to nie wina tylko kościoła, ale też prokuratorów i sądów. Odpowiedz Link Zgłoś
siedem7 Re: CZARNE SUKIENKI 6 DO KOSCIOLOW !!!! 04.04.02, 17:36 Z KSIEDZEM-KOSCIOLEM JEST GORZEJ NIZ Z DYPLOMATA, A ZADEN OBCY DYPLOMATA NIE STAJE NA AMBONIE I NIE PIERZE MOZGOW WIERNYM I JESZCZE ZA TO MUSZA MU ZAPLACIC. ZA SLUSZNY GLOS W SPRAWACH KRAJU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: CZARNE SUKIENKI 6 DO KOSCIOLOW !!!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 04.04.02, 17:41 siedem7 napisał(a): > Z KSIEDZEM-KOSCIOLEM JEST GORZEJ NIZ Z > DYPLOMATA, A ZADEN OBCY DYPLOMATA NIE > STAJE NA AMBONIE I NIE PIERZE MOZGOW > WIERNYM I JESZCZE ZA TO MUSZA MU > ZAPLACIC. ZA SLUSZNY GLOS W SPRAWACH > KRAJU Nie muszą. Katolicyzm w Polsce nie jest obowiązkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
siedem7 Re: CZARNE SUKIENKI 6 DO KOSCIOLOW !!!! 04.04.02, 18:09 Przed chwila w radiu podano, ze: Watykan, jako suwerenne panstwo, ma immunitet dyplomatyczny i dlatego zaden ksiadz nie moze byc oskarzony przez sad kraju, na terenie ktorego popelnil przestepstwo. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
indris JAKIE radio podaje takie głupoty ? 04.04.02, 18:15 siedem7 napisał: "Przed chwila w radiu podano, ze: Watykan, jako suwerenne panstwo, ma immunitet dyplomatyczny i dlatego zaden ksiadz nie moze byc oskarzony przez sad kraju, na terenie ktorego popelnil przestepstwo" 1. Immunitet przysługuje OSOBOM a nie państwom. 2. Księża na ogół NIE są obywatelami państwa watykańskiego. Naprawdę jestem ciekaw kto tak bredził ? Odpowiedz Link Zgłoś
siedem7 Re: JAKIE radio podaje takie głupoty ? 04.04.02, 18:16 zaraz znajde odpowiedni link Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: JAKIE radio podaje takie głupoty ? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 04.04.02, 18:30 Immunitet dyplomatyczny ma przedstawiciel dyplomatyczny państwa(takze kościelnego) w danym kraju. Immunitet dyplomatyczny i konsularny jest znacznie ograniczony w stosunku do obywateli państwa przyjmującego. Dlatego nawet gdyby uznac wszystkich księży w Polsce za przedstawicieli dyplomatycznych Watykanu( co byłoby bzdura, bo przedstawicielem jest Nuncjusz) to itak nie byliby oni nietykalni z punktu widzenia prawa, tak jak np. ambasador. Media bardzo często mylą pojęcia prawnicze i zastępuja słowa innymi znaczącymi w języku potocznym to samo, a w prawniczym zupełnie co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Do Pawla IP: *.ipt.aol.com 04.04.02, 18:54 Nie zgadzam sie absolutnie, bo ksieza jako funkcjonariusze kosciola chwa korzystac z jakis nadzwyczajnych praw przyznanych im przez panstwo w drodze konkordatu pod warunkiem, ze pelnia oni role zwiazana wylacznie z kosciolem. Jezeli chca sie zajmowac inna dzialalnoscia - polityczna lub gospodarcza, nie moga podlegac przywilejom organizacji wyznaniowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek KSIEZA POWINNI SIE WYPOWIEDZIEC KIM SA !! IP: *.ipt.aol.com 04.04.02, 19:04 Jestem albo ksiedzem, albo politykiem, albo biznezmanem. Tylko w pierwszym przypadku moga korzystac z przywilejow danych im przez rzad polski. W innych sprawach sa takimi samymi obywatelami jak Nowak z Koziej Wolki - placa podatki, zatrudniaja na bialo wg zasad Kodeksu Pracy, sa odpowiedzialni wylacznie przed sadami cywilnymi, ktorych prawo kanoniczne jako obce nie obchodzi itd. sa po prostu zwyklymi obywatelami majacymi prawa i obowiazki.Wykorzystywanie przywilejow danych przez panstwo kosciolowi w innych celach jest dranstwem i powinno byc sadownie karane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Do Pawla IP: *.bielsko.dialog.net.pl 04.04.02, 19:33 Gość portalu: Janek napisał(a): > Nie zgadzam sie absolutnie, bo ksieza jako funkcjonariusze kosciola chwa > korzystac z jakis nadzwyczajnych praw przyznanych im przez panstwo w drodze > konkordatu pod warunkiem, ze pelnia oni role zwiazana wylacznie z kosciolem. > Jezeli chca sie zajmowac inna dzialalnoscia - polityczna lub gospodarcza, nie > moga podlegac przywilejom organizacji wyznaniowej. Ja nie pisałem, że powinni się zajmować działalnością polityczną tylko że mogą się wypowiadać na tematy poilityczne, a to jest różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Do Pawla IP: *.proxy.aol.com 04.04.02, 19:48 Pewnie, ze moga ale wylacznie w prywatnych rozmowach, jak wszyscy inni. Ambona, szkola, pielgrzymka itd. to nie sa prywatne miejsca ksiezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Do Pawla IP: *.bielsko.dialog.net.pl 04.04.02, 19:52 Gość portalu: Janek napisał(a): > Pewnie, ze moga ale wylacznie w prywatnych rozmowach, jak wszyscy inni. Ambona, > > szkola, pielgrzymka itd. to nie sa prywatne miejsca ksiezy. Wszyscy inni też nie wypowiadają się wyłącznie w prywatnych rozmowach. Ja też wolałbym, żeby księża nie wypowiadali się z ambony na tematy polityczne, ale uważam, że mają do tego prawo, a jak komuś się nie podoba to nie musi chodzić do kościoła i ich słuchać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Do Pawla IP: *.proxy.aol.com 04.04.02, 20:02 Nie zgadzam sie z toba. Rzaad polski dal kosciolowi pewne przywileje w imie wolmnosci religijnej. Powinien dac podobne przywileje innym wyznaniom. Przywileje te nie powinny byc naduzywane do celow przekraczajacych religie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Do Pawla IP: *.bielsko.dialog.net.pl 04.04.02, 20:09 Gość portalu: Janek napisał(a): Rzaad polski dal kosciolowi pewne przywileje w imie > wolmnosci religijnej. Powinien dac podobne przywileje innym wyznaniom. Zgadzam się, że przywileje powinny być jednakowe dla wszystkich wyznań. > Przywileje te nie powinny byc naduzywane do celow przekraczajacych religie. To co mieści się w granicach religii to kwestia interpretacji. Dla jednych jest to każda dziedzina życia dla innych znacznie węższy zakres. Odpowiedz Link Zgłoś
siedem7 Re: Do Pawla 05.04.02, 00:53 Sie masz, serwus Panie Janek. Co u ciebie i w ogole? Bede Ci mowil JAN jak cos wytlumaczysz temu tlumokowi Apostolowi. Uklony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Do Pawla IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.04.02, 16:35 siedem7 napisał(a): > Bede Ci mowil JAN jak cos wytlumaczysz temu > tlumokowi Apostolowi. > Uklony Chamstwem nadrabiasz brak inteligencji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Do Pawla IP: *.upc.chello.be 05.04.02, 16:37 On usiluje przebic Palmego to co wypisuje w innych watkach do Osy w glowie sie nie miesci .Coz mamy nowa gwiazde. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Do Pawla IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.04.02, 16:47 Gość portalu: Ania napisał(a): > On usiluje przebic Palmego to co wypisuje w innych watkach do Osy w glowie sie > nie miesci .Coz mamy nowa gwiazde. Cóż. Takie życie. Wcześniej pisał do mnie w miarę spokojnie więc myślałem, że należy do tych z którymi można podyskutować. Dzięki za informację. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aremis NIELOJALNA KONKURENCJA POLITYCZNA !!! IP: *.proxy.aol.com 07.04.02, 12:52 Kto widzial na tym swiecie demokratyczny kraj, w ktorym jakas partia prowadzi nieustajaca kampanie wyborcza i przy pomocy takich srodkow jak Kosciol Polski. Masowe zgromadzenia ludzi - pielgrzymki, popularne swieta chrzescijanskie, ambony kosciolow w kazda niedziele, szkoly, zebrania rodzicielskie itd. sa idealnym miejscem rozpowszechniania wlasnych idei politycznych i niszczenia na codzien w zmasowany sposob wszelkich kandydatow z partii opozycyjnych. Koscielni propagandzisci nie uciekaja przed zadnymi metodami. Wzbudzaja wsrod ludzi rasistowskie uczucia, publikuja listy przeciwnikow politycznych w obrazliwych kontekstach politycznych i antysemiskich. Pozwalaja sobie na gloszenie rasistowskich hasel z ambon w srodkach masowego przekazu,wszedzie - w celu przygotowania sobie odpowiednio silnej pozycji we wszelkiego rodzaju wyborach, nawet na szczeblu najmniejszych jednostek terytorialnych. Fundusz na te nieustajaca akcje wyborcza uzyskiwany jest rowniez w nielojalny sposob poprzez psychologiczna presje na wiernych sadzacych, ze dajac na tace wnosza ofiare Panu Bogu, a nie organizacji politycznej. Czy ktoras z polskich partii, obojetnie o jakim odcieniu politycznym, zebrze pieniadze w tak wyrafinowany sposob? Nie bronie rzecz jasna tych partii, ktore uzyskuja w kryminalny, zlodziejski sposob fundusze na dzialalnosc i krolewskie uposazenia swych funkcjonarjuszy. W Polsce, ktora chce wstapic do kregu cywilizowanych panstw tego swiata,ktora chce sie stac w pelni demokratycznym krajem po dziesiatkach lat niewoli nalezy stworzyc warunki rownego rozwoju dla wszystkich organizacji politycznych oraz dac wyborcom mozliwos dokonywania wyborow politycznych bez tej codziennej presji psychologiczno-moralnej ze strony kleru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: NIELOJALNA KONKURENCJA POLITYCZNA !!! IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 07.04.02, 17:42 Widzisz. Z kościołem, ta jak z teśćiową. Ma roszczenia do mieszania w garku i znacznego w nim udziału nie dając nic w zamian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KrolLear NIE BADZCIE HIPOKRYTAMI !!! IP: *.proxy.aol.com 07.04.02, 19:46 Francuski dziennik LE MONDE 4 kwietnia 2002 Wladze episkopalne Nowego Jorku ujawniaja przypadki pedofilii wsrod ksiezy Po gwaltownych wystapieniach zarzucajacych mu tuszowanie skandalu kardynal Nowego Jorku Edward Egan zgodzil sie przedlozyc organom sprawiedliwosci liste ksiezy swej parafii podejrzanych o naduzycia seksualne dokonane na dzieciach. Otrzymalismy te liste we wtorek, powiedziala rzeczniczka prokuratora Nowego Jorku p. Barbara Thompson. Po przeegzaminowaniu liste te przekazemy odpowiednim sadom. Powiedziala ona ponadto, ze nie moze podac liczby ksiezy figuracej na niej i odmowila wszelkich spekulacji na ten temat., jak i ewentualnosci scigania sadowego. Dziennik New York Times donosil w czwartek, cytujac wypowiedz urzednika sadowego na wysokim stanowisku, ze lista zawiera 36 nazwisk i ze wiekszosc spraw ulegla juz przedawnieniu. Arcybiskupstwo jest gotowe do wspolpracy z prokuratura Manhatanu i z innymi organami. Wg arcybiskupstwa lista dot przypadkow z okresu ostatnich 35 – 40 lat. „Dostarczylismy prokuratorowi streszczenia skarg zlozonych przeciw ksiezom archidiecezji precyzujac date i miejsce popelnienia czynow oraz status osob oskarzonych, jezeli jest on znany” .... Artykul jest dlugi. Nie chce mi sie tlumaczyc do konca, ale podaje adres strony w „Le Monde” dla znajacych j.francuski www.lemonde.fr/article/0,5987,3222--269746-,00.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ..... Re: CZARNE SUKIENKI 6 DO KOSCIOLOW !!!! IP: *.upc.chello.be 08.04.02, 14:11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: CZARNE SUKIENKI 6 DO KOSCIOLOW !!!! IP: *.its.monash.edu.au / *.arts.monash.edu.au 02.05.02, 07:25 Ksieza na ksiezyc! Odpowiedz Link Zgłoś